Yıllık izin süreleri kıdeme dahil midir?
Yıllık izin süresince işçi dinlenmekte ancak ücretini de almaktadır. Hatta İş Kanununa göre, normalde işçi çalıştıktan sonra ödenen maaşın, yıllık izne ayrılan işçiye peşin olarak ödenmesi bile gerekmektedir. İşçinin kıdemi ise tazminatlardan, dava açma haklarına kadar birçok konuda önem arz etmektedir. O halde işçinin çalışmadan geçirdiği bu yıllık izin süreleri, işçinin genel kıdemine dahil midir?
Yıllık izin süreleri
İş kanunu işçilerin yıllık izin sürelerini kıdemlerine göre belirlemiştir. Her şeyden önce, yıllık izne hak kazanabilmek için işçinin kıdeminin en az bir yıl olması gerekir. Böylece kıdemi 1-5 yıl arasındaki işçi en az 14 iş günü, 5-15 yıl arasındaki işçi en az 20 iş günü ve 15 yıldan çok olan işçi en az 26 iş günü yıllık izin kullanma hakkına sahip olur.
İşçinin kıdemi neden önemli?
Yıllık izin süreleri belirlenirken işçinin kıdeminin esas alındığını gördük. Peki ama başka hangi nedenlerle kıdem bu kadar önemlidir. Bunlar maddeler halinde sıralayalım.
- Kıdem tazminatı işçinin kıdemi üzerinden hesaplanır.
- İhbar süreleri kıdeme göre belirlenir.
- İşe iade davası açabilmenin ön şartı en az 6 aylık kıdeme sahip olmaktır.
- İşe başlatmama tazminatının hesabında işçinin kıdemi göz önüne alınır.
Yıllık izin süresi kıdemden sayılır mı?
Bu soruya kesin olarak “evet” cevabını verebiliriz. Çünkü bunun aksine bir kanun hükmü bulunmamaktadır. Örneğin 11 yıldır işyerinde çalışan ve o güne kadar toplam 170 gün izin kullanan bir işçinin kıdem tazminatını hesaplarken, bu 170 günün düşülmesi mümkün değildir. Çünkü yıllık izin süreleri, işçinin çalışmış gibi kabul edildiği hallerdendir.
SONUÇ
İşçinin kıdemi hesaplanırken, onun kullanmış olduğu yıllık izin sürelerinin düşülmesi mümkün değildir. Yıllık izin, İş Kanununun işçiye çalışmadan ücret alma imkanı verdiği bir süreyi ifade etmekte olup yıllık izinde geçen sürelerin, her türlü kıdem hesabında çalışılmış gibi dikkate alınması gerekir.
Merhaba ben işten çıktı girdi yaptırdım yıllık izin süresi 20 günden 14 güne düşermi
merhabalar bir firmada 15 yıldır görev yapmaktayım yönetici olduğum için 5 yıl vardiyasız günlük 15-16 saat 10 yıl ise sürekli gece vardiyasında ortalama 12 saat mesai yapıp gündüz dinlenmem gerekirken gelen telefon ve mailler ile 24 saat masai yaptım ve sağlığım bozuldu ve %43 özürlü raporu almak zorunda,kaldım benim öğrenmek istediğim başlıca konular.
1 içeride 4 tane yıllık iznim var
2 sağlığım bozulduğu için tazminat davası alabilirmiyim
3 -10 yıl boyunca gece vardiyasında çalışmak suç teşkil edermi
4-yönetici olmam fazla mesai ücreti talep etmeme engelli
5-geçen ay raporlu olduğum halde halen işyerim raporu sgk ya bildirmediği için mağdur durumdayım
6 geçen yıl hastanede yatmama rağmen yatış sürem yıllık iznimden düşüldü
7-bayramda devlet tarafından tatil edilmesine rağmen ve iş yeri kapalı olmasına rağmen tatil günün yıllık izinden düşülmesi yasalmı
Merhaba. Naim bey, elimizden geldiğince ziyaretçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak bu kadar kapsamlı bilgiyi buradan vermemiz mümkün olmaz. Bir avukata danışmanızı öneririm.
İşten ayrılma durumunda yıllık izin alacagı bürütten mi hesaplanır yoksa nettenmi..teşekkür ederim
Merhaba. Yıllık izin ücreti, net ücret üzerinden hesaplanmalıdır.
ben 1 yıl çalıştım ve bir yıldan 15 gün sonra yıllık izini almadan ayrıldım
izin almadığım 14 gün ücreti alabilir miyim ?
Merhaba. Kıdeminiz 1 yılı bir gün bile aşmışsa, 14 günlük yıllık izin ücretini hak etmişsiniz demektir.