Çalışma Koşulları

Çalışma hayatının denetimini kim yapar?

Çalışma hayatını kim denetler?

Çalışma hayatının üç temel tarafı bulunmaktadır. Bunlar; işçi, işveren ve devlettir. Esas olarak işçi ile işveren arasında düzenlenen ilişkiye devlet de denetleyici olarak taraf olmaktadır. O halde, işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisini kim ve nasıl denetler?

İş Kanunu uygulaması bakımından denetim

İş Kanununa göre, bu kanundan doğan ilişkileri denetleme yetkisi devletin adına İş Müfettişlerine aittir. İş müfettişleri ise hem iş sağlığı ve güvenliği yönünden hem de işin düzenlenmesi bakımından teftiş yapmaktadırlar. Bu kavramları biraz açalım.

İş sağlığı ve güvenliğine yönelik önlemleri almak işverenin, bu önlemlere uymak ise işçinin görevidir. Bu görevlerin ihmalinin doğrudan sonucu ise meslek hastalıkları ile iş kazalarıdır. Bu iki kavram her şeyden önce çalışanların sağlığı ile alakalıdır. Meslek hastalığının meydana gelmesinin ya da iş kazası olmasının ilk ve doğrudan sonucu, işçinin ruhsal ya da fiziksel zarar uğramasıdır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Ancak bunun bir de ekonomik boyutu vardır. İş kazası geçiren ya da meslek hastalığına tutulan bir işçinin tedavi, bakım ve benzeri giderleri, ölüm halinde ödenen tazminatlar ve yaşanan iş gücü kayıpları düşünüldüğünde, ortaya çıkan zararın çok daha büyük olduğu görülecektir. Bu nedenle devlet, iş müfettişleri vasıtasıyla, çalışma hayatını iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetlemektedir.

İş müfettişlerinin bazıları ise işin yürütümü yönünden teftiş yaparlar. Bunun anlamı ise; işin yürütülmesi esnasında ortaya çıkan mali anlaşmazlıkların ve mevzuata uygunluğun denetlenmesidir. Bu kapsamda; yıllık izin, fazla çalışma, çalışma süreleri, tatil hakları, ücret ve benzeri konuların işyerlerindeki uygulaması denetlenir.

Sosyal güvenlik bakımından denetim

işverenleri kim denetler?

İşyerinde çalışma koşullarının mevzuata uygun olması kadar önemli bir başka husus da sosyal güvenlik mevzuatına tam uyumun sağlanmasıdır. Buna göre; sigortalılık başta olmak üzere sosyal güvenlik yönünden teftişleri yapmaya ise Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri ile denetmenleri yetkilidir.

Şikayetlerin incelenmesi

Çalışma hayatına dair şikayeti olan bir işçi bunu çeşitlik vasıtalarla gerekli yerlere iletebilir. Şu yazımdan da görüleceği üzere bu şikayetler; Alo 170 ya da Bimer’e başvurularak iletilebileceği gibi doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumuna ya da İşkura başvurarak da iletilebilir. Şikayetler ilgili birimlere iletilir ve sonucundan kişilere bilgi verilir.

SONUÇ

Çalışma ya da iş hayatının denetimi temelde iki kurum tarafından yapılmaktadır. Bunlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu ile Sosyal Güvenlik Kurumudur. Ayrıca İşkur uygulamaları bakımından İşkur tarafından da denetimler yapılabilmektedir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. Merhaba ben çalıştığım işyerinde patronum hep bağırma azarlama kötü davraniyirdu ve bende dayanamadım isten çıktım 23 gün çalışıp işten çıktım ve 2 haftadır paramı vermiyor üstüne birde vermeyecem diye tehdit Lee ediyordu ama çalıştığım iş yeri sigortasız iş yeriydi çiçekçi ve organizasyon du sigortasız di ne yapabilirim ben yardımcı ola bilir misiniz bana

    1. Merhaba, işten ayrıldıysanız ve sigortanız hiç yapılmadıysa, hizmet tespit davası açmaktan başka çareniz yok demektir Serat bey. Bir avukata danışmanızı öneririm.

  2. Alo 170 de çalışanların haklarını çalışma şartlarını kim iyileştirecek. Yetkililer farkında ama herhalde eli kolu bağlı..

  3. Merhabalar konya selçuklu arslan yatağanlı unlu mamüllerinde 12 saat çalıştırılıp asgari ücret veriliyor ve de aylık 2 gün izin hakları var buna el atmanızı istiyorum bi insan köpek olsa bile buna dayanamaz ama ihtiyaçları varki çalışıyorlar

  4. İyi. Günler. Mustafa. Bey. Ben. 3yıldır.büyükbir.lojistik.firmasında.şöförlük.yapıyorum.4cü.aydan.beri.kısa.çalışma.ödeneyi.alıyoruz.ama. Biz. Devamlı. Gece. Gündüz. Çalışıyoruz. Ve. Sigortalarımız. 15.16.18.gün.olarak.yatmış.hakkımızı.nasıl.soracaz.170.mi.arıyalım.bir.akıl.verirmisiniz.bizi.işten.çıkardıkları.zaman.bu.pirim.haklarını.nasıl.alırız.teşekkürler

    1. Merhaba, işverenin yaptığı yasal değil. Ancak Alo 170’i arayıp durumu açıklayarak şikayette bulunabilirsiniz. Diğer türlü haklarınız büyük ihtimalle zayi olacaktır.

      1. Mustafa bey benim merak ettiğim işçinin şikayet edemediği ama emekli bu ülke vatandaşının gördüğü iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili şikayet neden yapılamıyor. İşçi zaten bunu yapamıyor iş kaybetme korkusundan alo 170 bir çok gördüğüm güvenlik olmayan inşaat şikayetimi emekli olduğum için kabul etmiyor peki göz göre göre İSG kurallarını yok sayanları nereye bildirelim.

        1. Merhaba, siteminizde son derece haklısınız. İşyerinde fiilen çalışmayanların şikayetleri ÇSGB tarafından dikkate alınmıyor. Onlar da şikayetlere yetişemedikleri için böyle bir ayrım yapmak zorunda. Yani ki tarafın da haklı olduğu bir durum söz konusu.

  5. şikayette isim müfettişler tarafından işyerine söyleniyormu mesela şu işcinizin şikyeti üzerine ? mi geldik diyorlar

    1. Hayır, böyle bir şey müfettişler tarafından söylenmemektedir. Ancak yine de bunun garantisini şahsen vermem elbette mümkün olmaz.

  6. Merhaba Mustafa Bey,
    Ben özel bir bankada 7 yıldır taşeron işçisi olarak çalışıyorum ve banka personeliyle aynı işi yapıyorum. Çalışma bakanlığına şikayette bulundum ve geçen hafta müfettiş gelip teftişini bitirip gitti. Bununla ilgili rapor acaba ortalama kaç günde hazırlanır. Değerli yazılarınız ve bilgileriniz için teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Bunun net bir süresi yoktur. Raporlar bir ay içinde hazırlanır ama bunların tebliği daha uzun süreler alabilir.

Başa dön tuşu