Ücret

İşçiye yol ücreti ödenmesi zorunlu mudur?

İşçiye yol parası zorunlu mudur?

İş Kanununa tabi olan bir işçinin hakları, temel olarak bu kanunla belirlenmiştir. Genel kural, işçiye İş Kanunuyla verilen hakların iş sözleşmeleriyle geriye götürülemeyeceği yönündedir. Bunun anlamı; işçiye fazladan hak verilebilirken, var olan haklarının ise elinden alınamamasıdır. İşte yol ücretini de bu şekilde değerlendirmek gerekir. O halde işveren işçiye yol ücreti vermek zorunda mıdır?

Yol ücreti nedir?

Burada yol ücretinden kastedilen, işçinin işyerine gelip gitmesi için ona sağlanan imkandır. Bu her zaman para şeklinde olmayabilir. Uygulamada işçilere yol için nakit ödeme yapıldığına, toplu taşıma kartı verildiğine ya da servis sağlandığına rastlamaktayız. Özellikle büyük şehirlerde aylık abonman kartlarının işçiye sağlanması, sık karşılaştığımız durumlardan birisidir.

İş Kanunu yol ücreti için ne diyor?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Yazının başında da belirttiğim gibi; işçinin her hangi bir konuda hakkının olup olmadığını merak eden bir kişinin bakması gereken ilk yer İş Kanunudur. Çünkü işçi ile işveren arasındaki ilişkileri ve işçi ile işverenin hak ve sorumluluklarını düzenleyen yasal mevzuat budur.

Bu kapsamda İş Kanununu incelediğimizde, yol ücretine dair kanunda bir hüküm bulunmadığını görürüz. Bunun anlamı açıktır: İşverenin işçisine yol ücreti verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bazı hallerde işçilere servis sağlanması zorunlu olup bu hususu daha önce yazmıştım.

Yol parası verilmesi kanunen zorunlu değil

Evet, genel kural budur. Ancak bazı durumlarda, işçiye yol ücreti verilmemesi işçi için haklı fesih nedeni olabilir. Bu iki cümle birbiriyle çelişiyor gibi görünse de; öyle değildir. İş Kanununda yol parasına dair bir zorunluluk bulunmasa bile, şu iki durumda işveren artık bu yükümlülüğün altına girmiş demektir:

  • İş sözleşmesinde, işçiye yol ücreti verileceğine dair açık hükmün bulunması
  • İşyeri uygulaması olarak uzun süredir işçilere yol ücreti veriliyor olması

Hangi durumlarda yol ücreti ödenmesi gerekir?

işveren yol parası vermek zorunda mı

Yukarıda belirttiğim durumlardan birincisi gayet açıktır. İşveren, kanunen yükümlü olmadığı halde iş sözleşmesine hüküm koyarak işçisine yol ücreti vereceğini beyan etmişse; artık onun için bu bir zorunluluk haline gelir.

İkinci durum ise biraz daha karışıktır. Bunun sebebi, bu durumun kaynağının Yargıtay olmasıdır. Eğer bir işyerinde işçilere maaşları dışında yol ücreti veriliyorsa ve bu durum makul bir süredir devam ediyorsa, artık işçiler için bu yol ücreti ücretin bir parçası kabul edilir. Elbette işveren dilediğinde bu uygulamadan dönebilir; ancak böyle bir durumda işçi haklı nedenle fesih hakkını kullanabilir. Eğer işveren, işyeri uygulaması olarak verdiği yol ücretinden vazgeçer ve işçi de bunu kabul edip çalışmaya devam ederse, haklı fesih imkanını da yitirecektir.

SONUÇ

Bir işyerinde çalışıyor ve size yol ücreti verilmesi gerekip gerekmediğini merak ediyorsanız; öncelikle şu iki hususu araştırmanız gerekir:

  • İş sözleşmenizde işçiye yol ücreti verileceğine dair açık bir hüküm var mı? Varsa size yol parası ödenmesi zorunludur.
  • İşyeri uygulaması olarak uzun süredir işçilere yol parası veriliyor mu? Cevabınız evetse, işyeri uygulaması haline gelen bu ödemenin yapılması da yine zorunludur.

Ancak yukarıdaki iki soruya da hayır cevabı vermişseniz; yani iş sözleşmenizde buna dair bir hüküm yoksa ve işyeri uygulaması olarak da işçilere uzun süredir yol parası verilmiyorsa cevap açıktır: İşverenin kanunen işçilerine yol ücreti verme zorunluluğu yoktur.

İşçi ister İstanbul’da yaşıyor olsun isterse Adana’da, şehir içi ulaşım ücretleri ne kadar pahalı olursa olsun; işveren işçisine maaşı dışında ayrıca yol parası ödemek zorunda değildir.

 

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

31 Yorum

  1. Merhabalar Mustafa Baysal bey özel bir firmada 2015 ten beri 6 senedir çalışıyorum ilk işe girdiğim zaman yol parası alıyorduk ama servis yoktu 5 senedir yol paramız verilmiyor serviste yok sorduğumuzda maaşınıza katıldı deniliyor şuan verilen maaş 2670 artı Agi 268 bekarım iş feshi edersem tazminat hakkı alırmıyım

  2. Merhaba 12 yıldır çalısmakta olduğum firma mavi kart ücreti veriyordu yol ulaşımı için servisimiz yok kendi imkanıyla gidil geliyor herkes ama 3 yıldır ne yol ücreti ne mavi kart parası hiçbir ücret verilmiyor

    mââşın içine ekledik dediler geçtiler ama hesaplama yapıncs asgari ücretin altında kalıyoruz 2948 TL aldığım ücret yol çıkınca 2750 TL kalıyor iş sözleşmemiz yok ama

    Birde iş yerinde herkese pirim veriyorlar biz 2 arkadaş prim almıyoruz bunuda defalarca belirtik sıcak bakmıyorlar bu durumda iş fesih hakkımız varmı yada mahkemeye veresek bir sonuç çıkarmı bu işten

  3. Merhaba, benim çalıştığım işyeri taşınıyor ve çalışanlara servis imkani sunuyor ve herkes kullanıyor sadece benim guzergahim dışında kaldığı için kullanamıyorum. (30 kişide sadece ben )Bu durumda işverenden yol ücreti talep etmem doğru mudur? Vermez ise ne gibi bir yol izlenmelidir?

  4. Merhaba Mustafa bey 6 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum işe girdiğimde sigortamı 1 hafta geç başlattılar bunu nasıl belgeleyebilirim ve haklı fesih edebilirmiyim?

  5. Merhaba özel bir firmada ik sorumlusu olarak çalışıyorum işyerinde çalışanlara servis hizmeti veriyorduk pandemi sebebi ile 2020 mart ayından beri çalışanlara yol ücretlerini elden nakit olarak ödüyoruz.yol ücretlerini gider olarak gösterebilir miyiz ya da bordroda göstermemiz gerekiyormu sıkıntı olur mu çalışan şikayet etme imkanı var mı ?

    1. Ahmet bey, işçiye nakit olarak sağladığınız her değeri mutlaka bordroda göstermelisiniz. Çünkü ileride bunlar kıdem tazminatı ya da ihbar tazminatı gibi hesaplarda kullanılacak. Hatta istisna kabilinde değilse, SGK primi açısından da sorun çıkarır.

  6. S.a ben 1 buçuk sene bir iş yerinde 12 saat olarak çalışmaktayım iş yerinde ayda 1 gün izin hafta tatili veriyor 15 gün gece 15 gün gündüz çalışıyorum ve vermediği ayda 3 gün mesai yok hafta tatili de yok yol parası yok ücreti elden veriyor ve. Bende işi kendi istegimle bıraktım hafta tatili vermediği için bir hafta önceden haber verdim iş verene cikacagima dair benim tazminat hakkım varmı fazla çalışma saatleri tahminen ne kadar tazminat alabilirim

    1. Merhaba, söylediğiniz konular haklı fesih sebebidir. Bir an önce arabulucu başvurusu yaparak hakkınızı aramalısınız. Mutlaka bir avukatla görüşerek, profesyonel yardım alarak ilerlemenizi öneririm, diğer türlü hata yapabilirsiniz.

  7. Merhabalar,
    Daha önce şirketimin evimin 10 km uzağında ki ofisinde sevkiyat yetkilisi olarak görevliydim ama şirket 1 yıl sonra beni evimin 47 km uzağında ki operasyonuna vardiya amiri olarak gönderdi ve yol parası 200 tl verirken görev yerim uzak olmasına rağmen yine aynı yol parasını alıyorum. Aylık 600 Tl yol maliyeti çıktı bana. Buna istinaden önceden vardiyasız çalışırken şimdi vardiyalı çalışıyorum ve 16/24 vardiyasında çalışırken evime son otobüste kalmıyor. 3. Yılım dolacak şirkette. Malum işsiz kalmamak içinde sessiz kalıyoruz. Benim yasal haklarım ne olur bu konuda. Nasıl bir yol izlemeliyim.

  8. Ben15 senedir çalıştığım işyerinde resmi tatillerde hiç ücret almadım bu konuda dava açarsam almam mümkünmü

    1. Merhaba. Ücret alacaklarında zamanaşımı 5 yıldır. Yani dava açtığınız tarihten geriye doğru son 5 yıl dava yoluyla alabilirsiniz; ama daha öncesini alamazsınız.

  9. KiradLiradan kendi evime gectim bir senedir servis yok insan kaynaklarına söylüyorum bir türlü olmuyor kanunen ne yapabilirim 3 senedir kirada otururken servis vardi 6 kişiykişiyiz şimdiki yerde servis cikartamiyoruz

  10. Böle kanun mu olur iş kanunu diyorsun işçiye yol parasını zorunlu tutmuyorsun O zaman bakkal DEFTER inden farkı yok iş kanunun boşuna cıkarılmış

  11. Bi kurumsal şirkette 6 yıldır çalışmaktayım 2 sene önce şirketimiz devır etti tüm haklarımızı alındığından sizin haklarınız ayenen devam edilecek denildi önceki şirkette bu sirkettede yol parası veriliyordu yanliz sozlesmemizde böyle bi madde yok ve bu hakkımızda bugün itibariyle tamamen şirket kaldırmış bulunmakta biz bunu haklı fesih olarak sayabilir miyiz

    1. Merhaba. Kesin cevap vererek sizi yönlendirmem yanlış olur. Ama 6 yıldır devam eden bir yol ücreti ödemesi varsa ve kesiliyorsa, işçinin yazılı olarak işvereni ihtar edip ödenmesini talep etmesi ve ödeme yapılmazsa haklı fesih yapabilmesi gerekir.

  12. Sozlesmemde yol parasi var fakat diyer nussasinda yok bende olan sozlesmemde farkli bir isim va diyerinde ise farkli buzamana kadar yol ucretimi aliyordum bi anda kesildi bu konuda ne yapmam gerwkli

    1. Merhaba. Bu durum sizin için bir haklı fesih nedeni olur. Ama çalışmaya devam ederseniz, bu hususu kabul etmiş olursunuz. Buna göre karar vermeniz gerekir.

  13. Selam merhaba Ben yaklaşık üç yıldır bir şirkette çalışıyorum ilki icat bana yakıt parası verdiler ve sonra servis koydular ve şuan iki aydır servisi kaldırdılar ve bizi başka yere aldılar bazı arkadaşlar servis varken de yol parası alıyorlar yine alıyorlar ben söylediğimde su an vere meyiz diyorlar ve ben kendi imkanlarıyla gidiyorum ise bana ağır yük oluyor haklı fesim olurmu olursa haklarim ne olur

  14. Sel yaklaşık 3 yıldır bir şirkette çalışıyorum son iki aydır servisi kaldırdılar bizde başka birime geçtik bazı arkadaşlar yol parası alıyorlar ve ben talep ettiğinde şimdilik mümkün değil diyorlar Haklı resim mümkün mü ne yapmalıyım teşekkürler

  15. Merhaba, 7 senedir kurumsal bir firmada çalılıyorum. 2 ay sonra evleniyorum. Ve işyerim ile evim arası 45 km. Sözleşmemde yol ücreti veya servis beyan ediliyor. Ama yeni evime servis bulunmuyor. Normalde full akbil ücreti veriyorlar. Yeni evimde ise minübüs-metro-metrobüs-minübüs olacak. Ve yol ücretim 450 tl tutuyor. Bunu almaya hakkım bar mı?

  16. Analıktan dolayı yari zamanlı çalışıyorum yaklaşık 7 gün oldu!gorevim;mağazaları geziyor ve düzenleme yapıyorum bunun icin rut oluşturuluyor bu doğrultuda hareket ediyorum, yarı zamanlı talebimde evim Anadolu yakasında olduğu icin o bölgede çalışmak istedim eski yerime Avrupa yakasına verip talebimi red ettiler 9-12.30 olarak belirttim mağazaların o saatte açık olmasına rağmen onu da red ettiler 10-13-30 yaptılar şimdide yol param yarım yatacakmış (is anlaşmasında yol yemek prim belirtilmiştir uzun suredir de uygulanan bir durumdur ayrıca saatten dolayı yemek zaten iptal ondan bir sorun yok tabi ! ) yanı beni cehennemin dibine yollayıp eski mağazalarımı verip yol parasını veremiyorlar mi kadının çalışma hayatındaki istihdam oluşturulmak istenirken bu nasıl iştir ya onu da sineye mi çekmeliyim çıkış şirket prensiplerinde Yok sen çıkarsan sen bilirsin diyorlar!calismam gerekiyor bu dünya da bu kadar adaletsiz mi ya ihtiyacımız olmazsa evladımdan ayrı kalırmıyim ama bu işveren koruyan yasalarla kendi hakkımı koruyamiyorum ki… lütfen yardımcı olurmuşsunuz beni doğru şekilde yönlendirebilirseniz çok sevinirim

    1. Özlem hanım ne desenin haklısınız; ancak işverenler kısmi süreli ya da yarı zamanlı çalışma taleplerini genelde bu şekilde yokuşa sürmeyi tercih edebiliyor. Sorunuza cevap verebilmek için iş sözleşmenizi görmemiz gerekir, bu nedenle net cevap veremiyoruz.

      1. Çok teşekkür ederim cevabınız Için.Ben bugün talep ettim bakalım geri dönüş yapılmadı…iyi çalışmalar.

  17. 2 seneden fazla çalışıyorum. Yol ücreti yok ama her çalışan evine yakın yürüme mesafesi kAdr olan magaAlara veriyorlar yani belki bu ,yüzden 40 dir . 2 seneden beri yol ücreti bana fazla geliyor diyorum beni evimin yakınında olan mağazalara verin diye söyledim ama hep bahaneler söylendi bunun için ne yapabilir im

    1. Simge hanım bunun için bir şey yapamazsınız. Eğer iş sözleşmenizde bu konudaki onayınız peşin alınmışsa, işveren sizi dilediği şubede çalıştırma hakkına sahip olacaktır.

  18. Aynı iş yerinde 5 senedir çalışmaktayım. İşçilere servis verilmekte fakat ben farklı bir güzergahta oturduğum için servisten yararlanamıyor ve dolmuş kullanmak durumunda kalıyorum. İş sözleşmemizde yol ücreti servis gibi herhangi bir madde bulunmamakta. Servis ile ilgili elimde hakkediş tutanakları ve faturaların fotokopileri mevcut. İşe başladığımdan bu döneme kadar da ikametgahımı hiç değiştirmedim. Geçmişe dönük ödemiş olduğum yol paralarımı ve yolda geçen süre ile ilgili (45 dk) mesai ücretini mahkeme yolu ile alabilir miyim?

    1. Volkan bey, sizin de söylediğiniz gibi, işverenin size servis konusuna bir taahhütü yoksa, bununla ilgili bir hak iddia etmeniz çok zordur.

  19. yol parası almak icin biz iscilerden akbil fişi isteniyor (205tl ) biz bu fişî vermek zorundamiyiz? akbil fisi yerine akaryakıt fisi versek olmazmı? sonucta ise arac lari ile gidenler de var

    1. Adem bey, bu durum işverenle aranızdaki anlaşmaya ya da iş sözleşmesi hükümlerine göre değişir.

  20. benim is yerim tasindi

    daha once yurume mesafesindeydi

    su an 85 km uzaga gitti

    is veren bana servis yoluna kadar gkendi imkanlarimla gelmemi istiyor

    servis yolu 3.5 km uzaklikta

    dolmus parasi alma durumum nedir

    1. Emre bey, iş sözleşmeniz var mı? Varsa, sözleşmede buna ilişkin bir hüküm söz konusu mu?

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu