İşsizlik Maaşı

İşsizlik maaşı nereden ve ne zaman ödenir?

İşsizlik maaşı, işsiz kalan her işçiye ödenmemektedir. Belirli şartları sağlayan işsize ödenen bu maaş, iş arama sürecinde işçi için adeta bir can simidi olmaktadır. Peki ama işsizlik maaşı almaya hak kazanan kişi, işsizlik maaşını nereden ve hangi tarihte alabilir? İşsizlik maaşı nereden ve ne zaman alınır?

İşsizlik maaşı alma şartları

İşsizlik maaşının hangi hallerde ödeneceğini daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/issizlik-odenegi-alma-sartlari

O yazımıza bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Burada aynı konuya tekrar girmek istemiyorum; çünkü bu yazıyı okuduğunuza göre zaten işsizlik maaşını hak etmiş olmanız muhtemel olsa gerek.

İşsizlik maaşı nereden ödenir?

İşsizlik maaşı hem PTT’den ödenebilir hem de kişi isterse banka hesap numarasına da ödeme miktarı gönderilir. Yazımda iki yöntemi de açıklayacağım.

işsizlik maaşı ödeme zamanı

İşsizlik maaşının PTT’den ödenmesi

İşsizlik maaşı ana yöntem olarak PTT aracılığıyla ödenmektedir. Bu ödeme herhangi bir hesaba yapılmayıp, ilgilinin bizzat PTT’ye gitmesi ve kimliğini ibraz ederek maaşı alması gerekmektedir.

İşsizlik maaşı tüm PTT şubelerinden ödenir mi?

Bu konuda da herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. İşsizlik maaşı hak eden kişi, dilediği PTT şubesine giderek işsizlik maaşını alabilir. Ancak gidilecek olan şubenin aynı zamanda PTTBank olması gerekmektedir.

PTT’de hesap açtırmak gerekir mi?

İşsizlik maaşı almak için PTT’den hesap açtırmaya gerek bulunmamaktadır. İşsiz olan kişi, TC numarasının yazılı olduğu kimliğiyle PTT’ye giderek içeriden maaşını alabilir.

İşsizlik maaşı hangi tarihte yatırılır?

İşsizlik maaşı her ayın 5’inde ödenmektedir. Dolayısıyla, ayın 5’inde ve daha sonra PTT’ye gidilerek ödeme alınabilir.

PTT’den işsizlik maaşı kaç gün içinde alınmalıdır?

Ayın beşinci günün yatan maaşı almak için, ilgilinin en geç 6 ay içinde PTT’ye başvurması gerekir. Bu süre geçirilirse PTT maaşı İşkur’a iade etmektedir. Maaşın hak edildiği tarihten itibaren 5 yıl içinde İşkur’a başvurularak işsizlik maaşı talep edilemezse, İşkur maaşı gelir kaydetmektedir.

Eğer işsiz kalan vatandaş, işsizlik maaşını 5 yıl içinde almaz ve İşkur da bu maaşı gelir kaydederse, bu kez dava açılarak bu maaşın alınması mümkün olmaktadır.

işsizlik maaşı ödeme yeri

İşsizlik maaşı banka hesabına yatar mı?

Buraya kadar PTT kanalıyla işsizlik maaşı alınması yöntemini ve kurallarını anlatsam da işsizlik maaşı banka hesabından da alınabilir.

Bunun için yapılması gereken tek şey, İşkur sistemine girmek ve bir IBAN numarası tanımlamaktır. Bu yapıldığı anda, işsizlik maaşı dahil tüm İşkur ödemeleri otomatik olarak bu banka hesabına yapılacaktır.

Banka hesabı tanımlamanın, değiştirmenin ve silmenin nasıl olacağını şu yazımda açıklamıştım: https://mustafabaysal.com/iskur-banka-ptt-hesap-tanimlama/

İşsizlik maaşını bankadan PTT’ye alma

Diyelim ki işsizlik maaşını bankadan almak için IBAN numaranızı İşkur sistemine girdiniz ama herhangi bir nedenle tekrar PTT’den almanız gerekiyor.

Çok basit bir şekilde; yine yukarıdaki adrese giriş yapıp IBAN hesabınızı sildiğiniz anda başkaca bir işlem yapmaya gerek kalmadan, işsizlik maaşınız tekrar PTT aracılığıyla ödenmeye devam edilecektir.

SONUÇ

İşsizlik maaşı hem PTT aracılığıyla alınabilir hem de banka hesabına doğrundan ödeme alınması mümkündür.

İşsizlik maaşı her ayın 5’inde ödenmektedir ve ilk seçenek olarak PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Bunun için, üzerinde TC kimlik numaranızın olduğu bir kimlikle PTT şubesine gitmeniz yeterli olacaktır.

PTT’ye gönderilen işsizlik maaşınızı 6 ay içinde çekmeyi unutmayın; aksi takdirde maaşınız İşkur’a iade edilecektir. Ayrıca 5 yıl içinde alınmayan işsizlik maaşlarını İşkur’un gelir kaydettiğini ve ancak dava açıp kazanılırsa ödediğini bilmenizi isterim.

Son olarak; her ne kadar araştırsam da işsizlik maaşının PTT kart kullanarak yani PTT Atm’lerinden çekilip çekilemediği bilgisine ulaşamadım. Ziyaretçilerimiz arasında, bu konuda bilgisi olanların yorum kısmında bilgi vermeleri herkes için faydalı olacaktır.

İşsizlik maaşının banka hesabına alınması da mümkündür ve bunun için bir IBAN numarasını İşkur sistemine tanımlamak yeterlidir. Bunun nasıl yapılacağını yukarıdaki bağlantıda izah etmiştim.

Şunu da özellikle vurgulamak isterim ki; kişi PTT’den ya da bankadan işsizlik maaşını alabileceği gibi, bunlar arasında da dilediği gibi değişiklik yapma hakkına sahiptir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Merhabalar,
    Geçmiş aylarda (2019/7.10.11.12 aylar-2020/1.ay) olmak üzere 5 kez maaş yatmış lakin onaylandığını görmedim,bilgi de almadım.E-devlet üzerinden tesadüfen gördüm.Şuan İş-kur’a müracat etsem geriye dönük hakedişleri alabilir miyim?
    Lâkin;6 ocakta ssk’lı işe başladım.
    Teşekkürler..

  2. Ben bu ayın 2sinde basvuru yaptım bu ayın 5inde verirmi yoksa bidahaki ayın 5inde iki maaş birdenmi verir.

  3. Özer Bey Niçin böyle bir durum yaşanıyor acaba, bilginiz var mı? Bana da yarın ilk ödeme günü inşallah alabilirim tamamen işsizlik maaşına bağlıyım şuan.

  4. selam kolay gelsin işsizlik maaşı alıyorum ama bazen 1500 tl üzeri bazende 1000tl altı yatıyo ptt makbuzunda iki taksit le ödeme diye yazıyo neden anlamadım

    1. Merhaba. Bu durum sürekli olmaz. Büyük ihtimalle ilk maaşınızı, önceki ayın küsuratlı günleriyle birlikte aldığınız için yüksek almışsınızdır, diğer aylar normale binmiştir. Böyle bir neden yoksa, İşkur’a sormanızı öneririm.

  5. E-devlette işsizlik maaşım göründüğü halde (ilk maaşım olacak ve 6 günlük) tarihi de geçmiş olmadına rağmen PTT de görünmedi. Alamadım. Acaba ikinci maaşla beraber mi verecekler?

  6. Pazartesi cuma arası ödenir. Cumartesi pazar ptt kapalı olduğu için 5 tarihine gelse bile alamazsınız.

  7. Kolay gelsin issizlik maasi cumartesiye denk geldigi zaman merkez ptt den alabiliyorrmuyum yoksa p.tesiyimi beklemem gerekli

  8. İşsizlik ödeneğiniz ile ilgili hareketleri görüntülemek için kullanılan bir hizmettir
    Arama Sonuçları
    Bildirge Kodu Ödeme Türü Dönem Ödeme Gün Miktar SSK Primi Ödeme Tarihi Gerçekleşme Tarihi
    12476106 NORMAL 2018 – 11 5 190.42 40.59 05.12.2018
    12476106 NORMAL 2018 – 12 30 1142.54 243.54 05.01.2019
    Sayfa Sonu Bağlantıları
    e-Devlet Kapısı bu ne demek

  9. Merhaba,

    PTT’nin web sitesinde PTT Kart ile işsizlik maaşı çekilebileceği yazıyor. Ama ilk maaşı gidip elden almak, sonrasında belki İŞKUR’A dilekçe vererek PTT Kart’a geçmek mümkündür. Bu konu hakkında bilginiz var mı?

    1. Uygulamada bunun mümkün olup olmadığını bilmiyorum. Ama bir ziyaretçimiz mümkün olmadığını söylemişti. Eğer siz olumlu sonuç alırsanız ve buradan bilgi verirseniz memnun oluruz.

    1. Merhaba. Bildiğim kadarıyla, bu mümkün olmuyor. Maaşın PTT’den çekilmesi gerekir. Yine de PTT’ye sorabilirsiniz. Sonuç olumlu olursa, bizi de bilgilendirirseniz seviniriz.

  10. Ptt kart ile maaş alınamıyor. Sizin de belirttiğiniz gibi isime yatırıldığı için T.C kimligiyle gidip pttnin içinden alabilirsiniz. Herhangi bir hesap actirmaya da gerek yok.

  11. Merhaba işsizlik maaşını almaya hak kazandım. Ekim ayında 7 günlük alacağım 200 küsür lira ici n kasim 5’te ptt’ye gittiğimde yatmadigini soylediler. Kasım ayı maaşı ile birlikte 5 aralıkta yatabilir dediler. Böyle bir uygulama mevcut mudur?

    1. İstifa olarak görünen çıkış neticesinde, İşkur işsizlik maaşı bağlamayacaktır.

  12. Merhaba ben son 4 ay da ayrı iş yerlerinde çalıştım gün kaybim yok işsizlik maasind an yararlanabilirmiyim

    1. Merhaba. Diğer şartları taşıyorsanız, birden fazla işyerinde çalışmanız sonucu etkilemez Emrah bey.

  13. Merhaba işsizlik maaşımı alacağım tarihte ikamet ettiğim yerde olamayacağım şehir dışında da istediğim PTT şubesinden maaşımı alabilirim öyle değil mi arkadaşlar bu konuda yanılıyor muyum yardımcı olabilir misiniz.

    1. Ama Pttbank olan bir subeden alabilirsiniz. Bazi ptt subeleri kucuk merkezi degil. Buna dikkat etmeniz kâfi.

  14. Merhaba. Benim öğrenmek istediğim konu şu;

    Diyelim ki Ekim ayının 20’sinde işten çıkarıldık. İşsizlik ödeneğine başvurmak için 1 ay süremiz var. Kasım’ın 10’unda başvuru yaptığımızda, 5 Aralık’ta bize Kasım ile birlikte Ekim ayından almamız gereken 10 günlük işsizlik maaşı da ödenir mi?

  15. 6 ay geçmeden iş kura giderseniz sizi PTT ye yönledirirler çünkü hesabınıza ödenmek üzere bekleyen işsizlik ödeneğizniz var, 6 ayı geçtikten sonra çekmediğiniz işsizlik ödeneği için PTT tarafında işkura geri ödenen ücreti işkurdan ptt hesap no ile talep etmeniz lazım

  16. Merhabalar, işsizlik maaşını TC no üzerinden PTT ye giderek çekebilirsiniz, PTT kartınızla işsizlik maaşını nasıl çekebileceğiniz yöntem şöyledir; işsizlik ödeneğniz yattığında 6 ay içinde çekmezseniz en yakın iş kur birimine giderek PTT hesap bilgilerinizi verirsiniz ptt kart hesabına yatan işsizlik ödeneğinizi ancak öyle çekebilirsiniz 🙂

    1. Murat bey bu değerli bilgi için teşekkür ederim. Peki ya 6 ayı beklemeden işsiz doğrudan İşkura gitse ve PTT Kart bilgilerini verse olmaz mı? Bence en azından denenebilir.

Başa dön tuşu