Yıllık izin ne zaman kullandırılmalıdır?
Yıllık ücretli izin, işçilerin en temel haklarından olup İş Kanununda ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. İşçilerin hak ettikleri izin sürelerinden tutun da iznin hangi biçimde kullanılabileceğine kadar birçok husus detaylarıyla belirlenmiştir. Bunlardan birisi de, işçinin izninin ne zaman kullandırılması gerektiğidir.
Yıllık izin süreleri
Konumuz hakkında bilgi vermeden önce kısaca yıllık izin sürelerinden bahsetmekte fayda görüyorum. İşçinin işyerindeki kıdemine göre belirlenen bu süreler en az aşağıdaki gibidir:
- 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) kıdemi olanlara on dört iş günü
- 5 yıldan fazla 15 beş yıldan az kıdemi olanlara 20 iş günü,
- 15 yıl (dahil) ve daha fazla kıdemi olanlara 26 iş günü
Yer altı işlerindeki işçilerin yıllık izin süreleri 4’er gün arttırılarak uygulanmalıdır. Ayrıca 18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 ve daha üst yaştaki işçilere verilecek yıllık izin süresi 20 günden az olamamaktadır.
Yıllık izin ne zaman kullanılır?
Beni bu yazıyı yazmaya iten neden, bir okuyucumun sorusu oldu. Okuyucumun çalıştığı işyeri; ilk işe giriş tarihi bir ARALIK ayna rastlayan işçiden, yıllık iznini mutlaka her yıl aralık ayında kullanmasını istemekteydi. Son derece mantıksız olan bu talep aslında kanunun yanlış yorumlanmasından kaynaklanmaktadır.
İş Kanununun 54üncü maddesinde “işçinin, her hizmet yılına karşılık gelen yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanacağı” ifade edilmektedir. Bu hükümden anlaşılması gereken ise; işçinin yıllık ücretli iznini hemen hak eder hak etmez kullanması gerektiği olmamalıdır. Bilakis işçiye hak ettiği izni kullandırmak için işverenin önünde bir tam yıl bulunmaktadır.
SONUÇ
İşçinin işe başladığı tarihten itibaren bir yıl geçince işçi yıllık ücretli izne hak kazanmaktadır. Bu izin işçiye, mutlaka bu tarihi takip eden bir yıl içinde kullandırılmalıdır.
Bunu bir örnekle netleştirelim. İşe giriş tarihi 26.06.2016 olan işçi, yıllık izin hakkına 26.06.2017 tarihi itibariyle kavuşacak ve bu işçiye hak etiği izin 27.06.2017 – 26.06.2018 tarihleri arasında kullandırılacaktır.
SORUMA CEVAP VERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.BEN BİR İK ÇALIŞANIYIM.ÜST BİRİMLERİMİZ BİR PERSONEL SÜRESİ BELLİ OLMADAN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKACAK DEDİLER.BENDE O ÇALIŞANA BİLGİ VERDİM .FAKAT KONUYLA İLGİLİ BİR BİLGİM OLMADIĞI İÇİN BİR EVRAK İMZALATMADIM.BU PERSONEL DEVLETTEN MAAŞ ALIRKEN HESAPLAMASI NASIL OLUYO ACABA.
BİRDE RİCAM BU PANDEMİ DOLAYISIYLA ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA BENİ BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM.
MERHABA PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇIKARTILAN ÜCRETSİZ İZİN NE DEMEKTİR?İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILMASIMI OLUYOR.DEVLET DESTEĞİNDE ÖDENEN ÜCRET NASIL HESAPLANIYOR.ARAŞTIRMA YAPTIM FAKAT NET BİR ŞEY ANLAMADIĞIM İÇİN SİZE SORUYORUM BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNRİM.
Yasemin hanım , size işlemleri yapan, tebliğleri eden görevli İK çalışanları açıklama yapmadılar mı? Sadece artık gelmeyin mi dediler? Bu soruları en sağlıklı olarak muhatabınız olan, özlük bağlantınız olan onlara sormalısınız. (İlk amiriniz dahi açıklama yapmak zorundadır aslında)
Size çok kısa şunu söyleyebilirim; pandemi sürecinde ücretsiz izne ayırmak demek işten çıkarmak demek değildir. Hatta şuan 2 ay süreyle daha işten çıkarma yasağı devam ediyor. Size bir şey söyleyene detayların izahını lütfen sorun, emekçi olarak bu en doğal hakkınız. Bilgi/belge verilmezse de HİÇBİR ŞEYE İMZA ATMAKSIZIN ertesi gün işe gidiniz…
İYİ GÜNLER .PERSONEL İŞYERİN DE SİGORTALIYKEN BAŞKA İŞ YERİNDE İŞE BAŞLAYABİLİR Mİ
Merhaba, teknik olarak mümkündür: mustafabaysal.com/ayni-anda-iki-farkli-isyerinde-calisma
Ama eğer iş sözleşmenizde sıkı sıkıya bağlılığı ve iş akdi devamı süresince başka bir işte sizin (İşverenin) yazılı rızası olmaksızın çalışamayacağını bağıtladıysanız işçinin çalışmaması gerekli. Eğer çalışırsa da sözleşmeden doğan tazmin hakkınız olacaktır… (Haklı sebeple fesih edemezsiniz sözleşmesini, ama size en azından konuyla ilgili bir yazılı savunma istemenizi tavsiye edebilirim. Eğer sözleşme de de yazıyorsa bu konu…
(**Bunu neden yazıyorum, emekçinin ek gelir elde etmesine karşı olduğumdan ASLA değil. Hatta mümkünse siz de rıza gösterin, para kazansın emekçi.. Ama olayın bir de başka yerde iş kazası, tedavi masrafları, rücû vb. boyutu var. En azından bir savunma ve ihtar ile sezarın hakkı sezara gider Allah korusun, böyle bir durumda)
tamam sağolun işyerinde yıllık izin yazarken arife gününü izinden sayıyorum bir sıkıntı olmaz o zaman .
ARİFE GÜNÜ YILLIK İZİNDEN SAYILIRMI
Merhaba, keşke her soruya net bir cevap verebilsek. Ancak sorunuz, kesin bir yanıtı olmayan sorulardan birisi. Ne mevzuatta buna dair net bir düzenleme var ne de bir Yargıtay kararı mevcut.
merhaba sorum olacaktı.sgkda BÜRO İŞÇİSİ NE DEMEKTİR
Çalıştığı işyerinin bürolarında temizlik, evrak taşıma, içecek hazırlama ve servis yapma gibi çeşitli büro hizmetlerini yapan kişidir. Meslek Kodu: 9112.11 ‘dir.
işyerinde kendim istemediğim halde iş veren tarafından yııllk iznimi zorla kullandımm bundan dolayı işverenin bana saygısızlığı ve zorbalığı nedeni ile i,şdenayrılmak istiyom tabiki tek taraflı olara iş sözleşmemi fes etmek istiyom hakkım nedır tanzimatımı alabilir miyim
CEMAL BEY MERHABA BENCE KENDİ İSTEĞİNİZLE İŞTEN AYRILDIĞINIZ İÇİN TAZMİNAT HAKKINIZ BULUNMAMAKTADIR.
merhaba ,personel haber vermeden ve izinsiz bir şekilde işe gelmediği zaman tutanak tutuyoruz. bu tutanakların 3 gün üst üstemi olması gerekir yoksa başka tarihlerdede olsa tutanak kabul edilirmi.örnek personel ;03.12.2019,01,02,2020,03,02,2020 tarihlerinde farklı zamanlarda tutanak yemiş ,tutanak yürürlüğe girermi
MERHABA.Bİ PERSONELİN ÇOCUĞUNUN VEYA EŞİNİN YANINDA HASTANEYE REFAKATÇİ OLARAK GİTTİĞİNE DAİ,R BELGE RAPOR OLARAK KABUL EDİLEBİLİR Mİ
Merhaba, böyle bir belge maalesef rapor olarak kabul edilmez.
iyi günler personele iş aksatma tutanağında ve bütün tuttuğumuz tutanaklarda savunma yazdırmalımıyız
İyi günler, tekrar hoşgeldiniz.
Eğer iş kanunu 25. Madde 2. Bendine göre tarafınızdan derhal haklı fesih şartları oluşturacak ağır unsurları kapsamıyorsa yaşanan konu, tutanak altına almanız, cevap hakkı doğan personele de bir yazılı savunma ile bu şansı tanımanız gerekir. Savunma değerlendimesi neticesinde ne yapılacapına karar verilir.
merhaba,
sağlık sebebiyle işten ayrılmak isteyen personel ihbar tazminatı alabilirmi
Tekrar Merhaba Yasemin hanım,
sanırım bir insan kaynakları departmanı çalışanısınız. Size yardımcı olalım hemen, işçi sağlık sebepleriyle ayrılacaksa öncelikle bunu bir sağlık raporuyla desteklemeli ve yaptığı iş ile ilişkilendirmelidir. Şu yazımızda detaylı bilgiler mevcut, okuyup aydınlanmanızı tavsiye ederim: https://mustafabaysal.com/iscinin-saglik-sorunlari-nedeniyle-isten-ayrilmasi/
Son olarak da; ihbar tazminatı hak etmez….
İyi çalışmalar.
merhaba işten kendi çıkan personel tazminatını alabiliyormu
Merhaba, şu yazımızdan bilgi alabilirsiniz: mustafabaysal.com/istifa-eden-isci-kidem-tazminati-alabilir-mi
MERHABA SIK SIK RAPOR ALAN PERSONEL TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARTILABİLİR Mİ
Bu çok göreceli bir konudur Yasemin hanım. Rapor ve istirahat çalışanın kanuni hakkı olabileceği gibi bunu kötüye kullananlar da maalesef oluyor. Çok rapor aldı diye işçinizi tazminatsız çıkaramazsınız. Çıkarırsanızda size ağır bir geri dönüşü olur. Bunun bazı adımları var. Şu yazımızda konu detayı ile ele alındı, okumanızı öneririm: https://mustafabaysal.com/sik-sik-rapor-alan-iscinin-isten-cikarilmasi/
PERSONEL ÖRNEĞİN 2 SENE ÇALIŞIRSA TOPLAM 28 GÜN YILLIK İZNİMİ VAR
Hayır, 14 gün yıllık izni vardır.
19.07.2016 tarihinde işe başlamış birinin 19.07.2018 tarihinde toplam izin hakkı kaç gündür.
Şu şekilde ileteyim Yasemin hanım;
ilgili kişi 19 Temmuz 2017’de 14 gün yıllık izne hak kazanır. Bu kişi hiç izin kullanmazsa 19.08.2018’de pek tabiki 28 gün izne sahip olmuş olur. Halk arasında ”İçerdeki izin” diye adlandırılan hususta budur. Yani evet, 2 yıl tam çalışmış kişinin bozulmamış bir 28 günlük yıllık izin alacağı vardır.
İşte biz işverenlere tavsiyelerde bulunurken yıllık izinlerin süresi ve hakedişi içinde mutlaka kullandırılmasını tavsiye ediyoruz. Anayasamız ve yürürlükteki iş kanunumuz da işçi yıllık izni hakettiği zaman mutlaka kullanmalı diyor. Paraya çevrilemez diyor. (Dinlenme hakkı)
*Not: İzin günlerinde hassas bir olgu var: 14 gün yıllık izin aslında 14+2 gün olarak kullandırılmalı. İşçinin hafta tatilleri yıllık izinden sayılmaz. Yani 2 hafta izne çıkan personel 16 gün izin yapar. Önemlidir*
BİZİM İŞ YERİMİZDE CUMARTESİ GÜNLERİ ÇALIŞMA OLMAMAKTADIR.CUMARTESİ GÜNLERİ HUKUKEN YILLIK İZİNDEN SAYILIRMI.
Sayılır. (Pazar da izinliyseniz tabi ki..)
MERHABA.örneğin 17.09.2016 tarihinde işe giren bir işçi 17.09.2017 tarihindemi yıllık iznini kullanabilir yoksa 2018 demi
Merhaba. Bu işçi yıllık iznini 18/09/2017 tarihi ile 17/09/2018 tarihi arasında kullanmalıdır.
ben 2015 yılı eylül ayında işe girdim.yıllık iznimi her yıl eylülden sonra mı kullanmak zorundayım.
öncesinde kullanamazmıyım.haziran yada temmuz ayında kullanabilirmiyim?
Merhaba. Her sene Eylül ayında yeni izninizi hak edersiniz ve bir sonraki eylül ayına kadar dilenen zamanda izniniz kullandırılabilir. Yani illa ki Eylül ayında kullanmanız gerekmez. Önemli olan, bir sonraki Eylül’e kadar işçiye izninin kullandırılmış olmasıdır.
Merhaba çsgb na bağlı huzurevi taşeron firma çalışanlarının yıllık izin kullandirilmasi hakkında yeni bir kanun yada KHK var mı acaba daha önce bir ay öncesinden yönetime bildirilip yıllık izin kullanilabiliyordu ancak şimdi altı ay içi de bir hafta izin kullanma şartı getirilmiş böyle bişey varmı yoksa yönetimin kendi uygulaması mi
Böyle bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Tahmin ediyorum, kurumun kendi uygulaması olsa gerek.
Merhaba, 01.01.2015 tarihinde işe başlayan bir işçinin bir yılını doldurduğu tarihi 31.12.2015 olarak düşünürsek 01.01.2016 günü izin kullanabilmesi gerekmez mi? Bu iznin hangi yılın izni olduğundan emin olmak için soruyorum.
İşçinin iznin kullanması için bir yılını doldurması gerekir. Kanaatimce bu durumda 02.01.2016 tarihinden itibaren izin kullanılabilir.
Bu durumda izin formunun “iznin ait olduğu yıl” kısmına 2016 mı yazılması gerekiyor.
Evet, 2016 yılı izni olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ben 10 yildan beri çifçi malları korumada kır bekciligi yapiyorum.girdigim gunden beri cumartesi pazar her gun sabah 8.30 akşam hava kararana dek işteyim sadece bayram izinlerinde işe gitmiyorum izin istedigimde izin hakkim olmadigini soyluyorlar acaba izin hakkım varmi calisma saatlerim özluk haklarim nelerdir yardimci olursaniz sevinirim.
Elbette ki izin hakkınız vardır. Haftada 2 gün işe gidiyorsanız bile izin hakkınız vardır.
Merhaba isveren izin tarihlerini belli zaman dilimine koyabilir mi ? ornek olarak isveren giris tarihlerine bakmadan “bizim firmamizin yillik izin kullanim tarihleri 01.06.2016 -30.08.2016 arasinda kullanilacak ” diyebiliyor mu ?
Evet, işverenin böyle bir hakkı bulunmaktadır. Bunu belirlemek, işverenin yönetim hakkının bir sonucudur.