Kat Mülkiyeti Kanunu

Apartman çatı onarımı

Binanın çatısında meydana gelen sorunlar en çok üst katta oturan kat maliklerini etkilemektedir. Hatta bu sorunlardan, alt katlarda oturanların çoğu zaman haberi dahi olmaz. Yine de çatı onarım masrafları sadece en üst katta oturan kimsenin katlanmak zorunda olduğu bir gider değildir. Peki, ama çatı onarım masrafı kime aittir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda çatı

Kat Mülkiyeti Kanunu çatıyı açık bir şekilde ortak yerlerden saymıştır. Bunun anlamı çatının ortak alanlardan olması ve her kat malikinin arsa payı oranında çatı üzerinde hak sahibi olmasıdır.

Çatı onarımı neden gerekir?

Bir apartmanda ya da sitede çatı onarım kararı alınmasının temel nedeni, çatıda meydana gelen çürümeler, delinmeler ve özellikle en üst kata yansıyan diğer sorunlardır.

Ancak bunlar haricinde apartman ya da blok sakinleri, ortada bariz bir sorun yokken de çatıda onarım yapmak isteyebilir.

Bina çatısından etkilenen kat maliki

Binanın çatısında meydana gelen sorunlar en çok üst katta oturan kat maliklerini etkilemektedir. Hatta bu sorunlardan, alt katlarda oturanların çoğu zaman haberi dahi olmamaktadır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Sorunlu bir çatının tamiri için kat malikleri kurulunca karar alınabileceği gibi, bazı durumlarda bir kat maliki tek başına çatıda tamirat yaptırıp masrafı diğer kat maliklerinden talep edebilir.

Çatı tadilatı için beşte dört çoğunluk gerek

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4’üncü maddesine göre çatı, ortak yerlerden birisidir ve Kanun’un 19’uncu maddesinde belirtildiği üzere; kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.

Ortak yerlerin yönetimi ile ilgili çok ayrıntılı bir yazım var, bakmak isterseniz bu bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/ortak-yerler/

O halde çatıdaki bir sorundan etkilenen kat malikinin, diğer kat maliklerinin beşte dördünün rızasını alarak bu sorunu gidermesi ve tüm kat maliklerinin arsa payı oranında maliyete katlanması mümkündür.

Çatı onarımının zorunlu olması

Ancak diğer kat malikleri böyle bir onarıma beşte dört oranında izin vermeyebilir. Böyle bir durumda yine 19’uncu maddeye göre; ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.

apartman çatı onarım masrafı kime ait?

Çatı tamiri için mahkemeye başvurulur

İlgili kat maliki sulh hukuk mahkemesine başvurarak, çatı tamiratı konusunda bir karar alınmasını sağlayabilir ve böylece diğer kat maliklerinin rızasına gerek duymadan sorunu giderebilir.

Çatının türünün değiştirilmesi

Burada gündeme gelebilecek bir başka konu ise, üzerinde çatı yerine “dam” bulunan bir binaya çatı yaptırılmak istenmesi halidir.

Böyle bir durumda mimari projeye bakılmalı ve mimari projede çatı görünüyorsa, çatı yapımından tüm kat malikleri arsa payı oranında sorumlu olmalıdır.

Eğer mimari projede çatı görünmüyorsa; projeye uygun onarımlar için kat malikleri sorumlu tutulabilirken, çatı yapılmasına kat maliklerinin arsa payları oranında katılması söz konusu olmayacaktır.

Örneğin akan bir dam söz konusu ise ve mimari projede çatı görünmüyorsa; kat maliklerinin arsa payları oranında gidere katılma sorumluluğu bu damın onarımı için yapılar giderler bakımından olacak ve fakat akmanın önüne geçmek için çatı yapılması halinde, aynı sorumluluk gündeme gelmeyecektir.

Çatı onarım masrafını kim öder?

Apartmanda ya da sitede çatı onarımı yaptırıldığında, bu onarım masrafını üst kat maliki tek başına karşılamaz.

Çatı, apartmanın ortak alanlarından olduğu için, zemin kattan en üst kata kadar her kat maliki ARSA PAYI ORANINDA çatı masrafına ortak olur.

Bunun tek istisnası; hemen yukarıda ifade ettiğim üzere, çatıda mimari projeye aykırı bir değişiklik yapılması halidir ki, bu durumda kat malikleri çatı masrafına katılmak zorunda olmaz.

Yönetim planında çatı onarım masrafları

Yukarıda belirtilen genel kurallardan önce yönetim planı incelenmeli, yönetim planında konuyla ilgili özel bir hüküm bulunup bulunmadığı tetkik edilmeli ve kanuna açıkça aykırı olmamak kaydıyla, öncelikle yönetim planındaki hüküm dikkate alınmalıdır.

bina çatı tamir masrafı kim öder?

Dubleks çatı onarım masrafı

Bazı apartmanlarda son kat dubleks oluyor ve çatı masraflarının kime ait olacağı tartışma konusu haline geliyor.

Aslında bu sorunun cevabı çok basittir. Öncelikle son kat dubleks olsun ya da olmasın, çatı her zaman ortak alanlardan olacaktır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun koyduğu bu kural normal şartlar altında geçerli olacak ve son kat dubleks apartmanlarda da çatı masrafı tüm kat maliklerine ait olacaktır.

Ancak eğer yönetim planında aksine bir hüküm varsa ve çatı kullanımı SADECE dubleks daire sahibine tahsis edilmişse, bu durumda elbette çatı masrafı dubleks daire sahibine ait olacaktır.

O halde şu soru sorulmalı ve ona göre hareket edilmelidir: Çatı kullanımı tüm kat maliklerine ait mi yoksa dubleks kat sahibine özel tahsis edilmiş ve başkasının kullanamadığı bir alan var mı?

SONUÇ

Apartman çatı onarım masraflarını kimin karşılaması gerektiğini yukarıda izah ettim ve ilgili mevzuat maddelerini de özellikle belirttim. Yine de son bir özet yapmak gerekirse, çatı onarım kararı ve masrafı ile ilgili şunlar söylenebilir:

  • Çatıda bir onarım, bakım veya değişiklik yapılacaksa; tüm kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızası gerekir.
  • Çatıda yaşanan sorun en üst kattaki kimse için hayatı çekilmez bir hale getirmişse ve fakat kat maliklerinin 4/5’i onarıma rıza göstermiyorsa, yukarıda izah ettiğim şekilde bu kat malikinin mahkemeye başvurarak çatı onarımını yaptırma hakkı bulunur.

Yapılacak masrafa tüm kat malikleri arsa payı oranında katılır ve çatı masrafı tek başına üst katta oturanlara yüklenemez.

Çatı onarım masrafları hakkında sık sorulan sorular:

Çatı tamiri ortak gider midir?

Evet, çatı apartmanda ya da sitede ortak alanlardan olduğu için, çatı tamiri de ortak giderdir. Çatıdaki sorundan yalnızca üst kattakiler etkilense dahi masrafı tüm kat maliklerince karşılanmalıdır.

Binanın çatısı kime aittir?

Binanın çatısı ortak yerlerdendir. Bunun anlamı her kat malikinin çatı üzerinde arsa payı oranında hak sahibi olmasıdır. Herhangi bir kat maliki, diğerlerinin rızasını almadan çatıya BİR ÇİVİ bile çakamaz.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74 Yorum

  1. Binanın çatı katına izocam tartışması çıkıyor çatı katına yapılan izocam masrafı binaya ı yoksa üst katta oturan komşulara mı aittir bilgilendirirseniz memnun oluruz teşekkür ederim

  2. Mustafa bey kolay gelsin. 10 bloktan oluşan ve her blok 2 kat ve 4 daireden oluştuğu bir sitede yazlığım var. Çatı akıyor ve daireme su sızıyor. Blok da bulunan 3 kişi yapım bedelini kabul etmiyor. Site yönetimi de sorunun kendilerini ilgilendirmediğini ve blok da bulunan 4 kişinin anlaşıp yaptırması gerektiğin söylüyor. Bu durumda benim izlemem gereken iş ve işlemler nelerdir? İliginizden dolayı teşekkür eder, iyi günler dilerim.

  3. Merhaba Mustafa Bey
    Cati katında oturuyorum ve 1 ay önce dairemin tavanının rutubet olmaya başladı. Çatının tadilatının apartman sakinlerinin katılmasının zorunlu olduğunu biliyorum. Ancak evimin tavanını yaptırmak istediğimde masraflara diğer ev sahipleri ortak oluyor mu?

    1. Merhaba, tavandaki sorunun çatıdan kaynaklanması durumunda elbette kat malikleri kurulunun bunun masrafına katılması gerekir.

  4. Mustafa bey merhaba, bizim binamız kat irtifaklı, en üst dubleks katta oturuyoruz, babam zamanında terasa su geldiği için çatıyı kaldırıp öne 10 metrekarelik bir veranda yaptırmış, şimdi çatı almaya başladı, bina sakinleri babanız yaptırmıştı demeye başladı, sormak istediğim şu, irtifaklı tapuda bizim tarafın tüm tamiri bize mi aittir

  5. iyi günler Mustafa Bey.Bizler toplam 208 daireli bir sitede oturmaktayız.Sitemizin ortasında tapusu kat maliklerine ait olmayan yaklaşık 500 m2lik bir sosyal tesisimiz bulunmaktadır(tapu arsa sahibi üzerinde 2013 yılından beri devri yapılamıyor icralık olması nedeniyle).Şu an ki yönetim kurulu üstü düz beton olan bu sosyal tesisin üzerine çelik konstrüksiyondan çatı yaptırmak istiyor.Bu durumun çok çirkin ve kaba bir görüntü oluşturacağı kanısındayız.Sizden ricamız Yönetim Kurulunun Belediye ve kat maliklerinin 4/5 oranında çoğunluğunun iznini alması gerekmezmi.Görüş ve önerilerinizi bekler,iyi günler dileriz.

  6. Selamün aleyküm Mustafa bey sizden bilgi almak istiyorum ben 4katta oturuyorum babam komple bina yapti daha sonra 3 tane daire sattı 4kati bana verdi ama üstünde çatı var yağmur yağdığı zaman çatı akıyor yatak odası diğer yerler akmış napmam lazım diğer 3 dairenin hakkı varmı

  7. Merhaba 19daire6kat 2dukkan1yuksek girişdaıre giriş daıe bemim70metrekare üştler150metre kare artı bodrum da tapu sahipleri de var bina komple catı diş yalıtım yapıldı butun masrafları 18 daire üstünden eşit böldüler kabul etmedim benimki yarıya düşmeli dedim mahkemeye vereceklerini soyle diler şikayetçi oldu lar benden bina sakinleride bana karşi cikiyorlar hersey esittır diye paylasımi yapmada tadılatını yapan firmala
    TSK

  8. Sayın Mustafa bey,
    benim sorum hesap ile ilgili yine sizden aldığım bilgilere göre hareket ettim ve apatman sakinlerine anlattım tek çıkaramadığım arsa payına göre hesaplamak.
    Örnek Çatı tamiri 200 000.00TL arsa payım 50m2 Apartmanda 23 daire bulunmakta bana düşen ve ödeyeceğim pay nedir bu nasıl hesaplanıyor?
    Vereceğiniz örneğe göre apatman sakinlerinin ödeyeceği bedeli çıkarmak istiyorum.
    İlginize şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım

  9. Merhaba ust kat dubleks sakiniyiz birkac yıl once catı ile su sıkıntımız oldu ve bına dan hıc yardım alamadık bu durumda kendımız yaptırdık.suanda bınamızın arka cephesindeki dublekstede aynı sorun oldu ve bına bunu yaptırmayı kabul etti. Bu durumda bız geri dönük olarak nasıl bı adım atıp ucret isteyebiliriz binadan böyle bir hakkımız olabilirmi

    1. Merhaba, geriye dönük böyle bir talep olup olamayacağı hususunu bilemiyorum Yavuz bey. Doğru cevabı ancak bir avukatla görüşerek alabilirsiniz.

  10. Son katta oturuyorum. Çatı balkonundan benim balkona yağmur yagdığında aşağıya su akıyor kabardı diğer yerlerde yayıldı apartman daire sahiplerinin bazıları ödeme yapmayı kabul etmiyorlar nereye başvurmalıyım.

    1. Merhaba, yazımda açıkladığım usul aynen sizin için de geçerlidir Necla hanım.

  11. Iyi günler. Bir site yoneticisiyim. 12 yillik bir binada oturuyoruz. En Ust katta oturan komşularımız çatıda ısı yalıtımı 12 yıl önce yapılmış olmasına rağmen şimdi isinamadiklari için tekrar çatı ısı yalıtımı yapılmasını istiyorlar ancak diğer kat malikleri yalıtım zaten olduğu için buna yanaşmıyorlar. En Ust kattaki 4 Daire kendileri yaptırsın diyorlar. Bunun ekstra yalıtım olduğunu düşünüyorlar. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? TEŞEKKÜRLER.

      1. Merhaba, aslında sorunuzun cevabı yazımda zaten mevcut. Çatı yalıtım olması, cevabın içeriğini değiştirmeyecektir.

  12. Merhaba Mustafa bey benim kızım 15yillik kat irtifaklı binada daire aldı tapuda dubleks konut yazıyor ekspertiz raporunda çatı katı yapılmadığı yazılmış biz bilerek aldık ruhsat cikarip biz Kendi imkanlarımız ile yaparız diye düşünmüştük bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz nerelere başvurup çatı katını tamamlayalım.Tesekkurler

    1. Merhaba, bunun için belediyeye başvurmanız gerekir. Ancak mimari projede olmayan bir şeyi sonradan yapamazsınız. Yapacaksanız da gerekli izinleri almanız gerekir.

  13. Mustafa bey dört katlı binada üst kat dubleks bina sakinleri hiç bir şekilde kullanmıyor çatıyı bakım onarım için bizi mahkemeye vereceğini söylüyor dubleks sahibi mahkeme ne karar verir sizce

    1. Merhaba, yazımın içinde cevabı bulmanız gerek Hacer hanım. Ekstra bir şey söylemem mümkün olmaz.

  14. Merhabalar. Bina orta hasarlı olup, çatıdaki yigma kattaki usulsüzlükler nedeniyle 2019 da imar barışına dahil olmuş ve 2021-2022 yılında guclendirme inş.yapılmistir. Catida 2 daire yigma kattir. Catinin 146 m2 lik kısmı mebran singil yapılmış ve masrafına 14 daire katılmıştır. Diger mulk sahibi catisinin istedigi gibi yapılmazsa apartmana inş.parasini odemeyecegini soyleyerek tehdit etmiş (4 ayda para odememis) ve 224 m2 lik çatısıni kendisinin özel istekleri doğrultusunda yapmış ve maliyetine sadece kendisi katlanmistir. Binanin insaati bitiminden 6 ay geçmiş olup, daire sahibi 14 daireden 224 m2 lik catisinin eger mebran singil olarak yapılsaydı maliyetine katlanacaktiniz diyerek maliyetinin bir kısmını istemektedir. Çatıda ortak kullanıma izin vermemektedir. Cati kullanımı sadece kendisi ve diğer mulk sahibine aittir. Anlattığım durumda hak iddia edebilir mi? 14 daire ödeme yapmak zorunda mi?

    1. Funda hanım bu kadar spesifik bir soruya, buradan cevap vermem mümkün olmaz. Kat malikleri kurulundan yönetim planına ve mimari projelere kadar birçok evrakın incelenmesi icap eder. Kusura bakmayın.

  15. Merhaba 4 dairelik apartmanda 5 kata(en son kat) oturuyorum. Çatı izalosyonu yüzünden evimimin tavanında(tüm odalarda) rutubet oluşuyor.
    Bu sorun gidermek için tüm masraf bana mı ait?
    Bu sorunun gidermek için çıkan masraflar daire sakinleri arasında pay mı edilir?
    Şimdiden teşekkür ederim.

  16. Merhaba 36 dairelik bir apartmanin 1. Katinda oturuyorum alt katim kapici dairesi fakat bir temizlik firmasina depo olarak verilmis.firma kapici dairesini asiri tahrip etmis ve cikarilmis buranin bos olmasi benim dogalgazi nekadar acarsam acayim evim buz gibi isinamiyorum ve astronomik doğalgaz faturasi oduyorum bunun onune gecmek icin kapici dairesinin tavan ve duvalarina yalitim yaptirip apartman genelinden gideri finanasal olarak talep edebilirmiyim bu konu hakkinda haklarim ve hangi hukuki yollara bas vurabilirim

    1. Merhaba. Sorunuza cevap vermem çok zor. Çünkü konu KMK dışında çıkıyor. Bu nedenle, ancak bir avukattan destek alarak bilgi edinebilirsiniz Emre bey.

      1. Mustafa bey merhaba yaklaşık 1 yıl öce 40 daireden oluşan apartman çatısını büyük bir bedel ödeyerek sözleşme yaparak yaptırdık ancak çatı altında ki iki dairede büyük sorun var,sözleşmeye uymadılar sızıntı olan dairelerde zarar var ne yapabiliriz

        1. Merhaba, konu tamamen avukatlık olmuş Ömer bey. Sözleşmeyi bir avukatla inceleyerek hakkınızı aramanız gerekir.

  17. mustafa bey iki daire üzerine 3 katlı binanın birinci katında oturmaktayım. En üst katı alan kişi 1 yıl oldu alalı. En üst kat olduğu için daha ucuza satın aldı ve çatıyı bu kanun hükümlerince yaptıracağını düşünerek. Ancak 2005 yılında bir tutanak tutulmuş. bulunduğu dairenin üzerinde çatı olmadığı halde çatı yapıldığı için belirli bir süre verilmiş eski düzenine dönülmesi aksi taktirde 500.000 tl ceza uygulanacağına dair. Şimdi yeniden çatı yaptırmakistiyor. ben bulunduğumuz ilçe belediyesi imar müdürlüğüne gittim. projede diğer dairenin üstünde sonrada işletilmiş bir çatı göründüğünü. ancak çatı yaptırmak isteyen kat malikinin üzerinde çatı olmadığını bana şifaen söylediler. ben de bunu resmi yazı ile bildirmeleri için dilekçe yazdım. cevaben binada çatı olduğuna dair yazı geldi. ben tekrar gittim. neden sözlü başka yazılı başka cevap verdiklerini sordum. tekrar incelediler. yine sözlü olarak aynısını söylediler. bende resmi olarak tekrar bildirmelerini söyledim. bana gelen yazının yanlış olduğunu söyleyip elimden aldılar. tekrar cevap yazdıklarında . Diğer tarafta teras çatı. çatı yaptırmak isteyenin üstünde kırma çatı olduğunu belgeyle bana bildirdiler. birşeyler döndüğü ile ilgili kafamda şüphe uyandırdı. müdür yardımcı olmak isterken memur sanki karşı tarafın avukatı gibi davranıyordu. birde ben her belediyeye gittiğimde kat malikinin haberi oluyordu. bu konuda bir yol gösterirseniz vakit ayırıp cevap verirseniz teşekkür ederim

    1. Merhaba, öyle bir şey sormuşsunuz ki; ben buradan tek taraflı bir yorum yapamama. Bu yanlış olur. Hukuken sıkıntılı bir durum olduğunu düşünüyorsanız, yapacağınız en doğru şey bir avukata danışmak olabilir.

  18. İyi akşamlar Mustafa bey bizim bina oturma ruhsatı alalı 1yil oldu fakat binamızda çatı yok üstü açık dayans yapılmış bu da şu sizdirmasina sebeb oluyor her sene evim batıyor bunu mutahit firma çatı yapmak zorunluğu var mi

    1. Merhaba, bu konu benim uzmanlık alanım dışında. Müteaahhit ile aranızdaki sözleşmenin ve mimari proje başta olmak üzere birçok evrakın incelenmesi icap eder. Bu hususu, bulunduğunuz yerdeki bir avukata sormanız doğru olur.

  19. … asansör diye şirket bakmakta yonetime biz en üstte oturmaktayız çatımız akıyor 3 blok birleşik daire hepsininki akıyor yönetim ben ayda dı zor topluyorum çatı masrafını kimse vermez diyor ve yapılmıyor çatı 15 yıllık ne yapmam lazım dairede herkes iç içe konuşan birileri değil sadece selam verip geçer.

  20. Merhaba 4 katlı binada 12 yıldır oturuyorum giriş katla birlikte 13 daire ve 2 dükkan mevcut bende 4.katta oturuyorum bizim çağımız akmiyor fakat karşı dairenin 12 yılı doldurdu taşınali ilk kıştan akmaya başladi müteahhiti mahkemeye verdiler bilirkişi falan geldi davayı kaybettiler ama bina olarak 3. yıldan itibaren her 2 yıl bile dolmadan 5 defa çatı onarımı için para verdik 2021 Nisan ayında yaptırdık en son 6. Defa olacak şimdi yine para toplanıyor yapılması için ama bu defa bahçede şahsi 4 garaj var bu garajın bitanesi bizim dairemiz 100 metrekare garaj ise 10 metrekare bile değil daire ile garaja aynı para vermemiz isteniyor 1320 TL garaj için bu para verilmeli mi diğer kişilerde bizde kabul etmiyoruz ne yapmalıyız teşekkür ediyorum şimdiden vereceğiniz cevap için ?

    1. Merhaba, bu tür giderlerde harcama detaylarını gösterir listeler ve çalışmalar yapılmalı ve kat malikleriyle paylaşılmalıdır. Aksi takdirde, ödemelerin hangi daireye ve ne oranda düştüğü, nasıl hesaplandığı bilinemez. Böyle olunca da ne ben ne bir başkası yorum yapabilir.

  21. Merhaba Mustafa bey çatı onarımı ile ilgili yazınızı okudum şayet anlayamadığım şu nokta var yardımcı olursanız sevinirim. Katta 5 daire bulunan 4 ü dubleks daire şeklinde tapuya işlenmiş bir binamız var. Çatı katında dubleks dairelerin kullandığı başkalarının kullanamadığı daire alanlarımız var.apartman boşluğu, asansör boşluğu toplantı odası depo gibi bütün kat maliklerin ortak kullandığı diğer yerlerde çatı katında bulunmaktadır. Kimsenin kullanamadığı sadece dubleks dairelere ait olan dubleks çatılarının tamiratından dubleks daire sahiplerimi sorumludur,diğer ortak kullanılan alanlardanda tüm kat maliklerimi sorumlumudur.Şimdiden çok teşekkür ederim

    1. Merhaba. Yönetim planınıza baktınız mı? Bu metne bakmadan yorum yapmak mümkün olmaz. Ayrıca diğer konuda ise; kat maliklerinin sorumlulukları önce yönetim planına göre ve burada hüküm yoksa da KMK’daki hükümlere göre belirlenir. Bu ayrımı da sizin yapmanız gerekir. Şu yazı belki size bu konuda yol gösterebilir: Ortak yerler nedir ve nerelerdir?

  22. Binanın en üst katında oturuyorum çatının altına yalıtım malzemesi koymak için çıktığımda benim dairenin üstüne gelen kısmına inşaat molızlarının yığıldı bir şekilde atıldığını gördüm.bitişik nizam Yan binanın çatısında çatı dublexsi var molozların boyalarından oraya ait olduğu izlenimini veriyor. Apartmanda bir yönetim yok belediyeye soruyorum kimse mantıklı bir yol gösteremiyor molozların kimin attığı belli değil bu mağduriyetim için nereye nasıl müracaat edeceğim yani hakkımı aramak için nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Şenol bey, çatınızda moloz var ve bunun nereden geldiğini bilmiyorsanız; ya bunu apartman olarak ücreti karşılığında birisine taşıtırsınız ya da bunun failini bulabileceğinizi düşünüyorsanız, hukuki süreci başlatırsınız. Kararı sizin vermeniz gerekiyor.

  23. Mustafa bey projede olmayan apartman çatı yıllar sonra daireden birisinin kafasına göre uygunsuz çatı yapması ve onura kimseye kullandırtmaması nasıl bir suçtur

    1. Merhaba, işin “suç” kısmı avukatların uzmanlık alanına girer Ahmet bey. Bu nedenle, yorum yapamayacağım.

  24. Merhabalar Mustafa bey
    Bizim apartmanımızda en üst kat dubleks daire
    Dubleks daire sahipleri çatıdan su akması nedeniyle çatının onarılmasını istiyor ama dairesi dubleks olduğu için ortak alanımız olmuyor sadece dubleks daire sahipleri kullanıyor
    Masraflar bütün dairelere mi ait yoksa sadece dubleks daire sahibine mi şimdiden teşekkürler

    1. Ali Can bey, sorunuzun cevabı tam olarak yazımda mevcut. Lütfen tekrar göz atın.

  25. Mustafa Bey,
    Merhaba.
    Çatı aktarılması için dükkan sahipleri de mi arsa payı oranında para öderler.
    Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

    1. Merhaba, 634 sayılı KMK bakımından dükkan sahibi ya da ev sahibi diye bir ayrım yoktur; yalnızca kat maliki vardır. Haliyle her kat maliki, yönetim planında aksine bir düzenleme olmadıkça, arsa payı oranında bu masrafa katılmak zorundadır.

  26. merhaba mustafa bey ,5 katta oturan kat malikleri çatıdan dolayı rutubet ve ve su akıtma şikayetleri olduğunu beyan etmektedirler .
    ki bir malikin evinde oldukça zarar vermiş durumdadır. 2 yıldır çatı tamiri veya değişimi ile ilgili toplantılar yapılmış fakat sonuç alınmamıştır. çünkü apartman da bulunan bir kaç daire zarar görüler yerlerin tamir edilmesi daire içi tamiratının yapılıp dairelere eşit miktarda dağılımın yapılmasın talep etmişlerdir. fakat 5 katta oturan kat malikleri çatının komple kaldırılıp tekrar yapılmasın istemişlerdir ki buda maliyetli bir işlem olmasından dolayı yanaşılmamıştır. aslında şöyle bir durum mevcuttur. 5 katta oturan kat maliki yurt dışında yaşamasından dolayı ev sürekli kapalı kalmakta ve rutubet yapmaktadır. artı ilk rutubet olduğunda kat maliklerinden izin almadan kendi tarafında bulunan çatı üzerinde 3 kez çatı ustası olmayan bir şahsa bu işlem yaptırılmış olup daha çok maliyet çıkartılmasına neden olmuştur. diğer 5 katta oturan kat maliki havaların çok sıcak olmasından dolayı ondilinlerin yanacağını düşünerek çatıda delik oluşturmuştur. şimdi diyorlarki çatı yapılacak noterden defter çıkartılmış ve bende bir kat maliki olarak apartman sakinlerinden zamanında yaptırılan tadilattan onay alınmazken ortak alan olarak değerlendiriliyor bende bu belirtmiş olduğum nedenlerden dolayı bu tamirata onay vermiyorum . karar defterinde daha arsa pay oranları çıkartılmamış ne kadar ödeneceği belli olmayan bir düzen mevcut mahkemeye verileceğimiz söylenmekte bu belirttiğim konulardan dolayı karşı dava açıp kazanma şansım nedir öğrenebilirmiyim şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba, sizin karşı dava açmanıza gerek yok. Çatı onarımı vs. yaptırmak isteyen taraf bunu karar alarak ya da almadan kafasına göre yaptırır ve sizden ödeme talep eder. Siz bu aşamada ödeme yapmazsanız icra takibi başlatır ve siz de itiraz ederek hukuki süreci başlatırsınız. Diğer ihtimalde ise kat malikleri kurulu bir karar alırsa, bu kararın iptali için sulh hukuk mahkemesine başvurabilirsiniz. En doğrusu, somut bir adım atıldığında buraya tekrar yazın ki somut önerilerde bulunabileyim.

  27. iyi günler dört dairelik bir binada, üstler duplex olmak 3 Mülk sahibiyiz. Bir taraf tamamen bir kisiye ait diger yari iki kisiye.
    Bu durumda cati onarimi yari yapilirmi. Zira o bir kisi kendi tarafini yaptirmak istemiyor.
    Tesekkürler

    1. Merhaba, öncelikle yönetim planınıza bakmanız gerekir. Burada hüküm yoksa, o zaman sorunuzu tekrar sorabilirsiniz Yılmaz bey.

        1. Çatı kat maliklerinin ortak alanı olduğuna göre, gerekli masraflara herkesin katılması gerekir. Sorunuzun cevabı bu kadar basit ve nettir Yılmaz bey. Hiçbir kat maliki, katılmaktan kaçınamaz.

  28. Merhaba en üst katta oturuyorum bina 8 daire 4 katli her katta 2 daire mevcut bizim taraftaki ev sahipleri tek taraf olursa karsilamayiz diyor öbür taraftan biz sorumlu degiliz sadece benim evin altindaki ev sahipleri karsilamak zorunda olmuyor mu binaca yaptirmak o kadar insani toplamak istemiyorum benle beraber 4 ev yaptirmak zorunda değil mi

    1. Merhaba, yazıda da izah ettiğim üzere çatı ortak yerdir ve tamiri tüm kat maliklerinin ortak sorumluluğundadır.

      1. Binayi komple yaptirmak istemiyorum sadece benim tarafi yaptirmak icin ev sakinlerinle konuştum komple yapilacaksa destek olabilirm dediler bende banane diğer dairelerden dedim sadece senin tarafsa kendin yaptir dediler

        1. Coşkun bey, değil sizin taraf; çatıda tek bir metrekare yer yapılacak olsa, tüm kat malikleri buna katılmak zorundadır. Katılmak istemeyen olursa, yazıdaki usulle yani sulh hukuk mahkemesinden tespit isteyerek bizzat yaptırabilir ve diğer kat maliklerinden gerekirse icra yoluyla talep edebilirsiniz.

      2. Merhaba Mustafa bey bende 5 katli 24 daireli bi binada oturuyorum cati problemli bizden 2400 tl para talep ediyor binayı disardan özel yönetim yönetiyor bina daha 5 yılını doldurmamis bizden değilde mutahitten talep etmesi gerekmiyormu??

  29. Merhaba, 18 daireli 5 senelik bir apartman dairesinde oturuyorum. en üst katta karşılıklı 2 tane dublex daire var dublexlerin tavanları rutubet oluyormuş sebebi de çatı alanında havalandırma bacası olmamasıymış. 4 adet Havalandırma bacası yapımı için her daireden 250 tl isteniyor. binada genel anlamda bir sıkıntı yok.Bu masrafa ben karılmak zorunda mıyım ? Teşekkürler.

    1. Bahar hanım, aslında sorunuzun cevabı yazımda var. Yine de kısaca tekrarlamak gerekirse, evet katılmak zorundasınız; çünkü çatı ortak yerlerdendir ve herkese aittir.

      1. Merhaba Mustafa Bey,
        yukardaki açıklamanızda site yönetim planı ve çatı kullanımı dubleks daireye tahsis edilmişse ortak alan değildir demiştinz? Kafam karıştı.
        Benzer durum benim dubleks dairede de var. Dubleks dairenin üst katı tavanı beton, dam gibi (çatı şeklinde değil), çatı kaplaması hiç yok, açık havaya bakıyor, müteahhit yaptırmamış. Yapı kullanma izni de yok. Beton zamanla çatlamış, aşınıyor ve su sıdırıyor.
        Dubleks dairenin tavan çatısının açık havaya bakan kaplamasını yaptırmak ortak masrafmıdır, dubleks daireye mi aittir? Yoksa yine yapı kullanma izni olmayan yönetim planına mı bakmak gerekecek?
        Bu konu gerçekten Türkiye’de ciddi içinden çıkılmaz bir konu. Kendim yaptırsam ortak alana müdahale etmiş olacağım.
        Şimdiden çok teşekkürler.

        1. Fuat bey, yönetim planı sitenin/apartmanın anayasasıdır. Bu nedenle, her konuda öncelikle oraya bakılması gerekir. Önce yönetim planına bakın ve sorunuz olursa, bana tekrar ulaşın. Diğer türlü, verilen cevaplar havada kalacaktır.

          1. Merhaba Mustafa Bey,
            Yönetim planında bu konuyla ilgili bir şey yazılmamış.
            Zaten klasik ücgen catı ve altında çatı boşluğu mevcut değil.
            Yukarıda bahsettiğim gibi, dublekslerin üstü eğimli beton dam şeklinde,
            Çok Teşekkürler.

          2. O zaman cevap son derece açık: Çatı ortak alan olduğuna göre masrafı da tüm kat maliklerine aittir. Bu net duruma göre hareket etmeniz gerekir.

  30. Sayın Mustafa bey hayırlı ve sağlıklı bir bayram dileğiyle yazınızı okudum.sizden ricam ben apartman yöneticisi olarak 3 sene önce kat malikinin çatı onarımı sırasında daire tavanında hasar meydana geldi Yönetim olarak yapılması için kat sahibine söyledim.o dönem yaptiramiyacağini ifade ettiler . aradan 3 sene geçtikten sonra yaptıracağını söyledi.bugunku rakamla 1.700.₺ye çıkacağını bende 3 sene önce ki rakamla ödeyeceğimi ifade ettim.kabul etmedim.yasal olarak bunu talep etme hakkı varmı yoksa zaman zaman aşımına uğramış ölümü cevaplarsanız sevinirim.trşekkur ederim.hayirli pazarlar.

    1. Benim dukkanimin olduğu apartmanda cati aktarmasi yapılacak yüksek maliyet çıkıyor
      Peki ben dükkan için m2 ye göre mi para ödeyeceğim yoksa dairelerle aynı parayı mı ödeyeceğim sizden cvp bekliyorum size zahmet

  31. Merhabalar sitemizdeki bir binanın çatısında yangın çıktı çatı katındaki evde ustalar çalışmış iki saat sonrasında yangın başladı yöneticimiz çatının tadilatı için tüm siteden para istiyor yasalmıdır. Yardımlarınız için teşekkürle

    1. Merhaba, çatı ortak alan olduğuna göre elbette siz dahil herkes bu onarıma katılmalıdır. Fakat eğer burada bir kat malikinin kusuru varsa, yönetici ya da kat malikleri kurulu bu kimseye rücu ederek ödenen paraları, kusuru oranında o kimseden talep etmelidir. Doğru yöntem bu olacaktır Ayşe hanım.

  32. Mustafa bey oturmadığım bir apt.kiraya verdiğim dairelerim var bende kiracıyım kiraya verdiğim dairelerimin bulunduğu binada çatı akmasından dolayı tadilat yapılması isteniyor fakat 1 den fazla dairem olduğu için yapılan masraf her daire için ayrı ayrı isteniyor benden ben bunu kabul etmek zorundamıyım yoksa benim kullanabileceğim bir hak varmıdır tşk edrim

    1. Merhaba, çatı masrafının -yönetim planında aksine bir hüküm yoksa- arsa payına göre istenmesi yasaldır ve evet, sizin de daire sayınız ve arsa payınız oranında gidere katılmanız gerekir.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu