Dilekçeler / Tutanaklar

İşveren için ihbar süreli ve derhal fesih bildirimi örneği

Fesih bildirimi; işçinin ya da işverenin iş sözleşmesini sona erdirmek istediğinde, karşı tarafa yapacağı bildirim için kullandığı bir tür belgedir. Bu yazımızda sizin için 2 adet işveren fesih bildirimi örneği hazırladık ve fesih ihbarnamesinde hangi bilgilerin yer alması gerektiğini açıkladık.

Bu fesih bildirimlerinden birisi 17’nci madde kapsamında yapılan bildirimli fesih örneği ve diğeri ise 25’inci madde kapsamında derhal fesih bildirimi örneği olacaktır.

Bildirimli fesih nedir?

İşçi ya da işveren belirsiz süreli iş sözleşmesini iki şekilde sona erdirebilir: Derhal ya da ihbar süresi içinde. Bu yazının konusu olan fesih bildirimi, İş Kanununun 17nci maddesine kendisine yer bulan bildirimli fesihtir.

Bildirimli feshin ne olduğunu daha önce anlatmıştık: Bildirimli fesih nedir?

Derhal fesih nedir?

Diğer fesih türü ise derhal fesihtir. İş Kanununun 24 ve 25’inci maddelerinde yer alan derhal feshin, 17’nci maddede yer alan bildirimli fesihten farkı ihbar süresine uyma yükümlülüğünde yatar.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Eğer işçi ya da işveren 24 ya da 25’inci maddeler kapsamında derhal fesih yapıyorsa, artık ihbar süresine uymaları gerekmez ve iş sözleşmesini derhal sona erdirebilir.

Derhal fesih konusunu da şu yazımızda açıklamıştık: mustafabaysal.com/derhal-fesih-nedir

Fesih bildirimi nasıl olur?

Yazıya konu olan fesih bildirimi türleri bildirimli fesih yani İş Kanununun 17’nci maddesi kapsamında ve derhal fesih yani 25’inci madde kapsamında fesihler olduğuna göre; fesih bildiriminin de bu madde ile devamı maddelerin öngördüğü bilgileri içermesi gerekir.

Ancak her şeyden önce fesih bildirimi yazılı yapılmalı ve işçiye tebliğ edilmelidir. İşçiye sözlü olarak yapılan ya da yazılı yapılsa bile tebliğ edildiği kayıt altına alınmayan bir fesih bildirimi, işçinin bildirimin yapıldığını reddetmesi halinde yok hükmünde olabilecektir.

işveren derhal fesih bildirimi

Fesih bildirimi nasıl tebliğ edilir?

İşveren tarafından hazırlanan fesih bildirimi işçiye iki şekilde tebliğ edilebilir. İlk olarak eğer işçiye bizzat ulaşılabiliyorsa, bildirim evrakı işçiye “bir suretini elden tebliğ aldım ve okudum” şeklinde yazı yazdırılarak imzalatılabilir.

İkinci olarak ise, işçiye bizzat ulaşılamıyorsa, kayıtlı ikametgah adresine noter ya da PTT kanalıyla ihtarname gönderilerek tebliğ yapılabilir. Bu durumda noter ya da PTT’den hangisinin tercih edilmesi gerektiğini şu yazımıza açıklamıştık: mustafabaysal.com/ihtarname-noterden-olmak-zorunda-mı

İhbar süreli fesih bildirimi örneği

İşverenin işçisine yapabileceği fesih bildirimi türlerinden ilki “ihbar süreli” fesih bildirimidir. Bu bildirim aynı zamanda 17’nci madde kapsamında fesih bildirimi ya da geçerli nedene dayanan fesih bildirimi gibi isimlerle anılabilir.

İsmi ne olursa olsun, bu fesih bildiriminin özelliği ihbar süresi içermesidir. Dolayısıyla içeriğinin de ona göre düzenlenmesi gerekir. Böyle bir fesih bildiriminde iş akdinin ne zaman sona ereceği, işçinin ihbar süresini çalışmakla yükümlü olduğu ve yeni iş arama iznini nasıl kullanacağı hakkında bilgi yer alması gerekir.

işveren ihbar süreli fesih bildirimi örneği

Derhal fesih bildirimi örneği

Derhal fesih, İş Kanununun öngördüğü bir başka fesih türüdür ve istisnai olarak kullanılması gerekir. İşveren, İş Kanununun 25’inci maddesinde sayılı sebeplerin varlığı halinde derhal fesih yapabilir. İşverenin haklı nedenle derhal feshini bildirimli fesihten ayıran önemli bir husus, işçiye artık ihbar süresi kullandırılmasına gerek kalmamasıdır.

