Devlet Memurları Kanunu

Memurlukta askerlik şartı

Devlet memurunu olmanın genel ve özel birtakım şartları bulunur. Erkekler için bu genel şartlardan birisi de askerlikle ilgilidir. Peki, ama bu ne anlama gelir? Askerlik yapmadan memur olunur mu? Memurlukta askerlik şartı nasıl anlaşılmalıdır?

Memuriyete girişte askerlik şartı

Devlet memurluğuna girişte aranan şartlardan birisi olan askerlik şartı, bazılarının tahmin ettiği gibi katı ve aşılması zor bir şart değildir. Bu şart, memurun askerlikle ilişkisi olmaması şeklinde anlaşılmalıdır.

Memuriyete giriş şartları

Memuriyete giriş şartları genel ve özel olarak ikiye ayrılır. Genel şartlar herkes için geçerli olan şartları ifade eder ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinde sayılmıştır ve şöyledir:

  • Türk Vatandaşı olmak
  • Yaş şartlarını taşımak,
  • Öğrenim şartlarını taşımak,
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  • Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak
  • Askerlik durumu itibariyle; askerlikle ilgisi bulunmamak ya da askerlik çağına gelmemiş bulunmak. Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak
  • Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak

Yukarıdaki genel şartların dışında bir de özel şartlar vardır ki; kurumların memur alımı esnasında mevzuatlarında öngördüğü özel birtakım şartların varlığını ifade eder.

Memurlukta askerlik şartı

Yukarıdaki listeden de görüleceği üzere, memurlukta askerlik şartını üç alt başlıkta ele almak gerekir:

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!
  • Kişinin henüz askerlik çağına gelmemiş olması
  • Kişi askerlik çağına gelmişse, askerlikle ilgisinin bulunmaması
  • Kişi askerlik çağına gelmişse, askerliğini yapmış ya da erteletmiş olması

Bu şartlardan aslında birisi hariç, diğerleri son derece açıktır. Kişinin askerlik çağına gelmemesi, askerliğini yapmış olması ya da erteletmiş olması gayet anlaşılabilir görünür; ancak askerlikle ilgisi olmamak kavramı izaha muhtaçtır.

Askerlikle ilgisi olmamak ne demek?

Askerlikle ilgisi olmamak; kişinin askerlik yapmaması ve fakat yapmış sayılmasını ifade eder. Bir başka deyişle; hangi nedenle olursa olsun, kişi askerlikten muaftır.

Zaten askerlikle ilgili diğer şartlara baktığımıza; kişinin askerliğini yapmasını ya da tecil ettirmesini ifade ettiğini görürüz.

memurlukta askerlik şartı

Askerlik şartı ne anlama gelir?

O halde memuriyete girişte askerlik şartı şöyle özetlenebilir:

  • Erkek kişi askerlik çağına gelmemiş olmamalıdır.
  • Erkek kişi askerlik çağına gelmişse; ya askerliğinin tamamlamış olmalı, ya tecil ettirmiş olmalı ya da askerlikten muaf olmalıdır.

Askerlik yapmadan memur olunabilir mi?

Elbette olunabilir; çünkü memuriyete giriş şartları arasında “askerliğini yapmış olmak” şartı bulunmaz. Kişi askerliğini yapmış da olabilir, tecilli de olabilir ya da askerlik görevinden muaf olabilir. Ancak bakaya olanlar, askerlikle ilgisi bulunmamak şartını taşımadığı için memur olamaz.

memuriyete girişte askerlik şartı

SONUÇ

Memurlukta askerlik şartı; askerlik çağına gelmemiş olmayı, askerliği yapmış olmayı, askerliği tecilli olmayı ya da askerlikten muaf olmayı ifade eder.

Dolayısıyla memuriyette askerlik şartını sağlayamamanın tek yolu, bakaya durumunda olmaktır. Bunun haricinde; teknik olarak askerlik şartını sağlamış olmanız beklenir.

Konu ile ilgili sık sorulan sorular:

Yeni atanan memur askere gidebilir mi?

Evet, gidebilir; ancak memur isterse adaylığı nedeniyle askerliğini erteletme hakkına sahiptir.

Bakaya aday memur askerliğini tecil ettirebilir mi?

Hayır, bakaya veya yoklama kaçağı kimse; aday memur olsa bile askere gitmek zorundadır. Bunların aday memurluk nedeniyle askerliği erteletme hakkı olmaz: https://www.msb.gov.tr/Askeralma/SSS/d123ac1f-590c-47f0-96d4-382a9ea57a64

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu