Gece mesaisi ücreti nedir?
Aslında bu soruyu biraz değiştirmek gerekir: Gece mesaisi ücreti var mıdır? Gece dönemi İş Kanununda özel olarak tanımlanmış ve bu zaman diliminde yapılan çalışmalara ilişkin bir takım kurallar koyulmuştur. Peki gece mesaisi ücreti var mıdır?
İş kanununda gece dönemi
İş kanunu geceyi saat 20:00 ile 06:00 arasında geçen süre olarak tanımlamıştır. Bu aralıkta yapılan çalışmalar da gece çalışması olarak kabul edilmiştir. Hatta işçinin çalışmasının bir kısmı gündüze ve bir kısmı da geceye denk gelse; iki zaman diliminde geçirilen süreye bakılır ve eğer işçinin çalışmasının yarısından çoğu gece döneminde geçirilmişse, bu çalışma gece çalışması olarak adlandırılır.
Gece mesai ücreti nedir?
Aslında gece mesai için mevzuatta belirlenmiş ayrıca bir ücret yoktur. İşçinin ücreti günlük ya da aylık olarak belirlenebilir ve işçinin tüm alacaklarının hesabında bu ücret esas alınır. İşçiler için özel olarak gece ücreti ya da gündüz ücreti belirlenmemiştir. O halde gece mesaisi ücreti kavramıyla neden karşılaşıyoruz?
Gece döneminde yapılan fazla mesai
Gece dönemine has bir ücret olmadığını söylemiştim. Ama gece yapılan çalışmanın karşılığında fazla mesai ücreti alınması mümkündür. Bilindiği üzere fazla mesai haftalık hesaplanır. İşçinin bir haftalık çalışma süresi toplanır ve 45 saati aşarsa işçiye fazla çalışma ücreti ödenir.
İşte gece döneminde işçinin 7,5 saatten fazla çalıştırılması yasaklandığı için, buna rağmen işçi 7,5 saatten fazla çalıştırılırsa ona fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir; hem de haftalık çalışma süresine bakılmadan.
Ancak bunun da üç istisnası vardır. Özel güvenlik görevlileri, sağlık hizmeti çalışanları ve turizm hizmeti çalışanları bu kuraldan yararlanamaz. Yani bu üç grup hariç diğer işçiler için gece döneminde 7,5 saatten çok çalışılan saatler için fazla mesai alma hakkı vardır.
SONUÇ
Gece mesaisi ücreti diye bir şey yoktur. Yani işçinin gündüz çalışma saatleri farklı, gece çalışma saatleri farklı ücretlerle hesaplanmaz. Tamamının ücreti aynıdır. Ancak turizm, sağlık ve özel güvenlik hizmetlerinde çalışanlar hariç olmak üzere diğer işçiler için önemli bir kural vardır.
Bu diğer işçiler gece 7,5 saatten fazla çalıştırılamazlar. Böyle olunca da, buna rağmen çalıştırılırlarsa da 7,5 saatin üzerindeki her çalışmaları için fazla mesai ücreti alırlar. İşte kamuoyunda gece mesai ücreti olarak bilinen şey aslında, gece döneminde 7,5 saatin üzerinde yapılan çalışmaların karşılığında alınan fazla mesai ücretlerinden ibarettir.
Bir başka deyişle; gece 7,5 saat ve altında çalışan bir işçi açısından gündüz çalışmak ile gece çalışmak arasında parasal bir fark bulunmamaktadır.
Merhaba ben 2 gündüz 2 gece 2 tatil şeklinde çalışıyorum gece vardiyasında 20:15-08-15 çalışıyorum ve 7,5 saatten fazla çalışıyorum ve işyeri fazla çalıştığım için hiç mesai vermedi şikayet edebilir miyim özel sektörde çalışmaktayım
Merhaba, fazla mesai ücretiniz ödenmiyorsa elbette şikayet etme hakkınız vardır. Şu yazıma göz atabilirsiniz: Ödenmeyen fazla mesai ücretleriniz için şikayette bulunmayın!
Mustafa bey merhaba, ben 1 senden fazladır gece 24:00 ile sabah 08:00 arası çalışıyorum. Güvenlik görevlisiyim ve başka güvenlik yok benim çalıştığım yerde, gündüz boş,sadece gece güvenlik görevlisi olarak anlaştık ama bir senedir izin bile kullanmadım. İlk işe başladığımda, çalıştığım yere güvenlik izni çıkartmak için 3 ay kadar danışma çalıştırıldım ve sonra 03 kodu ile girdi çıktı yaparak güvenlik görevlisi olarak SGK da düzeltmişler. Birde brüt üzerinden anlaşma olduğu için yaptığım mesailerden kazandığım para vergi dilimine girdiği için bir dünya kesinti oluyor. Ne yapmalıyım bu konuda. Çıkmak istemiyorum şu an için, ama her hangi bir sorun olduğunda haklarım nelerdir bilmek istiyorum. Saygılar…
Merhaba, sorunuz o kadar genel ki; benim size somut bir şey söylemem mümkün değil. Şu yazım başta olmak üzere, sitedeki ilgili yazıları incelemenizi tavsiye ederim: 14 maddede işverenin haklı nedenle fesih sebepleri
Merhaba mustafa bey normalde 3 vardia calisiyoruz ama biri işe gelmeyince 20:00 da iş başı yapıyoruz sabah 08:00 da is birakiyoruz is veren bizi akşam 20:00 ile 00:00 arasini ve gece 00:00 ile 08:00 arasını gun atladığı icin ayrı tutuyor imza puantajina 00:00-08:00 20:00-00:00 olarak yaziyor günlük calismayi 11.5 saat gösteriyor gunde 4 saat fazla calisma gosterip 4×1.5 tan 6 saat mesai veriyor normalde boyle mi olması gerekiyor birde gece calismasinda belli saatler arasinda 7.5 saati gecince fazla mesai ucreti 1.5 katimi yoksa 2 kati mi olarak hesaplaniyor.
Merhaba, günün saatine göre fazla mesai ücretinin oranı değişmez. Ayrıca işverenin hesaplaması hepten hatalı, fazla mesai hesabı günlük ya da aylık değil, haftalık yapılır: Fazla mesai aylık hesaplanabilir mi?
gece 21.45 is basi yapiyorum sabah 7.30 isi birakiyoruz ve 8 aydir gece calisiyoruz 3 senem doldu gece fazla mesai parasini verilmiyor isten cikmak istiyorum tazminat da verilmiyor bi hak dalep ede bilirmiyim
Merhaba, özel güvenlik görevlisi olarak bir kurumda çalışıyorum. Gece mesaisi hakkımız yok. Ancak toplu sözleşmede;
Gece Çalışması ve Ücreti
”MADDE – 31
Gece Saat 20.00’da başlayarak saat 06.00’ya kadar süren 10 saatlik gün dönemidir.
Gece çalışmaları için ödenecek ücret, normal çalışma ücretinin %25 fazlasıdır. ” Yazıyor. Güvenliğin sizin yazınıza konu istisnadan dolayı yararlanamayacağı söyleniyor. Ben ise güvenlik hariç diye bir ibare olmadığı için bu TİS maddesinin bizi kapsadığını iddia ediyorum. Sizin bu konudaki görüşünz nedir.
sizin bilgi kaynağınızda bir hata var yalan yada yanlış haber yapmışsınız
işçinin gece ücreti farklı vardır
ve bu farkı alıyorlar bilip bilmeden böyle yazılar paylaşmayın lütfen
Merhaba, böyle yorumları özellikle yayınlıyorum ki herkes görsün. Lütfen tekrar yorum yazın ve olduğunu iddia ettiğiniz bu farkın yasal dayanağını bize söyleyin. Söyleyin ki bizler de öğrenelim. Buna benzer yorumları gördüğümde “İyi ki insanların bilgi alabileceği bir web sitem var” diye mutlu oluyorum; yoksa sizin gibiler forumlarda/sosyal medyada her soruya cevap vermekten çekinmeyecektiniz. Halbuki ben, bilmediğim sorulara “bilmiyorum” demekten çekinmem. Bu nedenle bir konuda yazmışsam, muhakkak bilgim olduğu için yazmışımdır.
