Çalışma Süresi

İşçinin aylık çalışma süresi kaç saattir?

Aylık çalışma süresi kaç saat?

İş Kanununa tabi olarak çalışan bir işçi için çalışma süreleri bakımından bir takım sınırlamalar getirilmiştir. Günlük en çok çalışılabilecek ya da haftalık çalışma süreleri veya fazla çalışma azami süreleri gibi bu sınırlamalar arasında aylık çalışma süresine dair bir hüküm bulunmamaktadır. Evet, eğer öğrenmek istediğiniz şey bir işçinin ayda kaç saat çalışması gerektiği ise mevzuatta buna dair bir hüküm yoktur.

Aylık değil haftalık çalışma süresi

İş Kanunu işçinin çalışma süresini temel olarak haftalık belirlemiştir. Taraflarca daha azı da belirlenebilmekle birlikte normal şartlar altında haftalık çalışma süresi 45 saattir. İşveren bu süreyi, günlük 11 saat aşmamak kaydıyla, haftanın dilediği günlerine dağıtabilir. Örneğin 4 gün arka arkaya 11 saat çalışıp 3 gün dinlenme yolunu seçebilir. İsterse 5 gün boyunca 9’ar saat işçilerini çalıştırabilir. Ancak, temel kural günde 7,5 saatten haftanın 6 günü çalışmaktır.

Aylık çalışma süresi önemli değil

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bazı işyerlerinde aylık 180 saatin üzerindeki çalışmalara fazla mesai ödemek gibi yanlış uygulamalar olduğunu görüyoruz. Aylık çalışma süresi hesaplanmasına İş Kanununa göre gerek yoktur. İlla ki aylık çalışma süresini öğrenmek isteyen işçinin yapması gereken ise çalıştığı haftaların sürelerini toplayarak ayın çalışma süresi toplamını bulmak olacaktır. Ancak bunun da pratikte bir önemi olmayacaktır.

Günlük çalışma süresi de yok!

calisma suresi aylik haftalik

Aynı şekilde, günlük çalışma süresinin kaç saat olduğuna dair bir hüküm de yoktur. Bir başka deyişle, işçinin günlük çalışma süresinin 7,5 saat ya da 8 saat ya da 11 saat olduğu gibi bilgiler yanlıştır. Günlük çalışma süresi ile ilgili bilinmesi gereken en önemli husus, işçinin bir gün içerisinde 11 saatten çok çalıştırılamayacağıdır. Dolayısıyla günlük çalışma süresi 2 saat de belirlenebilir 11 saat de belirlenebilir; ama 11 saati aşamaz.

SONUÇ

İşçi için belirlenmiş bir aylık çalışma süresi yoktur; hatta günlük çalışma süresi de yoktur. İşçi için belirlenen, haftalık çalışma süresidir. Buna göre; işçinin haftalık çalışma süresi 45 saattir.

Bunun dışında bilinmesi gereken ise temel olarak; işçinin günlük en çok 11 saat çalıştırılabileceği ve fazla çalışma hesabının aylık değil de haftalık olarak yapılması gerektiğidir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

117 Yorum

  1. Mustafa bey Ben özel güvenlik görevlisi olarak 12×36 çalışmaktayım 26.08.2021 günü bir arkadaşımız rapor almıştı yerine beni nöbete çağırdılar ve o ay içinde normalde 16 gün çalışmam gerekirken ben 17 gün çalıştım 12 saat fazla çalışmam ödenmedi gerekçe olarak 17×11=187 saat yapıyor sen ayda 195 saat çalışman gerekiyor dediler. İfadeleri neymiş haftalık 45 saat 45×4=180 saat 4 hafta 28 gün yaptığından 2 artık gün oda 2×7.5=15 saat 180+15=195 saat yapıyormuş bundan dolayı mesaisini vermediler. Mesai çalıştığım hafta 5 gün gece Nöbetine gittim akşam 20.00 sabah 08.00 iş verene göre 11×5=55 saat bana göre 12×5= 60 saat çalışmışım 1 saatlik ara dinlenmeleri dahi tek nöbet tuttugumuzdan kullanamıyoruz onunda farkını ödemiyorlar. Bu konuda ne yapabilirim.

    1. Cevdet bey, işyerinin uygulaması baştan hatalı olunca, sorunuzun da ne yazık ki anlamı kalmıyor. İşçinin fazla mesaisinin aylık hesaplanmaması gerektiğini bu yazımda zaten izah etmiştim.

      1. Evet doğru bana istersen git dava aç dediler bende 250 300 tl için yıllarca adliyeye gidip gelmemek için açmadım aradan 1 yıl geçti arabulucuya dilekçe versem birşey hak edebilirmiyim uyap vatandaş üzerinden arabulucu başvuru yapılabiliyor. İş mahkemesinde davamı açmak gerekir.

        1. Cevdet bey çalışmaya devam mı ediyorsunuz? Öyleyse bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim, diğer türlü hata yapabilirsiniz.

  2. MUSTAFA BEY SİZDEN ÖRNEK OLARAK 2021 TEMMUZ AYI HAFTALARINDA ÇALIŞMAMIZ GEREKEN SÜRELERİ YAZARSANIZ ÇOK SEVİNİRİZ. 28 29 30 1 2 3 4
    5 6 7 8 9 10 11
    12 13 14 15 16 17 18
    19 20 21 22 23 24 25
    26 27 28 29 30 31 1 15 TEMMUZ 19 TEMMUZ AREFE 20 21 22 23 KURBAN BAYRAMI

  3. Mustafa bey merhaba,

    Haftanın 5 günü 08:00-18:00 saatleri arasında çalışan Cumartesi akdi, Pazar hafta tatili yapan bir işletmenin maaş hesabında; örneğin Haziran ayı için yasal çalışma süresi 30*7,5=225 saat, fakat takvim gününe göre hesapladığınızda 22*9=198 saat 4*7,5=30 saat olmak üzere toplamda 228 saatlik fiili çalışma çıkıyor. Aradaki +3 saatlik fark için bir ödeme yapamaya gerek var mı? Neticeten akdi tatilli hak etmesi için haftalık çalışma planına göre fazla bir çalışması oluşmuyor, fakat ay haftayı ortadan böldüğünde aylık toplam çalışmada fazladan 3 saat çalışmış gibi görünüyor. değerli görüşlerinizi bekliyoruz.

    1. Merhaba, neden illa aylık hesap yapmak zorundasınız? Yani siz hesabınızı haftalık yapmalısınız, ayın sonundaki haftanın bir kısmı diğer aya geçerse, siz de hesabı ona göre görür ve işçiye o haftanın fazla mesaisini takip eden diğer ayda ödersiniz. Diğer türlü kafanızı karıştırmış olursunuz. Her şeyi unutun ve haftalık ilerlemeye devam edin.

      1. Merhaba Mustafa bey aylık 195 saat çalışma sistemine 6 çalış 2 tatil nasıl ayarlanır

        1. Merhaba, çalışma süresi aylık değil haftalık hesaplanmalıdır. Dolayısıyla önce haftalık çalışma süresi üzerinden hesaplamaya başlanması gerekecektir.

  4. Slm aleyküm Mustafa bey ben işyerinde günlük 11 saat ve üzeri çalışıyorum yani haftalık 70 saati buluyor ,bu durum devamlı böyle.birde hiçbir şekilde yemek paydosumuz yok .10 dakikada yiyip ise dönüyoruz ,,benim hakkım varmıdır ha buarada maaasim net 3850 tl

  5. Selamlar, sağlık sektöründe çalışma saatleri gecerli mi ? Gece 14 saat nöbet tutuyoruz. Haftalık 60 saat, aylık 220 saat mesaisiz çalışıyoruz.. Bilgi alabilirmiyim..Tesekkurler

  6. Merhabalar
    Bir otelde çalışıyorum her hafta 56 saat çalışıyorum . Ve belirli molamiz yok .yaklaşık 6 buçuk senedir aynı isteyim. İş verenim aylık 225 saat çalışmak zorunda olduğumuzu diretiyor kanunda böyle yazıyor diye. Ayrıca net maaşım 3000 tl ama asgari Ücret üzerinden sigorta primi oduyorlar yapmam gereken nedir. Geriye dönük haklarimi alabilir miyim yol gösterir misiniz teşekkür.

    1. Merhaba, işten ayrılmak istiyorsanız yapmanız gereken haklı fesih yapmaktır. Bunun için işverene ihtarname göndermeniz ve sebepleri sıralamanız gerekir. Sorularınızın cevaplarını ayrıca sitemizde arama yaparak da bulabilirsiniz.

  7. 2. Soru ile ilgili olarak;45 saati tamamlayan kişiler 45 saati tamamlanmadığı zaman tamamlanması istenirken, diğer tamamlanmayan kısmın tamamlamasına mani bir durum yokken tamamlatma yoluna gidilmiyor. 45 saati tamamlama gerekçesi olarak da “kamu kurumunda çalışıyorsunuz, hem devletin hem de sizden çok çalışan arkadaşınıza haksızlık oluyor ” diyerek gerekçe gösteriyorlar.

  8. Merhaba. 2 sorum var.
    1. sorum; Günde 11 saat olarak çalışan kişi en az kaç saat dinlendikten sonra tekrar işe gelebilir. Bu kişi güvenlik görevlisi. Çalışma şekli 08/20-20/08.
    2. sorum; işveren işçilerin bir bölümünün haftalık çalışma süresini 45 saatten az(38,5) saat olarak uygularken, diğer kalan kısmına 45 saati tam olarak çalıştırabilir mi? Eksik çalışanlar kişiler için denkleştirme çalışması YAPILMIYOR. Teşekkür ederim.

    1. Merhaba. İşçi 11 saat dinlendirilmeden diğer vardiyaya çağrılmamalıdır. Diğer sorunuza gelince; işveren işçilerin bir kısmını 38,5 saat diğerlerini 45 saat çalıştırabilir. 45 saati aşan çalışma yoksa, hukuken bir sıkıntı da yok demektir.

    2. Merhabalar günlük yol ile birlikte 13.5 saat çalışıyorum bunun bir saati yemek molası olarak sayılıyor bu doğrultuda günlük 12.5 saat haftanın 5 günü çalışıyorum
      30 Eylül’de işten cikarildim
      Bu durumda maasimiza fazla mesai ücreti yansımadı
      Benim haftalık fazla mesai saati toplamı yasal olarak nedir

  9. Merhaba benimde bir sorum olacak bir sirkette güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum izinsiz 30 gün günlük 8 saat çalışıyorum ay içerisinde bir pazar 8 saat bir pazar 16 saat 1 ayda 2 pazarı 16 saat çalışıyorum verilen ücret asgari ücret + 200 lira burda ücret ne kadar vermeleri gerekli evliyim 1 cocugum var

    1. Mehmet bey,
      insan üstü bir tempoyla çalışıyor gibisiniz, Allah kolaylık versin….
      Hemen hemen 1 haftalık bir süreyle (Yaklaşık 40 saat) sizi fazla çalıştırıyorlar anlayabildiğim / tahminim kadarıyla. (Çalışma gün ve saatlerinizi pek anlayamadım yazdıklarınızdan) Şu yazımıza da bakıp bunu kendiniz de hesaplayabilirsiniz:>>> https://mustafabaysal.com/asgari-ucretli-iscinin-saat-ucreti-ne-kadar/
      Konunun özetini ileteyim; kıdem tazminatına sahipseniz bu şartlarla tek taraflı fesih etseniz zaten her türlü tazminat alırsınız… (İspatlamanız önem arz eder)

  10. Evet haftada en az bir kez 24 saat dinleniyoruz.Ancak 12 saat çalışma sistemine göre 4 gün çalısmamız gerekiyorken,5 gün çalışıyoruz.Bu şekilde biz her hafta 1 gün alacaklı oluyoruz.Ancak yöneticilerimize göre ayda 1 gün alacaklı oluyoruz.Bazende hiç alacağımız yok deniyor

  11. Hocam haftada 2 gün izinli sayılıyoruz.Geceden çıktığımız gün izin sayılıyor birde ertesi gün.Şöyle ki haftada 12 saat x 5 gün=60 saat çalışıyoruz.(molaları düşünce 10,5 saat x 5 gün=52,5 saat) A A B B OFF OFF A (A gündüz,B gece ).Ard arda gündüz ard arda geceye gelip ikinci gecenin sabahından çıktığımız gün izin sayılıyor.12 saate bir işe geliyoruz.(12 saat çalışıp 24 saat dinlenmeden)Yukardaki yazınızda belirtmişsiniz temel kural günde 7,5 saatten haftada 6 gün çalışmak.O halde bizim çalışma şartları , günde 7,5 saat çalışan birinin izinsiz 7 gün boyunca çalışmasına denk gelmiyormu ?
    Bu fazla çalışmaysa Lütfen Ne yapabiliriz bir yol gösterin..

    1. Sinan bey, burada çok basit bir sorunun cevabını vermeniz gerekiyor: Haftada en az bir kez 24 saat kesintisiz dinleniyor musunuz? Cevabınız evetse, hafta tatili kullanıyorsunuz demektir.

  12. Merhaba guvenlik görevlisi olarak kurumsal bir şirkette çalışıyorum.Günlük 12 saat çalışıyoruz molaları düşünce 10,5 saatten hesaplayıp haftada 5 gün işe geliyoruz.Bu durumda haftalık 12 saatten hesaplarsak 60 saat.10,5 saatten hesaplarsak 52,5 saat çalışıyoruz.8 saat çalışan biri molaları düşünce 7,5 saatten 6 gün çalışırsa 45 saati tamamlıyor,izin vermeyip 7 gün çalışırsa 52,5 saat ediyor.Bu durumda günlük 12 saatten haftada 5 gün çalışan biri hafta tatili olmadan çalısmış olmuyormu ? Oluyorsa işverene noterden tastikli ihtarname çekip haftalık izinler ve tüm haklarımızı talep edip tek taraflı işi birakma hakkımız doğuyormu ?

    1. Merhaba. İki ayrı kavramı birbirine karıştırmışsınız. Siz haftada 2 gün dinleniyor musunuz? O halde hafta tatili yapıyorsunuz demektir. Fazla mesai hesabı ise bundan bağımsızdır.

  13. Kamu kurumunda KHK kapsamında kadrolu güvenlik işçisiyim. 4+4 zam olmasına rağmen 1 yıl önceki taşeron dan aldığımız parayla aynıyız. 12/36 sisteminde çalışıyoruz. İzinli günlerimde raporlu arkadaşımın yerine işe geliyorum 12 saat fakat sadece 3 saat mesai parası alıyorum, sebebi ise 12 saat değil 11 saattir çalışma günün 1saat dinlenme fakat öyle şansımız yok tek çalışma yapılıyor,toplamda 165 saat çalışıyorsunuz 180i tamamladıktan sonra mesai yazılacaktır de Denkleştirme yapıyoruz deniliyor… Ayrıca başka konuda resmi olarak izinliyim bedelli askerlik için. Martın ilk 10 günü resmi izin. 12 itibaren 5gün 3gün 2gün gibi peş peşe çalışıyorum,2 arkadaş raporlu onların yerini dolduruyorum. Normal çalışsam 10gün çalışıcam tam maaş alıcam ama 15 gün çalıştırılıyorum ve 180 saat dolmuyor ama yinede maaşını alacaksın denildiğinde peki benim 5 günlük mesaim ne oluyor. Resmi iznimi de mi doldurmuş oluyorlar. Bana yardımcı olunuz normalde ne almam gerekiyor.

    İlginize teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar.

      1. Merhaba ben hastanede çalışıyorum günlük 9 saat çalışıyorum ve haftalık 5o saat çalışmakta yım bana dedikleri günlük 9 saat hesap lama çünkü bunda yemek saati var diyorlar ve fazla mesai vermiyorlar istifa edebilir miyim.tanzimat alma hakkım var mı
        Lütfen bana açıklar mısınız günlük 9 saatin için de dinlenme yada yemek varsa bu 7.5.saata mı iniyor

        1. Merhaba. Yemek ve mola saatleri çalışma süresinden sayılmaz. Böyle olunca, gerçekten de molada geçirdiğiniz kaç saat varsa, bunların çalışma süresinden düşülmesi gerekir.

  14. Merhaba bir konuda birsey örenmek istiyorum bilginiz varmidir acaba .ben kamuda 4d iscisi özel guvenlik gorevlisiyim 12 36 vardiya sistemimizi gunluk istraat saatimizi duresek 10.5 saat olarak gosterip az calistigimizi soylediler saati tamamlamak icin bir ay tek bir ay iki gun gunduz nobeti yazildi 3 gun ustuste bu yasalmidir boyle bisey varmidir acaba iyi gunler kolay gelsin

    1. Merhaba. Çalışma süresi kavramını aylık değil haftalık anlamak ve hesaplamak gerekir. Böyle bir sistemde, eğer işçi herhangi bir hafta 45 saatten çok çalışırsa, o hafta için fazla mesai ücreti hak edecektir. (Denkleştirme uygulaması yoksa).

  15. Bir şirkette şöför olarak çalışıyorum çalışma saatlerim sabah 9 akşam 6
    İşyeri herkese cumartesi mesaisi veriyor
    Ama bana vermiyor nasıl olması gerekir
    Teşekkür ederim

  16. Hastane de sekreter nöbet usulü çalışmaktayım
    Aylık olarak şu şekilde hesaplanmaktadır
    223*9=207 saat olarak hesaplanmaktadır 207 saatden sonrası mesai diyorlar ise 3 gün gidiyorum 3 gün gitmiyorum ay başında hafta atıyorum Ocak ayı ve Şubat
    28 29 30 31 1 2 3 bu şekilde olursa nasıl hesaplanmalıdır

  17. İyi akşamlar ben edirnede bir şirkette çalışıyorum bize bugün öyle bi saçma bişey dediler anlamadım aylık hesap yapiyolar ve bize senede 2250saat calismamiz gerektiğini bunun üstü fazla mesai olarak bize yatacağım söylüyor sizin yorumlarınızı okuyorum siz haftalık 45saat diyorsunuz oda aylık 180saate gelir şimdi biz bunların hesapindan yola çıkarsak mahkemede hakkımız alirmiyiz ve ve senelik 2.345 saat calismis birisi ki izinler hariç senelik 270saat fazla çalışma dan haklı fesih yapma hakkımız varmi bana ulaşabilirsiniz bilicegim tel yada meail verirseniz sizden daha ayrıntılı bilgi alabilirmiyim

    1. başka bir soru daha ssg da 30gun olarak. Bize sigorta yatıyor HERKEZE aynı şekil de olduğu gibi şimdi şirketler bu yoldan çıkıyor bizim hakkımız uyuyor peki mahkeme ve kanun bize kesin olarak haftalık 45 saat aylık 180saatmi diyor bunun üstü fazla mesaiyemi giriyor diyor bunla ilgilide bilgi verirmisini,

    2. Merhaba. Bunu da ilk defa duydum. Daha önce aylık çalışma süresi hesabı yapılmaması gerektiğini yazmıştım ve defalarca açıklamıştım. Yıllık çalışma süresi üzerinden fazla mesai hesaplayan şirketi de ilk defa duydum. Bu mümkün değildir. Diğer sorunuza gelince, yıllık 270 saatin üzerinde fazla mesai yaptırılması, işçi için bir haklı fesih sebebidir.

      1. İYİ GUNLER CVP VERDİGİNİZ İCİN TSK EDERİM İLK ONCE… Sizin bu yazdiginizdan yola çıkarsak yani bize hukuksu bir şekilde kafalarına göre maaş ve mesai uygulaması yapiyolar dogrumu. Sizinle daha ayrıntılı konuşmak için tel yada meail adresi verebilir misiniz mümkünse tabi

  18. Hocam
    Bir devlet hastanesinde yeni kadrolu işçiyim.
    Benim Haftalık çalışmam 1.hafta 48.5 2.hafta 48.5 3. Hafta 52. 4. Hafta 41
    kalan son günde 26 saat olarak devam ediyor.
    Toplam:215
    Ancak mutemetlik hesabında şöyle çıkarıyor:
    -Ay 31 gün çalışması gereken 195 saat.

    Tamam diyorum ozaman 20 saat fazla mesaim var.
    Cevap:
    -1 ocak resmi tatilde çalıştığın 11 saat extra 2 yevmiye aldığın için puantajda sayılmaz. Yani sen 215 saat değil 204 saat çalıştın 9 saat mesai alırsın.

    Şikayet ettim defalarca ama ilgilenende olmadı hiç. Mutemetler neyin peşinde anlayamıyorum.
    Bendemi bir yanlışlık var lütfen aydınlatın.

    1. Merhaba. Yanlışlık sizde değil, hesaplamanın mantığında. Bunu söylemekten dilimde tüy bitti ama halen aynı yanlış yapılıyor. Fazla mesai hesabı aylık yapılmaz. Hesap haftalık yapılmadıkça, her zaman yanlış olacaktır.

      1. Peki bunun yanlış yapıldığı ispat edebileceğimiz bir kanun maddesi varmıdır.

        Birde resmi tatil çalışmamızın puantajda sayılmamasının mantığı varmı?

        1. Fazla mesainin haftalık hesaplanması gerektiği İş Kanununun 41inci maddesinde açıkça ifade edilmiştir. Resmi tatillerde yapılan çalışmalar da haftalık çalışma süresi hesabına dahil edilmelidir.

          1. Puantaj hesaplamasını yaptıkları sistem şu şekilde:
            15Aralık-14 ocak arası=31 gün
            4 tane pazar günü çıkıyo=27 gün×7.5
            Çalışması gereken toplam saate
            1 ocak resmi tatilde çalışmayana 26×7.5 195 saat
            1 ocakta çalışana 27×7.5 =202.5 saat
            Benimde bu ayki çalışmam 216 saat olduğu için 13.5 saat fazla mesai diyorlar.

  19. Merhaba hocam ben x sirkette calisiyorum calisma saatlerimiz 12 saat 2 cardiya yani sabah 8 aksam 8 olarak 4 gün calisip 1 gün izin kullanip tekrarinda aksam 8 sabah 8 calisip 2 gün izin kullanmaktayim yasal olarak haklarim neler olabilir simdiden tesekkurler

    1. Merhaba. Haftalık çalışma sürenizi hesaplamalısınız. 45 saati aşan her hafta fazla mesai ücreti almanız gerekir.

  20. İyi günler ben devlet hastanesinde çalışan bir güvenlik görevlisiyim benim sorum şu şimdi bana bu ay için dediler ki sen kasım ayında 195 saati doldurmadığın için aralık ayında 7.5 saat fazla çalışacaksın neymiş efendim biz vardiyeli çalıştığımız için ben 187.5 saat calismisim o yüzden 7.5 saat borçlusun diyorlar bizim nöbet cizelgemiz aylık düzenleniyor bu uygulama dogru mu ayrıca yıllık izine gidiyoruz izin dönüşünde diyorlar ki şu kadar saat fazla çalışacaksın eksik çalışma diyorlar bunun adı ücretli izin değilmi nasıl yıllık izin böyle cevap bekliyorum

    1. Merhaba. Kurumun uygulaması baştan aşağı yanlış. Çalışma süresini aylık hesaplamak, ne yazık ki en sık görülen hatalardan birisi. Her şeyden önce, çalışma süresini haftalık hesaplamaları ve sistemi de buna göre kurmaları gerekir.

  21. Selam ben devlet hastanesinde calişiyorum bizim nöbet sistemi 16 ama günlük mesai saatleri hesap hesaplanarak aylik 195 caliştiryorlar bu mecburimi

    1. Merhaba. Hesabın doğru ve yasal olması için aylık değil, haftalık yapılması gerekir Mehmet bey.

  22. Merhabalar.benim öğrenmek istediğim şu.bazı yerlerde diyorki.haftalık çalışma 45 saattir aylık ise 225 saat hesaplanır diyor burada bir çelişki oluyor.ben şunu öğrenmek istiyorum.30 gün içerisinde ayda 252 saat çalıştığımda kaç saat mesai almam lazım.teşekkürler

  23. Merhaba özel bir hastanede hemşire olarak çalışıyorum. 2011 yılından bu yana aynı kurumda devam ediyorum kurum 2011 den 2014 e kadar aylık çalışma listesi üzerinden 17 dün çalışma karşılığında aylık çalışma saati 204 saat olacak şekilde calistiriyordu. 2014 den geçtiğimiz aya kadar ise yine aynı liste üzerinden 19 güne çıkardı çalışmamızı ve calisma saati değişti aylık çalışma saati 221.5 saat diyerek yeni düzene geçti. Ve şimdide artık haftalık hesaplanıyor diyip haftalık 45 saat olacak şekilde çalışıyoruz. Size sorum bu 3 farkli uygulamanin hangisi doğru. 2011 de haftalık 45 aylık 180 saat diyerek sözleşmeye imza atık. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

    1. Orhun bey, işvereniniz doğru uygulamayı sonunda bulmuş diyebiliriz. Çünkü fazla mesai kavramı ya da çalışma süresi mutlaka HAFTALIK olarak hesaplanmalıdır.

  24. Haftalık olarak hesapladık peki 1 ayda 4 hafta var oda ayın 28 ne denk geliyor 29,30 ve 31 ‘in de çalışırsak mesai lac saat almalıyız? 11 saatten

    1. İbrahim bey, bu durumda bahsettiğiniz üç gün, takip eden 4 günle birlikte değerlendirilir ve fazla mesai varsa, takip eden ayın maaş bordrosuyla ödenir.

      1. Şirket son 3 gün devamındaki 4 günü takip ederek mesai varsa veriyordu lakin şimdi yeni bir karar almış son 3 gün de çalışma yaparsak 12 saat çalışıyorum 3.5 saat mesai ekleyecekmiş ben saçma buldum ozaman ben o 3 gün evde yatayım daha iyi hem 12 saat çalış hemde 3.5 saat mesai al anormallik bence

  25. Merhaba sağlık kurumunda çalışıyorum. Denetime geldiklerinde mesaiyi şu şekilde hesaplamamizi önerdiler 28 çeken aylarda 180, 30 çeken aylarda 195 31 çeken aylarda 202.5 saat üstü fazla mesai yani pazar günü düşüp çalışılan günler 7.5 ile carpiliyor bu durumda bayram tatillerini de düşüp öylemi hesaplanmalı. Yanı ağustos ayında 4 pazar ,kurban ve 30 ağustos la beraber 5 gün tatil toplam 9 gün durulup kalan gün 22×7.5 üstümü mesai verilmesi gerekir

  26. Merhaba özel bir sirkkette güvenlik personeli olarak çalışıyorum 2 vardiya olmak üzere gündüz vardiyası 12 saat 5 gün gece vardiyası 12 saat 6 gün fazla mesai ücreti ödenmiyor ve resmi tatillerde’de aynı şekilde çalışıyorum mesai ücretim ödenmiyor fakat onun yerine zorla başka bir gün izin kullandiriyorlar çalıştığım firmada maaş bordrodomda çalışma saatim 195 saat gözüküyor ve puantaj ve hiçbir kanıtım yok mahkemeye versem nasıl ispat edebilirim öğrenmek istediğim aylık fazla mesai ücreti vede resmi tatillerde böyle güne karşılık başka gün izin kullandirilirmi teşekürler.

  27. İyi günler özel bir kurumda danışma olarak çalışıyorum ama ssk’da güvenlik görevlisi olarak gözüküyorum ve ayrıca çalışma sistemimizde güvenlik görevlisi standartlarında gündüz 12 saat çalışıp 48 saat sonrasında gece vardiyasına geliyorum orada da 12 saat çalışıp 24 saat sonra gündüz vardiyasına geçiyorum bu iş bayramlarda da devam etmekte ve yazları senelik izin kullandığımız dönemlerde izinde olan arkadaşın nöbetini paylaşıp 1 gün gündüz 12 saat nöbet tutup 24 saat sonra 12 saatlik gece nöbetine gelip gene 24 saat sonra gündüz nöbeti tutuyoruz bu fazla mesai ücretlerini nasıl hesaplayacağız acaba bayram+günlük fazla çalışma süresi+haftalık fazla çalışma süresi olarak mı ve yılda 1 defa zam alıyoruz doğal olarak bu fazla mesai ücretlerini son alınan zamlı maaşa göre mi yoksa her yılki maaşa göre mi hesaplayacağız yani bu konuda detaylı bir bilgi verebilir misiniz size zahmet aldığımız ücret zaten neredeyse asgari ücret onuda avukata gidip vermeyelim değmeyecek bir fazla mesai ücreti alacaksak eğer ..

    1. Oğuz bey size buradan net bir rakam vermem mümkün olmaz. Her 7 günlük zaman dilimini yani bir haftayı dikkate alarak fazla mesai hesaplaması yapmalısınız. Bunun dışında avukatla görüşmeniz öyle ya da böyle gerekecektir. Tek başınıza karar vermeniz güç olur.

  28. Özelsektorde 08_18.00çalışmaktayımcumartesıde ogleye kadarhaftada 5saat fazla çalıştırılıyoruz fazla çalışmamızı mesai olarak odemıyorlar kanunen dogrumudur.

  29. 15 temmuz 14 haziran çalışması haftalık 45 saat den hesaplandığında 26 iş günü toplam 195 saat çıkıyor 180 saat üzeri mesai olarak mi verilir 195 üzerinden o ay maaş mi alınır

    1. Serap hanım, yazıda da açıkça belirttiğimiz üzere; çalışma sürenizi aylık değil, haftalık hesaplamalısınız. Fazla mesai hesabı da hafta üzerinden yapılır.

      1. fazla mesai de maaş ile aynı anda verildiği için bu soru sorulmuş size, keza, haftalık oluşan fazla mesai bir sonraki hafta denklestirilebilir, yani aynı ay içinde bur hafta 50 saat çalışırsanız yani 5 saat mesaili, takip eden hafta 40 saat çalışırsanız ilk çalıştığınız 5 saatlik mesaiyi alamazsınız, fazla mesai evet haftalıktır ancak aylık hesaplamadan tamamen bağımsız degildir

        1. Tayfun bey söylediğiniz şeyin olması için işyerinde denkleştirme uygulaması olması gerekir. Denkleştirme uygulaması olması durumunda değil bir ay iki aylık sürede denkleştirme de mümkündür.

          1. Merhaba mustafa bey

            Ben simdi 12 saat çalışıyorum haftada 5 gun çalışıp 3 gun izin yapılıyor çalışma saatimiz aylik değil saatlik ucret olarak ödeniyor

            Örneğin
            Ocak 187.5
            Şubat 180
            Mart 187.5
            Nisan 187.5
            Mayıs 154.5
            Haziran.195
            Temmuz 161.5
            Ağustos 187.5
            Eylül 195
            Ekim 184
            Kasım 195
            Aralık 202.5 saat olarak uygulanıyor
            Hedef saatleri geçtiğinde fazla mesailer sayılıyor bizim 180 saat çalışmamız gerekmiyormu
            11 saat çalışma karşılığında topla.
            240 saat 20 saat yemek molası 220
            180 saat aylik çalışma 40 saat mesaimiz kalması gerekmiyordu?

  30. Sabah 07.45 akşam 5 olan çalışma saatinde hesaplama 7.5 x6veya 9 x5 olarak hesaplanıyor ve çalışma saatim dolmadı diye 16 saat nöbet ve 8 saatlik acil nöbeti yazılıyor hastanede mesai ücreti yok temmuz ayi için benim çalışma saati kaç acaba hesaplama yolu ve sarı lütfen

  31. 8:30’da işbaşı yapan ve 18:00’da paydos eden firmada haftada 6 gün çalışılıyor.
    1 saat öğle yemeği ve 2 çay molası 15’şer dakikadır.
    Ayda 4 pazar harici çalışma günü oluyor.
    Bu çalışılan süre hakkında yasal olan nedir bilgilendirmenizi rica ediyoruz.

    1. Ceylan hanım, bu kadar bilgiye sahip olduktan sonra size de hesaplama yapabilirsiniz. Bir haftada çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa, üstü için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

  32. Merhaba
    Taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçiş yaptık hastanede güvenlik görevlisiyiz
    12 saatçalış 24 saatizin 12 saatçalış 48 saat izin olarqk çalışıyoruz
    15 mayıs 14 haziran tarihleri arasında 16 defa nöbet tuttum 16×12:192 saat yapar
    12 saat mesai yaIlması gerekiyormu

  33. daimi işçi kadrosunda devlet hastanesinde sabah 8 akşam 16:30çalışıp ayda en az 5kere 3er saatlik saat tamamlamaya kalıyoruz bu bazı aylar 7 de oluyor bazı aylar sadece 12şer saatlik 2nöbet şeklinde oluyor.12 -13arası yemek paydosu.bu hesaplama doğrumudur genede saati doldurmadığımız söyleniyor ayda kaç çalışma günü varsa 9saat ile çarpıp bu şekilde çalıştırıyorlar

  34. Merhaba 4dli isci olarak devlet hastanesinde görev yapmaktayiz 7.30-16.30 saatleri arasinda hafta ici 5 gün calismakta oglen arası yarım saat hastane icinde mecburi kullanmaktayiz. Haftalik 42.5 saat calistigimiz eksik 2.5 saatler toplanarak acil birimde ayda 1 kez 10 saat nöbet tutmaktayız fakat mayıs ayini ornek verirsek 23 gun çalışmışız ve 8.5 saatten 195.5 saat yapmakta bu durumda mesai tamamlama yapmak zorundamıyız. Tesekkur ederim.

    1. Canan hanım, çalışma süreleri haftalık hesaplanır. Hastanenin hesabı tamamen yanlıştır.

  35. merhaba mayıs ayında 2 gün bayram tatili var. normal şartlarda 202,5 saatın ustundekı calısmalar fazla mesai olarak veriliyor. bayram tatılı oldugu için 2*7,5=15 saat 202,5 saatten dusup 187,5 saat ustumu ffazla mesai olarak verılır. yoksa yinede 202,5 saatın ustumu ffazla mesai olarak verılır.
    Biz mayıs ayında fiili olarak 253 saat calıstık. bodroda 50,5 saat fazla mesai , 7 saat bayram mesaisi olarak yazılı

    1. Merhaba. Daha önce defalarca ifade etmiştim. Fazla mesai hesabı aylık yapılmaz. Mutlaka haftalık yapılmalıdır. Sorunuzu da ona göre değerlendirmelisiniz.

  36. haftalık çalışmalarda resmi tatil denk gelirse yinede 45 saat çalışmak mı gerekir…iş yerinde 12 saat olarak çalışmaktayım. Resmi tatilin olduğu hafta yine 4 gün çalıştım. Remi tatil günü görev iznim var..Ama o hafta 45 saat çalıştığım halde puantaja 1 gün haftalık tatil, 1 gün resmi tatil gösterilmiş . diger 5 gün 7,5 saat olarak gösterilmiş. dolayısı ile yol ve yemekten 1 gün kesilmiş …bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.. Yapılan puantaj doğru mu?

  37. Devlet hastanesi acil servissinde çalışıyorum .khk il kadroya geçen içşiyim.
    Acil serviste 7:30-15:30 15:30-23:30 23:30-07:30 olarak 3 vardiya çalışıyoruz.
    6 gün üzerinden.

    Diğer kısımlarda 07:30-16:30 arası çalışılıyor.

    Ve sadece o kısımda çalışanların öğlen 1 saat molasını çalışma saatinden sayarak hafta sonu nöbeti uazılmıyor bizim yarım saatimiz çalışma saatinden sayılmıyor.

    Çalıştığımız konumdan dolayı yemeğe beni birinin göndermesi gerekiyor. Ve beni gönderen arkadaş benim iş yükümüde çekiyor.

    Bu konuyla ilgili yasal bir talebimiz olabilirmi?

    Ayrıca yıl boyu her ay 180 saatin üzerinde çalışıyoruz bu ay 27 gün çalışıyorsam bir sonraki ay 25 yada 26 oluyor.

  38. İyi günler çalıştığımız kurum resmi tatil ücretini veriyor fakat çalışılan saatleri mesaiden saymıyor mesala 19 mayısta 8 saat çalıştın ve mesai olarak aldın onun yerine izinli olduğun bir gün gelip 8 saat çalışmanız gerekir diyor bu yapılan uyğulama doğrumudur

    1. Ayşe hanım, resmi tatilde çalışınca ücretini alıyorsunuz ama sonrasında izinli olduğunuz bir gün gelip çalışmanız mı isteniyor? Bu, duyduğum en garip uygulamalardan birisi olsa gerek.

  39. Merhaba ozel bir hastanede ameliyathanede calisiyorum. Calistigimiz kurum mart ayinda 230 saat calistirdi ve mesai alamadim sebebini sordugumda 31 ceken aylarda 230 ustu mesai oldugunu soyluyorlar. Ayrica resmi tatillerde mesai ucreti 1 katindan verilecegini 2 kati ustunden mesai verilmeyecekmis 2005 girisliyim ve kesintisiz calistim kidem ve ihbar alarak cikabilirmiyim acil cevap bekliyorum lutfen

    1. Merhaba, size buradan kesin cevap verirsek yanıltabiliriz. Fazla mesai ise aylık hesaplanmaz ve haftalık olarak hesap edilmelidir.

      1. şimdi haftalık 45saat dolmuyor diye ayda isterse 300 saat çalıştırsın ama bi hak yok öylemi

        1. Menekşe hanım; aylık 300 saat çalıştırırsa, sizce haftalık 45 saati doldurmama ihtimali var mı?

  40. MErhaba ben özel güvenlik olarak bir fabrikada taşeron olarak çalışıyorum günlük 12 saat çalışıyoruz 2 gündüz 2 gece 2 iZin sisteminde. Sorum şu bizim mola saatimiz Yok sadece bir işçi günde iki üç defa bizi tuvalete için değiştiriyor ancak 10 dk süremiz var kişi başı ve ayrıca adam eksilince işten çıkan veya yıllık izinde vardiya karışıyor bazen 15 günde bir gün iZin ancak yapıyoruz ama aynı ay içinde ay sonuna doğru izin günümüzü artırıp mesela bir haftada üç gün dört gün izin yazıp mesai vermiyorlar bu konularda ne yapabiliriz ayrıca bodroda aylık 22.5 saat fazla mesai gösteriyorlar

    1. Özcan bey ne yapmak istiyorsunuz? Çalışmaya devam etmek mi yoksa işten ayrılmak mı?

  41. merhaba ben diyaliz hemşiresiyim sabah saat 7,00 da hastaları alıyoruz. akşam saat 16 : 00 bazende 16: 30 gibi hastaları çıkartıyoruz. haftanın 6 günü bu şekilde çalışıyorum. iş yeri hiçbir şekilde ne mesai ücreti nede fazla mesai vermiyor. 7 yıldır aynı şartlarda aynı iş yerinde çalışmaktayım. artık böyle çalışmak istemiyorum sigorta günüm 3660 2005 sigorta girişim var. bunu gerekçe göstererek kıdem tazminatımı alıp ayrılabilir miyim. lütfen yardım!!!

    1. Engin bey fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi tek başına bir haklı fesih gerekçesidir. Bu durumu ispat edebileceğinizi düşünüyorsanız, haklı fesih yaparak işten ayrılabilir ve hakkınızı yasal olarak arayabilirsiniz.

  42. Merabalar ben 08.03.2018 de işe giriş yaptım ve o ay 31 gün çekiyor bu durumda 31. Günümde kesinti yapılabilirmi.

  43. 12 saat calısıyom ayda 20 gün 10 gün istirat edıyom 12 saate ne kadar mola dusuluyo mesaiyi hesaplamak icin

    1. Koray bey, fiilen ne kadar mola kullanıyorsanız, o kadar süreyi düşmelisiniz. Maktu bir süre yoktur.

  44. DEVLET HASTANESİ ÇALISANIYIM TAŞERONDAN 4D STATÜSÜNE GEÇİŞ YAPANLARDANIM SUAN 08:00-17:00 MESAİ SİSTEMİNDE ÇALISMAKTAYIM AMA KENDİ İSTEĞİMLE 24 SAAT ÇALISMAYI KABUL EDİYORUM DİYEREK BİR DİLEKÇEYLE 24/72 NÖBETLİ BİR BİRİMDE CALISMAM MÜMKÜNMÜDÜR?

    1. Mustafa bey, bu idarenin takdirindedir. Ama bir işçinin günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılması yasal değildir.

  45. 4 hafta 28 gün eder peki 30 çeken ayda geriye kalan 2 gün ne olacak? bu 16 saati nasıl dahil edeceğiz fazla mesaiye.
    haftalık hesaplanıyorsa mağduriyet söz konusu olmaz mı?

    1. Murat bey, bu durumda haftalık hesap yapılmaya devam edilir. Örneğin haftanın sonunda 10 saat fazla mesai gündeme gelmişse, bir sonraki ayın maaş bordrosuna bu ücret yansıtılır. Dolayısıyla bir mağduriyet söz konusu olmayacaktır.

  46. Merhaba şu çalışma prağramına göre fazla mesai doğarmı 00.00 iş başı 02.00 paydos evine gidip istirahat ediyor 09.30 da tekrar iş başı yapıyor 19.30 da paydos edip aracı teslim edip istirahete çekiliyor. o gece ve gündüz yatıyor Tekrar iş başı diğer gün 00.00 da bu çalışmada mesai doğarmı pazara denk geldiğin pazar mesaisi hak edermı. Aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler.

  47. anasını satıyım ayda 246 saat calısıyoruz nereye bildirmem lazım bunu mesaisiz 246 saat calısma ceklımız pazertesi 7.30-6 salı gunu6-7.30 carsamba gemiyosun persembe7.30-6 boyle bı sıstemımız var

  48. Merhaba,

    Peki hesaplama yaparken her haftayı kendi içerisinde nasıl değerlendireceğiz.
    Örneğin ayın 28-29 ve 30 unda ( pazartesi-salı-çarşamba) ay bittiğinde 1 hafta olmadan nasıl hesaplama yapılmalıdır. Sonuçta ilgili hafta ay sonu geldiğinden ve 45 saat dolmadan bitmektedir.
    Teşekkürler,

    1. Aylık Maktu ücretle mi (Memur gibi) yoksa günlük puantaj koşuluyla mı çalışıyorsunuz?

  49. İyi günler. Biz 112 de hizmet alımı sürücü olarak taşeron firmayla çalışmaktayız. 112 nin aylık çaluşma saati olarak 24 /72 çalıştırmıyor 1 sene 24/48 çalıltık 12/24 e döndük. Şimdi aylık 20 nöbet yapıyoruz 21/09 09/21 olarak aylık 240 saat çalışıyoruz. Günlük.7.5 haftalık 45 saat hesaplama işinde kafalarımız karıştı. Toplam aylık kaç saat fazlmız var ve bu nöbetlerin bazıları pazara bayram tatiline denk geldiginde artısı oluyormu bize. Teşekkür ederim..

    1. Şahin bey biraz karışık yazmışsınız. Ama şunu bilmeniz yeterli. Fazla mesai HAFTALIK hesaplanır. Dolayısıyla haftalık 45 saati aşan çalışmalarınız fazla mesaidir. Bir de bunun dışında bir günlük zaman diliminde 11 saatten çok çalışıyorsanız, bu 11 saatin üstü de otomatik olarak fazla mesai kabul edilir. Şu yazım da sizin işinize yarayabilir.

      1. Saglık bakanlıgı hizmet alımı yaparak ihale usülü sürücülü ambulans kiraladı büz bu şirkette çalışırken 112 sisteminin çalışma sisteminde çalıştırlmamız gerekmiyormu. Bu sözleşme sürecince çalışma sistemimiz 24 çalış 48 saat istrahat daha sonra 12 çalış 24 istrahat olarak çalıştırıldık. Oysa 112 de personel memurlar sözleşmeli işçi ve memurlar belediyelerden geçen işçi şoförler 24 72 çalışıyorlar nöbetleri bayrama denk geldiginde mesaileri var artı mesai yapabiliyorlar yürütme böyle.. Şimdi hizmet alımı ile alınan maaşı sigortası şirket tarafından ödenen işçiler bizler aylık olarak mı haftalık olarakmı ne yapıcagımızı anlamıyoruz.. Buna nazaran sizin dediginiz gibi hesaplarsak bi haftaya kaç nöbet hesaplıcaz pazar akşam 9 da gittigim mesaim sabh 9 da çıkıcam gece 12 den sonra p.tesi oldu. Durumlarımız çok karışıl hangi çalışma sistemine göre çalıştırılıyoruz hakkımızı nasıl arıcaz..

        1. Memurlarla işçilerin tabi olduğu mevzuat farklıdır. İşçiler hiçbir surette bir günde 11 saatten fazla çalıştırılamazlar. Haftalık da 45 saatin üzerinde çalışma yaparlarsa fazla mesai ücretlerinin ayrıca ödenmesi gerekir. Sağlık sektöründe, son yapılan değişikliklerden sonra, gece döneminde de 7,5 saatin üzerinde çalışma yaptırılması mümkündür. Dolayısıyla, fazla mesainizi haftalık olarak hesaplamanız gerekir. Önemli olan, ara dinlenmesi hariç günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılmamanızdır.

      2. Bende 112 de sürücüyüm 12-36 sistemi çalışıyoruz mutemedlik haftalık çalışmayı hesapa katmıyor ayın içine giren Pazar’ları çıkarıp geri kalan günler(30-4=26) *8 şeklinde aylık çalışma çıkarılıyor 200 saatin üstü saatlere kadar çıkıyor. Hafta yapamayız ayın 1i örneğin cumaya 30 uda Salı’ya geldi nasıl haftalık yapacağız diyolar takvime baktığımızda ay bazen 5 haftaya çıkıyor 12-36 sistemi olduğu için hafta tatili gösterilmez dendi önceden Pazar’ları tatil çalışması sayılıp artı yövmiye yazılıyodu 05457781903 lütfen müsait olduğunuzda çok kısa görüşlerinizi bekliyorum yaklaşık 60 sürücü vb. çalışan işçi arkadaşlar adına

        1. Kerim bey aslında sorunun cevabını yazıda zaten verdik. Cevap basit ama ne yazık ki bazen işi kendimiz zorlaştırıyoruz. Yapılması gereken, sadece 7 günlük zaman dilimi için hesaplama yapmaktır. Kanun açık, daha başka ne söyleyebiliriz ki?

          1. Doğru anlatımla haftanın ortasında değişen hesaplamalar çalışma düzenlemeleri değilde neyi referans almalıyız.Ayın ilk gününden başlamak suretiyle haftalık çalışma saatleri hesaplanmalıysa buna göre ayın ilk haftası bizim çıkış noktamız mı olmalı.

          2. Bir örnekle izah edeyim. İçinde bulunduğumuz mart ayının 1. günü pazartesi. 4 hafta geçince 28 mart geliyor ve buraya kadar sorun yok. İşçinin bu dört hafta için hak ettiği fazla mesai ücreti varsa nisan ayında ödenmelidir.
            İşte sonraki hafta yani 29 mart-4 nisan için de kendi içinde hesaplama yapılmalı ve fazla mesai ücreti çıkıyorsa mayıs ayında ödenmelidir. Referans olarak alınacak bir tarih olmaz; çünkü zaten süregelen çalışmalar vardır.

    2. Mustafa bey öncelikle teşekkür ederim. 12/36 sisteminde 4 kişi Güvenlik görevlisi olarak çalışıyoruz. Bir arkadaşımız izine ayrıldığında 12/24 sistemine geçiş yapılıyor. Ay süresince şahsım ve diger bir arkadaşa18 nöbet,diger 3.arkadaşa 17 nöbet denk gelmiştir. 17 nöbet denk gelen ve 18 nöbet tutan diğer arkadaşa haftalık çalışma süresi olarak iki hafta 45 saati aşan çalışma süresi denk gelmistir ve 20 saat fazla çalışma mesaisi ödemesi yapılmaktadır. Ben 18 nöbet tuttuğum halde bir kez haftalık 45 saati aşan fazla çalışma suresine istinaden 10 saat mesai ödemesi yapılmıştır. Ay bazında 18nöbet×11 saat =198 saat çalışmam var. Itiraz ettiğimde sizin dediginiz gibi haftalik 45 saati asan çalışmalarda ödeme yapılacağını ve herhangi bir haksiz uygulama olmadığı cevabını verdiler. Şimdi bu durumda ortada bir haksızlık varmi/yokmu? Mahkemeye versem nasıl bir sonuçla karşılaşırım. Mahkemenin lehime karar verme olasılığı varmıdır.Simdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.

Başa dön tuşu