Hizmet tespit davası, sigortasız çalıştırılan işçilerin açabileceği bir davadır. Bu dava için, avukat tutmayacaksanız, kullanabileceğiniz hizmet tespit davası dilekçe örneğini sizin için hazırladık.
Hizmet tespit davası nedir?
Hangi nedenler olursa olsun, işçilerin sigortasız olarak çalıştırılmasına sık sık rastlamaktayız. Bu sigortasızlık ister sürekli olsun, isterse de aralıklı olarak, işçinin bir gün bile olsa sigortasız çalıştırılması yasal değildir.
İşte sigortasız çalıştırılan işçinin açabileceği ve geriye dönük sigorta kayıtlarını SGK günlerine işletebileceği davanın adı hizmet tespit davasıdır.
Hizmet tespit davasında zamanaşımı
Hizmet tespit davası ne yazık ki hak düşürücü süreye tabidir. Belirli şartların varlığı altında, bu davanın en geç 5 yıl içinde açılması gerekir. Bu süre kaçırılırsa iş mahkemesi, süreyi kendiliğinden dikkate alır ve davayı görmez.
Oldukça karışık olan hizmet tespit davasında zamanaşımı konusunu daha önce ayrıntılı olarak ve örneklerle açıklamıştık: mustafabaysal.com/sigorta-hizmet-tespit-davasinda-hak-dusurucu-sureler
Sigortasız çalışmanın ispatı
Sigortasız çalışmanın tespiti için açılacak davanın en zor yanı, elbette ispatıdır. Neticede ortada kayıt dışı bir çalışma vardır ve kayıt olmadığına göre, mahkemeyi bu çalışmanın varlığına bir şekilde inandırmak gerekir.
Bunun yollarının neler olduğunu şu yazımızdan görebilirsiniz: mustafabaysal.com/sigortasiz-calisma-nasil-kanitlanir
Hizmet tespit davası dilekçesi
Bu dilekçenin örneğini yazımızın sonunda bulabilirsiniz. Maktu olan bu dilekçeyi kendinize göre genişletmenizi öneririm.
Özellikle dilekçenin “açıklamalar” kısmını özenle doldurmalısınız. Buraya hangi tarihlerde sigortasız çalıştığınızı, ne iş yaptığınızı, ne kadar ücret aldığınızı ve benzeri bilgileri yazmalısınız.
Yine dilekçenin “deliller” bölümünde varsa yazılı ve görsel delillerinizi eklemelisiniz. Buradaki en önemli delil şüphesiz tanıklar olacaktır.
Varsa tanıklarınızın adını ve diğer iletişim bilgilerini doldurmalısınız. Bu tanıklar işyerinizden çalışma arkadaşlarınız olabileceği gibi, çalıştığınızı bilmesi normal karşılanan komşu esnaflar, çalışanlar ya da iş yaptığınız kişiler de olabilir.
SONUÇ
Hizmet tespit davası dilekçesini aşağıdan görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz. Bu dilekçeyi kendi durumunuza göre doldurmayı unutmayın.
Mezuatımıza göre, iş mahkemesine doğrudan dava açmak artık mümkün olmasa da, hizmet tespit davaları bunun istisnasıdır ve arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açabilirsiniz.
Hizmet tespit davasını açmanız gereken mahkeme ise iş mahkemesidir.
Hangi iş mahkemesinde dava açabileceğinizi şuradan görebilirsiniz: mustafabaysal.com/is-davasi-hangi-yer-mahkemesinde-acilir
Hizmet tespit davası dilekçe örneği ise şu bağlantıdan görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz: drive.google.com