SGK

Sigorta hizmet tespit davası ne kadar sürer?

Sigortasız çalıştırıldığı için dava açan bir işçi, bu davanın yaklaşık olarak ne kadar sürede sonuçlanacağını elbette merak eder. Peki ama bunun için belirlenmiş bir süre var mıdır ve hizmet tespit davası ne kadar sürer?

Hizmet tespit davası

Hizmet tespit davası; sigortasız çalışmak zorunda kalan işçinin açtığı bir dava türüdür ve böylece işçi sigorta kayıtlarının işlenmesini ve işyerindeki çalışmalarının tespitini istemektedir.

Hizmet tespit davasında hak düşürücü süre

Bu davanın açılması için, istisnai durumlar hariç, 5 yıllık hak düşürücü süre vardır. Bu süre geçirildikten sonra dava açılsa bile, mahkeme süreyi kendiliğinden dikkate alır ve davayı reddeder.

Hizmet tespit davasındaki zamanaşımı sürelerini şu yazımızdan detaylıca görebilirsiniz: mustafabaysal.com/sigorta-hizmet-tespit-davasinda-hak-dusurucu-sureler

İş mahkemeleri ne kadar sürer?

Hizmet tespit davası iş mahkemesinde açılır. O halde akla önce şöyle bir soru gelebilir: İş mahkemelerinde dava süreleri ne kadardır?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bu sorunun cevabını da daha önce vermiştik: mustafabaysal.com/is-mahkemesi-ne-kadar-surede-karar-verir

Hizmet tespit davası ne kadar sürede sonuçlanır?

Ülkemiz yargısında, herhangi bir dava için net bir süre vermek neredeyse imkansızdır. Hele söz konusu iş mahkemeleri ise, karar süreleri çok değişkenlik göstermektedir.

İş mahkemelerinde kararlar ortalama 6 ay ila 2 yıl arasında çıksa da, bir de bunun istinaf ve Yargıtay aşamaları vardır.

Ancak en azından fikir vermesi açısından, sizin için bazı güncel Yargıtay kararların inceledik. Özellikle son yılların kararlarını incelediğimizde, hizmet tespit davalarının genelde, Yargıtay’da bir yıl içinde sonuçlandırıldığını gördük.

onlarca duvar saati

SONUÇ

Hizmet tespit davaları ne kadar sürede sonuçlanır? Bu sorunun net bir cevabı hiçbir şekilde yoktur. Çünkü hizmet tespit davası iş mahkemesinde açılsa bile, bunun sonrasında istinaf ve onun ardından da temyiz başvuru yapılması mümkündür.

Böyle olunca hizmet tespit davasının sonuçlanması için genelde şu üç aşamanın sona ermesi gerekir:

  • Yerel mahkeme (iş mahkemesi) süreci
  • Bölge Adliye mahkemesi istinaf süreci
  • Yargıtay temyiz süreci

Bu nedenle, hizmet tespit davası açmış ve bunun ne kadar sürede sonuçlanabileceğini merak ediyorsanız, bu araştırmaya son vermenizi tavsiye ederim.

Çünkü davanın içeriği, delillerin durumu ve hatta hakimlerin tayin/hastalık vb. özel halleri bile süreci etkileyecektir.

Hizmet tespit davası dahil, ülkemiz iş mahkemelerinde açılan herhangi bir davanın süresini önceden öngörmek ne yazık ki neredeyse imkansızdır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

21 Yorum

  1. Benim annemim mahkemesi oldu burda iki defa kazandık mahkeme temizze yolladı sizce olumlu cvp gelirmi ama hala bekliyoruz 2016 da mahkeme acıldı hala bekliyoruz niye cvp gelmemiştir sizce ??

  2. Böyle bir hizmet ve aydınlatma yapmanızda dolayı ayrıca çok teşekkür ederim ♥️

  3. Merhaba
    01/02/1999 Da Bir firmada çalıştım beraber çalıştığımız arkadaşın e-devletinde SSK sı yatırılmış gösteriyor benimki yatırılmamış geriye dönük hizmet tespiti için yasal bir zemin varmı acaba
    Teşekkür ederim

  4. Merhabalar ben iki yıl önce bugün ise girdim pandemi süreci başıydı iş yeri sahibi benim caresizligimi kullanarak ilk senenin senelik izin hakkını ve tazminatı vermem sigortada yapmam dedi kendi aramizda kağıt imzaladık sözleşme niteliğinde bu sözleşme hizmet tespit davasinda benim yararimami olur çalıştığımi ispatlatacak watsap yazışmaları ve şirket sahibinin hesabından gelen paranın banka dekontu mevcut dava açsam kazanıp tazminat ve fazla çalışma sürelerini alıp sigorta yapmadığı içinde primler yatirilirmi teşekkürler

    1. Merhaba, böyle bir sözleşme varsa ve işveren bir de bunu imzalamışsa, elbette işçi için çok önemli bir delil olacaktır. Hele ki bankadan ödenen ücretler de cabası olur. Bir avukatla görüşerek hareket etmenizi mutlaka tavsiye ederim.

  5. Merhaba sayın Mustafa bey 1989 bağkur kaydı girişimi dilekçe sildirmiştim. Tekrar kaydımı geri almak.için dava açabilirmiyim açarsam önce nereye başvurmam gerekir ve ne kadar zamanda sonuçlanır. Teşekkürler iyi çalışmalar dilerim.

  6. Sigorta tespit davaları az olması lazım çünkü sistem oturdu ve bu davaların Yargıtay’dan erken çıkması gerekmiyormu

    1. Merhaba, sistem ne kadar oturursa otursun, davalar olmaya devam edecektir. Ancak daha da önemlisi mahkemeler sadece bu tür davalara bakmaz ve ellerinde birçok başla tür dava daha olur.

  7. İş mahkemesi nde arkadaşlar emekli oldu emsal davalar ne kadar sürer. Teşekkürler ederim

  8. Slm efendim ben 1991 de sgk girişim var bu sistemde kayıtlı ve ben bunu sgk la sorgulattım sgk benim 1991 deki işe giriş bildirgemi çıkarıp bana gönderdi işe giriş tarihim firmanın ismi imzası adresi kaşesi benim attım imza dahi mevcut iş mahkemesine dava açtım bir iki yazışma yaptık ilk duruşmada mahkeme kendini yetkisiz gördügerekçe ankarada çalışmışım ben erzurumdan açtım yanlız firma 2014 kapanmış bi iki avukatla görüştüm firma kapanmış çok zorlanırsın hiç uğraşma öyle bırak dediler bu doğrumu şimdi bu durumda mahkeme masrafını geri alabilme gibi şansım varmı teşekkür ederim

  9. Merhaba bn birsey sormak istiyorum. 4yıldır bi apartmanda kira karşılıgı temzlik çöp vs yapıyorum ama herhangi bir ücret wermiyorlar we sigortamzda yok yani yönetici yapmadı. Apartman da istemeyen war bizi bu sekilde bizi ewden atabilirlermi. Eger çıkarmak isterlerse ne yapmamız gerekiyor herhangi bir hakkımız warmı bilgi alabilirmiyim..

    1. Merhaba. Böyle bir şey ilk defa duydum. Açıkçası İş Kanunu bakımından durumunuzu değerlendirmek zor; ama işten çıkarılırsanız bir avukata danışarak bunu netleştirebilirsiniz.

  10. 06.2016 tarihinde is mahkemesinde dava açtım dava lehime sonuçlandı fakat dosya 2019 yargıtaya (arsive gitti) nezaman sonuclanir

  11. Bi sonraki yazınızı okudum.maalesef benim işe girişim bildirilmedi sgk ya.ama 5 yıl dolmasına daha var.ben hizmet tespit davası açarsam ve dava devam ederken, dava daha bitmeden 5 yıl olursa dava düşerim?

  12. Merhaba ben 2009 2012 yılları aradı sgk siz çalıştım ve bu isyeri ile ilgili elimde bu tarihler arası yanında çalışmıştır diye firma sahibinin imzalı kaşeli evrağı var..Zaman aşımı olmusmudur.nasil bi yol bulmalıyım

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu