Fesih

Belediye işçisi tayin olabilir mi?

Belediyeler de kamu kurumudur ve diğer kamu kurumlarında olduğu gibi, belediye işçileri de başka belediyelere ya da kurumlara geçmek isteyebilir. Peki bu mümkün müdür? Belediye işçisinin tayin hakkı var mıdır?

Kurumlar arası geçiş

Bir kamu kurumunda çalışan personelin, bir baka kamu kurumuna geçiş yapmasına kurumlar arası geçiş denir.

Kurumlar arası geçiş memurlar için mümkündür. Memurun geçmek istediği kuruma başvurması, bu kurumun eski kurumdan muvafakat talep etmesi ve eski kurumca muvafakat verilmesiyle süreç tamamlanır.

Memurların kurumlar arası geçişinin yasal dayanağını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74üncü maddesi oluşturur. Peki işçilerde durum nasıl?

İşçilerin tayin hakkı

Öncelikle şunu söylememiz gerekir ki; işçilerin kamu kurumları arasında nakil imkanına yönelik herhangi bir mevzuat düzenlemesi yoktur.

Bunun anlamı; işçiler açısından kurumlar arası geçişin teknik olarak mümkün olmadığıdır. Ama bir başka bakış açısıyla, mevzuat düzenlemesi olmadığına göre, bunun önünde bir engel olmadığı da söylenebilir. O halde hangi görüş esas alınmalıdır?

İşçilerin belediyede işe alınması ve işten çıkarılması

Hangi kurumda olursa olsun, işçiler 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir. Dolayısıyla bunlarla iş sözleşmesi yapılması ve işten çıkarılırken de İş Kanununun öngördüğü kuralların uygulanması gerekir.

Belediyeler kadroları nispetinde işçi alır ve bu işçilerle iş sözleşmesi yapar. İş sözleşmesinin nasıl ve hangi usulle sona erdirileceği de yine mevzuatla belirlenir.

Belediyeler arası işçi geçişi olmaz

Yasal bir dayanağı olmadığı için, bunun mümkün olmadığını düşünüyorum.  Yani bir belediyenin diğer belediyeden işçiyi talep etmesi, çalışılan belediyenin buna muvafakat vermesi ve işçinin yeni belediyeye geçmesi şeklindeki bir uygulama doğru olmayacaktır.

belediye işçisi tayin hakkı

Belediyeler arası nakil istifayla olur

Aslında buna tam olarak nakil de denemez. Yani bir belediyeden bir başka belediyeye geçmek isteyen işçi öncelikle istifa etmelidir.

Ardından yeni belediyeye başvurmalı ve burasıyla yeni bir iş sözleşmesi imzalamalıdır. Bunun ise bazı sonuçları ve riskleri olacaktır:

  • Belediyeden istifa eden işçi ihbar süresine uymak zorundadır.
  • İstifa ettiği için kıdem tazminatı hakkı yanacaktır.
  • İstifa ettikten sonra, başvurduğu belediye kendisini işe almazsa, ortada kalacak ve uzun bir dava sürecine girecektir.

belediye işçi nakli

SONUÇ

Belediyeler arası işçi geçişi olur mu? Teknik anlamda bir kurumlar arası geçişten bahsediyorsak, bunun mümkün olmadığını söylemem gerekir.

Yani işçinin tüm haklarıyla birlikte; yıllık izin, kıdem, maaş gibi, başka bir belediyeye nakil yoluyla geçmesi teknik olarak imkansızdır.

Başka belediyeye geçmek isteyen işçinin çalıştığı belediyeden istifa etmesi ve diğer belediyeyle iş sözleşmesi imzalaması gerekir. Bunun sonucu ise, işçinin tüm haklarının sıfırlanması olacaktır.

Ancak bu söylediğimizin aksini iddia edenler de olabilir; onlara da saygı duyarım. Çünkü belediyeler arası işçi geçişi konusu mevzuatla düzenlenmemiştir ve belirttiğimiz kanaat de yorumumuzdan ibarettir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. merhaba Mustafa bey, Genel olarak yazınıza katılıyorum ancak bir şeyi göz ardı etmişsiniz.
    Belediyeler ve özel idarelerde çalışan işçilerin üye oldukları sendikalar vardır. bu sendikalar ile kurumlar toplu sözleşme yapıyorlar. bu sözleşme kapsamında becayiş yada nakil ile ilgili bir madde konulmuşsa ona göre gerçekleşebilir. farz edelim öyle bir madde yoksa bile bir işçi gitmek istiyorsa gitmek istediği kuruma başvurusunu yapar, o kurum o işçiyi ilgili kurumdan talep eder ve ilgili kurumda gitmesine muvafakat verir ise tüm haklarıyla birlikte o kuruma geçişini yapar. geçişten sonra o kurumun tüm haklarından diğer işçiler gibi faydalanır. kanunda, yönetmelikte vs. bir işçi nakil olarak gidemez diye bir ifade olmadığına göre geçmesinde de bir sakıncası yoktur.

    1. Merhaba, bir işçi A belediyesinden B belediyesine muvafakat alarak gidemez Kudret bey. Aksine bir uygulamayı ben görmedim. Elbette benim bilmediğim hususlar da olabilir; bu konuda yaşanmış örnek varsa ve okuyucularımız haberdar ederse, öğrenmiş oluruz ve çok memnun olurum.

      1. yazımda belirttiğim gibi Belediyelerde bir uygulama var mı bilmiyorum. Fakat Özel İdarelerde çalışan İşçilerde iki işyerinin muvafakat vermesi ile becayiş ve nakil yapılabiliyor. Toplu İş Sözleşmesinde açıkça yazılmaktadır. sözleşmeyi okursanız sizde göreceksiniz. Nakil işlemi benim öğrendiğim 2 tane gerçekleşmiş bu güne kadar. İnşallah bende 3.sünü gerçekleştirmek için uğraşıyorum. kamu işçilerinin onca sesini ne siyasilerin nede bürokratların duymaması, becayiş, nakil veya tayin hakkının bu güne kadar kanunda yada yönetmelikte düzenlenmemesi buna çözüm bulunmaması gerçekten üzücü ve düşündürücüdür….

        1. Bu durumda elbette mümkün olabilir; ancak takdir edersiniz ki kurumların TİS hükümlerine benim hâkim olmam mümkün olmuyor. Özel durumların ilgili mevzuat metinlerine göre değerlendirilmesi gerekir.

      2. Toplu İş Sözleşmesinde işçinin kurum içinde, bir şehirden başka bir şehire gidebileceği nakil açıkça yazıyor. Yasal dayanağı olmayan bir şeyi toplu sözleşmeye nasıl eklemişler acaba. Sizlerin bu hukuksuz görüşleri yüzünden Kurumların nakile izin vermediğini düşünüyorum.

        1. Merhaba, bir konunun yasal dayanağı olmaması demek, o konuyla ilgili mevzuatta bir hüküm olmaması demektir. İşçilerin belediyeler arası nakliyle ilgili de mevzuatımızda herhangi bir cevaz olmadığından, haliyle bunun da yasal dayanağı yok demektir.
          Sonrasında toplu iş sözleşmelerine böyle hükümler koyulması, benim söylediğim hususu yanlış yapmaz. Bunu anlamak için bireysel ve toplu iş hukukunun temel mantığına hâkim olmak gerekir.
          Ayrıca benim “hukuksuz” görüşüm hiçbir kurumu bağlamaz; kurumlarımız karar verirken internetten araştırma yapmak yerine eminim mevzuata göre hareket ediyordur.

  2. Merhaba mustafa bey ben belediye de kadrolu olarak çalışıyorum kurum değiştirmek istiyorum bu konuda bi çalışma varmı iyi günler

      1. Ben Ordu Ünye belediyede çalışıyorum eşim çocuklarım İstanbul’a geldiler ben tahin alabilirmiyim İstanbul’a yardimciolurmusuz

        1. Merhaba, belediyelerde başka kuruma geçiş ancak bir kurumun sizi talep etmesi ve belediyenizin de muvafakat vermesine bağlıdır. Dolayısıyla önce İstanbul’dan bir kurum bulmalı ve sonra belediyenizi ikna etmelisiniz.

  3. Merhaba bende ilçe belediyesinde 4a kadrolu işçi olarak çalışıyorum il belediyesine geçmek istiyorum ilgili yazınızı okudum 2022 yılı itibariyle mevzuat hala aynımı bunun mümkünü yokmudur.teşekkür ederim.

Başa dön tuşu