KVKK

KVKK metni imzalamak zorunlu mu?

KVKK metnini imzalamak kavramı son derece belirsiz ve yetersiz de olsa, başlıkta bu ifadeyi özellikle kullandım; çünkü insanların bu soruyu sorma şekli tam olarak böyle: KVKK imzalamak zorunlu mu? Gelin, bu sorunun neden sorulduğunu ve cevabını birlikte verelim.

KVKK nedir?

KVKK, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun kısaltması olup 6698 sayılı Kanun 2016’dan bu yana hayatımızdadır. Kanun kapsamında yer alan veri sorumlularının, işledikleri kişisel veriler nedeniyle yerine getirmek zorunda oldukları birtakım yükümlülükleri bulunur.

İşte tüketici ya da çalışan olarak sizin sürekli duyduğunuz bu “KVKK onayı” ifadesi, veri sorumlusunun Kanun’a uyum çalışmaları kapsamında hazırlamış olduğu bazı onay metinlerinin önünüze gelmesinden ibarettir.

Buraya kadar birkaç defa kullandığım “veri sorumlusu” kavramını da çok kısaca izah etmek isterim.

Veri sorumlusu

Veri sorumlusu teknik bir kavram olup en basit haliyle “kişisel veri işleyen gerçek ya da tüzel kişi” olarak tanımlanabilir. Daha fazlası için şu yazıma göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/kvkk-veri-sorumlusu/

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Burada bilmeniz gereken şey; önünüze KVKK metni koyarak bunu imzalamanızı isteyen ya da sizde SMS göndererek KVKK onayı vermenizi rica eden tüm bu işverenler ya da kurumlar aslında birer veri sorumlusudur ve tam da bu nedenle bu işlemleri yapmaya ihtiyaç duyarlar.

KVKK onayı nedir?

KVKK kapsamında veri sorumlusunun birçok yükümlülüğü olmakla beraber, bunların bazıları doğrudan karşınıza çıkabilir. İlk bakışta akla gelen iki yükümlülük şunlardır:

  • Aydınlatma yükümlülüğü
  • Açık rıza alma yükümlülüğü

Bunların ne olduğunu burada tekrar anlatmak istemiyorum, şu yazılarım işinize yarayacaktır:

https://mustafabaysal.com/acik-riza-kvkk/

https://mustafabaysal.com/aydinlatma-metni-nedir/

Bu iki yükümlülüğün ortak özelliği, ilgili kişiye ulaştırılmak zorunda olmasıdır. Evet, bunun illa yazılı olması gerekmez; fakat veri sorumluları, ispat külfeti açısından düşündükleri için, bunlara ilişkin evrakları çoğu zaman ilgili kişinin önüne koymayı tercih eder.

İşte KVKK onayı denen şey çoğu zaman, ilgili kişiye aydınlatma yapılması ve onun açık rızasının alınmasından ibaret bir işlemdir.

kvkk onayı zorunlu mu*

KVKK onayı vermek zorunlu mu?

Elbette, hayır. KVKK’ya ilişkin hiçbir şeye onay vermek zorunda değilsiniz. Böyle bir zorunluluk hali olsa, verdiğiniz rıza sakatlanacak ve bir anlam ifade etmeyecektir.

O halde, önünüze gelen KVKK metnini onaylamamalı mısınız? Cevabım yine hayır olacak. Yapmanız gereken şey basit: Okuyun ve itirazınız varsa, veri sorumlusuna iletin.

KVKK rıza metni

KVKK onayı karşınıza çoğu zaman bu adla çıkar. Bu metinle birlikte, 6698 sayılı Kanun kapsamında açık rıza alınarak işlenebilecek kişisel verileriniz için açık rıza alınır.

Gerçi açık rıza kavramı çok teknik bir konudur ve veri sorumluları burada çoğu zaman “battaniye” tarzında ve her şeyi içeren açık rıza almaya çalışır ki; bu tamamen yanlıştır.

SONUÇ

KVKK metni imzalamak zorunlu mu? Elbette, zorunlu değil. İmzalansa ne olur? Bu sorunun cevabını ikiye ayırarak vereceğim:

  • Eğer bu metin 6698 sayılı Kanun’un öngördüğü şartlara göze hazırlanmış, gerekli bilgilendirmeler doğru şekilde yapılmışsa, metinde yazılı kişisel verilerinizin işlenmesi için veri sorumlusuna onay vermiş olursunuz.
  • Eğer bu metin 6698 sayılı Kanun’da yazılı şartları SAĞLAMIYORSA, içermesi gereken unsurları İÇERMİYORSA, yine imzalayın 🙂 Çünkü verdiğiniz onay zaten geçersiz olacaktır.

Aslında KVKK onayı hakkında saatlerce düşünmenize gerek yok. Bunu şöyle basite indirgeyebilirsiniz: Bu metinde yazılı kişisel verilerimi bu şirketin/kurumun işlemesinden rahatsız mıyım? Yoksa işlese de olur mu?

Uygulamada bizzat gördüğüm ve koskoca kurumların, belediyelerin ya da şirketlerin öyle KVKK onay ve rıza metinleri var ki; bunlar aslında YOK HÜKMÜNDE kabul edilir. İçermesi gereken unsurlar o kadar eksik, metinler o kadar gelişigüzel hazırlanmış ki; bunları imzalasanız da imzalamasınız da sonuç değişmez.

Keşke memlekette işler “mış” gibi yapılmaktan kurtulsa da herkes işini tam yapsa, belki o zaman bütün bu tereddütler de zaten olmazdı.

Not: Bu yazı teknik bir yazı olmadığından ve KVKK ile ilgisi “metin imzalamak ya da SMS onay kodu söylemekten ibaret” olanlar için yazıldığından, akademik bir dil kullanılmamıştır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu