SGK

Gözlük reçetesi kaç gün geçerlidir?

Doktora gözlük ya da lens yazdıran ve cam ya da çerçeve alma hakkı olan bir vatandaş, bir optiğe başvurarak gözlüğünü alabilir. Ancak bunun için belirlenmiş bir süre vardır. Peki gözlük reçetesi kaç gün geçerlidir?

Gözlük hakkı

Genel olarak gözlük hakkı konusunda bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. Böylece gözlük hakkının yenilenme süresini, ödenecek olan devlet katkısı tutarlarını ya da lens alma şartlarını öğrenebilirsiniz:

mustafabaysal.com/gozluk-cercevesi-ve-cami-yenileme-suresi-ve-sorgulama

mustafabaysal.com/gozluk-cerceve-ve-cam-hakki-kac-liradir

mustafabaysal.com/devlet-lens-ucretini-karsiliyor-mu

Gözlük hangi hastanede yazılabilir?

Gözlük, SGK ile anlaşması olan herhangi bir sağlık kuruluşunda yazılabilir. Önemli olan yazan kişinin göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı bir doktor ya da bu dalda ihtisas yapan bir asistan hekim olmasıdır.

Acil polikliniklerinde yazılan gözlük cam ve çerçeve bedelleri, kim yazmış olursa olsun karşılanmamaktadır.

Lensler ise sadece eğitim ve araştırma hastaneleri ya da üniversite hastanelerinden yazılırsa, SGK tarafından ödenmektedir.

Gözlük nereden alınır?

Devlet tarafından verilen destekten faydalanmak isteyen kişi, gözlüğünün cam ve çerçevesini 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun hükümlerine uygun olarak faaliyetlerini sürdüren ve Kurumla görmeye yardımcı tıbbi malzeme sözleşmesi imzalayan optisyenlerden almalıdır.

elle tutulan siyah çerçeveli numaralı gözlük

Gözlük ve lens reçetesi geçerlilik süresi

Reçeteler artık istisnalar hariç olmak üzere, e-reçete olarak düzenlenmektedir. Ancak ister manuel reçete yazılmış olsun, isterse de e-reçete düzenlenmiş olsun, bu reçetenin bir geçerlilik süresi vardır.

SGK tarafından çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliğinin 3.3.3 maddesinde açıkça ifade edildiği üzere, reçetenin ya da raporun düzenlendiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde yapılacak müracaatlar optisyenlerce kabul edilecektir.

Bunu bir örnekle daha anlaşılır hale getirelim. Vatandaşın reçetesi 05/02/2019 tarihinde düzenlenmiş olsun. 05/02/2019 tarihi de dahil olmak üzere 10 iş günü saymamız gerekir.

O halde tek tek sayarsak;

  • Gün 05/02/2019 Salı
  • Gün 06/02/2019 Çarşamba
  • Gün 07/02/2019 Perşembe
  • Gün 08/02/2019 Cuma
  • Gün 11/02/2019 Pazartesi
  • Gün 12/02/2019 Salı
  • Gün 13/02/2019 Çarşamba
  • Gün 14/02/2019 Perşembe
  • Gün 15/02/2019 Cuma
  • Gün 18/02/2019 Pazartesi

Gördüğünüz üzere cumartesi-pazar günleri hesaba dahil edilmemektedir. Bu reçete ile en son 18/02/2019 tarihinde, devlet destekli olarak gözlük alınabilir.

yakın çekim doktor önlüğü

SONUÇ

Gözlük ve lens reçetelerinin geçerlilik süresi 10 iş günüdür. Bunun anlamı; reçete düzenlendikten sonra 10 iş günü içinde optisyene başvurulmazsa, artık cam ve çerçeve için ya da lens için devlet desteğinden yararlanılamayacağıdır.

10 iş günlük sürenin reçetenin düzenlendiği gün işlemeye başladığını ve bu süreye cumartesi-pazar günleri ile resmî tatil ya da bayram günlerinin dahil olmadığını da hatırlatmak isterim.

Devlet tarafından karşılanan cam ve çerçeve bedellerini öğrenmek için şu yazımıza göz atabilirsiniz:

mustafabaysal.com/gozluk-cerceve-ve-cam-hakki-kac-liradir

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu