Kamuda görev yapan kadrolu işçiler ya da diğer adıyla sürekli işçiler veya daimi işçiler, çalıştırılmalarına esas dayanağı 657 sayılı Kanun’dan alsalar da çalışma şartları bakımından aslında 4857 sayılı İş Kanunu’na tabidir. Böyle olunca akla şu sorunun gelmesi muhtemel olur: Kadrolu işçi memur olabilir mi?
Sürekli işçi / Kadrolu işçi nedir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu üç istihdam biçimi getirmiştir:
- Memur
- Sözleşmeli personel
- İşçi
Kanun’un 4’üncü maddesinde sayılan bu istihdam türleri aslında dört adetti; ancak 2018 yılında, bir istihdam biçimi olan “geçici personel” ortadan kaldırıldı ve geriye yukarıdaki üç istihdam türü kaldı.
İşte sürekli işçi ya da kadrolu işçi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/d maddesi kapsamında çalıştırılan ve “işçi” olarak adlandırılan çalışanlar için uygulamada kullanılan isimdir.
Sürekli işçi tanımı
Sürekli işçinin tanımı aynı maddede şöyle yapılmıştır:
“… ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler…”
O halde kadrolu işçi ya da sürekli işçiden anlaşılması gereken; bir kadro karşılığında çalışan ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile istihdam edilen çalışandır. Ülkemizde işçilerin diğer kamu görevlilerine oranı yaklaşık %10 civarındadır.1
1https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/04/KamudaInsanKaynaklariCalismaGrubuRaporu.pdf (Sayfa 9)
Sürekli işçi kadrosundan memurluğu geçiş var mı?
Eğer, rutin bir uygulama olarak “kadrolu işçilikten memuriyete geçiş”in olup olmadığını merak ediyorsanız, böyle bir uygulama olmadığını söylemeliyim.
Kadrolu işçinin memuriyete geçiş konusunda, diğer herhangi bir vatandaştan herhangi bir farkı yoktur ve bir kimsenin kamuda kadrolu işçi olması, ona memuriyete geçmek için bir öncelik ya da hak vermez.
Kadrolu işçi nasıl memur olur?
Bu sorunun cevabı çok basittir: Sokaktaki Ahmet bey ya da evdeki Ayşe hanım nasıl memur olabiliyorsa, kadrolu işçiler de ancak o şekilde memur olabilir.
Kadrolu işçi memur olursa ne olur?
Kadrolu işçi memur olduğunda, haliyle görevini bırakması yani istifa etmesi gerekir. Bunun anlamı, memurun kıdem tazminatı hakkını yitirmesi ve ihbar süresini çalışma yükümlülüğünün olmasıdır.
Böylece, memuriyete geçen bir kamu işçisi kıdem tazminatı alamayacağı gibi, ihbar süresi kadar daha çalışmadan işi bırakırsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.
SONUÇ
Kamuda çalışan kadrolu işçi memur olabilir; fakat bu durup dururken ve kendiliğinden olmaz. Daimi işçi ya da sürekli işçi olmak; memur olmak için kişiye hiçbir hak vermez.
Eğer bir kanun değişikliğiyle kadrolu işçilerin toptan memuriyete geçirilmesi bekleniyorsa, böyle bir şey yasal olarak her zaman mümkündür; fakat kanaatimce pratikte bunun olması imkânsıza yakındır.
Memuriyete geçmek isteyen bir sürekli işçi diğer herkes ne yapıyorsa onu yapmalı ve memuriyeti kazanırsa da istifa ederek işini bırakması gerektiğini bilmelidir. Bir başka deyişle; kamu işçisinin memur olmak konusunda bir avantajı olmadığı gibi, memuriyeti kazandıktan sonra göreve başlamak konusunda bile bir ayrıcalığı bulunmaz.
Memur olan işçinin kıdem tazminatının ne olacağını şu yazımda izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/memur-olan-isci-kidem-tazminati-alabilir-mi/
Sürekli işçinin memuriyete geçmesi konusunda sık sorulan sorular:
Kamuda çalışan daimi işçilerin tayin hakkı var mı?
İş Kanunu bakımından kamu işçilerinin tayin hakkı olmadığını söylemek gerekir; yine de kurum içi mevzuatta özel düzenlemeler varsa, bunlar dikkate alınmalıdır.
Daimi işçi memur olabilir mi?
Daimi işçi, memleketteki diğer herkes kadar ve herkes gibi memur olabilir. Bunun haricinde, daimi işçi olmanın memuriyete olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz.
Merhaba kamuda sureklı içşi olarak calısmaktayım ofıs personelı olarak işe alındım unvanım temızlık işçisi olarak gecıyor ofıs personelı olarak unvan verılemez mı?
Mustafa bey selamlar, 5620 sayılı kanun ile 2006 yılında 5 ay 29 günden fazla çalışanlara kadro verilmişti. 1. Sözleşmeli personel 2. Daimi işçi , ziraat mühendisihım ve 2004 den bugüne kadar sulama birliğinde birlik müdürüm. Bahsi geçen kanun ile bana verilen kadro daimi işçi. Sözleşmeli personel olmam gerekirken yanlışlık ile mi daimi işçi oldum acaba, yoksa daimi işçi olmam doğrumudur.
Merhaba Mustafa bey ben sağlık bakanlığında 4d sürekli işçi olarak 3 yıldır çalışıyorum. Lisans mezunu olduğum için kendi alanimdan farklı bakanlığı sözleşmeli 4b olarak atandım. Mevcut isimden ne zaman istifa etmeliyim atama onayından sonra mı önce mi?
Merhaba. Bunun cevabını ben bilemem Tahir bey. Atandığınız kurumu arayıp bu hususu sormanız daha doğru olacaktır. Ayrıca, yeni göreviniz hayırlı olsun.
Teşekkür ediyorum
Merhabalar Mustafa bey teşekkür ederiz.
sorum şu:
Aile Bakanlığına bağlı İl Müdürlüğünde 17 yıldır Sosyal Çalışmacı olarak görev yapmaktayım . Sözleşmeli kadro ile yaklaşık 500 kişi üniversite mezunu olan hemen hemen herkesi sözleşmeli yaptı kurumumuz ancak hiç bir gerekçe göstermeden en çok hak sahibi olan biz teknik personeller Sosyal Hizmet Uzmanı olan arkadaşlarımız bu kapsama dahil edilmedik ve taşeronda kalmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda bizlerinde faydalanmasını talep ettiğimiz dilekçemiz göz ardı edilerek cevaplanmadı. kurumun böyle bir yetki ile bizi hiç bir gerekçe göstermeden keyfi olarak kapsam dışı bırakmaya hakkı varmıdır.
ilkokul mezunu bile memuriyete 3+1 modelinden sonra hak kazanacak olup biz asıl hak sahipleri gerekçesiz kapsam dışı bırakılabilir miyiz ?
Bu haktan hukuk yolu ile faydalanabilir miyiz ?
en kısa zamanda bizleri de isteğe bağlı olarak MEMURLUĞA geçiş hakkı verilsin
Merhabalar Mustafa bey yazdığınız ve açıklamalarınız ile bizi aydınlattığınız tüm konular için teşekkür ederiz.
Benim size sorum şu:
Belediyede 9 yılldır mühendis pozisyonunda taşeron olarak görev yapmaktayım . Sözleşmeli kadro ile yaklaşık 500 kişi üniversite mezunu olan hemen hemen herkesi sözleşmeli yaptı kurumumuz ancak hiç bir gerekçe göstermeden en çok hak sahibi olan biz teknik personeller mühendis mimar ve şehir plancı olan arkadaşlarımız bu kapsama dahil edilmedik ve taşeronda kalmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda bizlerinde faydalanmasını talep ettiğimiz dilekçemiz göz ardı edilerek cevaplanmadı. kurumun böyle bir yetki ile bizi hiç bir gerekçe göstermeden keyfi olarak kapsam dışı bırakmaya hakkı varmıdır. Yemekhane personeli bile memuriyete 3+1 modelinden sonra hak kazanacak olup biz asıl hak sahipleri gerekçesiz kapsam dışı bırakılabilir miyiz ? Konu ile ilgili nasıl bir yol izlemiz gerekir. Dava ile bir umudumuz olabilir mi ? Bu haktan hukuk yolu ile faydalanabilir miyiz ?kazanma ihtimaliz % kaç ? Çok soru sorduğumun farkındayım cevaplarsanız çok sevinirim zira çok üzgünüz günlerdir .
Merhaba. Kurumunuz zannediyorum, taşeron işçilerden bazıları ile kanun çıkmadan önce sözleşme imzaladı ve bazılarıyla imzalamadı. Öyleyse, bu hususta belediyeye “neden birileriyle imzalamadığı” sorulamaz. Bu hususta belediyenin takdir yetkisi olsa gerekir. Yine de bu benim kanaatimden ibarettir. İsterseniz avukata danışarak farklı bir yol izleyebilirsiniz.
İyi günler ben Batman beledıyesınde duz lıse mezunu baya işciyım açıklana kararnameye göre sozlesmelı kadrosuna alınmadık duz lıse yararlanamıyormus bu olasılıktan yararlanmamız gerçekten ımkansız mı
İstanbul üniversitesi tıp fakültesinde sürekli işçi statüsünde çalışan temizlik Gorevlisi sağlık bakanlığı yaptığı sürekli işçi statüsünde başvurusu yaptım ismim asillarda çıktı şimdiki başvuru yaptım sağlık bakanlığina gecebilirmiyim
Merhaba, bu konuda bilgim yok Emine hanım.
Mustafa bey ben ilçe belediyesinde kadrolu işçiyim.2007 yılında kadroya geçtik.( Kadroya geçirilirken bı hata yapıldığını düşünüyorum teknik bölüm mezunu olduğum için sözleşmeli memur olmam gerekirken)universite mezunuyum ve kamuda memur gibi masa başı işinde çalışmaktayım.benimle aynı işi yapan memur arkadaşlarımla maaş farkım gittikçe artmaktadır.aynı haklara sahip olabilmek için memuriyete geçme imkanı yasal olarak mümkün müdür?
Merhaba. Teknik olarak böyle bir şey mümkün değil Arife hanım.
Merhaba ben şu an sağlık bakanlığına bağlı sürekli işçi kadrosundayım. Ösym tercih sonuçlarına göre de yine sağlık bakanlığına bağlı bir kuruma yerleştim. Sorum şu ki çkys de sürekli işçi olarak görünen kadrom yerleştiğim kurumla değişecek mi yoksa öncelikle istifa mı etmem gerekiyor. Teşekkürler
Merhaba, böyle bir konuda ben dahil herkes sizi yanıltabiliriz. Doğru ve kesin cevap için kurumunuzla iletişime geçmelisiniz Hatice hanım.
Merhaba Mustafa bey belediyede sürekli işçi olarak 5 yıl çalıştım evdendiğim için 2019 istifa etmek zorunda kaldım tayin olayı yoktu ve geri dönmek istiyorum şuan bu mümkün mü ? Ne yapmalıyım
Merhaba, bu durum tamamen belediyenin yetkili makamının takdirine bağlıdır. Bilgiyi alabileceğiniz en doğru yer belediye başkanlığı olacaktır.
Merhaba bir kamu kurumunda daimi kadro ile çalışmaktayım 12 Ekim tarihli KHK ile kamudaki kitlerde çalışanlara kadro verildi KHK da fakülte ve yüksekokul mezunu olanların sözleşmeye geçirilmesi yasalaştı lakin kurumda sadece fakülte mezunu olanlar için çalışma başlatıldı yayınlanan KHK da meslek grubumu da kapsıyor bu hükümden ne yapılabilinir lütfen acil cevap verebilirmisiniz
Merhaba, hangi KHK’dan bahsettiğinizi bilmiyorum; ancak ortada yasal bir mevzuat varken, bunun aksine kimse işlem yapamaz. Yapılırsa, kuruma başvurursunuz ve aldığınız cevaba göre de gerekirse dava açarsınız. Her şeyden önce, bahsettiğiniz uygulamanın nedenini kurumunuza şahsen sormanızı ve sebebini öğrenmenizi tavsiye ederim.
Merhabalar Ben İŞKUR aracılığıyla Kura ile 4D Sürekli İşçi Kadrosuna Lise Mezunu Olarak Teknik Personel Olarak Atandım. Bu sene önlisans çalıştığım Bölümden Mezun Oldum. Ama herhangi bir eğitim farkı ve önlisansa göre belirlenen teknik farkı alamadım . Bana denilen bu bunun için kanun çıkması lazım veya sözleşmenize madde olarak eklenmesi lazım denildi. Bunun için yapmam gereken bir durum mevcut mudur?
Merhaba, bunun cevabını ancak kurumunuz verebilir; çünkü hangi şartlarda ek ödemelerin ya da tazminatların verileceği yine kurumun iç mevzuatına ve sözleşmenize bağlıdır. Bunu ben dahil, internette hiç kimse bilemez Hatip bey.
Merhaba bir kamu kurumunda daimi kadro ile çalışmaktayım 12 Ekim tarihli KHK ile kamudaki kitlerde çalışanlara kadro verildi KHK da fakülte ve yüksekokul mezunu olanların sözleşmeye geçirilmesi yasalaştı lakin kurumda sadece fakülte mezunu olanlar için çalışma başlatıldı yayınlanan KHK da meslek grubumu da kapsıyor bu hükümden ne yapılabilinir
Merhaba Mustafa bey. Daha önce bir kamu kurumunda 8 yil daimi kamu işçisi olarak çalıştım. Daha sonra istifa ettim ve öğretmen olarak atandim. Şuan da kadrolu öğretmenim.
Sorum şu; işçi olarak çalıştığım bu 8 yılın hizmet puani ve derece kademe olarak bi karşılığı var mi? Bu konuda bir kazanç elde edebilir miyim?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, böyle konularda en doğrusu bir dilekçe ile kurumunuza başvurmak olacaktır. Yorum yaparak sizi yanıltmak istemem. Basitçe durumu izah edin, eki evrakları unutmayın ve sorunuzu doğrudan kurumunuza sorun. Böylesi kesin bir sonuç almanızı sağlayacaktır.
Merhabalar hocam, ben lisans mezunu olup yaklaşık 7 yıldır bir belediye de kadrolu işçi statüsünde çalışmaktayım. Aynı zamanda bu 6 yıldır memur işini yapıyorum. Benim memurluğa geçebilme gibi bir şansım var mı, veya ne yapmalıyım? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, dışarıda bulunan herhangi biri memurluğa nasıl başlayabiliyorsa, siz de tam olarak aynı şartlara sahipsiniz Mehmet bey. İşçi olarak ve memur işi yapmanız size bir öncelik ya da ayrıcalık getirmez.
hocam selamlar ben belediye de çalışmaktayım endütri meslek lisesi mezunuyum teknisyen ünvanı taşıyorum taşaron olarak sürekli işçi sıfatında khk le sürekli işçi oldukduk ben sözleşmeli memurluk için şartları taşıyormuyum eğer taşıyorsam bana bir dilekçe öreneğini yalarsanız sevinirim teşekür ederim
Merhaba, sözleşmeli memurluk için her kadroya özel şartlar vardır ve bunların neler olduğunu kendi kurumunuzdan öğrenebilirsiniz Mustafa bey.
Hocam merhabalar,
4d li kadrolu güvenlik görevlilerinin 4b li sözleşmeli güvenlik görevlileri ile beraber 4a lı güvenlik kadrosuna geçeceğine dair piyasa bilgilerinin aslı var mıdır?
Teşekkürler.
Merhaba, bu konuda bir bilgim yok Semih bey.
Slm hocam ben polis evinde belirsiz süreli çalişıyom bize kadro gelirmi
Merhaba, bu konuda bilgim yok Zeki bey.