Bir apartmanda ya da sitede karar merci kat malikleri kuruludur. Tüm kat maliklerinin doğal üyesi olduğu bu kurulda oy kullanma hakkı normal şartlar altında yalnızca kat maliklerine aittir. Yine de bazı durumlarda kat maliki başkasını vekil tayin etmek isteyebilir. Sitede ya da apartmanda vekâleten oy nasıl kullanılır?
Kat malikleri kurulu
Kat malikleri kurulu apartmanın karar organıdır. Tüm kat maliklerinin doğal üyesi olduğu bu kurul, apartmana ya da siteye ait işlemleri karara bağlar ve kararları tüm sakinler için geçerli olur.
Bir apartmanda sadece ev sahipleri oturmaz ve elbette kiracılar ya da başka bir hak tesis edilmek suretiyle oturanlar olabilir; ancak kat malikleri kurulu üyeliği sıfatını yalnızca ev sahipleri ya da dükkan sahipleri kazanır.
Kat malikleri kurulunda oy kullanma
Kat malikleri kurulunda kimin kaç oy hakkına sahip olabileceğini ve özellik arz eden durumları şu yazımda tek tek izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/kat-maliki-oy-hakki/
O yazıdan da görebileceğiniz üzere vekâlet konusu özel bir yazı ile ele alınmayı hak edecek derecede önemlidir.
Kat malikleri kurulunda vekâleten oy kullanılması
Vekâleten oy kullanılması, bir kimsenin başka bir kimse adına ve namına oy kullanması anlamına gelir. Vekâleten kullanılan oyda, ortaya koyulan irade aslında vekil sıfatıyla temsil edilen kişiye aittir.
Örneğin A şahsı B’nin vekili olarak oy kullansa, A’nın vereceği oy aslında B’nin iradesine taalluk etmektedir.
Kat malikleri kurulunda da vekâleten oy kullanılabilir. Kat malikinin vekil tayin etmek için bir sebebe ihtiyacı olmasa da uygulamada en sık karşılaşılan vekâlet verme nedenleri şunlardır:
- Kat malikinin işi olduğu için toplantıya katılamaması
- Apartman ya da sitede işlerle bizzat ilgilenen bir kiracı olduğu için, kat malikinin kiracının toplantıya katılmasını uygun bulması
Apartman toplantısında kaç kişiye vekâlet edilebilir?
Öyle ya; toplantıya katılamayan bir kat maliki bir başkasını vekil tayin ederken, aynı tercihi birçok kat maliki de yapabilir. Örneğin 10 kat maliki tek bir kat malikine vekâlet vermek isteyebilir. Ancak bunun da bir sınırı vardır:
- Bir kişi, toplam oy sayısının yüzde 5’inden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.
- 40 ve daha az bağımsız bölüm olan bir apartmanda ya da sitede, bir kimse en çok 2 kişiye vekâlet edebilir.
Kat malikleri kurulu vekâlet örnekleri
Durumu iki örnekle somutlaştırabiliriz. İlk örneğimizde bağımsız bölüm sayısı 40’ın üzerinde olsun. Bu sitede toplam 250 bağımsız bölüm vardır. O halde bir kimse 250’nin %5’i 12,5’a denk geldiği için en çok 12 kişi için oy kullanabilir. Bir de kendisi için oy kullanma hakkı vardır.
İkinci örnekte 30 dairelik bir site olsun. Bu sitede bir kimse en çok 2 kişiye vekâlet edebilir ve böylece kendi oyu ile birlikte 3 oy kullanma hakkına sahip olur.

Sözlü vekâlet olur mu?
Kat malikleri kurulunda vekâleten oy kullanılmak istendiğinde, bu vekâlet için herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Bir başka deyişle sözlü, yazılı, basılı, işitsel vb. her türlü vekâlet geçerlidir.
Burada önemli olan, vekâlet verildiğini ispat edebilmektir. Muhtemel bir dava durumunda, kat malikleri kurulunda oy kullanan vekil, vekâleti ispat etmek durumunda kalacaktır.
Tam da bu nedenle, sözlü vekâlet geçerli olsa da tavsiye edilmez. Günümüzde en geçerli ve kolay yol Whatsapp ya da SMS üzerinden vekâlet verilmesi olsa gerekir.
Apartman toplantısı vekâlet örneği
Aşağıda yazılı metni kopyalayıp gerekli boşlukları doldurarak, yerinize kimin oy kullanmasını istiyorsanız onun Whatsapp hesabına, e-postasına ya da SMS olarak telefonuna gönderebilirsiniz.
Çok detaycı ve garantici biriyseniz, bu metni noter aracılığıyla da düzenleyebilirsiniz; ancak fuzuli masraf yapmış olursunuz.
Bu vekâlet mesajını karşı tarafa nasıl gönderdiyseniz ya da karşı taraftan nasıl aldıysanız, telefondan ya da bilgisayardan SİLMEDEN saklamayı ihmal etmeyin.
“Ben …(ad soyad yazılacak), …(apartman/site adı yazılacak)’da …./…./……… tarihinde düzenlenecek olan kat malikleri kuruluna, maliki olduğum … blok ve … numaralı bağımsız bölüm adına beni temsilen katılmaya ve oy kullanmaya …(ad-soyad yazılacak)’i vekil tayin ediyorum.”.
SONUÇ
Apartmanda ya da sitede düzenlenecek olan kat malikleri kurulunda vekâleten oy kullanılması için ön şart, kat malikinin bir kimseyi vekil tayin etmesidir.
Bu vekâletin nasıl verilmesi gerektiğini ve kaç kişi adında vekâleten oy kullanılabileceğini yukarıda izah ettim.
Kat malikleri kurulunda vekâleten oy kullanılması ile ilgili sık sorulan sorular:
Kat maliki olmayan vekâleten oy kullanabilir mi?
Elbette kullanabilir; çünkü kat maliki olmayan birisinin oy kullanmasının tek yolu zaten bir kat maliki tarafından vekil kılınmış olmasıdır.
Bir kişi kaç kişinin vekâletini alabilir?
Bağımsız bölüm sayısı 40 ve altındaysa en çok 2 kişinin vekâletini alarak oy kullanabilir. 41 ve üstündeyse, en çok %5 kadar kat malikinin vekili olarak oy kullanmak mümkündür.
Apartman yöneticisi vekâlet verebilir mi?
Apartman yöneticisi kat maliki ise elbette yerine oy kullanmak üzere bir başkasına vekâlet verebilir. Kat maliki değilse, ne kat malikleri kurulunda oy kullanma hakkı ne de başkasına vekâlet verme hakkı vardır.
Kat maliki kime vekâlet verebilir?
Bu konuda hiçbir sınırlama yoktur. Kat maliki avukatına, kiracısına, kardeşine, mahalleden arkadaşına ve hatta yoldan geçen herhangi birine dahi vekâlet verebilir.
Kat maliki nasıl vekâlet verir?
Bunun için öngörülmüş bir şekil şartı olmadığı için dilediği gibi verebilir. Ancak ispat bakımından yazılı vermesi tercih edilir.
Eşler kat maliki sayılır mı?
Hayır, eşlerin ikisi birden kat maliki sayılmaz. Daire hangi eşin üzerineyse, o eş kat malikidir ve diğer eşin oy kullanması için tapu üzerine olan eşin onu vekil tayin etmesi gerekir.
Ev sahibinin çocuğu oy kullanabilir mi?
Hayır, ev sahibinin çocuğunun teknik olarak üçüncü şahıslardan bir farkı yoktur ve oy kullanması için ev sahibi tarafından vekil tayin edilmesi gerekir.
Merhabalar Mustafa bey, yazınız için çok teşekkür ederiz. Benim sormak istediğim soru kat malikleri toplantısı için vekil edilen kiracı, katılamayacağı toplantı için bir başka kat malikine vekalet verebilir mi, yani vekil edilen vekalet verebilir mi? Veremez ise bu durum toplantıda alınan kararları iptal ettirebilir mi? Şimdiden teşekkür ederim değerli üstadım.
Merhaba, kiracıya verilen vekaletin içeriğine bağlıdır Mehmet bey.
Merhaba Mustafa bey
Yönetici verilen bütün vekaletleri red etiti, noterden düzenlenmesi gerekiyormuş, yeni kanun olarak belirtti, ayrıca kimlik fotokopisiyle sunulması gerekiyormuş.
Ayrıca, diyelim ki bir malikin 2 dairesi var, tek oy olarak mı veya 2 oy olarak mı hesaplanıyor. Teşekkürler
Merhaba Mustafa bey ,11 haziranda oturduğum sitede koop.yonetiminden site yönetimine geçmek için toplantı yapıldı, toplantıya 209 kişi katıldı 42 asaleten 167 vekaleten oy kullanılmış bir kişi kaç kişiye vekaleten oy kullanabilir ,site yonetimine aday olan kişiler tarafından üyelerden vekalet toplanıp toplantıda vekaletleri istediği kişilere kullandırdılar bu şekilde vekaleten oy kullandirilir mi ,bilgilendirme için teşekkür ederim
36 daireli yazlik siteyiz.yonetim kurulu var,yönetim planı var . 3 yöneticinin evlerinin tapusu eşlerinin adına kayıtlı
Yönetim planında yöneticilerin kat
maliklerinden seçilir maddesi var.gecersiz bir yönetim kurulu
oluşturulduğu sonradan farkına varıldı.bu durumda şikayet olursa geriye dönük ,yönetim kurulu bir ceza alirmi, veya ne yapılmalı
Teşekkür ederim
Mustafa bey
Apartman yönetimiyle alakalı paylaşımlarınızı faydalaniyorum bunun için teşekkür ederim
Sitemiz a ve b blok olarak 30 daire yönetici karar defterini yönetim kurulu üyesine bırakıp seyahate çıktı.ileri süreçte bilgi panosunda 19 imza çoğunluğuyla yeni yönetim oluşturduk diye meşru olmayan yönetim tarafından aylarca yönetildik şifayı ve yazılı uyarılarım dikkate alınmadı sulh hukuk mahkemesine başvurdum süreci başlattım
Tapu kayıtları gelince imza atanlar vekalet olmadan imza atmışlar
10 daireli bloku 11 daire göstermişler
Site yöneticisi istifa etmedi
2021 yılı hesapları ve yönetim denetçi raporları ibra edilmedi
Yönetici husumet olmasın düşüncesinde ama istifa etmiyor benim görev yapmam engelleniyor diyor ama mahkemeyede gitmiyor.
634 sayılı kanunun 29 maddesi uygulanmadı tebligat duyuru vb
Eşlerin vekalet siz oy kullanması tartışma konusu
Karşı taraf bu benim eşim aynı yerde ikamet ediyoruz ve benim varisim.
Eşimde Oğlumda olağan üstü kurulda vekalet vermeden oy kullanır diyor bende itiraz ediyorum Kullanamaz diyorum.
Siz de kullanamaz diyorsunuz bir kanun maddesi ve yargıtay veya mahkeme kararı varmi bunu söylerken dayaniginiz nedir bende onu mahkemede kullanayım.
*karar defterini görmem için ne yapmam lazım
*bilgi panosuna genel gider tablosu bilgisini vermiyorlar banka hesap extrasini için ne yapmalıyım
**ikinci aşama 10 ay sonra 634 sayılı kanunun 29 maddesine göre olağan üstü toplantı talebinde bulundular bunun için de ayrı mahkemede dava açtım alınan kararların iptali için
Site sakinlerine konuyu detaylı bilmiyor
İlgi ve alakanız için teşekkür ederim selamlar
Mustafa bey sizden cevap bekliyorum
Merhaba, öncelikle oğlun ya da eşin neden vekaletsiz oy kullanamayacağınız yazımda zaten izah ettim. Kısaca bunun sebebi, yalnıza KAT MALİKİNİN oy kullanma hakkına sahip olmasıdır.
Talep ettiğiniz belgeleri yönetim vermezse, zorla alamayacağınıza göre, yapacak bir işlem yok demektir. Ancak kat maliklerini olağanüstü toplayabilirseniz, yöneticiyi değiştirebilir ve süreci siz ele alabilirsiniz.
Kat maliki anne veya yerine çocuğu oy kullanabilirmi.
Merhaba, vekalet olmadan kat maliki yerine kimse oy kullanamaz.
Mustafa bey apartman yönetim kuruluna vekaletle oy kullanan seçilebilir mı başkan olabilirmi selamlar.
Merhaba, sorunuzu anlayamadım Hasan bey.
Merhaba Mustafa bey.
19 bloklu bir sitede ikamet ediyor ve kendi oturduğum blokta bina yöneticisiyim. Site yönetiminin karar defterine blok yöneticilerinin imzası olmadan aidat miktarı belirledi. Ayrıca sitede farklı aksayan işler var. 13 blok yöneticisinin imzasıyla ste yönetimini değiştirmek için olağanüstü genel kurula çağırdık fakat site yönetim kurulu başkanı dilekçemizi almadı ve “bildiğiniz yere şikayet edin” dedi. Nasıl bir yol izleyebiliriz? Bize yardımcı olabilir misiniz.
vekaletler ıkıncı sahıslara verılemezmı bır oncekı secımde ben 6 kısıyı temsıl ettım burarı 120 daırelık bır sıte yonetım karar alarak ıkıncı kısı9lere verılecek vekaletlerde noter tastıklı ıstıyor hukuka uygunmu yonetım secıme 4 ay kala genel kurulu toplantıya cagırdı bazı kararlar almak ıcın yedek uye sececekmıs neymıs yoplantıya katılmayanların yerıne onları cagırıp oy kullandıracak mıs baskan oyle dıyor bende yonetımdeyım sehır dısındaydım 5 yonetımde toplantıda olmadımından bır arkadasta ıslerınden dolayı gelemedı ondan dolayı boyle bır uye secımı yapıp bız olmadıgımızda onlara oy kullandıracakmıs yedek uye nın oy kullanma bı hakkı varmı bızı bazende denetımlede boyle karar alabılırım dfııyor kanunda boyle bışe varmı bılgılendırımlerınız ıcın tesekkur ederım
slm yonetım bır karar alarak genel kurul yoplantısında vekaletlerı noter tastıklı 1 derece akrabalarına verılebır karara baglamıg boyle bıse olabılrmı ben bır arkadasıma orda oturan verememmı bı oncekı secımde ben 6 kısı bırde ben yedı kısıyı temsıl ettım ama baskan sımdı boyle karar aldık veremezsenız dıyor uygunmu dur. bır baska konuda oncekı secımde secıme katılmıyanlara sonra ımza attırıp 120 kısılık bır sıte aldıgı kararı yarısın uzerıne cıkararak bozulmaması ıcın yapmıs gelen sayısı 30 kısı bu hukuka gore normal bısemı ne yapılabılır secıme 4 ay var bılgılendırısenız memnun okurun tesekkurler
Merhaba, vekaletin şeklini yönetim ya da kurul belirleyemez. Yazımdaki şartlar herkes için geçerlidir. Aksi bir uygulama olursa, ilgili kat malikleri kurulu kararını sulh hukuk mahkemesine götürür ve iptal ettirirsiniz. Bir avukatla hareket etmeniz yararınıza olacaktır.
Namık kat malikler kurulu karar alma ve uygulama yetkisine sahiptir
Vekaletname konusu
Yönetimin kurulun aldığı bir karar
Ve bu karar kat malikler kurulunda onaya sunulacak[9/2 17:51] … : Varislerden her hangi biri sizin adınıza kurul toplantılarına katılabilir
[9/2 17:52] … : Eşin çocuğun veya varisin katilacaksa vekalete gerek yokVarislerden her hangi biri sizin adınıza kurul toplantılarına katılabilir tapu benim adına bben çocuğuma yetki vermen gerekmiyormu ikinci şahıslara verebilirim 4 ay kala birşeyleri konuşmak için genel kurulda yedek üye seçeceklermiş ben toplantıya katılmasında benim yerime onu koyup oy kullandiracakmis yedek üye ben istifa ettiğimde devreye girmezdi bilgileriniz için teşekkür ederim simdiden
Sitemizde (Toplam 72 Daire ve Dükkan var) 18 Dairesi olan şahıs kendisine vekil tayin etti. Vekil tayin edilen kişiye %5 temsil hakkını geçemeyeceğini küsuratların dikkate alınmayacağını 72×0.05=3,5=3 Oy hakkı ını olduğunu söylediğimizde Asil kişiyi çağırırım 15 Oy o kullanır geri kalan 3 Oyu da ben kullanırım yine 18 Oyu buluruz demektedir.
Bu durum kanunun etrafından dolanmak ve kanunun ruhuna aykırı hareket ederek hülle yapmak değilmidir.
Sorunuzu tam olarak anlayamadım. 18 dairesi olan şahsın kaç oy kullanabileceğini mi soruyorsunuz? Öyleyse, vekil ile ya da değil, bu kimse 18 dairesinin tamamı için oy kullanabilir.
Ancak vekil tayin edilen kimse için iki görüş de mümkün olabilir. Yani bir açıdan baktığınızda, bu vekil sadece 1 kişiye vekalet etmiş durumda. Diğer açıdan baktığınızda ise 18 daireye vekillik yapmış.
Sonuçta takdir sizin; ancak bu kat malikinin gelip 15 değil 18 dairesi için de oy kullanması pekala mümkündür: https://mustafabaysal.com/kat-maliki-oy-hakki/
blokta toplam daire 20 adet,Aynı dairede oturan eşlerden biri 2vekalet almış,eşi de aynı şekilde 2 vekalet alabilir mi?Yani toplam da kat malik 3 ve eşi 2= 5 oy kullanabilir mi?
Merhaba. Kural son derece basit: Bir kimse en çok 2 kişiye vekalet edebilir. O halde eşleri elbette ayrı ayrı ikişer kişiye vekalet edebilir. Ayrıca bir oy da kendileri için kullanabilecekleri açıktır.
Kat maliki olmayan bir kişi vekalet ile yönetici seçilebilrmi
Merhaba, sokaktan geçen herhangi birisi bile yönetici seçilebilir. Ayrıca yönetici seçilmek için hiçbir vekalete ihtiyaç yoktur. Vekalet, oy kullanmak için gerekebilir: Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi?
MERHABALAR. Kat malikleri tolantısında yönetime aday olan kişi başka maliklerin vekaletini alabilir mi onalr adına oy kullanabilir mi
Merhaba, hukuken alabilir; ancak etik olarak almaması gerektiğini düşünüyorum. Yine de böyle bir durumda kesin cevap vermek zor Bünyamin bey.
Merhaba Mustafa bey.
Sitede yönetici seçeceğiz. Toplantıya katılamayanlar telefonla yada imzalı bir kağıtla vekalet vermeden, yapılacak olan seçimde Başkan adayını belirleyebilir mi
Mehmet bey merhaba, yazımda belirttiğim kurallar çerçevesinde değerlendirmeniz lazım. Bunun üstüne bir şey söylememe gerek yok.
Site yönetimi genel kuruldan karar çıkarmadan 2 veya vazla işçi çalıştırabilirmi
Site yönetimine bu konuda daha önce kat malikleri kurulunca izin verilmiş mi? Ya da yönetim planında buna ilişkin bir izin var mı?
Merhaba
Sitede yabancı (İngiliz) ev sahipleri varsa toplantıya katılamıyorsa nasıl vekalet verirler
Tercümeli göndermeleri gerekiyormu
Merhaba, vekalette yazılılık şekil şartı değil, ispat şartıdır. Dolayısıyla whatsapp’tan bile vekalet verebilirler. Bunun illa Türkçe verilmesi gerekmez. Site yönetimi vekalet kontrolü yapacaksa, bu metinleri Türkçe’ye çevirebilir.
Teşekkürler
Bir dairenin 1/3 ve 2/3 hisseli iki hissedarı var. Kat malikleri kurulunda alınacak bir kararda bu hissedarlar arasında çıkar çatışması var. Bu sebeple, kurulda daireyi temsil etmek için birbirlerine vekaletname vermemektedir.
Bu durumda bu daire kurulda nasıl temsil edilecek.
Sayın Baysal
Apartman demirbaş ve yapılacak olan yürüme bantları, bina kaplama, su basmanları kaplama, vb gibi giderleri kat malikleri kurulu kararı olmaksızın apartman yönetimi genel kurulunca alınan kararla yerkilendirilebilinir mi. Kaldıki bugiderler katmaliklerince ödeneceğinden kiracıların çoğunluğun ca alınan bu karar geçerli indir.
Merhaba, bu tür büyük giderler ya işletme projesinde gösterilmiş olmalıdır ya da kat malikleri kurulunda özel karar alınmalıdır. İkisi de yoksa yönetim kendi iradesi doğrultusunda böyle harcamalar yapamaz.
Merhaba
Burada çok önemli bilgiler paylaşıyorsunuz ve öncelikle teşekkür ederim.
Aklıma takılan bir soru var.
KMK 31-3.fıkrasında “Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder…”
Bu hükmü yorumlarken hisseli bağımsız bölümleri temsil eden kişilerin (örneğin devre mülk) genel kurulda bizzat oy kullanması gerektiğini ve bu temsil yetkisinin devredilemeyeceğini düşünüyorum.
Ama aklıma takılan şu soruyu da sormak istiyorum.
Hisseli bağımsız bölümü temsil etmek üzere vekalet alan temsilci üçüncü bir kişiye veya başka bir kat malikine vekalet verebilir mi? Vekalet alanlar da başka başka birilerine vekalet verebilir mi? Kısaca temsilcinin temsilcisi olur mu?
Saygılarımla.
Merhaba, ben teşekkür ederim. Söylemek istediğinizi çok iyi anlıyorum; ancak bu şekilde bir kısıtlama zannımca doğru olmayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu; kat maliklerinden birisi diğerine vekalet verirken diğer konular haricinde bir de “başkasına vekalet vermeye” de vekalet vermesi olsa gerekir. Böylece vekaleti alan kat maliki, bir başkasına vekalet verebilmelidir. Bu şekilde özel bir vekalet olmadıkça, vekaleti alan kat maliki başkasını vekil kılamaz diye düşünüyorum.
Cevabınız için teşekkür ederim.