Devlet memurunun izin hakları arasında mazeret izinleri de vardır. Özel durumlarda ortaya çıkan mazeret izinleri, duruma ve kişiye göre kullanılır. Peki, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre memur mazeret izinleri nelerdir ve nasıl kullanılır?
Memurların mazeret izinleri
Mazeret, kelime anlamı olarak, özür ya da bahane anlamına gelir. Mazeret izni de haliyle, kişinin bir özrü ya da bahanesi nedeniyle kullandığı iznini ifade eder.
Memurların izin hakları aslında dört alt başlıkta incelenebilir:
- Yıllık ücretli izin
- Ücretsiz izin
- Hastalık ve refakat izni
- Mazeret izni
Göreceğiniz üzere mazeret izni, özel bir izin türü olarak DMK’da 104’üncü maddede yerini almıştır.
Memur mazeret izni hangi durumlarda kullanılır?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinde mazeret izni halleri sayılmış olup memurun mazeret izinleri aşağıdakilerden ibarettir:
- Kadın memurun doğum izni
- Evlat edinen memurun izni
- Babalık izni
- Evlilik izni
- Ölüm izni
- Amir tarafından verilebilen mazeret izni
- Süt izni
- Engelli çocuğu olan memura verilen izin
- Kadın memurun doğum sonrası yarım çalışma izni
- Evlat edinen memurun yarım çalışma izni
Şimdi gelin, bu mazeret izinlerine kısaca ve tek tek bakalım.
Kadın memurun doğum mazeret izni
Bu mazeret izni kadın memura doğum yapmadan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta için verilir. Çoğul gebelik varsa, doğum öncesi 8 haftaya 2 hafta daha eklenir.
Evlat edinen memura mazeret izni
Devlet memurunun kendisi ya da memur olmayan eşi evlat edindiğinde, çocuğun tesliminden itibaren 8 hafta mazeret izni hakkı doğar: https://mustafabaysal.com/evlat-edinen-memurun-izin-haklari/
Memurun babalık izni
Eşi doğum yapan memura, 10 gün babalık izni verilir. Bu izin kural olarak, doğum tarihinden itibaren kullandırılır.
Memurun evlilik izni
Devlet memuru kendi evlenebileceği gibi, bir yakını da evlenebilir. Memurun kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün evlilik izni verilir. Dikkat etmiş olduğunuz üzere, çocuktan başka bir akraba için bu hak tanınmamıştır.

Memurun ölüm izni
Memurun ölüm izni hakkı evlilik izni hakkına göre daha geniş kapsamlı tutulmuştur. Evlilik izninde sadece çocuğun evliliğinde bu izin verilirken; ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, annesinin, babasının ya da kardeşinin ölümü halinde verilir. Ayrıca eşinin anne, baba ve kardeşinin ölümünde de bu mazeret izni verilir. Memurun ölüm izni 7 gündür.
10 güne kadar mazeret izni
Yukarıdaki haller dışında da amiri tarafından uygun görülmesi ve kaymakam/vali tarafından onaylanması halinde memura 10 güne kadar mazeret izni verilebilir. Hatta gerekli görülürse, bu izin bir kez daha 10 güne kadar verilebilir. Bu ikinci 10 güne kadar izin, memurun yıllık izninden düşülür. Bu izin tek seferde 10 gün olarak da kullanılabilir, bölünerek de kullanılabilir.
Memur süt izni
Memurun doğum sonrası 8 haftalık mazeret izni bitince, bu tarihten itibaren takip eden 6 ay boyunca günde 3 saat ve müteakip 6 ay boyunca da günde 1,5 saat süt izni hakkı vardır.
Memurun engelli çocuk izni
Memurun en az %70 engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğu varsa, bu çocuk hastalandığında kullanılmak üzere memura yılda 10 güne kadar izin verilir. Bu izin tek seferde ya da parçalı olarak kullanılabilir.

Memurun doğum sonrası yarım çalışma izni
Analık izni biten memur isterse, süt izni kullanma hakkı olmaksızın, doğumdan sonraki iki ay süreyle yarım çalışabilir. Günlük çalışma süresinin yarısına tekabül eden bu mazeret izni memura ikinci doğumda 4 ay ve üçüncü doğumda 6 ay olarak verilir. Hatta çoğul doğum varsa, bu süreler birer ay artırılır.
Evlat edinen memurun yarım çalışma izni
Üç yaşını doldurmamış çocuk evlat edinen memur da yine 8 haftalık mazeret izinlerinin ardından yarım çalışma izni hakkından aynen yukarıdaki gibi yararlanır.
Memur mazeret izni tablosu
Devlet memurlarını sahip olduğu mazeret izinlerini ve sürelerini aşağıdaki tabloda özet halinde bulabilirsiniz:
Memur mazeret izni | İzin süresi |
---|---|
Kadın memurun doğum izni | 8 hafta + 8 hafta (çoğul gebelikte 10 + 8 hafta) |
Evlat edinen memurun izni | 8 hafta |
Babalık izni | 10 gün |
Evlilik ini | 7 gün |
Ölüm izni | 7 gün |
Amir tarafından verilebilen mazeret izni | 10 güne kadar + 10 güne kadar |
Süt izni | İlk altı ay 3 saat + İkinci altı ay 1,5 saat |
Engelli çocuğu olan memura verilen izin | 10 güne kadar |
Kadın memurun doğum sonrası yarım çalışma izni | Birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, üçüncü doğumda 6 ay, çoğul gebelikte +1 ay |
Evlat edinen memurun yarım çalışma izni | Birinci evlat edinmede 2 ay, ikinci evlat edinmede 4 ay, üçüncü evlat edinmede 6 ay |
Aday memurun mazeret izni
Aday memurun haklarını şu yazımda tüm yönleriyle izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/aday-memur-haklari/
O yazıdan da göreceğiniz üzere aday memur elbette tüm mazeret izinlerinden faydalanmak hakkına sahiptir.
Mazeret izni maaştan kesilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin son fıkrasında yer alan “yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç mali haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz” hükmü gereğince, mazeret izni maaştan kesilmez.
Ancak ödenmesi fiili çalışmaya bağlanmış ödemeler, örneğin yemek yardımı gibi, varsa bunların ücreti elbette kesilir.
Memura mazeret iznini kim verir?
Bu tür soruların cevabı için her memur öncelikle kendi kurumuna bakmalıdır. Kurumun bir izin yönergesi ya da buna benzer bir mevzuat metni varsa ve mazeret iznini kimin vereceği burada belirlenmişse, sorunun cevabı da burada bulunabilir.
Böyle bir metin yoksa, temel kural olarak, memur yıllık iznini kimden alıyorsa, memura mazeret izni verecek olan da aynı amir olacaktır.
Son olarak, 10 güne kadar verilen mazeret izninin ilçelerde kaymakam ve illerde valiler tarafından verileceğini hatırlatmak isterim.
SONUÇ
Memur mazeret izni, memurun hâlihazırda sahip olduğu diğer izin haklarından farklı olarak, son derece özel durumlarda ortaya çıkan ve kullanılması bu şartların varlığına bağlı olan bir izin türüdür.
Mazeret izni konusunda merak ettiğiniz diğer hususları, yazının altındaki yorum bölümünden de sorabilirsiniz.
Memur mazeret izni hakkında sık sorulan sorular:
Memurun mazeret izni kaç gün?
Bu soru yanlış bir soru olduğu için cevabı da yoktur. Çünkü birden fazla mazeret izi türü vardır ve önemli olan hangi nedenle mazeret izni kullanılacak olduğudur.
Yıllık izin hakkı olmayan memura mazeret izni verilir mi?
Burada kastedilen “10 güne kadar mazeret izni”olsa gerek; çünkü diğerleri haliyle yıllık izinden tamamen bağımsız ve verilmesi gereken mazeret izinleridir. 10 güne kadar verilen ve amirin takdirinde olan mazeret izni de pekâlâ yıllık izin hakkı olmayan memura verilebilir. Ancak 10 güne kadar verilen izin tekrar verildiğinde yıllık izinden düşüldüğüne göre, yıllık izin hakkı olmayan öğretmenlere ikinci 10 güne kadar mazeret izni verilemeyecektir.
Merhaba, kuzenimin yurtdışındaki düğünü için mazeret izin hakkımı kullanabilir miyim? Amirin isteğine bağlı olan mazeret izni bu durumda geçerli olabilir mi?
Merhaba, hangi mazeret izninden bahsediyorsunuz?