SGK

Geriye dönük sigorta nasıl kazanılır? SSK borçlanması nasıl yapılır?

Çalışma hayatında yaşanan en büyük sorunlardan birisi, çalışırken yapılmayan sigortalara, özellikle emeklilik dönemi yaklaştıkça ihtiyaç duyulmasıdır. Bu durumda akıllara hemen bazı sorular gelir: İşveren SGK’ya bildirimde bulunup geriye dönük sigorta girişi yapabilir mi?

Ya da çalışan nasıl geriye dönük borçlanma yaparak prim gün sayısını artırabilir? Geriye dönük sigorta ve borçlanma işlemleri nasıl yapılır?

Sigorta prim sayısının önemi

Sigorta prim sayısı, emekliliğe esas verilerden birisidir. Ülkemiz uygulamasında emeklilik için genelde 3 şartın sağlanması gerekir. Bunlar; yaş, sigortalılık süresi ve prim gün sayısıdır. Hal böyle olunca bazen yaşını dolduran ya da sigortalılık süresini sağlayan bir çalışan, prim sayısı yeterli olduğu için emekli olmayabilmektedir.

Bu yazıda iki farkı senaryoya göre sonuçları ortaya koyacağız. İlkinde; işçisinin sigortasını yapmadan onu çalıştıran işverenin, seneler sonra SGK’ya başvurarak bu sigorta primlerini yatırıp yatıramayacağına bakacağız. Böylece, işçinin prim sayısını artırması mümkün olur mu?

İkinci senaryoda ise, prim gün sayısı eksik olan çalışanın, hangi haklardan faydalanarak geriye dönük borçlanma yapabileceğine göz atacağız. Bu senaryoda, SGK’nın tanıdığı haktan yararlanan çalışan, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeme yaparak, geriye dönük prim gün sayısını artırabilmektedir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Geriye dönük işe giriş bildirgesi nasıl verilir?

Diyelim ki işçi, işyerinde sigortasız olarak 6 ay çalıştı ve işten ayrıldı. Aradan 2 sene geçti ve işveren işçisine haksızlık yaptığını anladı. Böylece SGK’ya bir beyanda bulunarak işçinin 6 aylık bu sigorta primini yatırmak istiyor. Bu mümkün müdür?

“Neden olmasın?” dediğinizi duyar gibiyim. Öyle ya, işçi zaten mağdur olmuş ve bu mağduriyetinin giderilmesi mümkün. SGK üstelik prim tahsilatı da yapacağı böyle bir beyanı neden kabul etmesin?

Geriye dönük sigorta primi ödenebilir mi?

Peki ama, böyle bir süreci art niyetli olarak kullanabilecek kişilerin olduğunu düşündünüz mü? Prim gün sayısının dolmasına sadece 360 günü kalan ve bu süreyi beklemek istemeyen bir işçinin, bir işverenden rica ederek beyanda bulunmasını istemesi de elbette mümkün.

Yukarıdaki kanaatte olan SGK da bu konuda tedbirini almış durumdadır ve işverenin yıllar öncesine dayanan bu tür beyanlarını dikkate almamaktadır.

sgk hizmet borçlanması

Sigortasız çalışan işçi ne yapabilir?

Yukarıdakine benzer sıkıntı yaşayan bir işçinin yapabileceği tek şey, hizmet tespit davası açmak ve bildirilmemiş sigorta primlerinin bildirilmesini sağlamaktır. Ancak bu dava da bazı özelliklere sahiptir ve her zaman açılamamaktadır.

Bazı hallerde devreye 5 yıllık hak düşürücü süre girer ve davanın açılması mümkün olmaz. Ama dava açılabilirse ve kazanılırsa, çalışanın hem sigorta prim sayısı artar hem de bazı durumlarda, sigorta ilk giriş tarihi geriye doğru gidebilir.

