İşçiler için çalışma süreleri zaten belirlenmişken, özel güvenlik görevlileri için gece çalışma süresini neden yazdığımızı merak edebilirsiniz. Bunun nedeni, özel güvenlikçilerin gece çalışmasına ilişkin özel düzenleme olmasıdır. Peki özel güvenlik görevlisi gece çalışması kaç saat olabilir?
Özel güvenlik görevlisi nedir?
Ülkemizde özel güvenlik mevzuatının temek kaynağı 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’dur. Bu kanuna tabi olarak çıkarılan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte özel güvenlik görevlisi tanımı yapılmıştır.
Buna göre özel güvenlik görevlisi; 5188 sayılı Kanun kapsamında özel koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirmek amacıyla istihdam edilen kişiyi ifade etmektedir.
Gece bekçisi özel güvenlik görevlisi midir?
Sitemize ulaşan sorulardan, bir kavram kargaşası olduğunu görüyorum. Bazı kişiler özel güvenlik sertifikası olmamasına rağmen, gündüz ya da gece işyerini beklemektedir.
Bu kişiler uygulamada özel güvenlik olarak adlandırılsa da, bir işyerini koruyor ve gözetiyor olmak, tek başına bu sıfatı almaya yetmez.
Yazının konusu olan gece çalışma süresi, sadece özel güvenlik sertifikasına sahip olan ve fiilen de bu işi yapan işçileri kapsamaktadır.
Gece çalışması nedir?
İş Kanunu gece çalışmasını özel olarak düzenlemiştir. Buna göre, temel kural olarak, gece döneminde 7,5 saatten çok işçi çalıştırılması yasal değildir.
Ancak aynı İş Kanunu bu duruma 3 istisna getirmiş ve aşağıdaki işleri yapanların gece 7,5 saatten çok çalıştırılmasının önünü açmıştır: https://mustafabaysal.com/hangi-iscilere-gece-75-saatin-uzerinde-calistirilabilir/
- Özel güvenlik görevlileri
- Sağlık hizmeti yürütenler
- Turizm sektöründe çalışanlar
Gece çalışması tanım olarak ise; akşam 20:00 ve sabah 06:00 saatleri arasını ifade etmektedir. Bunun ayrıntıların daha önce yazmıştık: https://mustafabaysal.com/gece-calismasi-nedir/
Gece döneminde fazla mesai
İş Kanunundaki gece 7,5 saatten çok çalıştırılamama hükmü nedeniyle Yargıtay, işçinin haftalık çalışma süresine bakmadan, gece 7,5 saatin üzerindeki çalışmaları otomatik olarak fazla mesai kabul eder.
Örneğin gece döneminde 11 saat çalışan bir tekstil işçisi, haftalık çalışma süresi kaç saat olursa olsun, 3,5 saat fazla mesai ödemesini hak etmiş demektir.
Özel güvenlikte gece mesaisi
İşte yukarıda belirttiğimiz istisnalardan birisi de özel güvenlik görevlileri olduğu için, özel güvenlik görevlisinin gece 7,5 saatin üzerinde çalıştığı için fazla mesai hak etmesi mümkün değildir.
Yani örneğin 08:00-20:00 ve 20:00-08:00 şeklinde iki vardiya ve vardiyalarda 1 saat dinlenerek çalışan bir özel güvenlik görevlisi, sırf gece 11 saat çalıştığı için fazla mesaiye hak kazanamayacaktır.
SONUÇ
Normalde işçilerin gece 7,5 saatten çok çalıştırılması İş Kanunu tarafından kesin bir dille yasaklansa da, aynı kanun özel güvenlik görevlileri için bir istisna yapmıştır.
İş Kanununa göre özel güvenlik görevlilerinin gece 7,5 saatten çok çalıştırılması mümkündür. Böyle olunca, gece 10 saat ya da 11 saat çalışan bir ÖGG, sadece bu nedenle fazla mesaiye hak kazanamayacaktır.
Bu elbette, ÖGG’nin hiçbir şekilde mesai alamayacağı anlamına gelmez. Yapılması gereken, özel güvenlik görevlisinin 1 haftalık çalışma süresini toplamak ve 45 saatin üzerinde mesaisi varsa, işte o zaman fazla mesai ödemek olmalıdır.
Özel güvenlik görevlilerinin çalışma sürelerine ilişkin genel bilgiyi ise aşağıdaki yazımızdan alabilirsiniz:
https://mustafabaysal.com/ozel-guvenlikler-icin-calisma-sureleri/
merhaba mustafa bey biz 1.gün 08:00/20:00 2.gün 20:00/08:00 çalışıyoruz 2 gün işe gitmiyoruz ara dinlenme kullanamıyoruz bize 11saat üzerinden ödeme yapılıyor sorum şu bize 1saat ara dinlenmeyi kullandırdıklarını nasıl ispatlayacaklar ve biz nöbet defterimize 12 saat yazıyoruz bu hakkımızı alabilirmiyiz