Böyle bir fesih bildiriminde; feshe gerekçe olan işçinin fiili ile kanun maddesi ve fıkrası mutlaka yer almalı, işçiye iş akdinin  derhal sona erdirildiği bildirilmelidir.

İşverenin kullanabileceği ihbar süreli fesih bildirimini ya da 17’nci madde kapsamındaki işveren bildirimli fesih ihbarnamesini aşağıdan indirebilirsiniz:

drive.google.com/open?id=0B3IQOb5JnsdQLXMyZlRlZms4YWc

Eğer işveren 25’inci madde kapsamında haklı nedenle derhal fesih yapacaksa, aşağıdaki işveren derhal fesih bildirimi örneği kullanılabilir:

drive.google.com/open?id=1aZpVRodk3EBQQbzw91n_k5tL_DEdAKmA

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

30 Yorum

  1. Merhaba 18 yıldır aynı şirkette çalışmaktayım bana fesih bildirimi belgesi verdiler imzalamamı istediler belgede aynen yazılanlar şöyle.
    şehir dışına taşınacağınızı beyan ederek 7000 gün primi doldurduğunuzu ve işi bırakmak istediğinizi beyan etmiş bulunmaktasınız.Bu süreçte ayrılacağınız için sizlerin yerine devam edebilecek bir personel almış bulunmaktayız.İşi bırakma isteğiniz ile gelişen bu durum neticesinde;
    4857 sayılı iş kanununun 17 maddesi gereğince 56 gün ihbar süreniz olduğu tespit edilmiştir.Bu yazımızın tarafınıza tebliğinden itibaren 56 günlük ihbar sürenizi kullanmanızı ve bu süre içersinde yine aynı kanunun 27.maddesi gereğince günlük 2 saat ücretli iş arama izniniz olduğunu ve ihbar sürenizin sonunda firmamızla ilişiğiniz kesileceğinden kıdem tazminatınız ile diğer kanuni alacaklarınızın ödenmesi için firmamıza müracaatınızı rica en tebliğ ederiz.
    Yukarıda bahsi geçen taşınmanın ne zaman
    olacağı ile ilgili net bir süre belli değil.Bu yukarıda yazılanların altına imza atmadım konuyu anlamak için süre istedim.İşyerinin söylediği eğer imzalarsam tazminatımı alacağımı ve işsizlik ödeneceğinden faydalanabileceğimi söylediler.Konu ile ilgili yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. Murat bey işten ayrılırken işverenle uzlaşmak çoğu zaman iyidir. Bu nedenle, uzlaşmanızı devam ettirmenizi öneririm. Ancak kanunen, 7.000 gün nedeniyle işten ayrılan bir işçinin ihbar süresini beklemesi gerekmez ve bu işçi derhal işi bırakabilir. Bu bilgiye sahip olarak ve fakat diğer şartları da göz önünde bulundurarak hareket etmenizi öneririm.

  2. Hocam iyi aksamlar hocam işyerinden 13/10/2018de cikartildim iş iadesi mahkemesine gittiğimde 26/10/2018tarihli iş feshi tebligatinin bana imzalattirlidigini gordumn lakin o ve ondan çok önce ki tarihlerde hiç bir imza atmadim ayrıca ben Ankara’da çalışırken işveren sivastaki iş yerinin işinin bittiğini açıklamis ne yapmaliyim ve iş feshi ihbarnamesini mahkemeye göndermiş ne yapmaliyim

  3. Birde 3 vardiya çalışıyorduk bu esnek çalışma adında hafta içi izin veriyorlar hafta sonu çalışma yapıyoruz daha önce 3 vardiyaydı forklif operatoru olarak kullandırıyorlar posta başı olarak görev yapıyorum orada böyle bir haklarıda varmı acaba fabrikanın

  4. Merhaba kolay gelsin sorum şu olacaktı ben iş akdimi haklı nedenle fesih ettim iş güvenliği ve sağlığına uymadıkları için elimde delil ve kanıtlar mevcut alınmasını istediğim önlemleri yazdım whatshap üzerinden ama hiçnir dönüş olmadı insan kaynakları kendi başına devlet memurluğuna geçtiği için istifa etti diye bir tutanak tutmuşlar benim ne imzam var ne birşey mahkeme ye vermeye hazırlnamıyorum sonuç ne olur acaba

  5. Merhaba, yurt dışı görevlendirmesi için is akti imzalatmak istiyor patronum ama sözleşmede beni koruyan hicbir madde yok. Beni istediği zaman geri çağırıp işten çıkarabiliyor ama ben fesih etmek istediğimde para cezası ödemem gerekiyor. Ve herhangi bir şekild e işten ayrılsam onlarda çıkarsa 2 yıl benzer ışte çalışamıyorum. Böyle bir sözleşme doğru mu?

    1. Merhaba. Bu tür sorulara cevap veremiyoruz. Çünkü sözleşmeyi incelemeden verilecek cevaplar sizi de yanıltabilir.

  6. Merhaba 26.09.2017 tarihinden beri … kolejinde güvenlik şirketine bağlı güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım kendi isteğim doğrultusunda 3 kez kampüs değişikliği yaptım. Son değişikliğim 01.03.2019 tarihinde gerçekleşti bu tarihe kadar vardiyalı çalışmaktaydım yeni yerimde sabit gündüz çalışacağim söyledi bende bana vardıyalı olduğunu söylediklerini ilettim cevap olarak her ay sabit personelin değişetini ilettiler bu görüşmeler whatsaap üzerinde gerçekleşti ve ben bu mesaji sildim bir daha ki ay var vardiyalı sisteme almadıklarında tek taraflı fesih hakkım var mıdır teşekkür ederim şimdiden

    1. Merhaba. İşverenin işçisini gerektiğinde vardiyalı sistemde ve gerektiğinde sabit sistemde çalıştırması, yönetim hakkı kapsamındadır. Bu konuda işverenin size yazılı taahhüdü yoksa, bunun bir haklı fesih gerekçesi olduğunu söyleyemem.

  7. Merhaba işyeri beni 31 Aralık 2018 günü işden çıkardı onlara göre kıdem tazminatı ve tazminatını hesaplayıp dört taksitte ödeyeceklerine dair fesih bildiriminde bildirip imzalattılar.şimdi avukata versem fazla mesailerim için dava açabilir iyim

    1. Merhaba. Fazla mesaileriniz için elbette dava açabilirsiniz. Kıdem tazminatı ile fazla mesai farklı alacaklardır.

  8. Merhabalar işe başladığımda herhangi bir sözleşme imzalatılmadı 14.gün müdür ve personelin saygısız tavırları ve haksız işten çıkarılma ile karşı karşıya kaldım. iş saatleri ortasında herhangi bir ihtar vermeden bir anda yaka kartımı ve yemek kartımı elimden alıp deneme sürecindeydin çık git denildi. Kurumsal bir şirket ve 2 ay deneme sürecim vardı fakat ne girerken nede çıkarken bir kağıt birşey imzalatmadılar. Sizce bu yasalara uygun mu ? Sonuçta işe girerken belirli bir harcama ( ayakkabı, kıyafet vb. ) yaptım. Bu şekilde bir işten çıkarılma konusunda benim yapabileceğim bir hak savunması varmıdır ? Teşekkürler.

    1. Merhaba. Ortada yazılı bir deneme süresi yoksa, deneme süresi yoktur. Peki ne haklarınız var? Ne yazık ki ancak 2 haftalık ihbar tazminatınızı ve ödenmemiş ücretlerinizi talep edebilirsiniz.

  9. iyi günler sözleşmesiz olarak 1 aylık deneme süresi ile çalışmaktaydım.1 ay dolmadan 16 gün içerisinde işten çıkarıldığım söylendi ve yazılı olarak çıkış belgesi verilmedi.Çıkış belgesinin verilmemesinin bana ne gibi zararı olur?

  10. Merhaba isveren beni isten çıkarmak istiyo fakat 56 gunluk ihbar çalıştırmak istiyo 4 senedir çalışıyorum ben ihbar çalışmak istemiyorum ben işime devam etmek istiyorum ihbar dilekçeyi imzalamazsam sikinti olurmu

  11. Merhaba kasim 1 de ise başladım sözleşmede 2 aylık bir deneme süreci var kasim 22 de işveren tarafından arandim ve sözleşmeyi fesih yapmak istediklerini söylediler ve beni ofise cagirdilar ben ofise gitmek istemiyorum.Hiç bir şekilde muhattap olmak istemiyorum karşı tarafla o yüzden bir kaç sorum olucak ben gitmezsem benim açımdan herhangi bir hukuki sorumlulugu varmi tek taraflı fesih etseler bile bunu bana yasal olarak bildirmek zorundalar mi maaş hesaplaması bana yazılı olarak fesihin elime ulaştığı tarih mi olur bilgi alabilirmiyim

    1. Cengiz bey, gitmeseniz de fesih işlemi yapabilirler ve işe gitmediğinize göre, maaş hesabı da en son gittiğiniz güne kadar yapılacaktır.

      1. Çalıştığım iş yerinde patronun hakaretlerine maruz kalıyorum senelik izin kullandırmıyor fazla mesai yaptırıyor. Haklı fesih yapabiliyormuyum

  12. Merhaba,
    Ben Mayis 2013 girdigim Sirketimden 13 Kasim itibaren istifa dilekcemi sundum (Sirketin bana verdigi örnek bir istifa sekli ile) asil istifa sebebim Sirketimde adaletsiz Maas dagilimi, Söz verildigi halde Elemanlar ve biz yöneticilerin Maas farki olusturulmamasi, Sirket prosedüründe bulunan Takim Liderlerine aylik Geri bildirimin yapilmamasi v.s.
    Soru 1 Halen (30 Kasima kadar) calismakta oldugum Sirketimdeki istifayi geri cekebilirmiyim?
    Soru 2 Tek Tarafli is akdi Feshi talebinde bulunursam Ihbar ve Kidem Tazminati alabilirmiyim?

    1. Celal bey, zaten istifa yerine haklı fesih yapmalıydınız. Sitemizdeki canlı destek hattından bize ulaşabilirseniz, en azından telafi yöntemleri için size yol gösterebiliriz.

  13. Merhaba;

    18.09.2017 tarihinde yeni bir işe başladım, fakat sigortamı 02.10.2017 tarihinde yaptıkları için işe giriş tarihim bu şekilde değişti. 27.10.2017 tarihinde işten çıkarıldım, 2 haftalık ihbar tazminatımıda verdiler, yinede mağdur olduğumu düşünüyorum ne yapabilirim?

    Tşki şyş çalışmalar..

    1. Ebru hanım, hangi konuda mağdur olduğunuzu düşünüyorsunuz? SGK girişi ise, bunun için dava açmanız gerekir.

      1. Merhaba Zeynel bey, SGK girişimi doğru tarihte yapmadılar, ve sigortamı maaşım üzerinden değil asgari ücret üzerinden yatırdılar, yazılı ve sözlü hiçbir uyarı yapmadan pat diye işten çıkarıldığım için mağdur olduğumu düşünüyorum. 4.5 yıl başka şirkette çalışıyordum vaatler karışılığında buraya geldim ve mağdur olduğumu düşünüyorum başka birşey yapamaz mıyım adil olduğunu düşünmüyorum bu durumun. Şimdiden bilgilendirmeniz için teşekkürler..

  14. Bu bildirimde açıkça neden bildirilmesi gerekli değil midir acaba? Sebebi açıkça yazmak?

    1. Sebebin açıkça yazılması elbette gereklidir. Ama yazılmazsa bile, işçi dava açtığında ve hakkını aradığında, mahkeme tarafından işverene sebebi sorulacaktır.

      1. Mrb Mustafa bey ben 2010dan beri bir fabrikada calışyorm 25 Şubat 2019 iş yerinde beni tehdit eden biriyle kavga ettim bana iş yeri herhangi bir bilgi vermiyor ne işten çıkarıldın ne de gel çalış diyor olası bir işten çıkarılma olursa tazminat hakkım varmıdır. İş yerim benden sadece savunma aldı başka bir bağlantı kurmadı .cvp verirseniz sevinirim. Teşekkür ler

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu