SGKÜcret

Aynı anda iki farklı işyerinde çalışma

4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışma şekillerinden birisi de kısmi süreli çalışmadır. İşçi, haftalık 45 saati doldurmadan da bir işyerinde çalışabilir. Bazı işçiler ise, yaptıkları işin niteliği gereği birden çok işyerinde çalışabilir.

Bu durumda ne olur? İşçinin SGK primleri nasıl bildirilir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşsizlik maaşı bakımından hesap nasıl yapılır? Birden fazla işyerinde çalışmanın sonuçları nelerdir?

Birden fazla işyerinde çalışanın SGK primleri

SGK mevzuatı bakımından bir ay 30 gün kabul edilir ve çalışanın bir aylık süre zarfında en çok 30 günlük sigortası bildirilebilir.  Dolayısıyla iki ya da üç işyerinde çalışmanın, işçiye ekstra gün katkısı olmaz. Örneğin işçinin o ay için 40 gün ya da 50 gün sigortasının bildirilmesi mümkün değildir.

İşçinin ise birden fazla işyerinde çalışması mümkündür. Hatta her bir çalışmasının karşılığında da sigortasının bildirilmesi gerekir. Burada dikkate alınması gereken husus, sigorta prim tavanı olacaktır.

Bilindiği üzere sigorta primine ilişkin tavan miktarı, brüt asgari ücretin 7,5 katıdır. Birden fazla işyerinde çalışan işçinin aylık prim tutarı bu miktarı aşarsa; işçi SGK’ya başvurarak fazla ödenen primi talep edebilir ve SGK işçiye, fazla ödenen primin “işçi payı” kadar olan kısmını iade eder.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İki yerde sigortalı olmanın faydaları

Bir üst başlıkta da açıkladığımız gibi, işçi kaç işyerinde çalışırsa çalışsın, sigorta primi aylık 30 günü geçememektedir. Dolayısıyla, iki ya da üç farklı işyerinde sigortalı olmanın tek faydası, eğer yüksek rakamdan yatırılıyorsa, SSK primlerinin artmasıdır. Ama SSK primleri açısından da bir fark yoksa, iki farkı işyerinde çalışmanın, emeklilik vb. konular bakımından tek bir işyerinde çalışmaktan farklı yoktur.

Birden çok işyerinde çalışma halinde kıdem tazminatı

birden fazla işyerinde çalışan işçi

Kıdem tazminatı; bir işyerinde en az 1 yıl çalışan bir işçinin belirli şartların varlığı halinde elde ettiği bir haktır. Çok detaylı bir konu olan kıdem tazminatı hakkında, yazımız açısından bilinmesi gereken husus, işyerinde en az 1 yılın doldurulmuş olmasıdır.

Ay içinde iki farklı işyerinde çalışan bir işçinin ilk işyerinde 20 gün ve ikinci işyerinde 10 gün sigorta priminin bildirildiğini varsayalım. Yıllar içinde bu işçinin sigorta primleri her bir işyeri için alt alta toplanacak ve 1 yılı aştığında kıdem tazminatı gündeme gelebilecektir.

Kıdem tazminatı, her şeyden önce işverenin sorumluluğundadır. Öyle olunca, kıdem tazminatının devlet ya da başka bir makam tarafından ödenmesi söz konusu olmaz. Her iki işyerinden de ayrılan ya da bir işyerini bırakan bir işçinin kıdem tazminatı söz konusu ise; işçinin muhatabı, işten ayrıldığı işyeri olacaktır. Bir başka deyişle, her bir işveren kendi bildirdikleri sigorta prim günleriyle orantılı olarak kıdem tazminatlarını ayrı ayrı ödemek zorundadır.

Birden çok işyerinde çalışıldığında işsizlik maaşı nasıl olur?

Bir başka merak edilen konu da budur. İşsizlik maaşı alma şartlarını daha önce açıklamıştık. https://mustafabaysal.com/issizlik-odenegi-alma-sartlari/ O yazıdan da görebileceğiniz üzere, işsizlik maaşı için gereken şartlardan ikisi son 3 yılda en az 600 gün primin bulunması ve son 120 gün boyunca sigortanın kesintisiz bildirilmiş olmasıdır.

İşçinin iki ya da daha çok işyerinde çalışması, onun işsizlik maaşı almasına engel olmaz. Böyle bir durumda, önemli olan 600 gün şartının ve son 120 gün şartının sağlanmış olmasıdır. İşsizlik maaşı almak isteyen işçi, özellikle son 120 günde eksik bildirim olmamasına dikkat etmelidir. İki işyerinden bildirilen prim günleri toplamı son 4 ay boyunca kesintisiz 120 gün olmalıdır ki, işçi işsizlik maaşı alabilsin. Bir gün bile boşluk olsa, işsizlik maaşı alınamayacaktır.

İşsizlik maaşı bildiğiniz üzere, işçinin SGK’ya bildirilen son 120 günlük sigorta primlerinin ortalamasına göre hesaplanmaktadır. O halde, birden fazla işyerinde çalışan bir işçinin, bu işyerlerinden bildirilen prim tutarları ne ise, bunların hepsi toplanacak ve işsizlik maaşı da ona göre belirlenecektir.

Birden fazla yerde çalışan işçinin AGİ hesabı

birden fazla işyerinde çalışma kıdem tazminatı

İşçi birden fazla işyerinde çalıştığına göre, bunlardan birinde asgari geçim indiriminden faydalanması gerekir. Bu işveren hangisi olacaktır? Bu sorununda cevabı 265 sayılı gelir vergisi genel tebliğinde yer almaktadır. Tebliğin 10uncu maddesine göre aynı zamanda birden çok işverenden ücret alınması halinde, AGİ uygulaması, en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir.

Eğer işçi bu işyerlerinde yeni işe başlamışsa ve hangisinden daha çok maaş alacağını henüz bilemiyorsa, AGİ’den faydalanacağı işyerini işçi kendisi istediği gibi belirleyebilmektedir.

Aynı anda birden fazla işyerinde AGİ’den faydalanmak mümkün değildir ve böyle olduğu tespit edilirse, oluşan vergi ziyaı, çalışandan zamlı olarak tahsil edilmektedir.

Birden fazla işyerinde çalışılması halinde gelir vergisi

Ücretlerden alınan gelir vergisinin artan oranlı olduğunu daha önce açıklamıştık. https://mustafabaysal.com/isciler-acisindan-vergi-dilimi-nedir/ Buna göre dört farklı vergi dilimi belirlenmiştir ve vergi dilimi yükseldikçe gelir vergisi oranı da artmaktadır. İşçinin yıl içinde aldığı ilk maaştan, 14.800 TL’yi aşmıyorsa, doğal olarak %15 gelir vergisi kesilmektedir. İşçini aldığı maaş toplamı tutarı 34.000 TL’yi aştığında oran %20’ye çıkmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz rakamlar 2018 için geçerlidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çıkarılan “ücret geliri elden edenler için vergi rehberi”ne göre; birden fazla işyerinden maaş alan işçi için durum şudur:

İşçinin en çok gelir elde ettiği işyerindeki ücretleri bir kenara bırakılır ve diğerlerine bakılır. Eğer ikinci ya da üçüncü işyerlerinden aldığı ücret toplamı tutarı 34.000 TL’yi geçerse, işçi için yeni bir vergi doğmuş demektir. Durumu bir örnekle açıklayalım.

İşçinin A işyerinden 2018 yılında aldığı ücret toplamı 45.000 TL, B işyerinden aldığı 22.000 TL ve C işyerinden aldığı ise 15.000 TL olsun. Bu durumda işçinin B ve C işyerlerinden aldığı ücret toplamı 34.000 TL’yi geçtiği için işçinin 2019 yılında 1 Mart ile 25 Mart arasında gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekecektir.

Bu konuda teknik bilgi için gelir idaresi başkanlığının web sitesine göz atabilirsiniz.

SONUÇ

İşçini aynı anda birden fazla işyerinde çalışması mümkündür. Bunun önünde yasal bir engel bulunmaktadır. Önemli olan, işçinin ay içinde her bir işyerinde fiilen çalıştığı günlerin eksiksiz olarak SGK’ya bildirilmesidir.

Burada şu hususu unutmamalısınız ki; iki işyerinde birden sigortalı olmanın bir cezası yoktur. Ancak emeklilik bakımından bir artısı da yoktur. Dolayısıyla; işçi gerçekten de birden fazla işyerinde çalışıyorsa, her bir işverenin işçinin primini bildirmesi yeterli olacaktır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

55 Yorum

  1. Mustafa bey iyi çalışmalar,
    Kıdem tazminatı konusunda bir sorum olacaktı. İki ayrı kurumda çalışıyorum. Özel bir sanat okulu öğretmenlik 30 gün tam zamanlı 17 yıldır. Aynı zamanda bir dernekte ortalama 6 gün 8 yıldır. Şimdi Eyt den emekli olmak istiyorum. Prim günüm tamam. İki kurumdan da kıdem tazminatı alabilir miyim?

    1. Merhaba, kıdem tazminatı her işverenin kendi sorumluluğundadır. Haliyle değil iki, olsaydı üç kurumdan da kıdem tazminatı alabilirdiniz.

      1. Mustafa bey cevabınız için teşekkür ederim.ikinci İşveren bu konuda kıdem ödemeye yanaşmaz ise ne yapmalıyım? Hangi kanunda bu özel durum açıklanıyor. Yada örnek karar var mıdır?

        1. Rica ederim. Bu özel bir durum olmadığı için, herhangi bir yerde açıklanmaz Metin bey. İşveren kıdem tazminatınızı ödemezse, bir avukata danışın, sizi yönlendirecektir.

  2. Merhabalar,
    Ben Almanya’da yasiyorum. 2014 yilina kadar Türkiye’de calistim ve bu zamana kadar ödedigim sigorta primleri yurtdisi borclanma olmadan Türkiye’den emekli olmama yetiyor (prim gün ve sigortalilik süresi), yas olarak da EYT yi bekliyorum. 2014 yilindan itibaren Almanya’da emeklilik primlerini ödemeye basladim.
    Türkiyeden emekli maasi almaya basladigim anda Almanya’da vergi dairesine bunu bildirme ve vergisini ödeme zorunlulugum var. Benim sorum su:
    – Türkiyedeki emekli maasindan gelir vergisi (veya benzeri bir vergi) kesiliyor mu?
    – Eger kesiliyorsa, yutdisinda zaten bunun vergisini ödeyecegim icin Türkiyedeki vergiden muhaf olur muyum?

  3. Merhaba yazınız için tesekurler. Bi sorum olacak ben iki is yerinde calısiyordum. Iki isyerinden son 4 ay eksiksiz. Bir isyetimden 27.12.2022 de ayrıldım son 4 ayın ortlası 9400, digerindende 31.12.2022 ayrıldım ondanda 11600 ama issiz maasım 4 bin olarak hesapladılar sizden ricam ne ybalirim bilgilendirirseniz sevinirim.

    1. Merhaba, işsizlik maaşının üst sınırı vardır ve brüt asgari ücretin %80’idir. Onunla alakalı sizin maaşınız düşük bağlanmıştır.

  4. Merhaba mustafa bey apartmanımıza başka bir apartmanda kapıcılık yapan arkadaş temizlik için hizmet veriyor diğer tarafta sigortalıçalışıyor biz yönetim olarak sigorta bildirini yapmamız gerekiyor mu ayrıca görevli arkadaş bu konuyla alakalı bizi mahkemeye verebilir mi bununla alakalı bir kanun hükmü varmıdır teşekkürler

    1. Merhaba, elbette sizin apartmanınızda bir dakika bile çalışsa, sigortasının bildirilmesi gerekir. Bununla ilgili kanun arıyorsanız, 5510 sayılı Kanun’un kendisi yeterlidir.

  5. Merhabalar Mustafa bey benim bir sorum olacaktı. Şimdi aynı sektörde iki iş yerindede çalişiyorum iki iş yerindede aynı ay içerisinde 30 gün 30 gün sigorta pirimim yatıyor bu pirim günlerim emeklilikte prim günlerim hesaplanırken aynı ay içerinde iki defa ayrı iş yerlerinden yatan günlerim silinecekmi yada bana bunun bi karı olacakmı teşekkür ederim

    1. Merhaba. Gün bakımından silinecek; yani ay içinde 60 değil 90 gün de bildirim yapılsa, 30 gün üzerinden değerlendirilir. Ancak prim tutarı bakımından, tüm primlerin toplamı esas alınır.

  6. Merhaba bir işçi A işyerinde haftada 30 saat B iş yerinde haftada 20 saat çalışıyor. Toplam haftada 50 saat gün içinde her 2 işyerinde çalışıyor.

    1. Toplam haftalık çalışma süresi 45 saati geçebilir mi ?
    2. Geçer ise bu haftalık 45 saati geçen 5 saat lik çalışma için ek mesai ücreti ödenmeli mi?
    3. Bu ek mesai ücretini kim ödeyecek ?

    1. Merhaba, toplam süre haftalık 45 saat tabi geçebilir. Bu iki işyeri aynı işverenliğe bağlı değilse ve tamamen bağımsız işyerleri ise, diğer işyerindeki çalışma süresini bir diğerinin dikkate alması beklenemez. Bu durumda işçi toplamda 45 saat geçse de fazla mesaiye hak kazanamayacaktır. Her işveren kendi bünyesinde yapılan çalışmadan sorumludur Alper bey.

  7. Merhaba,

    Son 10 yıl ödenen prim tutarının ortalaması ile emekli maaş hesabının yapılmasının ne anlama geldiğini kaynaklarda tam olarak bulamadım.

    Son 10 yılın 7.5 yılı tavan prim SGK, 2 yılı taban prim Bağkur ve 6 ay işsiz. Yıllık Ortalama prim tutarı için 10 a mı bölünecek, yoksa 9.5 mi? Yani boşluk olması mı iyi, yoksa asgaride olsa prim yatırılması mı? Teşekkürler.

    1. Merhaba, son 10 yıl ortalaması ile emekli maaşı arasındaki ilişkiyi çözemedim Ömer bey. Tüm zamanların primleri maaşta etkilidir. Ancak tabi ki son dönem primleri önem arz eder, sizinki gibi bir durumda profesyonel destek almanızı ve bir emeklilik uzmanına danışmanızı öneririm. Böylece muhtemel bir hak kaybını da engellemiş olursunuz.

  8. Merhabalar benim sorum şu bir iş yerinde 30 gün sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum ama başka bir iş yerinde ayrıca 5 gün benim adıma sigorta yapılmış benim rızam olmadan tam gün çalıştığım yerde 12 yıldır devam ediyorum. 5 gün yapılan sigorta benim tazminatımı etkiler mi

  9. 2 iste çalışan kişi birinden sigortali.digerinden sigortasiz.sigortasiz olan yerde is kazasi yapıyor.oraya sigortam yok diye tazminat davası açabilirdi.bu arada sigortali olduğu işten maaşını alabilirmi

    1. Konu çok hassas bir noktada, böyle durumlarda konusunda uzman bir hukukçuya başvurmalı zaman geçirmeden.

  10. merhaba kolay gelsin.daha önceki yazılarınızda da görmüştüm.işsizlik ödeneği için 600 gün olma şartı devam ederken son 120 gün primin kesintisiz olma şartı değişti.primlerdeki eksik gün nedenine bakılmıyor.sadece son 120 günde işten giriş çıkış olmayacak olsa bile giriş çıkış günü arasında zaman farkı olmayacak.örn:12.11.2019 işten çıktıysa en geç 13.11.2019 tarihinde girişi varsa sıkıntı yok ama 14.11.2019 tarihinde giriş olursa işsizlik ödeneği hakedemiyor.iyi günler diliyorum

  11. merhaba sorum. 6 aydir düzenli 2 isyerinde calisyorum.ama 1.isverende ise 27.03.2019 dan beri duzenli calisiyorum.2.isverenden hakli nedenlerle 15.09.2019 tarihinde ayrildim.sonra tekrar bir işe daha 20.9.2019 girdim oradanda 14.10.2019 da ciktim. kendi istegimle.sorum bunlar hepsi prim ödedi 1.isverende hala duzenlu calismaya devam ediyorum duzenli işyerinden 185 gun prim var 3 yil icerisinde toplam 585 prim yapiyor ama diger işletmelerdeki primleri toplarsak 610 gun ediyor issizlik hak edecekmiyim.iyi calismalar teşekkür ederim

  12. Merhabalar Zeynel bey, yeni bir ingilizce kursuyla anlaşma yapmak istiyorum ancak şartları arasında şöyle bir madde var. “İş sözleşmesinin süresinden evvel iş kanunu kapsamında haklı bir sebebe dayanmaksızın öğretmen tarafından feshedilmesi halinde, öğretmen kalan süreye ilişkin aylık bazda hesaplanacak 160 saat ders ücretinin yarısı kadar tutarı cezai şart olarak kuruma ödemeyi kabul etmiştir.” Böyle bir durumda sadece 1 aylık yani 80 saatlik ödeme mi yaparım yoksa geriye kalan ayların tamamını mı? Teşekkürler.

  13. Merhaba, 3 senedir çalıştığım bir işim var. Haftasonlarımı değerlendirmek için part-time çalışmak istiyorum. Sigortalı çalışacağım için asıl işyerimin beni tazminatsız işten çıkarma hakkı olduğunu duydum. Bunun aslı varmıdır?

    1. Merhaba, iş sözleşmenize bakılması lazım. Muhtemelen o konuda bağlayıcı bir madde vardır. İşyerinizden rıza almadan ikinci bir işte çalışırsanız sonucu dediğiniz gibi gerçekleşebilir.

  14. Merhabalar, aynı anda iki farklı kursta ingilizce öğretmenliği yapmak istiyorum. Bir tanesinde haftalık 26 saat diğerinde 6 saat çalışıcam. Eğer ikisi de bana part time girişi yaparlarsa bir sıkıntı yaşar mıyım? En fazla 30 saat mi çalışabiliyorum? Yoksa yine 45 üzerinden mi değerlendirilir? Teşekkürler

    1. Merhaba. Her iki işyeri de part time giriş yapabilir, İş Kanunu açısından sıkıntı olmaz. Ama SGK açısından net bir cevap almak için, doğrudan bir SGK müdürlüğüne giderek soruyu onlara sormanızı öneririm.

  15. E devlette çift sigortalı olduğum için toplam günüm 600’ü geçti. Fakat bir ay için iki farklı yerden 30+30=60 gün olarak hesaplamış. Bu durumda işsizlik maaşı için 600günü doldurmuş sayılıp faydalanabiliyor muyum?

    1. Merhaba. Aynı ayda 60 gün sigortanız da bildirilse, bunun 30 günü kabul edilecek ve kalan kısmı prim gününden sayılmayacaktır.

  16. İyi günler benim sorum şu şekilde olacak ;
    A ve B firmaları var örnek veriyorum 1 Aylık çalışma periyodun da A firmasında 6 gün B firmasında 4 gün çalışsam ve bu firmalar çalıştığım günlerin sigortaları yatirsalar kanunen bir sıkıntı olurmu ve ben bu olaydan olumsuz etkilenirmiyim?
    Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

    1. Merhaba. Neden sıkıntı olsun ki? Siz bu iki firmada fiilen çalıştıktan sonra, zaten olması gereken şey budur.

      1. Merhaba. Cevabınız için teşekkür ederim
        Peki bu durumda sgk sağlık hizmetinden yararlanan bilirmiyim?
        Sonuçta 30 gün sigorta yatmamış olacak

  17. Merhaba iki yerden iş teklifi aldım ikisi de asgari ücret tam sigorta yapmak istiyor işyerinin bir tanesi sadece belgemi kullanacak.. iki yerde tam zamanlı sigortalı olmak problem olurmu.. ? Lütfen cevap yazar mısınız

  18. Merhabalar ben 2014,2015 ve 2016 yıllarında 2 ayrı yerde sigortalı çalıştım fazla her bir yılda 445,425 ve 510 gün olarak gözüküyor bana artısı varmı varsa nedir.Ayrıca bir yıl 365 iken bu fazla günlerim in iadesi yapılır mı yapılıyorsa emeklilikte bir eksiklik olurmu teşekkürler

    1. Merhaba. Prim olarak bunların elbette faydası olur. Ama gün bakımından hiçbir faydası olmaz ve yine her yıl için en çok 360 gün priminiz görünür. Bunların iadesi de olmaz.

  19. Benim her ay iki yerde 30 gün üzerinden sigortam yatıyor ve e devletten baktığım da ay içinde 60 gün olarak çalışmış görünüyorum. Sigorta günü de artıyor dolayısı ile, emeklilik için sigorta günü hesaplanırken sorun çıkar mı? Sonuçta e devlette görünüyor, bunu farkederler mi?

    1. Merhaba. Bunlar e-devlette 60 gün üzerinden de görünse, emeklilik bakımından her ay en çok 30 günü dikkate alınır.

  20. Zeynel Bey Merhabalar;

    Ben A ve B işletmesinde sigortalı olarak çalışıyorum ve primlerim 2029TL yani asgari ücret üzerinden yatıyor her iki işletmede de, yazınızı okudum anladığım kadarıyla emeklilikte prim gününü 30+30=60 değil de 30 Olarak dikkate alıyorlar peki primim 2029+2029=4058TL olarak hesaplanıp emekliliğe bir faydası oluyor mu? Yoksa o da gün gibi tek 30 Gün 2029TL olarak mı dikkate alınıyor? Eğer böyleyse ikinci işverenden sigorta istemek yerine nakit istemek daha mantıklı geliyor bana madem ki priminde gününde etkisi olmuyor.

    1. Merhaba. İki işyerinde bildirilen prim toplamı ne ise, o rakam esas alınacaktır. Dolayısıyla, prim miktarı bakımından bunun elbette faydası olacaktır.

  21. Kolay gelsin sorum şu iki yerde çalışmamın bir sıkıntı olmayacağını yazmışsınız fakat benim Fahri olarak çalıştığım kurum (dib) başka bir özel kurumda sigortalı olarak çalışmaya müsade etmemektedir . Bunun gerekçesini öğrenebilir miyim

  22. Merhaba,
    İşyeri açılış işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilirliği konusunu biliyorsunuzdur..Bizde işyeri açılışını bu şekilde yapacağız. Sistemde,Ortaklık yapısı,yönetici bilgileri ve e-bildirge kullanıcısı kısımlarının doldurulması isteniyor. Şirketimiz anonim şirkettir. Ortaklık yapısı ise; 4 payı şahısa ait olup,1 payı da tüzel kişiliğe aittir. Yönetim kurulu ise bir başkan bir başkan yardımcısı ve bir üyeden oluşmaktadır.
    Benim sormak istediğim,ortaklık yapısında tüm şahısların ve tüzel kişiliği belirteceğimi biliyorum ama yönetici bilgileri kısmına kimi yazmalıyım? Öğrendiğim kadarıyla yönetici kısmına kimi yazarsam sözleşmeler bildirilen isimlerin e-devletine düşüyormuş.Ben burada yönetim kurulundan bir kişinin ismini yazsam yeterli olur mu?

  23. Merhaba. Çalıştığım işyerinde ihbar süresi kullanıyorum. Nisan 25 su an çalıştığım şirketteki son is günüm. Sabah 7 de başlayıp öğlen3 de çıkıyorum. Fakat Nisan 26 ya kadar 1 de çıkmak üzere 2 saatlik ihbar süremi kullanıyorum. Baska bir is buldum. O is yeri de saat 2 de baslayip 10 da isi birakmami ıstiyor. Bu yasal acidan arada kalan 1 saatlik zaman dilimi problem olur mu. Ayrica alacağım tazminatta ptoblem yaşar mıyım? Teşekküler

    1. Hüseyin bey, öncelikle ihbar süresi devam ederken, işverenle iş sözleşmenizin de devam ettiğini bilmeniz gerekir. Bu soruyu, özel bir sebebi yoksa, işvereninize sormanız daha doğru olacaktır.

  24. Mrb
    Iki isyerinde calisirsam ilk calistiqim is yeri benim ikinci iste calistiqimi fark edermi

    1. Merhaba. Açıkçası bu konuda bilgim yok. Kişisel SGK kayıtlarınızı göremese de, belki başla şekilde haberdar olması mümkün olabilir.

  25. Merhaba Zeynel bey,
    Şu anda işşizim. Bu hafta 2 farkli isverenle anlastim ve baslama tarihleri haftaya 1-2 gun arayla olacak. Asıl olan işimde , net gelirim 10.000 tl uzerinden(haftada minimum 45 saat) olacak sekilde, diger iste ise net gelirim asgari ucret (2020 tl) uzerinden ucretlendirilecegim. Her iki iştede isveren tarafindan sgk da 30 ar gun pirim bildirilecektir. Bu bağlamda,

    1) her iki işte 30ar gun pirim bildirilmesi problem yaratirmi, yoksa asgari ücretli olani part time tarzinda (20 gun ve alti) seklindemi yaptirsam daha iyidir?

    2)Her iki iştede 30ar gün pirim yatirildigini dusunursek, iki işin burut toplami 2019 ssk tavanini aşıyor mu?. Bu durumda benim aleyhime yada lehime farkeden bir durum var midir?

    3)Her iki iştede 30ar gün pirim yatirildigini dusunursek, bana her ay için toplam 60 gün pirim olarakmi yansiyacaktir toplam pirim sayimin üzerine yoksa 30 mu?

    4)Bu durumun emeklilikte maaşima tesiri uzerine etkisi olurmu olursa nasil olur?

    5) Kaynaginda kesilecek asgari ucretli işimden ayrıca gelir vergisine tabii olur muyum?(mart ayi beyanlı)

    Yanit ve genel olarak görüş ve önerilerinizi paylaşirsaniz minnettar kalirim.

    Tesekkurler.

    Kaan

    1. Merhaba. Her iki işyerinde de 30 gün bildirilmesi sorun teşkil etmez. Toplam prim miktarı tavanı aşarsa da aşmazsa da yine bir sizin açınızdan bir sıkıntı olmayacaktır. İki işyerinde toplam 60 gün de bildirilse, emeklilik bakımından 30 güne kadar olan kısmı dikkate alınır. Ama prim yüksek olacağı için, elbette emeklilik maaşına etkisi olur. Her iki ücretiniz de elbette gelir vergisine tabi olacaktır.

  26. Merhabalar

    Ben şunu tam olarak anlayamadım.Ben iki iş yerinde çalışırsam ve ikisindende sgk lı olursam haftalık çalışma saatim 45 in üstünde olamaz mı?Yada sadece biri için mi bu durum geçerli.

  27. İyi Günler Zeynel Bey;
    Tek işverenin farklı şehirlerde yer alan işlerinde ayrı ayrı sigortalı olarak gösteriliyorum.Bu işlerin hepsinde 1 yılı aşkın sigorta yatırıldı.Bu duruma istinaden çıkış yapılması halinde her iş için kıdem ve ihbar tazminatını ayrı ayrı alabiliyor muyum?

    1. Merhaba. Tüm şirketler aynı işverene aitse, tek tek değil, bunlardaki tüm kıdem süreniz karşılığında bir kıdem tazminatı almanız gerekir.

  28. Merhaba ;

    Örneğin Mavi Yaka Ustabaşı biri kişi İş sözleşmesinde aylık 10 saat bir yerde çalışma ile 30 gün gösterilip
    Diğer iş yerinde 45 saat gösterilip yine 30 gün yatırma şansı var mı?

    1. Serhat bey merhaba. İşçinin iki işyerindeki çalışma süresi toplamı 30 günü geçse bile, yine en çok 30 gün sigortası bildirilir.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu