Deneme süresi hem işçinin hem işverenin birtakım yükümlülüklerden kurtuldukları bir dönemdir. Deneme süresi bazen işçiye yararken bazen de işveren için daha avantajlı olabilir. Peki, ama deneme süresi zorunlu mu?
Deneme süresi nedir?
Deneme süresi hem işçi hem de işverenin bildirim yükümlülüğüne tabi olmadan iş sözleşmesini sona erdirme hakkına sahip olduğu dönemi ifade eder.
Deneme süresi, adından da anlaşılacağı üzere; tarafların çalışmaya ya da çalıştırmaya karar vermeleri için düşünmelerini sağlar. Süre sonunda ya da süre içinde herhangi bir zamanda, iş sözleşmesini devam ettirmekten vazgeçen taraf istediği gibi iş sözleşmesini feshedebilir.
Deneme süresinde işçinin hakları
Deneme süresi tarafların hiçbir hakka sahip olmadığı bir zaman dilimi olarak anlaşılmamalıdır. İşçinin deneme süresinde olması, onun maaş almayacağı ya da sigortasız çalıştırılacağı anlamına gelmez:
https://mustafabaysal.com/isciye-deneme-suresinde-ucret-odenir-mi/
https://mustafabaysal.com/isciye-deneme-suresinde-ucret-odenir-mi/
Deneme süresi olmazsa ne olur?
Deneme süresinin olmaması demek, işçi ve işverenin tüm yükümlülüklerinin ilk günden itibaren başlaması demektir.
Deneme süresi yoksa; ilk gün bile olsa, taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirecek olsa karşı tarafa ihbar süresi kadar süre önceden bildirim yapmak zorundadır.
Örneğin ilk gün işi bırakmaya karar veren işçi ancak 2 hafta sonra yani 15’inci gün işi bırakabilir. Bunun yerine, işi hemen bırakmak isterse işverene 2 haftalık ücreti tutarında ihbar tazminatı ödemesi gerekir.
Deneme süresi zorunlu olmaz
Deneme süresi zorunlu değildir; bir başka deyişle, her iş sözleşmesinde deneme süresi olması gerekmez. Hatta denilebilir ki; eğer özel olarak gerek görülüyorsa, işte o halde deneme süresi belirlenmesi daha doğru olur.
SONUÇ
Deneme süresi zorunlu mu? Elbette değildir; işçi ve işveren deneme süresine ihtiyaç duyarsa, iş sözleşmesine deneme süresi koyabilir.
Bunun haricinde her sözleşmede mutlaka deneme süresi olması gerekmez. Ancak deneme süresinin varlığı hem işçiye hem de işverene, işe devam edip etmeme konusunda bir rahatlık ve özgürlük vereceğinden, deneme süresi genelde tercih edilmektedir.
Deneme süresinin illa yazılı olmasının gerekmediğini; fakat sözleşmede yazılı olarak yer alırsa, bu durumun ispat bakımından yararlı olacağını açıkladığım şu yazıma göz atmak isterseniz, bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/deneme-suresi-yazili-olmali-mi/