İşten çıkarma söz konusu olduğunda tazminatlı ya da tazminatsız şeklinde bir ayrım daha çok yapılır. Halbuki fesih türlerinin bir de teknik ve yasal isimleri vardır. Bunlardan birisi de derhal fesihtir. O halde derhal fesih nedir?
İş Kanununda fesih türleri
İşçiler hangi nedenle ve nasıl işten çıkarılırsa çıkarılsın ya da ayrılırsa ayrılsın, aslında 2 temel fesih türü vardır. Bunlardan ilki İş Kanununun 17nci maddesindeki bildirimli fesih, ikincisi ise 24 ve 25inci maddelerdeki haklı nedenle derhal fesihtir.
Bildirimli feshin ne olduğunu bir başka yazımızda açıklamıştık: https://mustafabaysal.com/bildirimli-fesih-nedir/
Derhal fesih / bildirimsiz fesih tanımı
Normal şartlar altında; hangi taraf iş sözleşmesini sona erdiriyor olursa olsun, karşı tarafa belli süre önceden haber vermekle yükümlüdür. Buna ihbar süresi denir ve ihbar süresine uymamanın yaptırımları vardır:
https://mustafabaysal.com/ihbar-sureleri-kac-haftadir/
İşte; işçinin ya da işverenin bu ihbar sürelerine uymaksızın yani diledikleri anda iş sözleşmesini sona erdirmelerine derhal fesih denir.
Uygulamada bu fesih türüne, ihbar bildirimi yapılmasına gerek olmadığı için, bildirimsiz fesih de denilmektedir.
Haklı nedenle derhal fesih işçi ve işveren açısından ayrı ayrı incelenir ve yasal dayanağını da 24 ve 25inci maddelerde bulunur.
İşçinin derhal fesih hakkı
İş Kanununun 24/II maddesinde bu nedenler açıkça sayılmıştır. Bunları neler olduğunu biz de açıklamıştık: https://mustafabaysal.com/9-maddede-iscinin-hakli-nedenle-fesih-sebepleri/
İşverenin derhal fesih hakkı
İşverenin derhal fesih hakkı ise İş Kanununun 25/II maddesinde sayılmıştır. Bunların hangi haller olduğunu da şu yazımızdan görebilirsiniz: https://mustafabaysal.com/14-maddede-isverenin-hakli-nedenle-fesih-sebepleri/
Derhal feshin sonuçları neler?
Derhal feshin / bildirimsiz feshin ne anlama geldiğini ve hangi hallerde kullanılabileceğini yukarıda açıkladık. Peki ama haklı nedenle derhal feshin sonuçları nelerdir?
Bunun ilk sonucu, haklı nedenle derhal fesih yapan tarafın ihbar süresine uyma yükümlülüğüne uymaması ve dolasıyla da ihbar tazminatı ödemekten kurtulmasıdır.
İkinci sonucu ise; işverenin haklı nedenle derhal fesih yapması halinde işçiyi tazminatsız çıkarabilmesi ve işçinin ise haklı nedenle derhal fesih yapması halinde kıdem tazminatı talep edebilmesidir.
Derhal fesih kullanma süresi
Haklı nedenle derhal fesih yapma hakkı olan taraf, bunu 6 iş günü içinde yapmakla mükelleftir. Burada esas alınan tarih, iş sözleşmesini sona erdirecek tarafın, karşı tarafın fiilini öğrendiği tarihtir.
Şu yazımızda bu konuya detaylıca değinmiştik: https://mustafabaysal.com/hakli-nedenle-fesihte-6-is-gunluk-surenin-onemi/
SONUÇ
Derhal fesih ya da bildirimsiz fesih; işçinin ya da işverenin, belirli koşulların varlığı halinde, iş sözleşmesini beklemeden ve hemen sonlandırma hakkıdır.
İş Kanununda tam olarak “haklı nedenle derhal fesih hakkı” olarak geçen bu hak, ilgili tarafa her şeyden önce “derhal” yani ihbar süresini beklemeden iş sözleşmesini sona erdirme hakkını tanır. Bir başka deyişle ihbar yükümlülüğü ortadan kalkar.
Ancak derhal fesih hakkı, 6 iş günü içinde kullanılmalıdır. 6 iş günlük süre geçirilirse, derhal fesih hakkı da yitirilir. Bunun sonuçlarının ne olacağını yukarıda ilgili bölümde eklediğimiz bağlantıda görebilirsiniz.
Ayrıca unutmamalısınız ki; ister işçi ister işveren olun; İş Kanununun 24 ya da 25inci maddesindeki şartları sağlamadığınız halde derhal fesih yaparsanız, hem karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız hem de kıdem tazminatı konusunda sürprizle karşılaşabilirsiniz.
Haklı nedenle derhal feshin nasıl yapılması gerektiğini de daha öne anlatmıştık: https://mustafabaysal.com/isci-ve-isveren-icin-hakli-fesih-rehberi/
Merhabalar mustafa bey kurumsal bir şirkette 7 yıldır çalışıyorum ve geçen ay ihtarname vererek yani haklı fesih yaparak işten ayrıldım arabuluculukta şirket kabul etmedi gerekçelerim şunlardı; 2020 yılında şirket bünyesindeki mağazada ben dahil farklı mağazalardada var pandemi döneminde haziran ayında 15 gün çalışmamıza rağmen sigorta günümü bir gün yatırmıştır – mayıs ayındada 2 gün çalışmamıza rağmen hiç sigorta gözükmemektedir -haftalık izinlerde 10 günü aşan sürekli zamanlar -resmi tatil ve bayramlarda imza almadan ful yada istemsizce çalışmak zorunda olmak ve bazı günlerin ücretleri düşük yatması bayram dönemlerinde – günlük mesai saatlerinin 13 saati bulması- fazla çalıştığımız halde en yüksek 2 saat üzerinden fazla mesai yatırılması – terfi yapabilmek için başka ildeki mağazalara gitmek zorunda kalınması bu gerekçeler haklı fesih olarak yeterlimidir ? İyi çalışmalar
Merhaba, gerekçelerinizi buradan benim değerlendirmem doğru olmaz. Ancak işveren zaten arabulucuda uzlaşmamış. Artık bir avukata vekalet vererek hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.
