SGK

Öğrencilerin sağlıktan yararlanma şartları

Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan öğrenciler, kendilerine bakmakla yükümlü olan kişilerin sağlık güvencesinden faydalanabilir. Peki ama bu nasıl olur? Öğrencilerin sağlıktan yararlanma şartları nelerdir?

Bakmakla yükümlü olunan kişiler

Soruya doğru cevap verebilmek için öncelikle, bakmakla yükümlü olunan kişi kavramına göz atmamız gerekir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3ünci maddesinde göre bakmakla yükümlü olunan kişiler, sigortalının şu yakınlarını ifade eder:

  • Eşi
  • 18 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları
  • 20 yaşını doldurmamış ve evlenmemiş çocuklarından; lise ve dengi öğrenim gören ya da Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim gören çocukları
  • 25 yaşını doldurmamış yüksek öğrenim gören ve evli olmayan çocukları
  • Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı SGK tarafından belirlenen kriterlere göre tespit edilen anne ve babası
  • Yaşına bakılmaksızın 5510 sayılı Kanuna göre malul olduğu tespit edilen ve evli olmayan çocukları

O halde genel olarak sigortalının çocuklarının ve sigortalı tarafından bakılan anne ve babasının bu kapsama girdiğini söyleyebiliriz. Şimdi özel durumlara göre çocukları değerlendirelim.

18 yaşını doldurmamış öğrencilerin sağlık güvencesi

5510 sayılı Kanuna göre; 18 yaşın altındakiler başka herhangi bir işleme gerek kalmaksızın zaten sağlık hizmetlerinden otomatik olarak faydalanmaktadır.

Bunun için çocuğun anne ya da babasının tescilli olması ya da çalışıyor olması bile gerekmez.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

18 yaşını doldurmuş ve 20 yaşını doldurmamış lise öğrencilerinin sağlık güvencesi

Lise ve dengi okullarda okuyan ama 18 yaşını doldurmuş öğrenciler ise bakmakla yükümlü olunan kişi statüsündeyseler sağlık hizmetinden faydalanabilirler.

Bunların sağlık güvencesinden faydalanması için, bu öğrencilere bakmakla yükümlü olan sigortalının da sağlık hizmetlerinden faydalanma şartlarını taşıması ve bu kişilerin evli olmaması gerekir.

Örneğin anne veya baba GSS prim borcu olduğu için sağlıktan yararlanamıyorsa, 18 yaşını doldurmuş lise öğrencisi çocukları da sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaktır.

Lise öğrencisi 20 yaşını doldurmuşsa, artık anne veya babasının sağlık güvencesinden hiçbir şekilde yararlanamayacaktır.

Açık lisede okuyanla da yukarıdaki şartlara tabidir ve 20 yaşını dolduruncaya kadar sağlıktan faydalanmaları mümkündür.

18 yaşını doldurmuş ve lise okuyan çocuk, hangi nedenle olursa olsun, okul kaydını dondurduğunda bakmakla yükümlü olunan kişi durumundan çıkar ve sağlık hizmetlerinden faydalanamaz.

okula giden öğrenciler

25 yaşını doldurmamış üniversite öğrencisinin sağlık güvencesi

Üniversite öğrencileri de 25 yaşını dolduruncaya kadar (evlenmezlerse) bakmakla yükümlü olunan kişi kabul edilir ve anne veya babasının sağlık güvencesinden faydalanır.

Şu öğrenim türleri yüksek öğrenim olarak kabul edilmektedir:

  • Ön lisans
  • Lisans
  • Yüksek lisans
  • Doktora

Bir yüksek öğrenim programını tamamlayıp da “pedagojik formasyon” sertifika programına devam edenler ise bakmakla yükümlü olunan kişi olarak kabul edilmez ve bunlar anne ve babalarının sağlık güvencesinden yararlanamaz.

kütüphanede ders çalışan öğrenci

Mezun öğrencilerin sağlık sigortası

Burada öğrencilere önemli bir kolaylık sağlanmıştır. Buna göre; liseden ya da üniversiteden mezun olan öğrenciler, bir müddet daha sağlıktan faydalanmaya devam edebilmektedir.

Liseden mezun olan öğrenci 20 yaşını geçmemek üzere ve yüksek öğrenimden mezun olan öğrenci de 25 yaşını geçmemek üzere; bunlar mezuniyetlerinden itibaren 2 yıl daha bakmakla yükümlü olunan kişi kabul edilmektedir.

Böylece; anne ve babasının sosyal güvencesinden faydalanarak sağlık hizmeti olan öğrenci, mezun olduktan sonra da 2 yıla kadar daha bu şekilde sağlıktan faydalanmaya devam edebilecektir.

Hatta bunların ödenmemiş sigorta prim borçları bile olsa, yine de bu 2 yıllık sürede sağlık hizmeti almaları mümkündür.

SONUÇ

Öğrencilerin sağlık hizmetinden yararlanma şartlarını yukarıda detaylıca açıkladık. Tekrara düşmemek adına aynı şeyleri buraya yazmayacağım.

Ama kural olarak şunu bilmeniz önemlidir; lise mezunlarında 20 yaşını doldurmak ve yüksek öğrenim mezunlarında 25 yaşını doldurmak ÜST limitlerdir.

Bu yaşlar doldurulduktan sonra artık bakmakla yükümü olunan kişi statüsünden çıkılır ve anne ya da babanın sağlık güvencesinden faydalanarak sağlık hizmeti almak mümkün olmaz.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Merhaba.
    Ben ilk defa youtuber olarak şahıs şirketi kuracam..
    Vergilerimi versem fakat bağkur primi ödemesem ne gibi sonuçları olur

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu