İşsizlik Maaşı

Haklı fesih yapan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?

Haklı fesih yapan bir işçi hem işsizlik maaşı alabilir hem de alamaz. Cümlenin kafa karıştırıcı olduğunun farkındayım. Ama neden böyle bir cevap verdiğimi, aşağıda açıklayacağım. O halde, beraber bakalım; haklı fesih yapan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?

İşsizlik maaşı nedir?

Çalışan ve sigortalı olan her işçiden, her ay belirli oranda işsizlik sigortası primi kesilmektedir. İşte, işten ayrılan ya da çıkarılan işçiye belirli hallerde ödenen ve onun gelirden yoksun kaldığı bu dönemde destek amaçlı yapılan ödemeye işsizlik maaşı denilmektedir.

İşsizlik maaşı alma şartları

Yukarıdaki tanımda da belirttiğimiz üzere; işsizlik maaşı ancak bazı hallerin varlığı durumunda ödenir. Daha net bir ifadeyle, işten ayrılan işçi her halde ve şartta işsizlik maaşına hak kazanmaz.

Bu şartların neler olduğunu daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/issizlik-odenegi-alma-sartlari

Yine de kısaca özetlemek gerekirse;

  • İşçinin işten haklı bir nedeni varken ayrılması ya da işverenin işçiyi, işçinin kusuru yokken çıkarması gerekir.
  • İşten çıkış yapılan tarihten geriye doğru son 3 yılda, işçinin en az 600 gün sigorta primi olmalıdır.
  • İşten çıkış yapılan tarihten geriye doğru son son 120 gündür işyerinde çalışıyor olması gerekir.

Burada bir takım teknik detaylar vardır. Bunlara hâkim olmak için şu yazılara göz atabilirsiniz:

mustafabaysal.com/issizlik-maasi-icin-son-120-gun-icinde-kesinti-sayilmayan-haller-neler

mustafabaysal.com/issizlik-maasi-kaldigi-yerden-devam-eder-mi

Haklı fesih nedir?

bilgisayar klavyesi üzerinde bozuk para

Haklı fesihten bahsetmememiz için, kural olarak işverenin bir kusurunun olması gerekir. İşçi bakımından haklı fesih sebepleri İş Kanunu’nun 24üncü maddesinde tek tek sayılmıştır: mustafabaysal.com/9-maddede-iscinin-hakli-nedenle-fesih-sebepleri

Haklı fesih; İş Kanunu’nun 24üncü maddesinde yer alan sebeplere dayanarak, işçinin iş sözleşmesini TEK TARAFLI ve DERHAL feshetmesi olarak tanımlanabilir.

Bu feshin iki temel unsuru vardır:

  • Tek taraflılık
  • Derhal gerçekleşmesi

Yani işçi bu beyanını ortaya koyarken, işverenin onayını almak zorunda değildir ve işten ayrılmak için herhangi bir süreyi beklemesi gerekmez.

İşsizlik maaşı SGK kodları

Bilindiği üzere işsizlik maaşını ödeyen kurum İşkur’dur. İşkur bu ödemeyi kişisel kanaatine ya da değerlendirmesine göre yapmaz. Peki neye göre işsizlik maaşı bağlar ya da bağlamaz?

Burada İşkur’un esas aldığı tek kriter, işçi için SGK’ya bildirilen çıkış kodlarıdır. Bir işçi işten çıktığında işveren SGK’ya onun çıkışını bildirmek zorundadır. İşte bu bildirimi yapan işverenin, bir de çıkış kodu bildirmesi gerekir.

Şu yazımızda SGK çıkış kodlarının ne olduğunu ve hangi kodlara işsizlik maaşı bağlanacağını açıklamıştık: mustafabaysal.com/hangi-sgk-cikis-kodlarina-issizlik-maasi-baglanir

Dolayısıyla, işçi hangi gerekçeyle işten çıkmış ya da çıkarılmış olursa olsun, işsizlik maaşı bakımından sonucu belirleyen tek şey, işverenin kod bildirme hususundaki inisiyatifi olacaktır.

Haklı fesih yapan işsizlik maaşı almalı ama?

cüzdandan çıkan 3 bozuk para

“Ama” diye bitirdim; çünkü genelde sonuç, ne yazık ki olumsuz olmaktadır. Önce şunu net olarak söyleyebiliriz ki; gerçekten de İş Kanunu’nun 24üncü maddesinde göre haklı fesih yapan bir işçi, işsizlik maaşına hak kazanacaktır.

Bu durum adeta “1+1=2” kadar gerçektir. Ama sorun tam da burada başlamaktadır. Dedim ya, SGK çıkış kodunu bildirecek olan işyeridir ve bu tip durumlarda işverenler, işçiyle sorun yaşadıkları için “istifa” gibi diğer kodlarla bildirim yapabilmektedir.

Sonuç: Bağlanmayan işsizlik maaşı!

Mahkeme kararıyla işsizlik maaşı

Şimdi gelin, durumu özetleyelim. Hatta bir örnek üzerinden gidelim:

  • Maaşı zamanında ödenmeyen işçi 24üncü madde kapsamında haklı fesih yapmış olsun.
  • Haklı fesih bildirimi işverene ulaşsın.
  • İşveren işçinin çıkışını normalde 25 koduyla bildirilmesi gerekir.
  • Ancak işveren, işçisini zor durumda bırakmak için 3-İstifa kodunu SGK’ya bildirmiştir.
  • İşçi İşkur’a başvurur ve işsizlik maaşını talep eder.
  • İşkur, 3 koduyla çıkış verildiği için, işsizlik maaşı bağlamaz.

İşçi bunu kabul etmek zorunda değildir. Ancak kısa vadede yapabileceği bir şey de yoktur. Yapması gereken; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, maaş ya da fazla mesai gibi alacakları için hukuki süreci başlatmaktır.

Arabulucuda işverenle anlaşırsa ya da açacağı davayı kazanırsa, işçinin bu defa İşkur’dan geriye dönük işsizlik maaşı alma hakkı olacaktır. Nasıl olacağını ve ayrıntılarını şu yazımızda açıklamıştık: mustafabaysal.com/mahkeme-karariyla-issizlik-maasi-alinmasi

SONUÇ

kağıt paralar üzerinde bir bozuk para kulesi

Haklı fesih yapan işçi, işsizlik maaşına hak kazanır mı? Kesinlikle evet. Peki İşkur işsizlik maaşı bağlar mı? Çoğu zaman hayır!

İş Kanunu’nun 24üncü maddesinde yazılı sebepler gerçekten varsa ve işçi de bunlardan biri nedeniyle haklı fesih yaparak işten ayrılmışsa, kural olarak işsizlik maaşına hak kazanacaktır.

Ancak İşkur, işsizlik maaşını bağlama ya da bağlamama kararını tek bir kritere göre vermektedir: SGK’ya bildirilen çıkış kodu.

İşte, işçi her ne kadar haklı nedenle fesih yapmış olsa da işveren işçisinin çıkışını başka bir nedenle SGK’ya bildirebilir; örneğin işçiyi 3 koduyla istifa etmiş gösterebilir.

Böyle bir durumda işçiyi uzun ve yorucu bir süreç bekliyor demektir. Çünkü işçi haklı olduğu konusunda en açık delillere bile sahip olsa, İşkur bunlarla ilgilenmemekte ve işçiden bir mahkeme kararı getirmesini istemektedir.

Haklı nedenle fesih yaptığında SGK çıkış kodu olarak 25 yerine, işsizlik maaşı bağlanmayan başka bir kod bildirilen işçinin yapması gereken, ödenmeyen hakları için işverene dava açmak ve davayı kazanırsa, kesinleşmiş mahkeme kararını İşkur’a götürerek, işsizlik maaşını toplu olarak talep etmektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

23 Yorum

  1. İşveren beni devamsızlıktan işden çıkartmış yanlız benimde mahkemeye vermeden önce arabulucu kağıdım mevcut işsizlik maaşı alabilirmiyim

  2. MERHABALAR EVLENDİĞİM YAKLAŞIK 2 AY OLDU KADIN İŞCİLERE EVLİLİK NEDENİ İLE İŞTEN AYRILDIKLARI ZAMAN KIDEM TAZMİNATI ÖDENİYOR. ANCAK BEN EVLENDİKTEN SONRAKİ ÇALIŞTIĞIM SÜRE İÇERİSİNDE 2 ADET TUTANAK YEDİM FAZLA MOLA YAPTIĞIM VE EŞİMLE MAĞAZADA 20 DAKİKA BOYUNCA OTURDUĞUM İÇİN BENİ İŞTEN ÇIKARIRLARSA TAZMİNATIMI YAKARLAR MI ? YADA BEN İŞTEN AYRILSAM KIDEM TAZMİNATIMI ALABİLİR MİYİM VE ÇIKTIKTAN SONRA İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR MİYİM?

    1. Yaşadıklarınız sonucu iş ilişkiniz bitmeyip (çıkış, istifa vb.) devam ettiyse haklarınızdan herhangi bir kayıp olmaz. Yani çalışmaya devam ediyorsunuz demektir. Eski tutanaklar etkilemez, ama kritik zamana gelmişsiniz bir işveren için bu dakikadan sonra özellikle dikkat edin tutanak/savunma yemeyin : )
      Bu arada izleyeceğiniz yolları tam olarak biliyor musunuz? Cevabınız çekimserse buyrun, size fikir versin >>> https://mustafabaysal.com/evlilik-nedeniyle-isten-ayrilma-dilekce-ornegi/

  3. Selam hocam kısaca bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim haklı fesih yaparak isten ayrıldım yedi ay geçti patronla anlastık haklı fesih yaptığım da işveren çıkış kodunu istifa girmiş bu yüzden ıssızlık maası alamadım mahkemeye verdim yedi ay geçti şimdi anlastık avukatlar protokol hazırladı yazan yazıda iş akdi feshinin haklı neden arz ettiği kıdem tazminatının ödeneceği gibi şeyler yazıyor bu protokol ile işkur a gitsem olur mu yoksa mahkeme ye bildirilip mahkeme kararınımı goturmem gerekir bilgi bulamadım birde çıkış kodu değiştirilebilir mi işveren tarafından onu değiştirdikten sonra mı ıskura başvuru gerekir lütfen yardımcı olun

  4. Merhaba Zeynel bey ben 2015 yılında işsizlik maaşı almaya hak kazandım fakat 2ay sonra tekrar işe basladim ve 2018 yılında tekrar issiz kaldım kalan 4aylik işsizlik maaşını da 2018 yılında aldım şimdi işten cikartilsam yeni işsizlik maaşı alabilirmiyim şartlar uyuyor fakat 2018 kalanı aldığım için yeni işsizlik maaşı baglanirmi 3yil şartı burda geçerli oluyormu

    1. Merhaba. 2018’de aldığınız maaş, 2015’in kalanıysa, bir sorun olmayacaktır. Çünkü yeniden işsizlik maaşı hesaplanması süreci, 2015’ten itibaren olur.

  5. Merhaba, ben işten hamile olduğum halde ben 1 haftalık raporluyken yerime başka birinin alınması suretiyle 1 haftalık mecburu izne çıkarıldım haklarımı istiyorum şeklinde ihtarneme göndermeme rağmen sonuç alamadım ve arabulucuya gitti olay şuan hakkettiklermin hepsini değil sadece tazminatımı vermeyi teklif ediyorlar benim alacak olduğum maaş farkım ve mesailerim var verdikleri tutarı kabul edip kalanlar için dava edebilir miyim? Birde çıkış kodumu 3 ten gösteemişler nasıl bir yol izlemeliyim?

  6. Merhaba Zeynel Abidin bey ben bir güvenlik şirketinde özel güvenliğim günlük 12 saat 2 gün gündüz 2 gün gece çalışıyorum gece ve gündüz mesailerim 7.5 saati geçiyor noterden is akdini fesih ederek ihtarname çektim isyerime. haftalık 60 saat aylık 240 saat çalışıyorum 3 senedir bu şekilde çalıştım. Toplamda 2000 saatden fazla çalışma saati çıkıyor. iskura gittim işsizlik ödeneği için başvurdum bugün. Sizce kıdem tazminatımi,fazla çalışma ücretimi ve işsizlik ödeneğini alma şansım nekadar…

  7. Kargo da çalışıyorum şirket bana ihtarname gönderdi izinsiz işe gelmedi üç iş günü diye tek taraflı fesih sebebi olarak.ben birim amirine sebebini söyledim yas bayramımız dedem öldü arefe günü köyde olucam dedim izin vermedi bayramdan sonraki cuma günü bide dişçiye gittim izinsiz ama rapor almadım salak gibi şimdi ne yapmalıyım işveren tek taraflı çıkarabilir mi hangi haklarımı alabilirim şu anda işe gitmiyorum saygılar

  8. Bir kurumsal markette çalışmaktaydım 26.05.2019 tarihinde ihtarname göndererek iş hakkımı şu sebeplerden fehs ettim 19 Mayıs mesai mi yatırmadıklarından 14 gün boyunca full çalıştım ve içerde 58 saat alacağım var ve bunun denkleştirmesini vermediklerinden ve en son yerimin hiç bir gerekçe gösterilmeden başka ilçe dışında başka mağazaya gönderildim fakat ben gitmedim ulaşımı zor olduğundan ertesi gün iş hakkımı tek taraflı ihtarname yollamak fesih ettim. Fakat İşveren iş hakkımı işe devamsızlık yaptı diye tutanak tutarak fesih etti. Bu durumda işşizlık maaşı ve tazminatımi alabilirmıyım

    1. Merhaba. İkisi de büyük ihtimalle mahkemede belli olur. İşveren ödeme yapmazsa, arabulucuya başvuracaksınız. Uzlaşamazsanız da, dava açmanız gerekecek. Bu noktada, yukarıdaki hususları değerlendirecek olan hakimdir ve kararı da o verecektir.

  9. Merhaba. Yaklaşık 2 yıldır fabrikada boyahane bölümünde çalışıyorum son 5 aydır boyahane içinde 5 kez bölüm müdürü yerimi deyiştirdi geceli gündüzlü vardiya dan sabit 8 6 olarak sürekli çalışma saatlerimle oynadılar psikolojik olarak baskı gördüm son olarak gurup liderinin arada hiç bir gerekçe olmadan seni tazminatsız işten çıkaracağım tehdit lerine maruz kaldım ve ertesi gün zorla bölümümü tekrar deyiştirip montaj bölümüne verdiler kaydımın da hala boyahane olarak gözükmekte ve 4 aydır montaj bölümünde görev yapmaktayım boyahane müdürü beni odasına çağırarak tekrar boyahaneye geçmemi söyledi bende kendimi savunaraktan beni zorla gönderdiniz diyerek reddettim o da adıma defalarca tutanak tutturup tazminatsız işten kovduracagını söyledi.
    Bu durumda ne yapmam gerek haklı fesih edersem hangi haklarımı alabilirim teşekkürler

  10. merhaba hocam haklı sebep ile işten ayrıldım ama isveren işsizşik maaşı alamıyayım diye çıkış bildirimimi istifa olarak yapmış 3 yıl süren mahkeme sonunda mahkeme bni haklı buldu ve kıdem, geriye dönük sgorta, ve mesai ücretlerimin ödenmesine karar verildi geçen bu 3 yıl süre içinde işten çıkış tatihimi takip eden ilk 7 ay işsiz kaldım 7. Aydan sonra çalışmaya başladım şimdi ben çalıştığım halde işsiz kaldığım o 7 ay için geriye dönük işsizlık maaşımı alabilirmiyim
    Teşekür ederim

    1. Evet, işsiz olduğunuz o 7 ay için alabilirsiniz. Ancak İşkur kesinleşmiş mahkeme kararı aramaktadır. Karar kesinleşti mi yoksa istinafa mı gitti?

  11. Merhabalar bende işimi haklı fesih yaparak bıraktım.ancak isyerim sizinde belirttiğiniz gibi çıkış kodunu farklı girmiş kısa bir süre önce arabulucu ile bütün haklarimi aldım ve İşkur a başvurdum ancak bana olumsuz yanıt verildi arayıp nedenini sordugumda işten çıkış kodunu one sürdüler bende arabulucu sonucumu söyledim bana dedikleri bu işlemler biraz uzun sürüyor 1 ay kadar..arabulucu ya ulaşıp belgelerin gerçekliğini falan inceleyeceklermis..sizce işsizlik ödeneğini alma ihtimalim nedir? Yoksa sonuç yine aynı mı olur arabulucu sonucu ne kadar etkilidir?

    1. Merhaba. Merak etmenize gerek yok. Arabulucu tutanağından, sizin haklı olduğunuz açıkça anlaşılıyorsa İşkur işsizlik maaşı bağlayacaktır. Umarım bir aksilik olmaz.

  12. Merhaba Zeynel bey işsizlik maaşı alan kişi aynı zamanda isteğebağlı prim ödeyebiliyor ve işsizlik maaşı kesilmiyor buraya kadar sıkıntı yok fakat benim öğrenmek istediğim kişi adına aynı anda 2 gss primi ödenmiş oluyor işkur ve kişinin kendisi ödüyor kişi kendi ödediği gss primini geri almak için talepte bulunsa geri alma şansı varmı veya isteğebağlı prim öderken gss primi ödememe şansı varmıbilgilendirirseniz sevinirim..Teşekkür ler.

  13. son cümlenizde ” İşkur bunlarla ilgilenmemekte ve işçiden bir mahkeme kararı getirmesini istemektedir. ” yazmışsınız ancak işkurun mevzuatında mahkeme kararı isteniyor kişisel bir talep değil. ayrıca işçi ile işveren arasında ne geçtiğini işkur net delilleri ile bilmediği için kesin merci mahkemelerdir. Bu nedenle mevzuat biraz yavaş ancak yapacak başka bişey yok Adalet Kör Değil Sadece Topaldır

    1. Murat bey. söylediğinize katılıyorum. Zaten bu yazdığım, bir eleştiriden öte tespitti. İşkur elbette, kendi kendine böyle bir karar veremez ve mahkeme kararını beklemesi son derece doğaldır.

Başa dön tuşu