İyi günler Mustafa bey, size bir sorum olucaktı. Cevaplarsanız çok sevinirim. Ben 4,5 yıldır özel bir şirkette servis elemanı olarak çalışıyorum. Kızım bu sene ilkokula başlayacak ve okuldan alıcak kimsem yok. İşten ayrılmam gerekiyor. Çocuğuma bakıcak kimsem olmadığı için tazminat almaya hak kazanır mıyım ? Nasıl bir yol izlemem gerekir ?
Merhaba, bu durum bir haklı fesih gerekçesi olmaz: Bebeğiyle ilgilenmek için işten ayrılan işçi
İyi günler Mustafa bey.derhal fesih hakkını kullanarak işten ayrılan işçi başka bir iş yerinde hemen işe başlayabilir mi?yoksa fesihten sonra belli bir süre beklemesi mi gerekir? Böyle bir süre varsa bu süre kaç gündür?
Merhaba. O kadar ki, aynı gün bile başlayabilir Faruk bey.
Hocam mrb örneğin işyerinde 2 kişi arası nda tahrik sebebiyle sözlü tartışma oldu. Savunmalar alındı ancak işçinin biri savunmasında şöyle küfür etti,böyle tehdit etti, hakaret etti vs gibi şeyler yazdı. İftira attı yani.Diğer kişilerde mesela şef şahitlerde bu kişiyi tuttu. Ve seni işten çıkarıp diğer kişiyi savundukları için onu çıkarmadılar. Sonuç ne olur bu iddaaların gerçek olmadığını mahkemede nasıl kanıtlıycaz. Sonuçta kimse tanıkda olmak istemiyo ekmeğimden olurum, uğraşırlar benle vs gibi sebeplerle yani nasıl aklanıcaz?
Merhaba. Yiğit bey sorunuzun cevabını ancak mahkemede alabilirsiniz. Olaya mahkemenin gözünden bakmalısınız. Mahkeme elbette ki olayları delillere ve tanıklara göre değerlendirecektir. Sizin işiniz, bu tanık ifadelerinin doğru olmadığını ortaya koymak olacaktır.
İşte onu nasıl koyucaz ortaya hocam ?gittiler onu tuttular sonuçta
Hocam bu arkadaş üç yıldır kapıcılık yapıyor ve oturduğu lozmanın çok lutubetli ve nemli olduğunu söylüyor, yönetim bu konuda ilgilenmiyorum, durum böyleyken iş aktini fes edip tazminat alabilir mi, ve nasıl yol izlemesi gerekiyor
Merhaba, konut kapıcısı tahsis edilmesi zorunlu bir siteden bahsediyorsanız, kapıcı konutu için aranan şartların sağlanması gerekir. Sağlanmazsa, haklı fesih olur. Ancak sitenin kapıcıya konut tahsis etme zorunluluğu yoksa, haklı feshin de gündeme gelmeyeceğini düşünüyorum. Kapıcıya konut tahsisi konusunu sitemde daha önce yazmıştım.
Selamunaleykum İyi Günler
Ben 21Yaşındayım askerliğimi yaptım
2015 Mart ayında Triko tekstil Atölyesinde işe Girdim askerliğimi 2019 Nisan 2019 kasım Arası Bittirdim ve aynı iş yerinde devam ettim ve şu anda da ediyorum yasaktan dolayı çalışmıyorum Size Sorum Şu olacaktı 6 yıldan beri sigortam yok Aldığım maaş haftalık olarak alıyorum elden Bi belge Vs yok . Ama İş yerinde 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Her ay olmasada fotoğraflar var . işe yararmı nasıl Bir Yol İzlemeliyim bilmiyorum . bana Yardımcı Olursanız Çok sevinirim Teşekkür ederim iyi Günler.
Merhaba, şu yazım size yol gösterebilir Ahmet bey: mustafabaysal.com/sigortasiz-calisma-nasil-kanitlanir
Merhabalar… Ben bakanlığa bağlı bir yerde kadroya gecemeyen taşeron olarak 6 senedir çalışmaktayım. Yani özel sektör sayılır. Şartnamede yemek yol maaş kıdem yükleniciye aittir diyor. Yemek için biz, şirketin anlaştığı firmaya market fişi veriyoruz. Firma şirkete fatura kesiyor. Şirket bize elden yemek ücreti veriyor. Ama bordroda yada bankaya yatan maaş hesabında yemek ve yol sıfır olarak gözüküyor. Yol için ise maasa hesabı içinde yatırdığını söylüyor.
Ben burdan yola çıkarak kıdem ve ihbar tazminatı da talep edebilir miyim?
Yaptıkları yasal mı? Primime yansıtmak zorunda mı yemek ve yol ucretini?
Noter onaylı ıhbarname göndersem alabilir miyim?