Çalışma Süresi

Günlük çalışma süresi kaç saattir?

İş Kanununa tabi çalışan bir işçinin çalışma süresi bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Bunun nedeni; bazı işyerlerinde çalışma süresi haftalık hesaplanırken, bazılarında günlük ve hatta bazı işletmelerde aylık hesaplanmasıdır. Peki ama hangisi doğru? İşçinin günlük çalışma süresi kaç saat?

İş Kanununa göre çalışma süresi haftalık belirlenmiştir

İş Kanunu çalışma süresini günlük  belirlemektense haftalık belirlemeyi tercih etmiştir. Ayrıca taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin haftanın çalışılan günlerine eşit bölünmesini istemiştir. Kanunun belirlediği haftalık çalışma süresi ise, taraflar daha az kararlaştırmadıkları müddetçe 45 saattir.

İşçinin günlük çalışma süresi

İş Kanunu haftalık 45 saatlik çalışma süresinin haftanın çalışılan günlerine eşit bölünmesini istediğinden, 45 saati haftalık çalışma günlerine bölmemiz gerekecektir.

Haftalık çalışma süresi kaç gündür? 6 gün mü 5 gün mü? Bu konuda da İş Kanunu haftada en az 1 gün / 24 saat kesintisiz dinlenmeyi şart koştuğundan haftalık çalışma günleri normal şartlar altında 6 gün kabul edilir. O halde günlük çalışma süresi; haftalık çalışma süresi olan 45’in, 6’ya bölünmesiyle bulunur ve 7,5 saattir.

Hafta tatilinin nasıl belirlendiğini şu yazımızda açıklamıştık: mustafabaysal.com/isci-hafta-tatilini-nasil-hak-eder

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Günlük çalışma süresi daha az ya da çok belirlenebilir mi?

İş Kanununun belirlediği haftalık 45 saatlik çalışma süresi, çalışılabilecek en çok süredir. Bunun anlamı şudur: İstenirse haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlenebilir ama istense bile üstünde belirlenemez. Buna göre bir işletme, işçilerinin haftalık çalışma süresini örneğin 40 saat belirlerse bunda bir sakınca yoktur; ancak işçilerle anlaşsa bile bu süreyi 46 saat olarak belirleyemez.

İşçinin günlük çalışmasının bir sınırı yok mu?

Elbette var. Yukarıda, İş Kanununun haftalık çalışma süresinin iş günlerine eşit olarak dağıtılmasını istediğini yazmıştık; ama bu zorunlu bir kural değildir. Yani haftalık 45 saatlik çalışma süresi işveren tarafından istenirse 6’ya istenirse mesela 4’e ya da 5’e bölünebilir.

İşverene bu hakkı veren İş Kanunu, hakkın kötüye kullanılmaması için tedbirini de almış ve günlük en çok çalışma süresini de 11 saat olarak belirlemiştir. İşveren, çalışma süresini haftanın günlerine dağıtırken hiçbir günün çalışması tek başına 11 saati aşamayacaktır.

günlük çalışma süresi kaç saat

Ara dinlenmeleri çalışma süresine dahil mi?

İşçilerin aklını karıştıran durumların başında da ara dinlenmeleri yani mola ve yemek zamanları gelmektedir. Birçok işçi günlük çalışma süresini telaffuz ederken molalarını ve yemek aralarını da bu süreye dahil etmektedir.

Örneğin sabah 08:00 ile 16:00 arasında işyerinde bulunan ve haftada 6 gün çalışan bir işçi günde 8 saatten haftada 48 saat çalıştığını iddia etmektedir. Halbuki işçinin çalışması aslında günde 7,5 saatten haftada 45 saattir. Çünkü işçinin her gün yarım saatlik yemek molası bulunmaktadır ve bu ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır.

Ara dinlenmelerinin çalışma süresinden sayılması, işçinin saatlik ücretinin eksik hesaplanmasına neden olmaktadır: mustafabaysal.com/iscinin-bir-saatlik-ucreti-nasil-hesaplanir

İşçi günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılırsa ne olur?

İşçinin günlük çalışma süresinin kural olarak 7,5 saat olarak belirlendiğini yazmıştık. Ama bu ana kural esnetilebiliyor ve işçinin günlük çalışması 11 saati aşmamak üzere çalışma saatleri çeşitli günlere dağıtılabiliyordu. Peki işçinin günlük çalışma süresi 11 saatin üzerindeyse ne olacak?

Bu sorunun cevabı İş Kanununda yok ancak Yargıtay tarafından ortaya konulmuş bir içtihat var. Buna göre; işçinin günlük çalışma süresi 11 saati aştığı anda, işçinin haftalık toplam çalışma süresine bakılmaksızın 11 saatin üzerindeki her çalışması için fazla çalışma ücreti alması gerekir: mustafabaysal.com/isci-bir-gunde-en-cok-kac-saat-calistirilabilir

Ayrıca günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılan işçi, bunun ücretini alsa bile bu nedenle haklı nedenle derhal fesih yapıp işten ayrılma hakkına sahip olacaktır. Aşağıdaki Yargıtay kararında bu husus izah edilmiştir:

“… Somut olayda, davacının fazla çalışma ücretinin ödendiği anlaşıldığından, bu yöndeki talebi reddedilmiştir. Kaldı ki, davacı fesih gerekçesini fazla çalışma ücretinin ödenmemesi değil, fazla çalışma saatleri olarak açıklamıştır. Bu bakımdan, davalı tarafın bu yöndeki temyiz sebebi yerinde görülmemiştir. Davalı tarafça dosyaya sunulan fazla çalışma listeleri incelendiğinde, davacının ara dinlenme süresi hariç olmak üzere günlük 11 saati aşan çalışmalarının bulunduğu tespit edilmektedir. Davacının fazla çalışma yapılmasına onay vermesi halinde dahi, bu onayın 11 saati aşan çalışma süresini kapsadığı kabul edilemez. Yapılan bu açıklamalara göre, fazla çalışma süresinin yıllık 270 saati geçmesi davacıya salt bu sebeple haklı fesih imkanı vermez ise de, günlük çalışma süresinin 11 saati aşması “yasak çalışma” kapsamında değerlendirileceğinden, bu durumun davacıya haklı fesih imkanı tanıdığı dikkate alındığında, davalının yerinde bulunmayan tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun kararın bu ilave değişik gerekçeyle onanmasına…” (22 Hukuk, 2016/19041 E. ve 2019/17119 K.)

işçi günlük çalışma saatleri

SONUÇ

İşçilerin kesin bir şekilde belirlenmiş bir günlük çalışma süresi yoktur. Ancak genel kural olarak işçinin günlük çalışma süresinin 7,5 saat olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında uyulması gereken temel kurallar şunlardır:

  • İşçinin günlük çalışma süresi en çok 11 saat olarak belirlenebilir.
  • İşçinin günlük çalışma süresi kaç saat olarak belirlenmiş olursa olsun haftalık çalışma süresi 45 saati aşamaz. Aşarsa fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir: mustafabaysal.com/fazla-mesai-ucreti-hesaplama
  • Ara dinlenmeleri, molalar, yemek araları vb. çalışma süresinden sayılmaz.

Yazının ilgili bölümünde belirtmiş olsak da bir hususu tekrar vurgulamakta yarar bulunmaktadır. Unutmayın; İş Kanunu işçinin çalışma süresini günlük ya da aylık belirlemeyi tercih etmemiş; bunun yerine haftalık belirlemeyi tercih etmiştir: mustafabaysal.com/iscinin-aylik-calisma-suresi-kac-saattir

Bu nedenle; işçilerin çalışma sürelerinin ne olduğunu merak eden birisi; günlük ya da aylık çalışma süresi kavramlarını bir kenara bırakmalı ve şu yazıda açıkladığımız haftalık çalışma süresine yoğunlaşmalıdır: mustafabaysal.com/iscinin-haftalik-calisma-suresi-kac-saattir

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

474 Yorum

  1. merhaba
    Anne haftanın 5 günü sabah 7:00 akşam 17:00 a kadar aşçı olarak bir şirkette çalışmakta. iş veren 2 saat mola hakkı vermekte(2 saat kafasına göre mola verip çıkış saatini uzatabilir mi merak ediyorum) aşçı oldugu için yemek saatinde işçilere yemek dağıtmakta ve o saati de moladan sayıyor ilgili iş yeri (1 saat burda yemek dağıtmakla ve toplamak ile geçiyor) Cumartesi günü ise sabah 7:00 öğlen 15:00 a kadar çalışmakta ve o gunde bir buçuk saat mola saymakta(bir buçuk saat verebilir mi kafasına göre ) çıkış saati sonuçta uzuyor ( aynı zamanda ofis temizliği ve çay servisi de yapmaktadır )

  2. Mustafa bey haftanın 6 günü çalışıyorum sabah 10:00 da mesaim başladığında akşam paydos saatim kaç olmalı gün için de 15 er dakika 2 defa ara molam ve öğlen yarım saat yemek molam mevcuttur

  3. Merhabalar Mustafa bey bir fabrikada guvenlik olarak sabah 8 akşam 8 olarak 12 saat çalışmaktayız cumartesi ve pazarda dahil olmak üzere bu bağlamda mesai ücretini nasıl hesaplanır

  4. Mustafa bey,belediye şirket işçisiyim yeni sendikalı olduk haftada bir gün tatilimiz var cuma günü.Fakat cuma günü bizim buranın pazarı ve akşam pazar yeri toplanınca bizi temizliğe çağırıp en az 1,5 saatten fazlada sürüyor çalıştırılıyoruz.Bununla beraber bayram tatilleride dahil resmi tatillerin çoğunda çalıştırılıp hiç bir kuruş mesai ücreti almıyoruz,peki nasıl sabrediyorsunuz diye bilirsiniz,kadro alma ümidi ile susuyoruz.Tabi psikolojik olarak bittim 2ay öncesine kadar 3 yıl boyu raporlu psikolojik ilaçlar kullandım belediye iş sendikamız sanırım belediye ile aynı siyasi görüşte olduğu için karışmıyor ne yapabiliriz.

  5. her hafta en az 14 saaten 2 gün mesai yapıyorum ücretimi alıyorum ama günlük 14 saat çalışıyorum bu yasal mıdır fesih hakkım var mıdır

    1. Merhaba, günlük 11 saati aşan çalışma süreleri kanaatimce haklı fesih sebebidir. Yine de Yargıtay’ın benzer konularda değişik kararları var. Bir avukata danışarak hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.

  6. Merhabalar kolay gelsin ,şehir hastanesi özel sektör de hizmet personeli olarak çalışıyorum ,vardiya düzenimiz üç vardiyali olarak 07:00/15:30//////14:30/23:00////23:00//07:30 haftanın 6 günü böyle ,yarım saat yemek ve iki defa ya mahsus 15 er dk çay molasi ,bu durum adil mıdır , şirketimiz ismi iss temizlik ve bakım onarım .şimdiden teşekkürler ????

  7. Çok yararlı buldu dum lakin soru sorma ihtiyacı olduğundan şuanda sabah .8.00 işbaşı 10.00 ile 10.15 cay 12.30 ile 13.30 yemek 16.00 16.15 cay ve 18.30 da çıkış saatimiz işlerinde şuanda çalışma sartlarimiz bu ağır sanayi sayılan imalat basınçlı kap imalati tanker imalati iscisiyim ve iş veren molalar aynı kalmak sureti ile giriş aynı çıkış 17.30 olmak şartı ile cumartesi günleri de çalışma yapılacağını belirtti ve bu uygulama yakın zamanda faaliyet te geçeceğini bildirdi aynı saat aralıkları x başka firma cay molasi iptal sabah giriş öğlen 1 saat yemek ve akşam 17.30 çıkış olmak şartı ile haftada 5 gün çalışma yapıyor yasal olan ney veya benim bildiğim sabah 8 .00 giriş 14.00 çıkış cumartesi çalışma olur diye biliyorum çalışma esnek ama 45 i haftaya bulmuşler lakin hak mı adaletmi nedir bu cvp yazarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

  8. Merhaba, ben sabah 7 de iş başı yapıp, akşam 7 de işi bırakıyorum. Bana hergun için 2 saat mesai yazıyorlar (hafta içi 1.5 ile çarpıyor) ancak ben 12 saat çalışıyorum ve bunu bana zorunlu kılıyorlar. Ve bana 1 öğün yemek parası veriyorlar. 12. Saat çalıştığım için yemek ücretini fazla vermeleri gerekmiyor mu ? Bu arada haftada 5 gün çalışıyorum. Dinlenme saatim yok ve bana 4 saat mesai yazmaları gerekmiyor mu ?

  9. Merhaba benim çalıştığım iş yeri 2 vardiya şeklinde 24saat kesintisiz çalışmakta ve bizim şoför maaş ları sabit 15.700 tl dir her gün 12 saat çalışmak ve gece vardiyasında bile 12 saat çalışmak günde artık zor geliyor du bana şirket bizim maaşınızı bordro da 12 . 500 rl gösterip en az 75 saat mesai ayda göstererek bizim bodromozu hazırladığını fark ettim ve bende bu na güvenerek yılda 270 saatten fazla mesai olduğunda işçi haklı fesih nedenidir diye işten ayrıldım ve 2 . Günü noterden ihtarname çektim şirkete tazminatımı almak için sizce mahkeme süreci olduğunda sıkıntı yaşarmıyım acaba

  10. iyi günler Efendim şimdi biz sabah 8:30 Akşam 18:30 iş saatimiz ,45dakika yemek ,saat 10da ve 4,te ,,,15 +15 dakika çay molası Cumartesi calişmiyoruz ,şimdi biz borçlumuyuz ,yoksa 45 saat denkmi geliyor ,onu çözemedim ,sürekli kafam karışıyor ,bu soruma net bir cevap bulamadım ,sürekli detaylara giriliyor ,8:30,,18:30,, çalışma saati,,,45dakika yemek ,,2 tane 15 dakka cay ,cumartesi yok,,, saygılarımı sunuyorum,,,

    1. Merhaba, çalışma sürenizden dinlendiğiniz bu süreleri düşün ve bir haftalık net çalışma sürelerinizi toplayın. Bu kadar basit. Cevabı zaten bulmuşsunuz.

  11. Slm ben eğitmen aşçı basiyim işyerinin anahtarı ben de olduğu için 11 de restorantı açıp gece 00.30 kadar calismaktaydim tek usta olarak orda bulunmak zorundaydım bazense gece 2 kadar kalıp beni taksiyle eve gönderilirdi m pandemi gününde ise SSK yatmamış gunlukcu gösterilmişim kapanma zamnaninda iskuru bildirim yapmadıkları dan dolayı devlet yardımı alamadım sosyal yardıma başvuru yaptım ama SSK gorundugun için red cavabi gelmiştir gece 21.00 kadar izin vardı paket servis için calstim çalışmış olduğum zamanları SSK çıktı yapıp 1 ay sonra girdi yapıyor bilgim dışında ve akabinde alacklarimi talep etim beni işten kovdu kovuldgum gün alo 170 şikayete bulndugum tarih 27.ekim onlar ise 31 Ekim de 26 maddeden iş cikisim yapılmıştır ama noter tastikli ihparname gelmedi bende şimdi hizmet tespit davası açtım sizce ne olur .tesekur ederim .

    1. Halit bey, dava sonucunu benim kestirmem mümkün değil. Sonuçta dava açmışsınız, gerisi artık mahkemenin takdirinde olacaktır.

  12. Merhaba ben haftanın 6 günü calisiyorum pazar hariç sabah 9 akşam 6 ama artık haftada 5 gün çalışmak istediğimi söyledim ve işverenim de aylık 4 günümün hem prim olarak hemde ücretinden düşeceğini söyledi ben asgari ücretten 500 TL fazla bir maaşla çalışıyorum burda işverenim haklimi egerki anlaşırsak ondan haftada 5 gün çalışmaya asgari ücret karşılığı anlaşabilir miyim yiksa asgarinin altında bir maaş verme hakkı varmıdır işverenimin.tesekkur ediyorum cevabınızı bekliyorum

    1. Merhaba. Haftalık çalışma süreniz 45 saatin altına inmediği müddetçe, asgari ücretten az maaş ödenmemesi gerekir.

  13. İyi akşamlar. Benim merak ettiğim bir konu var. Çarşamba günü hastaneye gidip o gün için işbaşı kağıdı aldım. O haftasonuna ise mesai konuldu. Eğer o mesaiye katılırsam işbaşı aldığım güne mi sayılır yoksa mesai ücreti olarak mı hesaplanır.

    1. Merhaba. Fazla mesai günlük değil haftalık hesaplanır. Sizin sorunuzun cevabı ise haftalık çalışma sürenizde gizlidir. Bu dediğiniz gibi çalıştığınızda, haftalık çalışma süreniz kaç saat oluyor? 45 saat ve altında mı? O zaman fazla mesai de hak etmiyorsunuz demektir.

  14. Merhaba Mustafa bey ben sabah 08.00 da iş başlangıcı yaptım şirket şehir dışına işe yolladı. Şehir dışında işimiz akşam 22.00 da bitti ama eve dönmemiz gece 00.30 buldu iş yeri ertesi gün bize izin verme zorunluluğu varmı. Yada mesai saati mi yazıyoruz sadece. Mesai formlarını doldururken bizlere 00.00 gecen mesaileri yazmayın başka Bi gün erken saatlere yazın denilerek uyarılıyoruz. Bilginiz mevcutmu.

  15. Mustafa bey merhaba; ben özel bir akşam okulunda saat 17:00 / 22:00 arası çalışıyorum benim çalışma saatlerime göre bakarsak cmts pzr gunleri gündüz çalıstigim saatler mesai kapsaminami girer yoksa ben çalisma saatimi doldurmadigim icin olmaz mi? Birde aksam calisan bir elemanin gunduz calisan bir elemanla arasinda kanunen fark varmi? Tesekkurler.

  16. Sabah 06:00 da direksiyona geçiyorum. Okulun personel vede öğrenci lerini taşıyorum. Akşam 19:45de kontak kapatıyorum. Günlük 13 saat çalışıyorum. Zaman zaman 16 17 saati buluyor. Sonuç olarak mesai almıyorum. Benim kanuni haklarım nedir? Nasıl ve ne yapmalıyım?

    1. Tekin bey, öncelikle İş Kanunu’na tabi olup olmadığınızı bilmiyorum. Olmayabilirsiniz. İş Kanunu’na tabi iseniz haftalık çalışma süreniz 45 saati aştığında, bu 45 saatin üstü için fazla mesai ücreti almanız gerekir .Ayrıca hem fazla mesainin hem de günlük çalışa süresinin azami sınırları vardır.

  17. Merhaba Mustafa bey sabah 8.00 aksam 5.30 çalışıyorum toplamda 1 saat molam var cumartesi 12.30 çalışıyorum hak talep edebilirmiyim

    1. Cevat bey, hesaplamayı kendiniz de yapabilirsiniz. Haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa, fazla mesai ücreti hak ettiğiniz anlamına gelir.

  18. Merhaba Mustafa bey ben belediyede taşeron isciyim haftada 45 saat çalışıyorum ama benim bordroya 40 saat olarak yansıtılıyor bu yasalmı ne yapmalıyım

      1. Evet haftada 45 saat çalışıyorum ama 40 saat ücreti veriyorlar yani cumartesi çalışmaya ücret yok

  19. Merhaba Mustafa bey

    Calisma saatim 9:30 18:30 1 yil once 1 saatde ogle yemegi vardi cumartesi gunu ogleden sonra ek mesai aliyordum Simdi is veren ogle arasini 1.5 saat mola yapip cumartesi günleri tam calistirip ek mesai ucreti vermeyi bitirdi Boyle bir hakki varmi tesekkur ederim

  20. Merhaba taşeron işçisiyim lojistik firmasında çalışmaktayım 2021 asgari ücretin zamlı halinde ocak da çalıştığımız maaşımızı subatda yatırdıklarında 2020 asgari ücretini veriyorlar. şubatdan itbaren zamlı halini alıcakmışız bu yasalmı.

    1. Merhaba, elbette doğrusu budur. Çünkü işçi önce çalışır ve sonra maaşını alır. Ocak ayında çalışacaksınız ki Şubat ayında maaş aldığınızda zamlı asgari ücret alabilesiniz.

  21. Merhabalar ben bir tekstil atolyesinde calisiyorum yeni duzenlemeye gore sabah 7 de is basi yapiyorum aksam 4 de paydos denildi fakat hic 4 de paydos etmedik 8 e kadar calistik mesai denildi bize ve cumartesi gunude ayni saat dendi ama bugun cumartesi bize 9 a kadar calisilacak dediler hatta gecebilir belli degil cikis saati dendi burda is veren haklimidir itiraz etsek bize kapiyi gosteriyorlar isinize gelirse diyorlar burda iscinin hakki varmidir pandemi donemi is bulmakta zorlandim buldugumda boyle cikti iscilerin zor durumlarindan faydalaniyorlar sanki ban yardimci olabilirmisiniz sizce nasil bir yol bulmaliyim

    1. Merhaba Nuran hanım,
      eğer iş sözleşmesi imzalarken gerektiğinde fazla mesai yapmaya onay verdiyseniz yasal sınırlar altında evet, fazla çalışma da yapmalısınız. Lakin bu ucu açık zamana yayılamaz sizin örneğinizdeki gibi. İşçinin iş sonrası yaşamı da vardır. ”Geçebilir, uzayabilir, çıkış saati belli değil” gibi sözler zaten o iş yerinin maalesef ki pek de kaliteli bir yer olmadığının da işaretidir.

      Her ne suretle olursa olsun günlük 11 saati geçen (Mola saatleri hariç) fazla çalışma yapmamalısınız yasal olarak. Eğer öyle çalışmalarınız oluyorsa (Ki şuana kadar hep günlük 11 saatlik normal çalışmalarınız var gibi) Alo 170’e bildirebilirsiniz isminizin gizli tutulmasını da isteyerek.
      * İşveren veya onların bazı yardakçıları eskiden beri hep kapıyı gösterir, aldanmayın. Şuanda da işten çıkış yasağı deva ediyor zaten, ayrıca işçi çıkarmak artık öyle de kolay değil. İstifa etmeyin yeter, versin haklarınızı o sizi çıkarsın memnun olmazsa… Ama size tavsiyem, daha insancıl bir işyeri arayın bir taraftan da…

  22. Merhaba ben iskur istihdamı ile teksil de çalışıyorum 8 de başlıyoruz 6. 15 de bitiyor cumarteside 8-13.00 a kadar ne yapabilirim cok zorlaniyorum

    1. Şule hanım, işin içinde İşkur olduğu için şikayetlerinizi oraya iletmeniz faydalı olacaktır. Eğer orası da dikkate almazsa Alo 170’i arayarak şikayet oluşturabilirsiniz.

  23. Sabah 8 akşam 6 30 gün boyunca çalışıyorum yetmiyor üstüne saat 9 lara kadar devam ediyorum ağır vasıta kullanıyorum 3500 lira maaşım var işveren 14.5 lira saatlik mesai parası veriyor pazarlarıda 1e 1 veriyor ayda 30 gün 300 saate tekamül eder ben 4016 lirayı hak ediyorum varmı hesaplayacak hakkım olanı

  24. merhabalar özel firmadan 3.5 yıldır çalışıyorum. Mesaiye kalmak için evrak imzalattılar. Şuan ki salgın hastalık kaynaklı home ofis çalışıyoruz. Çalıştığımız firma daha önceden yemek ulaşım onlara aitti şuan bununla ilgili bize herhangi ödeme yapmıyor. Normal çalışma saatim 8.5 saat şuan mesai ile 12 saat çalışıyoruz.haklı bir sebep gösterdiğimizde dahi mesai ye kalmak zorunda bırakılmaktayız .işten çıkarsam tazminat alma hakkım olur mu?

    1. Merhaba, evden çalışma yapan işçiye yemek ya da yol ücreti ödenmesine gerek olmadığı kanaatindeyim. Ancak iş sözleşmesinde, bu hallerde bilr bu ödemelerin yapılacağına dair özel bir hüküm varsa, bu durumda ödenmesi gerekir. Evden 12 saatlik mesai mi yapıyorsunuz?

  25. Kurumsal olmayan özel bir mağaza da sabah 9:30 akşam 20:30 veya 21:00 çalışıyorum. Mola konusunda sorunumuz olmuyor sürekli dinlenmeye çıkabiliyoruz. Peki çalışma saatlerimin fazla olması sebebi haklı fesih sayılır mı? Şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba, günlük çalışma süreniz 11 saati aşıyorsa ya da aşmasa bile yılda 270 saatten çok fazla mesai yapıyorsanız haklı fesih nedeniniz var demektir.

  26. Mustafa bey 3 vardiya çalışıyorum bazen 8 saat arayla tekrar işe çağırıyorlar bu genelde oluyor günlük ücret çalışan görünüyorum birde sorun olur mu konuyla ilgili yani ne yapmam gerek

    1. Hafta tatilinde kesintisiz en az 24 saat; (İş kanunu gereği)
      Vardiya (Posta) değişimlerinde en az 11 saat (Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik)
      Kesintisiz istirahat verilir…

  27. Merhaba.Bu bahsettiğiniz kanunlar sadece kamusal işyerlerinde mi geçerli yoksa özel sektörlerde de geçerli midir ?
    Ben bu kanunlardan bahsettiğim de bunun sadece resmi yerlerde geçerli olduğundan söz ediliyor.

    1. Merhaba, bu kanun ve prosedürler ağırlıklı olarak özel sektör için geçerlidir zaten. Sizi yanlış yönlendirmişler.

  28. Merhabalar sabah 8 akşam 8 olarak çalışıyorum fakat bordroda 8 saat üzerinden gösteriliyor 4 gün çalış 2 izin yapıyoruz normalde..
    8 saatin üzeri her ay sabit mesai olarak yazılıyor..tazminat hesaplarken sıkıntı yaşarmıyız nasıl hesaplamamız gerekiyor.

  29. Merhabalar ben …’ta çalışiyorum envanter nedeni ile çarşamba günü 12 saat çalışmamızı müdür istemiş ve mesai girecekmiş cuma günü ise farklı bir mağazanın envanterine gidiyorum haftalık çalışma süresi olan 45 saati geçiyor ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz ?

    1. Merhaba. 45 saati geçmek yasak değildir. Önemli olan, 45 saatin üstünün fazla mesai ücret olarak ödenmesidir.

  30. Merhabalar kurban ve ramazan bayramlarında 2 gün izin 2 günde sabah 10:00 ‘dan Akşam 22:00 a kadar çalışıyorum yani 2 gün izin 2 gün 12 saat çalışıyorum Arefre günüde çalışıyorum Hafta tatilimi bayram haftasında vermiyor daha sonrada vermiyor bana fazladan mesai olarak 2,5 Gün yatıyor sizce bu normal mi ortalama 170 lira fazla yatan para ben bu olayı mahkemeye taşımak için ne yapmam gerekiyor ispatlamak için teşekürler kolay gelsin

  31. Merhaba ben askeri kurumda kuruma bağlı sözleşmeli işciyim mesai saatlerim 12:00-21:00 haftada 1 gün izin kullanıyorum günlük süre 9 saat bir buçuk saat ara dinlenme deniliyor çoğu zaman kullanamıyorum elbet bir iş çıkıyor günde 9 saat çalışmam ve haftada 1 gün izin yapıyorum doğrumudur bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba. Doğru olup olmamasında öte; önemli olan fiili çalışma sürenizdir. Haftalık çalışma süresi net 45 saati aştığı anda artık fazla mesai gündeme gelir ve buna göre de aksiyon alınması gerekir.

      1. Merhaba öncelikle kolay gelsin herkese. Çalışmış olduğum iş yerinde gece vardiyasinda çalışmaktayım. Çalışma sistemimiz 2 gece 2 off şeklinde olmakla beraber, gece de çalıştığımız süre 14 saat olarak geçmektedir. Bu konuda kafam çok karışık yüksek bilgilerinizi öğrenmek isterim.

          1. Benim öğrenmek istediğim konu calistigim işyerinin hem çalışma saatlerimiz hem mesai ücretlerimiz resmi ve dini tatillerde çalışma da mesai ücreti yerine yıllık iznimize eklenme, çalıştığımız işyerinde onayımız alınmadan çalışma saatlerimiz de oynamalar yapılıyor. Konu ile alakalı bilgilerinize ihtiyacım var yardım eder misiniz

          2. Bu konularda sitemizde yazılmış onlarca yazı var. Tekraren burada bir şey söylememin yararı olmaz. Spesifik olarak siz ne öğrenmek istediğinizi belirtmedikçe, yani net sorular sormadıkça ne yazık ki genel açıklamalar yapamam.

  32. Şimdi hocam ben sabah 8 akşam 6 çalışıyorum 2 haftada bir Pazar izni var geriye kalan 30 günün 28 günü çalışıyorum. Aldığım maaş iki parça halinde yatıyor 2500 ₺ maaş alıyorum asgari ödeme bankaya geriye kalanı elden alıyorum. Benim normal haklardan ne kadar eksik maaş aldığımı hesaplayamıyorum. Hafta bir gün izin olur bizde 2 haftada bir gün. Normale göre ne kadar fazla çalışıyorum ve ne kadar eksik maaş alıyorum yanıtlarsanız sevinirim

    1. Merhaba. Gökhan bey, kimse sizin için böyle bir hesaplama yapamaz. Burada önemli olan, sizin işverenle anlaşmanızdır. Ayrıca, 7 gün üst üste işçi çalıştırmak yasal değildir ve buna rağmen çalıştırılırsa da, bir günlük ekstra ücret de verilmesi gerekir. Dolayısıyla, durumunuzun özel olarak incelenemsi gerekir.

  33. sabah 8:00 akşam 6:00 kadar çalışıyoruz cumartesi pazar tatil yalnız zorunlu ve mecburi olarak iş yoluğun var söylemiyle gece 11 bazende 12 kadar mesai bıraktırılıyoruz itiraz ettiğimiz zamanda normal kanunı açıdan sorun değil mesai kalırım diye sözleşmeye imza attınız deniniyor yasalar gereği 10 saat çalışan bi işçinin yasal olarak günde kaç saat mesai kalabilir

    1. Merhaba. İşçi hangi evraklar imza atmış olursa olsun, fazla mesai bakımından 2 temel sınırlamaya tabidir:
      1- Çalışma süresi hiçbir nedenle, günlük 11 saati AŞAMAZ.
      2- Fazla mesai süresi yıllık 270 saati AŞAMAZ.

      Buna göre değerlendirebilirsiniz.

  34. Merhabalar efendim günlük 13 saat çalışıyorum daha doğrusu 13 saat çalıştırıyorlar ve haftada 7 gün full hemde hasta olunca da diyorlar sen bu işi yapamazsın diyorlar bunlar için ne yapmam lazım bir bilgi verirmisiniz lütfen

    1. Merhaba. Önce ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Çalışmaya devam etmek mi yoksa işten ayrılmak mı?

  35. Haftada 5 gün çalışıyoruz Sabah 7.30 da iş başı yapıyorum akşam 6 30 da paydos toplamda 2 saat her gün dinlenme ve yemek molam var günlük kaç saat çalışmış oluyorum ? O iki saatlik çalışma günümün içinde olduğu için oda hesaplanıyor mu

    1. Merhaba. İki saatleri düşerek günlük çalışma sürenizi ve böylece de haftalık çalışma sürenizi bulabilirsiniz.

  36. merhaba ilçe öğretmenevinde asgari ücretle çalışan işçiyim sabah 8.00-18.00 -giriş çıkış saatlerim haftanın 5 günü çalışmaktayım .sosyal tesıs olduğu için ara molalarımızı kurumda bulunmak zorundayız ..bu kurumda ara dinlenme süreleri çalışma sürelerinden sayılıyormu teşekkürler

  37. Merhaba
    Çalıştığım yerden nikah yaptığım için ayrıldım ama çalıştığım yer bana tazminatını ödemedi ilk önce firmaya dilekçe verdim sonra noter yoluyla ihtarda çektim 3 ay sonra firma iflas ettiğini beyan ettiler ama hala ödeme yapılmadı ne yapmam gerekiyor.şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alma hakkı sadece kadın işçilere aittir. Eğer kadınsanız ve tazminatınız ödenmediyse, bunu almanın tek yolu yasal süreci başlatmaktır. Başka bir seçeneğiniz olmaz.

  38. Merhaba. Ben otel çalışanıyım. Sürekli shiftim değişiyor. Değişik shiftler de çalışıyorum. Örneğin : Sabah 06:00-14:00 veya 18:00-02:00 en son da 19:00-03:00 diye bir shift çıkardılar. Ben bu durumdan rahatsızlık duyuyorum. Benim haklarımı öğrenmek istiyorum. İstemezsem bu shiftler de çalışmaya bilirmiyim? Yoksa istediği saatler se gün İçin de beni çağırabilirler mi? Teşekkür ederim. İyi günler

    1. Merhaba. İki vardiya arasında en az 1 saat varsa ve hafta tatili kullanabiliyorsanız, işverenin bu tür düzenlemelerde takdir yetkisi vardır.

  39. Merhaba haftalık 45 saat altında en az kaç saat çalıştırabiliriz 45 saat zorunlumu 4 d iscisiyim. Şimdiden tesekkur ederim.

    1. Merhaba. İşveren isterse 1 saat de çalıştırabilir. Burada önemli olan karşılığında ne kadar ücret ödediği ve bunun neye göre belirlendiğidir.

        1. Ücrette kesinti yapılmıyorsa ve işçi haftalık 45 saatin altında çalıştırılıyorsa, İş Kanunu bakımından sorun yok demektir.

  40. 12 saatlik vardiya sisteminde 4 gün calışıyorum 3 gün izinliyim rahatsız oldugum icin 3 gün rapor almıstım her gune 4 saatten toplamda 12 saat beni is veren borçlu cıkarıyor mesaiye gelip çalismami istiyor bende kabul etmiyorum bu yaptkları dogru mu ?

    1. Merhaba. Raporlu günlerde işçi çalışmış gibi kabul edilir. Bu nedenle yapılan, bahsettiğiniz kadarıyla doğru görünmüyor.

  41. Merhaba ben özel bir sektörde satış danışmanı olarak 3 yıldır çalışmaktayım.bizim haftalık çalışma saatlerimiz molalar ve yemek bahane edilerek 56 saat çalışıyoruz ,1 günde izinli olarak çalışıyorum .maaşınızı da aylık olarak 5,6 saatlik olarak mesai gösteriliyor .benim çalıştığım şirketten daha fazla ne kadar mesai ücreti almam gerekir bu çalıştığım için .yada dava acsam mahkeme sonucu davayi kazanabilirmiyim ?

  42. Merhaba. Kamuda güvenlik sorumlusu olarak 8/5 çalışıyorum. Haftanın 5 günü isteyim. Hafta sonları tatil. Acaba 180 saati dolduruyor muyum? Teşekkürler…

  43. merhaba ben bir AVM de teknisyen olarak çalışıyorum haftada 6 gün çalışıyoruz sabah 8.30 akşam 16.00 çalışmaktaydım yeni yönetim bizim talebimiz olmamasına rağmen 1 saat mola vermek istiyor kaldı ki bizim işte mola söz konusu değil teknik servis her ana arıza çıkabilecekmiş gibi bekleyen bir çalışma ortamı onların istediği sistemde günlük 8.5 saat çalışıyoruz bizim yemek molası için yarım saat yeterli acaba bu istirahat adı altında kitlenen 1 saatlik mola yasal mı ? bizim işte istirahat edecek bir durum yok çünkü kazan dairesinde oturuyoruz bütün gün zaten cevaplarsanız sevinirim not: aslında 1.5 saat mola vermek istiyorlar ama şimdilik 1 saat diye devam ediyor

  44. Merhaba sabah 07:00 de işe başlayıp 17:00 de bitiriyoruz
    Ayriyeten aynı gün eve gidip 5 saat dinlenip akşam 22:00 ile 01:00 saatleri arasında tekrar iş yerine gelip çalışıyoruz aynı gün içinde bu kanunen olabilirmi
    Yada şirket yazılı anlaşma yapmak istiyor böyle birşey kanunen yasalmı

  45. Merhaba bizde şöyle bir şey var sabah 8.30is baş yapılır 10.00 çay 12.00yemek 15.00cay 17.30is çıkışı yapılır ama biz şoför Luk yapanları 15.00te eve gönderiyorlar gece saat 20.00de mağazaya mal sevki yapıyor kar iki buçuk saat çalışıyoruz yani gün içinde beş saat gecede iki buçuk saat çalışıyoruz bu normal mi

  46. Ben ÖGG olarak bir iş yerinde 18.00.08.00 saatlerinde çalışıyorum ertesi gun izinli ertesi gün yine 18.00.08.00 çalışıyorum Cumartesi günü 16.00.08.00 çalışıyorum.iki haftada bir pazar günleri sabah 08.00 başlıyorum ertesi sabah 08.00 bırakıyorum. Bu durumda asgarî ucretle çalışan bir kişi olarak kanunen ne kadar fazla mesai ücreti almam gerekir

  47. Merhaba,
    Bizler bir diyaliz merkezi çalışanlarıyız. Diyaliz merkezimizde günaşırı 3 ve 2 seans mesai yapıyoruz. yani haftanın 3 günü 6:15 – 15 arası , 3 günde 6:15- 7:15 arası çalışıyoruz. Yemek ve çay molalarımız var ama kesintisiz hizmet yapıyoruz. Molalara nöbetleşe gidiyoruz. Eğer salonlarda bize ihtiyaç varsa molayı bırakıp hasta başına gitmek zorundayız. Yani her hangi bir şekilde merkezin dışına çıkamayız. Bu durumda fazla çalıştığımızı düşünüyoruz. Evet fazla mesailerin bir şekilde parasını veriyorlar ama yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Özellikle hizmetli kesimi günlük 11 saatin üstünde ve 6 gün çalışmaktadır. Bizlerin çalışma koşulları kanunlarda yazılanlara kesinlikle uymamakla birlikte bizler haklarımızı nasıl arayacağımızı bilmiyoruz. Bize bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz.

  48. Merhaba ozel bir sirkette gece çalisiyorum cumartesi sabahi isten cikiyorum pazartesi aksami is basi yapiyorum is verenimiz simdi cumartesi aksamida calisilacak diyor cumartesi aksamida gidersem pazar sabahi isten cikacagim pazar gununu uyumakla gecirecegim tekrar uyuyup pazatesi aksami nasil is basi yapacagim aktivitemiz kalmiyor calisanlar sitrese girmezmi gece calisanlarda haftalık 45 saatmi calisiyor biz 7,5 saat calisiyoruz bu saati arttirabiliyormuyuz gece 9 saat calisip haftanin 5 gunu 45 saate tamamlayabiliyormuyuz

        1. Bu durumda gece en çok 7,5 saat çalıştırılabilirsiniz. Pazar sabahı işten çıktığınızda 24 saat dinlenme verilirse, bu yasal olarak yeterlidir. Sizin durumunuzda 36 saat verilecek ki, yasal olarak bir sıkıntı bulunmamaktadır Tayfun bey.

  49. Merhabalar.Saat 16 da iş başı yapıp sabah 8 e kadar çalışıyorum.Bu şekilde haftada 3 gün çalışıyorum.Böyle çalışmak yasak mı?teşekkürler

    1. Merhaba. Evet, günlük 11 saat üzerinde çalıştırılmak hiçbir şekilde yasal değildir.

  50. Merhaba, biz 24 / 24 calisiyoruz. normalde calisma suresi en fazla 12 saattir. 24 calistirdiklari icin dava acabilirmiyiz?

    1. aynı iş yerinde aynı işi yapan işçiler farklı calışma saati calıştırılabilirmi

  51. 08:00/17.00 arası çalışıyorum 1 saat yemek paydos var cumartesi de calistiriliyoruz mesai vermiyorlar hakkımız nedir

  52. merhaba iyi günler
    avm de bir giyim magazında çalişmaktayım normalde 45 saat yasal olarak çalişma hakkımız var
    normal şartlardan şu sekilde çalişiyoruz sözleşmede 10:00-18:00 14:00-22:00 olarak haftada birde full yani 12 saat çalişiyoruz ama magaza girişimiz hazır oluş durumumuz işe baslamadan yarım saat önce yani hergün yarım saat fazladan çalişiyoruzoda su sekilde oluyor 09:30-18:00 veya 13:30-22:00 şeklinde hergün olan yarım saatlik kayıp olan saati nasıl şekilde talep edebiliriz veya talep etme hakkımız var mı?

    1. Merhaba. Eğer, işveren sizi yarım saat önce ve sonra işyerinde bulunmak zorunda bırakıyorsa, evet bu saatler de fazla mesai hesabına dahil edilmelidir. Ama siz, hazırlığınızı yapıp belirtilen normal çalışma saatinde işyerinde bulunduğunuzda, bu yeterli oluyorsa, o zaman çalışma süresinden sayılmaz.

  53. Merhaba,
    mağazacılık sektöründe çalışıyorum haftada 5 gün 7 saat bir gün de 10 saat çalışıyoruz molaları çıkardığımda. benim sorun izin günüyle igili müdürmüz akşamdan izne çıkarıp ertesi gün sabah getiriyor dinlenemiyoruz acaba iki çalışma günü arasında dinlenme süresini belirleyen bir kural var mı ve en az kaç saat olmalı? teşekkürler

    1. Merhaba. Hafta tatili gününüzden bahsediyorsanız, en az 24 saat olması gerekir. Normal iki çalışma günü arasındaki süreden bahsediyorsanız da, bunun da en az 11 saat olması gerekir.

  54. ben bir yıldır sabah 6.30 işbaşı akşam 17.30 iş bitişi bundan sonra mesai yapıyorum 19.30 kadar ben günlük toplamda kaç saat mesai yapmış oluyorum sabah 6.30 akşam 17.30 normal çalışma süresi oluyor bu süre fazla çalışma olmuyormu

      1. Ben bir ayda 4 pazar var ve 2siniçalışıyorum genelde sabah 6.30 iş başı akşam 19.30 iş gittiği oluyor

  55. Bir otelde çalışıyorum. 3 vardiya da çalışıyoruz. Sabah 7 öğlen 3 (Sabahçı), öğlen 3 gece 11 (Akşamcı), gece 11 sabah 7 (gececi). Otelde garsonuz ama her işe koşturuyoruz. Asgari ücretten 200 tl fazla veriyorlar. Kafalarına göre otel yoğun olduğunda izinlerimizi kesiyorlar. O hafta izne çıkamıyoruz. Eksik personel çalışıyoruz. Bazı zamanlar akşam vardiyasında çalışırken bir sonraki gün direkt sabah vardiyasına geliyoruz. Buna kısa dönüş deniliyor. yani 8 saat içerisinde istanbulda eve gidip dinlenip gece 11 de çıktığımız yere sabah geri 7 de gelmiş olmamız gerekiyor bu yasal mı ? iş çıkışından sonra dinlenme süremiz ne kadar böyle bir şey yapabilirler mi?.

  56. Selam ben haftanın 7 günü sabah 9:00 akşam 20:00 arası çalışıyorum ve buna ek olarak yaz aylarında 12 ye kadar da çalıştığım oluyor ve anneler günü haftası bayram öncesi Pazar günleri de çalışıyorum maaş dışında herhangi bir ek ücret almıyorum bunun ile ilgili ne yapabilirim …

  57. Merhaba.biz sabah 8 aksam 6 ctesileride nöbet sirasina gore oglen 12 ye kadar calisiyoruz.normal calisma saatlerini aşmış mi oluyoruz?

    1. Büşra hanım, bu sürelerden molalarınızı düşün. Çıkan sonuç haftalık 45 saatin üzerindeyse fazla mesai ücreti almanız gerekir.

  58. Ben devlet hastanesinde temizlik işçisi olarak çalışıyorum mesai saatlerimiz hafta içi 7:30 16:30 arası haftasonu birgün 08:00 13:00 olarak çalışıyorduk Şimdi haftasonu çalışma saatlerini 7:30 16:30 olarak belirlediler bu çalışma süresinden 1,5 saat günlük ara dinlenmesi ve yemek molası düşüyorlar hastanelerde bu şekilde yapılan hesaplama dogrumudur?hiç kimse öğle arası 1,5 saat işini bırakıp dinlenmiyor herzaman iş çıkacakmış gibi hazır bekliyor bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Harun bey, işçi gerçekten de özgürce işten uzaklaşamadıkça ve serbestçe kullanamadıkça, ara dinlenmesinin verildiğini söylemek mümkün değildir.

    1. Ayşegül hanım, fazla mesai ücreti, normal saatlik ücretinizin bir buçuk katı olarak ödenmelidir.

  59. Merhaba
    Cuma cumartesi ve pazar günü 13 saat çalışıyorum. Pazartesi günleri ızinli oluyorum. Salı carsam ve perşembe günü sabah dokuz ile akşam bes arası çalışıyorum. Kisaca haftada toplam 63 saat oluyor dinlenme 1 saatten hesaplasak altı saati çıkarsak dahi 57 saat e diyor haftalık çalışma saati.basta esnek çalışma saatleri diye girdim. Haftanın son üç gün 13 saati buluyor ama diğer hafta ici günlerde esneyebiliriz diye belirtiller. Ama anladığım kadarıyla işiniz olmadığı sürece en erken çıkma saatim 16.30 haftanın son üç günü hariç tabi .ne yapabilirim deneme süresi diye de sivasta da yapmadılar daha kafam çok karışık anlayacağınız.

    1. Canan hanım sigorta yapılmaması ya da işçinin günlük 11 saatten çok çalıştırılması veya fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi hep haklı fesih nedenleridir. Başka bir alternatifiniz varsa bu işyerinde çalışmanızı önermem.

  60. işyerinde haftaiçi sabah 8 akşam 6, cumartesi günü öğlen 2, pazar günü 2 saatliğine gidiyoruz, pazar parasını veriyorlar ama yinede cumartesiyide sayarsak haftada 56 saat çalışıyoruz ve bizi işten çıkardılar nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.

    1. Selma hanım alamadığınızı düşündüğünüz tüm alacaklarınız için arabulucu başvurusu yapmanız gerekir.

  61. Merhabalar.. işçinin fazla mesaisi hesaplanırken haftalık çalışma süresi dikkate alınır ve 45 saati aşan kısmı fazla mesai olduğunu biliyorum fakat bu 45 saat hesaplanırken işçinin haftanın 3 günü raporlu veya yıllık izinli olması durumunu dikkate almalı miyim ? Yani 45 saatten bu saatleri düşmeli miyim ?

    1. Merhaba, elbette bu saatlerin fazla mesai hesabına dahil edilmemesi gerekir. Yoksa işçinin hem fiilen örneğin 30 saat çalışması hem de fazla mesai alması gündeme gelir ki, bu çok mantıksız olacaktır.

      1. Raporlu olan işçi için bu hesaplama mantıklı geliyor fakat yıllık izinde olan işçi için mantıklı gelmiyor.. yıllık izinde olduğu günlerde tüm maddi hakları saklı yani o günlerde de 7.5 saat çalışmış gibi dikkate almamız gerekmiyor mu ?

  62. merhabalar resepsiyon işine bakıyorum ama ben 2 gün izin hakkı kullanarak bana 8.00 -18.00 şeklinde geliyorum 45 saati geçiyormu haftalık 1 gün fazla izin almak için kaç saat uzatmaları gerekir teşekkürler

  63. Hafta içi -Sbh 8 15 iş başı akşam 21 00 çıkış ve günlük 2 saat fazla mesai almaktayım 1saat 45 dakika ise toplam mola hakkım.ctesi ise 12 30 çıkış 3 saat mesai pazar tatil olarak çalışıyorum.2 hafta GÜNDÜZ vardiyası hergün bu şekilde.—–GECE İSE hafta içi 21 00 işbaşı sbh 8 15 çıkış ctesi pazar tatil günde 1 saat fazla mesai ve 1 ay bitti. Kısaca özet 2 hafta gece 2 hafta gündüz çalışma saatleri anormal bı durum var mı yasal olmayan kanunsuz

    1. Salih bey bunun hesabını kendiniz de yapabilirsiniz. Molalarını düştükten sonra çalışma sürenizi haftalık hesaplayın. Bir haftanın sonunda 45 saatin üzerinde çalışmanız varsa, bu sürelerin tamamının fazla mesai olarak ödenmesi gerekir. Fazla mesai hesabı günlük değil haftalık yapılır.

  64. Merhaba cumartesi çalışma saatim 12 30 dan 17 00 çekildi itiraz etmeme rağmen psikolojik baskıyla zorundalık kıldılar verdik leri kağıdı imzalamadım ne yapmam gerekiyor

    1. İlknur hanım sizin yapabileceğiniz bir şey yok. Çalışma koşullarındaki esaslı değişikliği kabul etmezseniz işveren sizi işten çıkarabilir; ama bu durumda kıdem tazminatınızı ödemesi ve ihbar süresi kullandırması gerekir. Ayrıca bu şekilde işten çıkarılırsanız işe iade davası da açabilirsiniz.

  65. YAPI DENETIMDE MUHENDIS OLARAK CALISIYORUM PAZAR GUNU BETON DOKULUYOR.NEDEN IZIN VERILIYOR.ONCA ISCI MIXER ARABASI CALISIYOR,BETON DÖKENLER ÇALISŞIYOR.BETON SANTRALİ NEDEN ÇALISIYOR.

  66. merhabalar benim isim ozel soforluk 5 senedir ayni kisiyle beraberim gecem gunduzum yok zaman zaman 20 saate yakin calisiyorum buna cumarteside dahil maasimi elden aliyorum herangi mesai prim yok ve tazminatimi hangi sartlarda belirtmeliyim tesekurler

  67. Been bir hastanede temizlik personeli olarak çalışıyorum hafta içi saat 08:00 akşam 18:00 a kadar hafta sonu çalışmıyorum günlük 1 saat molam var. Bu çalışma sistemimde bir sıkıntı varmı bunu öğrenebilirmiyim çalışma saatlerim uygunmu birde kalp tansyon şeker kolostürol hastasıyım iki kez kalp krizi atlattım. Yaşım 39 engellilik raporu alırsam çalışma saatim düşermi ağır işlerde çalıştırabilirlermi

    1. Merhaba. Engelli raporu çalışma saatlerinizi düşürmez ama engelinize uygun bir işte çalıştırılmayı talep edebilirsiniz. Ara dinlenmeleri düştükten sonra haftalık çalışma süreniz 45 saati aşmıyorsa sıkıntı yok demektir.

  68. Bir otel de komi olarak çalışıyorum ,
    Sabah 8’den öğlen 12:30 kadar iş ( 4.5 saat )
    12:30’dan 17:30 kadar antre ( 5 saat ) yemeklerimi antre vaktinde yiyorum
    17:30’dan 23:00’a kadar anlaştık fakat 00:30 da çalışıyorum ( 7 saat )
    Her gün 1.5 saat fazladan mesai yapıyoruz fakat mesai ücretleri yatmıyor bayramda çalıştırılıyoruz yine çift yovmiye yatirilmiyacak denildi.
    Hakkımız açık açık yiyiliyor bu durumda ne yapabiliriz ne tür bir yol izlemeyeliyiz

  69. Merhabalar.bimde sabah 8.30 akşam 21.30 çalışıyorum. Bazen 13.30 ve 21.30 arası çalışıyorum.calisma saati nasıl olmalıdır.sanki aşırı çalışıyor gibiyim.isyerine bunun için müfettiş gönderilir mi

  70. Yerel yönetimlere bağlı bir hasta bakım merkezinde çalışıyorum,ayın 17 günü 12’er saat çalışma,13 gün izin şeklinde çalışıyoruz,3 gün izin,3 gün üst üste 12 saat çalışma,çalıştığımız günler eşit olmayan şekilde,3 gün 20-08 nöbetine 24 saat dolmadan tekrar çağrılıyoruz,bu normal mi?

  71. merhabalar , satış pazarlama işinde 5 senedir çalışmaktayım . dini bayramlar hariç milli bayramlar ve 1 Mayıs dahil çalışmak zorunda kalıyoruz . ayrıca sabah 8:30 işe giriş , akşam 18:30 işten çıkış olarak çalışma saatimiz var bunlara cumartesi günleride dahil. yemek molalarımızda 15 dakikayı geçmiyor . aldığımız ücret sigortaya eksik bildiriliyor . şimdi benim size sorum ; ben bütün haklarım ve fazla çalışma saatlerimin karşılığı ücretimi alarak işten nasıl ayrılırım. ?işsizlik ödeneğininde kesilmemesi gerekli !
    cevaplarsanız çok memnun olurum.

    saygılar

    1. Mehmet bey ayrıntılı bir ihtarname hazırlayıp noterden göndererek haklı fesih yapabilirsiniz. İşsizlik maaşına gelince; ne yazık ki bu sizi elinizde değil. İşveren SGK’ya çıkışınızı hangi kodla bildirirse, İşkur ona göre işsizlik maaşı bağlayacak ya da bağlamayacaktır.

  72. Kolay gelsin bir iş yerinde yaklaşık 7 yıl çalıştım daha sonra işten çıkarıldım işe iade davası açtım kazandım işe çağırdılar şu an aynı işlerinde çalışıyorum fakat bana verilen tazminatı gerı istediler şu an o parayı verecek durumum yok bu arada işyerınde haftalık çalışma suresi 60 saat 15 saat fazla çalışıyorum yaklaşık 2 haftadır diyer çalışanlarda aynı durumda sorum şu bu İş yerine noterden fazla çalışma üçretı yerine saatlerimi istesem ve işyeri bu na uymassa tum haklarımı alıp işten ayrılabilirmıyım ve tazminatı onlara gerı odeme zorunda kalırmıyım

    1. Hıdır bey, fazla mesai yapıyorsanız ama ücreti ödenmiyorsa, evet bunu gerekçe göstererek doğrudan haklı fesih yapabilirsiniz. Böylece, haklıysanız, kıdem tazminatını geri vermeniz de gerekmez.

  73. Merhaba,
    Ben bir fabrikada çalışıyorum,
    Haftanın 6 günü
    akşam 19:00 iş başı
    21:00-21:20 mola
    00:00-00-45 yemek
    03:00-03:20 mola
    06:00-06:30 kahvaaltı
    08:00 paydos…

    asgari ücret + sigorta calışıyoruz
    günlük 3 buçuk saat mesai yapıyormuşuz zorunlu mesai imiş, mesai parasıda saat başı 6.20 TL , sizce bu normal mi ? veya bilgi alabilir miyim?

  74. Merhabalar . Ben kamu da taserondan kadroya geçen personelim 7 yıldır çalışıyorum sabah 8 akşam 5 haftanın 6 günü çalışıyoruz… cumartesi öğlenden sonralarimizi yiyor . Gerekçesi öğlenden önce ve sonraları 15 er dk lık kullandiriyorum diyor . Ama biz böyle birşey istemiyoruz eşşek gibi devlerin yerini babasının yeri zannederek bizi eziyor bunu nasıl çözebiliriz…. Ben teknisyen yrd si yim ve görevim sabah 8 de iş başı yapıp akşam 5 e kadar herhangi olası çıkacak bir arızaya müdahale etmek bu bekleme esnasında ben zaten boşum bize bu 15 er dakikaları vermeleri revamı.. bunun bir çaresi varmı varsa nasıl olacak yardım edin … yazar mağdur

    1. İbrahim bey Alo 170’i arayabilir ya da Bimer’e yazabilirsiniz. İşyerine müfettiş gönderilecektir.

  75. Sağlık kurumunda kadrolu işçi olarak çalışmaktayım. Günlük 8 saat den haftanın 6 günü çalışıyorum. Mesai sayılır mı. Sayılırsa benim mesai için imza atmam gerekirmi ve ne ücret alacam

  76. Merhaba bir şirkette Özel güvenlik olarak çalışmaktayım. Günlük 7,5 saat üzerinden hesaplanıyor. Molamız yok hırsız gibi yemeğimizi yiyip işe geri koyuluyoruz. Mola yapma gibi lüksümüz olmuyor. Gece vardiyasında ise hiç molamız yok mesela. Birde iş kanununda hafta sonları mesaiye çağrıldığımız zaman normal mesaimi yoksa ekstra mesaimi yansıtılması gerekir. Yanıtlarsanız sevinirim

  77. Merhabalar

    Bir şirkette 2 senedir çalışmaktayım çalışma saatlerimiz asagidaki gibidir ve bu durum 45 saati aştığını düşünmekteyim bu dogrumudur ve bu şekildeki calismalarimiza herhangi bir mesai ücreti odenmedi,geçmişe dönük mesai ücretlerini talep edebilirmiyiz ve nereye başvuru yapmamiz gerekiyoru tskler iyi çalışmalar
    Hafta içi calismasi;
    İş baslangici 08:00
    Ara mola 10:00-10:30
    Öğlen molasi 12:00-13:00
    Paydos 18:00
    Cumartesi çalışması;
    İş başlangıcı 08:00
    Ara mola 10:00-10:30
    Öğlen molasi 12;00-12:30
    Paydos 14:00

  78. Merhaba, taşeron statüsünde çalışan bie sağlık çalışanı olarak 08:00 -20:00 ve 20:00-08:00 olmak üzere haftada ara dinlenmelerle birlikte 48 saat çalışıyoruz.iş kanununda bulunan 69.madde gösterilerek 2 hafta gece 2 hafta gündüz çalışamak zorundasınız denildi idare tarafından. Böyle bir zorunluluk varmıdır.Varsa bu uygulama neden yıllardır yapılmıyorda şimdi uygulanmya çalışılıyor.Çünkü haftada bazen 3 gece 1 gündüz,bazende sadece 4 gece vardiyası olmak üzere çalışıyoruz.İşçinin sürekli gece çalışamayacağını bu şekilde yapılması gerektiğini söylediler.Cevaplayabilirseniz çok mutlu olacağım.Teşekkürler.

  79. Merhaba işçi statüsündeki bir kişi sürekli gece çalışamaz mı yasal olarak buna bir engel varmıdır.Bu gün iş yerimizde iş kanunundaki 69. maddeden dolayı işçi statüsünde çalışanların 2 hafta gece 2 hafta gündüz çalışması gerektiği söylendi.Bu doğrumudur. Normalde biz hafta da bazen 4 bazen de 3 gece 12 saat çalışıp 3 gece çalıştığımız haftalarda 1 gündüz mesaisi yapıyoruz

  80. merhaba 08-16 arası çalışmaktayım haftada bir gün tatilim var günlük olarak 7.5 saatten haftada 45 saat doluyor fakat her gün saat 18 e kadar çalışıp haftada cumartesi hariç 10 saat fazla mesai yapıyorum işveren nasıl bir fazla mesai hesaplıyorsa artık bilmem 4.25 tl olarak saatini veriyor sorduğumuz zaman o 2 saatin içinden mola düşülüp hesaplanıyormuş bu arada ücretim 2080tl net ayrıca yazdığınız üzere 1 saat mesai 1.5 saat olarak hesaplanıyormuş herhalde bizim şirketin bunlardan haberi yok bir açıklama yazarsanız sevinirim.

  81. Merhaba emziren anneyim bebegim 6ayini doldurdu.sabah 8 aksam 20 saatleri arasinda gunluk 11 saat calisma yapmam kanuna aykiri mi?

  82. merhaba zeynel bey benim sorunum bizim şirket başka bir firmaya tüm haklarıyla devredilecek ben devredilen firmada çalışmak istemiyorum tazminatımı ve ihbarımı alarak işten ayrılabilirmiyim

  83. merhaba benim işyerimde haftalık 60 saat çalısılıyor ve agi alınmıyor ben sigortalı olarak bu işyerinde 3 ay çalıstım sigortasızda 20 küsür gün çalıstım bu konuda benim yasal hak olarak talep edebilecegim birşey varmıdır

  84. merhaba ben bir şirketin büyük bir bankanın teknik servis projesinde çalışmaktayım burada 3 vardiya 4 posta usulu çalışmaktayız yani 2 gündüz 2 orta 2 de gece vardiyası dönüşümlü olarak çalışmaktayız burada proje müdürü aylık eksik çalışıyorsunuz deyip sabah 07oo dan 16oo a kadar orta vardiyayıda 14oo dan 23oo a kadar geceyide 23oo dan 07oo olarak çalıştırmakta itiraz edilmesine rağmen haftalık 45 saati aştığımızı söylememize rağmen keyfi çalıştırmakta bana ilgili yanı çalışma haftalık 45 saattir diye resmi yazı getirin ben de şirkete mail olarak atarım diyor fazla mesaai de vermiyor millet işinden olma korkusu ile susmakta nasıl bir yol izlemek lazım yardımcı olursanız sevinirim

  85. zeynel bey bir enerji üretim tesisinde elektrik teknisyeni olarak çalışıyorum çalışma süremiz aylık 210 saatin altına düşmüyor vardia sistemimiz de akşam 17/08 gündüz 08/17 olarak çalışıyoruz diğer gün akşam saat 17;00 ye kadar dinlenmemiz olmakta. biz fazla çalıştığımızı iddia edip mesai istediğimizde işveren yetkilisi eksik çalıştığımızı normal şartlarda 225 saat çalışmamız gerektiği gibi bir açıklama yapıyor. bu konu hakkında bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim kolay gelsin…

  86. merhaba zeynel bey
    08/20
    20/08 nöbet usulü hastanede acil biriminde taşoren çalışmaktayım
    sorum şu olacak iş veren benim aylık saat planımı hesaplarken 12 saat değilde 11 saatten hesaplıyor ve 165 saat olarak çıkarıyor ve ara mesai koyuyor 08/20 ikitane bu hesaplama doğrumudur

    1. Kerem bey, 1 saat ara dinlenmesi kullanıyorsanız, 11 saat üzerinden hesaplanması normaldir.

  87. Merhaba,
    Sağlık çalışanı olup şu an taşeron şirket üzerinden bir hastanede gece ve hafta sonu mesaisinde çalışıyoruz.Kadrolu çalışanlar 16 saat çalıştığı halde bizler 12 saatlik mesai yapıyoruz.Mesai araları en az 12 saat olacak şekilde ve haftada toplam 48 saat çalışıyoruz.bu yasal mı ayrıca 16 saat çalışmamızın önündeki engel nedir.ayrıca yeni taşeron düzelemesi ile çalışma saatlerimizde herhangi bir değişiklik olacak mı ?

    1. Aslında ne siz ne de diğer işçiler 16 saat çalıştırılamaz. Doğru olan, sizin çalıştırılma sisteminizdir. 12 saat diyorsunuz; ancak hiç ara dinlenmesi kullanmıyor musunuz?

      1. Cevabınız için teşekkür ederiz.Ara dinlenmesi kullanıyoruz.Ancak mesai birlikteliği ve alıştığımız sistem olan 16 saat çalışma şeklii bizim için daha uygundu.Yeni taşeron düzenlemesi ile memur çalışma saati haklarına mı sahip olacağız yoksa kamudaki işçilerin haftalık çalışma saati 45 saat hesabına mı göre.İşçi saati uygulanırsa yine 12 saatten fazla çalışamayacağız herhalde.Teşekkürler

  88. MERHABALAR BEN BİR ŞİRKETTE ÇALIŞMAKTAYIM.MESAİ SAATLERİM SABAH 08.30 AKŞAM 18.00 DIR.HAFTA SONLARI BİR HAFTA CUMARTESİ İZİN KULLANIYORUM. BİR HAFTA SAAT SABAH 08.30 AKŞAM 17.30 ÇALIŞMAKTAYIZ.FAZLA ÇALIŞMIŞ OLDUĞUM SAAT VAR MI ACABA ??

    1. Elif hanım, molaları düştükten sonra bir haftada çalışma süreniz 45 saati aşıyor mu? Aşıyorsa fazla mesai ücreti almanız gerekir.

      1. benim çalıştığım yerde hafta içi 42.5 saati buluyor ama cumartesi de yemek ve molalar hariç 7 saat
        civarı çalışıyoruz bu yasak değil mi Bimer’e şikayet edilebilir mi ?

        1. Fatih bey niye yasak olsun? Önemli olan, 45 saatin üzerindeki çalışmalarınızın fazla mesai olarak ödenmesidir. Ödenmiyorsa, o zaman yasal olmayan bir iş var demektir.

  89. Daha bugün iş görüşmesine gittim . Bana günlük 12 saat çalışma 1 saati mola olsa 11 saat yapıyor 6 günden 66 saat, hafta tatili bir gün mesai prim hiç bisey yok, asgari ücret dendi. Yıl içinde de asgari ücrete zam gelse bile o zammı alabilmek için o iş yerinde bir yılı doldurmam lazımmış. Bir ay deneme süresinden sonra sigorta yapacaklarmış. Şartlarımız bu dendi. Şimdi benim anlamadığım kanun böyle derken onlar bu şartlarda işçi çalıştırabilir mi ? Böyle bir iş yerinde çalışılır mı? Anlamadım, aklım ermedi …
    Birde önceki çalıştığım iş yeri Subat ayında Şubat 28 gün diyo maaslarımızı eksik verdi benim bildiğim asgari ücret neyse o verilir? Net ödenen 1280 liraydı. Acaba böyle bisey var mı ben mi yanlış biliyorum. Bu uygulamayida ilk kez bu yıl yani Şubat 2017 de yapmışlar. Maaş bordralarinda çalışma ücreti günlük 59 lira üzerinden yaziyor. Hesabı nasıl yapılıyor farklı biseylere mi var anlamadım yani nasıl bir uygulama, var mı böyle bisey…
    Teşekkürler

    1. Merhaba. Şubatta 28 gün üzerinden maaş veren işyeri martta da 31 gün üzerinden veriyor mu? Söyledikleriniz ne yazık ki doğru. Çalışma şartları ile kanunun öngördükleri arasında büyük farklılıklar var.

  90. Merhaba,

    07.30 İşe giriş
    09:00 – 09:15 >> 15 dk mola
    11:30 – 12:30 >> 1 saat mola
    15:00 – 15:15 >> 15 dk mola
    16:30 işten çıkış.

    Yukarıda bekirttiğime kadar problem yok günde brüt 9 net 7,5 saat ile haftada 6 gün çalışıyoruz.Toplam 45 saat.

    Sormak istediğim konu şu 16:30 işten çıkış olması gerekirken 20:00’a kadar mesaiye kalınırsa ve bu süreler içinde (16:30-20:00 arası) 30 dk mola yapılırsa buradaki 30 dk mola mesaiden sayılır mı ?
    Hesaplamayı 3 saat mi yoksa 3,5 saat mi yapmalıyım.

    Teşekkürler.

    1. Merhaba. Elbette 30 dakikalık ara dinlenmesini de düşmelisiniz. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.

  91. Ben ramazan Arpa 17.senetir çalışıyorum çalışma sattım günde.12.13 14 saatı buluyor ve cumartesi günlerinde var hiçbir resmi.tatıl günlerimde vermiyor veremedik izinlerinin.hiç kullanmadım.ve işten ayrilmak istedim kıdem tazminatı nı alabılırmıyım

    1. Ramazan bey elbette alabilirsiniz. Detaylı hizmet almak isterseniz, sitemizdeki canlı destek hattından bize ulaşın.

  92. Merhabalar ,
    Haftanın 6 gününde 4 günü günlük 8 saat, 1 saat yemek 0.5 saat mola kulanmaktayım. kalan 2 günde 1 inde 2saat, birinde 1saat olmak üzere toplam 3 saat fazla çalışmaktayım. bu doğrultuda çalışma saatlerimde fazlalık varmıdır.? yani aslında konunun özü yemek ve mola saatleri normal saattenmi sayılır

  93. BİR SORUM OLUCAK ACİL YAZARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM BEN 112 ACİL AMBULANS ŞOFÖRÜ OLARAK GÖREV YAPIYORUM TAŞERONUM 24 SAAT ÇALIŞABİLİYORMUYUM ÇÜNKÜ 112 ÇALIŞMA SİSTEMİ BU

    1. Nihat bey, hiçbir işçi günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz. Hangi işi yapıyor olursa olsun, bu kural her işçi için geçerlidir.

  94. merhabalar.
    ben sürekli gece çalıştırılıyorum ve haftada 60 saat çalışıyorum ve ekstradan çalışmış olduğum 60 saatin 15 saatini mesai olarak şirketim bana vermiyor.güvenlik görevlisinin ayrıca 12 saat tek çalıştırılmasının yasak olduğunu duydum dogrumudur.işkur yada ssk nerede hakkımı savunup fazla mesailerimi alabilirim.iş yerinde tam 1 senemi doldurdum.

    1. Mustafa bey, güvenlik görevlisinin tek çalıştırılmasının İş Kanunu bakımından bir mahsuru yoktur. Ancak haftada 45 saatin üzerindeki mesailerinizin ödenmesi gerekir. Şu yazımıza göz atarak fikir edinebilirsiniz.

  95. Merhaba mustafa bey ben iş makinesi tamircisiyim sabah 8:30 iş başı 10:00-10:15 çay molası öğlen 1 saat mola 16:00-16:15 çay molası akşam paydos 18:30 çalışıyorum cumartesi 08:30 iş başı 10:00-10:15 çay molası var 13:00 paydos haftalık 45 doldurup fazla mesai veya haklı sebepden işden ayrılıp tazminat alabilirmiyim yardımlarınızı bekliyorum

    1. Bu hesaba göre 45 saati biraz geçiyorsunuz. Açıkçası tercih sizin, hesabınızı siz de tam olarak yapın. 45 saatin üzerinde çalışıyor ve fazla mesai alamıyorsanız, haklı fesih yapabilirsiniz.

  96. SELAMLAR
    GÜZEL SAYFANIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
    GÜNDE 2 SAAT FAZLA MESAİ YAPMAKTAYIM BAZI AYLARIN BAŞI VE SONU HAFTA ORTASINA DENK GELDİĞİNDEN HAFTALIK 45 SAATİ DOLDURMAMAKTADIR BU DURUMDA YAPTIĞIMIZ + MESAİDE BOŞA GİTMEKTE ..NE YAPMAK GEREKİR.

    1. Hasan bey merhaba. Fazla mesaiyi günlük hesaplamamalısınız. Haftada 45 saati aşmıyorsanız, fazla mesai yapmıyorsunuz demektir.

  97. Merhaba Mustafa Bey benim öğrenmek istediğim, gün saatinin gece yarısı 00:00 da dönüp dönmediği çünkü eşim vardiyalı çalışıyor ve 00:00-08:00 işe gittikten sonra aynı gün 16:00-00:00 tekrar işe gitmesi isteniyor bu durumda günde 16 saat çalışmış olur mu yoksa bir günü sabah 08:00 dan 08:00 a olarak da düşünebilir miyiz ikinci sorum ise gece 00:00-08:00 çalışırken 7.5 saati aşmış oluyor yemek çay falan içiliyor elbette ama belirli bir zaman dilimi yok her an yemeği bırakıp işle ilgilenmesi gerekebilir çocuk yuvasında çalıştığı için ben şimdi çay içiyorum veya yemek yiyorum deme hakkı yok dolayısıyla… şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Devamlı olmaması kaydıyla, işçinin iki vardiya arasında en az 11 saat dinlenmesi yeterlidir. Eşiniz gece yarım saat dinleniyorsa 7,5 saati aşmıyor demektir. Ama gerçekten de dinlenip dinlenmediğini benim bilmem mümkün değil.

  98. Merhabalar Mustafa bey bir haftada 45 saati doldurulması zorunlu mudur eğerki dolmuyorsa bir sorun olur mu?

    1. Merve hanım, 45 saat azami çalışma süresidir. Bunun altında çalışılmasında bir sıkıntı olmaz.

  99. Merhaba
    Taşoran bir şirkette beden işçisi olarak çalışıyorum. Sabah 8:00 başlıyorum akşam 18:30 de paydos ediyorum şirket ayda sadece 2 gün izin kullanmamız gerektiğini söyledi 28 gün ful çalışıyorum ve haftalık çalışma saat süreleri fazlasıyla aşmakta. Maaşım 1700 TL ama sigorta askari ücret üzerinden yatıyor yani banka hesabıma askari 1350 ile 1400 TL arası yatırılıyor geri kalanı elden veriliyor. Ayda 2 gün izin olayı, haftalık çalışma saat süreleri ve bu sigorta askariden yatırma durumları nederece dogru olabilir. Ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim HOSCAKALIN

    1. Mehmet bey hem elden ücret alınması, hem hafta tatilinin düzenli kullandırılmaması hem de fazla mesai ücreti ödenmemesi haklı fesih sebepleridir. Bu gerekçelerle haklı fesih yaparak işten ayrılabilirsiniz.

  100. merhaba,
    izmirde bir fabrikada tasarımcı olarak çalışıyorum. beyaz yakayım. fakat şöyle bir durum var hafta içi çalışma saatleri 8:30-18:30 şeklinde . cumartesi ise 13:00 e kadar. fazla çalıştırılıyoruz ve ve işçilerde dahil hiç kimse mesai parası almıyor. yani cumartesiye de normal çalışma saatlerine ekliyor. bu durumda ne yapabilirim. alo 170 hattına şikayet etsem ismim gizli kalır mı ?

  101. merhaba mustafa bey ankaradan mufettis geldi denetlemeye calsitigimiz yeri ayib 31 ceken gunleri fazla aliyormusunuz dedi yok dedi almamiz.gerekyormus iceri.soyledi aldik ama simdi tekrar alamiyoz napabikiriz 6 yildir orda casliyorum 1500.maas aliyorum istifa etsem tazminat alabilirmiyim

    1. Kemal bey böyle bir gerekçeyle ayrılırsanız kıdem tazminatı almanız zordur. Neticede işyeri, müfettişin raporu doğrultusunda işlem tesis etmiş görünüyor.

  102. Merhaba

    Bir fabrikada 5 yıldır çalışmaktayım. Çalışma saatlerimiz 8:30 & 19:00 öğle molası çay molası vs yok çayın bıttı ise iş başı şeklinde bir düzen mensup.Haftada 5 gün çalışılmakta bu düzenin değişmesi için ne gerekiyorsa yaptım ne yazık ki dalkavuk çok şikayet edeceğim dediğim gibi paydos yazıları yazılıp şirketin dört bir yanına asılıyor işçiler tembihleniyor. Bu durum karşısın da ne yapmam gerekli ayrıca hiç bir şekilde fazla çalışma mesaileri gece vardiyasında çalışanlar dışında kimseye verilmiyor Onların çalışma saaati 19:00 & 8:30 . Ayrıca şuan 2 firma da yönetici olarak gözüküyorum birinden sigortalıyım haklarımı almak için ne nasıl bir yol izlemeliyim tşkrler.

    1. Ali Haydar bey ne yapmak istiyorsunuz? Çalışmaya devam etmek ve sorunların düzelmesi mi? Yoksa haklı nedene dayanarak ve kıdem tazminatını alarak işten ayrılmak mı?

  103. Merhaba ben bir fabrikada çalışıyorum günlük saatm 8 saat ama bizi daha 8 saat zorunlu çalıştırıyor buna hakları varmı yani gunde 16 saat çalışmak zorundamıyız.

    1. Fazla çalışma onayını olsa bile günde 11 saatten fazla mesai çalışması olamaz. 16 saat yasal sınır üstünde. İşverene bu konuyu hatırlatınız.

  104. mrb mustafa bey ben 10 yıldır kamu hastanenin birinde taseron olarak tıbbı sekreterlik yapıyorum. başka bir hastaneye basvuru yapıp geçmeyi düşünüyorum kendi hastanemden ne sekilde ayrılmam benim için uyugun olur istafa dilekçesimi yazıcam işten ayrıldıktan sonra tazminat hakkım olabiliyormu .

  105. Denkleştirme hesabıyla 6 hafta çalışıp 2 hafta tatil olacak şekilde ancak 6 haftalık çalışma süresince her 13. günden sonraki 14. gün 24 saat (tam bir gün) tatil olacak şekilde (sabah 08:00-akşam 19:00) gündüz 11 saat (işveren yemek süresini düşerse 10 saat diyebilir) çalışma planında (60 gün içinde 39 gün çalışmış olunuyor);
    *13 gün çalışma -1 gün tatil-13 gün çalışma-1 gün tatil-13 gün çalışma-15 gün tatil*

    1)Kanunen denkleştirme maddesine istinaden sözleşme ve işçi oluru ile 13 gün üst üste çalışılabilir mi?
    2)Denkleştirme hesabına göre kaç saat mesai çıkar (Aylık 225 saat üzerinden mi yoksa 6 haftalık 45 saat, toplamda 270 saat üzerinden mi hesaplama yapmak gerekir)?

    Teşekkürler

    1. Merhaba Alp bey. İşçi, hiçbir şekilde ve nedenle üst üste 7 gün çalıştırılamaz. En geç 7. gün hafta tatili yapmak zorundadır. Haliyle, 13 gün mümkün değildir.
      Denkleştirme için hesabı ise mutlaka haftalık yapmalısınız. Her 7 günlük zaman dilimi ayrıca hesaplanmalıdır.

  106. iyi günler mustafa bey ben 40 ay oldu aynı iş yerinde çalışıyorum ve kış aylarında en az 10 saat yaz aylarında ise minimum 12 saat çalışıyoruz ayrıca işe ilk giriştede 10 ay sigortamı yatırmadı ben bu konuyu nasıl ıspatlaya bilirim yani bizim sistemlere başladığım gün girişim yapıldı aksi takdirde sistemleri kullanamaz çalışan gerçek giriş tarihimi türktelekom sistemi üzerinden çıkarta biliyorum bu durumda işten ayrılırsam hem mesailerimi hem yatırılmayan 10 ay sigortamı ve tazminatımı alabilirmiyim?

    1. Ümit bey elbette alabilirsiniz; ama önemli olan bu durumların olduğuna mahkemeyi ikna etmenizdir. Bir de zamanaşımı sürelerine dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, ne kadar haklı olursanız olun, 5 yıldan eski fazla mesaileriniz zamanaşımına uğrar ve bunları dava yoluyla alamazsınız.

  107. Mustafa bey benim oğlum pilastik fabrikasında 2haziranda işbşı yaptı ama çalışma saatleri 08.00 -20.00 tatil ise sadece 1gün ve bayram tatilinide ücretsiz dediler sigortada yapmadılar zaten fabrikada neredeyse çok kişinin sigortası yapılmamış özbek oldukları için bu konu hakkında ne yamamız lazım

    1. Sultan hanım, yapılacak tek şey Alo 170’i arayarak şikayette bulunmak ve beklemektir. Ya da oğlunuz, bu durumları gerekçe göstererek işten ayrılabilir.

  108. Selam Mustafa bey bir sitede kendi bünyesinde gözetim görevlisi olarak çalışıyorum müdür kafasına göre sabah 8aksam 8 akşam 8sabah8 2vardiya çalıştığımız halde ayda 10gun ara ara öğlen 12de getirip akşam 8de çıkarıyor ve 3gun 8 saat çalışıp izinimizi giyiyor bu doğrunun sizce

    1. İşe girerek en 15gun 12saat çalışıp 15gun tatil dedi şimdi 15gun değil 8 saatlerle 20gun çalışıyoruz parası da vermiyor zaten

      1. İşe girerek en 15gun 12saat çalışıp 15gun tatil dedi şimdi 15gun değil 8 saatlerle 20gun çalışıyoruz yol parası vermiyor ve 5gun fazladan gitmiş oluyoruz ise buraya teşvik kapsamda girdik kabul etmiyorsa iz istifa edin diyor istifa edersek 2ay deneme sitemiz bitti hem ihbar alamiycaz hemde 3aydir sigortalıyı diye teşvik kapsamda yararlanamiycaz

        1. Brhafta 45saatten az bir hafta 45saatten fazla çalıştırıp ayda 180saate tamamlarlar nasıl oluyor mesaileri haftalık mı sayılır aylık 180 saati geçmese nasıl oluyor ikinciside çalışma saati birgün 12saat ertesi gun 8saat olabilirmi bunu ya 12yada 8 saat olması gerekmezmi

          1. Aylık 180 saat geçilmese bile, işçinin haftada 45 saatin üzerinde çalışması halinde fazla mesai ücreti ödenmek zorundadır. Çalışma saati her gün farklı uygulanabilir. Önemli olan, günlük azami çalışma süresi olan 11 saatin kesinlikle aşılmamasıdır.

    2. Cem bey, uyulması gereken temel kurallar herkesi için geçerlidir. Haftada en az 1 gün hafta tatiliniz var mı? Bir gün içinde 11 saatten çok çalıştırılmak yasaktır. İşçinin haftada 45 saatin üzerindeki çalışması fazla mesaidir. Bunlara göre kendi çalışmanızı değerlendirmeniz lazım.

  109. MUSTAFA BEY MRB ÖZEL BİR SİRKETTE YÖNETİCİ OLARAK CALISIYORUM GÜNLÜK 12 SAAT CALISIYORUZ HAFTADA BİR GÜN İZİN 1.930 TL MAAS ALIYORUM MAAS BODROMDA 53 SAAT FAZLA MESAİ YAPTIM GÖRÜNÜYO GÜNLÜK 3 SAAT FAZLA MESAİ YAPTIM OLARAK HESAPLARSAK 26*3-78 SAAT YAPAR NOTERDEN İHTAR CEKEREK TAZMİNATIMI ALABİLİRMİYİM VE İHTAR CEKTİKTEN SONRA KAC GÜN SONRA BASKA BİR İŞE BASLAYABİLİRİM.

    1. Salih bey, ihtarname çekerek fesih yaparsanız, çıkışınızın yapılmasının ardından yeni işe başlayabilirsiniz.

  110. Merhaba Mustafa bey 8 yıldır bir şirkette çalışmaktayım ilk 5 sene yemek molasız 06.00/15.00 – 15.00/24.00 altı günde birgün izin şeklinde çalıştık asgari ücretle 5 yıldan sonra 1 saat yemek molası var şimdi bizim fazla çalışmalarımız zaman aşımınamı uğrayacak ilerde bu hakkımızı alamazmıyız şimdi bunu bahane göstererek işden ayrılsam tazminat alabilirmiyim 5 yıl çalışıp çıkan arkadaşlar mahkemeyi kazandı fakat yargıtaya gönderilmiş 3 sene oldu tazminatlarını hala alamadılar hafta tatiliyle çalışma saati toplam kaç saat çalışma olmalıdır ayda 20 gün yemek molası hariç 8 saat 3 gün 10 saat çalışıyoruz dört beş saat eksik çalışıyonuz diyorlar dogrumudur toplam 8×20=160 3×10=30 160+30=190 hafta tatilini de 7.5×4=30 190+30= 210. Saat normal midir bunlar bize daha eksik çalışıyonuz diyor teşekkurler

    1. Kayhan bey, hesabınızı aylık yapmayın. Haftalık mesai hesabı doğru olandır. Ama şun söylemem gerek, 5 yıldan eski fazla mesai alacaklarınızı almanız ne yazık ki mümkün değildir. Fazla mesainin ödenmemesi, en temel haklı fesih gerekçelerinden birisidir.

  111. Merhaba Mustafa bey. Ben bir petrol istasyonunda pompacı olarak çalışmaktayım. Çalışma şeklimiz 2 gün sabah 8 akşam 6, diğer 2 gün akşam altı sabah 8 ve sonrasında 2 gün izin yani. Yani 6 gün içerisinde 48 saat çalışmış oluyoruz. Bu da haftada 56 saat çalıştığımıza tekabül ediyo ortalamaya vurunca . Ben şimdi istifa dilekçemi yazdım ve tüm haklarımın talebini istedim. Ve de şuanda toplam fazla mesai saatim ortalama 700 saate denk geliyo. Şimdi ben işten ayrıldığımda bu 700 saat fazla mesai ücretimi hukuki yollarla alabilir miyim.

    1. Melih bey dava açtığınızda, bu durumu ispat edebilirseniz elbette alırsınız. Ama size tavsiyem, bir istifa mektubu değil de ihtarname çekerek haklı fesih yaparak işten ayrılmanız yönünde olacaktır.

  112. Çalıştığım işyeri bayram mesailerini veriyor fakat bunları kısmak adına bayramdan sonraki bi gün 7,5 saat yerine 6 saat çalıştırarak haftalık izin günümü yakıyor ve bir günlük param gidiyor buna hakları var mıdır?az çalıştırmaya yetkileri olsa bile bayram mesaisini kesmek için yaptıkları açıkca ortada şimdiden teşekkürler

    1. Cihan bey haftalık izin gününüzün nasıl yandığını anlamadım. Biraz daha açar mısınız?

  113. merhabalar; kurumsal bir firmada çalışıyorum bayramda personel olmadığını ihtiyaç olduğunu söyleyip çalıştıran işveren vekili bu bayram mesailerini azaltmak adına 7.5 saat olan çalışma gününü bayramdan sonra bir günü 6 saat çalıştırarak haftalık iznimi vermiyor.Yani bayramda çift mesai çalışıyoruz fakat bayram haftası herhangi bir günü 7.5 yerine 6 saat çalıştırarak haftalık 43.5 saat yapılıyor ve haftalık izin paramız gidiyor.Buna hakları var mı ?sonuçta bi art niyet var.

    1. Cihan bey böyle bir şey olmaz. Hafta tatili için illa ki işçinin 45 saati doldurmuş olması gerekmez. Kanunen, siz 6 iş günü boyunca işe geldikten sonra, yedinci gün size hafta tatili verilmezi zorunludur. 7,5 saat yerine 6 saat çalışmanız bunu değiştirmez.

      1. Peki öyleyse ki bize öyle söylenmiyor işyerinde, eğer maaşta bana izin günümün o yüzden yandığını paramın eksildiğini söylerlerlerse haklı nedenle fesih olabilir mi bu durum ?bizim iş yerinde 1 saat bile eksik yapsan yani 44 saat dahi olsa haftalık izin günü parası yanar yani bir günlük ücret.

      2. yani haftalık iznimizi kullanıyoruz ama 43,5 saat yapıldığı için 1 günlük ücreti vermiyorlar, bayramda zaten çift mesai parası aldığımız gerekçesiyle.

        1. Cihan bey, 45 saat dolsa da dolmasa da, 6 iş günü çalışan işçiye yedinci gün hafta tatili verilmelidir.

  114. Mrb mustafa 9 aydir buyuk bi markette calisiyorum ve askerlik nedeniyle isten ayrilmak zorundayim tazminat alma hakkim varmi? ve yillik izin hakkim varmi? simdiden tesekurler.

  115. merhaba mustafa bey lokanta kafa işletmemizde işçilerimize hafta tatilli ve fazla mesai ücretlerini ödüyoruz ama bir iççi bir ay içinde hafta tatillerinin tamamını çalışarak geçirebilir mi ve bunun yanında hafta içi fazla mesai yapabilir mi

    1. Gül hanım, rızası olsa bile işçiye hafta tatili kullandırılmaması mümkün değildir. Haftada en az bir gün hafta tatili kullanamayan işçi haklı fesij yapabilir, hafta tatili ücreti ödenmesi gerekir ve olası bir iş kazası durumunda, bu husus işverenin kusurunu artırır.

      1. teşekkür ederim Mustafa bey Peki yıllık fazla mesai süresi 270 saat bunu biz bir yada en fazla nekadar kullanabiliyoruz örneğin bir çalışanımızın aylık ücret bordrosunda fazla mesai saati 54 saat gösterebiliyor muyuz aylık sınırlama varmı

        1. Gül hanım aylık sınırlama yoktur. Dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. İlki, işçinin çalışma süresinin günlük 11 saati geçmemesi ve ikincisi, işçinin bir yıllık dönem zarfında yaptığı fazla mesai süresinin 270 saati geçmemesidir. Rica ederim.

  116. kolay gelsin mustafa bey benim sorumuda cevaplarsanız sevinirim özel bir şirkette 7.5 saat çalışmaktayım benim süzleşmem saat üçreti olarak yapıldı 4 yıl önce bana fazla mesa i gösterlip maaşımı alıyorum ama diger mesailerimde ve yıllık zam alırken bu bana sıkıntı oluyor iş yerimle görüş melerim olumsuz geciyor nasıl yol izliye bilirimn ne maaşımı ögrene biliyorum nede mesai parasını saygılarla

    1. Umut bey sorunuzu tam olarak anlayamadım. Daha net açıklarsanız cevap vermeye çalışırım.

  117. Merhabalar özel bi işyerine 2 ay oldu başlayalı hala sigortam olmadı veya herhangi bir sözleşme imzalamadık bunun adı altında patron 3.ay sigorta baslayacagını söyleyip sözlesme yapcaz ve senet imzalıcaz diyor ? senet yasalmı ? onun haricinde calısma saatlerım pazartesi- cumartesi sabah 10 akşam 8 pazar tatil
    bu çalışma saatleri yasalmı ve mola yok ciddi anlamda yok calısırken 10 dakka yemek yiyorum bazen 10 dk sigara molası cay molası veriyorum ?

    1. Serkan bey kesinlikle senet imzalamamanızı öneririm, aksi takdirde ileride başınız ağrıyabilir. Çalışma saatleriniz yasaldır ancak fazla mesai ödenmesi gerekir.

      1. yorumunuz için çok teşekkürler ne sigorta var ne başka bişey 🙂
        Ramazan geldi oruç tutcam nakit parayı verin dedım yemek parasını onu bile vermiceklerini söylediler ki hoş böyle bi hakkım varmı bilmiyorum ama 🙂

  118. slm mustafa bey kurumsal bir firmada dağıtım elamanıyım 15 yıldır çalışıyorum sabah 6da sevkiyata başlıyorum akşam 6 civarı dönüyorum ve akşam 22 sıraları tekrar sabah dağıtacağım malı almak için tekrar depoya geliyor yaklaşık 1 buçuk saat kadar depoda kalıyorum yani mal yüklüyorum mesai almıyorum sadece yol harcıragı adı altında 15 tl alıyorum bodromda 1404 olarak gösteriliyor yol harcıragım bodrama yazılmıyor yani ortalama 15 saat çalışıyorum bunun için neyapmam gerekir

    1. Uğur bey bu durumda fazla mesai ücreti almanız gerekirdi. Almıyorsanız önünüzde iki seçenek vardır. Ya bu gerekçeyle işten ayrılıp tazminatınız ve fazla mesai alacaklarınız için dava açarsınız ya da çalışmaya devam edersiniz, bir gün işten ayrıldığınızda fazla mesai ücretleriniz için dava açarsınız. Ama şu hususu aklınızda bulundurmanız gerekir ki; fazla mesai ücretleri en çok geriye dönük 5 yıl için alınabilir, bundan öncekiler zaman aşımına uğramıştır.

      1. Mrb Mustafa bey ben bi mobilya işinde çalışıyorum iskur da is başı saati 08:00 çıkış saati 17:00 yazıyo ama biz 08:00 is başı yapıyoruz 20:00 da çıkış yapiyoruz bu nu iskur a bildirmemizde bi sorun çıkar mı

        1. Serdar bey, iş başı eğitim programı kapsamında mı çalışıyorsunuz? İşyerinin kendi işçisi misiniz?

  119. merhaba. özel bir şirkette asistan olarak çalışıyoruz. 08:00 – 18:00 çalışma saatimiz. hafta sonu cumartesı ve tüm resmi tatiller dahil. ancak muhasebe maas alacagımız zaman. cumartesı çıkışı 13:00 olarak gösterip imza attırıyor. ayrıca gereginde fazla mesai yapıp resmı tatıllerde calısabılırım dıye de ımza attırıyorlar. maasımızın bir kısmını elden alıyoruz. ben nasıl bır hak talep edebilirim?

    1. Merhaba Burcu hanım. Anladığım kadarıyla fazla sürelerle çalışmanız mevcut. Maaşınızı bilmiyorum ama, asgari ücretten fazla bir ücret almanız ve bordrunuzda fazla mesai ücreti şeklinde bir tutar olması gerekmektedir. Öncelikle bordronuzu inceleyip işveren ile görüşmeniz, talep etmeniz gerekmektedir.
      Elden maaş ödemesi ise mevzuata aykırı bir durum olup bu konuyu da görüşmelisiniz. Tüm bunlara olumsuz bir yanıt alırsanız iş akdinizi haklı sebeplerle feshedebilirsiniz. (İş akdi feshinden önce ALO 170’i arayıp şikayette bulunmanızı tavsiye ederim)

  120. Özel bir işyerinde şömine işi yapıyorum hemde şöförüm sabah 08.00 ile 17.00 arası çalışıyorum cumarteside dahil işimiz ağır izlasyon alçıpan duvar örme kaynak işi hersey yaptiriyorlar sözleşme yok 11 yıllık çalışanın yaylalara giderken sabah 05.00 ile. 21.00 arası çalışıyorum hemde şoförülük yapiyorum sigortam girdi çıktı yapmışlar sigortam eksik 1400 bankadan 500 elden veriyorlar fazla çalışma saatleri yok bodro yok nasıl birsey yapmam gerekiyor

    1. Anladığım kadarıyla ayakta kalmaya çalışan, geleneksel küçük bir esnaf/dükkan yanında çalışıyorsunuz. Kaç SSK lı çalışan mevcut? (Cevap buna göre değişcektir)

  121. Merhabalar ben alı ozel bı hastanede eczacı teknısyenı olarak calısmaktayım,calısma saatımız 2 gece 15 saat ıkı ızın seklınde calsıyorum dolayısıyla 1, hafta 39 saat ıkıncı hafta 75 sat 3, hafta 39 saat ve 4, hafta 75 saat calısıyorum dolayısıyla ayda 228 sat yapıyor haftalık calısma saatı 45 saat ıse ayda 180 saat yamazmı dolaısıyla ben fazla calısmıs oluyorum ne kadar ucret almalıyım aldıgım ucret asgerı ucret elden verdıklerı 100 150 arası yardımcı olabılırmsınız lutfen

    1. Ali bey, fazla mesai haftalık hesaplanmalıdır. Her bir hafta için 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesaidir. Bunun ücretinin ise %50 zamlı ödenmesi gerekir. Aylık ücretinizi 225’e bölüp 1,5 ile çarptığınızda çıkan sonuç, saatlik fazla mesai ücretiniz olacaktır.

  122. Merhabalar, ben bir işletmede Genel Müdür yardımcısı olarak olarak çalışıyorum. Talimatları GM den alıyorum. Günlük 08:00-23:00 arası; net 15 saat çalışıyorum. Tabi ki yemek molası oluyor. Haftalık iznimi düzenli olarak kullanıyorum. Net maaştan anlaşmama rağmen net maaşımın içine aylık 30 saat mesai ücretini dahil ederek banka hesabıma ödeme yapıyorlar. Şu ana kadar hiç bordro imzalamadım. Bana aylık ne kadar mesai saati ödemesi yapmak zorundalar. Net 4500 TL maaşım var. Ayrıca net maaşın içine 30 saatlik mesai ücretini dahil etmelerine nasıl itiraz edebilirim? Genel Müdür yardımcılarıda fazla mesai ücreti alabilir mi? sonuç ne olur? Teşekkür ederim

  123. ben akşam 18:00 sabah 06:00 yani 12 saat çalışıyorum 15 güne 1 iznim var.Ne yapmalıyım yani 1 haftada84. 15 günde 180 saat çalışmış oluyorum ve bende kilo alma ve benzeri hastalıklar gözükmeye başladı,mecbur kaldığımdan yapıyorum ücretim 1,404 ama 100 tlsini siğota parası olarak kesiyorlar bana 1,300 veriyorlar ben 18 yaşındayım bekçilik yapıyorum,gece vardiyası hep gündüzüm hiç yok 5 aydır bu işi yapıyorum.Bir öneri bulunun

    1. Burak bey çalışma koşullarınız yasal değil. Gece döneminde 7,5 saatin üzerinde çalıştırılamazsınız. Ayrıca haftada en az 1 gün hafta tatilinizin de olması gerekir. Size ödenecek net ücret de 1,404 liradan az olamaz. Alo 170’i arayarak şikayette bulunabilirsiniz.

  124. Merhabalar ben bir fotoğrafçıyım ortalama 3,5 senedir bir iş yerinde çalışıyorum çalışma saatleri 12,5 saat
    Akşam düğün balo vs çekimler dolayısıyla ortalama 15 saati bulabiliyor bu çekimlerden ek ücret alıyoruz ama mesai ücreti gibi tatmin edici bi ücret değil hatta günümüz asgari ücretinin günlük değerinin yarısı bile değil ve yılın 8 ile 9 ay süresi boyunca izinlerimizi iptal ediyorlar bu iş yerinde kimi çalışan bu durumdan hoşnut değil kimiside menfaatleri uğruna ses çıkarmıyorlar bu durumda ben bu iş yerinden haklı sebeplerle istifa etsem herhangi bir tazminat alabilir miyim biraz araştırma yaptım bir kaç blog sayfalarında mesai ücreti, yıllık prim, yıllık izin süresi ve haftalık izinlerin iptali gibi durumlarda alabileceğim yazıyor sizin görüşünüz nedir ve kıdem tazminatından yararlanma ihtimalim var mıdır ?

    Son olarak bu iş yerinde 18 yaşından küçük çalışanlar var ve çalışan işçilerin çoğu asgari ücretin altında çalışıyorlar maaş bodrolarında normal asgari ücret gözükse bile elden maaş aldıkları için asgari ücretin altında bir değerde çalıştırılıyorlar bu ne kadar yasaldır ve herhangi bir dava açsak kazanma ihtimalimiz varmıdır ?

    1. Alican bey 18 yaşından küçük işçilerin hangi şartlarda çalıştırılabileceği bellidir ama bu sizin durumunuzu etkilemez. Araştırmanız doğrultusunda yıllık izin kullandırılmaması, hafta tatili verilmemesi ya da fazla mesai ödenmemesi durumları haklı fesih sebebidir. Yapmanız gereken bunlara benzer haklı fesih nedenlerine dayanarak ve mümkünse ihtarname çekerek işten ayrılmaktır. Mahkemede bu hususları ispat etmeniz halinde elbette tazminatlarınızı ve diğer haklarınızı alabilirsiniz.

  125. merhaba. 2016 mart ayında işe başladım. beyaz eşya sektöründe çalışıyorum.
    sabah 10 aksam 8 çalışıyorum. yemek ya da çay adı altında özel bir molamız yok. ve işyerimz bi süre giriş çıkışlar için imza atıyorduk. bu çizelgede 2 saat mola 8 saat çalışma olarak gösteriyorlar. işten ayrılmayı düşünüyorum. ayrıldımgda fazla mesailerimi nasıl ispatlarım?

    1. Ali bey puantajlara imza attığınıza göre, ancak tanık ifadeleriyle ya da yazılı delillerle ispatlayabilirsiniz. Kolay olmayacaktır ama imkansız da değildir.

  126. Merhaba öncelikle, özel sektörde asgari ücretle çalışanların Allah yardımcısı olsun.
    Maddi sıkıntımdan dolayı,mesleğimin dışında bir yerde çalışmaya başladım.
    İşe girdiğimde sabah 8 akşam akşam 6 olarak söylendi.
    3 gün sonra sabah 8,akşam 7 oldu.
    1 Hafta sonra sabah 8 akşam,8 oldu.
    Yaklaşık 40 dakika öğle yemeği var onun dışında birşey yok.Sigara,çay içme yok.
    Yaklaşık 6 ay oldu,bazen asgari ücretten fazla aldığım oldu çoğunlukla asgari ücret ödendi.
    Toplasan 3 ay asgari ücretten fazla almamışımdır.
    Bu arada Cumartesi-Pazar tatili var.
    Bu çalışma saatlerine göre asgari ücretten fazla para almam lazım,fakat durum öyle değil.
    Yaklaşık 6 aydır çalışmaktayım
    Geçen ay kredi çekmek için maaş bordrosu aldım,bordrada 1310 ücret gösterildi.
    Banka asgari ücretten düşük olduğu için kredi vermedi.
    İş yerine bu bordrada niye böyle düşük dediğimde izin yapmşsın,rapor kullanmışsın ondan dendi.
    Ve daha sonrasında işten çıkışımı aldım.
    Şimdi ben hakkımı nerde ve nasıl arayacağım?
    Özel sektörde ilk deneyimim,gerçekten şu özel sektörde çalışanların Allah yardımcısı olsun.

    1. Merhaba. Kıdeminiz anladığım kadarıyla, bu nedenle kıdem tazminatı ve izin ücreti alma hakkınız yok. İşten siz ayrıldığınıza göre de ihbar tazminatı da alamazsınız. Bu durumda geriye sadece, yaptıysanız fazla mesai ücretleriniz kalır. Bunu alabilmeniz için ise, ispat edebileceğinizi düşünüyorsanız dava açmaktan başka yok yoktur.

  127. MERHABA BEN GÜNDE 9 SAAT ÇALIŞIYORUM AMA SİGORTAM 7.5 SAAT ÜZERİNDEN YATIYO .ÜSTLERİMİZE SORDUGUMUZDA 30 SAAT YEMEK MOLASI 15 DAKKA 2 KEZ CAY MOLASI DİYORLAR GERİ KALAN SÜREYİDE AYLIK 8SAAT FAZLA MESAİOLARAK YATIRIYO NORMALDE MOLALARDA İÇNDE OLAK SARTIYLA 39SAAT İŞYERİNDE BEKLEMEK ZRNDA KALYRUZ.

  128. Ben özel sektörde çalışıyorum günlük 10 saat çalışıyorum haftada bir gün 12 saat çalışıyorum bir gün izin yapıyorum haftalık 62 saat çalışıyoruz hiç bir artı ücret almıyoruz

    1. Sedat bey haftada 45 saati aşan ücretlerinizin fazla mesai ücreti olarak ayrıca ödenmesi gerekir.

  129. merhaba bn bir serada bakim onarıma bakıyorum calişma saatlerımiz soyle iş bası 08,00 09,00 da 15 dk cay molası oglen 45 dk yemek molası 14,00 de 15 dk cay molası 04,30 paydos du ama şimdı degişikliğe gidildi paydosu 17,00 e uzattılar 1 ay sonra gunler uzayın ca karanlıktan dolayı yani 17,30 yapıcaklarmiş bahaneleri ise tarım sekterunde 11 saate kadar musade varmıs sadece pazar tatıl cvbnız için simdiden tesekkurler

      1. peki buna gore haftada 6 gün bizi 11 saat caliştrabilr mi ve herhangi bi ucret farkı olur mu tazminat almamız da bi sorun cıkarmı bu işçi kanununa tabı olmamız

        1. Süleyman bey dediğiniz şekilde bir çalışma haftada 66 saat yapar ki, bu durumda işçinin haftalık 21 saat fazla mesai ücreti alması gerekir.

  130. Merhaba mustafa bey biz sabah 8.30 ve akşam 18.30 olarak calışmaktayız 45dkk oğlen yemek paydosu ve 2 sefer 15 er dakka cay paydosu cumartesi günü ise 8.30 13.15 olarak calısıyorum askeri ücretten biraz fazla sigortam yatıyor ama aldıgım maaşla alakası yok 1800 sıgortada görünüyor 2.500 işte calısiyorum mesai ücreti adı altında bankaya her hangi bir ödeme yayapılmıyor elden elden veriyor fazla masımızı yasalmıdır

    1. Elden ücret ödenmesi, resmiyette daha az bildirilmesi elbette yasal değildir. Ama önemli olan, davalık olunduğunda elden para aldığınızı ispat edebilmenizdir. Çalışma sürelerinizi ise kendiniz değerlendirebilirsiniz. Haftalık 45 saati aşan çalışmaların ayrıca fazla mesai olarak ödenmesi ya da serbest zaman kullandırılması gerekir.

  131. Abi merhaba ben bir fabrikadaka sabah saat 8:00 iş başı yapıyorum akşam saat 17.00 bırakıyorum. Sabah 9 da 15 dk çay molası var.öglen yemeği yarım saattir.ve 14:30 da yine çay molası var şimdi biz kaç saat çalışmış oluyoruz

    1. Müslüm bey toplam 9 saat işyerindesiniz ve yine toplam 1 saat ara dinlenmeniz var. Bu halde günlük 8 saat çalışıyorsunuz demektir.

  132. Mustafa bey kolay gelsin bir sorum olacaktı size. Ben 3 vardiya çalışıyorum sabah 09:00 akşam 17:15 biz kanunen 7,5 saat üstü çalışmış oluyoruz bu durumda bir saat mola hakkımız oluyor öyle değilmi. ama şöyle bir durum var bize yarım saat molayı veriyorlar birde 15 çay molası bu nasıl oluyo 17-15 olması mı lazım bu hakları varmı yardımcı olur musunuz lütfen.?

    1. Ozan bey, ara dinlenmeler hariç günde 7,5 saatten 6 gün çalışıldığında 45 saat dolmuş olur. Çalışma süreniz bundan fazla da olabilir; ama bu durumda size fazla mesai ücretinin ayrıca ödenmesi gerekir.

  133. merhabalar biz taşeron olarak kurumsal bir firmada sabah 08.30 akşam 18.00 arasında şöför olarak çalışıyoruzçumarteside 08.30_14.30 arası dolayısıyla haftada 53.5 saat ancak buçıkış satleri akşam şöför oldugumuzdan dahada geçolabiliyor.şimdibu durumu kurumsal firmanın kamera kayıtlarından ve takograf kartından kanıtlayabilirmiyim.çünküişimiz bittigindemutlaka fabrikaya geliyoruz.yani en son fabrikadan çıkıyoruz hergün .

    1. Kamera kayıtları ve özellikle takograf kayıtları önemli delillerdir. Buna benzer yazılı ve görse deliller her zaman sizin lehinize olacaktır.

  134. MUSTAFA BEY merhabalar biz 2 kişi haftalık vardiya dönüşümlü çalışıyoruz.yazları 07:00-15:30 15:30-00:00 çalışma saatleri kışın ise 07:00-14:30 14:30:22:30 çalışıyoruz.haftanın 5 günü çalışıyorum 6.gün gelmiyorum 7.gün gün boyu çalışıyorum.bu çalışma saatleri doürumudur.TEŞEKKÜRLER

      1. Adem bey, sorunuzun cevabı zaten yazıda var. Günlük çalışma süreniz 11 saati aşmıyorsa, haftada bir gün hafta tatili kullanabiliyorsanız, haftalık çalışma süreniz 45 saati aştığında fazla mesai ücreti alıyorsanız her şey normal demektir. Kendi çalışma sisteminizi kendiniz değerlendirebilirsiniz.

  135. Hocam özel hastanede 12 saat nöbetle çalışıyorum bir güb gidip bir gün gitmeyip saatte eksik var deyip bizi 14 saate çıkaracaklarmış bu yasalmıdır ve 2 ay boyunca da 15 19 ve 24 saat nöbetler tuttuk bilgi alabilirmiyim

    1. Mehmet bey, ara dinlenme süreleriniz hariç günde 11 saatin üzerinde yapacağınız her çalışma mevzuata aykırı olacaktır.

  136. mehraba gökan bey ben kamu hastaneler birliğine bağlı bir hastanede çalışmayım burda çalışma saatleri sabah 8.00 akşam 16.00 dır ama benim çalıştığım bölümünde sabah 8.00 akşam 17.00 dır neden benim bölüm rahatmış ben oturuyomuşum öylen istiratı yamıyomuşum diyerleri yapmıyormuş ama baktığımda arkadaşların oturduğunu ve çay keyfi yaptığını görüyorum ve bulunduğum bölümden başka bir bölümün tam olarak 8 tane odasına paspas atıyorum ve cumartesi günleri sabah 8.00 öylen 12 .00 ra kadar çılışıyorum bu yasal bir şeymi yoksa benmi yanlış düşünüyorum bu aklımdaki soru işaretlerini silmem lazım yardımçı olursanız sevinirim teşekkürler şimdiden

    1. Burada önemli olan husus şudur; haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyor mu? Aşabilir; ama bu durumda fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

  137. Merhabalar, diyelim ki yemek molaları hariç haftalık 48 saat çalışmak üzere anlaşmış bir kişi, sözleşmede 48 saat yazsa da 45 saati geçtiği için 3 saat mesai ücreti mi alır? Çalışma süresi haftada 50 saat olursa sözleşmede 48 olmasına rağmen 5 saat mi mesai ücreti alır? Teşekkürler.

    1. Sözleşmede eğer fazla mesai dahil ücret belirlenmişse alamaz. Ama belirlenen maaş, fazla mesai ücreti hariç ise bu durumda 45 saatin üzerindeki her saatin ücretini fazla mesai olarak alır. Örneğinizdeki işçi 5 saat mesai ücreti alır.

  138. Haftada 67 saat çalısıyorum ama 2 gün izin kullanıyorum normal midir yoksa ne yapmam lazım

  139. Mustafa bey size şöyle bir sorum olacak cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum. 3 Vardiyalı çalışan işçi diyelim ayın 8. günü 16:00- 24:00 vardiyası tutuyorsa ayın 9, günü 24:00-08:OO vardiyasında çslışabilir mi?

    1. Merhaba, güzel bir soru sormuşsunuz. Böyle bir durumda önemli olan, iki vardiya arasında en az 11 saat işçinin dinlenmiş olmasıdır. Dolayısıyla evet bu şekilde çalışılabilir.

  140. merhabalar oto çekici kurtarıcı işinde calısıyorum 7/24 çalısıyorum telefon sabah 8 de de gelse gece 5 de de gelse işe gıdıyorum ne yaymam gerekıyor nasıl calısmam gerekıyor bıde sıgorta 21 gun yatıcakmıs ayda boyle bır sey olabılırmı tesekkurler..

    1. Fiilen 21 günden fazla çalışmışsanız, böyle bir şey olmaması gerekir. Çalışma süreleri bakımından ise önemli olan fiilen çalıştığınız süredir. Bu hususta şu yazım size yardımcı olabilir.

  141. ben otelde yeri geliyor 1 günde 8 saat arayla 16 çalıştırılıyorum, kimi zaman sabah 8 de çıkıp akşam 8 den ertesi günü sabah 8 e kadar çalışmamız isteniyor, bu sebeple haklı fesih yapabilir miyim? işi bırakırsam işsizlik maaşı tazminat alabilir miyim? aşırı yoğun çalışmamızdan kaynaklanan hatalarda bütün zararları bize karışılattırıyorlar

    1. Ömer bey bir gün içinde işçi en çok 11 saat çalıştırılabilir. Bunun üstünde çalıştırıldığınızı mahkemede ispat edebilirseniz, bu durum sizin için bir haklı fesih sebebidir.

  142. Merhabalar mustafa bey 6 yildir ayni firmada calismaktayim bana isten kendi istegimle ayrilmam icin mobing uygulamakta aldigim maasin altinda cok teklif etmekte ve aracima takip cihazi baglamak istemekte benide bu durum oldukca rahatsiz etmekte ayrica ben ve tum arkadaslarimizi asgari ucretle gostermekte bu durumda benim kendi istegimle ayrilacagimi dusunerek geri adimda atmamakta bende 2012 yilinda aldigim maas yazisi kendi imzasiyla ve yaptigi faturasiz ticaretinin ve dukkan kirasinin usulsuzce yaptigi elden ve bankadan yaptigi odemelerinin kayitlari mevcut bu durumu lehime cevirebilirmiyim sadece hakkimi alabilme adina.

    1. Açıkçası bahsettiğiniz hususları kullanmanız ya da kullanmamanız benim alanım dışında. Bunlar size, işçilik alacakları bakımından hukuken bir avantaj sağlamaz.

  143. KAMUDA HASTANE DE TAŞERON OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM HAFTALIK ÇALIŞMA SURESİ HAFTANIN GÜNLERİNE EŞİT OLARAK BÖLÜNMESİ GEREKMİYOR MU? BİZ PAZARTESİ VE CUMA 7.5 SAAT SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE 10.00 SAAT CUMARTESİ PAZAR TATİL OLARAK ÇALIŞIYORUZ BU ŞEKİLDE ÇALIŞTIRILABİLİR MİYİZ.GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ 7.5 SAAT DEĞİL Mİ BİRDE YILLIK İZİNLERDE CUMARTESİ İZİNDEN SAYILIR MI?

    1. Çalışma süresinin haftanın günlerine eşit olarak bölünmesi gerekmiyor. Önemli olan çalışma süresinin haftada 45 saat olması, bu olurken günlük çalışma süresinin 11 saati aşmaması ve 45 saatin üzerinde çalışma yapılıyorsa fazla mesai ücretinin ödenmesidir.

  144. Merhaba,5 yıldır bir iş yerinde çalışıyorum,sabah 9:00 akşam 18:00 cumartesi 16:00’a kadar çalışıyorum ve hiç bir mesai ücreti almıyorum ne yapmam gerekiyor,geriye dönük hak talep edebilir miyim?Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. İşten ayrıldığınızda dava açarsanız, geriye dönük son 5 yılın fazla mesai ücretini alabilirsiniz. Şu an için ise yapabileceğiniz tek şey, bu durumu gerekçe göstererek işten ayrılmak olabilir.

  145. Mustafa bey iyi aksamlar devlet hastanesinde taseron olarak calisiyorum 11+1 yasasina gore calismak istiyoruz fakat haftalik calisma suresi 44 oluyor isverende 45 saat olucak diye diretiyor nr yapmaliyiz yaklasik 28 kisiyiz herseyi kabul ediyoruz ama yinede yapmiyorlar ki ayni sehirde olan hastanelerde 11+1 calisiliyor lutfen bize yardim edin

    1. Sizin söylediğiniz mümkündür. Ama işveren sizi 45 saat çalıştırmak istiyorsa, o halde başka bir yöntem bulması gerekir. Örneğin haftanın 5 günü 9’ar saat ya da 6 günü 7,5 saat çalıştırabilir. Burada takdir, kanun hükümlerine aykırı davranmamak koşuluyla, işverenindir.

  146. Merhabalar Mustafa Bey.
    Bir Akaryakıt Istasyonunun Market Bölümünde Kasiyer Olarak Çalışmaktayım. 1 Hafta Boyunca Sabah 08.00 Akşam 20.00 1 Hafta Boyuncada Akşam 20.00 Sabah 08.00 Olarak Devam Ediyor Ve Haftada 1 Gün Izin Günümüz Var. 1700 Tl Maaş Alıyoruz Ama Yasal Mevzuatı Aşıyor Çalışma Saatimiz. Aynı Zamanda Yeni Yila Girmeden Bize Bir Kağıt Imzalattilar Fazla Mesai Yapmayı Kabul Ediyorum Yazılı Bir Kağitti Bunun Için Ne Yapmalı Yardımcı Olur Musunuz?
    Saygılar

    1. İmzaladığınız evrak önemli değil. Ama çalışma saatleriniz sonucunda yıllık fazla mesai saatiniz 270 saat sınırını aşıyor. Burada önemli olan size fazla mesai ücreti ödenip ödenmediğidir.

  147. Merhabalar, özel hastanede sağlık memuru olarak 6 yıldır calısıyorum, kendı istegımle cıkmak ıstıyorum, kıdem tazmınatımı almam ıcın yıllık 270 saatten fazla çalışmamı ve 24 saat nöbetlerımızı sunsak tazminata hak kazanırmıyım

    1. Evet, bu ikisi de haklı fesih gerekçesidir. Önemli olan, bu fiili durumları mahkemede ispat edebilmenizdir Fatih bey.

      1. Size nasıl ulaşabilirim, büronuz veya telefonunuz varmı, sitede yazan telefonu aradığımda başka yer cıktı

        1. Hayır, bu işi gönüllü yapıyorum; ticari bir yerim yok. O nedenle sorularınızı buradan sorarsanız bilgi vermeye çalışırım.

        1. Fatih bey özel iletişim numarası vermiyorum. Burada sorularınızı sorabilirsiniz.

  148. Temizlik işcileri, gece yani Akşam saat 21:00’dan Sabah Saat : 06:00’a kadar 9 saat çalışması normalmidir?
    Bir sorun daha olacak efendim, kardeşim bir Elektironik eşya satan büyük bir mağazada çalışmaktadır..
    Telefon satışları yapıyor orada zorla 12 saat çalışmaya zorluyorlar bu durum hakkında düşünceniz nedir.
    ve kaç saat çalışması gerekir normalde Teşekkürler.

    1. Merhaba Gökhan bey, sitenin bir yazarı olarak ben yardımcı olmaya çalışayım sorunuzun cevabına.
      1. Sorunuzun cevabı: Sürekli gece çalışması yasal değildir. Bu konuda vardiyalı dönüm olması gerekmektedir. Postalar halinde çalışma yönetmeliği bu konuda açıklayıcı bilgiler vermektedir. İşçi onay vermiş olsa bile sabit gece çalışması yasa karşısında uygun değildir. Aynı zamanda, sürekli gece çalışması işçinin hayatın ritminden ve doğal dengesinden de kopmasını sağlar. Etik ve sağlıklı da değildir. İşçi tarafından haklı fesih sebebidir.

      2. 12 Saat çalışmanın muhtemelendir ki 1,5 saatini ara dinlenme süresi gösterip 10 buçuk saat olarak aktif süre değerlendiriyorlar. Eğer kardeşiniz fazla sürelerle çalışmaya onay verdi ise ve iş sözleşmesinde bunu kabul ettiyse, fazla mesai ücreti veya serbest zaman da sağlanıyorsa maalesef ki uygulama doğrudur.
      Not: Yüksek yargı organının bağlayıcı ictihatlarına göre günde 11 saatten fazla çalışma olamaz.

  149. Ben otelde çalışıyorum şimdi bir sıkıntı var. 1ay ücretsiz izin verdiler. Kendi islerimden dolayı izin istediğimi yazan bir kağıdı imzalattilar.Dondugum de ise 1ay 12 saat izinsiz olarak çalışmayı söylediler. Böyle bir durumda ne yapmalıyım.

    1. Ücretsiz izin kağıdını imzaladığınıza göre yapılabilecek bir şey yok. İşçinin bir ay boyunca her gün 12 saat çalıştırılması ise yasal değildir.

  150. Selam haftadan 5 gün Saba 8 30 akşam 18 kadar çalışıyoruz 1 saat yemek molası 15 dakika sabah 15 dakika akşam mola veriyoruz cumartesi sabah 8.30 başlayıp saat 14 kadar çalışıyoruz 15 dakika sabah molası var uygunmu burda 45 saati geçiyor çalışma süresini napalım bu durumda tsk

    1. Taner bey haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa fazla çalışma ücretinin ödenmesi gerekir. Alo 170’i arayabilirsiniz.

  151. Merhaba is yerimiz de vardiyalı bir sistem söz konusu ve çalışma saatleri yemek dahil 08 00-16 30 cumartesi öğlen 13 00 pazar gün izin yerine cumartesi izin kullandığımız da ve 12 saat tam çalışır isek pazar gün kaç saat fazla mesai almamız gerekir.saygilar.

  152. Devlet hastanesinde taşeron Ö.G.G. olarak hizmet veriyoruz, 2 gündüz 2 gece 12 saat olarak çalışıyor 4 izin yapıyoruz, öğle yarım saat yemek molası sonra çalışmaya devam şimdi eksik zaman çıkıyor diye haftada 1 gün 8 saate gilicemizi sölüyorlar. bundan önce böle yoktu şimdi birden bire bunu çıkardılar gerçekten az mı çalışıyoruz. saygılar.

    1. Bunun hesabınız sizin yapmanız gerekir. 7 günlük zaman dilimini yani bir haftayı göz önüne aldığınızda çalışma sürenizin 45 saati aşmaması gerekir. Aşarsa fazla mesai ücreti ödenmesi şarttır. Yemek molalarını çalışma süresinden düşmelisiniz.

  153. merhaba mustafa bey devlet hava meydanları işletmesınde taseron olarak çalışmaktayız ama gece yaptığımız iş gereği 8 saatten fazla çalısabılırmıyız bu kanunları bıraz okudum esneklık var gıbı bu konuda bılgı verebılırsenız sevınırım.ben ve ekip arkadaşlarım 12/24-11/48 çalışma sıstemı ıle calışmak ıstıyoruz.teşekkür ederim.

    1. Hayır; turizm, sağlık ve özel güvenlik sektörleri hariç işçiler gece 7,5 saatin üzerinde çalıştırılamaz.

  154. Merhaba biz 3 kişi taşeron firma tarafından Fen Lisesi yemekhane bölümünde çalışmaktayız. Her gün sabah 06.00 da iş başında oluyoruz sabah kahvaltısı saat 07.00 da veriyoruz öğle yemeği saat 12.00 da veriyoruz akşam yemeği ise saat 17.30 da veriiyoruz bulaşık temizlik derken çıkış saatimiz 19.30/20.00 arası oluyor ve haftada 6 gün çalışıyoruz yani günde ortalama 13 14 saat calisiyoruz bizim haftalık çalışma süremiz 70 ile 80 saat oluyor bizim hiç sosyal yaşama hakkımız yokmu bu konuda bize kim yardımcı olabilir

    1. İşçinin günde 11 saatten fazla çalıştırılması mümkün değildir. Böyle durumlarda Alo 170’e şikayette bulunulabilir.

  155. Merhaba ben bir markette çalışıyorum sabah 8 de baslayip mesaiye 5 te birakmamiz gerekirken saat 6yi buluyor çıkışımız yemek cay bu saatin içinde değil diyolar sizce ne yapmaliyim

    1. Yemek ve çay molaları çalışma süresinden sayılmaz. Ona göre değerlendirmeniz gerekir.

  156. Şimdi sayın admin yada bilgili arkadaşlar biz 9 saat çalışma yapıyoruz bunun içinde 1 saat yemek 30 dk. Çay molası veriyoruz ancak toplamda 54 saat yapıyor bu 45 saati tamamlamak için bize söylenilen yemek ve çay molası iş saatine girmiyor deniliyor anlayamadım 8,16 çalışan işçi yemeğinide yiyiyor çatınıda içiyor biz neden yapamıyoruz

    1. Evet, doğrudur. Çay ve yemek saatleri çalışma saatine girmez. Ayrıca önemli olan, haftada 45 saat çalışılmasıdır. Bu anlamda, işyerinde kaç saat mola verileceğine işveren karar verecektir. İşin niteliğine göre bu yarım saat de olabilir bir buçuk saat de olabilir. Yarım saatte bütün işlerinizi halledebileceğinizi düşünüyorsanız, bunu işverenle görüşüp talep edebilirsiniz.

  157. merhabalr. firmamız haftaiçi net 8 saat, cumartesi ise 5 saat net çalışmaktadır. bu çalışma düzenini işçilerle kararlaştırıp ilan etmişlerdir. Sorum ise, cumartesi günü bir gün öncesinden izin alarak işe gelmeyen bir çalışanın kesintisi günlük ücret üzerinden mi değerlendirilir?

    Firma şuan bu şu şekilde yapıyor. hafta içi ve cumartesi farketmeksizin işe gelinmediği takdirde günlük ücret üzerinden, işe gelinip veya geç kalınması halinde o günün çalışılmamış saat süresi üzerinden kesinti yapıyor. bilgilendirirseniz sevinirim.

    sayg.

    1. Merhaba. Benim kanaatime göre de, bir iş günü olan cumartesi günü gelmeyen işçinin, bir günlük ücretini kesilmesi doğrudur.

      1. Mustafa Bey,
        gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

        Sayg.

  158. merhaba, biz ünv. hastanesinde taşeron sağlık işçisi olarak çalışmaktayız.(400 e yakın kişi sayısı)sözleşmede yazan çalışma süremiz 45 saat ancak çok uzun zamandır 48 saat çalıştırılıyoruz. ayrıca ayda bir gelen nöbet karşılığında(cumartesi yada pazar tutulur) 1 e 1.5 izin yada para olarak alıyoruz şimdi bunu değiştirmek istiyorlar.yani ne para ne izin alamayacağımızı sabah 8 akşam 17.30 çalışacağımızı,nöbet tuttuğumuz haftasonu olan 1 gün 8.30-16.30 çalışıp o haftayıda bu şekilde devam edip alacağı sıfırlayacağımzı söylemekteler fakat bunlar yazılı olarak değil sadece kafalarına göre yapılmakta ama taşeron olduğumuz için ve ses çıkaramadığımız için (işten çıkarılma korkusundan ) uygulamaya koyacaklar. ne yapabiliriz bu konuda? haklarımız neler acaba?

    1. Bir hastanede çalıştığınıza göre Alo 170’i arayarak müfettiş talep ederseniz, onların bu durumu düzeltebileceğine inanıyorum.

  159. merhaba özel sektörde çalışıyorum sabah 09:00 aksam 19:00 haftanın 6 günü bu şekilde çalısıyoruz. firmamız hizmet sektörü adı altında çalısıyor. hastane randevusu için bile izin aldığımızda izin belgesi dolduruluyor ve bu yıllık iznimizden kesiliyor. tarafımıza herhangi bir mesai ücreti de verilmiyor. bu durum normaldir. özel sektörde hizmet sektöründe böylemi oluyor. tşk.

    1. İş Kanunu tüm işyerlerini kapsar. Fazla mesai yapılıyorsa, ücretinin de ödenmesi gerekir. Hiçbir işyerinin ayrıcalığı da bulunmamaktadır.

  160. gunduz haftalık 45 saat caliştıgım bir iş var gecede yıne haftalık 45 saat lık bir işte calışmam munkun mu

    1. Önemli olan, haftalık çalışma süresinin 45 saat olmasıdır. Gece döneminde ayrıca, gece çalışmalarının günlük 7,5 saati de aşmaması gerekir.

  161. Merhabalar
    Haftalık 60 saat çalışma fazla mesaiye giriyor bu durumda değil mi? Ögle molalarını sayarsak 54 saate düşüyor ancak sözleşme dışı ayrı bir yerde gereken durumlarda fazla mesai yapılacağını kabul ettiğimize dair bir belge imzalattılar. Bu durumda fazla mesai ücreti hak edilebiliyor mu?

    1. Elbette hak ediyorsunuz. Fazla mesai onayı vermişseniz, bu sizin yapmış olduğunuz fazla mesailerin ücretini almanıza engel değildir.

  162. Biz haftada 5 gün 12 saat çalışıyoruz 12 saatın 2 saatı mesaı 2 saatı cumartesı çalışmasına kesılıyor bu doğru bir uygulama mı

  163. Merhaba, Mustafa Bey biz iki vardiyalı çalışıyoruz. Gündüz Vardiyası : Sabah 7: 30 da başlar. 10 nda çay molası 15 dakika. öğle yemeği 13:00 da ve 45 dakika ondan sonra 16: 30 da paydos…Gece Vardiyası: 15:30 başlar. Akşam yemeği 19:00 da ve 45 dakika…akşam 22:00 de çay molası 15 dakika..
    İstediğim şu bizim molalar çalışma süresi içinde mi?

  164. Merhaba mustafa bey sabah 8:00 akşam 18:30
    18:20 de paydos edip üzerimizi temizleme ihtiyaç giderme gibi şeylerden dolayı paydosa 10 dakika paydos etme hakkımız varmı ve servis en fazla kaç talika bekler

    1. Giyinme soyunma işlemleri için mesai sonrasını kullanmanız gerekir. Servisin beklemesi ise tamamen işveren ile sizin aranızdaki diyalogla belirlenmelidir.

  165. Merhaba ben bir özel sektörde çalışmaktayım sabah 7_15 iş başı 9:00 onbeş dk çay bir saat yemek onbes de onbeş dk çay molasi akşam poydos saat on yedi c.tesi öyle ön iki paydos çalışma sayımız normalmi

    1. Gültekin bey işçiye asgari ücretin altında maaş ödenemez. Bunun dışında ücret, işçi ile işveren arasında serbestçe kararlaştırılabilir.

  166. Merhaba Mustafa Bey, ben belediye nin kanalizasyon arıtma tesisinde taşeron işçisiyim, günde 8 saat çalışmaktayım, haftada 6 gün gündüz işe gidiyoruz 7 gün saat 24 00 de işe gidiyoruz bize denilen izin bu şekilde yani haftada bir gün izin veriyorlar oda izinli günümüzün gecesinde gece vardiyasına çalışmaya gidiyoruz, kanunen hukuka uygun mudur?

    1. Çalışma sisteminizi tam anlayamadım ama şu kadarını söyleyeyim; işçiye haftada en az bir gün verilmesi gereken tatil kesintisiz 24 saat verilmelidir.

  167. merhabalar 8.5 saat çalısmaktayım haftada 6gün bu yemek molası 1saat diyolar peki moal sekiz bucugun içndemi ayrımı yemek molası brlıkde toplamda sekız bucuk saat mı saylıyo yoksa ayrımı

  168. merhabalar ben 4.5 sendr özle sekdorde calısyom işveren bana dedkı toplamda yemek molası larla birlikde 8.5 saat calısman gerek dedler ozaman hafdada 45 saatı gecmıs sayılmazmı

  169. Selam Mustafa bey eşim sabah 8 de işbaşı yapıyor akşam 8 de çıkıyor öğlen 12 de 1 saat yemek molası var ve haftanın 5 günü çalışıyor çalışma süresi 11 yıl oldu şimdi birde denetlemelerde yalan söylemeleri için bazı ihtarlarda bulunuyorlar nasıl olacak yardımcı olur musunuz birde izinsiz gitmedikleri gün için iki gün kesiyorlar tatil günlerinde normal mesai gibi hesaplıyorlar ben çözemedim

    1. izinsiz gidilmeyen gün için iki gün kesilebilir. Öyle ya da böyle çalışmaya devam ederse, işten ayrıldığında dava açarak geriye dönük 5 yıllık fazla çalışma ücretlerini ve diğer ücret alacaklarını her zaman alabilir.

  170. merhabalar Mustafa bey ben özel bir hastanede gece vardiasında çalışıyorum. akşam 18:30 da nöbet teslim alıp sabah 08:30 da nöbetimi teslim ediyorum gün aşırı bu vardia sistemiyle çalışmaktayım. ancak iş verenim tarafından zorunlu olarak pazar günleri 24 saat çalıştırılmaktayım. iş kanununda böyle bir husus yer alıyor mu beni bu konuda aydınlatırsanız müteşekkir olurum saygılarımla ilginize teşekkür ederim iyi günler…

  171. merhaba mustafa bey sabah 8,30 aksam 18,30 paydos edıyoruz cumartesı gunu gelıyoz mesai sayılmıyor gunde 10 saat calısıyom hakkım degılmı gelmmessen tutanak tutarız dıyorlar sözlesme ımza felan atmadım ıstan kendım cıksam tazmınat alırmıyım yardımcı olurmusnuz tsklr

    1. Sizden fazla mesai onayı peşinen alınmışsa gelmeniz gerekir. Ortada fazla mesai onayı ya da iş sözleşmesi yoksa gitmeyebilirsiniz. Yine de iyi düşünmenizi öneririm.

  172. merhaba mustafa bey ben 4.5 senedir özel sektorde çalışmaktayım sabah saat 9da iş başı aksam saat 5.30 iş çıkısı normelde 7.5 saat mı acaba yemek molasıda içinde miş 1saat mola var diyorlar bu 1saat içinddemi acaba

    1. Günlük 7,5 saatin içinde ara dinlenmeleri yoktur. Molalar düşüldükten sonra çalışma süresi hesaplanmalıdır.

        1. Serhat bey bu sorunun cevabı yoktur. Günde 11 saati aşmamak kaydıyla işveren sizi haftanın 6 günü çalıştırabilir. Önemli olan, haftalık 45 saati aşan çalışmanızın karşılığının size fazla mesai olarak ödenmesidir.

  173. Mustafa bey ben ilk işime başladım ve daha sözleşme imzalamadım. Yakın bir tarihte imzalamak için bilgi almak istiyorum. Çalıştığım firma haftanın 6 günü 8:00 19:00 arası çalışmaktadır. Benim maaşım ise 2000tl dir. Bana haftalik 21 saat mesai verilmesini istemem doğru mudur? Anlaşma da bir diğer madde de 5 yıl boyunca buradan ayrılsa bile bilgi güvenliği için baska herhangi bir kablo firmasında işe girmeyeceğim ibaresidir. Bana böyle bir ibare imzalatmaları ne kadar doğrudur. Eğer doğru ise benim bu yaptırımı kabul etmem karşında maaşta her yıl %x artış istiyorum demem ne kadar doğru olur. Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

    1. Merhaba. Sözleşmenin içinde peşinen fazla çalışma ücreti yer alabilir. Ancak bunun kaç saatlik çalışma karşılığı olduğunun yazılması sizin için önemlidir. Başka bir yerde çalışma yasağı da sözleşmeyle getirilebilir. Bu mümkün olsa da, bunun karşılığında sizin maaş artışı istemeniz ve işverenin kabul etmesi takdiri bir husustur.

  174. merhaba mustafa bey bn özel sektörde çalısıyom 4.5ne oldu engelli olara çalisyom hakkımda gereksz yere tutanak tutuluyo birde 8.5 saat çalısma normalmi

    1. Tutanaklar dayanaksız ise çekinmenize gerek yok. Fazla mesai için onayınız alınmışsa günlük 8,5 saat çalıştırılabilirsiniz.

  175. Merhaba Mustafa bey ben markette servis şöförü olarak çalışıyorum 14:30 iş girişi 22:30 çıkış olarak görünüyor saat 22:30 parmak izi okutturup fazladan bir saat çalışıyorum iş yeri bunun mesai olmadığını herhangi ücret talep edemeyeceğimi söylüyor ne yapmalıyım

    1. Haftalık çalışma sürenizi hesaplamanız gerekir. Günlük hesap yapmamalısınız. Haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa, bunun ücretinin ayrıca fazla mesai olarak ödenmesi gerekir.

  176. Merhaba ben bir devlet kurumunda taseron personel olarak çalışıyorum çalışma sistemimiz 12 saat çalışıp 36 saat dinleniyoruz. Çalışma sistemi dolayısıyla eksik saatlerimiz oluyor fakat aylik 180 saat değilde bazen 195 saat bu aralık ayda 202 saat olarak karşımıza çıkardılar …
    180 saatin dışında kalan zaman farkı mesai olarak da görünmüyor ücret de ödenmiyor yasalmi bu olay mahkemeye başvurmam geriye dönük fazla saatlerin ücretini alabilirmi yim

  177. Merhaba Mustafa bey. Kurumsal bir markette çalışıyorum. Sanahtar 8.30 da gelip 6 6.30 gibi çıkıyorum. Öğle vardiyasında ise 2 de gelip 10 da çıkıyorum. Günde 15 20 dk mola anca oluyor. Haftada bir gün sabah 8.30 akşam 10 olarak çalışıyorum. Mesai ücreti yok. Bazı haftalar iki gün full kaldığımız oluyor. Şikayet etsekadar ssk ya bir sonuc alabilir miyiz ne gibi şeyler yapabiliriz

    1. Şikayet ederseniz işyerinde inceleme yapılabilir ve geriye dönük fazla mesai ücretlerinizin sizlere ödenmesi işverenden istenebilir. Yine de ben şikayeti tavsiye etmiyorum çünkü bazen işverenler, işçilerine bu fazla mesaileri ödedikten sonra elden geri isteyebiliyorlar. Bunun sonucunda ise, fazla mesai ücretlerini gerçekte almayan işçiler, ileride dava açtıklarında bunları almış gibi görünüyorlar ve hak kaybına uğruyorlar.

  178. Mustafa bey sabah 8 akşam 5 çalışıyorum 1 saat yemek yarim saat çay molan var normal mi 6 gün calisiyorum

        1. Zafer bey doğru söylüyorsunuz çünkü “yarım saat” çay molası kısmını görmemişim. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim.

  179. Merhaba Mustafa by bn günde 10 saat çalışıyorum daha önceden iki kişi vardiyalı çalışıyorduk sıkıntı saatler daha azdı ancak arkadaş işten çıkınca benim üstüme yüklendi tüm iş bn itiraz ettiğim de patron özel sektör de böyle çalışmak zorundasın diyor. Ve ne fazla mesai veriyor ne yemek molası ne de prim ama dört yıldan beri burda çalışıyorum tazminat alamam diye çıkamıyorum bu şekilde çalışmak normalmi çok sitresli bir iş bu gibi işyerlerin denetlenmesini istiyorum. Ne yapmam gerekir teşekkür ederim

    1. Elbette normal değil. Bu koşulları mahkemede ispat edebileceğinizi düşünüyorsanız bu gerekçeyle işten ayrılabilir ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  180. Merhaba Mustafa bey. Ben mobilya da calisiyorum. Sabah 08.00 işbaşı saat 10:00 da 15dk çay molası saat 12:00 de 1 saat öğle yemek molası. Saat 16:00 da 15 dk. Çay molası,saat 18:00 de cikis. Ücret olarak ta asgari ücret alıyorum. 1300 tl. Sizce bu normal midir. Tesekkur ederim.

    1. Haftalık çalışma sürenizi hesapladığınızda 45 saati aşıyorsa fazla mesai ücreti almanız gerekir. Aşmıyorsa, ücretiniz yasal sınırlar içindedir.

  181. Merhaba Yaklaşık 2 senedir özel bi şirkette çalışmaktayım haftanın 2 günü 2 yıldır 12 saat çalışmaktayız geri kalan günler 8 saat sadece haftalık 1 gün izin var ve herhangi bir resmi tatil veya bayram izinleri kullandırılmadı ve yıllık iznimi de alamadım 2 yıldır çıkışımı istedim hiç bir hakkımı vermiyorlar istifa etmemi istiyorlar bu haklarımı ne şekilde alabilirim ve bu durumun gerçekliğini çalışma shift leri ile kanıtlayabilirmiyim

    1. Puantaj kayıtları elbette bir delildir. Bu durumda ihtarname çekerek, yukarıda bahsettiğiniz hususları belirterek işten ayrılabilir ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

    1. 24 saatlik çalışma yasal değildir. iki vardiya arasında ise en az 11 saat dinlenme olmalıdır.

  182. Merhaba iyi akşamlar biz işyerimizde sabah 5.30-9.30 ve 14.00-17.00 arası çalışıyoruz yanı günümüz 4 saat 4 saat olarak bölünüyor günlük çalışma saati bölünebilir mi?

  183. Merhaba bn markette calışıyorum kurumsal ögle 1 de başlıyor aksam onda kapanıyor ama çıkış saati 11 buluyor her gün aynı şekilde günde. 1 saat fazladan n yapabiliriz

    1. Haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa ve fazla mesai ücretleriniz ödeniyorsa bu durumda yapabileceğiniz bir şey yoktur.

  184. Merhaba ben sendikali bi is yerinde calisiyorum 1 gun izinsiz ise gitmedim ihtar imzalâdim ve 2 gunumum kesilcegini soylendi bu kisimda sorun yok kabul ettim fakat kurul toplancakmis ordada bi iki gunum kesilsin diye ve bir ihtar daha imzalatabilirlermis sorum su 1 gun icin 4 gun kesilebilirmi bu yasalmi ve bir suc icin 2 kere ihtar imzalatilabilirmi

  185. iyi günler mustafa bey ben güvenlik görevlisi olarak çalışyorum akaşm 17 :30 sabah 08:00 da bırakıyorum tek güvenlik olmazıza ragmen bizden bir buçuk saat yemek ve istirahat molası kesilyo yalnız biz görev başında olyoz herhangi bişi yapa bilirmiyiz yasal olarak bu konuda

    1. Alo 170’e şikayette bulunabilirsiniz. Ancak özel bilgilerinizi gizleyerek başvurmanızı öneririm.

  186. Selam Mustafa bey ben günde 8 saat Özel güvenlik görevlisi olarak 2 gün sabah vardiyası (06:30/14:30) 2 gün öğlen vardiyası (14:30/22:30) 2 gün gece vardiyası (22:30/06:30) 2 günde izin kullanıyorum.Yemek saati kullanamıyorum eleman yetersizliğinden dolayı.İşveren aynı çalışma sisteminde izin günümüzde 1 gün yapmak istiyor ama geceden çıkınca zaten o gün uyuyarak geçiriyorum bu durumda ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim.

    1. İşverenin sorumluluğu işçisine 7 günlük zaman diliminde kesintisiz en az 24 saat izin kullandırmaktan ibarettir. Bu hakkı kullandırırsa ve varsa fazla mesailerinizi öderse çalışmanız gerekir.

  187. merhaba 08:00-20:00 arasında haftanın 6 günü 72 saat çalışmaktayım gün içerisinde yemek molası bile vermiyoruz artı resmi tatillerde bile çalışıyoruz bu durumu bana açıklayabilirmisiniz

    1. Benim size açıklamam mümkün olmaz. Ancak yemek molası bile vermeden nasıl çalıştığınızı anlayamadım. Bu durumda yapabileceğiniz iş, bu çalışma sistemini gerekçe göstererek işten ayrılmak ve haklarınızı talep etmekten ibarettir.

  188. Merhabalar Mustafa Bey ben üniversite hastanesinde taşeron firmaya bagli olarak laborant olarak çalışıyorum. Çalışma saatimiz bazı günler sabah 08:00 ile 20:00 saatleri ile bazı günler ise akşam 20:00 ile 08:00 saatleri arasında. Bizi bazı haftalar 48 saat bazı haftalar 44 saat bazı haftalar ise 36 saat olarak calistiriyorlar. SizCe bu yasal mi ? Haftada 48 saat çalıştığımız günlerin ek mesai ücretini alabiliyor muyuz

    1. Yasaldır ancak haftalık 45 saatin üzerindeki çalışmaların fazla çalışma olarak değerlendirilmesi ve ücretinin ödenmesi gerekir.

  189. Merhaba ben günde 12 saat çalışan biriyim 4 gün gece calisiyorum 2 gün gündüz geceden çıkınca yani ornegin cuma günü 08:00 da isten çıkıyorum pazar günü 08:00 da başlıyorum gündüzden de ornegin saligun 20:00 da çıkıyorum çarşamba günü 20:00 da iş başı yapıyorum buna göre mesai yapmış oluyor muyum yardımcı olursanız sevinirim

    1. Hesabını siz de yapabilirsiniz. 7 gün içerisinde çalışma saatiniz toplamı 45 saati aşıyorsa, fazla mesai hak ediyorsunuz demektir.

  190. Merhaba ben ağır sanayide çalışıyorum yaklaşık 3 yıldır sigortam var daha öncesinde stajer olduğum için 2 yıl okulumdan sağlık sigortam vardı yani toplam yaklaşık 5 yıldır aynı firmada çalışıyorum ama belimde kamburluk var ve bu sebepten askere gidemiyorum heyet raporum var ağır olduğu için belim zorlanıyo mesaide çok oluyo işten çıksam tazminat alabilirmiyim alırsam kaç yıllık alırım

  191. merhaba
    sabah 10:00 akşam 18:00 arası çalışmaktayım.haftada 1 günde iznim,15 dakikada çay molam bulunmakta
    iş yerim benim. toplamda 37 saat çalıştığımı iddaa edip
    haftada
    2 gün 10:00 22:00 saatlerinde çalışıp
    3 gün 10:00 18:00 saatlerinde çalışmamı istemekte. bu şekilde 45 saat ediyormuş.
    acaba neyleri düşüyorsa bu saatten mola vs..

    sabah 10:00 akşam 18:00 arası çalışmaktayım.haftada 1 günde iznim,15 dakikada çay mola ile çalışmam sonucunda kaç saat çalışmış oluyorum acaba

    not: bunu isteyen kurumsal bir firmadır.

    1. Merhaba. verdiğiniz bilgilere göre 6 günde 45 saatinizi dolduruyorsunuz. Ancak yemek molanız yok mu? Yani yemeden mi çalışıyorsunuz? Çünkü 15 dakika mola tek başına yeterli görünmüyor.

  192. Merhaba,

    Hafta içi 09:00-18:30 saat aralığı Cumartesi 10:00-17:00 saat aralığında çalışıyoruz.
    Günlük 1 saat mola ve gün içinde toplamda ayrıyetten 30 dklık molamız var.

    Bu çalışma saatleri uygun mudur?

    1. Hafta içi günlük 8 saat ve cumartesi 5,5 saat olmak üzere toplam 45,5 saat mesai yapıyorsunuz. Bu durumda uygundur ancak haftalık 0,5 saat fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir.

  193. Günde 7.5 saat çalışıyom zorla mesaiye koyuyorlar 5 saat yarımsaat yemek 4.5 saat ne yapmamız gerekir

    1. Fazla çalışma için onayınız alınmışsa, fazla mesai yapmanız gerekir. Ancak günlük çalışma süreniz hiçbir şekilde 11 saati aşamaz.

  194. merhaba çalıştığım şirkette gece vardiyası saatleri bakımından çok karışık vardiyaya başlarken ilk gün pazar akşamı18-08 arası14saat pazartesi,salı,çarşamba,perşembe,cuma,cumartesi gece 02-08 arası çalışıyorum pazar sabah çıkıyorum ve iki pazar gelmiş oluyorum burda pazarlar mesai olmuyormu. vardiya ilkgün 14 saat hafta içide 6 saat toplam yedi gün oluyor fazla mesai hakkım varmı

    1. Hesabını sizin yapmanız lazım. Molaları düştükten sonra haftalık çalışma süreniz 45 saatin üzerine çıkıyorsa, fazla mesai yapıyorsunuz demektir.

  195. merhaba
    Benim çalıştığım yerde sabah 8 akşam 6 öğlen 1 saat yemek molası sabah 10 akşam 4 te 15 er dakkadan yarım saat çay molası var günlük 8,5 saat birde cumartesi 12,30 a kadar çalışma var hesapladığımızda 2 saat fazla çıkıyor bu fazla mesai olarak gösterilmiyor bu çalışma fazlamı sizce ? teşekkürler

    1. Bunu hesabını en iyi siz yaparsınız. Ara dinlenmelerini düştükten sonra haftalık 45 saati aşan çalışma tabi ki fazla çalışmadır ve ücretinin zamlı olarka ödenmesi gerekir.

    1. Pazardan kastınız hafta tatili ise, ister rızası olsun ister olmasın; işçi hafta tatilinde hiçbir şekilde çalıştırılamaz.

    2. selamun aleyküm mustafa bey haftalık 40 saat calıstıran işyeri maastan kesinti yapabılırmı

      1. Yapamaz. 45 saatin doldurulması işverenin sorunudur. Bu mantıkla gidilecek olursa, işçisini o hafta 5 saat çalıştıran işçinin ona neredeyse hiç para ödememesi gerekir ki; bu mümkün değildir.

  196. Merhaba ben sabah 7.00 akşam 18:00 arası çalışıyorum ve şantiyede kalıyorum sabah 6 da çıkıp akşam 7.7:30 arası geliyorum ayda 2 pazar çalışıp 2 pazar istirat ediyoruz ve ayda 2 gün izniniz olduğu söyleniyor fakat sözleşmenin 8 saat üzerinden yapıldı ve pazar hakkı 100 de 100 olarak söylendi hiçbir hakkımı düzenli kullanamıyorum bu konuda neyapabilirim

    1. Bu şartların düzeltilmesi için ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz. Ancak bu durumda gerçek isminizi ve telefon numaranızı vermemenizi öneririm.

  197. Kamuda sözleşmeli hemşire olarak çalışıyorum 45 saatlik çalışmamı cumartesi pazar 12 şer saat hafta içi 3 gün 7 saat olarak düzenlediler.iş kanununa göre 2 gün üst üste 12 şer saat çalıştırnakları yasal mı değilse ne yapmalıyım

    1. Bahsettiğiniz sistemde yanlışlık yoktur. Günlük azami çalışma süresi sınırı 11 saattir. 12 saat içerisinde en az 1 saat ara dinlenmeniz varsa, çalışma sisteminiz normal demektir.

  198. merhaba ben murat samsundan ozel sektorde yani bilezik ustasiyim patronum dugun salonlari var blezik atolyesinde iş olmadiği zaman bizi boş durmasin diye düün salonuna ot biçmeya parke daşi sokup takmaya cam sildirmeye vs bunun gibi işlere kullanıyor bu nedenlerle dolayi çikmayi düsünuyorum herhangibi hakka sahipmiyim .yanlız bize bi imza attirdi okumadik acaba herhangibi işlerde çalısma yaziyodu bu ne olabilir…tesekkurler..

    1. Merhaba. Net bir şey söylemem zor; çünkü verilecek her hangi bir işi yapacağınıza dair onayınız alınmışsa, yapmak zorunda olabilirsiniz. Yine de işten ayrılırsanız, iş mahkemesinin ne karar vereceğini kestirmek zor olacaktır.

  199. Merhaba Mustafa bey kardeşim 3 gün önce işler üzerinden asgari ücretle sabah saat altı akşam sekiz olarak hademelik yapıyor yani günde on dört saat çakışıyor. Bazende çıkış saati akşam saat onu buluyor.ve ben bu durumdan çok rahatsızım bana ne önerirsiniz.saygılar

    1. Alo 170’i arayarak şikayette bulunabilir ve işyerinde teftiş isteyebilirsiniz. Mümkünse farklı bir isimle başvurmanızı öneririm.

  200. Ben haftanın 5 gününü hergün gece çalışıyorum böyle çalıştırıla bilirlermi kamu işçisi yim

    1. Normalde en geç 2 haftada bir gündüz vardiyasına dönüş yapıyorsanız olabilir. Aksi takdirde kanuni bir uygulama değildir.

  201. Merhaba Mustafa bey. Ben haftanın 7 günü izinsiz ve günde 12 saat çalışıyorum . 84 saat yapıyor haftada . Servis görevlisi olarak çalışacağım söylendi ama özel şoför gibi her dk direksiyon sallıyorum . Sabah 7 akşam 7 çalışma saati ancak şoför olduğum için daha erken gelmek zorundayım araç başına ve geç çıkmak zorundayım . Bu koşullarda ne yapmam lazım . Tazminat hakkım veya fazla mesaim almak için mahkemeyemi vereyim ?

    1. Çalışırken tazminatlarınız için dava açamazsınız. Ancak ücret alacakları için dava açabilirsiniz. İşten ayrılmayı düşünüyorsunuz da bu gerekçeleri açıkça içeren bir ihtarnameyi işverene göndererek işten ayrılmanızı tavsiye ederim.

  202. Mustafa bey öncelikle aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkürler. Benim sorum öğlenden önce 15 dakika öğleden sonra 15 dakika öğle arasında yarım saat yemek molası verdik diyelim. Bu bir saatlik zaman dilimi çalışmadan sayılmayacak diye beliyoruz. Doğrumdur? Saygılar…

    1. Merhaba, ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Bu nedenle 1 saatin, toplam çalışma süresinden düşülmesi gerekir.

  203. HAFTALIK 68 saat çalışmaktayız sabah 9,30 aksam 8,00 de çıkıyoruz asgari ücret maasımız bunun yanı sıra bayramlarda izinlerimizi iptal ediyorlar izinlerimizi istediğimiz zamanda bize sabahları geç kaldıgınız saatlere sayın diyorlar sizce nasıl bir yol izlemeliyiz

    teşekkürler

    1. Çalışmaya devam edecekseniz ALO 170’i aramanızı işyerinde teftiş istemenizi öneririm. Ancak bunu yaparken hayali bir isim ve telefon vermenizi tavsiye ederim.

  204. Merhaba.
    ben hafta içi 08:00 -17:00 arasında çalışmaktayım.ve cumartesi günü de 5 saat çalışmamızı istiyorlar.haklı bi gerekçemi ?

    1. Elbette isteyebilirler. İş Kanunu 45 saatin üzerinde çalışmayı yasaklamamıştır. Sadece, 45 saatin üzerindeki çalışmaların fazla çalışma olarak değerlendirilmesi ve 550 ödenmesini istemiştir.

      1. Hocam kamuda temizlik personalleri 8 ila 17 arası calışıyor artı cumartesi calıştırılabilirmi calışırsa mesai talep edebilirmi

  205. Merhaba! Ben sabah 7 akşam 19:00 yani 12 saat çalışan biriyim
    bir kantinde çalışıyorum askari ücretten çalışıyorum sigortalı haftada 69 saat çalışıyorum Ben mesai ücreti talep etmelimiyim ?

    1. Elbette, haftalık çalışma süresi 45 saatin üzerinde olan her işçiye fazla çalışma ücretinin ayrıca ödenmesi gerekir.

  206. Merhaba haftada 45 değilde 30 saat çalışan biri hafta tatili hak ederi oluyor mu? hafta tatili saat hesabına göre mi veriliyor yoksa gün hesabına göre mi? Ücretsiz izin yapan biri örnek olarak; ayın 1-2 ücresiz 3 çalışan 4-5 ücretsiz tekrar izin alan sonra 6-7-8 çalışan gibi ayı bu şekilde bitirirse ücretli izib hakederi oluyor mu? teşekkür ederim

    1. Hafta tatili hesabı, gün hesabına göre yapılır. 6 iş günü ardı ardına çalışmışsanız 7. iş günü hafta tatili hak edersiniz. Buna göre hesabınızı yapabilirsiniz. 3 gün çalışıp bir gün ara verip 4 gün daha çalışmışsanız mesela, hafta tatili hak etmemişsiniz demektir.

  207. Merhaba sabah 9 is basi yapıyor akşam 18 de çıkıyoruz cumartesi 9 12 imza artırıyor la r ama bazen 16 yi buluyor birde aldınız maaş üzerinden sigortam yazmıyor ne yapmalıyım

  208. Selamun aleyküm mustafa bey ben belediyede itfaiye birimin de taşeron işçi olarak çalışıyorum ayda 240 saat çalışıyorum fazla çalışmamı nasıl talep edebilirim.

  209. merhabalar ben tercüme bürosunda çalışıyorum. 8-30-18-30 çalışma saatlerimiz. öğlen molası yada dışarı çıkma hakkımız yok haftanın 5 günü çalışıyorum. bir işçi haftalık 45 saatten fazla çalıştırılamaz kanun gereği. biz fazla çalışıyoruz ve ek mesai ücretimiz falan da yok napmalıyım?

    teşekkürler

    1. Çalışmaya devam edecekseniz, ALO 170’i arayarak şikayette bulunun. Ancak şikayet dilekçesinde farklı bir isim vermenizi tavsiye ederim. İşten ayrılacaksanız da bu durum sizin için bir haklı fesih gerekçesi olarak kabul edilebilir.

  210. Haftalık çalışma süresi belirlenirken Pazar gününden Pazartesi gününe kadar olan kısmın altı çiziliyor. Bu arada kalan sürede haftalık fazla çalışma hesaplanıyor. Pazardan Pazartesiye kadar alınacak kısım nerede yazıyor.(Kanun,Yönetmelik,…)??
    Teşekkürler.

    1. Merhaba. Haftalık çalışma süresinin hesaplanması için 6 günün esas alınması, İş Kanununun 63 ve 46. maddelerinin birlikte değerlendirilmesinden çıkmaktadır.

  211. merhaba ,Sabah 8:00 akşam 20:00 çalışıyorum.Öğle yemeğine kadar mola yok, öğlen mola yarım saat akşam 18:00 da 10 dk molamız var. Bazende akşam 20:00 sabah 08:00 da çalışıyoruz. 20:00 da işe başlamadan 30 dk. Daha sonrada 03:00 da 30 dk molamız var. Birde pazarları mecburi çalışıyoruz 5 pazardır işe gidiyoruz.Hiç tatil yapmıyorum. Bu çalışma temposuna itiraz edemezmiyim. Teşekkürler

    1. Merhaba. Elbette itiraz edebilirsiniz. ALO 170’i arayarak şikayetinizi bildirin ve inceleme talep edin. Belki iş müfettişleri, mevcut koşulları iyileştirebilirler.

  212. merhaba ben bir avm de çalışıyorum pazar değilde hafta içi bir gün izin yapıyorum pazar çalıştığım için mesai sayılıyormu teşekürler

    1. Hayır sayılmaz. Önemli olan işçiye haftada bir gün izin kullandırmaktır ve bu izin istenilen bir gün olarak belirlenebilir.

      1. Hocam kamuda temizlik personalleri 8 ila 17 arası calışıyor artı cumartesi calıştırılabilirmi calışırsa mesai talep edebilirmi

  213. Merhaba hafta içi 08:00 -18:00 45 saat çalışmaktayız.Hafta içi 1,5 saat fazla çalışıp cumartesi çalışmıyoruz. 29 ekim cumartesiye geldiği için bizim bir hakkımız oluryormu. cumartesiyi hafta içi çalıştığımız için cumartesiden bir hakkımız oluyormu

    1. Merhaba. Cumartesi çalışsaydınız bir yevmiye fazla alırdınız. Ancak çalışmadığınıza göre almanız gereken fazladan bir yevmiye gündeme gelmeyecektir.

      1. Merhaba Fazla çalışma ile ilgili bnimde sormak istediğim birşey var Sabah 08.00-18.00 çalışma saatleri olup Haftasonu da 08.00-14.00 saatleri olan firmalar var fazla çalışma yapmış olmuyorlar mı?

  214. Merhaba
    iş yeri, haftalık 44.5 saat çalıştırıyor Cumartesi günleri ise 4 saat 40 dakika fazla çalıstırıyor mesaiye girmeyip normal saatmıs gıbı degerlendiriyor . Bu iş yerinde mesai başlangıcı 07:45 servis hareket saati 18:15’dir.
    Ayda her Cumartesi çalışılmasının istenmesi haklı bir gerekçe midir, yoksa personel fazla mı çalıştırılmaktadır?
    Teşekkürler.

    1. İşverenin yükümlülüğü işçisine haftada en az 1 gün hafta tatili vermektir. Dolayısıyla cumartesi çalışmanız elbette istenebilir. Ama bu durumda haftalık çalışma süreniz 45 saatin üzerinde çıkıyorsa, fazla çalışma ücretlerinizin de ayrıca ödenmesi şarttır.

  215. Merhaba,

    Bir iş yeri, haftalık 45 saat tamamlanmadığı gerekçesi ile ayda 1 kez Cumartesi günleri mesai yapılmasını istemektedir. Bu iş yerinde mesai başlangıcı 08:00 ve servis hareket saati 17:30’dur.

    Ayda 1 kez Cumartesi çalışılmasının istenmesi haklı bir gerekçe midir, yoksa personel fazla mı çalıştırılmaktadır?

    Teşekkürler.

    1. Merhaba. 08:00-17:30 arasında 9 buçuk saatlik bir zaman dilimi vardır. Eğer gün içerisinde ara dinlenmesi yarım saatten çok veriliyorsa, işçiler hafta içi 45 saati dolduramıyor demektir. Buna göre değerlendirmeniz gerekir.

      1. Mustafa Bey merhaba. Sabah 08:00 akşam 17:00 sözde çalışıyoruz. İşe genelde 15 dk önce başlıyoruz, Çıkışlarda servislerle yapılıyor 17 30 da hareket ediyor. 08:00 17:00 arasında sadece 45 dakika mola yapıyoruz, dava açsak geriye dayalı hakkımızı alabilirmiyiz. Şimdi ise 1+1 sisteme geçildi 07:45 işe başlama 21:30 Servis hareket saati. Bu sistemde de toplam 1 saat mola veriliyor normalmi mola saati. Dava ile hak aramak istiyoruz ne yapmamız gerekiyor. Ayrıca bayramlarda izin veriliyor, haftalık izinden sayıyorlar.

        1. Tarık bey ne yapmak istiyorsunuz? Dava açıp ödenmeyen alacaklarınızı almak mı yoksa haklı fesih yapıp hakkınızı aramak mı?

        1. Kürşat bey, haftalık 45 saatin üzerinin fazla mesai ücreti olarak ödenmesi gerekir.

    2. Merhaba Fazla çalışma ile ilgili bnimde sormak istediğim birşey var Sabah 08.00-16.00 çalışma saatleri olup Haftasonu da 08.00-14.00 saatleri olan firmalar var fazla çalışma yapmış olmuyorlar mı?

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu