Devlet Memurları Kanunu

Memura ya da sözleşmeli memura tutanak tutulursa ne olur?

Memurun ya da sözleşmeli personelin, herhangi bir fiili nedeniyle, hakkında tutanak tutulması mümkündür. Peki, ama memura tutanak tutulursa ne olur? Memura tutanak tutulmasının ya da sözleşmeli personel hakkında tutanak düzenlenmesinin sonuçları ne olur?

Memur hakkında tutanak tutulması

“Tutanak tutulması” kavram olarak; var olan bir fiili durumun kayıt altına alınması anlamına gelir. Bir tutanakta esas gaye; bir vakayı kayıt altına almak olmakla beraber, ayrıca tarafların adı soyadı bilgilerinden imzalarına kadar daha birçok bilgi de tutanakta yer alabilir.

Tutanakta hangi bilgiler yer alır?

Burada önemli olan; tutanağın asgari şartları ihtiva etmesidir. Bu asgari şartların neler olduğu herhangi bir mevzuat metninde doğrudan yazmasa da, işin doğası gereği, aşağıdaki bilgilerin asgari olarak bir tutanakta yer alması beklenir:

  • Tutanağın düzenlenmesine neden olan olay/fiili/eylemsizlik
  • Hakkında tutanak düzenlenen memurun bilgileri
  • Tarih, saat ve yer
  • Tutanağı düzenleyenlerin kimlik bilgileri ile imzaları

Elbette yukarıdaki temel hususlar haricinde, aşağıdaki bilgiler ve bunlara benzer daha birçok bilgi tutanakta yer alabilir:

  • Hakkında tutanak tutulan memurun imzası
  • Şahitlerin bilgileri ve imzaları
  • Görüntü ya da ses kaydı vb. eklerin muhteva bilgileri
  • Tutanak düzenlenme nedeni

Memura kimler tutanak tutabilir?

Bu sorunun asla kesin bir cevabı olamaz. İlk bakışta, yalnızca amirlerinin memur hakkında tutanak düzenleyebileceği düşünülse de, bu her zaman zorunlu değildir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Somut bir örnekle açıklayabiliriz. Bir memurun geçici görevle kırsalda görevlendirildiğini ve kendisiyle aynı unvana sahip ve dahi daha düşük unvana sahip diğer memurlar göreve geldiği halde, bu memurun gelmediğini düşünelim. Diğer iki memur, geçici göreve gelmeyen bu memurun durumunu kayıt altına almak isteseler, bu mümkün olmayacak mıdır?

Usulen, tutanak düzenlenmesi durumlarında, olaydan haberdar olan amirin ya da amirlerin imzasının olması doğru olsa da bunun mutlak bir hüküm olduğunu söylemek mümkün değildir.

Memur hakkında tutanak nasıl tutulur?

Bu son derece basit ve herkesin yapabileceği bir işlemdir. Düzenlenen evrakın tutanak olduğunu belli eden bir üst başlık ve olayı anlatan bir yazı yeterli olacaktır.

Unutulmaması gereken; tutanakta yer alması gereken asgari bilgilerin mutlaka tutanağa geçirilmesidir.

Bir örnekle, tutanağın nasıl EKSİK kaldığını görelim. Örneğimizdeki memur, mesai sırasında bir başka mesai arkadaşına yumruk atmıştır:

“ Memur Ahmet YILMAZ, 28/12/2022 tarihinde mesai arkadaşı memur Mehmet ÖZ’e yumruk atmıştır. Olay kayıt altına alınmıştır.”.

Nerede atmıştır? Saat kaçta atmıştır? Tutanak saat kaçta düzenlenmiştir? Bir tutanak, sorulması gereken tüm temel suallere doğru cevapları vermelidir.

memur tutanak

Memur tutanak örneği

Aşağıdaki memur tutanak örneğini, temel bilgileri değiştirmek kaydıyla, her zaman kullanabilirsiniz. Unutmayın ki; tutanakta her türlü bilgiye yer verebilirsiniz, kendini bu konuda sınırlamak doğru olmayacaktır.

https://docs.google.com/document/d/1sl595dgTMDQosJhIR3TC98r3gDfku87O/edit?usp=sharing&ouid=110885140783029204681&rtpof=true&sd=true

Sözleşmeli memura tutanak tutulursa ne olur?

Şu yazımda kadrolu memur ile sözleşmeli personel arasındaki farkları kısaca yazmıştım: https://mustafabaysal.com/kadrolu-memur-sozlesmeli-personel-fark/

Bu yazıdan da görüleceği üzere, sözleşmeli personel ile kadrolu memurun tabi olduğu disiplin hükümleri farklıdır ve kadrolu memurlar hakkında 657 sayılı Kanun’da öngörülen disiplin cezaları ve usul ve esaslar geçerli olurken, sözleşmeli personelde buna benzer bir genel geçerli mevzuat yoktur.

Sözleşmeli memur hakkında tutanak düzenlenirse, bu tutanağın kaynağı olan fiil araştırılmalı ve sonucunda, iki özel duruma göre hareket edilmelidir.

Bunlardan ilki; sözleşmeli personelin tabi olduğu kurumda, sözleşmeli personele ilişkin bir disiplin mevzuatının yapılmış olması ya da sözleşmede disiplin hükümlerinin bulunmasıdır. Bu durumda, elbette buralarda belirtilen disiplin hükümleri işletilecektir.

İkincisi ise; ne sözleşmede disiplin hükmü bulunması ne de kurumun buna dair bir mevzuatının olmasıdır. Bu durumda; tutanağa konu fiil yine araştırılmalı ve sözleşme feshini gerektirecek ağırlıkta bir durum varsa, sözleşmeli personelin sözleşmesi tek taraflı feshedilmelidir.

Memurun tutanak sonucunda savunma vermesi

Eğer memur ya da sözleşmeli personel hakkında bir tutanak tutuluyorsa, bunun anlamı büyük ihtimalle ilerleyen zamanda memurun savunmasının alınacak olmasıdır.

Memurun savunmasının nasıl olması gerektiğini her yönüyle şu yazımda izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/memur-savunmasi-nasil-yazilir/

memura tutanak düzenlenirse

Tutanak tutma süresi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda disiplin işlemlerini birtakım zamanaşımı sürelerine tabi olduğu muhakkaktır: https://mustafabaysal.com/memur-disiplin-cezalari-zamanasimi/

Soruşturmanın başlamasından cezanın verilmesine kadar birçok husus sıkı sürelere bağlanmıştır. Ancak tutanak için böyle bir süre yoktur ve olması da gerekmez.

İşin doğası gereği zaten tutanağın derhal düzenlenmesi gerekir. Derhal düzenlenmez de ilerleyen bir zamanda düzenlenirse ne olur? Bu durumda bunun sebebine bakılır ve makul bir sebep varsa, düzenlenmesi mümkün kabul edilir.

Ancak tutanak düzenlenmesi konusunu süre açısından ele aldığımızda, her şeyden önce hemen yukarıdaki bağlantıda yer alan yazıdaki zamanaşımı sürelerine odaklanmak daha doğru olacaktır. Bu süreler içinde olduğu müddetçe, tutanağın düzenlenme zamanı, geçerli bir nedeni olduğu müddetçe, sorun olmayacaktır.

SONUÇ

Memura tutanak tutulursa ne olur? Bu sorunun cevabı bazen “hiçbir şey” iken bazen “çok şey” olur. Çünkü önemli olan tutanağın kendisi değil, içeriğidir.

Böyle bir durumda düzenlenen tutanağa itiraz etmektense, sonraki aşamaları itidalle beklemek daha doğru olacaktır. Eğer tutanakta memurun da imzası alınacaksa, bu defa daha dikkatli olmak ve metnin içeriğine dikkat etmek gerekir.

Benzer şekilde, işçiler hakkında tutanak düzenlendiğine ne olacağı sorusunun cevabını da önceden vermiştim. Dilerseniz, o yazıma da göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/haksiz-yere-tutanak-tutulmasi/

Memura tutanak tutulması hakkında sık sorulan sorular:

Memura tutulan tutanak kaç gün içinde işleme alınır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 127’nci maddesine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde ve memuriyetten çıkarma cezasında 6ay içinde; fiilin işlendiğini öğrenildiği tarihten itibaren başlanması gerekir. Memura tutulan tutanakla, ilgili fiil öğrenildiğine göre, gerektirdiği cezaya göre en geç 1 ya da 6 ay içinde tutanağın işleme alınması gerekir.

Tutanak tutunca ceza gelir mi?

Tutanak bir tespitten ibarettir. Tek başında tutanak bir anlam ifade etmez ve memurun ceza alıp almayacağı, yürütülen disiplin soruşturması sonucunda belli olur.

Memur memura tutanak tutabilir mi?

Burada kastedilen tutanak; bir eylemin/eylemsizliğin kayıt altında alınması olduğuna göre, bu tespiti yapan bir memur ise, elbette memurun memura tutanak tutması mümkündür.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yorum

  1. Merhabalar kadrolu öğretmenim dönem başı okul toplantısı okuldan sonraydı dersim 3 saat erken bittiği için okuldan ayrıldım toplantıyı unutmuşum tutanak tutulmuş ne olabilir bundan sonrasında?

    1. Merhaba, bu tür tutanaklar tek başına bir anlam ifade etmez. Ancak okul idaresi bunun için ilçeye yazı yazarak soruşturma talep edebilir. Bu durumda da ne olacağına muhakkik karar verecektir; ancak tekrarı olmadıktan sonra canınızı çok sıkmanıza gerek olmadığını söyleyebilirim.

        1. Adaylığın kalkması ya da kalkmaması tutanakla ilgili değildir. Tutanak olsa bile adaylık yine de kaldırılabilir. Burada önemli olan, aday memurun genel ve objektif değerlendirilmesidir.

  2. Genel kolluk polis aday memur olarak egıtım almaktayım, ıcyımaya 10 dk gec kaldığımız ıcın tutanak tutuldu bunun bize asalete sıkıntı olurmu, birde bu tutanağı biz sistem de Fln gorme olayımız var mı?

  3. Merhaba, ben sözleşmeli bir sağlık memuruyum. Görev yerini erken terk ettiğim için bana tutanak tutuldu cezam ne olur acaba?

    1. Merhaba, sözleşme hükümlerinizi bilmeden yorum yapamam Meryem hanım. Sorunuzun cevabını yazımın ilgili bölümünde bulabilirsiniz.

      1. Merhabalar sağlık bakanlığına tabi bir elemanim merak ettiğim şey hastanemizde acil doktoru 6 kişilik ekibin tamamına bir tutanak tutmuş ve kurallarına uyulmadan . Bir tutanakla 6 kişiye işlem yapılabilir mi. Benim bildiğim bir tutanak bir kişiye doğru mu biliyorum cevaplarsanız sevinirim

        1. Merhaba, tutanakla işlem yapılabilecek kişi sayısına dair bir sınırlama yoktur. Önemli olan tutanağın içeriği ve fiilin niteliğidir.

  4. merhaba hastanede çalışan tekniker kadrolu bir personelin bir pataloji hakkında kaydı yanlış girdim yani organlar sağ ve düzgün kayıtlı bir şekilde gitti ancak ekstradan bir yanlış kayıt çıktı ve silinmiyor doktor dahi silemiyor bilgisi dahilinde tutanak tutulsa sözleşmeli personel olarak cezam ne olur acaba?

  5. Merhaba Memur İzin belgesini EBYS üzerinden doldurup müdürün onayına sunarsa müdürüde bunu onaylamayıp işe gelmediği günler için tutanak tutarsa bu mazeretsiz işe gelmeme olarak değerlendirilebilirmi, müdürün onaylamaması keyfi uygulama sayılmazmı

      1. Merhaba ben kadroluyum atandım ama bir yılım dolmadı hiçbir şekilde tutanak falan yok yada uyarma adaylığım kalkar deil mi

    1. Merhaba, teknik olarak elbette tutabilir. Ancak birden fazla memurun bu tutanakta imzasının olması gerekir. Yoksa, memurun tek başına tuttuğu tutanağın anlamının olacağını zannetmiyorum. Yine de böyle bir işlemin tercih edilecek son işlerden birisi olması gerekir.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu