Deneme süresinde istifa etmek ya da işten çıkarılmak, diğer zamanlardan farklı sonuçlar doğurur. Bunun nedeni, deneme süresine özel birtakım hükümlerin olmasıdır. Birlikte bakalım, deneme süresinde istifa edilir mi?
Deneme süresi nedir?
Deneme süresi hakkında detaylı bir yazıyı daha önce kaleme almıştım: https://mustafabaysal.com/deneme-suresi-ne-kadar/
Kısaca hatırlatmam gerekirse deneme süresi; işçi ve işverenin karşılıklı olarak birtakım yükümlülüklerden muaf oldukları bir dönemi ifade eder.
Deneme süresi kaç ay olabilir?
Deneme süresi kural olarak en çok 2 ay belirlenebilir. Buradaki “en çok” ifadesinden de anlaşılacağı üzere, deneme süresinin daha kısa belirlenmesi de mümkündür.
Eğer işyerinde uygulanan bir toplu iş sözleşmesi varsa ve bu TİS’te deneme süresine ilişkin özel bir hüküm bulunursa, deneme süresi bu durumda 4 aya kadar çıkarılabilir.
Deneme süresinde işçinin ve işverenin hakları
Normal şartlar altında, İş Kanunu’na tabi işçi ile işverenin kıdem tazminatından ihbar tazminatına kadar birçok yükümlülüğü vardır.
Deneme süresi ise taraflara, bu temel yükümlülüklerden kurtulma şansını verir. Haliyle hem işçi hem de işveren, deneme süresinde olmak kaydıyla, istediği zaman ve herhangi bir şarta tabi olmadan iş sözleşmesini sona erdirebilir.
Deneme süresinde istifa
Deneme süresi “karşılıklı” bir haktır. Bunun anlamı; deneme süresinin hem işçi hem de işveren için geçerli olmasıdır.
Tam da bu nedenle deneme süresi, herhangi bir tarafa özel bir üstünlük sağlamaz. İşçi ya da işveren, deneme süresi içinde karşı taraftan memnun kalmazsa, istediği anda ve istediği gibi iş akdini sona erdirebilir.
Böylece işçi de deneme süresi içinde ve istediği zaman istifa etme hakkına sahip olur. İşçinin deneme süresinde istifa etmesi için işverene bir sebep bile sunması gerekmez. Bu durum şöyle de özetlenebilir:
- İşçi, deneme süresinde istifa edebilir.
- Bunun için işverene önceden bilgi vermesi gerekmez.
- İşçinin istifa etmesi için sebebe de ihtiyacı yoktur.
- İşçinin istifa ettiği için ihbar süresini çalışması gerekmez ve işçi işi derhal bırakabilir.
- İşçi, deneme süresinde istifa ettiği için, karşı tarafa herhangi bir tazminat ödemek zorunda kalmaz.

Deneme süresinde işten ayrılınca maaş ne olur?
Deneme süresinde işçiye ücret ödenip ödenmeyeceğini şu yazımda açıklamıştım: https://mustafabaysal.com/isciye-deneme-suresinde-ucret-odenir-mi/
Bu yazıdan da görüleceği üzere; deneme süresinde işçiye maaş ödenir ve işçinin deneme süresinde istifa etmesi, onun maaş almasına asla engel olmaz. İşçi kaç gün çalışmışsa, hiçbir şarta tabi olmaksızın, çalıştığı günlerin ücretinin ödenmesi gerekir.
Deneme süresinde ihbar süresi
Deneme süresinde iş sözleşmesini ister işçi ve isterse de işveren feshetmiş olsun, ihbar süresi yükümlülüğü olmayacaktır. Dolayısıyla işçi ya da işveren deneme süresinde ihbar süresini çalışmadan ve derhal işi bırakabilir ya da işçiyi çıkarabilir.

SONUÇ
Deneme süresinde istifa edilir mi? Elbette ve kesinlikle edilir. Hatta işçinin istifa edebileceği en rahat dönem, deneme süresini çalıştığı dönemdir.
Çünkü bu dönemde ne işçi ne de işveren ihbar süresi yükümlülüğüne sahiptir ve isteyen, istediği anda iş sözleşmesini sona erdirebilir.
Zaten deneme süresinin var olma amacı da tam olarak budur. İşçi bu işin kendisine uygun olmadığına karar verdiği anda ya da işveren işçinin işe uygun olmadığına karar verdiğinde, derhal iş sözleşmesi sona erebilir.
Deneme süresinde istifa dilekçesi örneğini indirmek isterseniz, şu yazıma göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/deneme-suresinde-istifa-dilekcesi-ornegi/
Deneme süresinde istifa ile ilgili sık sorulan sorular:
Deneme süresinde işten çıkarılan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
Deneme süresinde işten çıkarılan işçi işsizlik maaşı alamaz; çünkü İŞKUR, deneme süresinde yapılan fesihler sonucunda işsizlik maaşı bağlamamaktadır.
İlk iki ay ihbar süresi olur mu?
İhbar süresi ilk iki ay değil; ilk günden itibaren olur. Burada kastedilen, deneme süresi ise; deneme süresi ister bir hafta ve isterse 2 ay belirlenmiş olsun, deneme süresi içinde ihbar süresi olmaz.
Deneme süresinde nasıl istifa edilir?
Deneme süresinde istifa sözlü de olabilir yazılı da olabilir. Yazılı olursa, ileride muhtemel bir anlaşmazlıkta, ispat açısından kolaylık sağlayacaktır.
Merhaba, ben deneme sürecindeyken eğitim görürken 2 haftalık çalışma sonrası istifa ettim, işverenin yazılı fesih bildirmesi gerekir mi kaç gün calistiysam alabilir miyim, eğitim giderlerini benden keserler mi sözleşmede böyle bir ibare yoktu ama bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba, ben deneme sürecindeyken eğitim görürken 2 haftalık çalışma sonrası istifa ettim, işverenin yazılı fesih bildirmesi gerekir mi kaç gün calistiysam alabilir miyim, eğitim giderlerini benden keserler mi sözleşmede böyle bir ibare yoktu ama bilgi verirseniz sevinirim.
Dlm hocam kolay gelsin eşim 6ay bir iş yerinde çalıştı 3 ay bıraktı aynı iş yerinde tekrar başladı bir ay oldu çalışıyor ama memnun değil çıkmak istiyor patronu dava açarım diyormuş böyle bir hakkı varmı kolay gelsin sagolun
Merhaba, eşinizin haklı fesih sebebi yoksa, 4 hafta önceden haber vermek şartıyla istediği zaman ayrılabilir. Ama bu 4 haftayı beklemeden derhal işi bırakmak isterse, işvereni ihbar tazminatı talep edebilir.