Muhtemelen Toplu İş Sözleşmesi uygulanan sendikanın bulunduğu bir iş yerinde çalışmakta beyefendi. Kendisi alıyor galiba bu yüzden herkes alıyor zannediyor. Üstüne üstlük bilmiş bilmiş yazmış ve buna rağmen sakinliğinizi ve efendiliğinizi hiç bozmamışsınız üstat bir kez daha tebrik ederim ve paylaşımlarınızın devamını dilerim.
hayırlı aksamlar bı sorum olucak ben ıse baslarken sabıt 12 saat 5 gun gunduz calısıodum sozlesme degıstı ve 4 5 aydır hergun haffta ıcı 12 saat gece calısıyorum vee maasımda herhangı bır degısıklık olmadı sızce benım haklarım varmıdır ?
İyi günler 12 saat olarak maksimum kaç gün çalıştırılabilir
Merhaba ben sanayide calisiyorum cnc operatörü olarak 24:00 08:00 aradı vardiya başlatıldı ve 100/10 gece farkı alacagimiz söylendi ama günlük 1 saat lik masimizdan kesinti oldu ve bu vardiyada belirli kişiler talisiyor tüm iş arkadaşlarımiz deyil kesmek hakkimi işyerinin
Teşekkürler..
Merhaba ben truzimde otel saat 17.30 işbaşı yapıp gece saat 2.30 işimiz bitiyor ve sürekli gece çalışıyoruz haftalık birgün iznimiz oluyor ama bize yemek molası bile verilmiyor şimdi burada gece mesaisi olarak 5.30 saat çalışıyoruz şimdi burada bizim ne gibi haklarımız vardır şimdi den teşekkür ederim iyi calismalar
Benim sorum şu…
Akşam 16.00 Gece 01.00 arası çalışıyoruz 9 saat çalışıyoruz bunun günde 5 saati geceye denk geliyor. 1 saat toplam molamız olduğu söyleniyor ve 6. Günün sonunda bu 48 saat yaptığı için 3 saat extra mesai yazılacağı söyleniyor. Gece çalışmasında saat mesaisi yasal mı değil mi.? Bunu öğrenmek istiyorum.
Merhaba. İşyeri, 24 saat çalışan vardiyalı sisteme mi sahip, yoksa başka bir çalışma sistemi mi var?
Merhaba gece çalışmasının tanımında 20.00-06.00 arası çalışmalar olarak geçiyor. Örneğin; posta ve vardiya düzenine göre ÇALIŞMAYAN ve hareket halindeki bir trende saat 17:00 ile 08:00 arasında görev yapan bir işçi kaç saat gece çalışması yapmış sayılır ?
(denkleştirme usulü ve haftalık iş günlerine bölünemeyen çalışma süreleri yönetmeliğine tabi çalışan işçi)
Teşekkür ederim.
Merhaba. Sorunuzun cevabı şu yazımızda mevcuttur: mustafabaysal.com/gece-calismasi-nedir
Merhabalar 696 sayılı KHK ile belediye şirketine geçişim yapıldı çöp toplama işinde gece çalışmaktayım gece zammı yüzde 10 bize verilmesi gerekir mi
Merhaba. %10 gece zammı diye bir şey normalde yoktur. Ama belediyeler TİS ise kendi işçilerine vermeyi tercih edebilir. Böyle bir durum varsa, bu sorunun cevabını ancak kurumunuz, Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde verebilir.
Merhaba ben 24:00 – 08:00 saatleri çalışıyorum yani 8 saat gece çalıştığım için fazla ücret almam gerekmiyor mu ?
Merhaba. Hayır, almanız gerekmez. Ayrıca gece çalışma süreniz de, yarım saat mola hakkınız varsa, normal görünüyor.
ogg olarak calisiyorum surekli gece ve 12 saat uzerinden 1 calis bir of seklinde sorum size su 7.5 saattwn fazla calisa bilirim diye tazili onay verdim vermis olmama ragmen 12 saat calistigima gore 1.5 saatlik molami kullandigim zaman geriyo 10..5 calismis oluyorum bu 10.5 saatin normal 7.5 saati cikinca geriye kalan 3 saatlik mesai ucretini isverenden talep ede bilirmiyim
Sürekli gece çalıştıramaz 15 sonrası yasak
Merhaba ben bir öğrenci yurdunda 15.30 07.0 saatleri arasında 15.30 saat müdüre olarak çalışıyorum işe ihtiyacım olduğu için bu saatleri kendi isteğimle kabul ettim işveren gece işte geçirilen süreyi dinlenme süresi olarak gördüğü için mesaiden saymıyor dinleniyor olsamda o saatlerde görev yerimde kalmak zorundayım ve 15 saatten fazla bir süre iş yerinde bulunduğum halde sadece asgari ücret alıyorum bu durumu ben kabul ettiğim için fazla mesai almadan çalışmam yasal mıdır
İşten ayrılırsam kendim kabul etmiş olmama rağmen çalışma saatlerimi ve sadece asgari ücret alıyor olmamı haklı gerekçe sayar mı kanunlar
Merhaba işten ayrıldıktan sonra ne olacağını kimse bilemez. Ama sizin sorunuzun cevabı son derece basit: 15 buçuk saatlik mesaide fiilen ne kadar dinleniyorsunuz? Bu süreleri düştükten sonraki süre sizin çalışma sürenizdir. Ayrıca bu kadar çalışma süresine asgari ücret ödenmesi teknik olarak da kabul edilemez. Çünkü asgari ücret almanız için, haftalık çalışma sürenizin 45 saati aşmaması gerekir ki; sizin durumunuzda bu neredeyse imkansız görünüyor.
Hasan beyin söylemek istediği şudurki bahsi geçen bu 3 sektörde çıkan kanunla işçinin yazılı izni alınarak 7.5 saatten fazla calistirilmasinin onu açılmıştır yani isveren bunu yaparak 7.5 saatten fazla isci calistiriyorsa önceden ödediği cezadan kurtulmuştur bu 7.5 saatten fazla calisan işçiye fazla çalıştığının parasının ödenmemesi anlamına gelmez…Yani işveren işçinin yazılı onayını alarak 7.5 saatten fazla çalıştırabilir fakat fazla mesaisini odemek zorundadir
İyi günler 12 saat olarak maksimum kaç saat çalıştırılabilir
Zeynel bey özel güvenlik görevlisiyim sözleşmemde gece mesai ücreti 70 TL Olarak belirlendi nasıl hesaplamam gerek bu miktarı
Çağatay bey, gece mesaisi ücreti derken tam olarak neyi kastediyorsunuz? Sözleşmedeki hüküm tam olarak nasıl?
Zeynel bey bazı sendikalı isletmelerde saat ücretine gece calisma tazminatı,yol tazminatı gibi ücretler ödeniyor ve diğer sosyal ödemelerde var bunların hangileri işten cikarilmalarda tazminata etki eder.asil sorun şu biz taşeron olarak sözleşmemiz iptal edildi ve kadro davası açıp kazandık.kadroya alinmadik tazminat olarak yukarıdaki kalemlerden hangilerini tazminat olarak alabiliriz.
Ersin bey, işe iade davası mı açmıştınız? Öyleyse, işe iade tazminatının nasıl hesaplanacağını daha önce yazmıştık: https://mustafabaysal.com/ise-iade-tazminati-nasil-hesaplanir/
Aynı kulübede çalışan iki güvenlik görevlisinden biri gece çalışmasına onay veriyor diğeri vermiyor, fazla çalışma ücreti kime ödenmeli
Mehmet bey, fazla çalışma varsa ikisine de ödenir. Onay vermemek, ücret almaya engel değildir.
Bahsettiğiniz 3 sektörde gece çalışmasına 7,5 saatten fazlasına mesai ücreti alınmasına bir istisna getirilmemiş, sadece 7,5 saatten fazla çalıştırılabilir istisnası var…Lütfen sapla samanı karıştırıp da emek sömürücülere fırsat yaratmayın!!!!!!!!!
Hasan bey, biraz daha açabilir misiniz? Yazımda 7,5 saatten fazla çalışılması durumunda bahse konu 3 sektörde, işçilere sırf 7,5 saati aştıkları için ayrıca fazla mesai ödenmeyeceğinden bahsediyorum. Bunun aksini düşünüyorsanız, neye dayanarak söylediğinizi öğrenebilir miyim?
12 saat gece çalışıyorum 1 saat molam var . 11 saat ediyor . Denilen 3 sektör gece 12 saart çalışabilir peki niye 7,5 saati geçen sürelerin mesaisini alamıyor. Ben böyle bir ibare görmedim yasada