SGK

SGK kaplıca tedavisi karşılama şartları

Kaplıca turzimi her yaştan insanın gerçekleştirdiği bir aktivite. Bazı durumlarda kaplıca bir tatilden öte tedavi olarak da değerlendirilmektedir. Peki ama SGK kaplıca tedavi giderlerini karşılıyor mu?

Kaplıca nedir?

Kaplıca; şifalı sıcak su barındıran yerlere verilen genel bir addır. Her kaplıcanın suyunun kendine göre özellikleri ve sıcaklıkları vardır.

Kaplıca tedavisi nedir?

Kaplıca tedavisi yüzyıllardır uygulanan geleneksel bir tedavi yöntemidir. Elbette önceliğimiz modern tıp olsa da, içinde çeşitli minerallerin olduğu sıcak suyun da yararlı olduğu rahatsızlıklar elbette vardır.

Burada önemli olan; tedavi amaçlı kaplıca ziyaretinin mutlaka bir doktor tavsiyesiyle ve önerilerine uyarak yapılmasıdır.

Kalp rahatsızlığı gibi spesifik hastalıkları bulunanların, hamilelerin ya da yaşlıların mutlaka hekim gözetiminde kaplıcadan faydalanması çok önemlidir. Hatta kimi vakalarda doktorlar, böyle riskli gruptaki hastaların kaplıca suyuna girmesine izin bile vermeyebilir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

SGK kaplıca tedavisi

Buna ilişkin hükümleri Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin İkinci Bölüm 2.4.4.J kısmında bulabiliriz.

SGK kaplıca tedavilerine ilişkin giderleri şu kalemler şeklinde karşılamaktadır:

  • Kaplıca tedavisinin bedeli
  • Yol giderleri
  • Gündelik giderleri
  • Refakatçi giderleri

Kaplıca tedavisi ödeme şartları

SGK tarafından kaplıca tedavisine ait giderlerin ödenmesi için:

  • Resmi bir sağlık kurumundan sağlık kurulu raporu alınmalı ve bu kurulda en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekimi yer almalıdır.
  • Sağlık raporunda tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgileri olmalıdır.
  • Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde kaplıca tedavisine başlanmalıdır (Süre geçirilirse, yeniden rapor alınması gerekir).

Hangi kaplıcaların ücreti SGK tarafından ödenir?

Her kaplıcada yapılan tedavilerin gideri SGK tarafından ödenmez. Ödeme için, gidilen kaplıcanın “Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen” kaplıca tesisi olması gerekir. Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin, kaplıca tedavilerine ait bedeller SGK tarafından ödenmez.

Sağlık Bakanlığı onaylı ve işletme izinli kaplıcaların listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

SGK kaplıca tedavisi için ne kadar ödeme yapar?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; kaplıca tedavisine ilişkin giderler hasta tarafından ödenir. Ödemeyi yapan hasta, sonra SGK’ya başvurarak tedavi giderini talep eder.

İşte tam bu noktada SGK hastaya, kendisine sunulan faturanın tamamını ödemek zorunda değildir. Belirlediği bir rakam vardır ve bu tutarı hastaya öder.

2022 yılı için kaplıca tedavisi giderleri karşılığı olarak SGK’nın ödediği bedel 7,16 TL’dir. Evet yanlış okumadınız. SGK kaplıcada aldığınız her bir banyo için size sadece 7 lira 16 kuruş ödeme yapıyor. (SUT EK 2/B Listesi 702020 sıra numarası)

Yukarıdaki rakama resmi gazetenin şu bölümünün 61’inci sayfasından ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/02/20220208M1-1.pdf

Ama bunun haricinde bir de yol, gündelik ve refakatçi giderlerinizi de alabilirsiniz. Şimdi de bunlara bakalım.

sgk kaplıca

Kaplıca yol, gündelik ve refakatçi giderleri

Yol ve gündelik giderleri ile refakatçi giderlerinin SGK tarafından ödenmesi için ilk şart; sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarih dahil en geç 5 iş günü içinde, kaplıca tesisine müracaat edilmesidir.

Bu 5 iş günlük süre geçirilirse yeniden rapor çıkarılması gerekmez. 6 aylık süre içinde olmak kaydıyla, raporun çıkarıldığı hastaneye tekrar gidilmesi ve hastane tarafından sevk belgesi düzenlenmesi gerekir. Bu sevk belgesi düzenlenince yine 5 iş günü içinde kaplıcaya müracaat gerekir.

Ayrıca kaplıca tesisinin, Sağlık Bakanlığınca izin verilen kaplıca tesislerinden olması gerekir. Raporda ya da sevk belgesinde, refakatçi gerektiği yazıyorsa (18 yaş altı çocukların tedavisinde yazması gerekmez) refakatçinin de yol ve gündelik giderleri kurumca karşılanır.

Yol ve gündelik bedellerini ise daha önce açıklamıştık: mustafabaysal.com/sgk-yol-parasi-gundelik-ve-refakatci-ucreti-nasil-alinir

Bu çok teknik bir konudur ve tekrara girmek istemiyoruz. Ama sizin için, yazımızın sonunda bir örnek yaptık ve rakamları ortaya koyduk.

Kaplıca giderlerine özel olarak bilinmesi gereken tek konu; SUT 2.6.1.A bölümündey yer alan şu ifadedir: “Kaplıca tedavilerinde yol gideri, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak ödenir”.

sgk kaplıca şartları

SONUÇ

Belirli şartların varlığı halinde SGK kaplıca tedavisi karşılığında, hastalara ödeme yapmaktadır. Bu ödemeler kaplıcadan gelen hastanın başvurusu üzerine doğrudan hastanın kendisine yapılır.

SGK kaplıca tedavisi ödeme şartlarının ne olduğunu yukarıda açıkladık. Şimdi ise konunun daha iyi anlaşılması için bir örnek yapalım.

Bu örneğimizde hasta ve refakatçisi Adana’dan çıkmış ve Afyon’a gitmiş olsun. Afyon’da kaplıca tesisinde 5 gün kalan ikili SGK’dan 2022 yılı için ne kadar ödeme almıştır? Kalemler halinde yazalım:

Önce hasta:

  • 7 gün gündelik gideri (2 gün yolda, 5 gün kaplıcada): 7 * 47,09 = 329,63 TL
  • Gidiş ve dönüş otobüs bileti 2 * 200 = 400 TL
  • 5 gün boyunca kaplıca bedeli olarak 5 * 7,16 = 35,80 TL

Sonra refakatçi:

  • 7 gün gündelik gideri: 7 * 47,09 = 329,63 TL
  • Gidiş ve dönüş otobüs bileti 2 * 200 = 400 TL

O halde sonuç ne oldu? Adana’dan Afyon’a giden bu hasta 5 günün sonunda kendisi ve refakatçisi için toplam 1.495,06 TL alabildi.

Şöyle dediğinizi duyar gibiyim: “Bu hasta sırf konaklamak için bile binlerce lira verdi. Bunlar ne olacak?”

SGK konaklama giderlerini ödemeyecektir. Sadece kendisinin belirlediği rakamdaki gidiş geliş yol ücretini, geçirilen her gün için 47,09 lirayı ve her bir kaplıca için de 7,16 lirayı ödeyecektir.

Rakamların oldukça düşük olduğunu kabul etmek gerekir. Eli yüzü düzgün bir kaplıca tesisinde 5 gün iki kişi kalmanın ve buraya gelip gitmenin maliyetinin en az 5.000 lira tutması muhtemelken, rapor alarak kaplıca gitmek niyetinde olanların, aradaki farkı cebinden ödemeyi göze alması gerekecektir.

SGK kaplıca şartları ile ilgili sık sorulan sorular:

Kaplıca tedavisini devlet karşılıyor mu?

Evet, yazımızda belirttiğimiz şartlar dahilinde, kaplıca tedavilerinin cüzi bir kısmı SGK tarafından karşılanır.

SGK kaplıca ödemeleri ne kadar?

Bunun için belirlenmiş sabit bir rakam yoktur. Toplam ödeme; nerden nereye gidildiğine göre değişmekle birlikte, SGK’nın ödeyeceği kalemlerden birisi olan banyo/kaplıca bedeli her banyo için 7,16 TL’dir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu