Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı için nasıl dava açılır?

Kıdem tazminatı davası nasıl açılır?

İlk bakışta cevabı kolay görünen bu soru, birçok işçi için zor bir soru olabilir. Herkesin her bilgiye sahip olduğunu peşinen kabul etmek çok da doğru bir davranış olmasa gerek. O nedenle, işten ayrılan işçinin kıdem tazminatını almak için nasıl bir dava açması gerektiğini kısaca açıklamak isterim.

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatıyla ilgili çok geniş açıklamalara şu adresten ulaşabilirsiniz. Ama basitçe tanımlamak gerekirse; işyerinde en az bir yıldır çalışan bir işçinin, belli şartlarda işten ayrılması durumunda hak ettiği bir tazminat türüdür. Bu tazminat, işçinin çalışmış olduğu her yıl için, en son brüt ücreti kadar olacak şekilde hesaplanmaktadır. Yüksek miktarlara ulaşabilen kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilmesi de ayrıca işçinin lehine olmaktadır.

Kıdem tazminatı davası nereye açılır?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İşten ayrılan işçinin haklarını talep etmek için dava açacağı yer ilk olarak İş Mahkemesi’dir. Dolayısıyla kıdem tazminatını alamayan ve bunun için dava açmak isteyen bir işçi de davasını İş Mahkemesi’nde açacaktır.

Peki bu dava nerede açılacaktır? İşçi davayı ister ikametgahının olduğu yerde ve isterse de işini fiilen yaptığı yerde açabilecektir. Bunların dışında bir yerde davanın açılması mümkün değildir.

İşçinin ikametgahının olduğu yerde ya da çalıştığı yerde İş Mahkemesi yoksa ne olacaktır? Bu durumda ise davanın o yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılması gerekir.

Kıdem tazminatı davası için avukat şart mı?

iş mahkemesi kıdem tazminatı davası

Böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. İşçi kendisi iş mahkemesinde ya da asliye hukuk mahkemesinde davasını bizzat ve avukatsız açabilir. Bu konuda yazacağı bir dilekçeyi ilgili mahkemeye vermesi yeterli olacaktır. Ancak böyle önemli bir konuda profesyonel destek alınmasını ve avukat tutulmasını da tavsiye ederim. Önemli bazı ayrıntıların gözden kaçırılmaması açısından bir avukattan hukuki destek almak önemli olacaktır.

SONUÇ

Kıdem tazminatı davası, işçinin ikametgahının bulunduğu ya da işi fiilen yapmış olduğu yerdeki iş mahkemesinde açılır.

O yerde iş mahkemesi yoksa dava, asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır. Ayrıca kıdem tazminatı talebini içerir bir dilekçenin ilgili mahkemeye verilmesi davanın açılması için yeterli olacaktır.

Ancak böyle önemli bir konuda profesyonel bir destek alınmasını ve bir avukatla görüşülmesini öncelikle tavsiye ederim. Aksi takdirde bir takım hak kayıpları yaşanabilir. Buna rağmen, mevzuatı iyi bilen bir işçinin tek başına dava açmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.

Not: Kıdem tazminatı dilekçesi örneği için tıklayınız.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

36 Yorum

  1. mustafa bey işyerinde zaman aşımına uğramış tutanaklar ile işten çıkarılacağım söylendi bu yüzden 1 gün işe gitmedim nasıl olsa çıkaracaklar diye sonra ertesi gün istifa dilekçesi imzalatılmaya çalışıldı imzalamadım ve iki gün işe gelmediğim gerekçesi ile işten çıkarıldım dava açsam kazanabilirmiyim ne yapmam gerekiyor?

    1. Merhaba, eğer 2 gün üst üste geçerli bir neden ileri sürmeden (Tutuklanma, göz altına aınma, hastane istirahat raporu vb.) işe gitmediyseniz iş veren çıkış verebilir. Ama 1 gün gitmedi iseniz işinize devam etmeniz gereklidir.
      Şu madde önemlidir: İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

  2. Merhabalar ben 20 yıllık çalıştıgım şirketten maaşların zamanında verilmemesi, yıllık iznin olmaması, günde 15-16 saat çalışma saatlerini olması ,düşük maaş ücretinin verilmesi ve yıllardır izin günlerimin aksatlmasından dolayı iş yerinden ayrıldım ,ayrıca çalıştıgım şirketin davranışlarıda iyi değildi. Benim şu anda tazminat hakkın var mı? hukuki olarak başvursam hakkımı alabilir miyim? Yardımcı olabilir misini?

    1. Merhaba. Bahsettiğiniz koşullar haklı fesih nedeni olarak kabul edilebilir. Yapmanız gereken, beklemektense, bir an önce arabulucu başvurusu ile hukuki süreci başlatmaktır. Kıdeminiz çok olduğu için, bir avukattan yardım almanızı öneririm.

  3. Merhaba mustafa bey ben 5 yıldır özel bir şirkette ö.g.g olarak çalışıyorum.benim aylık çalışma saatim 240 saat ben memleketimde iş buldum oraya gitmek istiyorum ama tazminatımı alamıyorum.yukarda okuduğum bir yazınızda yıllık 270 saat üzeri çalışmalarda işten çıkma sebebi olabilir demiştiniz.benim bildigim kadarıyla haftalık 45 saatten sonrası mesai olarak geçiyor.öyle olursa benim yıllık 720 saati buluyor.mahkemeye fazla mesai süresini gerekçe gösterip ayrilsam kazanirmiyim.ayrica mahkeme devam ederken şirket kapanırsa tazminatı yinede alabilirmiyim

    1. Merhaba. Özel güvenlik şirketleri artık eskisi gibi yaş tahtaya basmıyorlar. Bir hukuk müşavirleri yada hukuk departmanları olup teknik destek alıyorlar.
      Yani kendi tahminlerinizle yola çıktığınızda yanlış adım atabilirsiniz dikkat…
      Fazla çalışma sürelerinize haftalık olarak bakmanız gereklidir öncelikle. Vardiya çizelgeniz, ara dinlenme süreniz ve ücret bordronuz + iş sözleşmeniz titizlikle incelenmeli bu girişimde bulunmadan önce. Zira yeni iş bulup ayrılmak kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanılabilecek bir durum değildir.

  4. MERHABALAR İYİ ÇALIŞMALAR 2015 DE EMEKLİ OLDUM KIDEM TAZMİNATI OLARAK 1 YIL SONRAYA 3 TAKSİTLİ SENET VERDİLER BU SENETLER HİÇ ÖDENMEDİ OYALIYORLAR HAFTAYA DİYORLAR SIRAYA ALDIK DIYORLAR OYALIYORLAR 30BİN TL GİBİ BİR RAKAM ÖDENECEK TUTAR BENDE BU TUTARA GÜVENİP İŞ YAPTIM GELMEYİNCE MAĞDUR OLDUK AİLECEK ÇANAKKALE DARDANEL TON BALIK FABRİKASI

    BEN DAVA AÇSAM ŞU AN DAVA KAC AYDA SONUÇLANIR AVUKATLIK ÜCRETİ VB GİBİ GİDERLER CIKILDIKTAN SONRA 30 BİN TL DEN BANA KALAN RAKAM NE OLUR KABATASLAK YANITLAYABİLİRSENİZ COK MAKBULE GEÇİCEK TEŞEKKÜRLER…

    1. Hatice hanım, bu konuları bir avukatla görüşmelisiniz. Ama madem bir yıldır ödenmiyor, daha fazla beklemeden bir an önce dava açmanızda yarar var.

  5. Yaklaşık 3 ay maaş yatırmamaları sonucu çalıştığım fabrikayı bırakıp dava açtık.mahkemeler bitti fakat dosya şuan icra müdürlüğünde ve yaklaşık bir senedir bekliyoruz.bu işlemi hızlandırıp tazminatımızı biran evvel alabilmek için ne yapılmalı?savcılığa dilekçe verilmeli diye bir bilgi duyduk ne kadar doğrudur?₩

    1. Merhaba, bir an önce bir avukat tutup alacağınızı tahsil yoluna gitmenizi öneririm.

  6. merhaba bir iş yerinde 3,5 yıldır calısıyorum iş yerim beni ihbar surem dolmadan cıkarıyor ihbarın tamamınımı yoksa arada farkı mı alırım teşekkurler

  7. 1 yil ayni is yerinde calistim is yerinde birisiyle bnden daha eski calisan bir kisi isden cikmam icin psikolojk baski yapti bunu is yeri mudurume kac defa soyledigime ragmen sorun cozmediler en sonunda ayni tartisma oldu bnde isden ayrildim tazminat alabilirmiyim

    1. Sorunuzun cevabını vermem çok zor. Dava açmanız ve mevcut iddianızı kanıtlamanız gerekir.

  8. merhaba mustafa bey, 15 haziran 2015 den itibaren özel bir müşavirlik şirketinde çalışmaktayım. 1 yıl 7 ay. fakat aralık 2016 tarihi itibariyle kendimden olmayan bir sebeple farklı bir işyerine kaydırmak istiyor.yıpratma politikası uygulayabilir.ve kanun ve mevzuat gereği bulunduğum işyerine üst düzeyde bir kişi bulundurmak zorundalar. benim bu gibi duırumda yine çıkışımı tazmınatımı vermesı gerekecek. bana yardımcı olabilirmisniz. şimdiden teşekkürler.

  9. Merhaba mustafa bey ben ozel bir sirkette 1997 baslangic 1998 ssk baslangici olarak calistim 2011de 13 senelik kidem tazminatimi. aldim askeri ucret uzerinden yanliz maasimiz askeri ucretten yuksek kalan tutari elden aliyoruzemekliligi hak ettigim icin bu tazminati talep ettim odediler haklarimi aldigima dair kagit imzaladim iskurdan 10 ay issizlik maasi aldim 12 ay sonra tekrar ssk girisi yaptilar 01.08.2016 emekli oldum halen tazminatimi alamadim bankaya yatiracagini soyluyor bekliyorum ve ssk siz calismaya devam ediyorum. geri kalan haklarim askeri ucret uzerinden bankaya yatacak su anda net maasim1160tl.aldigim net maasi sahitlerle isbatlarsam geriye donukte olarak maasim uzerinden tazminat alabilirmiyim.tesekkurler.

    1. Geriye dönük alıp alamayacağınızı tahmin etmem mümkün olmaz. Bu tamamen mahkemenin takdirinde olacaktır.

  10. Merhabalar Mustafa BAYSAL Bey, benim sorum şu; 25.07.2014 tarihinde girdiğim işime 09.09.2016 tarihinde Cuma akşamı saat 18:30’da(Kurban Bayramı öncesinde) işten çıkışınız verilecek ve bizim çağırdığımız kişiler tekrar işe başlayacaktır denildi ve 17.09.2016 tarihinde arandım geri çağrıldım işe ve 22.09.2016 tarihinde masamda işten çıkış bildirgemi gördüm gerçekten de çıkışımı vermişler ancak İşten Çıkış Kodum önemliydi ve baktım İSTİFA olarak gördüm benim hiçbir şekilde istifa dilekçem yok çıkışımdan sonra imzalatılması gereken İBRANAME yok bende çaresiz olarak şuan işe devam etmekteyim borçlarımdan dolayı ama iş bulduğum anda çıkacağım çıkmadan önce İhtarname çekeceğim iş yerime işten çıkış kodumun düzeltilerek kıdem ve ihbar tazminatımın maaş hesabım olan ilgili hesap numarasına yatırılması aksi takdirde yasal bütün alacaklarımın tazmini için aleyhinize dava açacağımı belirtirim diye. Bu konuda sizinde tecrübenizden ve bilginizden yararlanmak isterim nasıl bir yol izlemeliyim ve hangi süreler içerisinde?
    1- Kıdem ve ihbar tazminatımı alabilir miyim?
    2- İhbar tazminatım adına kaybedeceğim herhangi bir şey var mı çünkü 6 haftalık ihbar sürem var sonrasında da bu tazminatımı alabilir miyim 6 haftalık süre dışında alacağımı istesem?
    3- Maaşım 1.700 TL ancak bankaya yatan tutardan hariç tutarı ELDEN alıyorum bunun evrakları da mevcut.
    4- Kendi istifam olmadığı için Kötü Niyet Tazminatı da alabilir miyim eğer dava yoluna gidilirse?
    5- Yıllık İzinlerimin 14(2015)+14(2016)= 28 günlük yıllık iznimi de almadım İlk yılınkini kullandım. Bunu da isteyebilir miyim?

    1. Anladığım kadarıyla şu an sigortasız olarak çalışmaya devam ediyorsunuz. İhtarname çekmeniz doğru olur. Tazminat konusunda son sözü büyük ihtimalle mahkeme söyleyecektir. Yıllık izin ücretlerinizi de tabi ki isteyebilirsiniz. Ancak sorduğunuz diğer sorulara benim buradan kesin cevaplar vermem mümkün değildir. Sizi yanıltabilirim.

  11. Merhaba efendim kimse bana yardım etmedi işe bir gün gitmedim 2 inci gun ısten cıkartıldım 20 ay oldu calıstım tek basıma dava acmak istiyorum dava dilekcesi yazdırayım dedim 150 tl para istediler ben ogrencıyım acıktan okuyorum tek başima dava acmak istiyorum kıdem ihbar ve yıllık ikramiyem içerde kaldı sizden ricam tek basına dava acma dilrkçesi istiyorum lutfen yardım edin telim … vhatsaptan atarsanız duacınız olurum saygılar

    1. Size whatsapptan ulaşmam doğru olmaz. Ama olayın ayrıntısını tam olarak burada anlatın. Size bir dilekçe hazırlayıp birkaç gün içinde buradan göndereyim. Maksat işiniz görülsün. Davanızı da kendiniz açarsınız, sadece harç masrafınız olur.

  12. Merhaba mustafa bey 07.01.2012 tarihi itibariyle ozel sektor de calismaktayim.isveren haftaici full mesai yaptirma konusunda israrci 23.00 24.00 a kadar.cay molalarimiz ve yemek molalarimiz yok 5 yildirda bu sekilde gidiyo.abartisiz soyluorum heray 90 120 saat mesaim oluo yapmak istemesen kapiyi gosteriyo.su durumda gerginlik cok ne yapmaliyim cikmis olsam veya cikarilsam tazminat alabilirmiyim ne kadar tutar maasim net 1830 ve agi 166 lira

    1. İşçiye bir yıl içinde 270 saatin üzerinde fazla mesai yaptırılması, işçi için haklı bir çıkış gerekçesidir. Bu durumu ispatlayabileceğinizi düşünüyorsanız, gerekçe göstererek işten ayrılabilirsiniz.

  13. Merhaba.Devlet memuru olduğum için 13 aydır çalıştığım is yerimden ayrılmak zorunda kaldım.bundan dolayı tazminat hak etmiş oluyor muyum??
    Teşekkürler..

  14. Merhaba mustafa bey biz 400 kisilik belirli sureli is sozlesmesi yaparak 25.12.2014 de ise baslayip 3 ay sonra sozlesme tarihimiz bitti ardindan 11.04.2015de ayni is yeri ile 9 aylik yeni sozlesme imzaladik ve 10.01.2016 tarihinde sozlesmemiz bitti ve yenilenmedi. 74 arkadasimiz ise iade davasi acmis ve yargitaydan onaylanarak 20 kusur bin tl hak kazanmislar diger arkadaslar ise iade davasi acmadilar onlarda emsal gostererk bu meblagi alabilirler mi ve 400 kisilik bu guruba kidem tazminati hic bir odeme yapilmadi nasil bir yol izlemelile

    1. Size, doldurmuş olduğunuz iletişim formundaki e posta adresine yazarak cevap verdim. Sanırım e-mailinizi kontrol etmediniz. Tekrar iletişim formu aracılığıyla ulaşmışsınız, o nedenle buradan bilgi verdim. Kolay gelsin.

      1. hocam 25.12.2014de giriş var 3 aylık bu sözleşme ardından 17gun bosluk var 11.04.2015 tekrar işe başlattılar 9 ay sonra bitirildi 10.01.21016 bitiş. daha sonrada yenilemediler sözleşmeyi. 74 kişi hemen işe iade davası acmıslar avukat vasıtası ile davayı kazanıyorlar ve aski işe alım yapamam ödeme gercekleştiririm diyor 8 bürüt maaş ödeme emri cıkıyor bu günlerde ödemeeyi beklıyoruz. lakin diğer arkadaşlara bu ödeme yapılmayacak sanırım dava açmadıkları için. 400 kişi işten cıkarıldıktan sonra herhangi bir kimse işe alınmıyor hocam proje bitiriliyor

      2. ayrıca hocam mahkeme kararı sonucunu da en kısa sürede sizlere ulaştıracağım ödemenin yapılmasını beklıyoruz sonucu mutlaka tarafınıza bildireceğim

        1. Bilgileri iletebilirseniz elimden geldiğince yol göstermeye çalışırım. Hakkınızda hayırlısı olsun.

  15. Selam mustafa bey ben insaat ustasiyim emekliligimize altı yıl var pirim doldu ama asıl sorum neden insaat işçileri emekli olduğunda yıpranma parasını alamıyor ben bu olayı mahkemeye verecem en çok yıpranan işçi insaat iscileridir

    1. İsa bey yıpranma hususunda bilgim yok ne yazık ki. O nedenle size cevap veremeyeceğim.

    1. Sezer bey, kanunen böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Yani işçiye, yemek verilmesi zorunlu değildir ancak ara dinlenmesi kullandırılması zorunludur. Şurayı tıklayarak ara dinlenmesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

      1. Merhaba mustafa bey ben 5 yıldır özel bir şirkette ö.g.g olarak çalışıyorum.benim aylık çalışma saatim 240 saat ben memleketimde iş buldum oraya gitmek istiyorum ama tazminatımı alamıyorum.yukarda okuduğum bir yazınızda yıllık 270 saat üzeri çalışmalarda işten çıkma sebebi olabilir demiştiniz.benim bildigim kadarıyla haftalık 45 saatten sonrası mesai olarak geçiyor.öyle olursa benim yıllık 720 saati buluyor.mahkemeye fazla mesai süresini gerekçe gösterip ayrilsam kazanirmiyim.ayrica mahkeme devam ederken şirket kapanırsa tazminatı yinede alabilirmiyim

        1. Şafak bey, 270 saatten kastım fazla mesaidir ve evet, yılda 270 saatten çok fazla mesai yaptırılması haklı fesih nedenidir. Bunu gerekçe göstererek ayrılıp tazminat talep edebilirsiniz. Mahkeme devam ederken şirket kapanırsa ve hiçbir sorumlusu kalmazsa, davayı kazansanız bile ne yazık ki tahsil edemezsiniz.

Başa dön tuşu