Hafta tatili nasıl hak edilir?
İş Kanununun işçilere tanıdığı önemli haklardan birisi de hafta tatilidir. İşçiye 7 günlük zaman diliminde en az 24 saat hafta tatili verilmesi gerekir. O halde, neden böyle bir yazı yazdığımı düşünebilirsiniz. Madem işçiye hafta tatili verilmesi zorunludur; o halde hafta tatilini her işçi peşinen hak etmiş olmaz mı?
Hafta tatili kavramı
İş Kanunu işçilere hafta tatili verilmesini şart koşarken, bunu bazı hallerin varlığına da bağlamıştır. Şöyle ki; işçiye her halde ve şartta hafta tatili verilmesi gerekmez. Bunun için temel şart şudur: İşçi hafta tatilinden önceki iş günlerinin tamamında çalışmış olmalı ya da çalışmış kabul edilmelidir.
Hafta tatilinden önceki iş günlerinde çalışmak
Evet, işçiye hafta tatili verilmesinin zorunlu olması için işçinin, bugünden önceki iş günlerinde çalışmış olması gerekir. Çalışmamışsa bile geçerli bir mazeretinin olması gerekir. Bunu bir örnekle daha anlaşılır hale getirelim.
İşçinin hafta tatilinin pazar günü olduğunu varsayalım. Bu işçi pazartesiden cumartesiye haftanın 6 günü çalışmakta ve pazar günü de dinlenmektedir. Diyelim ki işçi, mazeretsiz bir şekilde, salı günü işe gelmedi. Bu durumda işçi, hafta tatilinden önceki iş günlerinin tamamında çalışmadığı için hafta tatiline hak kazanmayacaktır. Bu durumdaki bir işçinin hem gelmediği günü yevmiyesi hem de pazar gününün yevmiyesi kesilecek ve 1 gün işe gelmeyen işçinin 2 günlük ücreti ödenmeyecektir. Çünkü, bu işçi hafta tatiline hak kazanmamıştır.
İkinci bir örnek daha yapalım. Aynı işçi yine Salı günü işe gelmemiş olsun. Ancak o gün sağlık raporu almış olsun. Bu işçi Salı günü işe gelmediyse de, geçerli bir mazereti olduğundan çalışmış sayılacak ve hafta tatilini de hak edecektir.
SONUÇ
İşçiye 7 günlük zaman diliminde en az 24 saat kesintisiz hafta tatili verilmesi bir zorunluluk olmakla birlikte; bunun için bir ön şart vardır.
İşçi, hafta tatili gününden önceki iş günlerinin tamamında çalışmış olmalı ya da çalışmamışsa bile geçerli bir mazereti olmalıdır.
Aksi takdirde, yani hafta tatili gününden önceki iş günlerinin her hangi birinde mazeretsiz olarak işe gelmeyen işçi, hafta tatilini hak etmeyecektir.
Merhaba hocam iyi günler dilerim şimdiden cevabınız için teşekkürler.
Bir işçi hafta tatili kullanmadan kaç hafta çalışabilir yani aralıksız olarak hafta tatili olmadan gün hafta ay olarak bir kısıt var mıdır.
Bu konuyla ilgili bir kanun yönetmelik vb. yada yargıtay mahkeme kararı var mıd
Merhaba, işçi hafta tatili kullanmadan çalışamaz. Bunun süresi de olmaz. Haftanın 6 iş günü çalışan ve 45 saati dolduran bir işçi, 7’nci gün hafta tatili yapmak zorundadır. Şu yazım işinize yarayacaktır: Hafta tatili toplu kullanılabilir mi?
Mustafa Bey merhaba . Kamuda çalışmaktayım. Hafta içi 08:00-17:00 5 gün çalışıyorum cumartesi ve pazar günü çalışmamaktayim.
herhangi bir haftada Cumartesi çalışmayıp pazar günü işe gidersem hafta tatili çalışmasına hak kazanir miyim. teşekkürler.
Merhaba, tabi olduğunuz sözleşmede ya da TİS’te cumartesi ve pazar hafta tatili olarak mı görünüyor? Eğer pazar gününüz hafta tatili olarak belirlenmişse ve hafta içi de çalışma sürenizi doldurmuşsanız, evet pazar çalışmasının hafta tatili çalışması kabul edilmesi gerekir. Ancak yine de buradan sizinle ilgili kesin bir şey söylemem mümkün olmaz.
Hafta içi 08:00-17:00 5 gün çalışıyorum cumartesi ve pazar günü çalışmıyorum. Haftalık 45 saati doldurmadığım gibi TİS de cumartesi hafta tatili olarak da geçmiyor ( devlet hastanesinde poliklinikte sıra-randevu veren personel olarak görev yapıyorum ve ara dinlenmeler hariç toplam 40 saat çalışıyorum). Cumartesi çalışmadığım bir haftada pazar günü beni işe çağırırlarsa hafta tatili çalışması mı olur yoksa fazla çalışma mı?
Saygılarımla.
Kesin bir kanaat belirtmem zor olur; ancak kanaatimce cumartesi çalışmadığınız hafta sizi pazar günü çağırmışlarsa ve siz önceki hafta içi 40 saat çalışmışsanız, pazar günü çalışmanız hafta tatili olmaz. Ancak pazar günü çalışmanız 5 saati geçerse, geçen kısım için fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir.
Teşekkür ederim ilginiz için.
Merhaba Mustafa bey.benim izin günüm bu bir hafta iki gün ,diğer hafta bir gün olacak şekilde yazılıyor.bu son haftadaki iznim pazartesi ve salı günü sonrası dört gün resmi tatil.pazar günüde işbaşı ve sonraki haftalik iznim cuma günü.iki izin arasında dokuz gün oluyor.resmi tatil hariç haftalık iznim arası dokuz gün çalıştirmalari yasal mı?ne gibi haklarım var ,haklı fesih sayılır mı?şimdiden cevabınız için teşekkürler.
Merhaba Mustafa bey ben haftanın 6 günü çalışmaktayım benim haftalık iznim ne zaman başlar ve ne zaman biter.(Kapıcıyım)
Merhaba. 7. gününüz tatil olur. Tam saat hesabı yapıyorsanız; örneğin cumartesi altıncı gününüz olsa ve emsi bitiminiz 19:00 olsa, pazar günü saat 19:00’da işe dönmeniz gerekir. Önemli olan en az 24 saat dinlenme verilmesidir.
Mustafa bey merhaba. Ben apartman görevlisiyim kömürlü kazan yakıyorum sabah 06.00da yakıp 10.30 gibi kapatıyorum akşam 17.00 de yakıp 00.00 da kapatıyorum. sorum şu pazarlarıda çalışıyorum yaz aylarında akşam çöpü’de alıyorum ama pazar günleri çalışmıyorum diye yönetici bana imza attırıyor. imza attığım için çalışmış olsamda öcret talep edebilirmiyim bilgi verirseniz memnum olurum.
işveren işçiye hafta tatilinde çalış diyebilir mi?
Merhaba, işçinin hafta tatilinde çalıştırılması hiçbir şekilde mümkün değildir: Zorunlu pazar mesaisi olabilir mi?
Merhaba Mustafa bey temmuz ayında izin günüm olan perşembe gününe bayram denk geldi o günde 16 saat çalıştım 15 saat bayram mesaisi yazıldı ama izin günüm olduğu halde fazla mesaim belirtilmedi .bu doğru bir uygulama mi o güne 15bayram mesaisi + 7.5 saat fazla mesai yazılmasi gerekmez mi
Merhaba ,
Düşük riskinden dolayı doktordan pazartesiden Cumartesiyi kapsayacak şekilde 6 günlük bir kaç haftalık raporum var. Pazar günleri rapora dahil edilmedi. İşveren Çalışmadığım için pazar günlerini haketmediği , pazar günlerinin maaş ücretini ve SGK ödemesini yapmayacağını , pazar günlerini ücretsiz izin göstereceğini bildirdi. Kanunen doğru mudur? Hakkım yok mudur?
Ocak ayı veya mayıs ayı gibi 5 pazar gören aylarda haftalık izin nasıl hesaplanır.
Merhaba, çok basit bir şekilde bir sonraki aya sarkar. Burada kafanızı karıştıran tam olarak nedir?
Ben çalışıyorum mesela hafta sonları da çalışıyorum cumartesi pazar da çalışıyorum mesai alamıyoruz bizim Cumartesi ve Pazar günleri çalışmamız lazım normalde kanuna göre ama bizi çalıştırıyorlar haftanın belli bir günü kafalarına göre izin veriyorlar tatil gün olarak bu kanunun var mıdır
Merhaba. İşveren size haftada bir gün tatil veriyorsa, bunu dilediği gün verebilir. Şu yazıda nedenini açıklamıştık: mustafabaysal.com/iscinin-hafta-tatili-pazar-gunu-olmak-zorunda-mi
Merhaba
7 gün yıllık izin kullanacak olan işçi pazartesi günü izne çıktığında haftaya salı donus yapacak (7 yıllık izin +1 haftalik izin ). Peki izinden döndüğü hafta da haftalik izin hakkı edişi var mı? Yani salı günü haftalık izin verip çarşamba is başı yapabiliyor mu ?
Isveren diyor ki;
Ben sana 1 ay icinde herhangi gunlerlerde kafama gore 4 gun izin veririm. Hafta tatillerini almis olursun. Misal 20 gun kesintisiz calisip 4 gun arka arkaya izin veririm yine kesintisiz ayı tamamlarsin. Hakkini almis olursun. ” boyle birsey olabilirmi. Kanuna nizama aykirimidir ?
Cevap icin simdiden tesekkur ederim.
Merhaba. Bu hiçbir şekilde yasal olmayacaktır: mustafabaysal.com/zorunlu-pazar-mesaisi-olabilir-mi
Market sorumlusuyum üstümde baskı var haftalık iznimi kullanamadım. İşten tüm haklarımı alıp ayrılmak istiyorum. Bu mümkün müdür?
Ağustos 27 – 31 raporluydum. Eylül 1 Cumartesi çalıştım,Pazar hafta tatilim. Hafta tatilini hak etmiş sayılıyor muyum? Özel sektörde çalışmaktayım
Merhaba, evet raporlu olunan günler, hafta tatiline hak kazanma bakımından çalışılmış gibi kabul edilmelidir.
Yazınızı dayanağını oluşturan kanun ve maddeleri referans olarak yazınızın altına ekleyebilir misiniz ?
Yazının dayanağı İş Kanununun 46ncı maddesidir.
bu siteye nasıl üye olunuyor