Bir apartmanda ya da sitede işlerin doğru ve iyi yürümesi için gereken iki kurumdan birisi yöneticilik ise diğeri de denetçiliktir. Denetim, yönetimin işlerini düzgün yapmasına ve hataları varsa, bunları düzeltmesine vesile olur. Peki, ama apartmanda ya da sitede denetçi yöneticiyi görevden alabilir mi?
Denetçinin yöneticiyi görevden alması
Normal şartlar altında bir apartmanda işler bu noktaya kolay kolay varmaz. Ancak hangi nedenle olursa olsun, denetçi ya da denetim kurulu; yöneticiyi ya da yönetim kurulunu görevden almak isteyebilir. Bunun mümkün olup olmadığına birlikte bakalım.
Denetçinin seçimi
Öncelikle bilinmesi gerekir ki; bir apartmanda ya sitede denetim görevi esasen kat malikleri kuruluna aittir. Şu yazımda izah ettiğim üzere, kat malikleri kurulu bu görevini ve yetkisini bir denetçiye ya da denetim kuruluna tevdi edebilir: https://mustafabaysal.com/apartman-ve-site-denetcisi-secimi/
Denetçi seçimi ile ilgili tüm bilgileri yukarıdaki yazımda vermiş olsam da temel bazı bilgileri aşağıya ekliyorum:
- Denetçi dışarıdan birisi olmaz ve mutlaka kat maliki olmak zorundadır.
- Denetim kurulu seçilecekse tam 3 kişiden teşkil edilmelidir. Denetim kurulu ne 2 ne 4 ne de başkaca bir sayıdan oluşabilir.
Denetçinin görevleri
Denetçinin ya da denetim kurulunun görev, son derece açıktır: Apartmanın ya da sitenin hesaplarını kontrol etmek ve yapılan işlerin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na uygunluğunu denetlemek.
Denetim süresi
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 41’inci maddesine göre; deneti her üç ayda bir yapılır. Ancak yönetim planında başka bir dönem öngörülmüşse, o sıklıkta yapılması gerekir.
Ayrıca denetçi ya da denetim kurulu, haklı bir sebepleri varsa bu denetimi istedikleri zaman da yapabilir.
Denetçiler yıl içinde hangi sıklıkta denetim yaparsa yapsın, denetim raporunu her sene Ocak ayı içinde kat malikleri kuruluna sunar.

Denetçi yöneticiyi görevden alabilir mi?
Hemen yukarıda izah ettiğim görevlerin ve yetkilerin kaynağı 634 sayılı Kanun’un 41’inci maddesidir. Bu maddede, denetçinin yönetici üzerinde herhangi bir yetkisinden bahsedilmemiştir.
Denetçinin yöneticiyi ya da yönetim kurulunu görevden alabilmesinden bahsedebilmek için, bunun yasal dayanağının kanunda açıkça yer alması gerekir.
Denetçi yöneticiyi görevden alamaz!
Ne Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ne de başka bir mevzuatta denetçiye böyle bir yetki verilmiştir. Peki, ama yöneticinin yaptıklarının dayanılmaz bir hal aldığı kanaatinde olan bir denetçinin hiç mi yetkisi yoktur?

Denetçi kat malikleri kurulunu toplantıya çağırabilir
KMK’nın 29’uncu maddesinde açıkça “Önemli bir sebebin çıkması halinde … veya denetçinin … istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir” denilmektedir.
O halde yöneticinin görevden alınması gerektiğini düşünen denetçi, bu gündemle bir olağanüstü toplantı talep etme hakkına sahiptir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, şu yazımda da ifade ettiğim üzere, olağanüstü toplantı çağrı usullerine mutlak surette riayet edilmesidir: https://mustafabaysal.com/apartman-toplanti-cagrisi/
SONUÇ
Denetçi yöneticiyi görevden alamaz. Yönetici ya da yönetim ne yaparsa yapsın, denetçinin böyle bir yetkisi yoktur.
Yöneticiyi göreve atama gibi görevden alma da kat malikleri kurulunun yetkisi dâhilindedir. Yöneticinin görevden alınması gerektiğini iddia eden bir denetçi, bir an önce çağrı yaparak kat malikleri kurulunu toplantıya çağırmalı ve bu toplantıda ortaya koyacağı gerekçeleri hazırlamakla meşgul olmalıdır.