Dilekçeler / Tutanaklar

İşçi ücretsiz izin dilekçesi örneği

Ücretsiz izin İş Kanununun öngördüğü izin türlerinden birisidir. Bu iznin en önemli özelliği, işçinin temel geçim kaynağı olan ücretten mahrum kalmasıdır. Bu yazımızda sizin için bir ücretsiz izin dilekçesi hazırladık. Bu genel amaçlı ücretsiz izin dilekçesini dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Ücretsiz izin nedir?

Ücretsiz izin; işçinin çalışmadığı ve ücrete de hak kazanmadığı zaman dilimini ifade eder. İşçinin asıl geçim kaynağı ücret olduğuna göre, ücretsiz izin kavramına da ihtiyatla yaklaşmak gerekir.

 

Ücretsiz izin hangi hallerde verilir?

Ücretin öneminin farkında olan İş Kanunu ücretsiz izni ancak ve ancak 3 durumda caiz kılmıştır. Bu 3 durum şunlardır:

  • Yıllık izne ayrılan işçiye, yolda geçecek sürelerine karşılık verilebilen 4 güne kadar ücretsiz yol izni
  • Kadın işçinin doğum sonrası talep edebileceği 6 aya kadar ücretsiz doğum izni
  • Yine doğum sonrası kadın işçinin talep edebileceği yarım günlük ücretsiz izin

Zorla ücretsiz izin olur mu?

Aslında İş Kanununda yer alan ücretsiz izin türleri yukarıdaki 3 durumdan ibaretti ve dolayısıyla zorla ücretsiz izin olmazdı. Olmazdı dedik; çünkü korona virüs salgını nedeniyle artık geçici de olsa nur topu gibi bir “mecburi ücretsiz” iznimiz daha var.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Korona nedeniyle ücretsiz izin

Şu yazımızda zorla ücretsiz iznin olup olmayacağını ve dolayısıyla korona virüs / Covid 19 nedeniyle ücretsiz izni açıklamıştık: mustafabaysal.com/zorla-ucretsiz-izne-cikarilma

Burada tekrara girmeden özetlemek gerekirse; 17/04/2020 tarihinden itibaren 3 aylık süreyi geçmemek üzere, işverenlerin işçilerini ücretsiz izne çıkarmaları mümkün kılınmıştır.

Buradaki ücretsiz izin bir tür “mecburi” ücretsiz izindir; çünkü işçinin bu hususta rızasının alınmasına bile gerek yoktur. Tabi bu şekilde ücretsiz izne çıkarılan işçilere, devletin her gün için 39,24 TL ödeme yapacağını da hatırlatmamız gerekir.

Covid 19 nedeniyle ücretsiz izin dilekçesi

Açıkçası insanların arama motorlarında bu tür aramalar yaptığını görsek de korona virüs nedeniyle ücretsiz izne ayrılması için işçiden ücretsiz izin dilekçesi alınmasına gerek yoktur. Bu konuda işçinin rızası ya da talebi aranmadığına göre, dilekçe aramanın da mantığı olmayacaktır.

iş kanunu ücretsiz izin dilekçesi

Ücretsiz izin dilekçesinde olması gerekenler

Bu yazının konusu olan ücretsiz izin dilekçesi; yukarıda bahsettiğimiz 3 temel ücretsiz izin hali ve korona nedeniyle geçici olarak hayatımıza giren mecburi ücretsiz izinden farklı olarak, genel bir ücretsiz izin dilekçesidir.

Çünkü çalışma hayatında, yukarıda belirtilen haller nedeniyle de işçi ücretsiz izne ayrılmak isteyebilir. İşçi kendini iyi hissetmeyebilir, bir arkadaşının düğününe katılmak isteyebilir ya da bir süre çalışmak istemeyebilir. Nedeni ne olursa olsun, işçi ücretsiz izin talep eder ve işveren de kabul ederde sorun yok demektir.

Fakat şunu unutmamak gerekir ki; işçi ne kadar talep ederse etsin, kanunda öngörülen 3 temel hal dışında, işverenin işçisinin ücretsiz izin talebini kabul etme yükümlülüğü yoktur.

Ücretsiz izin dilekçesinde temel olarak ücretsiz izin talebinin nedeni, ücretsiz izne ayrılmak istenen süre ve açık irade beyanının olması yeterlidir.

Ücretsiz izin süresi

Bu yazının konusu olan ücretsiz izin talebi, kanundaki haller dışında genel bir ücretsiz izin talebine ilişkin olduğu için, belirlenmiş bir süre de yoktur. Bu süre işçi ve işveren anlaştığı müddetçe, bir gün de olabilir yıllar da sürebilir.

özel sektör ücretsiz izin dilekçesi

Ücretsiz iznin sonuçları

Ücretsiz iznin en temel sonucunun işçinin ücret alamaması olduğun söylememize bile gerek yoktur. En az bunun kadar önemli bir başka sonucu olarak da işçinin ücretsiz izin günlerinin, onun kıdem tazminatı ya da yıllık izin hesabında dikkate alınmayacağını hatırlatmak isteriz.

İşçiler bazen işlerini kaybetmemek için zorla ücretsiz izin dilekçesi imzalamaktadır. Zorla bile olsa, böyle bir dilekçe imzalandığı anda artık ücretsiz izin süreleri işçinin kıdeminde dikkate alınmayacaktır.

Ücretsiz izin dilekçesi örneği

İşçi tarafından işyerine verilecek olan ücretsiz izin dilekçesi örneğini aşağıdan indirebilirsiniz.

Bu dilekçeyi işverene verirken, eğer ileride işverenle sorun yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız evrak kayıt numarası almanızı öneririm. Böylece olası bir anlaşmazlık durumunda, talebinizi kanıtlamış olursunuz. Ama işyeri ile aranızdaki güven ilişkisine göre, dilerseniz böyle bir şey yapmayabilir ve işverene güvenebilirsiniz.

drive.google.com/open?id=0B3IQOb5JnsdQVDFpeHlYY19jLUU

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 Yorum

  1. Merhaba, bu bilgiyi her yerde araştırdım ama bir türlü bulamadı. 1 günlük ücretsiz izin alan kişi dilekçesine hangi tarih aralığını yazmalı. Örneğin, 23 mayısta izin almak istiyorum. 23/05/2023 – 23/05/2023 tarihleri arasında mı yazmalıyım yoksa 23/05/2023-24/05/2023 tarihleri arasında mı 1 günlük izin talep ediyorum yazmalıyım. lütfen dönüş yapabilir misiiz

    1. Merhaba, bunun yerine 23/05/2023 tarihinde kullanmak üzere bir günlük izin talep ediyorum demeniz yeterli olacaktır Fatma hanım.

  2. Merhabalar 6 aydir calistigim isyerinden ocak ayinda 20 gun subat ayinda 15 gun ucretsiz izin kagidi imzalamak kaydiyla ucretsiz izine cikarildim akabinde kuculmeye gittiklerini istifa etmemi istediler bende istifa etmiycemi soyledim 1 haftadir pandemiden dolayi cikaramadiklari icin bugun iletisime gecip 17 mart sonuna kadar ucretsz izin dilekcesi doldurmami sonrasindada kendilerinin cikis yapcaklarini soylediler suan ucretsiz izin dilekcesi bekliyorlar dilejceyi hazirlamalimiyim bana eksisi ve artisi .ne olur

  3. Merhaba efendım
    Kovid surecınde sırketler ucretsıze cıkartıyor işlerınede geldı acıkcası. Pekı ucretsız ızındeyken rapor alınca rapor ucretını alıyoruz ya, şu an verılen ücretsız ızın devlet destegı alırken aynı zamanda raporda alabılıyor muyuz? Yanı ücretsızdeyken aralıklı rapor alıp şırkete atsak devlet destegı kesılıyor mu yada şirketın hukukı bır yetkısı var mı raporla ılgılı?

  4. selamlar ben 23 marta işe girdiğim yöneticiliğini … gurupa ait şirketine bir rezidans,da danışman olarak görev yapıyordum haftanın 6 günü 12 saat olarak çalışıyordum asgari ücrette bu ay ağustostun 18 işime son verildi sebebsiz olarak bana gelme dediler bu durumda ne yapmam nasıl yola başvurmam gerekiyor hiç haber vermeden işten cıkardılar haksız yere. ihbar tazminat alabilirmiyim? iş yerimi nereye şikayet edebilirim fazla mesai ücretimi alabilirmiyim? şu anda işsizim

    1. Merhaba, elbette ihbar tazminatı almanız mümkün olabilir. Ayrıca bu aralar işten çıkarma yasağı da var. Bir avukata danışarak hakkınızı yasal yollardan aramanızı öneririm.

  5. Hayırlı Akşamlar Hocam
    Ben 10 yıl kamuda taşeron olarak çalıştım
    2018 Nisan Ayında 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçtim.Kadrom Temizlik Görevlisi olarak geçiyor. Lakin yaklaşık 5 aydır valiliğin vermiş olduğu görevlendirme ile kurumumda şoför olarak görev yapıyorum.
    Bu gün biri 1 yıl vasıflı işde görevlendirilirsen bir daha vasıfsız işte çalıştırılamazsın dedi
    29. Maddenin D fıkrası ile bu mümkünmüş
    İşin doğrusu şoför olarak kalmak istiyorum ne yapabilirim
    Hocam sizin konu ile alakalı görüşünüz nedir
    Şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba, size verilen bilginin aslı yok. İş sözleşmenizde göreviniz ne olarak geçiyor? Şoför değilse, ancak idare uygun gördüğü müddetçe şoför olarak çalışmaya devam edebilirsiniz.

    1. Merhaba, kıdeminiz 1 yılın üzerindeyse haklı fesih yapabilirsiniz. Kıdem tazminatını almak için ihtara gerek yoktur; işveren ödemek istemezse hukuki yollara başvurmanız gerekir.

  6. Merhaba bebeyim var 6aylik üçretsis izini kullandim ama işe başlayamam korona vusüsden dolayi bebeyimi bakan insan yok kimseyede güvenemiyirum tekrar ücretsiz izin isdedim vermiyolar ya calişcan yada devamsizlikdan cikartirim diyolar ne pa bilirim senemde var cikarsam senem boşa gitcek

    1. Merhaba, bu durumda ne yazık ki yapabileceğiniz bir şey yok. Ya işe başlamalısınız ya da işverenin sizi çıkarma hakkı olacaktır.

  7. Merhabalar
    6.5 yildir bir kamu bankasinda calisiyorum.Eşim ve cocugum yurt disinda oldugu icin ucretsiz izin talebinde bulunacagim,ucretsiz izin vermemeleri durumunda istifa edecegim peki tazminat alabilirmiyim alabilmek icin ne yapmam lazim simdiden tesekkur ederim .

  8. Merhaba sorunumuz ssk pirimin yatmamasi eşim yaklaşık 2 yildir bir lokantada çalışıyor ssk girişi yapılmış ancak 2 yılda yatan pirim 16 gün çıkışta yapmamış bunun üzerine çanakkale sgk na 8 aydi hem yazılı hem sözlü sikayette bulunduk 170 si aradık hiç bir sonuç alamıyoruz eşim 12 saat çalışıyor 1200 tl maaş aliyo nereye gitsek eli boş dönüyoruz hani diyorlar ya devlet işçiden yana alakası yok ne yapmalıyız bize bir yol gösterin 8 aydır sgk gidip geliyoruz aldigimiz cevap bekleyin daha ne kadar bekleyeceyiz bilmiyoruz yardimci olursaniz sevinirim sagilarimla

    1. Merhaba. Sizi çok iyi anlıyorum, ama anladığım kadarıyla şikayetiniz henüz sonuçlanmamış. Beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey de yok. Daha da sonu. alamazsanız, işten ayrıldıktan sonra dava açabilir ve bildirilmeyen primlerin işlenmesini sağlayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu