Devlet Memurları Kanunu

İstifa eden memur tekrar memur olabilir mi?

Devlet memuru çeşitli nedenlerle görevini bırakabilir ve bir müddet sonra tekrar memur olmak isteyebilir. Memuriyeti bırakmak ya da memuriyete başlamak konuları özel hükümlerle düzenlendiğinden, istifa eden memurun tekrar memuriyete başlaması da kurallara bağlanmıştır. Peki, ama istifa eden memur geri dönebilir mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre memurun istifa sonrası geri dönüş süresi ne kadardır?

İstifa eden memurun geri dönmesi

Memuriyet bir tür kamu hizmeti olduğundan, elbette ki memuriyete giriş kadar memuriyetten ayrılış da önemli kurallara tabi tutulmuştur. Bu tür kuralların olmaması halinde kamu hizmetlerinde aksaklıkların ve gecikmelerin yaşanması muhtemeldir.

Tam da bu nedenle 657 sayılı Kanun, memurun işten ayrılışını düzenlemeyi de ihmal etmemiş ve istifa eden memurun geri dönmesini özel şartlara bağlamıştır.

Memurun istifa etmesi

İstifa tek taraflı bir irade beyanı olup karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Öyle ki; memur istifa ettiğinde işten ayrılmış demektir ve kurumun bunu kabul etmesi ya da etmemesi anlamsız olur.

Ancak tam bu noktada Devlet Memurları Kanunu devreye girmiş ve istifa sonrasına dair hükümler getirerek memuru adeta “iki kere düşünmeye” sevk etmiştir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Memur istifa sonrası geri dönüş süresi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94 ila 97’inci maddeleri arasında istifa konusu düzenlenmiştir. 657 istifa yerine ÇEKİLME kavramını kullanmış olup bu yazıda geçen istifa ifadelerinden de çekilmenin anlaşılması gerekir.

Ben yine de yazım boyunca, genel kullanım o yönde olduğu için, çekilme yerine istifa demeyi tercih ettim.

İstifa ve istifa etmiş sayılma

Devlet memurları Kanunu’nda çekilme ve çekilmiş sayılma olarak adlandırılan bu iki kavram şu şekilkde tanımlanabilir:

  • İstifa; memurun kurumuna yazılı olarak müracaat ederek memuriyeti bırakmak istediğini ifade etmesidir.
  • İstifa etmiş sayılma (çekilmiş sayılma); memurun mazeretsiz ve kesintisiz 10 gün işe gelmeyerek, çekilme isteğinde bulunduğunun kabul edilmesidir.

O halde istifada memurun yazılı bir beyanı varken, istifa edilmiş sayılma durumunda memurun fiili bir istifası söz konusudur.

İstifa sonrası işi bırakma süresi

Memur istifa etmiş olsa da kural olarak işi hemen bırakamaz. Kamu hizmetinin aksamaması için getirilen bu hükmün de istisnası vardır. Buna göre;

  • İstifa eden memur kural olarak, istifa isteği kabul edilene kadar görevine devam eder. Ancak bu süre en çok 1 ay olabilir. 1 ay sonunda memur görevini bırakabilir.
  • Eğer memur olağanüstü bir mazeret nedeniyle istifa ediyorsa 1 aylık süreye tabi olmaz ve görevi derhal bırakabilir.
  • Eğer memurun görevinin gereği olarak “devir ve teslim” yapılması gerekiyorsa, memur devir teslim yapılana kadar görevini bırakamaz. Bu durumda, yukarıdaki 1 aylık süre de aşılabilir.
istifa eden memurun geri dönüş süresi

Olağanüstü halde memurun istifası

Özel bazı durumlar vardır ki; burada devletin iradesi memurun iradesinin üstüne çıkar ve memurun istifa hakkı bile kısıtlanabilir.

Aşağıdaki durumlardan birinin varlığı halinde memur, istifa isteği kabul edilmedikçe görevini bırakamaz:

  • Olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde görev yapan memurlar
  • Seferberlik ve savaş hallerinde memurlar
  • Büyük afet bölgelerinde görev yapan memurlar

Memurların istifa sonrası geri dönüş süreleri

Yukarıda da görebileceğiniz üzere; memurların istifa sonrası görevi bırakmaları çeşitli sürelere ve kurallara tabidir. İşte memurun istifa sonrası geri dönüş süresi de bu durumlara göre belirlenir:

İstifaya özel durumlarİstifa sonrası beklemesi gereken en az süre
İstifa sonrası yerine gelecek memuru 1 ay boyunca bekleyip görevi bırakanlar6 ay
Yerine memur geldiği için 1 ay içinde görevi bırakanlar6 ay
Olağanüstü mazereti nedeniyle 1 ay beklemesi gerekmediği için görevi derhal bırakanlar6 ay
İstifa sonrası 1 aylık süreyi beklemeden görevi bırakanlar 1 yıl
Mazeretsiz ve aralıksız 10 gün devamsızlıkları nedeniyle çekilmiş sayılanlar1 yıl
Devir teslim yükümlülüğü olduğu halde bunu beklemeden istifa edenler3 yıl
Olağanüstü hal, seferberlik, savaş ve büyük afet durumlarında, istifa isteği kurumunca kabul edilmediği halde görevi bırakanlar Hiçbir zaman dönemez
Memur istifa sonrası geri dönüş süre tablosu

Memur kaç defa istifa edebilir?

Bu sorunun cevabını vermeden önce, iki konunun birbirine karıştırıldığını hatırlatmam gerekir. Bunlardan ilki memurun istifa sonrası memuriyete dönmek için kuruma başvurmak ve diğer ise istifa hakkı ile ilgilidir. Bu husus şöyle özetlenebilir:

  • Memur dilediği kadar istifa etme hakkına sahiptir.
  • Bu istifalar sonrası; diğer şartları taşıyorsa, KPSS ve benzeri atamalarla istediği kadar tekrar memuriyete girebilir.
  • Ancak memur, herhangi bir sınava vs. girmeden kurumlara doğrudan başvurarak memuriyete aynı sınıfta geri dönmek istediklerinde; bunu en çok 2 kez yapabilirler.

Kısaca denilebilir ki; memur istediği kadar istifa edebilir ve fakat istifa ettiği göreviyle aynı sınıfta bir göreve kuruma yazılı olarak başvurup geri dönmek isterse, bu haktan sadece 2 kez yararlanabilir.

Ama aynı memur KPSS ve benzeri atama yöntemleriyle defalarca tekrar memuriyete başlayabilir.

istifa sonrası geri dönüş 657

İstifa sonrası 6 aylık sürenin başlangıcı

İstifa eden memurun beklemesi gereken 6 ay ya da 1 veya 3 yıllık sürelerin ne zaman başlayacağı merak konusu olabilir.

Mülga Devlet Personel Başkanlığı bu konuda daha önce bir görüş vermiş ve aşağıda da göreceğiniz üzere, memurun istifasının kabul edildiği tarihte 6 aylık sürenin başlayacağını ifade etmiştir.

“… istifa eden Devlet memurunun yeniden atanması için geçmesi gerekli 6 ay sürenin başlangıç tarihinin istifanın onaylandığı tarih olduğu, merkezi yerleştirme sonucu ÖSYM tarafından bir kadroya yerleştirilen adayın atamasının yapılması için ilgili Kuruma başvuru tarihi itibariyle de bu sürenin dolmuş olması gerektiği düşünülmektedir…” (DPB 13/09/2010 tarih ve 19008 sayılı görüş).

Memurluktan istifa edip pişman olmak

Memuriyetten istifa edip pişman olan kimsenin önünde iki yol bulunur. İstifa sonrası bekleme süresi geçtikten sonra bu kimse ya sınava girip KPSS ve benzeri bir yolla memur olur ya da kurumuna başvurarak eski görevine dönmek talebini iletir.

Ancak bu talebi kabul etme ya da etmeme konusunda kurumun takdir hakkı olacaktır ve kurum bu kimseyi tekrar memuriyete almak zorunda değildir.

SONUÇ

Göreceğiniz üzere; temel kural olarak, istifa eden memurun 6 ay geçmedikçe yeniden memuriyete atanamayacağını söyleyebiliriz.

Ancak yazı içeriğinden de fark etmiş olacağınız gibi; duruma göre ayrıca 1 yıl ve 3 yıllık süreler söz konusu olduğu gibi, memurun asla göreve tekrar alınmayacağı durumlar da bulunmaktadır.

İstifa eden memurun geri dönüş süresi ile ilgili sık sorulan sorular:

Memuriyetten istifa ne kadar sürer?

Kanunda yazılı özel durumlar yoksa, memurun istifası süreci en çok 1 ay içinde tamamlanacaktır. Tamamlanmazsa da memurun görevini bırakma hakkı olacaktır.

Kadrolu memur istifa edip sözleşmeli atanabilir mi?

Evet, yazımda belirttiğim süreler tekrar memur olmak için gereken süreler olup memur istifa edip ertesi gün sözleşmeli personel olarak ya da işçi olarak kamuda göreve başlayabilir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

21 Yorum

  1. Kapsayici yaziniz icin cok tesekkur ederim Mustafa Bey. Kadrolu muhendis olarak calisiyordum, gecen sene ucretsiz izin aldim iznin bitiminde istifa etmeyi dusunuyorum. 35 yasindan buyugum, kpss ile sinava girip atandigim takdirde yas sinirlamasi beni baglar mi ? Nerdeyse 8 yillik memuriyetim var.

  2. Mustafa Bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
    Ben universitede araştırma görevlisi iken başka universitede butunleşik doktora yapmaya başlamam sebebiyle 3 yıldır devam eden sözleşmem sonlandırıldı 2018 yılında. Daha öncesinde ise KPSS ile atandıgım Erciyes Universitesi’nde aday memur iken istifa etmiştim. Ben şu anda memuriyete dönmek istiyorum. Bu durumda en son araştırma görevlisi oldugum için her hangi bir kuruma dilekçe vererek memuriyete dönebilir miyim yoksa aday memur iken Erciyes Universitesi’nde çalıştıgım için oraya mı dilekçe vermem gerekir?

    İlginiz için teşekkurler,

  3. Merhaba hocam, Ben yurtdışında yasal olarak yaşamaktayım nişanlım Türkiye de 2 yıldır memur(sağlık çalışanı), önümüzdeki aylarda evleneceğiz. Evlilikten sonra yurtdışına yanıma gelecek. Nişanlımın Herhangi bir izin hakkı var mı?, 2) eğer yoksa istifa ederse memuriyetine dönüş sağlayabilir mi yada en fazla ne kadar süreliğine istifasını fesih edebilir.
    Şimdiden çok teşekkürler ????

  4. Merhaba şunu soracaktım;
    Diyelim ki kadrolu düz memuruz. Tekrardan kpss’ye girip merkezi atamayla başka bir yerleşmek istiyoruz. Bu durumda kpss’den 6 ay önce mi çekilmemiz gerekiyor? Yoksa kpss sonrası tercihlerden mi 6 ay önce, yoksa tercih sonrası yerleştirmeden mi 6 ay önce çekilmemiz gerekiyor?

    1. Merhaba, KPSS’den altı ay önce çekilmeniz gerekmez. Ancak KPSS’ye girseniz ve tercihinize yerleşseniz, yeni kurumunuza başvuru tarihiniz itibariyle bu 6 aylık süre sorgulanacaktır. Örneğin Temmuz ayında KPSS olsa ve siz Temmuz’da istifa etseniz, Eylül’de atansanız ve Ekim’de göreve başlamanız gerekse, bu mümkün olmayacaktır.
      Bu örnekte mesela Mart’ta istifa etseydiniz, Ekim ayında göreve başlayabilirdiniz. Bu defa da, KPSS sonucunuzu bilmeden istifa ederek risk almış olursunuz. Yani kararı sizin vermeniz ve en doğru zamanı belirlemeniz gerekir.

  5. Merhaba mustafa bey 2023 yılı Nisan ayında 657 gih 1/4 dereceden istifa ettim. Hemen akabinde 4c isteğe bağlı başvuru yaptım. Hala daha 4c isteğe bağlı dışarıdan kendim yatırıyorum. 2024 şubat ayında 9000 prim günüm doluyor. Ben başvuru yapıp tekrar memurluğa geri dönüp emekli olsammı yoksa dışarıdan isteğe bağlı devam edip bu şekildemi emekli olsam. Hangisi benim için daha iyi acaba.

    1. Merhaba, böyle bir soruyu bir sosyal güvenlik uzmanına sormanızı tavsiye ederim. Diğer türlü, hata yapabilirsiniz Murat bey.

  6. Merhaba bir memur 2 defadan fazla istifa mevzusu nedir? 2 defadan fazla istifa etti 3.istifadan sonra yani devlette herhangi bir kadroya kpss ile atansa dahi memur olamaz mı ömür boyu bu konuyu kesin biliyor musunuz bu 2 defadan fazla olayı sınavsız çalıştığı yere gel git istifa yaptı 2 deb fazla o zaman oraya mı bir daha memur olamıyor anlatır mısınız

      1. Hocam iki ihtimal var emin misiniz avukatlarada sordum
        1. ihtimal ben ömrümde 2 defadan fazla (3kez) istifa etmişim diyelim kardeşim sen 2 defadan fazla istifa etmişsin artık kpss ile devletin herhangi bir kadrosuna atansan dahi memur olamaz mısın diyorlar
        2.İhtimal ben bir yerde çalışıyorum memurum aynı yerde istifa etttim döndüm istifa ettim döndüm sen 3.istifadan sonra artık o memurluğa o yere mi dönemezsin diyor memur olarak yoksa yazınızı bende okudum buna açıklık getir misiniz lütfen şimdiden teşekkür ederim

  7. Merhaba Mustafa bey ben Sağlık bakanlığına yeni atandım dört yıl boyunca tayin isteme hakımız olmadığı için uygun bir şekilde istifa edip tekrar aynı pozisyonda kendi memleketime atanmak istiyorum eğer bütün kurallara göre istifa edersem bekleme sürem 6 ay mı yoksa bir yıl mı ve istifa ettiğim bölüme tekrardan atanabilir miyim

  8. Merhaba Mustafa Bey, Ben lise mezunu kadrolu hemşire olarak hastanede çalışıyorum.
    İstifa etmek istiyorum. Dönmek istediğimde kendi kurumum bu talebimi onaylamazsa bile sağlık bakanlığından kpss siz atanabilir miyim?
    İşe geri dönüşün bir standardının olmadığı ve torpilsiz olmayacağı doğrumudur?

  9. Merhaba Hocam
    Üniversite idari personeli olarak görev yapmaktayım. 3 ay kadar önce direkt olarak kadroya geçtik. İstifa sonrası sağlık bakanlığının istifa sonrası geri dönüşlerine başvuru yapabilir miyim?
    İstifa ettikten sonra 6 aylık bekleme süresinde özel sektörde çalışmanın yeniden başvuruda sakıncası var mıdır? 6 ay boyunca işsiz mi olmalıyız?
    Teşekkür ederim ☺️

  10. Merhaba mustafa bey memur istifasıyla ilgili bi sorum olacak;
    1-1 defa farklı bi kamu kurumunda 657 olarak çalıştım müstafi olarak istifa ettim
    2-farklı tarihlerde ayrı ayrı 2 defa 657 olarak sağlık bakanlığı kadrosunda açıktan atamayla kurayla (kura atamasıyla) 2 farklı biriminde çalışım istifa ettim.
    3-en son ösym tus sınavıyla sağlık bakanlığı kadrosuyla 657 olarak asistan hekim olarak atandım çalışıyorum.
    Toplamda 3 kez 657 istifa ettim 4 kez 657 e girdim bu son kurumdan istifa edersem 4 istifa olacak tekrar ösym tus sınavıyla veya sağlık bakanlığı açıktan atama kurasıyla bir yere yerleştirmem yapılırsa atamam yapılırmı acaba..

    1. Merhaba. Açıkçası sizin atama şeklinizi bilemiyorum; yazımda belirttiğim üzere, önceki 2 başvurunuz “kurumlara doğrudan başvurarak memuriyete aynı sınıfta geri dönmek” şeklindeyse, başkaca geri dönüş hakkınız kalmamış demektir.
      Fakat bu atamalarınız başka bir usulde ise aynı sınırlamaya tabi olmazsınız. Dolayısıyla size kesin bir cevap vermem mümkün değil; en doğrusu bu hususu CİMER vasıtasıyla bakanlığa doğrudan sorumanız olacaktır.

      1. Merhaba mustafa bey öncelikle cevabınız için teşekür ederim.atamalarımız direk kurumu başvurarak değil başka bir usulde kurayla 92 madeden bağımsız 97 maddeye tabi her atamamız ilk atama olarak sayılmakta.öğrenmek istediğim.ösym nin yaptığı sınavlarla örneğin tus kpss gibi atama yerleştirme yapıldıktan sonra memuriyete girmek için istifa sayısı bakımından bi sınırlama varmıdır..

        1. Rica ederim; ama aynı cevabı vermem gerekecek. Çünkü ÖSYM aracılığıyla yapılan atamanın niteliğini bilemiyorum. Sizin yerinizde olsaydım, bir bilgi edinme başvurusu ile kesin cevabı kurumdan almaya gayret ederdim.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu