SGK

İşten ayrıldıktan sonra gelir testi yaptırmak zorunlu mu?

Gelir testinin ne zaman ve nasıl yaptırılacağı konusunda biraz kafa karışıklığı var. En çok karıştırılan husus ise belki de bu testin ne zaman yaptırılması gerektiği; bu nedenle şu sorunun cevabını birçok kimse merak ediyor: İşten ayrıldıktan sonra gelir testi yaptırmak gerekir mi?

İşten ayrılınca gelir testi yaptırmak gerekir mi?

Gelir testi son yıllarda sıkça gündeme geldi ve oldukça da kafa karıştırdı. Testin yapılması, sonuçları ve çıkan primler birçok kişi tarafından anlaşılamadı.

Üstelik ödenmeyen genel sağlık sigortası primleri de arttı. Ama 2017 yılı Nisan ayından bu yana, işlerin yoluna girdiğini söyleyebiliriz. İşten ayrılan bir işçi, genel sağlık sigortası (GSS) kapsamına girdiğinde gelir testi yaptırmak zorundaydı. Artık bu zorunluluk kalktı. Peki ama nasıl?

Gelir testi

Bir hane halkında, kişi başına düşen geliri tespit etmek için yapılan bu test, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Testin sonucuna göre de; kişi ya hiç prim ödemeden genel sağlık sigortalı sayılmakta ya da aylık sabit bir tutar ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

Gelir testinin nasıl yapıldığını şu yazımda anlatmıştım: mustafabaysal.com/gelir-testi-nasil-yapilir-nereye-basvurulur

işten çıkan işçi gelir testi yaptırması

İşten ayrıldıktan sonra GSS ne zaman başlar?

Bunun için öncelikle, işten ayrıldıktan sonra sağlık yardımından ne kadar yararlanılabileceğini bilmek gerekir: mustafabaysal.com/sigortasi-biten-kisi-saglik-hizmetlerinden-faydalanabilir-mi/

Kural olarak; sigortanın bittiği tarihten itibaren geriye dönük son 1 yılda 89 gün ve altında sigorta primi bulunan kişi 10 gün ve en az 90 gün ve üzerinde primi varsa; bu defa bu kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler 10+90 yani 100 gün boyunca sağlıktan faydalanabilmektedir.

İşte GSS kapsamına alınma, bu sürelerin geçmesiyle başlar. Dolayısıyla; işten ayrılmadan önceki son 1 yılda geriye dönük sigorta gün sayısı 89 ve altında olanlar 10 gün sonra GSS’li kabul edilir. Son bir yıldaki sigorta sayısı 90 ve üzerinde olanlar ise 100 gün sonra GSS’li olur.

İşten ayrıldım, gelir testi yaptırmalı mıyım?

Bu sorunun cevabı ise hem evet hem de hayırdır. Yeni sisteme göre; artık işten ayrılan işçinin gelir testine girme zorunluluğu yoktur.

Bu işçiye, GSS’li olduktan sonra otomatik olarak her ay 2022 yılı için 150,12 TL GSS primi tahakkuk ettirilir. Bu rakamı makul bulan biri, gelir testine girmeyebilir ve aylık 150,12 TL primini ödedikten sonra, sağlıktan yararlanmaya devam edebilir.

işten çıkarılınca gelir testi

SONUÇ

İşten ayrılan işçinin gelir testine girmesi zorunlu değildir. Bu teste girmeyen işçiye, genel sağlık sigortası kapsamına girmesinden itibaren her ay, brüt asgari ücretin %3’ü kadar GSS primi (2022’de 150,12 TL) tahakkuk ettirilir.

Bu rakamı ödeyebileceğini düşünen kişi gelir testine girmez ve sağlıktan yararlanmaya devam edebilir.

Ama gelir testine başvurmak zorunlu olmasa da, isteyen yine de başvurabilir.

Kişinin içinde bulunduğu hane halkında kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin 1/3’ünden az ise (2022 yılı için 1.668,00 TL) ve gelir testinde bu durum tespit edilirse, kişi hiç prim ödemeden de sağlıktan yararlanabilir.

O halde şöyle söyleyebiliriz; işten ayrıldıktan sonra gelir testine başvurmak zorunlu değildir, ancak aylık 150,12 TL ödeyecek durumda olmayan birisi isterse gelir testine girebilir ve bu primi ödemekten kurtulabilir.

Gelir testinin hangi hallerde zorunlu olduğunu merak ediyorsanız, gelir testi zorunluluğunun kalkıp kalkmadığını anlattığımız yazıya bakabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/gelir-testi-zorunlulugu-kaldirildi-mi/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Önceden gss yararlanıyordum 4 sene bir yerde çalıştım işten çıkınca 4 yaa 5 ay sonra otamatik tekrar yararlandım geçensene sonu ocak7 ye kadar 47 gün bir yerde çalıştım ama aradan 5aydan fazla geçmesine rağmen gss gözükmüyor yeniden başvurmam mı gerekiyor acaba ne yapmam lazım gss sorgulanması direk sgg yönlendiriyo orada aktif gözüküyo

  2. 100 gün geçtikten sonra gss otomatikmanmı başlıo yoksa sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizim giderek başvuruda bulunmamızmı gerekiyor. birde baba gss li olursa yeterlimi eşi ve çocuğu ondan faydalanabilirmi?

    1. Baba GSS’li olursa, bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlıktan faydalanır. Ama öncelikle GSS prim borcunun bulunmaması gerekir. Kaymakamlığa gitmek mecburi değildir, gelir testi yaptıracaksanız gidersiniz, prim ödemeyi terci ederseniz gitmenize gerek yok. Otomatik olarak GSS tahakkuku başlar: mustafabaysal.com/gelir-testi-zorunlulugu-kaldirildi-mi

Başa dön tuşu