SGK

İşçinin sigorta girişi en geç ne zaman yapılmalıdır?

İşçilerin sigorta girişleri ne zaman yapılır?

Hangi işte çalışırsa çalışsın, işçilerin sigortalarının yapılması gerektiği açıktır. Bunun istisnaları olmakla birlikte, genel kural budur. Peki bu işçilerin sigorta girişleri ne zaman yapılmalıdır? İşçiler işe başlamadan önce mi yoksa işe başladıkları gün mü? Bu sorunun cevabına birlikte bakalım.

Genel kural, işe başlamadan önce

İlk olarak şunu belirtmekte fayda görüyorum. Birazdan aşağıda sayacağım istisnai hallerden birine dahil olmadıkça; işçinin sigortalılığının işe başlamadan önce yapılması gerekir. SGK mevzuatına göre, işçinin “sigortalı işe giriş bildirgesi” çalışmaya başlamadan en geç 1 gün önce kuruma verilmelidir. Aşağıda tek tek sayılan hallerde ise bu süre değişmektedir.

İnşaatlarda, tarım işlerinde ve balıkçılık faaliyetlerinde çalışanlar

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bu işyerlerinde çalışan işçilerin işe giriş bildirgelerinin SGK’ya en geç, işçinin işe başladığı gün verilmesi gerekir. Örneğin bir inşaat işçisinin işe girişi, işe başladığı gün yapılabilir; ancak bir gün sonraya sarkamaz.

Uluslararası tır şoförlerinin sigorta girişleri

Yabancı ülkelere sefer yapan tır, gemi, uçak, tren ve benzeri araçlarda “sefer esnasında” işe alınanların bildirimleri, 1 ay içinde yapılmalıdır. Burada önemli olan husus, işçinin sefer yapılırken işe alınmasıdır. Yoksa, henüz sefer başlamadan işe alınan bir işçinin bildirimi, o işçi çalışmaya başlamadan bir gün öncesine kadar yapılmalıdır. Örneğin seyir halindeki bir gemide çalışmaya başlayan bir işçinin sigorta bildirimi bir ay sonraya kadar yapılabilir.

Yeni işyerlerinde çalışmaya başlayan işçilerin sigorta girişleri

isci ise giris en gec ne zaman (2)

Bir işyeri yeni açılmışsa yani ilk defa kuruma tescil edilmişse, bu durumda işyerinin ilk 1 ay boyunca işe aldığı işçilerinin işe giriş bildirgelerini vermek için tescil tarihinden itibaren 1 aylık süresi vardır. Örneğin 05.06.2016 tarihinde ilk defa tescil edilen bir işyeri, 05.07.2016 tarihine kadar işe başlayan işçilerin tamamını en geç 05.07.2016 tarihine kadar kuruma bildirmelidir. Burada işverene sunulan imkân, bir ay içinde içe başlayan tüm işçilerini bu sürenin sonuna kadar tek tek ya da isterse toplu olarak bildirme hakkına sahip olmasıdır.

Burada karıştırılabilecek husus şudur ki; işyerinin tescil tarihinden itibaren örneğin 25. Gün işe başlayan bir işçinin işe giriş bildirgesinin verilmesi için 1 aylık süre yoktur. Bu işçinin bildirgesi en geç 5 gün içinde, yani işyerinin tescil edildiği tarihten itibaren 1 ay içinde verilmelidir.

Kamu kurumlarındaki sözleşmeli personelin sigorta girişleri

Kamu kurumlarında görev yapan sözleşmeli personelin işe giriş bildirgesi, bunların çalışmaya başladığı tarihten itibaren 1 ay içinde yapılmalıdır. 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan sözleşmeli personel, geçici personel, sözleşmeli TSK mensupları bu kapsamdadır.

Kamu kurumlarının yurtdışında çalışacak işçilerinin sigorta girişleri

Kamu kurumlarının yurtdışındaki temsilciliklerinde çalıştırmak üzere işe aldıkları işçilerinin sigortalı işe giriş bildirgelerini, bu personelin yurtdışında çalışmaya başladığı tarihten itibaren en geç 1 ay içinde vermeleri gerekir.

Özelleştirilen işyerlerinden başka yere atanan işçilerin sigorta girişleri

4046 sayılı Kanun kapsamında özelleştirilen işyerinde çalışırken, kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanan sözleşmeli ya da kapsam dışı personelin işe giriş bildirgeleri; bu kurumlarda çalışmaya başladıkları tarihi takip eden 2. İş gününe kadar verilmelidir.

Stajyerlerin, çırakların ve öğrencilerin sigorta girişleri

Meslek liselerinde ya da yüksek okullarda öğrenim görürken staj yapacak olan öğrencilerin sigortalı işe giriş bildirgeleri, bunlar staja başlamadan önce kurumlarınca SGK’ya verilmelidir.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sigorta girişleri

Tutukluların ve hükümlülerin işe giriş bildirgeleri, bunları çalıştıracak olan ceza infaz kurumu, kamu kurumu ya da işverenler tarafından, bu işçilerin işe başlamasından en geç bir gün önce verilmelidir.

İşkur kursiyerlerinin sigorta bildirimleri

İşyerlerinde açılan ve İşkur tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarında çalışanların sigorta bildirimleri, bunları çalıştıran işverenlerce yapılmaz. Bu kapsamdaki kursiyerlerin sigorta bildirimleri İşkur tarafından yapılacaktır.

Toplum yararında çalışanların sigorta girişleri

Yine İşkur tarafından düzenlenen TYÇ – toplum yararına çalışma programlarına katılan işçilerin sigorta bildirgeleri, bunları çalıştıracak olan işyerleri tarafından ve işçilerin işe başlama tarihinden önce verilmelidir.

İşçinin SGK’ya kendini bildirmesi

Çalışmaya başladığı halde işyeri tarafından SGK’ya bildirilmeyen işçinin de çalımaya başladıktan itibaren en geç 1 ay içinde kendisini bildirmesi gerekir. Bu bildirim sigortalı bildirim belgesiyle doğrudan veya internet gibi diğer yollarla yapılabilir.

İşe giriş bildirgesinin zamanında verilmemesi halinde uygulanacak idari para cezası

Yukarıda belirtilen süreler içinde sigortalı işe giriş bildirgelerinin verilmemesi halinde; her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. İşe giriş bildirgelerinin verilmesi için son günün resmi tatile rastlaması halinde, bir sonraki gün de bildirim verilebilir. 2016 yılı için bu idari para cezası tutarı 1.647,00 TL’dir.

 

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

97 Yorum

    1. Ben Bursa da. 10/3 /2023 tarinde başvuru yaptım. 17. Başvuru yapana çıkmış. Bursa SGK sigorta çalışmıyor.

  1. Selam ben işe baslayalı 15gun oldu 12saat çalışıyorum öğlen 12gece 12cıkış fakat sigortam yapılmadı deneme süresi deyıp duruyorlar kafe de mutfak gorevlısiyım ve gunluk verıyorlar napmalıyım

    1. Merhaba, Alo 170’i aramaktan başka yapabileceğiniz bir şey şu aşamada olmaz Fatma hanım.

  2. Hocam merhaba ben 1998yili Eylül ayında Uşak’ta bir firmada işe başladım 2000 Nisan ayına kadar bana sigorta yapmadılar 2000 yılı nisan ayında sigorta yapıldı hocam resmi evragim yok ama beraber çalıştığımız arkadaşlarım var ne yapmalıyım saygılarımla cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

  3. Merhabalar Mustafa bey. 1999 haziran ayı ile 2022 Aralık ayı tarihleri arasında turkcell ana bayisinde çalıştım. Defalarca söylemem rağmen sigorta girişim yapılmadı. Elimde 2000 Aralık ayına ait maaş bordrosu ve kurumda çalıştığıma dair bazı evraklar mevcut. Şahidimde var. Yalnız o tarihler arasında bir personel bile sigortalı değildi kurum sahipleri ve aynı şehirde yaşamayan dayısı sigortalıydı. Hat açma işlemleri yaptığım için şahıs görülmüştür kaşem ve imzam tüm evraklar da mevcuttu. Nasıl bir yol izlemeliyim. 5 yıllık süre aşımına tabi olur muyum. Şuan sigorta gün sayısı ve hizmet sürem dolmuş durumda ama sigorta giriş tarihim 2003 olduğu için eyt den yararlanamıyorum. Lütfen cevap verin

      1. Tekrar merhabalar bahsettiğiniz durumlar ispat diye yazmışsınız sgk olmayacağını anladım ama başka ne yapabilirim bana bu evrakların ispatın ne getirisi olabilir

      2. Peki işveren haziran 1999 tarihli sigorta girişi yapabilir mi? Yaparsa ortalama ne kadar ceza yer bir fikriniz var mı? Tanıdığım birkaç kişi o tarihli sigorta girişi ve çıkışı yapabilir ama hem ceza yer hemde denetim geçirir diyorlar. Lütfen yardımcı olun

        1. Hayır, yapamaz. Ancak siz hizmet tespit davası açarsınız ve davayı kazanırsanız griye dönük giriş yapılır.

  4. İyi günler. Bir özel sektörde 01- 01-1999’da işe başladım. Yaklaşık 15 -30 gün sonra sgk yapılır dediler. 01-02-1999 ‘da gerekli belgeler verildi . İlk sgk tescil numaram bu şirkette verildi. 31-01- 20001 tarihinde askerlik için çıkışım yapıldı. Fakat yıllar sonra e-devlet uygulaması üzerinden sgk girişimin 21- 02-2000 olduğunu öğrendim. Yaklaşık bir sene geç bildirme yapılmış. Geriye dönük hak kaybı mı kazanabilir miyim? Teşekkür ederim.

  5. İyi günler. Bir özel sektörde 01-01-1999 da işe başladım. Bir ay deneme süresi denildi ve gerekli evrakları verdim. 31-01-2001 tarihinde de askerlik için iş yerinden ayrıldım. Yıllar sonra e-devlet uygulaması üzerinden sgk girişimin 21-02-2000 olduğunu öğrendim.  Yaklaşık bir sene sgk girişim geç yapılmış  .Geriye dönük uğradığım hak kaybı mı kazanabilir miyim ?. Teşekkür ederim. 

  6. Merhabalar Mustafa Bey benim ilk işe giriş tarihim 1998 temmuzda ama ilk sigorta başlangıcım 12.01.2000 de yapılmış.Elimde herhangi bir evrak yok.ama o tarihte çalışan sigortalı arkadaşlar var.Geriye dönük dava açabilir miyim? Teşekkürler

  7. Merhaba Mustafa bey ben 1997 işe girdim 10gun çalıştım işi bıraktım ama bana giriş yapmamış geriye dönük olarak hakkımı araya bilirmiyim ne yapmam gerek orda çalıştığıma dair şahitlerim var işe girerken evraklarımıda vermiştim .

  8. 4 aydır bir iş yerinde çalışıyorum ama giriş yapılmamış, iş veren geçmiş 4 aya kadar olan günlerimin girişini yaptıra bilirmi

        1. Rica ederim; ancak ceza miktarları göz önüne alındığında ve ayrıca varsa teşviklerin iptali söz konusu olacağından, haber zannettiğiniz gibi bir sonuç doğurmayabilir.

          1. 1998girişliyim 4239 günüm var eyt için ne yapmalıyım askerlik borçlanmasıda yetmiyor

          2. Merhaba. 1998 girişliyseniz zaten EYT’lisiniz demektir. Bunun için bir şey yapmanız gerekmez. Sormak istediğiniz soru, eksik günlerin tamamlanması ise ya şartlarını uyuyorsa borçlanma yapmalısınız ya da isteğe bağlı sigorta yatırarak belirli bir süre daha beklemelisiniz Bülent bey.

          3. 1998 girişliyim ve 1973 doğumluyum toplam günüm 4239 bu durumda ne yapmalıyım

          4. Yasanın çıkmasını beklemeli ve sizin için geçerli olan sigorta prim gün sayısının ne olduğunu görmelisiniz. Sonra buna göre ya çalışmalı ya da isteğe bağlı sigortalılık ödeyerek gün sayısını tamamlamalısınız.

  9. 1997 de büyük bir inşaat firmasında çalıştım 6 ay bir fil çalıştım 1997 SSK girişim e devlette gözüküyor yalnız 1 gün SSK gözükmüyor neden ola bilir duzelirmi napmam gerekiyor teşekkür ederim

    1. Merhaba. SGK’ya dilekçe ile başvurmalı ve SGK girişiniz 97’de görünüyorsa, buna göre işlem tesis edilmesini talep etmelisiniz. Olmazsa, dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz. Ancak bu aşamadan önce bir avukatla görüşerek hareket etmenizi tavsiye ederim.

  10. Merhaba Mustafa bey benim küçük çaplı Bi tekstil atolyem var ve elemanlardan 3 tanesi bide bunlar kardeş işlerimi bozdular çok ciddi zarara uğradım 3unude işten çıkarmak zorunda kalmak sigorta girislerini henüz yapmamıştım çünkü daha çok yeni baslamistilar şimdi benden ücretlerini eksik aldıklarını iddia ederek mahkeme acacaklarmis acaba hakları var mı

    1. Merhaba, işçinin yeni başlamış olması, sigortasının yapılmamasına gerekçe olamaz Elif hanım. İşçi henüz işe girmeden sigorta girişinin yapılması gerekir. Dolayısıyla, işçiler elbette bu konuda haklarını arayabilir. Ne yapılması gerektiği konusunda en doğru bilgiyi almak için bir avukatla yüz yüze görüşmenizi öneririm.

      1. Merhaba Mustafa bey benim SSK giriş 07.09.1999 yerine 07.10.1999 da deneme diye geç yapıldı şuan aynı işte çalışmaktayım eyt yasası çıkarsa mağdur olmamak için ne yapmalıyım iyi çalışmalar

        1. Merhaba. 07/10/1999 tarihinden bu yana aynı işyerinde kesintisiz çalışıyorsanız, durumu bildirir bir dilekçe ile SGK’ya başvurun ve alacağınız cevaba göre hareket edin Erhan bey.

  11. Slm mustafa bey 1999 yılı mart ayında işe başladım sigorta girişimi 2000 yılının 5. Ayından başlatmışlar iş yeri hala aktifmi bilmiyorum bunu düzeltebilirmiyiz teşekkürler

  12. işe yeni başladım deneme süresi diye bir şey varmı bir hafta oldu başlayalı
    taraflar arsaında nasıl bir yol izlenir

  13. Merhaba sözleşmeli çalışıyorum işsizlik maaşı almaya devam etsem sorun olurmu sigorta başlangıcı yok sadece 4/1a kapsamında yapmışlar

    1. Merhaba, hangi türlü olursa olsun, gelir getirici bir işte çalıştığınız anda işsizlik maaşınız kesilecektir Murat bey.

  14. Merhaba Okulumuzdaki öğrenciler yaz dönemi staj yapıyorlar. Staj yapacak öğrencileri normalde 10 gün öncesi SGK girişini yapıyoruz. Sorum şu bunları 10 gün değilde daha önceden giriş yapılabilirmi. Mesela Ağustos stajı yapacak öğrencileri haziran ayında yapabilirmiyiz ?

  15. Özel bir yurtta idareciyim,sigorta girişim 12/9/2019,maaşımın 3000 in üzerinde olacağı söylenmişti 5/10/2019 da 1680 TL yatırmışlar,memurun 15/9/2019 da işe başladı,sigortasını 8/10/2019 da başlattılar,şuan hala ücret almadı,bize kafa karıştırıcı birsürü şey söylediler,bazınız mebten bazınız işkurdan alındınız bazınızı işkur promosyon olarak verdi gibi

  16. Merhaba ben yeni bir işyerine başladım 1hafta oldu benden öncekilerede ssk yapmamış banada son 6ay içinde ssk girisi yoksa yaparım daha ucuz oluyor dedi 1ay çalış bakalım ozaman dedi 1hafta deneme süresi dedi ben bu kişiyi konuşturup ses kaydı alsam şikayet etsem bana ne gibi faydası olur yada hala orda çalısıyorum bn şuan ne yapmam gerekir

  17. Mrb ben 3 aydır bir tekstilde calismaktayim yanlız sigortam i yapmıyorlar her defasında erteliyorlar bana ocakta yapılacak diyorlar e aydır sigortasız çalışıyorum şikayet edebilirmiyim tşk

  18. Merhaba 1997 tarihte işe başladım fakat sigorta başlangıcımı 2000 de yapıldı .
    İşyeri suan aktif durumda Orada çalıştığıma dair şairlerinde var .Dava açmış olsam kazanirmiyim Teşekür ederim

  19. Merhaba. İlk kez Evimde sigortalı işçi çalıştırıcam. Başlayacağı tarihten önce mi SGK ya bildirmem gerekli, yoksa ilk bir ay içinde mi bildirmeliyim? Teşekkürler

  20. Merhaba 06.11.2018 işten çıkarıldım toplam çalışma sürem 553 işsizlik maaşından yararlanmak istiyorum 600 iş günü olunca 12.11.2018 de ise başlayacağım 600 günü tamamlayıp işten çıkarılırsam işsizlik maaşı alabililirmiyim

    1. Merhaba. Ayrıca son 120 gününüz kesintisiz olursa ve çıkış kodunuz da doğru olursa alabilirsiniz. Ama bunlar olmazsa, sadece 600 günü doldurmanız işsizlik maaşı almanız için yeterli olmayacaktır.

      1. Son 4 ay kesintisiz prim hakkını kaldırılacak die bir söylenti var ama 2018 aralık ayı sonuna kadar mı 600 olması lazım peki

        1. İşten ayrıldığınız gün itibariyle, geriye dönük son 3 yılda 600 gün olması gerekir.

  21. Merhaba özel bir iş yerinde 25 gün çalıştım 15 gün deneme süresi boyunca sigorta yapmadılar sonrasinda yapıcaklarını söylediler ama 10 gün daha çalıştırdıktan sonra işten çıkardılar sigortam yapılmadı sizce şikayet etmelimiyim

    1. Merhaba. Şikayet etmeniz bir işe yaramaz; çünkü işten çıkarılmışsınız. Ancak hukuki yollarla hakkınızı arayabilirsiniz. Sigortasız çalışmayı ispat edebileceğinizi düşünüyorsanız, elbette dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz.

  22. Ben 02 07 2018 tarihinde ise başladım sonradan SSK aradım benim girişimi. 08 08 2018 tarihinde yapılmış ne yapmam gerekir (35) gün sonra

    1. Merhaba. İki seçeneğiniz var. Ya bu nedenle haklı fesih yapar ve 35 günün tespiti için dava açarsınız ya da çalışmaya devam eder ve işten ayrılınca 35 gün için hizmet tespit davası açarsınız.

  23. Bende bir işe girdim 3 gün çalıştım ve çıktım acaba sigorta girişim başlamış mıdır ?

    1. Mevlüde hanım yapılmış olması gerekir. Yapılıp yapılmadığını işe girdiğiniz ayı takip eden ayın 23’ünden sonra e devletten kontrol edebilirsiniz.

  24. Merhabalar ben kurumsal bi kafede garsonluk yapıyorum 3 haftadır sigorta girişim hala yok bu konuda ne yapmam gerekir yardımcı olabilir misiniz?

  25. Merhabalar 24.05.2018 tarihinde işe başladım işveren sigorta girişimi yapmamış, unutmuş bende 02.07.2018 tarihinde hatırlattım. Sigorta girişimi acaba işe başladığım tarihten itibaren yapılabilir mi? Yoksa işverenin SGK’ya söylediği tarihte mi giriş yapılır?

  26. İyi akşamlar ben 11.06.2018 tarihinde işe başladım ve 20.062018 tarihinde ayrıldım herhangi bir sözleşme imzalatmadılar deneme süresi falanda denmedi 170i aradım sigorta başlangıcım gözükmüyor ne yapmalıyım

    1. Candan hanım, sigorta girişiniz en erken 23 temmuzdan sonra görünecektir. Bu tarihten sonra bir daha kontrol etmenizi öneririm.

  27. İşveren sigorta girişi en geç kaç gün içinde. Yapmalıdır. Örneğin ayın 15 inde işe başlayan kişinin işe giriş tarihi 14 olacağından en geç kaç gün içinde bu işlemi yapmalıdır

    1. Ayşe hanım, işçi işe ne zaman başlayacaksa, ondan bir gün önce en geç yapılması gerekir.

  28. Merhabalar.. Ben matematik öğretmeni olarak bir temel lisede işe başladım. Sözleşme imzaladık. Sözleşmede işe başlangıç tarihi 1.9.2017 yazıyor. Fakat benim işe girişim hiç yapılmamış.. Sigortam hiç yatmamış. Bu durumda işten çıksam bu sözleşme beni bağlarmı. Gerekli yerlereşikayetçi olsam hakkımı alabilirmiyim…

    1. Yakup bey elbette hakkınızı arayabilirsiniz. Anlaşmazlık mahkemeye taşınırsa, tanık dinleterek de sonuca ulaşmanız mümkün olur.

  29. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Sigortalı bir işte çalışıyorum. Bu işimden ayrılıp yeni bir işe girmek istiyorum. Sigortalı bu yeni işe girebilmek için eski işimden kaç gün önce ayrılmam gerekir.

  30. 31.07.2017 de işe başladım ,sigortam 17.08.17 de başlatılmış.Ayrıca işe girişle ilgili herhangi bir sözleşme imzalatılmadı.İşten ayrılmayı düşünüyorum.İhbar süresi boyunca çalışma gibi bir zorunluluğum olabilir mi , bu eksiklikleri gerekçe gösterip hemen istifa edebilir miyim?

    1. Esra hanım, sigortanızın geç başlatılması bir haklı fesih nedenidir ve ihbar süresini beklemeniz gerekmez. Ama işveren ihbar tazminatı için dava açarsa, sigortasız çalıştığınızı ispat etmeniz gerekebilir.

  31. ben 08/03/2017 de özel bir şirkette (market) işe başladım. bir kaç ay sonra e- devletten sigortama baktığımda sigortamın 01/04/2017 tarihinde yani işe başladıktan 24 gün sonra başladığını fark ettim. yaptığım araştırmalar sonucu işverenin işçinin sigortasını işe başlama tarihinde yapması gerektiğini öğrendim. bu şirketin bu hakkı gasp etmesinde kendisini sağlama aldığı bir dayanak var mıdır yoksa bu yapılan gasp tümüyle şirketin bir ihlalimidir. idari yönden ne yapılabilir. teşekkkürler

    1. Bu gibi sorunları yaşamamanız için sitemizde bazı bilgilendirmeler yazıyor. Zaman zaman da bunları güncelliyoruz. https://mustafabaysal.com/ise-baslayan-iscinin-kendisini-sgkya-bildirmesi/ bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim öncelikle, tecrübeniz olmuş olur.
      İkinci olarak da ALo-170’i arayarak sigorta başlangıcınızın geç yapıldığını ihbar edebilirsiniz, zira işe giriş tarihinizi sizin ispat etmeniz de gerekebilir. Kanıtlamaya hazır olun.

  32. Merhaba 16 ağustos da ise başladım yanlız hala sigorta baslangicim yapılmamış ne yapmam gerekiyor ve sigorta başlangıcı tam net nasıl öğrenebilirim?

    1. Öznur hanım, e-devletten baktıysanız geç yansıyabiliyor. Ama sigorta girişinizin yapılmadığına eminseniz, ALO 170’i arayarak şikayette bulunabilirsiniz.

  33. slm,
    1999 senesinde 1 ay olmak üzere bir magazada calismistim.
    SGK´una ilk müracaat olacakti.
    Sonraki yurt disina ciktim.
    Gecen sene emekli müracaati yapmak isterken, 1999 senesi icin hic bir islem yapilmadigi anlasildi.
    Bu konuda herhangi düzeltme olabilirmi?
    Bilginiz icin simdiden tsk.

    1. Nevzat bey, 1999 senesindeki çalışmanızda sigortya hiçbir şekilde bildirilmediyseniz, 5 senelik hak düşürücü süre gündeme geleceğinden artık dava açmanız mümkün değildir.

  34. Merhabalar,
    12.07.2017 tarihinde işe başladım ancak 2 gün sonra 14.07.2017 tarihinde benden özür dileyerek işe girişimin 2 gün geç başlatılacağını, 2 günlük ücretin de ay sonunda prim olarak gösterileceğini söylediler. Ardından 20.07.2017 tarihinde istifa dilekçemi vererek ayrıldım. En başta işe giriş sözleşmesi imzalandı(bende de ıslak imzalı, kaşeli olarak var) ve orada 2 aylık deneme süremin olduğu yazıyordu. Bu süre zarfında işten ayrılsam bile çalıştığım günler için maaş verilmesi ve sigorta yapılması gerekmez mi? Şu anda sigorta girişim gözükmüyor, herhangi bir ücret de halen hesabıma yatmadı. Ne yapmalıyım, şikayet edebilir miyim?
    Teşekkürler.

  35. Merhaba. Zorunlu staj goruyorum ve sigorta girisimi yapmayi unutmuslar. Simdi de geriye donuk yapilamiyor. Henuz bir ay olmadi, sigortami kendim bildirebilirmisim. Bu dogru mu? Ve eger kendim bildirirsem isyeri bunun icin herhangi bir ceza oder mi?

    1. Evet, sigortanızı bildirebilirsiniz ama bu bir bildirim değil ihbar olur ve işveren de mutlaka cezai yaptırıma uğrar. Aslında en doğrusu, daha az yaptırıma uğramayı göze alarak, işverenin kendisinin SGK’ya bildirimde bulunması ve sigorta girişi yapmayı unuttuğunu açıklamasıdır.

  36. Merhaba işkurdan çalışan bir personelimiz işbaşı eğitim programının bitişine iki gün kala 1 haftalık rapor aldı. iki gün sonra normal sigorta girişinide yapmamız gerekiyor. raporlu olduğu halde sigorta girişini yapabilir miyiz? ya da bu durumda izlenecek yol nedir.

    1. Merve hanım, her şeyden önce işe iade davası şartlarına sahip olup olmadığınızı araştırın. Şartları sağlıyorsanız, davanızı açın. Bu davanın ardından gerekirse tazminatlarınız ve ayrımcılık için ayrı davalar da açabilirsiniz. Ama mutlaka bir avukata görüşmenizi öneririm.

  37. Merhaba işe 12.04.2017 tarihinde başladım. Sigortam 17.04.2017 de başlatılmış. Çalışmaya başlayalı 41 gün olasına rağmen iş yerim tarafından henüz hiç ödeme yapılmadı. Bu durumda kayıtlı görülmeyen beş günle ilgili nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Gülşen hanım şu aşamada yapabileceğiniz bir şey yok. Ama işten ayrılırsanız bu beş günün sigortası için dava açabilirsiniz.

  38. Sigortami 4 gun gec baslatildi 6 ay calisdim isden cikti bu 4 gunluk sigortayi talep edebilirmiyim ve nekadar Airim

    1. Elbette talep edebilirsiniz. Neyi ne kadar alabileceğiniz sorduğunuzu ise anlayamadım.

  39. Merhaba ben ise 19 01 2017 ise başladım daha henüz benim SGK girişimi yapmamışlardır gerekli evraklarimida verdim bu gün SGK ne zaman yapacaksınız diye sorduğumda da uygun bi zamanda girişini yapacağız dediler benim bu konuda ne yapmam gerekiyor

    1. Girişinizin aslında, siz işe başlamadan önce yapılması gerekirdi. SGK girişi yapmak çok basit bir işlemdir. Ancak konunun detaylarını bilemediğim için başka bir şey söylemem doğru olmaz.

  40. Merhaba ,
    3 aydır çalışıyorum bugun e-devle sitesinden baktım sigortam hiç ödenmemiş. Ne yapmam gerekir , yardımcı olurmusunuz.
    Sigortamı ödemediği için işi bırakıcam.

    1. Hiç sigortanız yapılmamışsa, ayrıldıktan sonra dava açmanız gerekir. Alo 170’e şikayette bulunup işyerinde inceleme isterseniz ve sgk denetmenleri gelirse, davaya gerek kalmadan sigortalılığınızı tespit edebilirler. Ama ne zaman geleceklerini bilmek de mümkün değildir.

  41. Bir işyeri yeni başladığımız da işyeri 3 ay işkurdan gösterebilirmi çalışanı

    1. İşkur üzerinden bir kurs vb. için gelmişseniz olabilir. Ama kesin bir cevap vermem doğru olmaz.

  42. Aynı işverene ait bir işyerinden aynı işverenin ortağı olduğu başka bir şirketine geçişlerde
    Sigortalının SGK’ a çıkış – giriş bildirgesi kaç gün içerisinde yapılmak zorunda ?
    Aynı gruba ait iki iş yeri arasında geçiş yapma sırasında arada boşluk gösterebilir mi ?
    Bunun yasal müeyyidesi var mı?

    1. İşçi çalışmaya devam ediyorsa boşluk olmaması gerekir. Şikayet durumunda idari para cezası uygulanabilir.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu