SGK

İşçi ücretsiz izindeyken sigortası yatar mı?

Ücretsiz izinde işçinin sigortası yatar mı?

Ücretsiz izin; işçinin çalışmadan geçirdiği ancak işten de ayrılmadığı bir süreci ifade eder. Bu sürecin en belirgin özelliği ise, işçinin ücret alamamasıdır. Ücretsiz izinde olan bir işçi ücret almasa da sigorta primleri işveren tarafından yatırılır mı?

Ücretsiz izin halleri

Çalışma hayatında uygulamada üç tür ücretsiz izne rastlamaktayız. Bunlardan ilki doğum sonrası ücretsiz izindir. Analık iznini tamamlayan kadın işçi isterse, bu sürenin ardından 6 ay daha ücretsiz izne ayrılabilmektedir.

Bir diğer ücretsiz izin türü ise yol iznidir. İş Kanununa göre; yıllık izne ayrılacak olan işçiye gerektiğinde 4 güne kadar ücretsiz yol izni verilmesi mümkündür.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Son ücretsiz izin türü ise, genel amaçlı ücretsiz izindir. Yukarıda belirtilen hallerin dışında, bazen işveren istediği için ve bazen de işçi talep ettiği için ücretsiz izin kullanılabilmektedir.

Ücretsiz izinde sigorta

ücretsiz izinde işçi sigortası devam eder mi?

Ücretsiz iznin iki ana sonucu vardır. Bunlardan ilki işçinin çalışmaması ve ikincisi işçiye ücret ödenmemesidir. Böylece ücretsiz izin süresi boyunca, prim matrahına esas bir kazanç olmadığı gibi ortada fiilen yapılan bir çalışma bile yoktur. Böyle olduğu için de, ücretsiz izne ayrılan işçinin sigorta primleri işveren tarafından yatırılmamaktadır.

SONUÇ

Ücretsiz izne ayrılmanın bazı sonuçları vardır. Ücretsiz izne ayrılan bir işçi ücret alamaz, bu süreler işyerindeki kıdeminden sayılmayacağı için yıllık izin ya da kıdem tazminatı ve benzeri hesaplamalarda dikkate alınmaz. Benzer şekilde; ücretsiz izne ayrılan bir işçi için işveren sigorta primi de yatırmayacaktır.

NOT: Ücretsiz izindeyken sigortası yatırılmayan işçinin GSS bakımından durumu ve sağlık yardımından faydalanıp faydalanmayacağı hususunda yazdığım makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. Ben bir şirkette alışıyorum şirkette bızkerı hucretsız izine cıkaracak. İş fesi yapsam tazminat alırmıyım.

  2. Ücretsiz izin onay dikekçem olmadan izne çıkartıldım (15)gün.sigortam da yatırılmadı. Adıma sahte imza atılmış olabilir. Bu ücretsiz izin nedeniyle (haksız yere daha sonra işten çıkartılmış olmam) işsizilik ödeneği de alamadım. Bu durumda nasıl yol izleyip dava açabilirim. Böyle bir hakkım var mı? Ayrıca iş sözleşmesine tabiyim.
    Teşekkür ederim

  3. İşçinin hakları nerede güvenlik personeli olarak çalıştığım iş yerinde ücretsiz izin talebinde bulunmadığım halde vardiya listesinde ücretsiz izinde gösterip daha sonra baskı uygulanıp ücretsiz izin formu düzenleyip imzalatmaya çalışıp sgk pirimi yatırmamak dini bayramda bile çalışana 100 de 100 ödenir çalışmayana 7.5 saat 1 yögmiye verilir deniyor 4857 sayılı işkanununda buna ragmen güvenlik firması işine geldiği gibi davranıyor neymiş özel güvenlik resmi kanuna göre devlet memuru değilmiş değilsek 5188 sayılı kanununda görev esnasında neyiz düz işcimiyiz anlamış değilim 2 vardiyalı sitemle 12 12 çalıştırıp sosyal faaliyetimiz bile olmadan çalışmamıza ragmen haksizliklarla karşı karşıyayız buda insanın zoruna gidiyor.

Başa dön tuşu