İş göremez raporu SGK ile ilgili bir kavram olup bu adın dışında “sağlık raporu” olarak da bilinir. Uygulamada sağlık raporu olarak bilinen, geçici ve sürekli şeklinde iki türü olan iş göremez raporu nedir ve ne anlama gelir?
İş göremezlik türleri
İş göremezlik, adından da anlaşılacağı üzere kişinin çalışacak durumda olmamasını ifade eder. SGK mevzuatında iki tür iş göremezlik olup bunlar geçici iş göremezlik ve sürekli iş göremezliktir. Belirli şartlar sağlandığında, bu durumda olan sigortalılara ücret ödenmektedir. Şimdi bu iş göremezlik ücret türlerini inceleyelim.
Geçici iş göremezlik nedir?
Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.
O halde geçici iş göremezlik halinin 4 temel nedenle olabileceğini kabul etmek gerekir:
- İş kazası
- Meslek hastalığı
- Hastalık
- Analık
Geçici iş göremezlik ücreti nedir?
İşte geçici iş göremezlik ödeneği ise; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kanunda belirtilen geçici iş göremezlik sürelerinde verilen ödenektir.
Uygulamada rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ücretinin ödenmesi belli şartlara bağlıdır. Bunu daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/rapor-parasi-ya-da-gecici-is-goremezlik-odenegi-nedir
Geçici iş göremezlik ödeneği ödenme şartları, sigortalının hangi nedenle iş göremez hale geldiğine göre değişir. Örneğin hastalandığı için rapor alan sigortalının, geriye dönük son 1 yıl içinde en az 90 gün priminin SGK’ya bildirilmiş olması gerekir.
Eğer işçi iş kazası geçirdiği ya da meslek hastalığına tutulduğu için rapor almışsa; geriye dönük son 1 yılda 90 gün prim şartı aranmaz ve işçiye mutlaka geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.
Yine analık nedeniyle geçici iş göremezlik ücreti alacak olan kadın işçinin doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün priminin SGK’ya bildirilmiş olması gerekir.
Geçici iş göremezlik ödeneği kaç gün ödenir?
Bu ödeneğin kaç gün ödeneceği de geçici iş göremez olma nedenine göre değişecektir. Analık nedeniyle geçici iş göremezlik ücreti kadın işçiye doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta boyunca her gün için ödenir. Çoğu gebelik varsa, doğumdan önceki 8 haftalık süre 10 hafta olarak hesaba alınır.
Hastalandığı için geçici iş göremezlik raporu alan işçiye rapor parası, işçinin raporlu olduğu ilk 2 gün ödenmez ve ancak 3. günden itibaren ödenir.
İş kazası veya meslek hastalığı geçiren işçiye rapor parası, sağlık raporunu aldığı ilk günden itibaren ödenir.
Geçici iş göremezlik ödeneği miktarı
Rapor alınan tarihten geriye doğru son 3 ayın bildirilen primlerinin bir günlük ortalaması bulunur ve hesap bunun üzerinden yapılır. Ödenecek geçici iş göremezlik ücreti; yatarak tedavi olunan günlerde bu günlük tutarın yarısı ve ayakta tedavi olunan günlerde üçte ikisi olacaktır.
Burada akla şöyle bir soru gelebilir: Yatarak tedavide SGK neden daha az rapor parası ödüyor? Çünkü yatarak tedavi olan sigortalı için SGK hastaneye ayrıca ücret ödemektedir ve ayakta tedavi olana göre daha çok para cebinden çıktığı için, sigortalıya yapacağı ödemeyi azaltmayı tercih etmektedir.
Sürekli iş göremezlik nedir?
Sürekli iş göremezlik geliri; İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engellilik nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalının hak kazandığı gelirdir.
Bu konuda SGK tarafından hazırlanmış detaylı bir çalışma mevcut olup aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bu çalışmaya ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Sürekli iş göremezlik geliri nedir?
SONUÇ
İş göremez raporu, aslında bizim bildiğimiz anlamda sağlık raporunu ifade eder. Mevzuatta iş göremez raporu olarak geçse de uygulamada buna sağlık raporu adı verilmektedir.
Geçici ve sürekli olmak üzere iki çeşidi bulunur ve belirli şartların sağlanması halinde iki durumda da sigortalıya SGK tarafından ödeme yapılır.
Merhabalar, iş göremezlik raporu alırken işsizlik maaşı kesiliyor mu ?
Merhaba, cevabı detaylı olarak şu yazımızda bulabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/issizlik-maasi-alirken-rapor-parasi-alinir-mi/
5 yıl önce çalıştığım işyerinde yaşadığım bir sıkıntı sonucu 5 yıldır 9 Eylül üniversitesinde psikiyatri kliniğinde tedavi oluyorum. Mağlülen emekli olabilirmiyim. Sgk mı beni bir hastaneye sevk ediyor veya ben tedavi gördüğüm hastaneden rapor alıp SGK yanı başvuru yapıyorum.
Nuray hanım süre, zaman ve sonuç bakımından bir hukukçuya yüz yüze danışmanızı, gerekirse maddi/manevi tazminat durumunu konuşmanızı tavsiye ederiz. Sorunuzla ilgili internet üzerinden yorum yapmak çok zor. Geçmiş olsun dileklerimizle…