SGK

İşçinin aldığı rapor emekliliği etkiler mi?

İşçinin hastalanması her zaman mümkündür. Böyle bir durumda istirahat raporu alan işçiye, şartları sağlamışsa rapor parası ödemektedir.

Peki ama işçinin raporlu olarak SGK’ya bildirildiği günler ne olur? Raporlu günler emeklilikte sayılır mı? Rapor emekliliği etkiler mi?

İşçinin sağlık raporu alması

Önce bu konudan kısaca bahsedelim. Aşağıdaki durumlarda işçinin istirahat raporu alması mümkündür:

  • İşçinin hastalanması
  • Kadın işçinin 16 haftalık analık iznine ayrılıyor olması
  • İş kazası geçirilmesi ya da meslek hastalığına tutulması

Rapor parası

İşçi istirahat raporu aldığı her durumda, rapor parası da alamamaktadır. Bunun bazı şartları vardır. Yukarıda bahsedilen her durumda farklı şartlar olmakla birlikte, hangi durumlarda rapor parası alınabileceğini şu yazımızdan görebilirsiniz: mustafabaysal.com/rapor-parasi-ya-da-gecici-is-goremezlik-odenegi-nedir

Burada aynı konuya tekrar girme gereği duymuyoruz. Ama işçi rapor parası alsa da almasa da, raporlu olduğu günler SGK’ya ayrı bir kod ile bildirilmektedir.

Raporlu olan işçinin sigortası yatırılır mı?

rapor alınan günler emeklilik etkisi

Bu hususu da daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/raporlu-iscinin-sigorta-primi-yatirilir-mi

Raporlu olan bir işçinin sigortası, kural olarak SGK’ya bildirilmez. Yani bu işçi için eksik sigorta bildirimi yapılır. Çünkü raporlu olan işçiye, ayrıca ücret ödenmesi gerekmemektedir.

Bunun tek istisnası, işverenin kendi inisiyatifiyle işçiye ücret ödemesidir. Yani örneğin işçi rapor almıştır ve rapor parası da alacaktır. Ama işveren buna rağmen, işçisine ayrıca maaşını ödemeye devam etmek isteyebilir. Bunun önünde bir engel yoktur.

İşte böyle bir durumda, işçisine maaş ödeyen işveren, sigorta bildirimi de yapmak zorundadır. Ama onun dışında, bir aylık süre zarfında örneğin 10 gün istirahat raporu alan bir işçinin SGK bildirimi 20 gün üzerinden yapılacaktır.

Raporlu günler emeklilikte sayılmaz

Evet, raporlu günler için işverenin kural olarak, ücret ödeme yükümlülüğü olmadığını söylemiştik. O halde, işçisine ayrıca ücret ödemeyen işveren, SGK’ya raporlu günleri 01-İstirahat olarak bildirecek ve böylece bu işçi için sigorta primi ödemeyecektir.

Bu nedenle de, SGK hizmet dökümünde 01-İstirahat olarak bildirilen günler, emeklilikte dikkate alınmayacaktır.

SONUÇ

Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki; SGK hizmet dökümünüzde 01-İstirahat olarak bildirilen günleriniz, sizin sigortanızın bildirilmediği günlerdir ve bu nedenle de emeklilikte dikkate alınmaz.

Örneğin 20 yıllık kesintisiz çalışmanız sırasında toplam 125 gün sağlık raporu almış ve SGK’ya da 01-İstirahat koduyla bildirilmişseniz, bu günleriniz emeklilik hesabında dikkate alınmayacaktır.

Bu günleri daha sonra tekrar borçlanmanız da mümkün değildir. Sigorta borçlanması konusunu açıkladığımız yazımızdan da görebileceğiniz üzere (mustafabaysal.com/geriye-donuk-sigorta-nasil-kazanilir-ssk-borclanmasi-nasil-yapilir) raporlu günlerin geriye dönük borçlanması da ne yazık ki mümkün değildir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. Merhabalar Emekliliğine 150 gün kalan biri ameliyat olup rapor alırsa emeklilik süresi ertelenir mi? ameliyat durumunda alınan raporda istirahat raporu olarak mı nitelenir.

    1. Merhaba, emeklilik için eksik prim günü varsa, raporlu olduğu günlerde prim bildirilmediği için emeklilik günü uzayacaktır. Böyle bir prim sorunu yoksa, emeklilik günü etkilenmez.

  2. Eski çalıştığım işyerinde şöyle bir uygulama vardı. Raporlu olunan dönem için sgk dan alınan parayı işyerine veriyorduk. Onlarda tam maaş ve tam prim ödemesi yapıyorlardı. Bu ödenen primler emeklilikte sorun olur mu? Sgk hizmet dökümünde o ayların başında * isareti var.

    1. Merhaba, işyeri uygulaması yasal ve uygundur. İşaret kısmını ise anlamadım Bediha hanım. Alo 170’i arayarak sorabilirsiniz.

  3. Merhaba Mustafa Bey Şubat ayında 15 gün rapor aldım maaşım kesildi, kesilen miktarın bir kısmını iş göremezlik ödeneği olarak alacağım
    Sorum şu; Mart ayında EYT den dolayı emekliliğe başvurunca kıdem tazminatı hesaplanırken Şubat ayında aldığım eksik maaş mı hesaba katılır?

  4. Merhaba mustafa bey EYT ile ilgili bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.ben 95 girişliyim EYT den faydalanıyorum normalde 5750 pirim istiyor sgk benim şuan 203 günüm eksik,borçlanma yaptım fakat EYT den emeklilik için 5000 gün yeter diye okuyorum hep ben bu borçlanmayı ödesem emekli olunca maaşımda değişiklik olurmu yani alacağım para 5000 günde emekli olmakla 5750 günle emekli olmak maaşa farklı yansırmı teşekkür ederim.

  5. 24 Aralık 2022 tarihinde aldığım sağlık raporu 03.01.2023 tarihinde bitecekti ancak iş yeri raporumun süresinin dolmasını beklemeden 26 Aralık’ta yani raporum devam ederken beni emekliye sevk etmiş bu doğru bir uygulama mıdır

    1. Emekliye mi sevk etmiş yoksa işten mi çıkarmış? Zannederim işten çıkardığından bahsediyorsunuz ki; evet işçinin raporlu olması, onun işten çıkarılmasına teknik olarak engel olmaz.

  6. Mustafa bey kamuda 4b sözleşmeli personel olarak çalışıyorum. Sözleşmemize göre günün geldiğinde emekli oluyorsun. BENİM 17 Kasım 2022 tarihi ile emekliliği doluyor. Yıl başına kadar çalışmak istediğimi belirttim. Fakat kabul etmediler.
    Bazı arkadaşlar yıl sonuna kadar rapor al diyor. Acaba 1,5 ay rapor alırsam emekliliğini uzatırmıyım. Yoksa rapor alsam dahi milli eğitim 17 Kasım 2022 tarihinimi baz alır. Yardımcı olursanız sevinirim.

Başa dön tuşu