Kıdem Tazminatı

15 yıl ve 3600 gün ile kıdem tazminatı nasıl alınır?

Kıdem tazminatı işçiler için çok önemlidir; çünkü işten ayrılan işçinin alabileceği yüksek miktardaki bu tutar, onun ihtiyaçlarını giderebilir ya da yeni bir iş bulana kadar ona destek olabilir. Kıdem tazminatı almak her durumda mümkün değildir ve alınabileceği hallerden birisi de 15 yıl ve 3600 gün’dür. Peki ama 15 yıl ve 3600 gün ile kıdem tazminatı nasıl alınır?

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı; belirli şartları sağlayan işçinin işten ayrılırken almaya hak kazandığı bir ödemedir ve işçiye çalıştığı her yıl için bir aylık brüt ücreti kadar ödenir.

Bu şartlar o kadar çeşitli ve karmaşıktır ki, burada tekrar etsek de anlaşılması mümkün olmayacaktır. Şu yazımızdan, genel olarak kıdem tazminatı alma şartlarını görebilirsiniz:

mustafabaysal.com/kidem-tazminati-alma-sartlari

Kıdem tazminatı hak edilen haller

Bu halleri aslında ikiye ayırmak mümkündür: İşçinin işveren tarafından işten çıkarıldığı haller ve kendi isteğiyle işten ayrıldığı haller.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması yani istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı alması kural olarak mümkün değildir. Ancak bunun 3 istisnası vardır: mustafabaysal.com/istifa-eden-isci-kidem-tazminati-alabilir-mi

Temelde, işçinin kendi rızasıyla işten ayrılması halinde kıdem tazminatının yanacağı düşünülürken, bu 3 istisnadan biri de işçinin sigorta girişinden bu yana 15 yıl geçmiş olması ve işçinin toplam prim günü sayısının en az 3600 olmasıdır. Peki bu ne anlama gelir, açıklayalım.

15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı

15 yıl ve 3600 gün ne demek?

15 yıl ve 3600 gün şartının hangi şartlarda sağlanmış olacağını ve bunun anlamını maddeler halinde sıralayalım:

1- İşçinin, hangi işyerinde olursa olsun, ilk sigorta giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önce olmalıdır. ( Bunun anlamı şudur: Artık 15 yıl şartı anlamsız hale gelmiştir. Yeni şart bunun yerine, işe giriş tarihinin 08.09.1999 tarihinden önce olması olmalıdır.)

2- İşçinin sigortalı işçi olarak toplam prim günü sayısı en az 3600 olmalıdır.

3- İşçi, istediği SGK İl Müdürlüğüne başvurarak bu yazıyı alabilir.

4- İşçi SGK İl Müdürlüğüne başvurduğunda, işten ayılmış olması gerekmez. (Hâlen çalışırken de başvurulabilir.)

15 yıl ve 3600 gün dilekçesi

SGK’dan bu yazıyı almak için yazılması gereken dilekçe örneği aşağıdadır.

mustafabaysal.com/sgkya-verilecek-kidem-tazminati-alabilir-dilekcesi-ornegi (Word)

drive.google.com/open?id=0B3IQOb5JnsdQNUMtazFxaGtaNUE (PDF)

15 yıl ve 3600 güne hak kazanan işçinin tazminatı

Yukarıdaki şartları taşıyan işçi, SGK’dan alacağı ve aşağıda bir örneği bulunan yazıyı işverenine ibraz etmekle birlikte kıdem tazminatını alarak işten ayrılmaya hak kazanacaktır. Burada işverenin her hangi bir takdir hakkı bulunmamaktadır.

Yani işveren, aynen askere giden işçi, ya da evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılan kadın işçi örneklerinde olduğu gibi, aşağıdaki yazıyı SGK’dan alarak getiren ve işten ayrılan işçiye kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.

15 yıl 3600 gün yazısı

SONUÇ

Yukarıdaki şartları taşıyan ve işten ayrılan işçiye, işveren tarafından kıdem tazminatı ödenmesi zorunlu olup bundan böyle bu durumun ” İlk sigorta tarihinden bu yana 15 yıl geçen ve en az 3600 gün primi olan işçi” yerine ” İlk sigortalı işe giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önce olan ve en az 3600 gün primi olan işçi” diye anılması gerekmektedir.

Çünkü, bu yıl itibariyle ilk işe giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden sonra olduğu halde 15 yıl sigortalılık şartını taşıyan işçiler olabileceği ve bunların kıdem tazminatı hak edemeyecekleri unutulmamalıdır.

Özetle, aşağıdaki şartları sağlayan işçiye, işyerindeki kıdemi de en az 1 yıl ise, işten ayrılması halinde kıdem tazminatının ödenmesi yasal bir zorunluluktur:

  • İşçinin ilk sigortalılık tarihinin 08/09/1999 tarihinden önce olması
  • Bu işçinin ödediği toplam SGK prim gün sayısının en az 3600 gün olması

Konumuzdan bağımsız olarak, hangi hallerde işçinin kıdem tazminatı hak edeceğine dair kıdem tazminatı şemasını ise aşağıdan indirebilirsiniz:

mustafabaysal.com/kidem-tazminatina-hak-kazanma-semasi

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

83 Yorum

  1. Öncelikle kolay gelsin…bende size aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum,01.006.1998 tarihinden bu yana sigortalıyım 3600 hak ettim.. Şimdiki iş yerine ise 03.07.2015 tarihinden buyana çalışıyorum 3600 çıkış dilekçesini işyerime verdiğimde maden teknik mühendisi yerime yedek eleman olmadığı için 8 hafta olan ihbar süresi kadar çalışmam gerektiğini belirtti böyle bir hakları varmıdır..teşekkür ederim..

  2. Merhaba 25 10 1980 dogumluyum 21 11 1995 ssk girisim 4700 pirimim var 3600 den bende faydalanabilirmiyim 6 yildir ozel bi sirkette calisiyorum simdiden tsklr

  3. 8 yıl önce çalıştığım iş yerinde işin ağırlığından veďüzenli sigorta yapmadığına dolayı işten ayrıldım bu işyerinden tazminatını alabilirmiyim işe giriş tarih 1995 2010 çıkış veşuan kesintisiz olarak başka bir işyerine çalışmaktayım

    1. Merhaba. Zamanaşımı süresi henüz geçmemiş, dolayısıyla hakkınızı mahkeme kanalıyla arayabilirsiniz. Kıdem tazminatınızı alabilir misiniz? Bu, haklı olup olmadığınıza göre değişecektir. Evet ya da hayır dememiz mümkün olmaz.

  4. iyi günler mustafa bey… sormak istediğim soru şu… ben 15 yıl 3600 den tazminat alıp ayrılmayı hak ediyorum ancak şirketimizde denetci kayyum var yinede noterden ihtar göndersem tazminatımı almamda sıkıntı çıkarmı ? iyi çalışmalar

    1. Merhaba. Neden çıksın ki? Neticede kanuni hakkınızı kullanıyorsunuz. Tabi, işverenin ödeyecek parası yoksa, orasını bilemem.

  5. Slmlar benim girisim 1997 3600den tazminat hakkı kazanıyorum.ama sirketim bundan böyle aldıkları kararla mahkemeden alın dedi.benim yapmam gereken nedir!ayrıca nekadar sürede sonuçlanır iş mahkemeleri!teşekkürler

      1. Peki 3600den çıkış yaptıktan sonra başka bir yerde çalışabilirmiyim.mahkeme sürecinde çünkü madur benim

  6. Merhaba ben kıdem tazminatına ilişkin yazıyı SGKdan aldım ama kurum iş kanuna tabi olmadığımızı söyleyip ödeme yapmadı. Personel olarak SSKlı sözleşmeli kamu personeli statüsünde idim. Teşekkürler.

  7. merhabalar ilk işe giriş tarihim 24.10.1998 dir Buna göre 15 yıl 3600 prim gün sayısını fazlası ile doldurdum 21.02.2008 tarihinden 30.06.2018 tarihinde çalışmış olduğum bu işyeri 17. ci koda bize herhangi bir bildiride bulunmaksızın işten çıkarmıştır.Hiçbir şekilde İhbar ve kıdem tazminatı ödememiştir. Fakat bizi yeni alan şirkete tüm haklarımızla birlikte devrettiğini söylemektedirler. Bizi yeni alan şirkette 29.06.2018 tarihi itibari ile sigorta girişimizi başlatmıştır. Yeni alan bu şirket işleyiş olarak bu işi sürdürme niyetinde değil. Şartları tutan 3 arkadaş 3600den tazminat için sgk ya başvuruda bulundular. aynı şartlaı bende taşıyorum ama ben henüz başvurmadım. Sorularım şunlar: buna göre biz 3600 kıdem tazminatını hangi şirketten alacaz ? 3600 kıdem tazminatına başvurduk ama alamadık bizim bu hakkımız ölürmü? 3600 kıdem tazminatına başvuran kişiler normal olarak tazminat davası açabilirmi? teşekkürler

    1. Merhaba. 15 yıl ve 3600 günden ayrılıp kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Alamazsanız, bu hakkınız elbette ölmez. Tazminatınız için devralan işverene başvurabilir ya da ilgili kısmı için olmak üzere eski işverene de başvurabilirsiniz. Burada seçimlik hakkınız vardır.

  8. Merhabalar , ilk işe girişim 1992, 1997den beri aynı yerde çalışıyorum ama değişen yönetim ve çalışma koşulları nedeniyle işten ayrılmak istiyorum. SGKdan bu yazıyı alsam akabinde başka bir yerde işe giriş yapabilir miyim?

    1. Merhaba. Evet, bu yazıyı alarak kıdem tazminatı almanız, başka bir işyerinde çalışmanıza engel değildir.

  9. Merhabalar ben 2006 yılından bu yana aynı iş yerinde çalışmaktayım. 2006 dan önceki sigorta girişim meslek lisesinde yaptığım staj dolayısı ile 2003 şuanda 4200 civarinda. Bu durumda benim SGK dan bu yazıyı alma hakkım var mı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir miyim

    1. Aysel hanım, ilk sigorta girişiniz 1999 öncesi olmalıydı. Bu haktan faydalanamazsınız.

  10. Merhabalar özel bir şirkette yaklaşık 2,5 yıldır çalışmaktayım. Haziran sonu itibariyle 3600 prim gün sayısı ve 15 yıllık sigortalılık surem doluyor ilk sigorta girişim 15.01.1999 Haziran sonunda işten ayrılmam gerekiyor ihbar süresi ne kadardır nerelere müraacat etmem gerek beni bu konuda aydinlatirsaniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. Deniz hanım ihbar süresi yoktur. Dilediğiniz zaman SGK’dan alacağınız yazıyı işverene vererek işten ayrılabilirsiniz. Yine de en azından 6 hafta öncesinden bildirim yapmanızı tavsiye ederim.

  11. 3 ay oldu bi özel şirkette çalışmak tatil ve prim eksiğim bu 3 ay zarfında doldu şimdi işyerine emekli olmak için yazı isteyeceğim.. bu kısa çalışma süresinde de tazminat alma gibi bi hakkım varmi

  12. Merhabalar,08.09.1997 ilk işe giriş ve sigorta başlangıcım ve şu an mevcut 4150 prim ödeme gün sayım var ..Yurt dışına göç etme zorunluluğum doğduğu için çalışmakta olduğum iş yerinden ayrılmak durumundayım.Bu durumda 15 yıl ve 3600 gün şartlarına bağlı olarak kıdem tazminatını iş yerinden talep edebiliyormuyum ?Çünkü işyerinin kendi isteğiyle çıkana tazminat ödemeyiz diye düşünceleri var. not:6 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum ,yıllık izinlerden birikmiş 30 da günüm var aldığım maaş üzerinden sigorta primim yatıyor ve brüt 7400 tl olarak yatıyor.Eğer tazminat almaya hakkım var ise brüt maaş üzerinden mi net maaş üzerinden mi yatırılı ve izin günlerim eklenirmi ?e-mail olarakta atabilirsiniz ilgi ve alakanıza şimdiden çok teşekkürler .

  13. Merhabalar;İşe giriş tarihi 15-09-1997 sigorta başlangıç ise 23-10-1999 bu yasaya uygunmudur acaba?sizce hangi tarih bu tazminat alma hakkıma uyabilir?teşekkür ederim….

  14. Merhaba 98 SSK grisliyim 3600 tamamladım işten ayrılmak istiyorum kıdem tazminatimi almak için işverenle muhattab olmam gerekiyormu bilgilendirmem gerekiyormu yoksa direkt olarak noter yada SSK ile bildirim göndermem gerekiyor.

    Ayrıca geriye dönük agi haklarımı nasıl alabilirim işten ayrıldıktan sonra ağı hakkı talep edebilir miyim tşk ederim

  15. Merhaba 01/01/2003 yılında özel bir şirkette çalışmaya başladım.14/10/2013 yılında işveren iş yokluğu sebebiyle işten çıkardı.işveren tanıdık olması nedeniyle biraz beklememi haklarimi vereceğini söyledi o tarihten belli hakkımı vermeye yanaşmıyor .haklarimi almak için nasıl bir yol izlemeliyim teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Ücret alacaklarınız zamanaşımına uğramış; ancak en azından ihbar ve kıdem tazminatlarınız için bir avukatla görüşmenizi öneririm.

  16. Merhaba Mustafa Bey
    Öncelikle bu faydalı bilgilendirmeniz için size ne kadar teşekkür etsem azdır.
    Benim sorum ise şu şekilde: Bir tanıdığım bu bahsetmiş olduğunuz şekilde 15 yıl 3600 prim şartına göre kıdem tazminatı için gerekli tüm şartları taşıyor. Ve daha önce bu yolla eski çalıştığı yerden kıdem tazminatı aldı. Sizinde bahsettiğinize göre işçiler bu haktan en fazla 2 defa yararlanmaktadır. İkinci girdiği işyeri işe alırken tanıdığıma 15 yıl 3600 Den faydalanmayacağım gibi bir ibare imzalatıyor. Bu durumda ne yapılması gereklidir.
    Teşekkür ederim kolay gelsin

    1. Merhaba. Açıkçası yazıda, bu haktan sınırsız sayıda yararlanılabileceği yazıyor. İki kez sınırlaması yoktur. Hangi evrak imzalatılırsa imzalatılsın, işçi 15 yıl ve 3600 günden her zaman faydalanabilir.

  17. 2000 den sonra sigortaliyim ama bir iş yerinde 12 yıldır çalışıyorum kendim bıraksam tazminat alabilirmiyim

  18. Merhabalar, 1994 SSK girişliyim prim günüm 4600 son isyerimde 05.2015 ve 11.2017 tarihlerı arasında çalıştım. 24 Kasım 2017 tarihinde işten ayrıldım. Bende 3600 den dolayı kidem tazminatı alabilir miyim?

    1. Emre bey, noterden ihtarnameyi gönderdiğiniz anda işi bırakabilirsiniz. Ama aceleniz yoksa, ulaşmasını beklemenizi öneririm.

  19. Merhabalar,
    Sigorta girişim 1995 (Toplam günüm 4984) 2015 yılı Şubat ayından buyana bir şirkette çalışmaktayım.
    belirli şartlar dahilinde işten ayrılmayı düşünüyorum 3600 gün ile kıdem tazminatımı bu çalıştığım şirketten talep edebilir miyim.

    1. Evet, bahsettiğiniz koşullarda 15 yıl ve 3600 gün ile ayrılabilir ve kıdem tazminatı talep edebilrisiniz.

      1. Merhaba İyi çalışmalar,

        Peki bu 3600 gün sadece 4A mı olmalı? Örneğin, 1999’dan önce giriş olan ve 3000 gün 4A, 600 gün 4B primi olan işçi 15 yıl 3600 gün sebebiyle istifasını verip tazminatını alamaz mı?

        1. Serkan bey, alabilir. Gerekirse SGK’ya bir dilekçe vererek, belge istenirse sonuç net olarak görülmüş olur.

  20. Merhabalar
    Öncelikle ilginiz için teşekkürler. Benim sorum; Aynı iş yerinde 10 seneden fazla çalışıyorum ve sigorta başlangıç tarihim 15/06/2000 dolayısı ile 08/09/1999 kuralına uymuyor fakat, askerlik dönemim sigorta başlangıç tarihinden öncedir bu sebeple 295 gün askerlik borçlanması yaparak sigorta başlangıç tarihini öne çekip işten tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum. Buraya kadar her şey normal ise borçlanma ve dilekçe işlemlerim ne kadar sürede tamamlanır.
    Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. Halil bey, böyle bir hakkınız vardır. Ancak bunun ne kadar sürede tamamlanacağını bilmemiz mümkün değil.

  21. Merhaba ben aynı şirkette 10 yıldır çalışıyorum istifa edip tazminat almak istiyorum yeni bir yasa çıkacak söylentisi var 15 yılın 10 yıla düşürüleceğine dair böyle bir bilginiz var mı ne yapabilirim

  22. 20 Gün önce istifa dilekcesi yazdım halen calışıyom ssk girişim 1995 5200 günüm var 15 yıl 3600 dan yararlanabilirmiyim

    1. Yüksel bey, evet SGK’dan 15 yıl ve 3600 gün yazısı alıp işveren vermeniz durumunda kıdem tazminatınız ödenmek zorundadır.

  23. İyi çalışmalar.benim ssk girişim 1995 ve 3600 günümde doldu 20 gün. Önce işten kendi isteğimle ayrıldım bu 15 yıl 3600 günden kendi isteğinle ayrılsanda tazminat olayından haberim yoktu yeni öğrenfim 20 gün oldu işten ayrılalı tazminatımı alabilirmiyim ne yapmam lazım acaba..teşekürler

    1. Hamit bey, işten ayrılırken 15 yıl ve 3600 gün için SGK’dan yazı almalı ve bunu işyerine vermeliydiniz. Bu durumda, istifa etmişseniz, kıdem tazminatınızı almanızın zor olacağı kanaatindeyim.

  24. Mrb Mustafa bey ben sgk’dan 3600’tazminat alır kağıdını aldım.Ve işverene götürdüm aynı gün işten ayrıldım. işveren tazminatını yarın vereceğini söyledi.Fakat daha sonra işveren böyle bir kağıdı almadığını söyledi. Kağıdın bende bir fotokopisi var ama nekadar işe yarar bilemiyorum sgk’dada bir nüsrası varmıdır ve ne yapmalıyım..Bu arada çıkışlarada imza atmadım ama işede gitmiyorum

    1. Özkan bey, bir an önce noterden ihtarname çekin, SGK belgesini ekleyerek ve durumu açıklayarak kıdem tazminatınızı talep edin. İleride dava açmak durumunda kalırsanız, bu evrak en azından biraz işinize yarayacaktır.

  25. Merhaba mustafa bey benim sizden ogrenmek istedigim konu su benim calistigimfirmada agit yok bayram parasi yok istiyorum vermem diyor bodro desen hic yok onumuzdeki sene 3600 u dolduruyorum tazminat talep etsem alabilirmiyim bana yardimci olabilirmisiniz saygilarimi sunarim

    1. Şaban bey alamazsınız ama aginiz eksik ödeniyorsa ya da bayramlarda çalıştığınız halde parasını alamıyorsanız, bu elbette size bir haklı fesih imkanı verir.

  26. merhaba mustafa bey .16 eylül 1997 de işe giriş tarihim şu an itibariyle sgk dan yazı almam durumuyla tazminatımı alırsam aynı yerde çalışma imkanım var mıdır? sonuçta bu benim hakkım 3 er yıllık sözleşme şeklinde çalışıyorum

    1. Bu, işverenin takdirine bağlıdır. Yani, kıdem tazminatınızı alıp işyerinde çalışmanızın önünde yasal bir engel yoktur; ama sizi tekrar işe alıp almamak işverenin takdirinde olacaktır.

  27. Benim SGK sartlarim tamam (3600 ) gectim Sgk dan yazimi aldim peki çalıştığım sirkete nasil bir dilekce ile bildirmeliyim ?
    Ayrıca ayrildiktan sonra hemen başka bir işe baslayabilirmiyim ?

    1. Sedat beyi işverenle aranızda güven ilişkisi varsa, yazılı bir dilekçeyle başvurun. Güvenmiyorsanız, noterden ihtarname göndererek işinizi garantiye alabilirsiniz. Ayrıldıktan sonra, dilerseniz hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.

  28. Ben sene 1991 de işe girdim aynı işyerinde halen çalışmaktayım işten ayrılmak istiyorum aralıksız 7890 günüm var 27 sene olmuş kıdem tazminatı alabilirmiyiz yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    1. Ali bey, yazıda belirtildiği usulde işten ayrılabilir ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  29. Merhaba mustafa bey sigorta başlangıç tarihim 04.10.1999 – şu an 11 yıldır aynı şirkette çalışıyorum . 5696 prim günüm var kıdem tazminatımı hak etmiş oluyormuyum.

  30. Mustafa bey merhaba benım 1986 yılında ssk girişin var 116 gun 1991 de 113 gun ve 2011 yılından berı ful sigortam yatırılıyor buna gore 3600 askerlık borçlanmamLa bilirlıkte tamamlasam yaşa takılmadan emeklı olabilirmiyım 5 5 1967 doğumluyum yaşım 50 buna net bır cevap alırsam memnun olurum saygılar

  31. Mustafa bey öncelikle hayırlı günler dilerim. İlk işe giriş tarihim 27.01.1995 sigorta prim gün sayım 6300. Devlet Hastanesinde Bilgi İşlem personeli olarak 01.01.2004 tarihinden beri çalışmaktayım. Taşeron firma elemanı olarak çalışıyorum. İhale konusu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım kapsamı. 01.01.2004 ile 31.12.2013 tarihine kadar yukarıda belirttiğim kapsamda çalıştım. Hastane yeni bir ihale yaparak personele dayalı olmayan ihale kapsamında çalıştırmaya başladı beni. 2015 yılında çıkan torba yasada, kamu kurumları personele dayalı hizmet alım kapsamında çalışanların kıdem tazminatı öder diye belirtmişler. Ben 01.01.204 ile 31.12.2013 tarihene kadar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım kapsamında çalıştım. 01.01.214 ten bugüne kadar da diğer kapsamda çalışmaktayım. Şimdi benim sorum şu, ben bu 2004 ile 2013 yılları arasındaki kıdem tazminatımı işten ayrılış yapmadan alabilir miyim.

    1. Merhaba. Alabilseniz bile, kamu kurumu ödemeyecektir. Çünkü bahsettiğiniz değişiklik 2014 yılında oldu ve bu tarihten önce çıkanları kapsamamaktadır. Yani almak isteseniz bile, bunu dava açarak yapmanız gerekir.

  32. Mustafa bey merhaba

    SGK dan kıdem tazminatı alabilir yazısı aldım ve işten ayrılmak istediğimi belirten yazı ile birlikte işverene verdim ihbar süremin sonunda ayrılmalı mıyım, işveren istifamı kabul etmeme hakkı nedir yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    1. Yusuf bey, ihbar süresini beklemenize gerek yok. İşveren, size kıdem tazminatınızı ödemek zorundadır.

      1. Mustafa bey yazı kaç günde alınabiliyor. 2 – 3 ay gibi bir süreden bahsediyorlar…

        1. Orhan bey açıkçası bilmiyorum. Bana kalırsa aynı gün bile alınması mümkün olsa gerek. Ama siz aldıktan sonra yazarsanız sevinirim, böylece biz de öğrenmiş oluruz.

          1. Mustafa bey ben pazartesi sabah 09:00 gibi dilekçe ile başvurdum.
            Cuma günü gelip alabileceğim söylendi.
            Yani 5 gün gibi bir sürede yazı alınabiliyor.

    2. Yusuf bey yazıyı kaç günde aldınız bilgi verebilirmisiniz. 2 – 3 ay gibi bir süreden bahsediyorlar…

  33. Merhaba,
    çalıştığım firma sgk asgariden ödüyor ve evlilik nedeniyle işten ayrılacağım. kıdem tazmınatını asgari ücret net maaşından ödeme yapacağını söylüyor. asgari ücretten fazla alıyorum. hakkımı nasıl alırım ne yapmalıyım. ayrıca evlilik nedeniyle ayrılınca işsizlik maaşı alabiliyor muyum? onu bile alsam asgariden alacagım sgk yüzünden.

    1. Merhaba. Evlilik nedeniyle ayrılan işçi işsizlik maaşı alamaz. Asgari ücretin üstü için ise, mecburen dava açmanız gerekir. Bu durumu mahkemede ispar edebilirseniz, aradaki fark size ödettirilecektir.

  34. merhaba, 3600 gün şartlarını hak ediyorum. işten ayrılmak için dilekçe vermedim. işveren tazminat ödememek için beni 25. madden işten çıkartırsa. tazminat hakkım yanarmı?

    1. Hasan bey siz dilekçe verdikten sonra işveren öyle yapsa da hakkınızı mahkemede alırsınız. Ama bu gerekçeyle işten ayrılacaksanız ve böyle bir ihtimal varsa, mutlaka noterden ihtarname çekerek ayrılın ve 15 yıl 3600 günden ayrıldığınızı özellikle belirtin.

  35. Merhaba kolay gelsin benim primim 2860 gün ancak 3 senedir 1 yillik maaşıma denk gelmeyen ikramiye aldım ve ayrica ruhsal olarak işime karşı konsantrasyon yaşıyorum ne yapmalıyım. Işten ayrılırsa tazminat alabilirmiyim. deprasyon Ilaci da kullanıyorum. Işe giriş tarihim 03/06/2011

  36. Merhaba benim sgk girişim 1998 o sene 80gun primim ödendi 08 12 2006 dan buyana primlerim eksiksiz ödendi peki benim kıdem tazminatı hakkım varmı

    1. Sosyal güvenlik kurumuna gidin ve 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı yazısı almak istiyorum deyin. Bu yazıyı alabilirseniz, kıdem tazminatınızı da alabilirsiniz demektir.

      1. Merhaba 1989 ilk işe giriş tarihi
        Şu anki iş yerime 2014 de girdim 5 yıllık tazminatım var istifaya zorluyorlar yaşım 47 daha genç işçilere yer açmak için ben ssk dan dilekçemi alsam iş yeri bana tazminat vermezse ne yapmam gerekiyor saygılar

        1. Merhaba, Sgk’dan yazıyı aldığınızda mutlaka öderler. Velevki ödemediler, icra yoluyla da alabilirsiniz, diğer tüm yasal süreçleri de başlatabilirsiniz. Faiz,mahkeme giderleri giderleri vb. ödeyerek verirler o zaman, bunu da pek tercih etmezler. Arabulucuya danışarak süreci yönetirsiniz.

      2. 3600 kıdem tazminatı hak yazım var iş verene noter ihdarli bildirim yaptığım zaman iş yeri Tazminat parasını ödeme şekli isveren tarafından taksitlerle ödeme hakkı varmı. Yada benim tazminatı peşin isteme hakkım varmı

Başa dön tuşu