Devlet memurlarının sahip olduğu haklardan birisi de aylık izin ya da ücretsiz izin hakkı olup bu haklardan birisi de doğum sonrası ücretsiz izin hakkıdır. Gelin, tüm ayrıntılarıyla memur doğum sonrası ücretsiz izin konusuna bakalım.
Doğum sonrası aylıksız izin hakkı
Devlet memurlarının önemli haklarından birisi olan doğum sonrası ücretsiz izin hakkı, yasal dayanağını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 108’inci maddesinden alır.
Daha önce bir başka yazımda memurlar için aylıksız izin türlerini tek tek izah etmiştim ve o yazıda doğum sonrası aylıksız izin konusunda da değinmiştim.
Memur doğum sonrası aylıksız izin verilmesindeki temel gerekçe, memurun bebeğiyle ilgilenmesini sağlamak olsa gerekir. Böylece gelecek nesillerin anne şefkatiyle ve ilk büyüme çağında annesiyle beraber büyümesi amaçlanmıştır.
Doğum sonrası aylıksız izin ne zaman başlar?
Kanun’un 108’inci maddesine göre “doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden” itibaren ücretsiz analık izni verilir.
Karışık ve anlamsız duran bu cümleyi ögelerine ayırırsak, karşımıza şöyle bir cevap çıkacaktır:
- Doğum yapan memur anne, önce doğum sonrası 8 haftalık analık iznini kullanır. Bu dönem maaşın ödenmeye devam edildiği bir dönemdir ve çoğul gebelikte 10 haftaya çıkabilir. İşte bu mazeret izni bittiği anda artık doğum sonrası ücretsiz izin hakkı kullanılabilir.
- İkinci bir ihtimal daha vardır ve buna göre de memur anne yukarıda belirttiğim 8 haftalık mazeret izni bittiğinde ÖNCE “yarım çalışma” hakkını kullanır ve bu hakkı sona erdiğinde doğum sonrası ücretsiz izin hakkını başlatır.
O halde, doğum yapan kadın memurun önünde, doğum sonrası ücretsiz iznini başlatmak için iki alternatif olduğunu ve anne memurun istediği birisini seçebileceğini söyleyebiliriz.
Ayrıca memur bu ücretsiz doğum iznine derhal çıkmak zorunda değildir ve isterse örneğin 23 ay boyunca çıkmayıp sadece son bir ayda ücretsiz doğum iznine çıkabilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin ne kadar?
Memur doğum sonrası ücretsiz izin süresi tam olarak 24 ay yani 2 yıldır. Ancak buradaki ayrıntı, 108’inci maddede de ifade edildiği üzere iznin “24 ay’a kadar” olmasıdır.
Bunun anlamı, memurun doğum sonrası ücretsiz izin hakkını illa 24 ay kullanmak zorunda olmadığı ve fakat daha az bir süre kullanmayı da tercih edebileceğidir.
Eşi doğum yapan erkek memurun ücretsiz izin hakkı
Bu hak yalnızca kadın memura değil, aynı zamanda onun eşine de verilmiştir ve eşi doğum yapan erkek memur da 24 aya kadar ücretsiz izne ayrılabilir.
Ancak erkek memurun ücretsiz izin başlangıcı konusunda bir seçimlik hakkı yoktur ve 24 aylık süre doğumdan itibaren işlemeye başlar.
Okuyucular için zor bir soru:
Erkek memurun doğum sonrası ücretsiz izin alması için eşinin de memur olması gerekir mi?
Hayır, kesinlikle gerekmez. Erkek memurun eşi çalışmasa ya da özel sektörde çalışsa ya da kendi işyerine sahip olsa ve doğum yapsa, memur yine bu 24 aya kadar ücretsiz izin hakkına sahip olacaktır.
Doğum sonrası ücretsiz iznin bölünmesi
Burada akla şöyle bir soru gelebilir: Memur doğum sonrası ücretsiz izin hakkını tek seferde kullanmak zorunda mıdır?
Kesinlikle hayır. 24 aylık süre içinde kalmak kaydıyla bu izin istenildiği kadar bölünebilir. Bunu uç bir örnekle şöyle somutlaştırabiliriz:
- Kadın memur doğum sonrası ücretsiz izne ayrılsın ve 3 ay sonra görevine başlasın.
- 5 ay çalışıp 2 ay daha izne ayrılsın.
- Görevine tekrar dönüp 1 ay çalışsın ve 8 ay daha izne ayrılsın.
- 2 ay çalışsın ve 3 ay daha izin alsın.
Görüleceği üzere bu memur toplamda 24 aylık zaman diliminde, dört defa ücretsiz izne ayrılmıştır ve bu durum gayet yasaldır. Ancak 24 aylık süre dolduğunda, 24 ayın tamamını doldurmadığı gerekçesiyle bir daha ücretsiz izin alamaz.
Ücretsiz izindeyken doğum yapan memur
Bir başka ihtimal de memurun başka bir sebeple ücretsiz izin kullanırken doğum yapması ya da eşinin doğum yapmasıdır.
Örneğin memur 5 yılını doldurduğu için 1 sene ücretsiz izin hakkını kullanıyor olsun ve bu iznin 10’uncu ayında doğum yapsın.
Bu memurun önünde iki seçenek olacaktır:
- İlk olarak memur analık iznini kullanmayı tercih edebilir ve bu durumda doğumdan sonraki 8 ya da 10 haftalık bu analık izninin bitiminden itibaren 24 ayı aşmamak üzere, talep ettiği süre kadar analık izni memura verilir.
- İkinci ihtimalde memur analık iznini kullanmamıştır. Bu durumda, otomatik olarak, doğumdan sonraki 8 haftanın bitiminden itibaren 24 aya kadar izin hakkı verilir.
Eşi doğum yapan ve kendisi de aylıksız izinde olan memura da doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin verilir.
Yukarıdaki bilgilerin kaynağı 6 seri numaralı Kamu Personeli Genel Tebliği’dir.
Yeni bir soru daha:
Ölü doğum yapan memura 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilir mi?
Hayır, ölü doğum yapan memur, doğum sonrası ücretsiz izin hakkından yararlanamaz.
Memur olmadan önce doğum olması halinde ücretsiz izin
Kişi memur olmadan önce doğum yapabilir ve sonra memuriyete başlayabilir. Bu durumda da memurun ücretsiz izin hakkı olacaktır.
Ancak bu hak tıpkı normal durumdaki gibi; doğumdan sonraki 8 haftalık sürenin bitiminden itibaren 24 ayı geçemeyecektir. Eğer kadın memur bir de yarım çalışmadan faydalanırsa, bu defa 24 aylık süre yarım çalışmanın bitiminde başlayacaktır.
Örneğin 2022 Mayıs ayında doğum yapan memur 2023 Mayıs ayında göreve başlasa, memurun yine 24 aya kadar ücretsiz izin alma hakkı olacak ve fakat bu süre doğum tarihinden 8 hafta geçmekle başlayan tarihten itibaren hesaplanacaktır.
Not: Yukarıdaki ifademin nedeni 6 Seri Nolu Kamu Personeli Genel Tebliği olup bu tebliğdeki ifade aynen şu şekildedir:
“… Doğum yaptıktan sonra Devlet memurluğuna ataması yapılan kişiye, göreve başlaması kaydıyla isteği üzerine doğum sonrası sekiz haftalık sürenin veya yararlanması halinde yarım gün izin süresinin bitiminden itibaren yirmi dört aylık sürenin bitimini aşmayacak şekilde, aylıksız izin kullandırılacaktır.
… Devlet memurluğuna atanmadan önce eşi doğum yapan memura isteği halinde doğum tarihinden itibaren yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilecektir…”.
SONUÇ
Memurlar için doğum sonrası ücretsiz izin hakkını tüm yönleriyle yukarıda ele aldım. Son olarak vurgulamak isterim ki; bu iznin başlatılması için memurun kurumuna yazılı bir dilekçeyle başvurması yeterlidir.
Memurun doğum sonrası ücretsiz izin hakkı söz konusu olduğunda, idarenin takdir hakkı yoktur. Bir başka deyişle, doğum sonrası ücretsiz izne ayrılmak isteyen memura bu iznin verilmesi yasal bir zorunluluktur.
Merhaba ben doğum sebebiyle 1 yıl ücretsiz izne ayrıldım kamu kurumunda memurum eşimde mebde öğretmen.esimin il dışı tayini çıktı bende mazeret tayini istedim ücretsiz izinde iken tayinim cikar mı.bakanlik bulunduğum ilde personel az olduğu için olumsuz olabilir dedi eşim zaten bulundugum ilde 3 yıl calisti il dışı ile gtti bu durumda tekrar eşimi eski ile getirme durumları var mı eş durumu tayinim cikar mi
Sözleşmeli memur doğum yaptığında ücretsiz izne ayrılabilir mi ? Memur gibi aynı hakka sahip midir?
Merhaba, şu yazımdan bilgi alabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/sozlesmeli-personelin-ucretsiz-izin-hakki/
Merhabalar 399lu memurum ve ücretsiz analık iznindeyim.izin sürem bitiminde eşim iki yıllığına yurtdışı görevine cikicak bende eş durumundan tekrar ücretsiz izin alabiliyor muyum? İzin bitiminde çalışmam gereken bir süre olurmu?
Merhabalar Mustafa Bey ücretsiz izin dilekçesi ne kadar süre önce verilmeli bu konuda hiçbir yerden bilgi alamadım. Örneğin 15 Ekimde izne ayrılmak istiyorum, çalıştığım kuruma ne kadar süre önce ücretsiz izin dilekçemi vermeliyim? Bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum.
İyi Günler Hocam
Eşim 22.09.2021 tarihinde doğum yaptı. Doğum sonrası analık iznini kullandıktan sonra 22.11.2021’de ücretsiz izne ayrıldı. Ara ara göreve geri döndü.Şu anda toplam 19 ay ücretsiz izin yapmış oldu. Sorum şu: Daha 5 ay ücretsiz izne ayrılma hakkımız var mı yoksa ücretsiz izne ayrıldığı tarih olan 22.11.2021 esas alınıp 22.11.2023’e kadar mı ücretsiz izin hakkımız var.
Yazınızı okuduğumda iznimin 04.03.2024 te bitmesi gerektiğini anlıyorum. Kurumdan bu şekilde talepte bulundum ancak 24 aylık ücretsiz izni 8 haftalık süreden sonra değil ,memuriyete doğumdan sonra atandığım için doğum tarihinden itibaren başlattılar. Kurum işe başlama tarihimi 04.01.2024 tarihi olarak geri dönüş yaptı. Düzelteme talep edeceğim için yanlış anlama ihtimalime karşı yazdım. İşe başlama tarihim 04.01.2024 mü yoksa 04.03.2024 mü acaba tarihi yazabilirseniz çok sevinirim
Çok teşekkür ederim
Kanaatime esas olan mevzuat metnini yazıma ekledim. Kanaatim aynı olsa da açıkçası çok net bir ifade de tebliğde yer almıyor. Artık siz de ilgili mevzuat metnini bizzat değerlendirip kendiniz bir karara varabilirsiniz.
Merhabalar.esim 6 ay önce doğum yaptı.Ama 3 yıllık memur.5 yılı doldurmadigi icin ücretsiz izin almasına engel teşkil eder mi bu durum?
Mustafa Bey merhaba çok teşekkür ederim iznim güncellendi.dogumdan sonraki sekiz haftayi dikkate aldılar cok cok tesekkur ederim
Merhaba Mustafa Bey,
04 Ocak 2022 tarihinde doğum yaptım. 27.09.2022 tarihinde memuriyete atandım.
24 aylık ücretsiz izin talebinin başlangıç tarihi 8 haftalık sürenin bitiminden itibaren mi yoksa atandığım tarihte ilk 8 haftam bitmiş olduğundan kurumda analık izni kullanmamış olduğumdan dolayı doğum tarihinden mi başlar?Son süre 04.01.2024 mü 04.03.2024 mü acaba?
Teşekkür ederim
.
Merhaba, sorunuzun cevabını bir örnekle yazımda vermiş olmalıyım. Anlaşılamayan bir bölüm mü var?
Gelinim 29 kasım 2022 de doğum yaptı ( özelde çalışıyor) oğlum ücretsiz izin kullanmak istiyor. torunum 8 aylık oldu oğlumun iki yıllık izni ne zaman biter Teşekkürlercw
Merhaba Mustafa bey benim eşim 10.04.2022’de Doğum yaptı ve memur değil.Ben aylıksız babalık iznini 03.07.2023 tarihinden ittibaen 10.04.2024 tarihine kadar kullanabilir miyim?
Merhabalar. 24 aylık ücretsiz izin her doğum için ayrı ayrı geçerli mi yoksa tüm doğumların toplamı için mi 24 ayı geçmemeli
Merhaba sözleşmeli personelim. Haziranda doğum iznine ayrılacam doğum izni bittikten sonra 6 aylık süt iznimi kullanıp daha sonra ücretsiz izne ayrılabiliyormuyum. birde 3 saatlik süt iznini amirler yarım gün olarak izin verebiliyorlarmı? teşekkürler.
Merhabalar biraz uzun bir sorum olacak :
1- Örnek olarak 01.05.2023 tarihinde analık izni biten ve ilk defa doğum yapan kadın memur, 657 Sayılı DMK’nın 104. maddesine (F) göre süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay yani 01.07.2023 tarihine kadar yarım gün çalışma izin kullanmak istiyor. İzinden sonra 24 ay ile ücretsiz analık iznine ayrılma talebinde bulunacak ve bu durumda ücretsiz izni, 01.05.2023 olan analık izni bitiminde mi yoksa 01.07.2023 tarihi olan 2 aylık yarım gün mesai çalışmalı süt izninde mi başlar?
2- Bu durumda eğer 01.07.2023 tarihinde başlayacak ise yarım gün çalışma izni olan 2 aylık süre içerisinde almış olduğu yarım gün çalışmalı süt izninin bir kısmında heyet raporu , bir kısmında da senelik izin almış olması 24 aylık izne çıkma durumunda 01.07.2023 tarihini etkiler mi? ( 2 aylık yarım çalışmalı süt izninde aktif olarak izin ve raporsuz olarak mesaide olmak zorundamıdır?
Çok teşekkürler
Merhaba, 24 aylık ücretsiz izin, yarım çalışma izninin bitimini müteakip başlar. Yarım gün çalışma esnasına süt izni olmaz Orhan bey: Part time çalışmada süt izni hakkı
Merhaba eşim şu anda 4 yillik ogretmen eylülde doğum yapicak. 5 yılını doldurmadan 24 ay ücretsiz izin alabiliyormuyuz yoksa 5 yılı geçmesi şart mı
hocam doğum izni 5 yıldan bağımsız bir durum.
Merhaba, doğum sonrası 24 aylık ücretsiz izin için herhangi bir yıl şartı yoktur Halil bey. Yazımda izah ettiğim şekilde eşiniz ücretsiz izne ayrılabilir.
Merhaba Mustafa BEY.
KİT’lerde (399 sayılı khk) babalık izni geçerli mi? Baba istediği zaman ücretsiz izne ayrılabilir mi? annelerdeki gibi izni bölebilir mi?
teşekkürler.
mustafa bey yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba, doğum sonrası ücretsiz izni hem anne hem baba aynı anda kullanabiliyor mu?
Merhaba, evet kullanabilir Burcu hanım.
”Ayrıca memur bu ücretsiz doğum iznine derhal çıkmak zorunda değildir ve isterse örneğin 23 ay boyunca çıkmayıp sadece son bir ayda ücretsiz doğum iznine çıkabilir.”
Bu ifade ile kastedilen 23 ay boyunca ücretsiz izin kulkanmayıp 23 ay sonra bir aylık ücretsiz izne çıkmak mı? Söz gelimi ücretli analık izinlerinden sonra ücretsiz izin kullanmadan 23 ay geçti. Bu durumda iki yıllık ücretsiz izne ayrılınabilir mi?
Merhaba. Burada anlaşılması gereken; memurun 24 aylık izin kullanma hakkı başladığı andan itibaren 24 ay geçmekle bu hakkın sona ereceğidir. Memur örneğin 23 ay beklese, yalnızca 1 ay ücretsiz izin kullanma hakkına sahip olur.
Merhaba doğum izni bitince yarım gün çalışma hakkını kullansa bitiminde rapordur yıllık izinleridir kullansa ve sonrasında ücretsiz izne ayrılsa ücretsiz iznin başlangıç tarihi gene doğum izni bitimindeki tarihmi oluyor
Doğum yaptıktan sonra gelen doğum sonrası 2 yıl ücretsiz izin hakkı ve 5 yılı doldurduğum için gelen 1 yıl ücretsiz hakkını birleştirip toplam 3 yıl ücretsiz izin olarak kullanabilir miyim?
Merhaba. Hayır, kullanamazsınız; çünkü ücretsiz doğum izninde geçen süreleriniz kıdeminizden sayılmaz ve 5 yılınızı doldurmamış olursunuz: Memurun ücretsiz izni yıllık iznini etkiler mi?
yok ben zaten 5 yılı doldurdum ama ücretsiz izin hakkımı kullanmadım doğum sonrası ücretsiz izniyle birleştirebilirsem diye bekletiyorum toplam 3 yıl ücretsiz izne tamamlarım diye
merhaba ben sözleşmeli memurum, kadroya geçmeyi bekliyorum. analıktan ötürü yarım gün çalışma iznimi kullandım. günde 3 saat süt izni kullanma hakkım olan süre içerisindeyim (yarım gün çalışma hakkım bitti – 2 ay idi). kadro geldiği zaman, istediğimde benim hala doğum sonrası ücretsiz izne çıkma hakkım var mı? yarım gün çalışma hakkım bittikten sonra da işe devam ettiğim için hakkım yanmıyor değil mi?
İYİ GÜNLER
EŞİM 2 ŞUBAT 1999 TARİHİNDE MEMUR OLARAK İŞE BAŞLADI.14 YIL 10 AY HİZMETİNDEN SONRA İSTİFA ETTİ.
BU SÜRE İÇERİSİN DE 2004 YILINDA 10 AY DOĞUM İZNİ KULLANDI.2007 YILINDA MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMLERİ İÇİN 1 AY ÜCRETSİZ İZNE AYRILDI. BU AYLAR DÜŞÜLDÜKTEN SONRA KALAN HİZMETİ 14 YIL 10 AY.
EŞİM EMEKLİ SANDIĞINDAN İKRAMİYE ALABİLİR Mİ?
ALMASI İÇİN BORÇLANMA YAPMASI GEREKİYORSA KAÇ AY BORÇLANMASI GEREKİYOR.
iLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
SAYGILARIMLA.
Merhabalar
Doğum yapalı 6 ay oldu ve bir kuruma atandigimiz takdirde sözleşmeli memur olarak , hemen ücretsiz izin hakkimizi kullanabilir miyiz?
Mustafa Bey merhaba
Aylıksız doğum izninde olduğumuz süreler hizmet süresi olarak sayılıyor mu?
Eşim yaklaşık 2.5 senedir sözleşmeli memur . sözleşmelilere kadro kanunu çıkınca kadroya geçecek. çalisma bakanlığınin yaptığı açıklamanın 5.maddesinde 4 yıldan daha az hizmeti bulunanlar atanmaya hak kazanamazlar diyor. eş durumundan tayin kriterlerine uymadigimiz için yapamayacağız. bende başka şehirde işe başlamak istiyorum .eşimin 4 yıl hizmet süresinide aylıksız doğum izni ile doldurmak istiyoruz .bu durum mümkün müdür ?
Merhaba, bu sorunuzun cevabını ancak kanun metni ortaya çıktığında verebiliriz. Buna ilişkin özel bir düzenleme olabilir ya da bu konuya hiç değinilmeyebilir. Haliyle, size şimdi cevap vermem tahminden ibaret olacaktır.
Merhaba dogum sonrası ucretsız ızınde ıken 2 dogumumu yaptım ve ucretsız ıznımı sonlandırdım 2. Bebegım ıcın 24 ay ucretsız ızın kullanabılır mıyım kamuda memurum
Merhaba, elbette kullanabilirsiniz. Neticede bu hak, her doğum için ayrı ayrı verilmiştir.
Doğumdan sonra alacağımız ücretsiz izin çalışma yılımıza ekleniyor mu