Çalışma Süresi

İki vardiya arasında ne kadar zaman olmalıdır?

Bazı işyerlerinde vardiya usulüyle çalışma yapılmaktadır. Bu tür işyerlerinde duruma göre ya günün belirli saatleri arasında ya da 24 saat boyunca çalışma sürmektedir. Haliyle, 2 ya da 3 vardiya şeklinde çalışma ortaya çıkmaktadır. Peki iki vardiya arası dinlenme süresi en az kaç saat olmalıdır?

Vardiya usulü çalışma

Bir işyerinde vardiya usulü çalışılmasının temel sebebi, İş Kanununun işçinin günlük çalışabileceği azami süreyi 11 saat olarak belirlemiş olmasıdır. Benzer şekilde haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olacağından, fazla mesai ücreti ödemek istemeyen işverenler postalar halinde çalışmayı tercih etmektedir.

Gerçekten de günümüz ekonomi dünyasında, mal ya da hizmet üretiminin günün her saatine yayıldığı görülmektedir. Bazı işyerleri, oteller gibi, niteliği gereği 24 saat çalışılan yerler olduğu gibi; bazı işyerleri de, fabrikalar gibi, mevcut talebi karşılamak amacıyla 24 saat çalışmayı tercih etmektedir.

Vardiyalı çalışma sisteminin ne olduğunu anlattığım bir yazıma aşağıdaki bağlantıdan göz atabilirsiniz:

mustafabaysal.com/vardiyali-calisma-sistemi-nedir/

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Kaç vardiya olmalı?

Bunun ile ilgili temel kural, 24 saat esasına göre çalışılan bir işyerinde en az 3 vardiyanın belirlenmesi gerektiğidir. Buna göre, günün her saat faaliyette olan bir işyerinde 2 ya da tek vardiya belirlenmesi kanunen mümkün değildir. Ancak örneğin günün 16 saati çalışan bir un fabrikasında, elbette ki 2 vardiya çalışılması mümkündür.

İşten çıkan işçi ne kadar dinlenmeli?

iki vardiya arası dinlenme süresi

Bunu sadece vardiyalı sistemler için de düşünmemek gerekir. Öyle ki; işyerinde ister vardiyasız çalışma olsun isterse üç vardiya, mesaisini bitiren bir işçinin bir sonraki mesaisine gelmeden önce dinlenmesi gereken asgari bir süre vardır.

Bkz: mustafabaysal.com/7-maddede-ara-dinlenmesi/

Vardiyalı çalışmalarda bu süre Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 9uncu maddesinde karşımıza çıkmaktadır. Vardiyalar arasında işçinin en az 11 saat dinlendirilmesi gerekmektedir.

Konuyu bir örnekle daha anlaşılır hale getirebiliriz. Örneğin bir işçin gece 24:00-08:00 vardiyasında çalışmış olsun. Hangi gerekçeyle olursa olsun, bu işçi bir sonraki vardiyaya en erken, işten çıktığı gün saat 19:00’da çağrılabilir. İşyerinde ona ihtiyaç duyulsa bile, bu işçi mesela 16:00 vardiyasında çalıştırılamaz.

Vardiyalı olmayan çalışmalarda dinlenme süresi

Hemen yukarıda belirtilen 11 saatlik dinlenme süresi, yasal dayanağını Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikten almaktaydı.

Bu yönetmeliğin amaç ve kapsam başlıklı 1’inci maddesinde ise yönetmeliğin ” nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak işletilen veya nöbetleşe işçi postaları ile yapılan işlerde” uygulanacağı belirtilmektedir.

O halde bir işyerinde vardiya çalışması yoksa artık 11 saatlik dinlenme kuralı burada uygulanamaz. Bu tür işyerlerinde uygulanacak kural için İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’ne bakılması gerekir.

Bu yönetmeliğin 3’üncü maddesine göre; ara dinlenmeleri, iklim, mevsim, yöredeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak, 24 saat içinde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi dikkate alınarak düzenlenir.

vardiya sonrası dinlenme süresi

İki vardiya arası dinlenme süresi örnekleri

O halde iki farklı örnekle konuyu netleştirmek mümkün olacaktır. İlk örneğimizde bir “petrol istasyonu” işyeri söz konusu olsun. Bu işyerinde 24 saat kesintisiz çalışma vardır. O halde bir vardiyadan çıkan işçinin sonraki vardiyaya gelmeden önce EN AZ 11 saat dinlenmesi gerekir.

Yukarıdaki duruma örnek olarak şunu verebiliriz: 08:00-16:00, 16:00-24:00 ve 24:00-08:00 vardiyaları olan bir işyerinde çalışan işçi A 24:00-08:00 vardiyasından çıktıktan sonra 08:00-16:00 vardiyasına çağrılamaz. Bu işçinin işe çağrılabileceği en erken saat, vardiyası bittikten tam 11 saat sonrası olan saat 11:00 olabilecektir. Elbette bunun sürekli olması da mümkün değildir.

İkinci işyerimiz bir market olsun ve haliyle bu işyerinde 24 saatlik bir vardiya çalışması olmasın. Böyle bir işyerinde o gün çalışan ve mesaisi biten işçinin tekrar sonraki mesaisine başlaması için EN AZ 12 saat süre geçmesi gerekecektir.

Yukarıdaki duruma ise şöyle bir örnek verilebilir: İşyerinde çalışma herkes için 08:00-18:00 arasındadır. Bir işçinin o gün fazladan mesai yaptığını ve işten gece 21:00’de çıktığını varsayalım. Bu işçi en erken bu saatten 12 saat sonra yeni mesaisine çağrılabilir. O halde işçinin sonraki mesaisine başlayabileceği en erken saat 09:00 olmalıdır.

SONUÇ

İki vardiya arası dinlenme süresi, işyerinde yapılan çalışmanın niteliğine göre ya 11 saat ya da 12 saat olacaktır. Yukarıda nedenleri açıklanan bu farklılığı kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

İşyerinde vardiya usulü çalışma varsa, işçi zaten büyük ihtimalle bir sonraki vardiyaya ortalama 16 saat sonra gelmektedir. Bu süre bazen daha uzun da olmaktadır. Ancak işçinin her hangi bir nedenle daha erken çalıştırılması gerektiğinde, bunun belli şartları olduğu unutulmamalıdır.

Vardiyasından çıkan işçinin, bir sonraki vardiyasına kadar EN AZ 11 saat dinlenmesi gerekmektedir. Bu süre geçmeden işçinin çalıştırılması yasal değildir. Dolayısıyla, iki vardiya arasındaki dinlenme süresinin en az 11 saat olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak vardiyalı çalışılan bir işyeri söz konusu değilse; bir başka deyişle işyeri niteliği itibariyle işçilerin durmaksızın birbiri ardına vardiyalar halinde çalıştırıldığı bir işyeri değilse, bu işyerinde işçinin mesaisini bitirdiği saat ile sonraki mesaisine başladığı saat arasından EN AZ 12 saat olması gerekecektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

201 Yorum

  1. Herseyi anladim.
    Anlamadigim sey yaptirim kismi.

    Uclu vardiya sisteminde calisiyorum.
    Uc haftada bir denk geliyor anlatacam konu.
    Bir hafta 15: 00 / 23:00 calisip diger haftanin vardiyasina gectimizde vardiya saatimiz 07:00/15:00 oluyor.
    Gorulduğü gibi vardiya degisimlerinde aradaki dinlenme onbir saat degil. 7 saate dusuyor. İsyerine gelmek icin servise binmek icin evden ciktigimiz saatle bu alti bilemedin bes saate dusuyor.
    Ben (is yerinin veya iscinin is sozlesmesini fesh hakkindan baska) kanunun bi yaptirim yada ucretlendirme yaptigini okumadim.
    Bu durum iscinin ucretine bir ek gelir olarak yansitilmiyomu.
    Yada isci ucretinden herhangibir ucret kesilmeceyene kanunen hakki oldunu bilip gerekti gibi 11 saat dinlenip ise o sekilde gelebiliyomu. .kanunu koyanlar isi fesh den baska bise dememis mi.
    Bi durum daha var.
    Vardiyaya pazar gecesi 23:11 /07:00 da baslayan bir mesai. Bir haftalık calisma mesaisini hafta bitimi cumartesi saat 07:00 da bitiriyor.
    Bu uclu vardiyada sisteminde birdahaki hafta calisması icin vardiyası 15/23 e yazilıyor.
    E bu iki bucuk gun ediyo.
    Bu iki bucuk gunu.
    Onbir saati sizin bahs ettiniz vardiya degisimindeki dinlenme.ardindan 24 saatlik hafta tatili. Eder sana 35 saat.
    Yani cumartesi gecesi saat 18 e kadar o 11 saatlik dinlenme.
    Cumartesi gecesi onbirsaatlik dinlenme saati 18 den hafta tatilini eklersen pazar gecesi 18 de bitiyor. E bu adamlar bizi pazartesi 15/ 23 e yaziyolar.
    Dicenizki ucret kesiliyomu. Hayir kesilmiyo.
    Benim merak ettim. Bi onceki örnekte verdigim eksik dinlenme zamanini buraya ( plansiz,programsiz,anlamsiz) katip yasal yollardan siyrilmak veya yarin bugun olusacak mahkeme yolunda sirin gozuk mek icin mi yapiyolar.

    Zamansiz yapilan iyiliginde bi kotuluk oldugundan haberleri yok. Cunki dort bes saatlik uykuyla yapilan is tekrarinin is kazalarina davetiye cikardiklarini goruyorlar ama umurlarinda degil.

    Evet bu konunun ucretlendirme veya yaptirimlari konusunda bi aciklama yapmanizi ivedi bekliyorum. Kimsenin ne fazla para vermesini nede eksik para vermesini istemiyorum. Haklarimizi bilelim.

    1. Merhaba, öncelikle ilk kısma cevap vereyim. Evet, İş Kanunu işçi ile işveren arasındaki özel ilişkiyi düzenlediğinden; işçinin tabi olduğu çalışma şartları uygulanmadığında işçinin önünde tek bir ihtimal belirir: Haklı fesih yaparak işten ayrılmak. Devlet en fazla, şikayetçi olursanız gelir ve idari para cezası yazar, sonra işveren bunu yine uygulamazsa, işçi yine ancak haklı fesih yapabilir.
      Diğer konuda ise; yapılan bir doğru başka bir hatayı telafi etmez. Yapılan işlerin birbirini götürmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Böyle olunca, işverenin ilk hatasını düzeltmesi gerekir. Düzeltmezse Alo 170’e işçi şikayet edebilir. Teftiş sonrası işveren düzeltebilir. Düzeltmezse ne olur? İşçi haklı fesih yapıp işten ayrılabilir. Başka bir seçenek de olmaz.

  2. Merhaba, benim şöyle bir sorum olacak; bir avm çalışanıyım. Giyim sektöründe çalışıyorum. 6 Kasım günü mağaza sayımına kaldık ve mağazadan gece 2de çıktık. Yani 7 kasım saat 02.00 oluyor. 7 kasım günü sabah 10’da mesaiye tekrar geldim. Bu durumda haklı fesih hakkım var mıdır? Bir de şöyle bir ayrıntı var, sayım günü mesai tablosuna 14.00 – 22.00 şeklinde imza attık ama gece 2de çıktığıma dair kamera kaydı ve şahitler var. Cevabınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

  3. Merhaba yaz dönemlerinde saat 16:00 iş başı yapıp gece 01:00 mesai bitiyor sabah 09:30 da tekrar mağaza açmak durumunda kalıyorduk personel eksikliği nedeni ile bi durum yaz sezonu boyunca devam ediyordu ve hala devam ediyor bu durumda iş veren 12 saat dinlendirmeden çalıştırıyordu

  4. Merhabalar iki mesai arası 11 saat fark yolda geçen süre dahilmidir. toplam 2 saat yol sürüyorsa işçinin burda bir hakkı doğarmı ?

      1. Ben fabrikada 16.00-24.00 çalışıyorum ertesi gün 08.00-16.00 vardiyasına geliyorum aradaki dinlenme 8 saat ama bir sonraki güne geçiyor yasal bir hakkım var mı

  5. Mustafa hocam, 24 saat esaslı ama vardiya olmayan bir meslekte çalışmaktayız. HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNETMELİĞİ ne tabi çalışıyoruz. 24 saatlik süre içerisinde kesintisiz 11 saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz. Hükmü bulunuyor. Buna göre,

    Örneğin; çarşamba günü 11:00 da başlayan görevimiz, salı günü 10:00 bitti. İşveren isterse yine aynı Salı günü 11 saat sonra yani saat 21:00 da işe çağırabilir mi ?

    Burada geçen 24 saatlik süreden ne anlamalıyız? İşveren bizi en erken ne zaman göreve çağırabilir?

    Bunun ucu bucağı gelmez benim düşündüğüm şekilde olursa. 21.00 da işe gelip sabah 11.00 de biten iş sonra aynı gün akşam 22 de gel ev yüzü göremeyiz. Böyle bir iş olur mu normalde olmaz ama kanun bana bu yetkiyi veriyor derse olur mu olur. Bizi aydınlatabilir misiniz ?

    1. Merhaba, işyerinde vardiyalı sistem yoksa, işçinin en az 12 saat dinlendirilmesi gerekir. Olaya sadece vardiyalar arası süre itibariyle baktığınız için yanılmışsınız. İşverenin tek yükümlülüğü bu değildir. Bunun haricinde; günlük çalışmanın 11 saati aşamaması, yıllık 270 saatten çok mesai yaptırılamaması, haftalık çalışma süresinin 45 saati aşması halinde fazla mesai ödenmesinin gerekmesi, gece döneminde 7,5 saati aşan çalışma yaptırılamaması gibi birçok kısıtlamaya da uyulması zorunludur. İş Kanunu bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.

      1. Hocam o halde, örneğin gece 01.00 da başlayan iş sabah 09.00 da bitti diyelim. 12 saat sonra Akşam 21.00 da tekrar işe çağırabilir mi ?

        Her 12 saatte bir işe gelmek demek oluyor sanırım böylesi..

        Devamında Akşam 21 de başlayan iş sabah 5 te bittiğinde Akşam 17 de tekrar işe gel deme hakkına sahip mi ?
        Böyle şey olabilir mi hocam ?

  6. Merhaba Mustafa bey özel güvenlik görevlisi olarak çalıştığım iş yerinde 24:00-08:00 çalışıp 8 saat sonra tekrar 16:00-24:00 vardiyasında çalışıyorum veya 16:00-24:00 den sonra 08:00-16:00 vardiyasına geliyorum bu durum bir defalık değil bir ay içerisinde bazen iki hafta oluyor.kanuni olarak ne yapmalıyım saygılarımla

  7. Merhaba 16-24 vardiyasından çıktıktan sonra sabahına 08-16 vardiyasında çalıştırıldım mahkeme yoluyla tazminatımı alabilirmiyim

    1. Merhaba, usulsüz bir durum olmuş; ancak tek bir sefer olduysa, fesih işlemi yapmadan önce bir avukata danışmanızı öneririm. Aksi takdirde hatalı bir karar alabilirsiniz.

  8. Merhaba özel güvenlik olarak 3 vardiya şeklinde çalışıyorum çalışma şeklim 1.hafta (06:30-14:30 ) 2. hafta (22:30-06:30) 3.hafta (14:30-22:30) ,Yasal haftalık 45 saat çalışıyorum haftanın herhangi bir günü izin kullanıyorum sadece vardiya dönüşlerinde günlük dinlenme saati olan 11 saati kullanamıyorum. bu süreyi sadece bir defaya mahsus kullanabiliyorum vardiya dönüşlerim Pazar günüdür. Cumartesi günü 14:30 – 22:30 vardiyasından sonraki gün pazar 06:30-14:30 olarak işe geliyorum diğer bir vardiya dönüşüm ,cumartesi 22:30-06:30 çalıştıktan sonra pazar günü 14:30-22:30 vardiyasına işe geliyorum günlük dinlenme sürem 7,5 saati bulmuyor (1 saate yakın yolda gidiyor) bu çalışma süresi uzun yıllardır böyle benim için haklı fesih sebebi doğuruyormu. Şimdiden cevabınız için teşekkür ediyorum.

    1. Merhaba, sorunuzun cevabı aslında yazımda var. Yalnızca, bu tür ayrıntılı hususlarda fesih yapmadan önce bir avukatla görüşülmesini ve mümkünse başkaca bir haklı fesih sebebi daha bulunmasını tavsiye ederim.

  9. Merhaba Mustafa Bey öncelikle değerlj bilgilerinizi esirgemediğiniz için teşekkür ederim. Ben öncelikle 5 ay önce baskı ve iftira sonucu istifa ettirildim. 4 buçuk yıldır dünyaca ünlü büyük bir kurumsal şirkette çalışıyordum. Yiyecek içecek bölümünde 5 gün çalışma 2 gün izin shiftimiz düzenleniyor ve 2 vardiyamız vardı. Sabahçı olduğumuzda 08:00- 18:00 akşamcı olduğumuzda 12:30- 22:30 saatleri arası çalışıyorduk
    4 yıl boyunca neredeyse her hafta 1 yada 2 gün sabahçılık denk geliyordu genel olarak akşamki oluyorduk. Fakat akşam vardiyasından sabah vardiyasına 50 kere geçiş yaptım 9 buçuk saat aradan sonra işe tekrar başlıyordum. Dava açarsam istifa mı haklı fesih çevirebilir miyim?
    Diğer sorumda
    sendikalı olduğumuzdan 15 gün yıllık iznimiz oluyordu fakat 2021 yılında izin kullanacağım sırada yıllık izinlerimin birikip 26 gün kaldığını öğrendim hakkettiği halde iş yoğunluğunu bahane edip hakettiğim tarihten sonraki 1 yıl içerisinde kullandırilmiyordu .
    Ve
    Ornek olarak Bu hafta Pazartesi, Salı izin kullanıyorsam bir sonraki iznim haftaya Cuma Cumartesi oluyordu. Yani 6 gün arayla değilde 9 gün çalıştıktan sonra diğer izin günlerim geliyordu.
    Bunlar devamlılık arz edecek şekilde vuku buluyordu.
    Diğer sorumda işten çıkarken 3 ayrı kağıt yazdırıp imzalattılar istifa , alacağım yoktur, iş arama sürelerini toplu kullanacağım diye
    Fakat bordromda sendika sözleşmesine göre istifa dahi etsem çalıştığım gün kadarı hesaplanıp verilmesi gerekirken ikramiyem, primim ödenmedi
    Diğer sorum
    1 buçuk yıl akşam sayılarına kaldım. İse 18:00 da girip sabah 05:00 ile 08:00 saatleri arasında çıkıyorduk. O gün haftalık iznimiz olan 2 gün izin kullandırılıyordu. Fakat dinlenme süresi hariç 10 saatten az çalışmadığımız halde fazla mesai olarak görülmüyor. Sayımı yetistiremediginiz için bu saate kaldık diyorlardı.

    Bu gerekçelerle dava açarsam istifam haklı fesihe çevrilir mi ? Tazminat ve Sendikal ikramiye ve primlerimi alabilir miyim? Cevaplarsanız çok sevinirim İyi çalışmalar..

    1. Merhaba, size olur ya da olmaz demem mümkün değil; fakat istifa etmişseniz, sonradan bunu haklı feshe çevirmeniz çok zordur. Ancak ve ancak mahkemeyi, istifa beyanının zorla alındığına ikna etmeniz gerekir: İşçiden zorla alınan istifa dilekçesinin geçerliliği
      Alacak konusuna gelince, bunu bir avukatla görüşmeniz gerekir. Böylece avukat hem belgeleri inceleyecek hem de size sonuçla ilgili daha doğru bilgi verebilecektir.

  10. Merhabalar, Mustafa bey bir hususta danışmak istiyorum. İş kanuna göre dinlenme süresi 11 saat olmalı en az değil mi?
    Örnek veriyorum pazar gecesi 23.00 07.30 vardiyasında çalışıyorum yani pazartesi günü sabah saat 07.30 mesaiden çıkmış oluyorum ve akabinde aynı gün içerisinde pazartesi günü öğlen 14.30 23.00 vardiyasında yazılıp çalışiyorum bu durumda en az 11 saat dinlenme süresine uymayan bir durumdayım.

    Bir diğer sorum ise ihbar süresinde işe gitmesem ne olur? Bu durumu bildirerek göz önünde bulundurarak ihbar süresinde işe gitmek istemiyorum.

    1. Merhaba, eğer işyerinde vardiyalı çalışma VARSA, evet iki vardiya arasında en az 11 saat olmalıdır. İhbar süresinde iş akdi aynen devam etmekte olduğundan, işçinin bu süreye uyması gerekir. Uymazsa, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. Eğer işten ayrılan işçi ise, bu durumda işverenin ancak RIZASI varsa, işçi ihbar süresini çalışmayabilir.

      1. Ödemek olduğum ihbar tazminatı ücretim 9bin TL civarı hesapladım öyle bir mahkeme olayında ödeme durumumda bu ücretim faiz olaraktan hesaplanin gün gün artar mı teşekkür ederim

  11. Mustafa bey iyi aksamlar özel bir şirkette güvenlik görevlisi olarak 01 07 2017 tarihinden bu yana calismaktayım 8 saat esasına göre çalismaktayım her vardiyayı 15 gün boyunca aralıksız tuyuyoruz 15 günün sonunda orneğin (08:16) vardiyasının bitiminde gece (24:08) vardiyasına tekrar çağırılıyorum arada sadece 8 saatlik dinlenme vaktimiz var bunu is kanununa aykiriliktan tebligat gonderip tek tarafli sozlesmemi fehsedip tazminat ihbar ve bu surece kadar calistigim gunlerdeki kisa donuslerin haklarını talep edebilirmiyim? İsg egitmenlerimize bu durumu sordugumda gece 24 08 vardiyasinin bitiminde bir sonraki gunun 16 24 vardiyasina gelecegimiz zamandaki zamanın uzun donüşün onların tabiriyle gecmis kisa donuslerimizi dengeledigini dile getiriyorlar lutfn bilgilendirirmisiniz ..tesekkurler

    1. Merhaba. Vardiya dönüşündeki uygulama evet, kanuna aykırı ve en az 11 saatlik dinlenme şart. Fakat bu durum tek başına bir haklı fesih sebebi olur mu? Buna kesin olarak evet demem mümkün olmaz. Açıkçası, yazımdaki kurallar ışığında ve mümkünse bir avukatla görüşerek kararı sizin vermeniz gerekecek.

      1. Tamam tesekkur ederim yalniz çalistığım şirket ülkece tanınan bir sirket oldugundan bilgi amaclı basvurdugum avukat arkadaslar biraz çekingen davranıp dosyayı almakta çekimser davraniyorlar bu durumda herzamanki gibi haklarımızı mahşere bırakıp vaz geçiyoruz Rabbim EL HABÌR ‘dir (herşeyden haberdardır ) ilginiz için tşk ederim .

  12. Ben bir firmada güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. 12 saat çalışma esasına göre haftada 6 gün çalışıp 1 gün haftalık izin yapıyorum. Bir hafta 20:00 – 08:00 bir hafta ise 08:00 – 20:00 vardiyası olarak çalışmaktayım. Bu kanunen yasal mı ? Yasal değil ise şirketten tazminatımı alabilmek için çalışma sürelerinin uzunluğunu gösterip ihtarname çekerek iş akdimin feshini talep edebilir miyim ?

  13. Merhabalar çalıştığım iş yerinde 16 saat çalıştırılıyoruz ve bununla alakalı yaptığınız açıklamayı okudum ama benim merak ettiğim mesele başka… Şimdi vardiya sisteminde 1600-24:00 arkasına hemen 24:00-08:00 vardiyasına devam ederken ekstra mesai ücreti olmuyor değil mi? Çünkü iki ayrı günün vardiyasına geliyoruz diyolar. Bundan kaynaklı iki vardiya arası fazla mesai olarak sayılmıyor ve bız de mesai ücreti değil normal günlük maaşınızı alıyoruz diyorlar. Bu doğru mu?

    1. Merhaba, iki vardiya arasında hiç dinlenme yok mu? O halde, bu mümkün değildir. İşçi bu durumda günlük 11 saatin üzerinde çalışmış olur. Buradaki gün hesabı saat 24:00’e göre yapılmaz. İşçinin 24 saatlik zaman dilimindeki toplam çalışma süresi esas alınmalıdır. Sizin durumunuzda işçi 24 saatlik zaman diliminde molalarla birlikte 16 saat çalışmış oluyor.

  14. Merhaba ben bir özel sektörde calisiyom iş veren bana 16 :00 24:00 vardiyası yazmış diyergun izinli aksami ise 24 :00 08:00 vardiya yazmış bu yasal mi

    1. Merhaba, iki vardiyanız arasında 24 saat zaman dilimi olduğuna göre, bir sorun olmaz.

  15. 3 vardiyali calisiyorsa 24/08 calisip ayni gun icinde 16/24vardiyasina cagriliyorsak ve bunun icin isi biraksak tazminat alabilirmiyiz

    1. Merhaba, bu durum yasal olmaz. Ancak bir defa vuku bulması açıkçası size derhal fesih hakkı vermez. Tekrarlanması halinde, bu sistem açık bir haklı fesih nedeni olur.

  16. Merhaba Mustafa bey.
    Ben kamu kurumunda çalışıyorum vardiyeli sistemde. Vardiyalarımız 07:00-19:00
    19:00-07:00. Bir saat yemek molası düşülüyor ama daha bir kere bile bir yarım saatten fazlasını göremedim. Her neyse sorun bu değil. Mustafa bey gece nöbetinden çıktıktan sonra beni toplantılara çağırıyorlar. Neymiş müdür istemiş gelmek zorundaymışız. Ben bu toplantıya gitmek istemiyorum sonuçta gece nöbetinden çıkmışım hem yorgun hem uykusuzum. Ama ille de geleceksin diye diretiliyor mecbur gitmek zorunda kalıyorum bazen gitmediğimde kötü Personel oluyorum. Bir müdürün gece nöbetinden çıkan işçiyi günün ortasında toplantı var diyerek çağırabilir mi ya da ben gitmek istemezsem ne olur ?

    1. Merhaba, yapılan yasal olarak doğru değil. Hem 11 saatin üzerinde çalıştırılmış olursunuz hem de ayrıca fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Peki bu konuda ne yapılabilir? Kamu kurumu söz konusu olunca, böyle sorunların diyalogla çözülmesi gerekir. Diğer türlü işler karışabilir.

    1. Merhaba, yazıyı okuduysanız, ilgili mevzuat maddesinin yer aldığını görebilirsiniz.

  17. Merhaba Mustafa bey;
    6 yıldır özel bir firmada 3 vardiyalı olarak çalısıyorum. Çalıştığım süre içerisinde zaman zaman adam eksikliği, zaman zaman ise iş yoğunluğundan dolayı varidya aralarındaki dinlenme saati olan 11 saati uygulayamamaktayız. Örneğin 16:00/24:00 vardiyasında çıkıp 08:00/16:00 varidyasına çağrılıyorum. Bu sebepten dolayı bir avukat aracılığı ile bu durumu sebep göstererek ihtarname çekip haklı fesih olarak çıkışımı tazminatlarımla alabilir miyim?

    1. Merhaba, bu durum sürekli meydana geliyorsa, evet haklı fesih sebebi olacaktır Ahmet bey.

      1. Merhaba Mustafa bey;
        2021 yılı ihtibari ile bu zamana kadar 34 kez bu şekilde benim çalışmışlığım var. Hepsini tarihi ve vardiya kodu ile kayıt almışım.Haklı fesih bildirimi verdiğimde ihbar süresini tamamlamam gerekir mi?
        Teşekkürler

  18. Mustafa bey
    Ben tanker şoförüyüm. vardiyali çalışıyoruz.Vardiya dönüşümü 24 saat dinlenme oluyor. Bunu izin yerine sayıyorlar . Bu yasal mı?

  19. Merhabalar,

    Birçok benzer soru sorulmuş ve hemen hepsini okudum aslında ama yine de vakit ayırıp cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
    Ben, bir kurumda yazılım geliştirici olarak yaklaşık 5 yıldır çalışıyorum. Bu 5 yıllık süre zarfında her pazartesileri saat 14 – 00 şeklinde çalışıp, salı günü 9 gibi işyerine tekrar gittim. 11 saat dinlenme kuralını birçok kez ihlal ettik. Ayrıca 2019 yılında 304 saat mesai yaptım. Bildiğim kadarıyla yılda 270 saati geçmemesi gerekiyor. Yönetim de bunu anlamış olacak ki 2021 yılı içinde bizden mesaiye rızamla kalıyorum diye imza aldılar. Bu imzama rağmen 2019 yılındaki fazla mesailerim ve 11 saat kuralını çiğnemiş olmamız bana haklı fesih doğurur mu? Teşekkürler.

    1. Aynı zamanda yine 2019 yılında yaklaşık 10 ay, haftada bir gün (pazar günü) 09:00 – 00:00 olarak kesintisiz çalışma yaptım.

    2. Merhaba, 270 saat aşılsa bile fazla mesai ücreti ödeniyorsa Yargıtay bunu bir haklı fesih sebebi olarak görmüyor: Fazla çalışma ücreti alamayan işçinin fesih hakkı
      11 saat konusu vardiyalı çalışmalarda geçerlidir, diğer türlü çalışmalarda 12 saat olarak uygulanır. Yine de ihlal var gibi görünüyor ve evet bu durum bir haklı fesih sebebidir.
      Her şeye rağmen bir avukatla görüşmeden hareket etmemenizi öneririm.

      1. Cevabınız için teşekkür ederim. Son olarak aşağıdaki soruma da cevap verebilirseniz çok memnun olurum.
        Gece çalışması yaptığımda, yani saat 20 den sonrasında, 3 saat mesai yapmadan yemek ücreti alamıyorum. Araştırdığım kadarıyla 3 saat şartı olmadan alabiliyor olmak gerekiyor diye makaleler okudum. Bu konu hakkında bilginize ihtiyacım var. Ve bu da bana haklı fesih yapma imkanı doğurur mu?

        1. Ömer bey hiçbir mevzuatta işçinin ne zaman yemek ücreti alabileceğine dair bir kural yoktur. Dolayısıyla 2 saat ya da 3 saat değil, bu konudaki işveren uygulaması ve süregelen yaklaşım esas alınır.

  20. Mustafa bey merhabalar,
    Vardiya saatleri arasında dinlenme süresi 11 saatin altında olduğunda ve bu durumla devamlı karşılaşıldığında işçi kıdem ve ihbar tazminatı almaya hak kazanabilir mi ?

    1. Merhaba, elbette bu durum bir haklı fesih nedenidir. Ama işyerinde 24 saat vardiyalı çalışma olması gerektiğini hatırlatırım.

  21. Merhaba Mustafa Bey, 24 saat faal olan bir kamu kurumunda vardiya usulü çalışıyoruz çalışma düzenimiz şu şekilde; ilk üç gün sabah 7:30 akşam 19:30 sonraki üç gün izinliyiz ve sonraki üç gün akşam 19:30 sabah 07:30 … postalar halinde vardiyalı işçi çalıştırılması esasına göre bu çalışma düzeninin bir sakıncası var mıdır? Bu şekilde çalıştığımız takdirde haftalık 45 saati geçmemiş oluyoruz.

      1. Merhaba ben bugun 12/8 vardıyasında calıştım fakat işveren aynı gün içinde 16 /24 vardıyasınada işe cagırıyor vardıyamı degiştirmiş fakat bunu bana bildirmedi ben 12/8 vardıyasına gittiğimde ögrendim bende gelemeyeceğim işlerimin oldugunu söyledim fakat bana gelmek zorundasın diyor ne yapmalıyım.

  22. Değerli Avukat Bey,
    Öncelikle bizim gibi maddi gücü yetersiz insanlara danışmanlık yaptığınız için çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.
    Ben iş yerinde çalışıyorum. Bazen öyle vardiyalar yazılıyor ki iki vardıyanın arasında 8 saat dinlenme oluyor. Yasal olarak 11 saat olduğunu biliyorum. Bu haklı fesih sebebi midir?
    İkinci olarak yine bu işyerinde kar yağışından ötürü işe çağrılmadık. Haftaya kullanacağımız haftalık izinden düşeceğimiz denildi yani. 1 haftalık süre boyunca izin kullanamayacağım. Daha öncede eleman yetersizliğinden 13 gün izinsiz çalıştım. İşyerim kurumsal bir market ve ben bu hukuka aykırı politikalardan bıktım. İstifa etsem hakkı fesih olarak sayılıp tazminat alabilir miyim?

    1. Merhaba, işçinin hangi gerekçeyle olursa olsun üst üste 7 gün çalıştırılması yasal olmadığı gibi, iki vardiya arasında 8 saat olması da yasal değildir. Buna benzer gerekçeleri not ederek haklı nedenle fesih yapabilirsiniz ya da bir avukatla görüşme imkanınız varsa daha hatasız hareket etme imkanınız olur.

  23. Ben is kur aracılığıyla bir fabrikada çalışmak üzereyim bu çalışma şekilde 3 vardiya yani gece 00.00 gündüz 08.00 arası çalışma bu birincisi fakat ben gireli iki ay oldu dört ay sonra fabrika kendi bünyesine alacak ve sonra onların tabiri ilekadro alma olayı ama adamlar yukarıdaki saat aralığında çalıştırıp sonra gündüz öğlene doğru mesaiye bırakıyorlar ve tam 12 saat çalışmış oluyoruz

  24. Ben vardiyalarımı kendi istemime gore ayarlamaktayım. Fakat haftanın son is gunu erken mesai için sürekli 11 saat dinlenme kuralına takılıyorum. Eger kendim 11 saat dinlenmeden erken gelmek istersem bu yasalara gore uygun mudur?

    1. Bu aslında olabilir. İşveren de , siz de kabul ederseniz neden olmasın.
      Ama ben işveren olsam kabul etmezdim. Çünkü yasalara aykırı, evet. Çünkü her şey sulh içinde giderken kimse şikayet etmez ama bir itilaf durumunda şikayet edildiğinde haksız davranışa izin veren/göz yuman taraf kaybeder…
      Bundan mütevellit talebiniz, postalar şeklinde çalışma yönetmeliğine* göre uygulanabilir değil.

      *POSTALAR HALİNDE İŞÇİ ÇALIŞTIRILARAK YÜRÜTÜLEN İŞLERDE ÇALIŞMALARA İLİŞKİN ÖZEL USUL VE
      ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

  25. Kurumsal bi firmada çalışmaktayım ve üstüme mobbing uygulanmakta vardiyam 00:00 da sonlanirken sabah 08:00 de vardiyaca olmam isteniyor bu durumda ne yapmam gerekiyor

    1. Uğur bey işyerinde gerçekleşen ve mevzuata aykırı bir uygulama varsa, bunu kabul etmek zorunda değilsiniz. 24 saatlik zaman diliminde 11 saatten çok çalıştırılamazsınız. Çalışma sisteminizi doğru tetkik etmeniz çok önemlidir.

  26. Merhaba bir fabrika da 3 vardiya olarak çalışmaktayım çalışma saatlerimiz 07:45 -16:15 ve 15:45 -24:15 gece 23:45 -08:15 ve çalışma süremiz 45 saat üzerinde ayrıca bir ücret almıyoruz. Bu saatler haklı fesih sayılır mı ayrıca bu saatlerin ücretlerini talep edebilirmiyiz.

    1. Merhaba, haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyor mu? Aşıyorsa fazla mesai ücreti alıyor musunuz?

      1. Mustafa Bey Merhaba, ben kurumsal bir girmada çalışmaktayım. Vardiyalar 07:30-16:30 ve 13:30-22:30 şeklinde. Her hafta en az 2 kez 11 saat dinlenme olmaksızın işe gidiyoruz. Haklı fesih sebebi midir? Dava süreci ne kadar sürer eğer öyleyse. Teşekkür ederim

  27. 16.00…00.00 vardiyasindan çıkıp sabah 08.00 . 16.00 vardiyasina pazar gününe mesai yazıyorlar bu durum 3.4 yıldır böyle yani aradan 8 saat geçmeden işe cagiriyorlar bu durum haklı fesih sayılırımı

  28. Merhabalar,
    Hastane’de 15:00-23:00 vardiyasında çalışan birisi;
    ertesi gün sabah 07:00-15:00 vardiyasında çalıştırılmak istenirse buna karşılık hangi kanuna ve kanun maddesine atıfta bulunarak bir dilekçe yazabiliriz.

  29. Merhaba, 24:00-08:00 vardiyasında çalışıyorum. Kaç dakikalık veya saatlik ara mola hakkım bulunuyor? Ve Cumartesi dahil çalışıyorum. Haftalık kaç saat çalışmış oluyorum?

    1. Merhaba, en az yarım saat ara dinlenmesi hakkınız vardır. Haftalık çalışma süreniz de bir gün hafta tatiliniz varsa ve yarım saat mola kullanıyorsanız, 45 saat demektir.

  30. 16:00 24:00 vardiyasında çıkıp sabah 08:00 16:00 vardiyasında çağrılıp işe gidiyorum ayda bir kez bu şekilde kısa dönüş yapıyorum yani ayda bir kez 11 saatten az dinlenerek işe gidiyorum ve bu dönüşlerde mesai ücreti almıyorum 4 yıl bu şekilde çalıştım ve işten ayrıldım dava açsam bu haklarımı geri alabilirmiyim teşekkür ederim.

  31. MERHABA
    İŞYERİM 07.30/17.30 ÇALIŞMASI YAPMAKTA İKEN İŞ YOĞUNLUĞUNDAN DOLAYI MAKİNADAKİ 2 ARKADAŞ VARDİYAYA DÖNDÜK BENİM SORUM ŞU;
    SABAH VARDİYASI : 07:30 / 17.30 –5 GÜN 1 SAAT YEMEK MOLASI
    GECE VARDİYASI : 23:00 / 07.30 –6 GÜN 1 SAAT YEMEK MOLASI
    BİZ GECE VARDİYASINI DA 5 GÜN İSTİYORUZ AMA KANUNLARA GÖRE 7.5 SAATTEN FAZLA YASAK DENİLİP BİZİM 2 GÜNLÜK TATİLİMİZİ HİÇ EDİYORLAR..
    BUNUN BİR ÇARESİ VAR MIDIR…

    1. İyi günler. İş yerimde 8 saatlik 3 vardiya şeklinde çalışıyorum her hafta pazar günleri vardiya değişiyor fakat iş gece vardiyasına gelince pazar sabahı vardiyamı bitirip pazartesi yeni vardiyama geldiğimde arada geçen zaman izin kullanmış olarak sayılıyorum, örneğin sabah 7 de vardiyam bitiyor 24 saat sonra diğer vardiyaya geliyorum, hesabıma göre gece vardiyasında 56 saat çalışıyorum fakat 8 saat mesai yazilmiyor. Bu durum da ne yapmam gerekli?

  32. Merhaba Hocam, 3 vardiya usulü çalışıyorum. Örneğin bazen sabah 08:00-16-00 vardiyasında çalıştıktan sonra tekrar 00:00-08:00 vardiyasına çağırıyorlar ve mecburen gidiyoruz. Ya da 16:00-00:00 dan hemen sonra sabah 08:00-16:00 vardiyasında çalışmaya zorlanıyoruz. Ya da 00:00-08:00 vardiyasında sabah göndermeyip eğitim diye öğlen 12:00’ye kadar tutmak gibi. Bu gibi durumlarda benim haklarım nelerdir. Tazminat davası açma hakkı bana doğar mı? Ya da işten istifa edip kıdem tazminatımı da almayı hak eder miyim? En önemlisi iş verenimin kanun önünde nasıl ceza almasını sağlayabilirim. Lütfen bana yardımcı olun hocam.

    1. Merhaba,
      görüldüğü üzere maalesef ki halk arasında bahsedilen ”Kafaya göre çalıştırma” mantığı ile çalıştırılıyorsunuz.
      İki vardiya arasında kesintisiz ve en az 11 saat olması şart! Ayrıca iş bitimi eğitim vb. sebeple serbest zaman işgali yapılırsa FAZLA MESAİ hakkınız doğacaktır kanunen. Bunu da talep etmelisiniz. Eğitim vb. hususlar çalışma saatleri içeriisnde verilmeli veya fazla mesai ödemesi yapılmalı.
      Maddi tazminat talebi demeyelim de, bir hukukçu desteği ile haklı sebeplerle (Kıdem+ihbar tazminatınızı alarak) iş sözleşmenizi feshedip etmeyeceğinizi değerlendirmelisiniz. İşyerini şikayet etmeniz için de yol gösterici şu yazımızı okumalısınız: https://mustafabaysal.com/isci-sikayeti-nereye-yapilir/

  33. 24:00-08:00 çalışan bir kişi 24 saat geçmeden tekrar vardiya gelebilir mi yada çalıştığı gün içerisine izin gosterelebilir mi ?

  34. Merhaba 20:00-04:30 vardiyasından paydos eden bir işçi aynı gün 16:30 da işbaşı yaptırılabilirmi yanlız şunu da belirtmek isterim servisin hareket saati 5:00 bir de iş başı yapmadan önce evimle iş yerim arası 45 kilometre veya belki bir kaç kilomerte fazlası da olabilir yanlız ben 16:30 vardiyası için 14:30’da başlayan servis toplamasına saat 14:40 gibi servise biniyorum servisin güzergahı toplam 60 – 65kilometre ben servis güzergahı başlayınca ortalama 5 kilometre sonra servise biniyorum servis personel toplamaya devam ediyor sonra ortalama 1.5 saate yakın zamanda iş yerine varıyorum saat 16:00 gibi iş başı yapmadan yaklaşık 2 saat önce durakta oluyorum neticede bu normalmi öğrenmek istiyorum bilenlerden cevap bekliyorum teşekkürler kolay gelsin

    1. Merhaba. İki vardiya arasında resmi olarak en az 11 saat varsa, yasal olarak bir sorun olmayacağı kanaatindeyim. Neticede işyerine servisle ulaşmak ya da ulaşmamak konusunda, en azından kağıt üstünde serbest olduğunuz kabul edilecektir.

  35. Merhaba,

    Bizim tek vardiyamız var: 08:00 – 18:00 olarak çalışıyoruz.Örneğin bugün 18:00 da değilde 17:00 da eve gönderilip gece 00:00 da çağrıldığımızda ve sabah 08:00 da çıktığımızda buna gece mesai kat sayısı eklenir mi ? Yoksa bir sonraki günün normal çalışma saatine mi sayılır?
    Not: sabah 08:00 çıkıp tekrar mesai başlangıcımız normal vardiya sistemi yani sonraki günün sabah 08:00 olarak gelmek

    1. Merhaba, şu şekilde düşünmelisiniz:
      fazla mesai saatinizi haftalık olarak hesaplamanız gereklidir, günlük değil. Haftalık 45 saatin üzerinde çalışmanız varsa fazla mesai olarak değerlendirmelisiniz. (Yazı ve yorumlara da göz atarsanız genel bilgi sahibi olacaksınız zaten)
      *Not: Ara dinlenme/mola süreleri çalışma saatinden sayılmaz.

  36. Merhaba vardiyalı çalışmıyoruz biz ama şöyle bi durum var sabah 8.30 çalışıyoruz normal mesaimiz 5 te bitiyor ama 6 dan assa çıkamıyoruz bi dinlenme molası istiyoruz sizin böyle bisey isteyemezsiniz kanunen yok işverenin insiyatifine kalmış bisey diyolar yani 5 te normal mesaimiz bitiyor 10 dk dinlenme istiyoruz bu kelimeye bize kullanıyorlar teskkurler. Çalıştığımız yer kurumsal bi firma

  37. Merhaba akşam 17.00 başlayıp sabah 08.00’kadar devam ediyoruz. arkasından 57 saat dinlenip yani 2 gün sonra tekrar nöbete geliyoruz. bu durum yasaya uygun mudur

    1. Merhaba, yazımızdan da anlaşılacağı üzere çalışma saatleriniz yasal değildir. Hatta mesleğiniz turizm veya özel güvenlik sektöründe olmuş olsa bile 12 saati geçen bir çalışmanız mevcut, yine yasal değildir.

  38. Merhaba bizim vardiya sistemi sürekli 16/32 olarak akşam saat 4 de başlayıp sabah 08 e kadar gece 16 saat çalıştım tarafıma ne gibi haklar yansır fazla mesai, kıdem tazminatı, haklı fesih gibi iş kanunu bizden yana faydası olurmu bir türlü çözemedim yardımınız için teşekkür

  39. Merhaba sayın ilgili,
    Biz sabah 8 akşam çıkış saatimiz belli olmayan bir işte çalılıyoruz, akşam 21de de iş bitebilir 22de de, 19.00da da. Nasıl bir dilekçe örneği vermemiz gerkir? Akşam 22 de işten çıktığımızda sabah 9 da işe gelmemiz gerekirken 8 de giriş yapmak zorundayız.

    1. 2 vardiya arası en az dinlenme süresi 11 saat. İşveren vardiyanızdan çıktıktan 24 saat sonra işe gel diyebilir. İşveren sizi 3. Vardiyanız 24/08 çalışmanızdan sonra 2. Vardiyanız 16/24 de geri gel diyemez.

  40. fazla mesai konusuna dikkat çeken olmamış ;
    mesela 07:00 – 15:00 vardiyasındayım . ama o gün 5 saat fazla mesai yaptım ve 20:00 da çıktım .
    ertesi gün 05:00-13:00 vardiyasına çağrıldım.
    normalde 11 saat barajına takılmıyor ama fazla mesaiden dolayı 11 saatten önce iş yerinde oluyorum. bu durum kanuna aykırı mıdır ?

    saygılarımla ,

    1. Merhaba. Aslında bunu beyan etmeye bile gerek duymadık. iki vardiya arasındaki çalışmaya, fazla mesailer elbette dahildir. Neticede işçinin 11 saat dinlenmesi gerekir ve fazla mesai yapmış olması, bu kuralı delmeyi gerektirmez.

  41. Merhaba ben üç vaardiya çalışıyorum 08/16 16/24 24/08 Diyelimki Salı 08/16 Vaardiyasında çalıştım
    birdaki vaardiya Çarşamba gecesi 24/08 çalışıyorum söyledim aynı gün içerisinde olmadığı için problem yok dediler faarkediyormu gün içerisi dışarısı iki vaardiya arası 11 saat değilmi

    1. Merhaba. Gün içi ya da dışı fark etmez; iki vardiya arasında işçinin en az 11 saat dinlenmesi sağlanmalıdır.

  42. Merhabalar ben markette çalışıyorum taze gıda sebze meyve tezgahında. 2 vardiya olarak çalışıyoruz. 13:45 – 22:15 vardiyasindan çıkıp 7:30 – 16:00 vardiyasında gidiyoruz. Her hafta 2 veya 3 gün böyle oluyor. Ara dinlenme 11 saat olduğunu ilettim. 11 saat ağır sanayi için bizim için değil dediler ve şirketi zan altında bıraktığım içinde uyarı aldım ve savunmamı aldılar. Bu durumu doğrumu?. Tesekkurler şimdiden.

    1. Merhaba. Bu durum elbette doğru değil. İki vardiya arasında en az 11 saat dinlenmeniz gerekir. Bu yazının çıktısını alıp işverene verebilirsiniz.

  43. Oncelikle merhabalar. Sorunum su 8 bucuk senedir ayni yerde çalismaktayim sektor truzim otel simdi vardiyeler
    07. 00 15 00
    15. 00 23.00
    23.00 07. 00

    15.00 23. 00 vardiyasindan çiktik sabah 07.00 15.00 vardiyasina geliyoruz haftada 2 sefer olabiliyor bu arada hic dinlenme suresi yok arastirdim 11 saat olmadan ise cagirma haklari yok 8 senedir bizi boyle calistirip durmuşlar. Ve artik burdaki çalismak zorunda oldugum tek sebebim tazminatimdir tazminatimi veeseler 5 dk ka calismam yani biktim burdan alttan alttan şıkistiriyorlarda zaten birakip gitsinler diye. Simdi ben bu saat mevzusundan nasil yola çikip tazminatimi alip onume bakabilirim tazminatimi alma sansim nedir. Nasil yaparim tesekkurler

    1. Merhaba. 11 saatlik dinlenme olmaması yasal değildir. Ama size tavsiyem, illa işten ayrılacaksanız yanına başka sebepler de koymanız yönündedir. Bunun için de gerekirse profesyonel destek alın. Böylece işinizi sağlama almış olursunuz.

  44. Evet niyetim cunku bu duzenin degisecegine inanmiyorum .peki is yerinden evrsk kayit belgesini nasil alacam yada iadeli taahhütlü nasil gonderecem ne yazacagimi bilmiyorum

  45. Merhabalar çalıştığım yer 3 vardiyalı fakat ben uzun zamandır sabah vardiyasına geçemiyorum hep 16:00 – 24:00 ve 24:00 – 08:00 çalışmaktayım bazen de 2 hafta üst üste aynr vardiya da çalışmaktayım tabii pazar tatilim var fakat benim uyku düzenim ve ruh sağlığım gerçekten bozulmaya başladı mesela 16:00 – 24:00 vardiyasında çalışırken gece vardiyasında ki adam gelmediğinde zorla 16 saat mesaiye bırakıldım benim işten tazminatla ayrılabilmem mümkün mü ?

    1. Merhaba. Art arda 2 vardiya çalıştırılmanız yasal değildir. Burada önemli olan, bu hususun ne kadar tekrarlandığıdır. Sık sık yaşanıyorsa, bir haklı fesih sebebi olacaktır. Ancak istisna olarak gerçekleştiyse ve tekrarlanmıyorsa, net bir şekilde bir fesih sebebinden bahsedemeyiz.

  46. Merhaba Zeynel bey
    Bu vardiya dönüşümü olayı benim de iş yerinde var, fakat yukarıda bir yorumda belirttiğiniz gibi sözleşmemi fresh etmeden önce, bunun düzeltilmesini talep edersem, iş yerinde bana mobbing yapılacak ve gerekirse Antalya ili sınırları içinde evimden uzak başka projeye gönderilme durumum var, daha önce başka bir arkadaşımızı bu şekilde tehdit etmişlerdi, bunu öngördüğüm için direkt sözleşmemi fesh edip tazminatımı talep edebilir miyim?

    1. Merhaba. Evet, gerçekten de nihai amacınız fesih yapmak ise, yukarıda bahsedilen kurallara uyumsuzluk uzun süredir ve sürekli yapılıyorsa, doğrudan fesih yapmak da bir seçenek olabilir. Yine de buradan sonucu kestirmemiz mümkün olmayacağı gibi doğru da olmayacaktır.

  47. Zeynel bey oncelikle merhaba benim de calistigim yerde vardiya donusleri arasinda 11 saat yok yani kisa donus yapip uc bes saat sonra tekrar ise gidiyoruz dediginizi yapicam is yerine yazili olarak durumun duzeltilmesini talep edecem ama bu yazili belge nasil olacak bi ornek nusha gonderebilir misiniz noter tasdikli olmasi sartmi?

    1. Merhaba. Noterden olması illa ki gerekmez. Ama işin sonunda niyetinizin ne olduğu önemlidir. İşçi bu gerekçeyle haklı fesih yapma niyetindeyse, noterden verilmesi ya da işyerinden evrak kayıt belgesi alınması önem arz eder. Yoksa, iadeli taahhütlü de gönderilebilir ya da insan kaynakları birimine de verilebilir.

  48. Merhaba,” Keskin duymayı gerektiren işlerde çalışamaz” ve ”Ağır kaldırmasını gerektirecek işlerde çalışamaz” açıklamalı % 44 oranlı sürekli engelli raporum var. Ancak iş yeri hekiminin bu rapora göre belirlediği çalıştırılma şeklime yöneticiler tarafından uyulmuyor ve farklı şekillerde çalıştırılıyorum. Yapıp yapamayacağım işler konusunda uzman doktor görüşü istediler ve bu raporu da aldım.Sonrasında ise çalışan temsilcisi aracılığı ile çalıştığımız şirketin ağır iş kolları statüsüne girmeyip hafif işler sınıfında olduğundan görev tanımımın gerektirdiği her işi yapmam gerektiğini ilettiler.Sürekli engelli raporuma ve uzman doktor görüşüne rağmen böyle bir şey mümkün mü?
    Diğer bir konu; 08:30 / 16:30 ve 14:15 / 22:15 olarak iki vardiya var. Bana her gün değişen bir vardiya uygulanıyor.Mesela bu haftaki vardiyam Pazartesi 08:30/16:30
    Salı 14:15/22:15
    Çarşamba 09:30/17:30
    Perşembe 08:00/16:00
    Cuma 08:30/16:30
    C.tesi 08:30/16:30
    Pazar hafta tatili şeklinde.Çalıştığım bölümde bu şekilde bir vardiyaya gelen başka kimse yok. 11 saat dinlenme kuralı ile bu şekilde değişen bir vardiya uygulanabilir mi?
    Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba.
      1- Bu sorunuzun cevabını boşa aramayın. Olay şudur; elinizde bir rapor var ve buna rağmen işveren sizi istediği yerde çalıştırıyor mu? Çalıştırabilir, neticede işveren o. Siz ne yapabilirsiniz? Çalışmaya devam eder ya da haklı nedenle fesih yapabilirsiniz. Bunun sonucunda kimin haklı olduğuna ise, büyük ihtimalle hakim karar verir. Üçüncü bir seçenek yoktur.
      2- İki vardiya arasında en az 11 saat dinlenme süresi varsa ve bir de hafta tatilinizi kullanıyorsanız, bu sistem kabul edilebilir ve mevzuata uygundur.

  49. Merhaba 12- 36 vardiyalı calışıyorum, rapor aldığım yada yıllık izin kullandığım zaman yıllık izin veya rapor bitimi kendi vardiyamın istirahat günü oluyor. Bu durum da bende istirahat edip ertesi gün kendi vardiyamla iş başı mı yapmam gerekiyor yoksa istirahat günü gelmem mi gerekiyor. Yıllık izin bitiminde eksik çalışman var denip isturahat gününde işe çağrılıyorum. Ne yapmam gerekiyor.

  50. Oncelikle Mrb lar turizm sektorundeyim çalisma şeklimiz 3 vardiyali. 07 00. 15 00 15 00 23 00 23 00 07 00 şeklinde ama bu haftada bir iki. Sefer degisimlerde 15 00 23 00 vardiyasinda çalisip sabab 07 00 15 00 vardiyasina geliyoruz ve araştirdim böyle bi sey gok 11 saat dinlenmeden diger vardiyaya gelemiyormusuz. Bu sebepten dolayi iş hakkimi fesh etmek bana dogarmi boyle biseyde davaci olsam tazminatimi alma olasiligim nedir jaybetme sansim var mi?

    1. Merhaba. Evet, iki vardiya arasında en az 11 saat ara verilmesi şarttır. Ama böyle bir nedenle fesih yapmadan önce, işverene yazılı olarak talepte bulunup bu sistemin düzeltilmesinin talep edilmesini ve buna rağmen düzeltme olmazsa fesih yapılmasını talep ederim. Doğrudan fesih de elbette yapılabilir, ama ilk söylediğim husus daha sağlam olacaktır. Tercih sizin.

      1. Selamün aleyküm biz 4 güvenligiz çalişma seklimiz 2 gün 08.00:16.00 2 gün 16.00:24:00 2 gün 24.00:08.00 di 2 ci gün geceden cıkınca haftalik tatilimizdi ama hesapladik aylık 45 saati doldurmuonuz die bizim sabah nöbetlerini 18.30 a cıkardılar yasal mi sizce

        1. Aleykümselam. Aylık değil de haftalık hesap yapmış olmasınlar? Öyleyse, evet diğer yasal kurallar uymak kaydıyla, işveren haftalık mesainizi 45 saat olacak şekilde ayarlayabilir. Burada önemli olan 45 saati aşması durumunda fazla mesai ücretinin ödenmesidir.

  51. Merhaba sabah 08:00 akşam 17:30 çalışıyorum gece saat 12-1 gibi temizlik var diyerek beni işe çağırıyorlar gitmek zorunda mıyım? Yasal olarak ne yapmam gerekir? Mesai ücreti yatırılmıyor.

    1. Merhaba. Bir sonraki gün yine 08:00’de mesaiye başlıyorsanız, bu sistem doğru değildir. Bu gerekçeyle haklı fesih yapmanız mümkün olabilir.

  52. Merhaba, Kerim Bey’in bahsettiği konunun yasal olmadığı konusunda hemfikiriz. Peki bu durum bize haklı fesih imkani tanır mı? Böyle bir hukuki yaptırımımız varsa hangi şartları yerine getirmek gereklidir?
    Neticede 3 vardiyalı sistemde örneğin: Cumartesi 23/07 vardiyasından çıkıp 15/23 vardiyasına geliyoruz ve kartlı sistem olduğu içinde herşey kanıtlanabilir diye düşünüyorum
    Bilgilerinizi rica ederim, teşekkürler

    1. Merhaba. Evet haklı fesih gerekçesi olur. Ama öncesinde işverene yazılı olarak başvurmak ve durumun düzeltilmesini talep etmek gerekir. Buna rağmen düzeltme yapılmazsa, artık haklı fesih hakkı kullanılabilir.

  53. Merhaba, ben kadrolu işçi olarak görev yapıyorum. Günlük 8 saatlik bir çalışma süremiz var. 7/3 3/11 11/7 . Bu çalışma saatlerinde yeri geliyor geçe çalışmasından yani 11/7 vardiyasından çıkışta tekrar 3/11çalışmasına geliyorum. Bu çalışma saatleri arardı 8 saattir. Bu yasal mıdır. Yasal değilse bunun yasla olmadığını nasıl ispat edebilirim.

    1. Kerim bey, yazımızda da belirttiğimiz üzere iki vardiya arasındaki süre 11 saatten az olamaz. Yasal dayanağını zaten yazımızda bulabilirsiniz.

  54. Merhaba, ben perakende sektöründe çalışıyorum. Mağaza müdürümüz vardiyalarımızı istemediğimiz halde bir gün 13.30 – 22.00 diğer gün 08.00 – 16.30 şeklinde yazıyor ve bu şekilde haftada 2-3 kez kapanış-açılış yapıyoruz. Yasal olarak bu uygulamada bir sorun var mı sizce?

    1. Merhaba. Vardiya arası süreler yazımızdaki gibiyse, bir sorun olmaz. Bir de eğer haftada en az bir kez 24 saat kesintisiz dinlenebiliyorsanız, yasal olarak bu çalışma sistemi uygundur.

  55. Biz is yerinde arkadasla 1 hafta gece 1 hafta gunduz calisiyoruz vardiya degisimini pazartesi gunleri degisiyoruz gece 2300 07 00 gunduz 07 00 15 00 calisiyoruz izin kullanimi nasil olur pazar 1600 da isten cikiyorum pazartesi izinliyim o gun gece 23 00 07 00 vardiyasina gidiyorum yani sali gunune calismaya gitmis olmuyor muyum yani her geceye geldigim her guun bi sonraki gune calismis olmuyor muyum

  56. Merhaba teşkür ederim bir sorum daha olacak iş yerinde bekar evli emekli insanlar calışıyor bekar 2.020. Evli 2.170. Emekliler ise 2.270 alıyor ve hepimiz aynı ğörefi yapıyoruz sizce bu ayrımcılık degil mi öyle bir kanunen yeri varmıdır yoksa nerelere baş vurmam lazım bir iş yerinde üstlerin haric aynı işi yapıyorsan herkes aynı maaşı almak zorundamıdır saygılar

    1. Merhaba. İşveren somut kriterlere bağladıktan sonra, işçilere farklı maaş skalası belirleyebilir. Burada önemli olan, işçiler arasında gerekçesiz ayrımcılık yapılmamasıdır.

  57. Merhaba ben 16. 24. Vardiyesinde calışıyorum ve hafta sonu 24. 08 vardiyesine cagırıyorlar yani hafta sonu 8 saat istirat etmiş oluyorum yani iş yerine göre 24. 08 gün atladıgı olayı oluyor kanunen öyle bir calıştırma varmıdır örnek cumartesi 16. 24. Pazar 24. 08. Saygılar

    1. Bu durumun uygun olmadığını düşünüyorum. Çünkü 24 saatlik zaman diliminde 16 saate yakın çalışmış oluyorsunuz ki, işçinin günde 11 saatten çok çalıştırılması hiçbir şekilde mümkün değildir.

  58. 4 gün 23:00/07:00 vardiyasında çalışıp ertesi gün 4günlük 07:00/03:00 vardiyası na çağrılıyoruz 24 saatlik dinlenme süresi vardiya izini sayılıyor. Özeti ise 4 er günlük vardiyalara gidiyoruz her vardiya değişiminde 24 saatlik bir dinlenme miz var. Bu 24 saatlik dinlenme ler vardiya izinden sayılıyor doğru bir uygulama mıdır.

    1. Merhaba. Eğer size 24 saat kesintisiz dinlenme imkanı tanınıyorsa, İş Kanunu bakımından hafta tatili verme yükümlülüğü sağlanmış demektir ve bu durum kurallara uygundur Gökhan bey.

  59. Merhabalar zeynel bey
    Ben normalde 08.30 / 17.00 saatleri arasında çalışmaktayım. İş yerinde güvenlik olmadığı için hafta sonu personellerden seçtiklerini gece nöbetine yazıyorlar.
    Ben de cumartesi günü gece 23.00 / 07.00 arası nöbete geldim pazar günü sabah 07.00 da çıkış yaptım pazartesi günü de sabah işe geldim uyku dengesi şaştı gece uyuyamadım sabah da birbuçuk saat geç kaldım benden savunma istendi
    Ne yapmalıyım yardımınız için tesekkurler

    1. Merhaba. Ekrem bey özel durumlarla ilgili bir şey söyleyemeyiz; ancak pazar sabahı 7’de işten ayrılmış ve bir sonraki gün 7’de başlamışsanız, yasal olarak bir sorun yok demektir.

    2. Merhaba ben saat 08.00 da ise başlıyorum 16.00 da işi bırakıyorum 8 saat dinlendikten sonra aynı gün 12.00 işe başlıyorum sabah 08.00 bırakıyorum bu yasalmi yasal değilse is hakkımı fes edebilirmiyim teşekkür ederim

  60. Merhabalar yilbaşi vardiyeleri .sabah iş başi 07 00 : 23 00 aksam paydoş yani iki vardiye ust uste calistiriliyoruz + ertesi gun sabah 07 00 ise cagriliyoruz . Yani ben 07 de ise gelmek.icin 5 de kalkiyorum ve 23 te ciktigim zaman 24 30 da evde oluyorum sabah 5 de kalkip ise gelmem normalmi nasil bir hakkim olabilir sizce ara dinlenme 11 saatin cok cok altinda ve ben bu is yerinde daha fazla çalismak istemiyorum bu 23 cikis sabah 7 giris cok oluyor ne yapmam gerek

    1. Merhaba. Yazıda da açıkladığımız üzere, iki vardiya arasında 11 saatten az zaman oluyorsa ve bu durum tekrarlanıyorsa, işçi açısından bir haklı fesih sebebi var demektir.

      1. Cevabiniz icin cok tesekkur ederim . Peki bu durumda ne yapabilirim iş yerimdende ayrilmak istiyorum ama tazminat var diye mecbur istemeyerekde olsa calisiyoruz boyle bi durumda mahkeme acma ve tazminat alma hakki kazanabilirmiyim nekadar bir surec gerek

        1. Sürecin ne kadar süreceğini şimdiden bilemeyiz. Yerinizde olsam hareket etmeden önce bir avukata danışır ve öyle karar verirdim.

  61. Merhaba. Vardiyalı çalışıyorum. Senelik izinler başladığında çalıştığım kurum kendi aranızda halledin deyip izinler bitene dek sekizer saat arayla ise çağırıyor ve sürekli budurum her yıl devam ediyor 08-16 çalışıp aynı günün gecesinde 24-08 vardiyasına geliyorum, sobra takibi iş gününün 16/24 vardiyasina cagirilioruz ve dinlenme olayını yapamıyoruz yani 11 saatten az dinleniyoruz tabi buna dinlenme denilebilirse Budurumu çalıştığım kuruma dilekçe yazarak kanunda belirtilen maddeyide ekleyerek düzelt melerini isyiyecem haklı fesih sebebi olmasına ragmen istende atılmadan dilekçeyi nasıl yazmakla alakalı bir örnek verir misiniz

    1. Merhaba. Dilekçeyi, tam olarak bize ifade ettiğiniz gibi ve yazımızı inceleyerek hazırlayabilirsiniz. Ama işten atılmadan nasıl yazılacağı konusunda bir şey söyleyemeyiz. Bu tamamen işverenin insafına ve anlayışına kalmış bir durumdur.

  62. Merhaba. Vardiyalı çalışmalarda iki vardiya arasi 11 saatlik dinlenme süresi farazi çalışma olarak değerlendirilebilir mi ? Yol ve yemek halledilir mi bu bu sürede. Ornek verirsek 12 kasim 24- 8 arası çalışma yapıldıysa bir sonraki vardiya 13 kasim 8-16 ise yol ve yemek Hakedisi nasıl olmaktadır.

    1. Merhaba. Elbette olabilir. Ama uzun süredir devam ediyor olması ve sizin de öncesinde, işverene yazılı olarak başvurup vardiya sisteminin düzeltilmesini talep etmeniz yararınıza olacaktır.

  63. pazar akşam 19:00’da işbaşı yapıp pazartesi sabah 07:00 mesai bitiyor.Pazartesi 15/23 çalışıp salı günü 07/19 vardiyası çalışıyorum bir sonraki gün 15/23 çağrılıyorum. Bu durum haklı iş akdi feshi sayılırmı

  64. Merhaba. Vardiyalı çalışıyorum. 3 haftada bir kez 08-16 çalışıp aynı günün gecesinde 24-08 vardiyasına geliyorum, yani 11 saatten az dinleniyorum. Bu durum haklı fesih sebebi midir? Tazminat almak için bu durumdan en geç kaç gün içinde işi fesh etmek gerekir. Teşekkürler

    1. Ferhat bey, kanaatimce haklı fesih sebebidir. Bu durumun uzun süredir devam etmesi size bu hakkı verebilir. Ama iyi niyet göstergesi olarak, önce işverene dilekçe verip bu şekilde çalıştırılmamayı talep etmeniz ve devam ederse haklı fesih yapmanız yararınıza olacaktır.

  65. Merhabalar cuma günü hafta tatilim tatil bitimi gece vardiyam başlıyor cuma günü gündüz 08.00 16.00 vardiyasina fazla mesaiye çağırıldım ama gitmedim whatsapp grubundan sendika kitapçığından fazla çalışma konulu mesajlar atıldı acaba kitapçıkta isveren gerektiğinde işçiyi çağırır yaziyor diye onlar mı haklı

    1. Merhaba. Hafta tatiliniz olan cuma gününden önceki 6 gün çalıştıysanız ve sizden cuma da çalışmanız istendiyse, bu gün çalışmanız gerekmez. Hatta işverenin işçiyi 7 gün çalıştırması hiçbir şekilde mümkün değildir.

  66. selam zeynel bey… itfaiyede er olarak çalışmaktayım.. sendikalı işçiyim bizde çalışma şekli 12-24 ayda 20 gün çalışıp 10 gün dinleniyoruz.. 12×20=240 işveren her ayı 196 saat üzerinden hesaplayıp 44 saat mesai veriyor.. fakat iş kanununda her ne olursa olsun 11 saatten fazla çalıştırılamaz hükmü var ve itfaiyede çalıştığımız için ara dinlenme gibi bir durumumuz yok.. 11 saati geçen çalışmalarda 1.5 saat ara dinlenme verilmesi lazım bunu mesai olarak alabilirmiyiz iş kanunun 66. maddesinde belirttiği gibi : İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler…. hükmüne göre mesai hesaplaması nasıl yapılır ve ara dinlenme yapamamıza rağmen 12 saat çalıştırabilir mi ?gece 20 den sonra çalışmalara gece mesaisi uygulanır mı ?teşekkürler…

    1. Merhaba.
      – Fazla mesai hesabı tamamen yanlış. Bu hesap aylık değil, haftalık yapılmalıdır: mustafabaysal.com/fazla-mesai-aylik-hesaplanabilir-mi
      – 12-24 çalışıyorsanız, günlük 12 saatlik mesai içinde mutlaka en az 1 saat dinlenme imkanı buluyorsunuzdur. Bu ise kanunen yeterlidir.
      – İş Kanununda gece mesaisi diye bir kavram yoktur. Ama gece döneminde yaptığınız çalışmaların, otomatik olarak yüzde elli zamlı ödenmesi gerektiği bir Yargıtay içtihadıdır.

  67. merhaba biz iş yerinde iki arkadaşız. çalışma şeklimiz
    gün 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
    saat 10-18 10-18 10-18 10-18 10-18 (15-07) 0 23-07 23-07 23-07 23-07 23-07 (çift vardiya)
    gün 13 14
    0 ( 23-07)
    (çift vardiya)

    buna göre haftada 7 gün çalışıyoruz kesintisiz olarak haftada 16 saat çalışıyoruz.vardiya dönümlerinde 23-07 vardiyasında olan kişi aynı gün 10-18 vardiyasında çalışıyor.

  68. merhabalar ben 6,5 yıldır bi işyerinde calışıyorum 38 gün boyunca hafta tatili kullanmadım ayrıca 8 saat arayla işe gittim.16:00/00:00 caliştım tekrar sabah 08:00/16:00 vardiyasında çalıştım.bu çalışmaları gerekçe göstererek istifa edip haklarımı tazminatımı alabilirmiyim …

  69. Merhabalar ben 33 Aydır işyerinde Çalışıyorum 3 Vardiya Olarak Yanimdaki iş arkadaşıyla ufak tartışma nedeniyle Müdür tutanak tuttu sadece bana ama Fakat arkasına Beni 1 ay boyunca Gece Yani 11-7 Vardiyasina yazdı 1 ay boyunca gittim geldim ve bugun itibariyle yeni listede 1 Ay boyunca Beni 3-11 Vardiyasina yazmışlar acaba bu haklı fesih sebebi olurmu Şimdiden Teşekkür Ederim…

  70. Kolay gelsin ben size sunu sorsam bilgi alabilir miyim acaba gece vardiyasi bitiminde 24 08 sonrasi diger vardiyaya geciste hangi gun baslatilabilir .mesela haftalik gece vardiyasi bitimi cumartesi gece vardiyasi 24.00 da baslayip pazar sabahi 08.00 da son buluyor bu durumda ne kadar haftalik izin verilebilir pazartesi sabahi 08.00 gunduz vardiyasi yazilabilir mi aradaki 24 saat haftalik izin gosterilebilinirmi.yoksa pazar zaten calisildigi icin ilk is gunu pazartesi izin verip sali mi olmalidir.iyi calismalar tesekkur ederim .

    1. Baha bey iki vardiya arasında 24 saat süre varsa, bu süre hafta tatili olarak kabul edilir.

  71. Da ben salı günü 16 24 vardiyasina geldim. Sabah vardoyasindaki arkadaş ufak bir is kazı geciirdiginden doolayi çarşamba günü 08 20 vardiyasinda gelip çalıştım perşembe günü yine vardiya olan 16 24 de geldim ve bugün bana cuma günü yarın yarı sabah 8 de ise gel diyorlar gelmedigim taktirde işten çıkartma bilirlermi

    1. Eşref bey bu durumda bu gerekçeyle işten çıkaramazlar. Ama yine de çıkarırlarsa yasal süreçle hakkınızı aramanız gerekecektir.

  72. Merhaba bir işçi sabah 4 te iş çıkışı yapıp devamında saat 13.00 da işe getirilir ve 13.25 te olası bir hata yaparsa buna ilişkin herhangi bir yaptırım uygulayabiliyormu işveren

    1. Merhaba ,
      Devlete ait bir kurumda 4D işçi olarak çalışmaktayım .
      Araştırmalarım neticesinde birimimde vardiya postasına göre çalıştırma izni resmiyette yok .

      Duruma rağmen

      08:00- 16:00
      15:30- 22:00
      Olmak üzere iki vardiya sistemi var .
      Ve biz sürekli olarak 15:30 -22:00 vardiyasında haftanın 6 günü çalışmaktayız .
      Puantajımızın altında çalışma saatlerimizle alakalı herhangi bi yazı söz konusu degil .
      Sürekli 15:30 -22:00 çalışmamız sebebiyle aileme yeterince zaman ayıramıyorum ve bu neticelerle problemler yaşamaktayım .
      Yine hiç bi haliyle herhangi bir sosyal hayatımız yok .

      İş kanununda
      “ gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle postalar sıraya konur. Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir.

      Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz.”
      Esası söz konusudur .
      Müdürümüz vardiya postasına hiçbir haliyle ikna olmuyor .
      Bu durumda ne yapmamızı önerirsiniz ?
      Çalışma saatlerimiz yazmayan puantajda gündüz mesai saatlerinde çalıştırılıyor gözüktüğümüzü düşünüimektetim .

      Bu durumda iş yerine ulaşırken olası bi kaza durumunda herhangi bi hak kaybım olmaz mı ?
      Çalışma saatlerimi herhangi bi yolla istesem beni olduğumdan daha kötü yere yollamakla tehdit edecekler .
      Bu kanunsuz işleri nasıl rayına koyabiliriz ?
      Yardım ederseniz sevinirim teşekkürler

        1. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim .
          Peki sorumu başka bi yönden sorayım ;
          Kamu kurumlarında kamu çalışanlarının çalışma saat aralıklar belirli değilmidir ?
          Misal havuz – sosyal tesisler vs olsun 17:00 den sonra açık olabilir mi ?
          Üniversite bünyesi dışında okulun kulübüne salonu kiralayan özel takım toplumlara hizmet ediyoruz.
          Bu konuda bir aykırılık yok mu ?
          Veyahut mevzu bahis alanlar 17:00 den sonra açık tutulacaksa bu durumu iş yasasında olduğu gibi ikili ve ya üçlü vardiya sistemiyle uygulamaları gerekmez mi ?
          Keza gündüz vardiyasında 3 temizlik görevlisi varken gece iki üç yüklü iş yükünde tek temizlik görevlisi var .
          Bu durumun bi sistematiğe koyulmasa gerekmez mi .
          Yasal boyutu var mı ?
          Teşekkür ederim

          1. Rica ederim. Kamu kurumu ya da özel sektör fark etmeksizin her işçi 4857 sayılı İş Kanunu’nda yazılı kurallara tabidir. İş mevzuatına göre ancak 24 saat kesintisiz çalışma yapılan yerlerde en az 3 vardiya olması gerekir. Bunun haricinde, işveren dilediği gibi mesai saatlerini belirler. Elbette işverenin burada tabi olduğu sınırlamalar vardır k,; bunları sitede birçok yazımda belirtmiştim.

        2. Mustafa bey yazılarınız arasında maalesef konuyla alakalı bi yazı göremedim .
          Sorun şurada başlıyor ;
          Vardiya sistemi uygulanması gerekmekte olup 24 saat açık olması gereken iş yerleri kanunda belirtilmiş
          “Yurt ,Sağlık ve Güvenlik “ gibi
          Bizim spor tesisi ve kamu çalışanı olmamız münasebetiyle çalışmamız gereken saat dilimi belirli olması gerektiğini düşünüyorum .
          Yani esasında 17.00-17:30 dan sonra bi çalıştırılma söz konusu olmamalı .
          Keza imza attığım puantajda da 15:00 -22:00 saat dilimlerinde çalıştığım gözükmemekte .
          Tamamen gündüz çalışıyor gözüküyoruz .
          Atıyorum işe gelirken bi kaza geçirsem hiç hak ,ücret , tazminat talep edemeyeceğim .
          Sizce bu durumlar dahilinde bi mağduriyet yok mu ?

          1. Emre bey, bir konuyu netleştirmek gerekir. 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi iseniz, bu kanunun ve alt mevzuatının getirdiği hükümlere de tabi olursunuz. Eğer kurumunuzun tabi olduğu özel mevzuat varsa, bunlardaki hükümler İş Kanunu’na aykırı olmamak kaydıyla ancak geçerlilik kazanır. Sorununuzu anlasam da yasal durum önceki yorumlarda da izah ettiğim gibidir. Sizin nasıl olması gerektiğini düşünmenizin elbette bir önemi vardır; ancak yasal olarak bu bir anlam ifade etmez.

        3. Konuya ek , toplu sözleşme metnimiz ;
          “Çalışma Süreleri” başlıklı 19. maddesinde, “İşyerinde haftalık çalışma süresi 40 saattir.
          Çalışma sürelerinin günlere dağılımı, mesai başlama ve bitiş saatleri işverence tespit edilir.
          Vardiyalı çalışmalarda bu süre günde 7,5 saatten çok olamaz ve vardiyalı çalışmalarda işveren her zaman değişiklik yapabilir.” hükmü yer almaktadır.
          Yukarıda bahsedilen madde hükmüne istinaden, 24 saat kesintisiz hizmetin sürdürüldüğü birimler dışında kalan ve haftanın beş günü çalışma planının uygulandığı bölüm/birimlerimizde görevli işçi personelimizin haftalık (40) saat çalışma süresinin mesaiye başlama ve mesai bitiş saatleri, aşağıda belirtildiği şekilde uygulanacaktır.
           İşin gereği olarak, ilk semt servisinden (saat 06:15) yararlanmak üzere iş başı yapan personel için, günlük 8 (sekiz) saat fiili çalışma, 1 (bir) saat ara dinlenmesi dahil mesai başlama saati 07:00, mesai bitiş saati 16:00,
           Yineişingereğiolarak,2.semtservisinden(saat07:20)yararlanmaküzereişbaşıyapan personel için de, günlük 8 (sekiz) saat fiili çalışma, 1 (bir) saat ara dinlenmesi dahil mesai başlama saati 08:30, mesai bitiş saati 17:30 olarak uygulanmasına hassasiyetle riayet edilmesi gerekmektedir.
          Bilgilerinize arz/rica ederim. Saygılarımla.

          1. Toplu iş sözleşmesi hükümleri elbette İş Kanununun genel geçerli hükümlerinin önüne geçer ve TİS’te yer alan hükümler taraflar için bağlayıcı olur. İşverenin de çalışma sistemini buna göre düzenlemesi gerekir.

  73. Kolay gelsin 11 saat dinlendirmeyen yerler için haklı neden gösterilip istifa edilebilirmi yani tek taraflı fesih yapılıp haklarımız alınabilirmi iyi günler

  74. ”Ancak işçinin her hangi bir nedenle daha erken çalıştırılması gerektiğinde, bunun belli şartları olduğu unutulmamalıdır.”

    Merhaba Yazınızda bahsettiğiniz vardiyalar arası dinlenme saatinin 11 saatin altına düşmesiyle ilgili belli şartları var demişsiniz acaba bu şartlar nelerdir.

    1. Buradaki şart, yazıda belirtilen şarttır. Yani işçi 16 saatten önce çağrılacaksa bile, iki vardiya arasındaki dinlenme süresinin en az 11 saat olmasına dikkat edilmesi gerekir.

  75. 7.30-17.30 vardiyasını bitirip gece 21.30-23.30 vardıyasına destek olarak çağrıldım. Sonra Ertesi gün sabah 7.30 vardiyasına katıldım. 8 saat dinlenme süresi olduğu için tazminat alıp işi bırakabilir miyim?

    1. Erdem bey, bu bir defa olmuşsa, hayır alamazsınız. Ama devamlı oluyorsa evet, almanız mümkündür.

  76. Zeynel Bey size sorum hafta ici 45 saat çalışıp hafta sonu cumartesi 20:00 da nöbete gidip pazar sabahı 08:00 da çıkınca ertesi gun pazartesi de sabah 07:00 tekrar mesaiye gelince onceki pazar gunu hafta iznimi kullanmismi sayiliyorum acaba. Sefim bana her nekadar sabah nobetten ciktiysamda 24 saat dinlendigim için haftalık izindir diyo.cevabiniz için şimdiden teşekkürler.

    1. Selma hanım, 24 saat kesintisiz bir dinlenmeniz olduysa, hafta tatilini kullanmışsınız demektir.

  77. Merhaba..is kanuna göre 6 kişilik ekipte vardiya değişimi nasıl olmalıdır.ayni vardiyada en az kaç gün çalışmak gereklidir.

  78. 2 vardiya arası 11 saat dinlenme süresi içerisine işyeri servisi ile yaptığımız yol dahilmi mesela ben git gel 2 saat yol çekiyorsam 9 saat dinlenmiş oluyorum servis saatleri bu saatler içerisine giriyormu girmiyormu acaba ?

  79. Merhaba biz yeni cikan yasayla gece vardiyasinda 12 saat calisabilir diye imza verdik benim sorum 12 saat gece vardiyasindan sonra kac saat sonra tekrar gece vardiyasina gelmem gerekli 12 mi yoksa 16 saatmi acaba bu benim icin cok onemli tesekkur ederimmm.

  80. Merhaba, benim sorunum şöyle. Gece envanter dolayısıyla 8:00 / 4:00 çalıştım. Ve o günün ertesinde vardiyam 13:00 da başlıyodu. Lakin 11 saat ara olması gerekli denildiğinden işe 15:00’te gittim. Ve bu iki saatin benden telafisi isteniyor yani işverenin benden 2 saat alacağı varmış. Bu yasal bi uygulama mıdır

    1. Vural bey, iki vardiya arasında en az 11 saat olması gerekir. Ücret kesilmesi ise ayrı bir konudur. İşveren ücretinizi keserse ne yapabilirsiniz? Yapabileceğiniz tek şey, haklı nedenle fesih yapmak olacaktır.

  81. Merhaba, ben … bünyesinde çalışmaktayım. Benim sorunum şöyle. Gece envanter dolayısıyla 8:00 / 4:00 çalıştım. Ve o günün ertesinde vardiyam 13:00 da başlıyodu. Lakin 11 saat ara olması gerekli denildiğinden işe 15:00’te gittim. Ve bu iki saatin benden telafisi isteniyor yani işverenin benden 2 saat alacağı varmış. Bu yasal bi uygulama mıdır

  82. Merhaba,

    cuma günü 16:00 – 01:00 da çalıştıktan sonra cumartesi akşamı 22:00 – 07:00 pazar çıkış yapmaktayım.Ancak bize atılan vardiya listesinde cumartesi off gözükmekteyim.Son çıkış saatim ile iş başı yapma saatim arasında 21 saat fark olmakta.İk ile yaptığım görüşmede 20 saat ara olduğu zaman off gözükmesinin normal olduğu iletilmekte.Bu durum yasal mıdır?

    1. Serhat bey “off” kelimesinden kastınız hafta tatili ise, en az 24 saat dinlenme olmalı ki, bu dinlenme süresi hafta tatili olarak kabul edilebilsin.

  83. vardiya usulü çalışıyorum ve 3 hafta üst üste 16:00/00:00 ile 00:00/08:00 saatleri arası birer hafta ara ile çalışıp sonra 5-6 gün 08:00/16:00 vardiyasında çalışıp sonra yine 3 hafta gece vardiyası oluyor. Bu nedenle iş kanununun 69.m gereğince haklı fesih yapabilir miyim acaba…

  84. Biz 2 vardiye olarak bir tesiste çalışıyoruz sabah 7 iş başı gece 11 paydos 1 gün gidip 1 gün gitmiyoruz 16 saat çalışıp 32 saat istirhat ediyoruz maaş bordroları normal düzenleniyor 225 saat çalışma 4 gün tatil yazılıyor fakat biz ayda 240 saat çalışıyorum yasalmı böyle çalışma saatleri varmı hafta tatili YÖK yıllık izinde 6 senedir çalışıyorum 10 gün izin veriyorlar tavsiyeniz nedir şimdiden teşekkürler

  85. aralık ayında 200 saat çalıştım 5 saat mesayi yazıldı 3 gün haftalık izin kullandım…..ama aralık ayında 5 pazar var hakkaybı oluyormu saygılarımla….

  86. biz işyerinde 08:30 18:00 -18:00 -08:30 .alışıyoruz mesela pazaretesi 08:30 girip 18:00 de mesayi bitıyor salı günü 18:00 de gelip çarşamba günü sabah 08:30 da işten çıkıyoruz çarşamba günü 24 izin yapıp perşembe 08:30 -18.30 vardiyasına geliyoruz burda bir ay içindede verirseler 3 gün haftalık izin yapıyoruz bu yasalmı. ayrıca sorumlum günün beş günü 08:30-18:00 çalışıyor cumartesi 08:30 -13:30 çalışıyor pazar günü hafta tatili yapıyor oluyorki haftanın bir buçuk günü izinli. sizce haksızlığa uğramıyormuyuz saygılarımla tamer……

    1. Tamer bey, haftalık çalışma süreniz 45 saatin üzerindeyse fazla mesai ücreti almalısınız. Almıyorsanız, yasal değildir.

  87. Beni 11 saat geçmeden diğer vardiya ya çalişmak için çağardiklarinda gitmezsem ne olur veya ne yapmam gerekir

    1. Yasin bey böyle bir durumda gitmemektense, gitmenizi; ancak yazılı olarak işverene başvurup bir daha çağırırlarsa gelmeyeceğinizi bildirmenizi öneririm.

      1. nasıl yani ? gitmek iş kanununa aykırı bir durumu işçinin sömürülmesi gerek siz gidin diyorsunuz ?,varmı böyle bişey bence direk 170 arayıp ihlali bildirin ve gerekli yerlere şikayetinizi yapın.

        1. Alper bey, sizin söylediğiniz kadar rahat tavsiye verebilmek için mahkemelerle çok muhatap olmamış, Yargıtay kararlarını çok okumamış olmak gerekir. Söylediğim şey, sürecin kayıt altına alınması, olası bir olumsuzluğun mahkemede yaşanmasının önüne geçmek içindir. Yoksa, her tür ihlalde hemen haklı fesih yapılabilseydi, emin olun ben de aynen sizin gibi öğüt verirdim.

          1. Ben cagirildim ve işe uyanamadigim icin gidemedim ve tekrar 12 8 vardiyama gittim ve alinmadim ve eve gonderildim ertesi gun 3 11 olarak devam ettim ve bir gun devamsiz sayilarak 2 gunumu kestiler bi hak talep edebikirmiyim

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu