İşveren ölürse kıdem tazminatı hak edilir mi?
Kıdem tazminatı işçiler açısından çok önemli bir haktır. Çünkü hem işçinin yıllar boyunca verdiği emeğin bir karşılığıdır hem de rakam olarak yüksek miktarları bulabilmektedir. İşverenin ölmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerekir mi? İşverenin ölümü işçi için bir haklı fesih nedeni midir?
Kıdem tazminatı hangi hallerde alınır?
Bu hususta daha önce yazdığım bir makalede kıdem tazminatı alma şartlarını açıklamıştım. Aslında hangi hallerde kıdem tazminatı alınabileceği açıkça belirlenmiş olsa da, özellikle bunun gibi istisnai durumlarda işçilerin kafasının karıştığını görüyorum. Kıdem tazminatıyla ilgili bilinmesi gereken ilk şeyin, bu tazminatı alabilmek için ön şartın o işyerinde en az bir yıldır çalışmak olduğunu söylemeliyim. Ancak bundan sonra, diğer hususların araştırılması gerekir.
İşverenin ölümü ne sonuç doğurur?
İşçinin ölmesi halinde, mirasçılarının kıdem tazminatına hak kazandığını biliyoruz. Bu kanunda açıkça belirlenmiş ve tartışmasız bir durumdur. Peki ama işveren ölürse ne olur? Böyle bir durumun kesin bir sonucunun olduğunu söyleyemeyiz; çünkü önemli olan , ölümden sonra işyerinin durumunun ne olduğudur.
İşveren ölünce işyeri ne oldu?
İlk olarak bu sorunun cevabının aranması gerekir. Ölümün ardından işyerinin kapatılması ve faaliyetlerine devam etmemesi halinde, doğal olarak işçinin kıdem tazminatı hakkı olacaktır. Çünkü iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilmiştir. Bu halde işçinin muhatabı da işverenin mirasçılarıdır. Eğer mirasçılar mirası reddetmemişse bunlardan kıdem tazminatı talep edilmeli, ödenmezse dava açılmalıdır.
İkinci senaryo ise işyerinin çalışmaya devam etmesidir. İşveren ölmesine rağmen, mirasçıları işe devam etmek isteyebilirler. İşte bu durumda ne olacaktır? Mirasçıların işi devam ettirmeleri demek, bir nevi işyerinin devralınması demektir. İşyerinin devri ise işçilere haklı nedenle fesih hakkı vermez. Mirasçıları işi devralması, işçiye kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkı vermeyecektir.
SONUÇ
İşverenin ölümü sonrasında işçinin kıdem tazminatını alarak işten ayrılıp ayrılamayacağı sorusunu, çeşitli senaryoları ele alarak cevaplamak gerekir:
- İşveren öldükten sonra işyeri kapanmışsa, işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Muhatapları, mirası reddetmeyen mirasçılar olacaktır.
- İşveren öldükten sonra mirasçılar işi devam ettirme kararı vermişse ancak işçiyle çalışmak istemiyorlarsa, işçinin kıdem tazminatı hakkı vardır. İşçinin muhatabı yine mirası reddetmeyen mirasçılar olacaktır.
- İşveren öldükten sonra mirasçıları işi devam ettiriyorsa ve işçiyi de işten çıkarmıyorlarsa, işçinin kıdem tazminatı alma hakkı yoktur.
İşverenin ölmesi, tek başına işçiye kıdem tazminatı alma hakkı veren bir durum değildir. Yukarıdaki senaryolara göre durumun değerlendirilmesi gerekir. İşçinin, işvereni öldüğü için, iş sözleşmesini haklı olarak feshetmesi söz konusu olamaz. Bir Yargıtay kararında da belirtildiği üzere; “1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesinde, kıdem tazminatına hak kazandıran haller sayılmış olup, bunlar arasında işverenin ölümüyle iradi devir bulunmamaktadır. Bu durumda, davacının kıdem tazminatı talebinin reddi gerekmektedir.” (22 Hukuk, 2013/8097 E.)
Merhaba
Benim patronum 4/2/2023
Nisan ayının ikisinde pazar günü vefat etti
Ve iki tane mirasçı si var
Hala gelip bizim sigortadan çıkışımizi yapmadılar
30 gün geriye dönük hakimiz var dediler
30 gün geriye dönük çıkış yapicaklar
Benim işsizlik basvurusu sıkıntıya girerim ben bir yillik sigortali çalışanları yim
Bana her defasında bekle bekle deniliyo
Ne yapmaliyim
Merhaba, 10 gün geriye dönük bildirim hakları bulunur. İşsizlik maaşınız, çıkış kodu doğru verildikten sonra ve tabi 600 gün ile son 120 gün şartı sağlandıktan sonra, sıkıntıya girmez.
Ve işsizlik maaşi da aldik bu arada
İş verenim öldü mirascisi da adres bildirmiyor karakola bunun tazmşnata nasil yansir hep böyle sürümcememi olucak lütfen bilgi alabirimiyim
Yada bizim dava acmamiz gerekşrmi
Merhaba, işçi olarak alacağınız kaldıysa ve ödenmiyorsa, bir avukatla görüşerek hareket etmeniz doğru olacaktır. Avukat sizi yönlendirecektir.
Mahkemelik olduğum firma başka birine devri oluyor ve doktorlar patronun 6 ay ömrü kaldığını söylemiş Bizim mahkeme istinafa taşındı biz bu durumda ne yapmalıyız
Merhaba. Ancak bekleyebilirsiniz ve davanız kesinleştiğinde icra yoluyla hakkınızı arayabilirsiniz. Eğer avukatınız varsa, ona da mutlaka danışmanızı öneririm.
İşveren mali müşavir…büro miras kalmıyor..çocukları küçük..mali müşavir belgeli kimse yok..büro kapanmak zorunda. İşçi kıdem ve ihbar talep ediyor…Aile zaten gelir kaybına uğramış durumda… serbest meslek erbabınjn işyeri miras kalmadığı için durum farklı ele alınabilir mi?
Merhaba. Mali müşavirin mirasını reddetmeyen murisler, işçinin kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür Murat bey.
merhabalar iş veren harita mühendisi mimar yada buna benzer imza ile işi yürütüyorsa ve vefat etmişse ancak mirascılar bu işi mimar ya da harita mühendisi olmadıgını varsayarisek ve iş yeri mecbur kendiliğinden kapanmaya gitmesi gerekiyorsa çünkü mirascılar iş yerini devralamıyacaklar . çalısanın durumu ne olacak ? yani kıdem ve ihbar tazminatı hakkında ne olacak ?
Merhaba, işyerinin kapanması durumunda, işçilerin varsa kıdem ve benzeri hakları ödenmelidir Ali bey: İşyerinin kapanması durumunda ihbar tazminatı ödenir mi?
Mrb benim patron vefat etti 6yildir çalışıyorum. Kod 17ile cikisim verildi. DukkAni oğlu devraldı tekrar giriş yapıldı.. kolay gelsin ne yapmm lazım ayrıca maaşım yüksek ama asgari ücretten gorunuyo
Merhaba, ne yapmak istiyorsunuz? Ayrılmak mı çalışmaya devam etmek mi?
Merhabalar ben 10.02.2017de bi is yerinde calismaya basladim ama sigortam 05.09.2017de baslattilar bu gune kadarda calistim 20.03.2020de pandemiden dolayi ucretsiz izne cikarttilar ve isverenim vefat etti is yeri kapandi dogal olarak ogluda ayni meslegi yapiyor ama benim sigortam vefat edenin uzerinde oldugum icin temmuz ayindan beri yatirilmiyor ve cikisimda yapilmiyor hangi haklarimi alabilirim yardimci olabilirmisiniz
Merhaba, haklı fesih yaparak işten ayrılabilir ve kıdem tazminatı başta olmak üzere diğer haklarınızı alabilirsiniz. Ayrıca sigorta hizmet tespit davası da açabilirsiniz. Sizin durumunuzda birisinin yapabileceği en iyi iş, avukatla görüşmek ve ona göre hareket etmek olacaktır.
Merhaba eşim ver ben eczane calisaniydik ecz bey 1 sene önce vefat etti eşi ve oğlu reddi miras yapip davayı kazandılar. 1 senedir sigortamiz sonlanmadi ve sosyal haklarımızı alamıyoruz. Tazminat I izi alabirmiyiz acaba. Teşekkür
Isverenim intihar etti ve ailesi reddi miras yaptı ..yaklaşık 3 yıldır calisiyordum..tazminat alma hakkım varmi birde nereye başvurmam gerekli..
Hale hanım, işten çıkarıldınız mı ya da ayrıldınız mı? Eğer ortada bir muhatap olmayacaksa, tazminat alma hakkınız olsa bile bunun tahsilinin çok zor olacağını söylemem gerekir.
merhaba.2 yıl önce işyerimizi işçimizle beraber devrettik.işsiz kalmadı.tazminatını ödeyemeden eşim hastalandı hastalık süreci ve sonu vefatla btti.15 yıl yanımızda çalıştı maddi manevi zor durumda kaldığımız için kıdem tazminatını ödeyemedik.şu anda çocuklarım ve beni mahkemeye verdi,anlaşmaya çalışıyoruz,anlaşamazsak nasıl bir yol izlemeliyiz
Merhaba. İşçi dava açtığına göre ya anlaşabilirsiniz ya da anlaşmazsanız ve işçiniz davayı kazanırsa, cebri icra ile alacağını tahsil edecektir.
28,03,2017 tarihinde 16işten çıkış koduyla iştencıkışım yapıldı 29,03,2017 tarıhınde aynı işyene ait bır şubeye gırım yapıldı 03,04,2017 tarhındede 4 işten çıkış koduyla ,işten cıkışım yapıldı işverenın oğluna ait başka bir şırkete işe gırısım 04,04,2017 tarıhınde yapıldı bu durumda kıdem ihbar tazmınatım ne oldu kımse bunlardan bağsetmıyor işverenın ağzını bıcak açmıyor ne yapmam gerekıyor
İleride işten ayrılma durumunuz olursa, bu şirketler arasındaki organik bağı mahkemede ispat ederek tüm sürenin kıdem tazminatını alabilirsiniz.
28,03,2017 TARİHİNDE 16 İŞTEN CIKIS KODUYLA İŞ VEREN AİT BİR BAŞKA ŞUBEYE GECIRİLDİM ,03,04,2017 TARİNDEDE 04 İŞTEN CIKIŞ KODYLA ORDAN ÇIKARILIP İŞ VERENIN OĞLUNA AİT İŞ YERINE ,04,04,2017 TARİHİNDE TEKRAR BAŞLATILDIM
BUDURUMDA HAKLARIM NE OLACAK KIDEM TAZMINATIM İHBAR TAZMINAYIM
34 CIKIŞ KODU KULLANIMASI DAHAMI IYIYDI
Ben mersin anamurda muz serası bekcisiyim bana sşgarta yapmıyorlar bunlar hakkında soruşdurma yapılmasını isterim
Ramazan bey Alo 170’i arayarak şikayette bulunmanı gerekir.