Devlet Memurları Kanunu

Memur yıllık izin süreleri

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapan memurların yıllık izin süreleri de aynı kanunla belirlenmiştir. Şu sorunun cevabını birlikte bulalım: Memurların yıllık izin süreleri kaç gün?

657’de yıllık izin türleri

Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan tek izin türü yıllık izin değildir. Niteliği ve hak kazanma şartları itibariyle farklılık arz eden çeşitli izin türleri vardır ve bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yıllık izin
  • Mazeret izni
  • Refakat izni
  • Ücretsiz izin (Aylıksız izin)

Devlet Memurları Kanunu’nda yıllık izin

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yıllık izin konusu 102 ve 103’üncü maddelerde işlenmiştir. Bu maddelerden ilki yıllık izin süreleriyle ilgiliyken, ikincisi yıllık iznin kullanılışına ilişkin kuralları belirler.

Memurların yıllık izin süreleri

Devlet memurlarının yıllık izin süreleri kıdemine göre belirlenir ve kıdeme göre yıllık izin süreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Memurun kıdemiYıllık izin süresi
0-1 yıl arasıYOK
1-10 yıl arası (10 yıl dahil)20 gün
10 yıldan çok30 gün
657 yıllık izin süreleri tablosu

Görüleceği üzere; memurun ilk senesinde yıllık izin hakkı bulunmaz ve sonrasında 10 yıla kadar (10 yıl dahil) yıllık izin süresi 20 gün iken, sonrasında ise 30 gündür.

Askerlikte geçen sürelerin yıllık izne etkisi

Yukarıda belirtilen kıdem süreleri hesaplanırken, memurun askerlikte ya da yedek subay okulunda geçirdiği süreler de dikkate alınır ve kıdem süresine eklenir.

Yıllık izne gidiş ve izinden dönüş süreleri

Yukarıdaki yıllık izinlere, memurun yolda geçirdiği sürelerin eklenmesi mümkündür. Bu durumda amirin takdiriyle, yolda geçen sürelerin en çok ikişer günü izne eklenebilir.

Örneğin bir memur kışın en yoğun döneminde Edirne’den Van’a otobüsle yıllık izne gitse ve yollarda aşırı kar yağışı nedeniyle büyük yoğunluk olsa ve amiri de memurun yol izni talebini uygun görse; memurun gidişine en çok 2 gün ve dönüşüne de en çok 2 gün olmak üzere en fazla 4 gün daha yıllık izin süresine eklenebilir.

Nitekim Devlet Memurları Kanunu 62 seri numaralı genel tebliğinde bu durum “Bu iznin, bulundukları belediye ve köy sınırları dışında izinlerini geçiren memurlara, çok zorunlu ve çok ender durumlarda yetkili amirin gerek ve uygun görmesi halinde kullandırılması doğru olacaktır” şeklinde ifade edilmiştir.

memurların yıllık izin süreleri

SONUÇ

Devlet memurlarının yıllık izin süreleri kıdemine göre belirlenir ve 20 gün ya da 30 gün olarak uygulanır.

Unutulmamalıdır ki; memurların yıllık izin sürelerinin hesabı iş günü üzerinden yapılmaz ve hafta sonları ya da resmi tatil günleri yıllık izinden düşülmez.

Memurların yıllık izin süreleri hakkında sık sorulan sorular:

Cumartesi Pazar yıllık izinden düşülür mü?

Hayır, memurun yıllık izin süresi içine denk gelen Cumartesi ve Pazar günleri de diğer günler gibi yıllık izinden sayılır.

Devlet memuru 5 gün yıllık izin kullanabilir mi?

Elbette kullanabilir. Burada önemli olan amirin bunu onaylamasıdır. Hatırlanmalıdır ki; izin zamanını belirlemek hakkı tek başına memura ait değildir ve amirin de bu süreyi uygun bulması gerekir. Bu nedenle; memurun 5 gün yıllık izin kullanmasının mümkün olduğunu; ancak aksinin de mümkün olduğunu söylemek gerekir.

Memur 1 günlük yıllık izin kullanabilir mi?

Evet, amirin uygun bulması halinde memurun izinlerinin tamamının bile birer gün kullanılması mümkündür: https://mustafabaysal.com/memur-izni-kaca-bolunur/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Ben 3 yıl sözleşmeli er olarak görev yaptım şuan yeni memur oldum derece kademem 12/3 şuan benim yıllık iznim var mı

Başa dön tuşu