Bazı hastalıklarda, alt bezi kullanılması şart olabilir. Bu mecburiyet hem çocuk hem de yetişkin hastalar için geçerlidir. SGK tarafından, belirli şartlarda, alt bezi ücreti karşılanmaktadır. Peki ama SGK bez parası alma şartları ve miktarı 2019 yılı için nedir?
Hangi hastalar SGK’dan bez parası alabilir?
Bunun için belirlenmiş spesifik bir hastalık yoktur. Sağlık Uygulama Tebliğinin 3.1.2 Ayakta Tedavilerde Kullanılan Tıbbi Malzemeler başlığının alt 5inci bendine göre; sağlık raporuyla durumun belirlenmesi halinde bez parası SGK tarafından ödenmektedir.
Hangi bezler için SGK ödeme yapar?
2017 yılında değişiklik yapılmadan önce, sağlık raporunda belirtiliyorsa; çocuk alt bezleri SGK tarafından ödenmekteydi.
Yapılan değişiklikle, çocuk alt bezlerinin ödenmesinden vazgeçildi ve bunun yerine HASTA olması şartıyla çocuk alt bezleri ödenmeye başlandı.
Şu anki uygulamada, aşağıdaki bezler için SGK ödeme yapmaktadır:
- Hasta alt bezi
- Külotlu hasta alt bezi
- Çocuk hasta alt bezi
- Çocuk külotlu hasta alt bezi
SGK bez ödemesini nasıl yapar?
Öncelikle bir sağlık raporu almanız gerekir. Alanında uzman bir doktor size rapor vermeli ve bu raporda hasta alt bezi kullanmak zorunda olduğunuz ya da çocuğun kullanmak zorunda olduğu tespit edilmelidir.
Bu süreli raporu aldıktan sonra; dilediğiniz zaman bir sağlık kurumuna, örneğin aile hekiminize giderek bezi yazdırabilirsiniz.
2 ayda en çok 240 bez alınabilir
Reçeteyi doktorunuza yazdırırken, doktorunuz reçeteye “1 aylık 120 adet” ya da “2 aylık 240 adet” ibaresini yazmalıdır.
Çünkü Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yer alan Ek 3C-4 listesinde yer alan bilgilendirmeye göre; hasta için günde en çok 4 adet bez yazılabilmektedir ve en çok 2 aylık miktarda yazılması mümkündür.
Bir başka deyişle doktor; örneğin 2 gün için 8 adet bez de yazabilir; 1 ay için 120 adet bez de yazabilir. Bu tamamen ihtiyaca göre değişecek; ama öyle ya da böyle en çok 2 ay için reçete yazılacak ve 2 ay sonunda yeniden reçete yazdırılması gerekecektir.
SGK hasta bezi yardımı ne kadar?
SGK’nın ödeyeceği hasta bezi bedeli, hasta bezi türüne göre değişecektir:
- Hasta bezi / külotlu hasta bezi için 0,90 TL
- Çocuk hasta bezi / çocuk külotlu hasta bezi için 0,98 TL (4 Eylül 2019 öncesi 0,70 TL idi)
SGK her bir hasta bezi için ancak bu rakamlar kadar ödeme yapacaktır. Bu tutarın üzerindeki hasta bezleri alınacaksa, aradaki farkın hasta tarafından karşılanması gerekir.
SONUÇ
Yetişkinin ya da çocuğun, hastalığı nedeniyle alt bezi bağlaması gerekiyorsa, SGK bez parasını karşılamaktadır.
Bunun için uzman doktordan sağlık raporu alınması ve bezlerin herhangi bir doktora reçete ettirilmesi yeterlidir.
Buradaki asıl sıkıntı uygulamada ve devlet tarafından bez için ödenen ücretten kaynaklanmaktadır. Şu anda SGK her bir bez için eczanelere ya da medikallere yetişkinlerde 90 kuruş ve çocuklarda 98 kuruş ödemektedir.
Diyelim ki hasta için 120 adet bez yazıldı ve hasta bunu almak için medikale gitti. İnternette 120 adet yetişkin hasta bezi için arama yaparsanız, fiyatlarının 250 TL ile 300 TL arasında değiştiğini görürsünüz.
Bu hasta medikale gittiğinde ve 120 hasta bezi almak istediğinde, devletin buna katkısı, her bir bez için 0,90 TL olmak üzere toplam 108 TL olacaktır. Böyle olunca da medikal firmanın ya da eczanenin hastadan ayrıca 150-200 lira civarında para istemesi gerekmektedir.
Dolayısıyla hastalar çoğu zaman büyük bir sürprizle karşılaşmaktadır. Halbuki olması gereken, SGK’nın bez parası ödemesini artırması ve makul seviyelere çekmesidir. Bir adet bez için SGK en az 2 TL ödemedikçe de bu sorunlar yaşanmaya devam edecektir.
Bir hastanız ya da kendiniz için bez raporu çıkaracaksanız, yukarıdaki gerçekleri aklınızda tutun. Yine de öyle ya da böyle, her bir bez için 0,90 TL de olsa, bir rapor alınarak faydalanılabilen bu yardımdan yararlanmanızı tavsiye ederim.
Not: Eylül 2019’da bazı yayın organlarında, Çalışma Bakanının bir açıklaması yer aldı. Bu açıklamada tam olarak “Hasta bezinin geri ödeme fiyatının yüzde 40 oranında artırıldığı” ibaresi yer aldı. Bu ifade kesinlikle doğru; ama eksik ve vatandaşların beklentisini tam karşıladığını söylemek zor.
Çünkü 04/09/2019 tarihli SUT değişikliği sonunda tüm hasta bezlerinin değil SADECE çocuk hasta bezlerinin fiyatı artırıldı ve bu rakam 70 kuruşken 98 kuruş oldu. Yetişkin hasta bezleri için eski rakam olan 90 kuruş aynen geçerlidir.
Benim oğlum 2 yaşında belden aşağısı tutmuyor rapor verecekler . Rapor aldıktan sonra medikalcileri karıştırmadan marketten bezimi alsam devlet direk bize ödeme yapar mı ? Hassas ciltli her bezi kullanamıyoruz .
Benim oğlum engeli % 90 ağır engelli hasta alt bezi alırken 150 tl gibi bir ödeme yapıyorum bunun geri ödemesi varmı başka yerlerden sorduğumda ise ücret almıyormuş medical
Merhaba. Böyle bir geri ödeme yoktur. Yazıda da belirttiğimiz gibi SGK hasta bezi ücretinin tamamını karşılamaz. Ücret almama olayı, bezin fiyatıyla ilgili olabilir.