SGK

Sigorta istemeyen işçi

İşçi sigorta istemezse

Olmaz demeyin, çünkü olabiliyor. İşçilerin bazen işverenden, kendisini sigortalı yapmamasını istediğine şahit oluyoruz. Sebebi ne olursa olsun işveren bu talebi yerine getirebilir mi? İşçinin rızasının olması ya da olmaması, sigortalılığı etkiler mi?

İşçi neden sigorta istemez?

Yeşil kartın yaygın olarak kullanıldığı zamanlarda, sigorta istememenin en büyük gerekçesi buydu. İşçi yeşil karta sahipse, rahatlıkla sağlık giderlerini devlete ödettirebiliyordu. Bunun üzerine bir de kaymakamlıklardan alınan sosyal yardımlar da ekleniyordu. Günümüzde ise artık yeşil kart uygulaması yok. Ancak işçiler çeşitli gerekçelerle hâlen sigorta istemeyebiliyor.

Örneğin eşinden nafaka alan bir kadın işçi bu gelirinin resmileşmesini istemeyebiliyor. Ya da eşine nafaka vermekle yükümlü bir işçi, bu nafakayı ödememek için sigortalı görünmek istemeyebiliyor. Bazı durumlarda işçiler daha çok ücret almak için sigorta yerine fazla maaş da talep edebiliyor.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bunun dışında özel bazı gerekçelerle sigorta istemeyen işçilere de rastlanabilmektedir. Örneğin hayati tehlikesi bulunduğunu iddia eden bir işçi, yerinin belli olmaması için işvereninden sigorta yapmamasını rica edebilir.

İşverenin sigorta konusunda takdir hakkı var mı?

sigorta yapma diyen işçi

Bu konuda işverenin her hangi bir takdir hakkı bulunmamaktadır. Sigortalılık işçinin hakkı olduğu kadar aynı zamanda yükümlülüğüdür. 5510 sayılı Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının 92nci maddesine göre “Kısa ve uzun vadeli sigorta kapsamındaki kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortalısı olması, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin ise genel sağlık sigortalısı olması zorunludur. Bu Kanunda yer alan sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak, vazgeçmek veya başkasına devretmek için sözleşmelere konulan hükümler geçersizdir.”

SONUÇ

İşçi hangi gerekçeyle sigortasız çalışmak isterse istesin, bu kanunen mümkün değildir. Gerek işletmesel nedenlerle olsun ve gerekse işçinin özel durumundan kaynaklansın; bu tür bir talep işveren tarafından asla kabul edilmemelidir.

Unutulmamalıdır ki; sigortasız işçi çalıştırmanın tespit edilmesi halinde büyük miktarda idari para cezalarıyla karşılaşılabilecektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. merhaba 1989 / 1993 arası babamın marketinde çalıştım. bu süre zarfında babam beni sigortalı yapma gereği duymadı. babam 13.11.1992 vefat etti babamdan sonra market annemin üzerinden devam etti. yine sigortam yapılmadı. market 1994 kapandı. şimdi emekli olmak için sigorta primim eksik kalıyor. bu durumda geriye dönük sigorta davası açabilirmiyim açsam bir sonuç alabilirmiyim. annem hayatta sonuç olarak yine ben ödeyeceğim prim borçlarını. birde şu var geriye dönük dava açıldıktan sonra geriye dönük annem ve babam üzerinden yüksek cezalara maruz kalınırmı. sonuç itibarı ile benim 950prim gününe ihtiyacım var beni aydınlatırsanız çok sevinirim..

  2. Merhaba, suistimal edilen durumlar var doğru ama diyelim şöyle bir düşüncem var bir bayan olarak 60 yaşından sonra emekli olucam tabi o zamana kadar şartlar gerçekleşirse ondan sonra aldığım sağlık veya emeklilik aylığı kaç sene daha kadar sürerki ben ne emekli olmak ne de sgk lı olmak istemiyorum devlete yatan o parayla bu zor geçim derdinden kurtulup 8-9 bin tl maaş alıp hayatımı daha güzel yaşamak kendime özel sigorta gibi işlemler yapmak istiyorum bence bilinçli olarak bunu talep etme hakkımız bulunmalı bu hakkı kazanmak için ne yapmalıyım ve eminim milyon kişi bunu savuna bilir.

  3. Merhaba hayırlı günler ben bir iş yerinde 6 aydır çalışıyorum ve sigortam yok ve işverenim benim çalışmak zorunda olduğumu bildiği için 6 ayda 3 kez beni işten kovdu ve geri çagirdi her defasında da bana iftira attı içip içip beni işten kovdu ve geri çağırdı pişman olup ben şimdi mahkemeye versem bana diyorlar mahkemeye verirsen sen suçlu çıkarsın diyorlar patron bana iftira atıp yalan deliller ortaya sunup yarım yamalak mahkemede beni suçlu çıkartır mı acaba ve ben tazminatımı alabilir miyim ücretsiz avukat sevmeye de biliyor muyum nasıl işler acaba anlatırsanız çok sevinirim

  4. Merhaba hayırlı günler ben bir iş yerinde 6 aydır çalışıyorum ve sigortam yok ve işverenim benim çalışmak zorunda olduğumu bildiği için 6 ayda 3 kez beni işten kovdu ve geri çagirdi her defasında da bana iftira attı içip içip beni işten kovdu ve geri çağırdı pişman olup ben şimdi mahkemeye versem bana diyorlar mahkemeye verirsen sen suçlu çıkarsın diyorlar patron bana iftira atıp yalan deliller ortaya sunup yarım yamalak mahkemede beni suçlu çıkartır mı acaba ve ben tazminatımı alabilir miyim ücretsiz avukat sevmeye de biliyor muyum

  5. Öncelikle iyi günler dilerim , malesef bu durum başımıza geldi , kendimize yakın gördüğümüz bir elemanımız üzerinde haciz oldugu için aynı zamanda engelli cocuguna yardımlar alıdıgı ve yesıl kart kullandıgı için bizden sigorta istemedi ucret ve sigorta piriminin tamamını elden aldı , yılın mevsımlık iş dönemlerinde calısıyordu en sonundada işten ayrılarak çıktı . Smdı bizi mahkemeye şikayet etmiş , 1999 yılından beri benı sıgırtasız cslıstırıyorlar alacagım var felan diye , buna karşı ne yapabiliriz , devletin bu durumda bize tanıdıgı herhangi bir imkan anlayıs durumu varmı ? Eğer bu mahkemeyı işçi kazanırsa yesılkart ve devlet yardımlarından dolayı , devletı dolandırmış olmazmı ? Bu işten nasıl kurtulucaz , resmen iyi niyetimizi kullanıp hem elden aldı onca zaman hem smdı sıkayet edıp gerıye dönuk yaptırmak ıstıyor . Lutfen yardımcı olun

    1. Yusuf bey, işçiyi sigortasız çalıştırarak hatayı baştan yapmışsınız. Bundan sonrası için, bir avukatla yüz yüze görüşmenizi öneririm.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu