Hafta içi 45 saati dolduran işçiye hafta sonu tatil verilmesi
İş Kanununa göre haftalık çalışma süresinin kırk beş saat olduğunu daha önce yazmıştım. Bu 45 saatlik süre mutlak olmayıp tarafların anlaşması halinde bu sürenin üzerinde de çalışma yapılabilmektedir. Ancak kırk beş saatin üzerinde yapılan her çalışma, fazla çalışma olarak kabul edilecektir ve işçinin onayına tabidir. Peki işçi kırk beş saati hafta içi doldurursa, cumartesi ve pazar tatil talep edebilir mi?
Haftalık çalışma süresi
İş Kanunu; haftalık çalışma süresini 45 saat olarak belirlerken bu sürenin haftanın günlerine nasıl paylaştırılacağı konusunda takdiri işverenlere bırakmıştır. Günlük çalışma süresi 11 saati aşmamak ve haftada en az 1 gün işçiye hafta tatili vermek kaydıyla bu kırk beş saat haftanın günlerine istenildiği gibi bölünebilir.
Kırk beş saatten sonra çalışmak zorunlu mu?
İşçinin, kırk beş saatten çok çalışmasının fazla mesai anlamına geldiğini söylemiştim. Buna göre, işçiye fazla mesai yaptırabilmek için işçinin onayının alınması şarttır. Bu onay, bazen iş sözleşmesiyle peşinen alınırken bazen de her yıl başında alınmaktadır. Fazla çalışmaya onay vermek işçi için zorunlu değildir; ancak bu onayı verdikten sonra da işçinin fazla çalışma yapması zorunludur.
45 saati doldurana, hafta sonu tatil olur mu?
İşçinin pazartesiden cumaya kadar 45 saati doldurması durumunda, cumartesi-pazar çalışması iptal edilmeli mi? İlk bakışta olması muhtemel görünen bu durum, kural olarak geçerli değildir. İşçi, fazla çalışma yapmaya onay vermişse cumartesi de gelmek ve çalışmak zorundadır. İşyeri, işçinin 45 saatlik mesaisi hafta içi doldu diye, cumartesi işçiye izin vermek zorunda değildir.
SONUÇ
Hafta içi kırk beş saati dolduran işçinin cumartesi ya da pazar günü yapacağı çalışma fazla çalışma olarak kabul edilecektir. Eğer işçi; iş sözleşmesiyle ya da ayrıca fazla çalışma muvafakatnamesi doldurarak fazla mesai yapmaya peşinen onay vermişse, işvereninin talep etmesi durumunda hafta sonu da çalışmak zorundadır.
İşveren, işçisine sadece haftada bir gün kesintisiz 24 saat hafta tatili vermekle mükellef olup bunun dışında işçisi hafta içi 45 saatlik çalışmasını doldurdu diye ona cumartesi – pazar günlerini tatil etmek zorunda değildir.
Ancak çok düşük bir ihtimal de olsa, işçi fazla çalışma yapmaya onay vermemişse, hafta içi 45 saatini dolduran bu işçinin hafta sonu tatil edilmek zorundadır.
merabalar kolay gelsin ben hastanede güvenlik görevlisi olarak calışıyorum hafta 45 saat dolmuyor diye bizi 3 11 vardiyasına gelmem gerekirken 1 11 vardiyasına cagırıyor sebebini sorduğumda haftada 45 saat dolmadı diyorlar ben bunu nasıl doldurcam ben o zaman her hafta pazartesi mi işe calışma ları gerekiyor bu durum nasıl oluyor anlatırsanız sevinirin
Merhabalar;
Sizlere bir şey sormak istiyorum. Bir işçi pazartesi günü çalıştı. Salı günü itibari ile uzak akrabası vefat ettiği için izin aldı memlekete gitti. Salı, çarşamba, perşembe, cuma (19 Mayıs günü), C.tesi, Pazar, P.tesi, salı, çarşamba işe gelmedi. Personembe işbaşı yaptı. Takvim hesabı yapıldığında toplamda 9 gün işe gelmedi. Personelin 19 mayıs ve hafta tatilleri olmak üzere maaş kesinti yapmamız uygun olur mu. Bu kişiden kaç gün kesnti yapılmalıdır.
Merhaba. Personel 9 gün boyunca işe devamsızlık mı yaptı yoksa işverenden mazeret izni alarak mı gitti? Mazeretli gittiyse, kanaatimce hafta tatili ücretinin kesilmemesi gerekir. 19 mayıs ise işçinin zaten çalışmadan hak ettiği bir ücret olduğundan ödenmelidir.
Hocam merhaba, 2022 yılında 700 saate aşkın mesai yaptım, haklı fesih nedeni midir.? Hafta içi 45 saati doldurmamıza rağmen halâ cumartesi günleri fazla mesaiye çağrılıyoruz.. 270 saat aşımından sonra gitme zorunluluğumuz var mı?
Merhaba, şu yazımda cevabı bulabilirsiniz: İşçiye yılda 270 saatten çok fazla mesai yaptırmanın cezası var mı?
Hocam bilgiler için teşekkürler. Bizim iş yerinde çok mesai oluyor. Haftalık 45 saati bayağı bi aşıyoruz. 1 gün mazeretsiz gelmeyen işçi haftalık 45 saati doldurmadıysa hafta sonun tatil ücretini haketmiyor. Böylece 2 gün ücretini alamıyor. 1 gün gelmediğimiz halde diğer günlerde mesailerle birlikte 45 saati çok çok aşıyoruz. Bu durumda da 2 gün ücret kesilir mi.?
Merhaba, evet kesilir. Çünkü hafta tatili ücretine hak kazanmanın şartı işçinin ondan önceki günlerde çalışmış olması ya da çalışmış kabul edilmesidir.
Ben üç yıldır güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Çalıştığım şirket taşeronu olduğu bir holding binasına beni Güvenlik Amiri olarak yolladı kabul ettim. Fakat orada idari işler ile uğraşan sorumlu şahıs güvenlik dışında araçlara doldurulan edblu olayını bize yaptırıyor kargo işlerini bahçe sulama işlerini kendisine ait olan servis giriş çıkış saatleri ve plaza malzeme kayıt formlarını bize hazirlattirip kendisi alıyor ayrıca cumartesi Pazar izinli olmama ve orası kapalı olmasına rağmen oraya gelen çıkan araçları anında bana yazacaksın kim girmiş kim çıkmış yazacaksın diye talimat veriyor izinli günlerimde yazıp yada arıyor haliyle benim moralimi bozuyor benimde astım olan guvenliklere olmayan talimatları verip onlarla aramı bozuyor bu durumda ne yapabilirim
İhsan bey sizi anlıyorum; fakat bu sorunun çözümü ancak siz, işvereniniz ve asıl işveren arasında yürütülecek diyalog ile çözülür. Diğer türlü mesele şahsi bir hal alacaktır. Üstlerinize durumu uygun bir dille iletmeniz belki çözüm olabilir. Onun haricinde, benim yapacağım yorumları yanıltıcı olabilir.
Hocam biz arkadaslarla hafta sonu mesai yapıyoruz ama öylen ve çay saati molalarini mesai ye yazdırmıyorlar yani düşüyorlar bu kanunda var mı
Elbette, hafta sonu ya da hafta içi fark etmez; işçinin fiilen çalışmadığı süreler çalışma süresinden sayılmaz.
Günde 9 saatten haftalık 45 saat çalışıyoruz. Buna istinaden cumartesi pazar tatil yapıyoruz mesai yaparsak parasını alıyoruz. Fakat yıllık izin kullandığımız da cumarteside iş günü sayılıyor ve iznimizden kesiliyor. Buna hakları varmıdır. 45 saati dolduruyoruz mesai olarak eksiğimiz kalmıyor.
Merhaba hocam ben bir konu hakkında bilgi almak istiyorum .ben haftanın 5 günü çalışıyorum sabah 08.00 -17.30 bırakiyorum işi. Haftasonu tatil. Sorum şu. Cuma günü senelik izin almak istediğimde cumartesi gününude senelik iznimden kesmek istiyorlar yani 1 gün iznime karşılık 2 gün kesilecek .bunun hakkımda bilgi almak istiyorum .zaten hafta ici 45 saati dolduruyorum
Merhaba Hocam,
Biz bir belediye şirketinde çalışmaktayız haftanın beş günunde 45 saat tamamlıyoruz.
1) cumurtesi günü haftalık tatil gününden sayılıyormu?
2) cumartesi günü calismadigimiz halde neden yılık izinden düşürülüyor.
Merhaba, bu durum doktrinde de tartışma konusu. Bazı uzmanlar düşülmesi gerektiğini ve bazıları da hafta tatili gibi düşülmemesi gerektiğini söylüyor. Ancak kesin bir sonuç yok. Bu nedenle işveren uygulamasını kabul etmek daha doğru olur. Bu konuyu daha önce sitemizde yazmıştık: mustafabaysal.com/cumartesi-yillik-izinden-sayilir-mi
iş yeri hersene fazla mesaiye kalcağıma dair sözleşme imzalatıyor. haftaiçi sabah 08 akşam 18 30 olarak çalışıp cumartesi tatil yaptık. yaptığımız fazla mesai bankaya yatırılmayıp elden zarfla verilmektedir. çok fazla mesai olursa cuzi bankaya yatırılıyor.pazar mesai yapsanda yuzde 50 hesaplanıyor. senelik izin1 hafta aldığımızda cumartesı eklenıp 6gün izin yazılıyor.
hafta içinde işin olduğu zaman aldığın saatlik izinler yaptığın fazla mesailerden kesiliyor.
bu durum doğru bir kararmıdır. kendimizi nasıl savunmalıyız..
Serdar bey fazla mesai ücretinin elbette bankadan ödenmesi gerekir. Sonuçlarını daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/odenmeyen-fazla-mesai-ucretleriniz-icin-sikayette-bulunmayin
Yıllık izin konusunda uygulama doğru kabul edilebilir. Cumartesi pazar tatiliniz olsa bile, yıllık izin bakımından 6 gün yazılması gerektiğini düşünen uzmanlar var: mustafabaysal.com/cumartesi-yillik-izinden-sayilir-mi/
Slm Ben özel birsektürde calışıyorum gunluk 12 saat calışıyorum bazen haftada 3gun ust uste gidiyorum bazende birhaftada 4gun ustuste calışıyorsun hesapladım birhafta pazartesinden pazara 60 data calıştım aylıkta 199 saat calışıyoruz israatlerleberaber numarasını acaba hakımyiyiliyormu bide Ben belediyede kadrolu iş buldun işyeri tazminatımı vermiyor 4 yıl 10 aydırcalışıyorum işyeri 5yılbitmeden vermiyoruzdiyor buyaptıklarıyasalmı
Merhaba ben bı fabrıkada calısıyordm tır soforu ıle aramzda tartışma cıktı bana kufur ettı ve kavga ettik patronda ısten kovdu ıhtarname gonderdm fakat cevap olarak kabul etmedıgı yazıyordu kagıtta ısyerının huzurunu bozmak gbı seyler yazıyordu ama tartısmayı ben baslatmamstm bana agır küfür edıldıgı ıcın tepkimi gosterdm sımdı ne yapmalıyım tazmınatımı alabılırmıyım acıl cevap verirseniz sımdıden cok tesekkurler.
Merhaba. Tazminatınızı alıp alamayacağınızı bilemeyiz. Ancak hakkınızı elbette arayabilirsiniz, bunun için arabulucu başvurusu yapmanız gerekir. Şu yazılar sizin için faydalı olabilir:
mustafabaysal.com/kavga-eden-iscinin-isten-cikarilmasi-mumkun-mudur
mustafabaysal.com/ayni-eyleme-karisan-iscilerden-birinin-isten-cikarilmamasi
merhaba. ben kamu kurulusunda taseron isci olarak 10 yilldir calismaktayim. firmamiz goturu usulu bize is yaptiriyor. yani yaptiginiz is basina ucret oduyor. bunun disinda kalan yakit malzeme sigorta tum giderler size ait. calisma normal hergun saat 8.30 is basi . mesai bitimi is bitene kadar aksam 8-9-10… hafta sonlara cumatartesi gunu full calisisiyoryz. sadece pazar gunu izinliyiz. ancak su siralar pazar gunu de bizi zoraki calistirmaya calisiyorlar. yaptugimiz is sayisina oranina gore ana firma prim oduyor. bu oran dusmemesi icin syrekli daha fazla is yapin diye surekli telefonla zorluyorlar. aramizda herhangi bir is sozlesmesi yok. ben pazar gunu calismak istemiyorum dedigim icin isinden olursun diye tehdit ediyorlar. bu durumda ne yapmam gerekir. tessrkkur ederim
Ben özel şirkette çalışıyorum hafta ici 08 17 haftasonu 08 17 çalışıyorum benim haftalık 45 saatim nasıl hesaplanır molalarım sabah 10da 15dk öğlen 60dk 15 00da15dk cumartesi kaçakadar calismam gerekiyor
Merhaba. Çalışma süreniz, diğer işçiler nasıl hesaplanıyorsa öyle hesaplanacaktır. İşe geliş ve gidiş saatleriniz belliyse, aradaki süreden molalarınızı düşerseniz günlük çalışma saatinizi bulursunuz. Böylece de bir haftada kaç saat çalıştığınız ortaya çıkar.
Adem bey, günlük 1,5 saat molanız mevcut. İşe başlangıç ve bitiş saatlerinizden 1,5 saati düştüğünüzde 7,5 saat aktif çalışmanız kalıyor. 7,5 X 6 gün çalışma = 45 Saat yapar. Yani Cumartesi tam gün çalışmanız gayet normal, bu şekilde haftada 6 gün. Bir sorun yok gibi…
Bilgilerinize…
Merhaba
Hafta içi 8 6 çalışıyoruz Cumartesi günü de 6 ya kadar mesai yaptık molaları düşünce olması gereken 9 saat mesai bize muhasebe tarafından 7,5 saat verilmesi gerekiyor dendi kanunlarda böyle bir şey var? Varsa hangi kanun maddesin de yer alıyor acaba?
Merhaba. Gizem hanım, kanun zaten açık. Haftada 45 saatin üzeri fazla mesaidir. Bu durumda, birinizden birisi yanlış hesaplama yapıyor. Kim olduğunu bulmak için ise 4857 sayılı İş Kanununa bakmak yeterli olsa gerek.
merhaba
özel bir şirkette idari bölümde çalışıyorum
hafta içi 45 saati dolduruyoruz cumrtesi pazar tatil .şimdi ramazan bayramının birleşmesi sebebiyle arife günleri yarım gün olduğu için çalışmıyoruz ve ücretimizden kesilmiyo ancak bu sene cuma gününde birleştirdiğimiz için işveren 2 gün ücret kesmek istiyor bizden .bu doğru birşeymi .yıllık izin kullanımlarında da aynı şeyi yapıyorlar cumrtesi gününün yıllık izinden sayıyorlar yapılan işlemler doğrumudur bilgi vermenizi rica ederim. ayrıca konuyla ilgili dayanak varmıdır .
Merhaba. Cuma günü yıllık izin alan işçiden 2 gün izin kesilmesi benzeri bir durum varsa, bu hususu daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/cuma-gunu-izin-alan-isciden-2-gun-yillik-izin-dusulur-mu
Merhabalar. Size bir sorum olacak cevap verirseniz sevinirim. Eşim bir firmada hafta içi 08:00-18:00 arası çalışmakta. öğle arası molası 1 saat. saat 10:00,14:00 ve 16:00 da 15 er dakikadan 45 dakika da molaları bulunmakta. Bu gerekçe ile de cumartesi günü saat 08:00-12:00 arasında çalıştırmakta. ve Ramazan bayramı için izin almak istediğinde 01/06/2019 ve 08/06/2019 cumartesi günlerine tam gün 03/06/2019 arife günü tam gün ve 07/06/2019 ( bu tarih tam gün yazılmasında sıkıntı yok farkındayız). Bayram birleştirmesi için tam 2,5 gün yerine 4 gün yazılması yasal mı?
Bir de iş veren mola sürelerini istediği kadar uzatıp ( 08:00-20:00 arası çalıştırıp 4 saat bu süre içinde mola verme lüksü olabilir mi?) sonuçta totalde 8 saat çalışmış olacak. böyle bir olay yasal mı?
Merhaba. İkinci sorunuzdan başlamak gerekirse; burada bir sınırlama vardır ve ne olduğunu daha önce açıklamıştık: mustafabaysal.com/iscinin-mola-suresi-en-cok-kac-saat-olabilir
İlk sorunuzu ise tam anlayamadım. Açarsanız, yardımcı olmaya çalışırım.
merhaba,
bir firmada beyaz yaka olarak çalışıyorum. hafta içi sabah 8 akşam 6 olarak çalışılıyor. yani hafta içi 45 saati dolduruyoruz. maaşlarımız asgari ücretin biraz üzerinde fakat fazla olan kısmı elden veriyorlar. cumartesi gelmek zorundayız. işimizi bitirince 12-1 gibi izin alıp çıkıyruz fakat bedava çalışmamıza rağmen cumartesi izin almamız sorun oluyor her seferinde. bize tehdit savurup bu erken çıktığınız son cumartesi diyor ve diğer vakitlerde de sesini yükselterek konuşuyor. resmi tatillerde mesai ücreti alınıyor dendi fakat bir kaç hafta iş olmadığından dolayı cumartesi gelinmedi. bu sebeple cumartesi gelinmediği için 23 nisanda mesai verilmeyeceğini söyledi. her tarafta kamera olduğu için elden verilen ücretler kayıt altına alınıyor. bu cumartesi gelinmesi ve elden verilen ücretlerin cezası ne olur acaba? diğer kötü davranılmasını kanıtlayacak bir durumum yok fakat diğerleri kanıtlanabilir şeyler. bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba. Cezası derken, işvereni bu nedenle şikayet etmeyi mi düşünüyorsunuz?
şu anlık sadece bilgi almak istiyorum. bize burası böyle yazılı anlaşmada yok fakat işe girerken sözlü olarak anlaşma yapılıyor cumartesi gelmeyi kabul ediyorsunuz dendi. eğer cumartesi gelmeyi kabul etmezsek zaten işe giremeyeceğimiz söylendi. benim ilk işim ve ihtiyacım vardı. cumartesi öğlene kadar çalışılacak dendiği için kabul ettim. zaten çoğu yer böyle çalışıyor ve tecrübesiz olduğum için daha iyi bir iş bulamayacağımı düşündüğümden başta kabul ettim ama her cumartesi eziyet ediyorlar resmen. çıkmayalım diye yapmamıza o gün gerek olmayan iş verip duruyor. ayrıca o davranışlarını kanıtlayamam ama tecrübesizim ve işi bilmediğimden soru sorduğumda bağırarak cevap veriyor ve aşağılayıcı sözlerde söylüyor. bu durum çok rahatsız ediyor ve iş yerinde ağlamama bile sebep oldu. dediğim gibi tecrübesizim ve nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum bize böyle davrandıklarında.
İşveren size yasal olarak haftada 1 gün hafta tatili vermekle mükelleftir. Yani cumartesi gelmenizi istiyorsa, gelmeniz gerekir. Ama cumartesi geldiğinizde, haftalık 45 saatin üzerinde çalışmış oluyorsanız, elbette fazla mesai ücretlerinizin ödenmesi gerekir. Elden ücret ödenmesi yasal değildir, şu yazıda bu durumu açıklamıştık: mustafabaysal.com/kirk-katir-mi-kirk-satir-mi
Şimdi biz 12 saat üzerinden 9 çalışıyoruz 2saati mesai %50 geri kalan 1 saat çay ve yemek molası yani 5 günde haftalık 45 saati dolduruyoruz cumartesi günleri gelme mecburiyetimiz varmı kağıt inzalamadik
Merhaba. Şu yazımızdan bilgi alabilirsiniz: mustafabaysal.com/isci-cumartesi-calismak-zorunda-mi
Merhaba biz 12 saat çalışıyoruz üretim müdürümüz bize kağıt imzalamadigimiz halde cumartesi leride mecburi kıldı buna hakkı varmı sabah 06:30 akşam 18:30 çalışıyoruz ve cumartesi mecburi getiriyorlar nasıl bı yol izlemeliyiz bu konu hakkında
Merhaba. Pazar günü çalışmıyorsanız, yasal olarak bir sorun yok demektir. Önemli olan, haftalık çalışma süreniz 45 saati geçiyorsa, fazla mesai ücreti alıyor olmanızdır.
Hafta tatilinde çaliştirilirsak bu ikibuçuk yövmiyemi yapiyor
Merhaba. Şu yazımızda bu sorunun cevabını vermiştik: mustafabaysal.com/hafta-tatilinde-calisan-isci-kac-gunluk-ucret-alir
Mehaba bir soruum olcaktı biz bir sitede güvenlik olarak calisiyoruz ikikişiyiz ikide kapıcı arkaslar var onlar sadece gunduz nobet tutyolar çunki bikisiyi cikardılar 08.16calisiyolar bizde 16.24_24.08olarak calisiyoruz cuma gunu mesela gece 12de nobetten cikiyorum cumartesi gece nobete tekrar geliyorum hafta tali sözde yapiyorum sizce boyle bir sistem varmi isterseniz nobet listesini atiyim size yardimci olursaniz sevinirim
Merhaba. Eğer iki vardiya arasında 24 saatlik zaman dilimi varsa, kanaatimce hafta tatili kullanmış kabul edilirsiniz.
Yemek hanede molamiz pek yok sadece 20 dakikada yemek yiyip hemen tablet ve yemek hanenin temizliğine başlıyordu k hesabıma göre 20 dakika yemek 1 saat te mola olsa 48 saat çalışıyorduk o zaman 1.5 saat mesaim olur dogrumu
Bir şirkette 11 yıl yemek hanede çalıştım sabah 7 alsam 3 te paydos ettim cumartesi de aynı mesajım varmi
Ömer bey, bunun hesabını kendiniz de yapabilirsiniz. Mola ve yemek sürelerinizi düşün, kalan çalışma süreniz haftalık 45 saati aşıyorsa fazla mesai yapmışsınız demektir.
Merhaba ramazan bey ben bir firmada 3senedir üretim elamanı olarak çalışıyorum sabah 08:00 akşam 18:00 cumartesi günleri de 08:00 17:00 olarak çalışmaktayım ben 2000 tl maaş almaktayım mesailerimiz ödenmiyor ben işten ayrılmak istiyorum mahkemeye versem tazminatını alabilirmiyim.
Merhaba. Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi elbette bir haklı fesih nedenidir. Peki mahkemede tazminatınızı alabilir misiniz? Bu soruya kimse ezbere evet ya da hayır diyemez. Diyenlere de güvenmeyin. Bir avukatla görüşmenizi ve ona göre hareket etmenizi öneririm.
çalıştığım şirket resmi tatildeki çalışmamı izin olarak düşebilir mi belge var elimde mesai ücretimin eksik ödendiğine dair
Merhaba. Ramazan bey, resmi tatil çalışması yerine izin verilmesinden bahsediyorsanız, bu mümkün değildir: mustafabaysal.com/bayram-gunu-calisan-isciye-ucret-yerine-izin-verilebilir-mi
Merhaba ben geri dönüşüm firmasinds yeni ise girdim cevre muhendisi olarak.ben bura saat 8 de gelip saat 6:30 da burdan cikiyorum ve buna cumartesi gunkeride dahil.benim tecrubesiz biri olduğum icin boyle yaptiklarini dusunuyorum.ama bana bu sure gercekten uzun geliyor ve diger gune bir calusma isteğim kalmiyor.isverenle bu konuyu konuşmak istiyorum ama tepkileri ne olur onu bilmedigim icin size sormak istedim.bana bu konuda yardım edermisiniz
Merhaba. Derya hanım, haftalık çalışma sürenizin üzerinde çalıştırılmanız mümkündür. Burada önemli olan, fazla mesai ücretinin ödenmesi ve yıl içinde yaptığınız fazla çalışma saatlerinin toplamda 270 saat aşmamasıdır.
Merhaba Hafta ici 8:30 hafta sonu 15:00 calısılan işlerinde 1 saat yemek arası hafta ici yarımşar sat iki kez cumartesi birkez yarımsaat molası olan iş yerinde fazla calışmış olurmu
Mrb. Özel bir şirkette çalışmaktayım,,,sabah 07_30 aksam 19,30,,,,,bu şirkette 7 yildir çalışmaktayım,,,ve devamlı cumartesi günleri mesai yapmaktayiz,,,fakat is yerindeki müdürle olan sikintimdan dolayı cumartesi ise cagirilmiyorum,,,tabi diğer arkadaşlarım çalışıyor,,,,nasıl bir yol izleyebilirim,,,yardımcı olursanız sevinirim,,,teşekkür ederim
Oktay bey, cumartesi işe çağrılmak mı istiyorsunuz? Öyleyse, bunun nedeni nedir?
Merhaba Zeynel bey ben bir kurumda ögg olarak 6 yıldan beridir çalışmaktayım Nisan ayında 4d olarak çalışmamızı devam ettiriyorum 11 saat vardiyalı sistemde çalışıyoruz fakat şuan şöyle bir sorunlar karşılaştık
Merhaba Zeynel Bey.ben meb de sürekli işçi pozisyonunda (kadrolu)çalışıyorum.hafta sonları normalde tatil ama kurslar nedeniyle hafta sonu çalışmak zorundayım buna göre fazla mesai ücreti ödenirmi.
Hasan bey, hafta sonu geldiğinizde, toplam çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa, evet fazla mesai ücret ödenmesi gerekir.
merhaba 4d kadrolu olarak bir krumda sabah 8:00 aksam 17:00 calısmaktayım ve cumartesi pazar izin kullanmaktayım özel guvenlik okarak calısmakta oldugumuz krum bu sekılde hafta içi calısmamızda 45 saati doldurmadıgımızı bildirip eksik saati tamamlamamız gerektıgını hatta ay içinde izinli olanların bile borclu oldugunu soyleyerek bizi haftasonu öalışmaya cagırmıştır sebep ise calısma saati içindeki mola ve yemek molasının çalışma saatinden sayılmadıgını soylemiltir kanunen bu yapılan dogrumudur
Ümit bey, mola saatleri çalışma süresinden sayılmaz. Dolayısıyla, eğer hafta içi 45 saat dolmamışsa, işveren hafta sonu 1 gün daha işçini, 45 saat doluncaya kadar çalıştırabilir.
cumartesi ve pazar çalıma olmayan bir fabrikada çalışmaktayım. Hafta içi 9 saatten 5 günde haftalık 45 saati doldurmaktayım. işe yeni girdim yıllık iznim olmadığından fabrika ücretsiz yıllık izine çıkartıyor 1 haftalık ücretsiz izni 6 gün den hesaplıyorlar. Bu normal mi?
Hüseyin bey ücretsiz izne çıkarıldığınıza göre, 6 gün ya da 7 gün olmasının çok önemi yoktur. Neticede size bu günler için ücret ödenmeyecek. Ama işveren sizi, kurban bayramında çalışma olmayacağı için ücretsiz izne ayırıyorsa yanlış yapıyor demektir. Olması gereken, ücretinizi ödemeye devam etmesidir.
Bizim sitede görevli güvenlik görevlisi hergün çalışıyor yönetici izin vermiyor ücrette ödemiyor ne yapmalıyız nereye şikayet edebilirzssksrus
Ayfer hanım şikayet Alo 170’e yapılabilir.
Merhaba zeynel bey 1 sorum olacak ozel bi sirkette calismaktayiz 6 gun boyunca 12 saat calisiyoruz vardiyali 1 hafta gece 1 hafta gunduz pazar gunu tatil simdi cumartesi gununu kaldirmayi dusunuyor isveren peki kaldirildihinda fazla mesaimi kesinti olur yada cumartesi gununun ucretide kesilirmi bide gece farki alma sansim varmidir vardiyeli calisiyorum 25 kisilik bi bolumdeyiz 4 kisi vardiyali calisiyor gerisi sabit gunduz simdiden tskler
Yalçın bey vardiya farkı diye bir şey yoktur. Ama gece döneminde 7,5 saatin üzerinde çalıştırılması yasak olan işçilere, bu sürenin üzerindeki çalışmalarının fazla mesai olarak ödenmesi gerekir.
Öncelikle bilgi verdiginiz için tsk ler
Biz haftada 6 gün çalışıp pazar günü tatil yapıyoruz bazen pazar günleri çalışıyoruz mesaj alıyoruz şuan bir söylem dolanıyor pazar çalışırsak hem 2 yevmiye hemde hafta içi 1 gün izin vermesi gerekiyormuş diye bir söylem var ben ilk defa duydum böyle birşey var mı şimdiden teşekkürler
Ali bey, öncelikle temel kural şudur: İşçi hiçbir şekilde 7 gün üst üste çalıştırılamaz. Buna rağmen çalıştırılırsa ne olur? İzin hakkı olmaz. Diğer hakları için zaten yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
Mustafa Bey 07,00 / 15,00_ 15,00 / 23,00 _23,00/ 07,00 vardiyalı çalışan bir işçi 07,00/15,00 vardiyası bittikten sonra haftalık iznini kullanıp en yakın hangi vardiya da işbaşı yapmalı vardiyası bitiminden itibaren toplam kaç saat istirahat etmeli. Teşekkürler.
Zeki bey, iki vardiya arasında EN AZ 11 saat olması gerekir.
Mrb pazartesinden cumaya 45 saat calismaktayim 08.30 18.30 yemek 30dk 2 cay molasi tomlam oda 30 dk cumartesi pazarda isveren calistirmiyor. Cumartesimizi de kesiyor firma calismiyor diye. Ben hafta ici calistigimiz 45 saati cumarteside tatil olarak vericek biliyordum. Hem cumartesimi maastan lesiyor hemde gunluk 2.5 saatimi vermemis olmuyormu
Merhaba ,
İşe başladığımdan beri her Cumartesi nöbetli olarak ayda iki cumartesi çalışıyorum ,hafta içi de 08.00-18.00 arasında çalışıyorum 1 saat yemek arası yani hafta içi 45 saati dolduruyorum.İş sözleşmesinde bu fazla mesainin ücrete dahil olduğu yazıyor ama bordroda fazla mesai ücreti sıfır.Bu durumda dava açsam kazanma durumum nedir?
Merhaba,işterimiz 19 mayıs resmi bayramı haftaiçine denk gelmesinden dolayı o gün bize resmi tatil olarak çalıştırmıyorlar ancak mesai vermemek için ancak cumartesi günü normal vardiyamız mış gibi çalıştırıyor haftada 45 saat çalışmadığımız için acaba bu yasaş mı cumartesi pazar haftalık tatilimizi alma hakları varmı merak ediyorum
Serkan bey, sorunuzu tam olarak anlayamadım.
merhaba benim sorum işyerinde sabah 08:30 akşam 18:30 saatleri arasında çalışıyorum öğlen 12:30 13:30 arası öğle tatilidir. fazla çalışma muvafakatnamesi de imzalamadım. bu durumda işveren beni cumartesi çalıştırmak istese mesai istesem olur mu? beni işten çıkartma tehtid ederse mahkeme yoluna gitsem zorlamda durumunda sizce haklılık durumum nedir? teşekkürler.
Fatih bey belirttiğiniz çalışma sistemine göre, hafta içi 45 saati doldurduğunuza göre, cumartesi çalışmanız durumunda fazla mesai ödemesi almanız gerekir.
Merhaba iyi çalışmalar dilerim,
Benim sorum biraz uzun olacak ama ilginize şimdiden teşekkür ederim ben bir yönetim şirketinde özel güvenlik kartımla danışma olarak çalışıyorum
2gün 12 saat gündüz
2 gün 12 saat gece
2 gün izin
Aylık 240 saat yani
biz çalışanların maddi olarak hakkı yeniyor yapabilecek pek birşey yok işe ihtiyacımız olduğundan dolayı ama benim asıl sorum şu olacak şimdi ben 1 yılımı doldurdum ve yıllık iznimi kullanmak istiyorum bu 14 gün içersinde kendi 2 günlük izinlerim denk geliyor bu günler yıllık izne ekleniyormu yoksa eklenmedenmi hesaplanması gerekiyor yani ben hesapladığımda toplamda 22 gün oluyor dediğim gibi zaten maddi anlamda hakkımız yeniyor bari iznimizi tam öğrenmek ve kullanabilmek adına bilgilerinize ihtiyaç duyuyorum teşekkürler.
Azize hanım, hafta tatili olarak kullandığınız günlerin, kanaatimce izinden düşülmesi gerekir. Ama bu konuda tam bir fikir birliği doktrinde bulunmamaktadır. Daha önce, cumartesi gününün yıllık izinden düşülüp düşülmeyeceğini açıklamıştık. O yazıya bakarak fikir edinebilirsiniz.
pazar günü çalıştırılan birinin haftai çi izin kullanma gün sayısı nedir acaba
Zeynep hanım, işçiye haftada en az 1 gün hafta tatili verilmesi zorunludur. Pazardan önceki 6 gün işçi çalıştı mı?
Merhaba Mustafa Bey,
4 yıl önce 5 iş günü olarak anlaştığım ve çalışmaya başladığım firmada ( sabah 9 akşam 18 ) artık cumartesi günleri de gelinecek deniliyor.Bunun hukuksal bir yönü var mıdır acaba, ya da işveren bu şekilde bir şey yapabilir mi ? Görüş ve önerileriniz benim için çok önemli
Zafer bey iş sözleşmenizde çalışma günlerine dair bir hüküm var mı?
Hayır Zeynel bey, herhangi bir sözleşme yapmadık ama sigortam girişimden bu yana, çalışma günü olarak 25 iş günü olarak gösterildi.Şu anda böyle bir şey olursa işi bırakmayı düşünüyorum,işverenin böyle bir hakkı var mıdır veya işi bu yüzden bırakırsam tazminat hakkım doğar mı ?
Buna cevap vermek zor. Ama çalışma koşullarınızda aleyhinize bir değişiklik var gibi duruyor. Bir karar almadan önce avukata danışmanızı öneririm.
İş yerim 45 saat çalışmam neticesin de hafta tatilim Cuma’ya gelmektedir. Cumartesi resmî tatil olduğu için bana amirim cumartesi kullan demektedir. Mesai vermemek için bu şekilde yapılmak isteniyor. Cuma günü hafta tatili cumartesi resmî tatil birleştirmek istemekteyim. Kendi kafasına göre hafta tatili değiştirebilir mi?
İsmail bey, iki hafta tatili günü arasında 7 günden fazla olmamak kaydıyla, belirlenebilir. Ama örneğin çarşamba hafta tatili izni kullanan işçiye bir sonraki hafta tatili en geç yine haftaya çarşambaya kadar verilmelidir. Perşembe ve sonrası olarak belirlenemez.
merhaba mustafa bey sorum şu: işçi haftada 45 saati tamamlarsa hafta tatili hak eder ise 1 veya 2 gün eksiği olduğunda o haftayı tatil yapmadan mı kapatır. biz 2 güne kadar tolerans gösteriyorduk. yanlışmı yapıyoruz
Hafta tatiline hak kazanmanın ön şartı 45 saati doldurmak değildir. Ondan önceki işgünlerinin tamamında çalışan ya da çalışmış kabul edilen işçiye EN AZ 24 saat kesintisiz hafta tatili verilmesi gerekir. Dolayısıyla, hafta tatilinden önceki iş günlerinde 1 gün bile MAZERETSİZ işe gelmeyen işçiye hafta tatili verilmesi zorunlu değildir. Ama işveren isterse elbette, işçi lehine yorum yaparak hafta tatili de verebilir. Bu durum işverenin takdirine kalmıştır.
Merhaba hocam, 08:00/18:30 arası çalışıyoruz. Aylık 50 saat çalışıyoruz. Bize verilen mesai aylık 22 saat, cumartesi günüde 08:00/12:30 arası bizim gerçekten ne kadar mesai almamız lazım hafta sonunda çalışmamız gerekiyormu. Birde devlet kurumlarında 24 saatten fazla mesai veriyorlarmış bu doğrumu şimdiden teşekkür ederim.
İş Kanunu bakımından devlette ya da özelde çalışma arasında bir fark yoktur. Fazla mesai hesabını siz de kontrol edebilirsiniz. Haftada, 45 saatin üzerinde kaç saat çalışmışsanız, o kadar fazla mesai almanız gerekir.
Merhaba hocam işyerinde 12 saat 4 gün çalışmakatayız 1 mayıs pazartesiye denk geldiği için salı günü işbaşı yaptık işveren 4 gün 12 saat üzerinden çalışıp haftalık 45 saati doldurmamız gerektiği 1 mayısın 45 saat içinde sayılmayacağını beyan etti bu konu hakkında bilgilendirirseniz seviniriz şimdiden teşekkür ederim.
Genel tatil günleri (Ki 1 Mayıs genel tatildir) çalışılmış gibi sayılan ve ücreti ödenmesi gereken bir gündür. İşverenden talep ediniz.
Sayın baysal kamu kuruluşunda taş. tem. elrmanı olarak 15 senedir çalışmaktayım 3yıllık sözleşme yapıldı hafta içi imzq sşrküleri ve parmak iziyle7 de işbaşı 17de paydos usulu çalışmaktayım 45 saati dolduruyorum sözleşmeyede imza atılmadı hafta sonu zorla çalıştırabilirmi (3yıllıkta olsa sözleşme he r yıl işçiden izin alınmasımı gerekir) teşekkürler
İşçiye haftada 1 gün hafta tatili verilmesi zorunludur. Dolayısıyla cumartesi ya da pazar günlerinden birinde de çalıştırılabilirsiniz. Ama bu durumda da çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa fazla mesai ücretinizin de ayrıca ödenmesi gerekir.
Merhaba Mustafa bey ;
Bizim işyerimizde bu hafta itibari ile hafta içi 45 saat çalışılacak ve hafta tatili cumartesi ve pazar olarak ayarlandı. Ancak cumartesi günleri nöbetçi olarak gelen personele hafta tatili olarak pazar ve salı günleri söylenmekte. Bize göre saçma bir durum , cumartesi çalış ,pazar tatil yap, pazartesi tekrar çalış ve salı tekrar tatil :))
Şirketin böyle bir tatil planlaması yapması uygun mudur ? Cevap verebilirseniz hepimiz soru işaretlerinden kurtulabiliriz. Saygılar
Merhaba Metin bey. Uygulama ne kadar mantıksız görünse de, İş Kanunu açısından doğrudur. Şöyle ki; Yasal olarak işvereni zorunluluğu, işçisine 7 günlük zaman diliminde en az 24 saat kesintisiz hafta tatili kullandırmaktan ibarettir. Bahsettiğiniz durumda işveren, asgari yükümlülüğünü yerine getirdiğine göre, hangi günlerin hafta tatili olacağını belirlemek de yönetim hakkı kapsamında işverenin en doğal hakkıdır.
Adım faruk baysal özel bir şirkette çaluşmaktayım hafta içi 8 ile 17 daatleri arasında çalışmaktayım öglen 1 saat yemek istirati verilmekte cumartesi öglen 12 de işi bırakmaktayız buna göre umartesi 4 saat fazla çalışmaktayım ve mesaisi verilmemektedir iş yerinin bana verdigi cevap ise ögle saati kyllandıgımı 1 saatin işçilerin kendi kendine izin kulanabilecegi ve bu zamandan kendilerinin mesul olmadıgıdır
Faruk bey bu durumda hafta içi 8 saatten toplam 40 saat ve cumartesi dahil toplamda da 45 saatten az çalışıyorsunuz. Öğle arası ara dinlenmesidir ve çalışma süresinden sayılmaz. Bu nedenle fazla mesai yapmamaktasınız.
İşçi haftada 45 çalışma süresi olduğunda dolayı, bir işçi hafta içinde 3 raporlu veya 1 gün 2 gün izinli aldığında o hafta sonu pazar mesaisi yaptırıla bilirmi lütfen yaıdımcı olun teşekkür ederim.
Fazla mesai onayı vermiş ise yıl başlangıcında yaptırılabilir, evet.
merhaba hocam ben firmada işçi olarak çalışmaktayım çalışma saatimiz 08_17,30 olarak çalışıyoruz saat 10 da 15 dk saat 15.00 de 15 dk öğlende 1saat yemek molamız var biz fazla mı çalışıyoruz? ne yapmamız gerekiyor.
Selâmün Aleyküm kamuda şoför olarak çalışmaktayım ve günlük 7.5 saatten haftalık 45 saati dolduruyorum işveren bazen pazar mesaisi yazıyor gelmek mecburimi ( sözleşmeyi imzalayıp imzalamadığımı bilmiyorum. İki senede bir sendika işçiler adına toplu sözleşme ye giriyor. )
Fazla mesai yapmaya onay vermişseniz zorundasınız. Bunu araştırmak da size düşmektedir. İş sözleşmesini incelemenizi öneririm.
Merhaba Hocam,
Kurumsal bir firmada çalışıyorum hafta içi 09:00 dan 18:00 ‘e kadar mesai yapıyorum ve cumartesi günü 10:00 dan 16:00 ‘a kadar mesai yapıyorum bu şekilde haftalık 45 saatimi dolduruyorum. Ayrıca pazar günü mesai ye kaldım 11:00 den 20:00 e kadar mesai yaptım. Pazar günü yaptığım mesai çifte mesai olarakmı geçiyor?
Böyle bir durumda pazar günü çalışmanız için size 1,5 yevmiye fazladan ödenmesi gerekir. Yani bir pazar günü için toplam 2,5 günlük ücret almanız gerekir.
Hafta içi 45 saati doldurdum cuma akşamı ihtar verip işden çıkarıldı cumartesi ve pazar günü hak ettim mi?
Çalışmadığınıza göre hak etmemişsiniz demektir Mehmet bey.
Mustafa bey merhaba;
Yaklaşık 6 yıldır özel bir şirkette maaş artı prim olarak çalışmaktayım. Şuan 2. Çocuğuma hamileyim ve hamileliğimi iş yerine bildirmemden bu yana sürekli olarak üzerime yöneticim tarafından psikolojik baskı uygulanıyor ve bunu da kendisi dillendiriyor (ben çok güzel psikolojik baskı yaparım bozarım insanı şeklinde). Hamile çalışanın mesaiye kalmasının yönetmeliğe aykırı olduğunu söylememe rağmen zorla mesaiye bırakıyorlar ve tazminatsız şekilde işten çıkarılacağımla ilgili sürekli tehdit ediyorlar. Bugün bana performansımın düşük olduğu ve bu ayda aynı şekilde devam ederse pozisyonumun düşürüleceğiyle ilgili bir yazı verdiler (üst düzey satış pozisyonundan standart satış pozisyonuna düşürülme).
Hamile olduğum halde fazla mesaiye kaldığımı noter çağırarak kanıtlasam ve noter aracılığıyla baskı uygulandığıyla ilgili ihtarname göndersem kıdem ve ihbar tazminatımı alabilir miyim?
Fazla mesai için noter çağırmanıza gerek yok. Mahkeme aşamasında tanık, puantaj vb. delillerle bunu kanıtlayabilirsiniz. Ama kanıtlayamayacağınızı düşünüyorsanız noter konusunda tercih sizindir. Günde 7,5 saatten çok çalıştırılmamanız gerekir. Ancak bunun için, hamile olduğunuzu işyerine yazılı olarak bildirmiş olmanız önemlidir. İşten ayrılacaksanız da mutlaka ihtarname göndererek ayrılmanızda yarar var.
Merhaba Mustafa bey kamu kurumunda taşören olarak calısmaktayız 12 saat üzerinden calısmaktayız bizim cok bilmiş amirlerimiz bizler ay 31 cekince 18 tane nöbet yazmaktadırlar oda ayda 216 saade denk gelmektedir sizce dogrumudur yanlışsa nasıl bilgi vermeliyim bizlere yardımcı olursanız seviniriz saygılar.
Uygulamanın doğru olup olmadığını bilmem mümkün değil. Ama temel kural, haftalık 45 saatin üzerinde çalışan işçiye fazla mesai ödenmesi gerektiğidir. Bu kapsamda değerlendirilmesi gerekir.
işyerinde hafta içi 45 saati dolduruyoruz cumartesi resmi tatilde işçiler çalışırsa mesai olarak mı ücret almamız gerekiyor yoksa 1 e 1 olarak mı almamız gerekiyor. cuma günü mesela yarım gün yarım günden sonrası 1 e 1 alması gerekiyor diye biliyorum konu biraz karışık gibi.
hafta içi 9 saat x 5 gün =45 saat cumartesi resmi tatilde geldiği zaman normal mesai gibi mi ücret alacak % 50 yoksa (1 günlük ücret + resmi tatil ücreti+ mesai ücreti) olarak mı alacak
Hafta içi 45 saati dolduran işçiye cumartesi günü 1’e 1,5 ödenmelidir. Eğer cumartesi resmi tatile gelmişse 1’e 2,5 ödemelidir. Hesap aslında bu kadar basit.
işyerinde hafta içi 45 saati dolduruyoruz cumartesi resmi tatilde işçiler çalışırsa mesai olarak mı ücret almamız gerekiyor yoksa 1 e 1 olarak mı almamız gerekiyor. cuma günü mesela yarım gün yarım günden sonrası 1 e 1 alması gerekiyor diye biliyorum konu biraz karışık gibi.
Aslında karışık değil. Hafta içi 45 saati dolduran işçi, cumartesi kaç saat gelmişse onun ücretini %50 zamlı alır. Örneğin cumartesi 5 saat gelen işçiye 7,5 saatlik ücret ödenir. 10 saat gelen işçiye de 15 saat ödenir.
resmi tatil cumartesiye denk gelse de mi aynısı uygulanacak işçi zaten haftaiçi 45 saatini doldurmuş ve hafta sonu iznini cumartesi ve pazar kullanıyor cumartesi 29 ekim olduğu ve işyeri işçiyi çalıştırırsa mesai gibi mi ücret ödemesi gerekir.
Bu durumda işçiye hem mesai ücretinin hem de genel tatil ücretinin ayrıca ödenmesi gerekir. Yani bir 29 ekimde işe gelen işçiye toplam 2,5 yevmiye ödenecektir.
Mustafa Bey çok teşekkür ederim kolay gelsin iyi çalışmalar
Merhabalar mustafa bey. Ben hamileyim ve gunde 7.5 saat calisiyorum. Is yeri cumartesi gunleri calismadigi icin cumartesi calismiyorum. Hagtada 37.5 saat calismis oluyorum. Ama diger isciler cumartesi gunleri mesai yaptiklari zaman, eksik saatlerimin yerine calisip mesai ucreti almiyorum. 23 nisan resmi tatili hafta icine geliyor ve mesai yapilacagini soyledi is veren. Ama ben haftada 45 saati doldurmadigim icin mesai ucreti alamayacakmışım. Resmi tatil gununun mesaisini eksik saatlerime is verenin sayma hakki varmıdır ?
Merhaba. Bu, elma ile armudun karıştırılması gibi olur. Eksik saat olsa da, işçinin ulusal bayram ve genel tatil gününde yaptığı çalışmanın karşılığında mutlaka genel tatil ücreti alması gerekir.
bende aynı konuya deyınıcektım biz günde 10 saat çalısıyoruz 2 saatde fazla mesai yapıyoruz cumaya kadar normal çalışma 10 saatden 50 saat yapıyor cumartesi gelınce 15 saat olaramı mesai alıcaz ?
Kemal beyi hesabı yanlış yapmış olursunuz. Hesap çok basit: 1 hafta diliminde TOPLAM kaç saat çalıştınız? İşte 45 saatin üstünün fazla mesai olarak ödenmesi gerekir.
mustafa hocam merabalar 3 yıldır bir firmada baraj inşaatında çalışıyorum.iş yeri mevsimsel şartlardan dolayı işi durduracak.10.11.2016 da işe giriş tarihim 21.04.2014 işverenden işe giriş tarihimizden bu güne dek olan fazla mesai pazarlar resmi tatillerin tarafımıza ödenmesini talep ettik işveren kıdem tazminatının haricinde hicbir hakkımızın tarafımıza ödenmeyeceğini iletti bizlerde yaklaşık 85 kişi işverene noterden alacaklarımızın ödenmesi için ihtar çektik.işveren yine bize cevap olarak sadece kıdem tazmınatı ödenecek dedi.elimizde belge var şahitte var.günlük net 9 saat çalışıyoruz ve asgari ücret alıyorum bizler hakkımızı alabilirmiyiz
İşvereniniz büyük ihtimalle kıdem tazminatınız haricindeki haklarınızı ödemeyecektir. Bu durumda kıdem tazminatınızı aldıktan sonra diğerleri için ihtarname çekmenizi öneririm. Böylece devamında dava açarsınız.
hocam iyi akşamlar benim bir kac sorum olacaktı yardımcı olursanız sevinirim 7 yıldır çalıştığım iş yerinde 12 24 sisteminde çalışıyoruz bizi maaş bodrolarında güvenlik gösterip depo personeli yükleme boşaltma istifleme depoculukla ilgili bütün işleri yaptırıyorlar aynı zamanda güvenlik bu sistemde fazla mesai yapıyoruz bizim onayımız olmadan mesai yaptırıyorlar ve ayrıyeten mesailer banka yoluyla odenmiyor elden verip exelden yapma bir puantaj imzalatıyorlar resmi tatillerde zorla işe çağırıyorlar ayrıca alenen s… gidin gibi hakretlere maruz kalıyoruz hakları varmı veya iş sözleşmesini fesih edersek haklı durumda olurmuyuz lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler
Merhaba. Elden ücret ödemesi elbette bir haklı nedenle çıkış gerekçesidir ama kanıtlanması oldukça zordur. Fazla çalışma ya da genel tatil çalışması için iş sözleşmesiyle peşinen onayınızı almış olabilirler. Hakaret kısmı elbette kabul edilemez ama işten ayrılırsanız mahkeme aşamasında bu iddialarınızı tanık vb. her türlü delille kanıtlamanız gerekeceğini unutmayın.
Merhaba hocam, şimdi ben bir konuyu müzakereye sunmak isterim;
Şirketimizde vardiyalı usul çalışma yapılıyor, her vardiya 8 saat. Günlük fazla çalışma kesinlikte yapılmıyor, yani 1 veya 2’şer saat fazla mesai uygulaması yok. Ama bazen mücbir sebeplerden ötürü (Rapor alan, ücretsiz izin vb.) personelin yerine hafta tatilinde 8 saatlik mesaiye çağrılabiliyor işçi. Yani hafta tatili yapmadan o hafta da çalışıyor. Fazla çalışma onayı var işçilerin.
Bunun hukuki tabanı nedir sizce? Uygun mudur?
Merhaba. İş Kanununa göre işçiye gerektiğinde, onayı alınmak şartıyla, fazla çalışma yaptırılabilir. Ancak İş Kanunu, işçinin hafta tatilinde çalıştırılmasını kesinlikle yasaklamıştır. Bunun istisnası da yoktur. Bu şekilde çalıştırılma, işçi açısından haklı fesih gerekçesi olacaktır. Sonuç olarak, onay verse bile işçiye hafta tatili kullandırılmaması mümkün değildir.