SGK

Dul ve yetim aylığı (ölüm aylığı) ne zaman kesilir?

Dul ve yetim aylığı ne zaman kesilir?

Dul ve yetim aylığı, vefat eden sigortalının eş ve çocuklarına ödenen bir tür ölüm aylığıdır. Bu maaş her halde ve şartta ödenmemektedir ve bazı şartlara bağlıdır. Bu şartları sağlayan ve maaş almaya başlayan dul eş ile yetimlerin aylıkları ise bazı hallerde kesilmektedir. Peki dul ve yetim maaşları hangi hallerde kesilir.

Dul ve yetim aylığı alma şartları

Dul ve yetim aylığının yani ölüm aylığının kimlere ve hangi şartlarda verileceğini daha önce yazmıştık. Bu nedenle, tekrar ayrıntısına girmek istemiyorum. Ama temel olarak şunu bilinmesi gerekir. 01/10/2008 tarihinde ve bu tarihten sonra vefat eden sigortalılar için dul ve yetim aylığı alma şartları aşağıdaki şekildedir:

  • Sigortalının en az 1800 gün sigorta priminin yatırılmış olması (Borçlanma yapılabilir)
  • 4/a kapsamında yani ssklı işçi olarak çalışan sigortalı için, en az 5 yıldan beri sigortalı olunması ve toplam en az 900 gün sigortasının olması (Borçlanma yapılamaz.)

Borçlanma konusunda ise şunun bilinmesi gerekir ki; ölen sigortalının ya borçlandığı süreler (askerlik vb.) dahil olmak üzere toplam 1800 günü olmalı ya da borçlanmalar dikkate alınmaksızın ssklı işçinin 5 yıl sigorta süresi ve en az 900 gün primi olmalıdır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Dul maaşı ne zaman kesilir?

Ölüm aylığının kesilmesini hak sahipleri açısından tek tek ele alalım. Dul eş bakımından, aşağıdaki şartların varlığı halinde dul maaşı kesilir:

  • Dul eş evlendiğinde; maaş, evliliği takip eden ay başında kesilir.
  • Evlenen dul eş boşanırsa ya da eşi ölürse, eşin talebi üzerine dul aylığı yeniden bağlanır. İkinci eşten de dul aylığı alma imkanı varsa, eşin tercih ettiği aylık bağlanır.
  • Eşinden boşandığı halde birlikte yaşadığı tespit edilenlere ödenen maaşlar geri alınmaktadır.

Erkek çocuğun yetim aylığı ne zaman kesilir?

Kendisine yetim aylığı bağlanan erkek çocuğun maaşı ise aşağıdaki hallerde kesilir:

  • Çalışmaya başladıklarında
  • Her hangi bir aylık almaya başladıklarında (Malul aylığı, yaşlılık aylığı vb.)
  • Eğitim hayatına devam etmeyen çocuk 18 yaşını doldurduğunda
  • Ortaokul ya da liseye giden çocuk 20 yaşını doldurduğunda
  • Yüksek öğrenim gören çocuk 25 yaşını doldurduğunda
  • Eğitime devam ettiği için 20 ya da 25 yaşına kadar maaş bağlananların okullarıyla ilişikleri kesilirse
  • Okuluyla ilişiği kesildiği için aylığı kesilen yetim tekrar okula başlarsa, maaş da tekrar bağlanmaktadır.
  • Erkek çocuğun evlenmesi, aylığının kesilmesine neden olmaz.

Kız çocuğun yetim aylığı ne zaman kesilir?

Yetim aylığı almakta olan kız çocuğun maaşı ise aşağıdaki hallerde kesilir:

  • Çalışmaya başladıklarında
  • Her hangi bir aylık almaya başladıklarında (Malul aylığı, yaşlılık aylığı vb.)
  • Evlendiklerinde
  • Eğer tekrar işsiz kalınırsa ya da evlilik sonra ererse, talep halinde yine maaş bağlanmaktadır.
  • Ancak kız çocuğu evlenme ödeneği yani çeyiz parası almışsa ve sonra boşanmışsa, bu kız çocuğuna yetim aylığı hemen bağlanmamaktadır. SGK’dan çeyiz parası aldıktan sonra 2 yıl geçmesi gerekmektedir. Ancak bu iki yılın sonunda yetim aylığı tekrar bağlanabilmektedir.
  • Eğer evlenen ve maaşı kesilen kız çocuğunun eşi ölürse ve bu nedenle aylık almaya hak kazanırsa, yetim aylığı ya da dul aylığından birisini tercih etmek zorundadır.
  • Eşinden boşandığı halde birlikte yaşadığı tespit edilenlere ödenen maaşlar geri alınmaktadır

Malul çocukların yetim aylığı

yetim aylığı ne zaman kesilir

Kendisine yetim aylığı bağlanan malul çocuğun (%60 malullük gerekmektedir), ister kız olsun ister erkek, yetim aylığı aşağıdaki hallerde kesilir:

  • Çalışmaya başladıklarında
  • Her hangi bir aylık almaya başladıklarında (Malul aylığı, yaşlılık aylığı vb.)
  • Kontrol muayenesine giren malul çocuğun raporu %60’ın altına düşerse
  • Malul çocuk evlense de maaşı kesilmez.

SONUÇ

Öncelikle şunu  bilinmesi gerekir ki; dul eş kadın olabildiği gibi erkek de olabilir. Genelde dul eş tabirinden sadece kadınlar anlaşılsa da, dul kalan erkek eşin de maaş alması mümkündür.

Bilinmesi gereken bir başka ayrıntı da; dul eş sigortalı olarak çalışmaya da başlasa, başka bir aylık almaya da başlasa maaşı kesilmeyecektir. Sadece evlendiğinde, dul aylığı kesilmektedir.

Erkek ve kız çocukların yetim aylıklarının ve malul çocukların aylıklarının hangi hallerde kesileceğini de yukarıda detaylarıyla açıkladık.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. Merhabalar babamdan yetim Aylığı almaktayim 2015 de üniversiteye başladım 2020 nin sonuna kadar maaşımı aldım 2 yıllık üniversitede
    okuyorum ama Öğren ci mevzuatında 2016-2017 yıllarından önce kayıt yaptıran öğrencilerin tüm hakları saklıdır diye geçici madde koymuşlar şimdi bu kanun maddesine istinaden benim maaşımı 25 yaşına kadar almam gerekiyor . Öğrenci durumum aktif olarak geciyor

  2. Resmî nikahlı evli bir erkek,eşi vefat eden ve eşinden dul ( ölüm aylığı ) maaşı alan bir hanımla gayrı resmi evlilik yapıp birlikte yaşıyorsa kadının aldığı dul maaşı kesilirmi.sgk mevzuatında yeni değişiklik olmuş bilmiyorum.beni aydınlatırmısınız.teskkur ederim.

  3. şuan eğitimde ancak 24 04 2019 25 yaşından dolayı 11 04 2019 kapatıldı. 03 04 2019 4c olmuştur. ssk dakiler parayı çekmeyin dediler. çünkü son aylık 20 04 2019 yatıyor.

  4. ölüm aylığı alan erkek çocuğu polis okulunda (4c)oldugu için aylikta çakışma olurmu. oldugu taktirde ne yapılmalı.

    1. Oğlunuz artık devlet memuru oldu mu? Bu şekilde giriş yapıldıysa, maaş kesilecektir. Yine de bizzat SGK’ya gitmenizi ve net bilgi almanızı öneririm.

      1. Hocam.annem babamdan ölüm aylıgı alıyor.kız kardeşlerimde alıyor.annem evlenirse annemin aldıgı pay kız kardeşlerime geçermi

  5. Annem ve kardeşim babamdan ölüm aylığı alıyor. Kardeşimin okulu bittiği için maaşı kesildi.. Kardeşimin maaşı anneme geri dönerim.. Dönerse nasıl bir yol izlemem lazım.. Teşekkür ederim simdiden

Başa dön tuşu