Hizmet tespit davasının nasıl açılabileceğini daha önce açıklamıştık: https://mustafabaysal.com/sigorta-hizmet-tespit-davasinda-hak-dusurucu-sureler/

Geriye dönük sigorta borçlanması yolları

Sigorta prim gün sayısını artırmak isteyen bir çalışan için, yukarıda belirttiğimiz hizmet tespit davası dışında başvurulabilecek bir diğer yol da geriye dönük borçlanmadır.

Ancak bu borçlanma sadece 3 alanda yapılabilmektedir ve ağır şartlara sahiptir. Bu alanlar; askerlik nedeniyle borçlanma, yurtdışı hizmet borçlanması ve doğum borçlanmasıdır.

Bu üç borçlanma türüne ilişkin esasları daha önce yazmıştık. Sadece kadınlara yönelik bir hak olan doğum borçlanmasının şartlarını buradan görüntüleyebilirsiniz: https://mustafabaysal.com/dogum-borclanmasi-nedir-ve-sartlari-nelerdir/

Sadece erkeklere tanınan bir hak olan askerlik borçlanması hakkında bilgi sahibi olmak için bu yazıya göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/askerlik-borclanmasi-nedir-ve-nasil-yapilir/

Hem erkek hem de kadın çalışanlar için geriye dönük prim ödeme imkânı sağlayan yurtdışı borçlanmasını açıkladığımız yazıya ise buradan ulaşabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/yurtdisi-hizmet-borclanmasi-hakkinda-her-sey/

hizmet borçlanması

Hizmet ihyası ile geriye dönük sigorta kazanılması

Geriye dönük sigorta primi kazanmanın dava ve hizmet borçlanması dışında üçüncü ve son yolu da hizmet ihyasıdır.

İstisnai bir uygulama olan hizmet ihyası ile; toptan ödeme şeklinde ödenen primleri geri alan kişinin bunları tekrar ödeyerek hizmetlerini ihya etmesi mümkündür. Benzer şekilde; bazen de prim borcunu ödemediği için bağ-kur’lunun hizmeti silinmektedir ve çıkarılan bir kanunla bu primleri ödeyerek hizmetini canlandırılması mümkün kılınmaktadır.

sgk borçlanma

SONUÇ

Emeklilik için hesaplar yapıyorsanız ve prim gününüzün eksik olduğunu görüyorsanız, prim gün sayınızı artırmak istemeniz normaldir. Ancak bu hiç de kolay değildir.

Bir işveren tarafından yıllar önce sigortasız çalıştırılmış olsanız ya da sigortanız yıllarca eksik bildirilmiş olsa ve işverenle görüşüp onu ikna etseniz bile, işverenin geriye dönük sigortanızı bildirmesi mümkün değildir.

Bu tür beyanları SGK kabul etmemektedir. Sigortasız çalıştırıldığınız bu dönemlerin prim olarak eklenmesi için tek yol, hizmet tespit davası açmanızdır.

Dava dışında, geçmişe dönük sigorta primi kazanmanın ikinci yolu borçlanma yapmaktır. Fakat çalışan, dilediği zaman geriye dönük borçlanma yapma hakkına sahip değildir.

Bu tür borçlanma ancak askerlik, doğum ve yurtdışı çalışması nedeniyle yapılabilmektedir ve şartları tutan bir çalışan geriye dönük borçlanıp prim tutarlarını da ödediğinde, fazladan prim gün sayısı kazanabilmektedir.

Hangi sebeple olursa olsun, prim gününüz eksikse ve geriye dönük ödeme yaparak ya da bildirimde bulunarak artırma çabasındaysanız, kendinizi çok yormamanızı öneririm. Çünkü yukarıda da belirttiğim 3 hal dışında, ne yazık ki, geriye dönük prim kazanmak mümkün değildir.

Bu yazıyı okuyan ziyaretçimizin yaşı henüz genç ise ona şöyle bir nasihatte bulunmak isterim. İster siz talep etmiş olun, ister işveren zorlamış olsun; lütfen sigortasız çalışmayın. Bunun olumsuz sonuçlarını hemen hissetmeseniz bile, çalışmaktan yorulduğunuz ve emekli olmayı düşüneceğiniz yaşlarda çok pişman olacağınızı ama geri dönüşün de çok zor olacağını hatırlatmak isterim.

Hizmet borçlanması ile ilgili sık sorulan sorular:

SGK hizmet borçlanması 2023’te ne kadar?

2023 yılı için hizmet borçlanması alt limiti günlük 106,75 TL olup en yüksek miktar ise günlük 800,63 TL’dir.

En fazla kaç gün borçlanılabilir?

Askerlik borçlanmasında en çok askerlik görev süresi kadar, doğum borçlanmasında her bir doğumda en çok 720 güne kadar ve yurtdışı borçlanmada yurtdışı çalışma süreleri kadar borçlanılabilir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 Yorum

  1. Mustafa bey merhaba,

    1998 yılından KKTC’de 1,5 yıl bir firmada part-time çalıştım. ve 2000 yılı nisan ayında ayrılıp Türkiye’ye dönüş yaptım. Firma’da tarafıma ilgili tarihler arasında şirketinde çalıştığıma dair bir yazı vermişti, antetli kağıdına yazılmış olarak. EYT için hizmet birleştirmesi yapmak istediğimde KKTC de sigorta girişimin olmadığını öğrendim, firma o dönem sigorta girişimi yapmamış, elimde firmanın vermiş olduğu yazı mevcut ayrıca firma ile de irtibata geçtiğimde kendileri de, o dönemki muhasebe biriminden kaynaklı durum olduğunu, yapılacak bir şey olması durumunda yardımcı olmak istediklerini ilettiler. geriye dönük giriş için bir işlem yapam şansım olur mu.

  2. Merhabalar ben 99 aralık ayının 3 ünde 27 günlük sigortam yatırılmış sadece ama 98 de işe başladım kesintisiz devam ettim aynı işyerinde yazıyı yanlış anlamadıysam dava açabilirim değilmi

  3. Merhaba ben 1999. 23 Eylül işe giriş tarihli mağdurlardan biriyim. Geriye dönük hizmet tespit davası açabilir miyim. Normalde 23.08.1999 işe başlama tarihim tarihim .

  4. Merhaba hocam 1999 Haziran ayinda babamın işyerinde ise başladım 1999 Eylül ayında tekrar okul dönüş yaptım 2000 Haziran ayında okul bıraktım abim babam devam ettik sigorta giriş 2003 yapılmış askere giderken 3 ay ödenmiş bu zamana kadar aynı yerde babamın işyerinde çalışmaya devam ediyorum prim aralıksız ödenmiş şimdi benim yapmam gereken nedir babama soruyorum neden yapmadık ben muhasebe söyledim o yapmamış takip etmedik diyor kulak arkası yaptık diyor bu konuya abim şahit ve komşularım buna şahit benim yapmam gerek nedir aynı işyerinde devam etmekteyim babamla çalışmaya küçük bir esnafıs

  5. Merhaba 02 09 1980 doğumluyum 20 06 1998 yılında zorunlu tarim bagkuru primlerini sgk başlangıç olarak kabul etmiyo gerekçesi bagkulularin 18 yasindan önce bagkulu olmazmış peki neden pirim kesintisini aldınız diyorum onu alırmış tmm o zaman 18 yaşını doldurduğum tarihten yani 3 ay sonrasına başlatın diyorum onuda kabul etmiyo ama aynı usulü sgk da kişinin 18 ni girdiği günden sayabiliyor hocam sizden ricam benim gibi çok fazla mağdur var nasıl bir yol izlemeliyim

  6. öncelikle merhaba bizleri doğru yönlendirdiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim. ben 99 depreminden önce evraklarımı hazırlayıp firmaya teslim ettim. o dönem sigorta girişi yapılmamış merkezi Adapazarı ben ise Denizli şubesinde çalışmıştım. malum deprem olunca firma merkez yıkıldı ve daha sonra da burayı kapattılar. elimde firmanın adının da yazdığı resimler mevcut . 5 sene süre konusunu okudum fakat bizim deprem mağduru olduğumuz için evraklarıda göndermiştim. bunun için nasıl bir yol izlemem lazım. 8 ay gibi bir süre çalıştım.

    1. Merhaba, hak düşürücü süre sizin için de aynen geçerli. Keşke ekstra bir şeyler söyleyebilsem; fakat ne gerekiyorsa yazımda zaten izah ettim.

  7. Merhaba ben 1980 dogum luyum 1996 ve 2000 arası bir özel şirkette çalıştım malisef bu zaman zarfında hiç sigorta girişim olmadı şuan mevcut sigorta pirimim 6400 gün ben geriye dönük hizmet tespit davası açabilirmiyim şirket hala aktif çalışmakta oyıl zarfında sigortalı çalışan şahitlerim var ne yapabilirim

    1. Merhaba, şu yazımdaki hak düşürücü süre konusunu dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

      1. S.a 1995ile 1997yılları arasında amcamın yanında çalıştım ve 1997 yılında askere gittim.amcam bu süreler içerisinde bana hiç ssk yapmamış.iki kişi çalışıyorduk işyerinde,diğer arkadaşın ssk sını yapmış, benimkini ödememiş. Yapabileceğim bişey varmı.

  8. Merhabalar bugün doğum borçlanması yatırdım hala 300gün eksiğim var 1984 giriş 68 doğumlu bir kadınım 2sene sigortam olmadı patronum vefat etti3ay önce şahitlerim var nasıl bir yol izlemeliyim cevaplarsanız çok sevinirim

    1. Merhaba, sigortanızın yatırılmadığı bu işten ne zaman ayrıldınız? 5 sene olmadıysa hizmet tespit davası açarak hakkınızı arayabilirsiniz.

    2. 8sene aynı işte çalıştım son 5sene sigortalı oldum işveren 3ay önce vefat edince ortada kaldım ne yapmalıyım şirket muhasebecisinde evraklarım bordrollarım var nasıl bir yol izlemeliyim sgk dilekçesi nasıl olur

  9. Benim 2 yıllık çalışma hayatımda yatan 700 küsür gün primim yatmıştır onu bana başvursam ödermi SSK benim adıma yatırılmış bir para emekliliğimi bir katkı sağlamayacak ama benden kesilen bir para iade edilirmi

  10. Hocam iyi güzel de herkes kazanılmış haktan bahsediyor,kimse durduk yere Sigortasız çalışmak istemez herkes evine ekmek götürme derdinde eskiden bu tür işler çok sık oluyordu,hatta yeni bir iş yerine başladığımız zaman 3 aylık deneme süresi falan filan diye işçiyi çalıştırıp sonra patronların işine gelirse Sigorta yapılıyor işine gelmezse yapmıyorlardı!Şuan bile bunu yapan çok işveren var özellikle küçük çaplı iş yerlerinde binlerce belki daha fazla sigortasız işç, çalışıyor bu yanlızca işçinin suçu mu?Devletin denetim mekanizması görevini tam olarak yapsa buna kim cesaret edebilir?burada en çok mağdur olan yine işçiler şikayet etsek ertesi gün işimize son veriliyor hadi işten kovuldun başka bir yere iş için gittiğimizde hakkımızda kötü referans verilip çalışmamız engelleniyor gariban işçi ne yapacak???çalışan mağdur olan hayatta şahitleri hayatta ise 5 yıllık hak düşürücü zaman aşımı saçmalık değil mi?

      1. Keşke sizin gibi başkaları da bu kadar cesur olsa,sonuçta biz haybeden bir hak istemiyoruz!aklen mantıken benden 3-4 yaş küçük birisi nasıl olur da benden 2-3 yıl önce çalışmaya başlar?yada ben 23-24 yaşıma kadar hiçbir işte çalışmamış olabilirim?hadi küçük işletmelerde hakkımız gasp edildi,fakat devletin bir kurumu olan koskoca Orman işletmesi dahi 96 yılındaki çalışmamızı kayıt altına almamış!bu haksızlık adaletsizlik değil mi?aynı yaşta olduğumuz hatta bizden 2-3 yaş küçük olanlar EYT kapsamında emekli olurken biz fazladan 15 yıl çalışıp 60 yaşı bekleyeceğiz!ve bunun adına ADALET diyorlar.!!! Saygılar..

  11. Merhaba Mustafa bey 01/10/1995 girişli olduğum işyerinden askerlik hizmetimin gelmesi ile işi bırakıp askere gittim askerlik hizmetimi tamamlayıp geldikten sonra tekrar aynı işyerinde 01/05/2001 tarihine kadar çalıştım fakat primlerim yatmamış. Şuan yaş şartının da kalkmasıyla emekli olmam gerekirken prim eksikliği yüzünden emekli olamıyorum 1100 gün eksiğim var bu eksikliği nasıl giderebilirim.

  12. Öncelikle vereceğiniz bilgi için teşekkür ederim
    7 yıl önce bazı nedenlerden ötürü
    kendi isteğimle iş akdime son verdim bir süre sonra sgk mı geri başlatın dedim fakat baslatmadilar halen aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyorum ne yapmalıyım? dava açsam bu yılları geri kazanabilirmiyim? Her türlü resmi ispat belgem elimde mevcut,

    1. Merhaba, elbette şansınızı deneyebilirsiniz. Teknik olarak dava açmanızın önünde bir engel yok, bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim.

  13. hocam 29.12.2001 sgk girişim var lakin 23.02.1999 da askere gittim.
    bu EYT den nasil faydalanabilirim.
    lutfen aydınlatın beni.
    teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Hesabı siz de yapabilirsiniz. İlk sigorta girişinizden geriye doğru askerlik gününüz kadar gittiğinizde, 08/09/1999 öncesine ulaşmanız gerekir. Ayrıca her ihtimale karşın, yasanın çıkmasını beklemenizi öneririm.

  14. cinayet davalarında da zaman aşımını 5 yıl yapsak olmaz mı mustafa bey milyonlarca insanın hakkını gasp etmiş bu ekmeksiz işyerleri milleti yaşarken öldürmüş.Bu sosyal güvenlik o yıllarda denetleme yapmadığı için 1999 öncesi millet kayıt dışı çalışıyordu dijital sistem yoktu o yıllarda ne belgesinden bahsediyorsunuz anlaşılmadı.Şahit hemşerim en büyük delildir. değilmdidir yoksa

  15. Merhaba ben 1998 yılında çalışdıgım şirkete 2002 yılında sigortalı gösterildim geriye dönük olarak 1998 yılına giriş yaptırmak istiyorum fakat şirket kapandı bunu şirket içinde çekindigim birkaç fotografla ispatlaya bilirmiyim. Teşekkür ederim

  16. Merhaba iyi çalışmalar.. 01.10.1998 staj girişim var 06.10.2001 de 1 doğumum var uzun vadede işe giriş 14.06.2002 dir. Doğum borçlanması yapma hakkım var mı? İşe giriş tarihimi geriye çekermi?
    Teşekkür ederim

  17. Merhaba 1mart 2000 yılında işe girdim ancak prim ödenmemiş. SGK gidip bilgi aldım o yılda ise giriş bildirimi gönderilmiş.bildirimde işe başlama tarihi 1mart 2000 ise giriş bildirimin evrak tarihi 2 mart.arasturilmasi için Muğla il SGK dilekçe verdim ayrıca aynı dönem birlikte çalıştığım sigortalı arkadaşı mahkemede şahit olarak göstercem bu durum mahkemece olumlu sonuç verirmi sizce ayrıca zaman aşımı sorunu yok sanirimyazınızı okudum.tesekurler

    1. Merhaba. Bahsettiğiniz kadarıyla söyleyebilirim ki; evet hak düşürücü süreye takılmamanız gerekir. Ayrıca belki SGK da kendiliğinden geriye dönük girişinizi yapabilir. Bunun için SGK’dan talepte bulunduysanız cevabını bekleyin ve ona göre hareket edin. SGK’dan böyle bir talebiniz olmadıysa da bir an önce talepte bulunmanızı tavsiye ederim.

  18. Merhabalar.1971 doğumluyum.1991-92 yıllarında çalıştığım iş yeri sigortamı başlatmamış.2009 da sigortam başladı ve hala çalışıyorum.Geçmişe dönük sigorta girişim mümkünmü.saygılar

  19. Selâmlar
    Merhaba
    İşe ilk giriş tarihim 16.03.1998.
    SGK dökümüne baktıgımda ise muhtemelen o yıllarda sgk ‘dan cezai işlem uygulanmıştı iş yerime
    Ve prim ödeme sgk dökümünde 01.01.1998 gözükmekte ben burada ne yapmalıyım?
    Emeklilik Yasası Çıktıgında Ocak ayı itibariyle işlem görmem için müracaat mı edip işe giriş tarihimi geriye aldırayım.
    Arz – teşekkür ederim.
    Saygılarımla

    1. Bülent bey merhaba, SGK’ya başvurup işe giriş tarihini geri aldırmak gibi bir usul ne yazık ki yok. İşe giriş tarihiniz sistemde ne görünüyorsa o kabul edilir. Siz daha önceki bir tarih olması gerektiğini düşünüyorsanız yapmanız gereken SGK’ya yazılı olarak başvurmak ve red cevabı alırsanız -ki büyük ihtimalle alırsınız- hizmet tespit davası açmaktır.

      1. Sayın BAYSAL
        Zarif mütevazi nezaket düşünce naifliginize tüm içtenligimle kifayetsiz minattarım.
        Geri dönüşünüzün çok hızlı ve tevazu içeren cümlelerle olmasıyla onur duydum ve mutlu oldum dünya da hâlâ iyi insanların olmasını bilmek umut veren bir lütuf.
        Dilerim ki yüksek bir muvaffakiyetle liyakatınız size arz edilir.
        Hasaten Müteşekkirim..
        Saygılarımla

  20. Merhaba. 1997 Eylülde bir bankada staja başladım. Giriş de bu tatihte sgk ya bildirildi. Fakat ben bankada çalışmaya haziran ayında başladım. Yani giriş bildiriminden 3 ay önce. Ve bankada tam zamanlı çalıştım. Geriye dönük bir hak talep edebilirmiyim.

  21. 09.02.1971 doğumlu kadın
    18.08.1995 te 4/ A özel sektörde 3 aylık bir çalışmam var
    12.12.1996 da 4/C memuriyete başladım ve halen çalışıyorum. emeklilik yaşım e-devlette 4/A’ya göre 52 ,4/C’ye göre 53 görünüyor. çalıştığım kurum 53 diyor ,muhasebecimiz 52 diyor. ne yapmalıyım?

  22. Ben hasan çelik 1988 de diyelerde işe başladım iş veren çıraklık okuluna gönderdi ssk girişim 1988 ama ilk prim 1995 te yatmış ben geriye dönük sadece skk giriş 1988 e çekebilirmiyim iş vereni mahkemeye versem veya nasıl bir yol izlemem lazım prim istemiyorum ssk girişi öne çekebilirmiyim

    1. Merhaba, hizmet tespit davası açmalısınız. O tarihlerde çalıştığınızı kanıtlarsanız elbet ki ssk girişiniz mahkeme kararı ile düzeltilir ve hak kaybınız ortadan kalkar. (Kanıtlama önemli)

  23. Selam. Amcam oğlu bir hafta önce vefat etti. Eşinin ölüm aylığı alması icin sgk ya gittik. Sgk da ölüm aylığı icin bağ-kur dan sonra sigorta girişi olması gerekir dedi. Acaba ne yapmak lazım bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Başınız sağ olsun; ancak böyle konularda en doğru bilgiyi yine SGK’dan alabilirsiniz. Buradan yapılacak her yorum farazi olacaktır.

  24. İyi günler ben sigortasız olarak bir işyerinde çalışıyordum iş kazası geçirdim ve sigortasızdım hastanede de sigortamın olmadığıda görülüyordu 18 eylül günü kaza geçirdim ama iş yerim kazadan 2 gün sonra sigortamı yapmış ama 14 eylüle sigortalı olarak göstermiş geriye dönük yapmışlar yardımcı olabilir misiniz?

      1. iş yerim geriye dönük sigorta yapmış kaza anında kendilerini korumak için yapmışlar iş kazası davamda koz olarak kullanacaktım bunu nasıl ortaya çıkarabilirim?

  25. kolay gelsin
    benim haziran 1999 tarihinde inşaatta çalıştım 4 5 ay kadar bunu inşaat sigortası olarak gösterildi ve diğer yılın yani ocak 2000 tarihi olarak ödendi bu durum yüzünden hem sanırım 65 yaşında emekli olacağım bunu geriye dönük düzeltme yapmak istememde kanıt bulamıyorum hiçbir şekilde sadece ev alımı olarak bir fatura var oda sanırım geçerli değil acaba muhasebeci zaman aşımı diyor iş yeri sahibi dosya elimde yok diyor ben bunu nasıl kanıtlarım dava dediler ama 2000 de başka bir ildeyim ve başka bir firma ile çalışıyorum bunu il dışında olduğumu mu göstermem gerek o dönemde çalışanları gösterdim fakat sgk kanıt olmadan düzeltme yapılamaz yada dava açığ itiraz ederek kanıt dedi işin içinden çıkamıyorum o dönemde göz kontrolü için doktorada başvurdum fakat nasıl kanıtlayacağım elimde evrak yok işyeri sahibindede yok düzeltme istesemde düzeltmiyecekmiyim 1999 haziranda 1 gün bile ödesene 57 emeklilik şimdi 2000 ocak gösterince 65 emeklilik ne yapmam lazım evrak yok ise kanıtım yok dava açsam elimde patlar sanırım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  26. Merhaba 6 ay evvel ise girdim icralik borclarim sebebiyle sgorta yaptiramadim 7inci ayda sgortam başladı ve arkadaşım g3cmise dönük sigortam olmadığı için beni şikayet edecekmiş ne yapmalıyım kanunen ne yapabilirim

  27. Merhaba 1999 haziran ayında iş başı yaptım ama 18/01 /2000 de ilk işe giriş tarihi göstermişler 2002 de pirim yatmaya başlamış bunu geriye dönük duzeltile bilirmi. Aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum yardımcı olurmusunuz

  28. 1981 yılında çalışılan iş yerinde sigorta bilgileri yanlış girildiği için 1 sene başka birinin sigortası yatırıllmış baba ismini hatalı girdikleri için şimdi avukat tutmadan dava açılır mı açılırsa kazanma imkanı nedir? elimizde dökümanalrımız o zaman yazılmış dilekçe ve sgk dan gelen red cevapları ve sigorta sicil numarası vs mevcut fakat iş yeri kapanmış durumda 1 senemizi nasıl kurtarabiliriz yardımcı olusanız çok seviriniz.

    1. Merhaba. Evrak vb. görmeden yorum yapmamız doğru olmaz. Bir avukatla görüşerek bilgi almanızı öneririm.

Başa dön tuşu