SGK

45 No’lu SGK çıkış kodu nedir?

SGK çıkış kodu 45, niteliği itibariyle işçilerin sosyal güvenlik kayıtlarında görmek istemeyecekleri bir çıkış kodudur. Bunun nedenini birazdan izah edeceğim; ancak önce genel olarak SGK 45 çıkış koduna ve bu kodun sonuçlarına birlikte bakalım.

SGK’nın belirlediği çıkış kodları

Bir işveren işçisini işten çıkardığında, haliyle onun sigortasını bildirmeye de son verecek ve bunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na vereceği “işten ayrılış bildirgesi” ile yapacaktır.

İşte SGK, işçinin sadece sigortasının sona erdirilmesin yeterli bulmaz ve bir de bu işçinin “hangi sebeple işten çıkarıldığını” da öğrenmek ister.

İşveren bunun için, SGK’nın önceden belirlediği işten çıkış kodlarından birisini seçer ve bildirir. Tüm çıkış kodlarına birlikte bakmak için şu yazıma göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/sgk-isci-cikis-kodlari-listesi/

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

SGK 45 çıkış kodu nedir?

SGK’nın birden elliye kadar numaralandırdığı çıkış kodlarından birisi olan SGK çıkış kodu 45 şöyle tanımlanmıştır: İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.

sgk 45 çıkış kodu

45 çıkış kodu ne zamandır var?

2021 Nisan ayına kadar hayatımızda olmayan 45 numaralı çıkış kodu, bu ay içinde çıkan bir SGK genelgesi ile “29” çıkış kodunun iptal edilmesi üzerine ihdas edildi: https://mustafabaysal.com/29-kodu-ile-isten-cikarilan-iscinin-haklari/

Önceleri, İş Kanunu’nun 25/II maddesi kapsamında fesih yapan bir işveren, işçinin fiili ne olursa olsun, 29-İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” gerekçesini kullanıyordu.

Hemen yukarıda detayları açıklandığı üzere, toptancı bir yaklaşımın ürünü olan 29 kod kaldırılınca yerine 9 yeni çıkış kodu getirildi ve böylece işçinin fiili neyse, tam da o gerekçeyle çıkış kodunun bildirilmesi istenmiş oldu.

SGK çıkış kodu 45 gerekçeleri

Aslında yukarıda yer alan 45’nci kod tanımı, bu kodun hangi gerekçelerle kullanılabileceğini de net şekilde ortaya koymaktadır. Yine de özetlemek gerekirse; SGK 45 çıkış kodu gerekçeleri şöyle sıralanabilir:

  • İşçinin işverene sataşması
  • İşçinin işverenin aile üyelerinden birine sataşması
  • İşçinin işverenin başka işçisine sataşması
  • İşçinin işyerine sarhoş gelmesi ya da işyerinde alkol alması
  • İşçinin işyerine uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde uyuşturucu madde kullanması

İş Kanunu’nun 25/II-d maddesi

İşçi için SGK 45 çıkış kodunun bildirilmesi demek, işçinin iş akdine İş Kanunu’nun 25/II-d maddesi kapsamında son verilmiş demektir.

Bu madde, 45 kodun tanımından farklı olmamakla beraber şu şekildedir: İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.

45 çıkış kodu sgk

45 çıkış kodunun sonuçları

SGK çıkış kodu 45’in kullanılması; işverenin işçiyi İş Kanunu’nun 25/II-d maddesi kapsamında işten çıkardığı anlamına geldiğine göre, işçi açısından “işverenin derhal feshi”nin sonuçları doğacaktır: https://mustafabaysal.com/derhal-fesih-nedir/

Çok kısa özetlemek gerekirse; bu durumda işçi, kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağı gibi işsizlik maaşı da alamayacaktır.

SGK 45 çıkış kodunun işsizlik maaşına etkisi

İşkur işsizlik maaşı bağlama kararı verirken, işçinin iş sözleşmesinin ne şekilde sona erdiğine göre sonuca varmaktadır.

İş sözleşmesinin nasıl sona erdiğini ise SGK çıkış kodlarından anlamaktadır. İşsizlik maaşı bağlanacak olan çıkış kodlarını görmek için bu yazıma bakabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/hangi-sgk-cikis-kodlarina-issizlik-maasi-baglanir/

SGK 45 çıkış kodu ile çıkışı bildirilen bir işçiye İŞKUR, yukarıdaki yazıda yer alan tablodan da görüleceği üzere, diğer şartlar ne olursa olsun işsizlik maaşı bağlamayacaktır.

Yargıtay kararlarında SGK 45 çıkış kodu

45 numaralı çıkış koduna gerekçe olan ve konuyu daha iyi anlamınıza yardımcı olarak önemli Yargıtay kararlarından bazıları aşağıdadır:

  • Somut olayda; davacının işyerinde çalışan diğer işçiye sataştığı ve kavga ettiği dosya içeriğindeki belgelerden anlaşılmaktadır. Bu durum 4857 Sayılı Yasanın 25/II-d bendinde belirtilen haklı fesih nedeni sayılmaktadır… (9 Hukuk, 2007/18184 K.)
  • Somut olayda, davalı işyerinde satış destek elemanı olarak çalışan davacının aynı işyerinde müdür yardımcısı olarak çalışan A. Y. ile kavga ettiği olay tutanakları, olay nedeniyle işverene verdiği savunma içeriği ve tanık anlatımlarından anlaşılmaktadır. Davacının davranışı 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II-d maddesi kapsamında fesih için haklı neden oluşturmaktadır… (22 Hukuk, 2014/8501 K.)
  • Tüm delillere göre davacının işyerinde diğer çalışan mesai arkadaşına yumrukla vurduğu sabit olduğuna göre iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25-II-d bendine göre haklı nedenle feshedildiğinin kabulü… (22 Hukuk, 2013/743 K.)
  • 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II-(d) maddesinde, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması haklı fesih nedeni olarak düzenlenmiştir. Bu madde gereğince işyerine alkollü gelmenin haklı fesih nedeni olabilmesi için işçinin sarhoş olduğunun anlaşılması ve bu konuda delil sunulması gerekir. Kısaca salt alkollü gelme haklı fesih nedeni değildir… (9 Hukuk, 2018/2748 K.)
  • Dosyadaki bilgi ve belgelerden davacının her ne kadar işyeri dışında alkol aldığı anlaşılmaktaysa da işyeri aracıyla işyerine geldiği ve işyerinde doktor tutanağıyla alkollü olduğu anlaşıldığı gibi, tutum ve davranışlarından da tanık beyanlarına göre alkollü olduğu açıktır. Bu durumda davacının iş akdinin 4857 sayılı kanunun 25/II-d ve 84. maddeleri gereğince haklı nedenle feshedildiği anlaşılmıştır… (9 Hukuk, 2005/12834 K.)
sgk 45 kod sonuçları

SONUÇ

SGK 45 çıkış kodu işçinin işten ayrılış bildirgesinde yer aldığında; bunun işçinin işten ayrılması açısından birkaç muhtemel anlamı olacaktır:

  • İşçi işverene, işveren ailesine ya da bir başka işçiye sataşmıştır
  • İşçi işe sarhoş gelmiştir ya da işyerinde alkol almıştır
  • İşçi işyerine uyuşturucu madde etkisinde gelmiş ya da işyerinde uyuşturucu madde kullanmıştır.

Çünkü 45 no’lu çıkış kodu tam da bu anlama gelmektedir ve işçi için bu kodun ileride ne büyük sorunlar meydana getirebileceği açıktır.

Bu nedenle işverenleri, bu kodu kullanmadan önce çok dikkatli olmaya davet etmek istiyorum. Ellerinde kesin delil olmadan, varsayıma veya zanna dayanarak 45 çıkış kodunun bildirilmesi, işçinin ileride iş bulmasını zorlaştıracaktır.

Tıpkı 44 numaralı SGK çıkış kodunda olduğu gibi (https://mustafabaysal.com/sgk-44-cikis-kodu/) bu kod için de YANLIŞTAN acilen dönülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu düşüncemin nedenini merak eden okuyucular, hemen yukarıdaki bağlantıda yer alan yazımın son paragrafına göz atabilir.

Son olarak; İş Kanunu’nun 25/II-d maddesi kapsamında gerçekleştirilen fesih sonucu kullanılan SGK 45 çıkış kodunun gerekçelerine dair daha önce yazdığım yazılara göz atmak isterseniz, aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz:

https://mustafabaysal.com/kavga-eden-iscinin-isten-cikarilmasi-mumkun-mudur/

https://mustafabaysal.com/iscinin-isyerine-sarhos-gelmesinin-sonuclari/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

22 Yorum

  1. Peki Mustafa bey tedavi oluyor amateme gidiyor işçi buda öğrenildi sordular kullanıyor musun evet arada tedavi süresini psikiytsri ye uyarak onun eşliğinde kullanıyorum işyerinde asla peki işten çıkarırlar mi fesih sebepi yada 45 madde

  2. Mustafa bey ben 3senedir fabrikada çalışıyorum 45koduyla beni hakaret diye çıkardılar öyle bişey yapmadigim halde tehdit ederk de imza artırdılar tazminatsız çıkardılar benim sormak istediğim 45kodu ile yeni bir işe başlama da sıkıntı olurmu … gibi yerler veya diğer fabrikalar

    1. Merhaba, bu tamamen işverene bağlıdır. Bazı işverenler bunu sorun ederken, bazıları sorun etmeyecektir. Sorunuzun ne yazık ki kesin bir cevabı yok.

  3. Merhaba hocam
    22.03.2023 tarihin iş veren kod 45 ile işten çıkışımı vermiş ama kod 45 ile alakalı en ufak davranış ve tutum kesinlikke söz konusu değil sadece işveren tazminat vermemek için bu yola baş vurmuş 16 yıllık çalışanım nasıl bir yol izlemem gerekiyor

  4. Bir ekip liderinin işyeri dışında bir personelle izin konusunda argolu tartışıp. Ekip liderinin kod 45 den çıkarılmasına sebebiyet vermiştir. İş yeri dışında tartışmalar yüzünden iş veren bu şekilde işten çıkarma yapabilir mi

  5. Aynı işyerinde çalıştıgım biriile kavga etim olay işveren tarafından ögrenildi olaydan 15.20 günsonra çıkışverdiler ikimizede 15 .20 gün içerisindede senelik iznimizi kullansdırdılar sonra çıkış verdiler tazminatsız neyapabilirim teşekürler

    1. Merhaba. Bu durum sizin için önemliyse, bir avukata gitmelisiniz. Ben dahil hiç kimse size uzaktan ve fiili durumu tetkik etmeden yardımcı olamaz.

  6. Mrb hocam iş arkadaşımla bir sözlü tartışmam oldu elimdeki bardağı yere fırlattığım söyleniyor öyle birşey yok arkadaşların tartışmayı uzatmayın diye araya girip elime takılmasıyla düştü 25/2 den ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranıştan işten tazminatsız çıkarttılar sizce ne yapmalıyım

    1. Merhaba, bir an önce bir avukatla görüşmenizi öneririm. Bunun haricinde yapılacak her yorum yanıltıcı olabilir.

  7. Merhaba mesai saatleri dışında bayan personelim tarafından waptsap üzerinden hakaret dolu msjlar atıldı bunun üzerine bende bir tane hakaret içerikli msj attım o sinir hâliyle ve işten atıldım tazminat davası açtım işyerine davayı kazana bilirmiyim ve 45 koduyla çıkarıldım bu kod mahkeme kararı ile kaldırılır mi

  8. 45 kodunu avukata sordum çıkmıyacağını ve göremeyeceklerini söyledi yeni iş başvurularında..

    1. Yasin bey, bu sorunun net bir cevabı olmaz. Bazı işverenler bu tür kodlara dikkat bile etmezken, bazıları kodun türünü çok önemseyebilir. Açıkçası şansınıza kalmış bir durum olduğunu söylemeliyim.

  9. Merhaba Mustafa hocam,
    Ofis içinde arkadaşın arkasından yüzüme gülüyor arkamdan dikiyor dedim ama kesinlikle şahsına etmedim aslında kendi kendime etmiş oldum fakat küfür ettim diye beni 45 koduyla tazminatsız cıkardılar mahkemeye başvursam tazminat alabilirmiyim. Saygılarımla

    1. Yasin bey bu sorunuza kimse net cevap veremez, ben dahil. Haklı olduğunuzu düşünüyorsanız hukuki süresi başlatmalı ve ileride dava aşaması olursa, hakimin takdirini beklemelisiniz.

  10. Kısa çalışma dan dolayı çıkış veremediği için 45 maddeyi uydurmuş ama paramı aldım bu ilerde bir sorun yaratır mı teşekkürler

  11. İşyerinde iş arkadaşımla aramızda gerçekleşen kavga nedeniyle olaydan 1 ay sonra 45 koduyla işten atıldım. Kavganın kamera görüntüleriyle sabit olduğu ama bize izletilmeyeceği söylenildi.

    Tazminat ve ihbar hakkı talep edebilir miyim?

    Teşekkür ederim.

      1. Merhaba Mustafa bey 4yildir çalıştığım işlerinde iş arkadaşım ve ben telefonla görüşme sırasında o bana ben ona onun hoporler açık olmasi küfürlü konuşma yapma sonucu vardiya amiri duyması kendi üzerine almış ve beni 45 kodu ile işten cikarldim ama kesinlikle şahsi isim kullanılmadı konusdugum kişide bana şahitlik ediyor

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu