Fesih

Arabuluculuk sonrası dava açma süreci

01/01/2018 tarihinden itibaren, işçiler için zorunlu arabuluculuk müessesi getirildi. Böylece, işverenden alacağı olan işçinin, alacağı için dava açmadan önce arabulucuya başvurması gerekiyor. Eğer arabulucuda bir uzlaşma sağlanamazsa, işçi bu defa dava açabiliyor. Peki ama arabulucu sonrası dava açma süreci nasıl işler?

Zorunlu arabuluculuk

2018 öncesinde, işverenden tazminat ya da ücret benzeri bir alacağı olan işçi, bu alacağının tahsili için doğrudan iş mahkemesine başvurabiliyordu.

Ancak uzun yıllar içinde davaların birikmesi, sonuca bağlanma süresinin git gide uzaması ve dava dışı yollarla anlaşma ihtimali göz önüne alınarak, zorunlu arabuluculuk sistemi getirildi: mustafabaysal.com/yeni-is-mahkemeleri-kanun-tasarisi-ve-zorunlu-arabuluculuk

Artık işçi, dava açmadan önce, arabulucuya başvurmak ve işverenle uzlaşmayı denemek zorunda. Elbette uzlaşma olmayabilir ve hatta işveren arabuluculuk sürecine katılmayabilir. Böyle olacağı en baştan belli bile olsa, işçi yine de önce arabulucu başvurusu yapmak durumundadır: mustafabaysal.com/isciler-icin-arabulucu-basvurusu-nasil-yapilir

Arabulucu başvurusu yapılmazsa ne olur?

Öyle ya; işçi arabulucu başvurusu yapmayı unutabilir ya da buna gerek duymayıp doğrudan dava açabilir. Böyle bir hareket zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Çünkü iş mahkemesi, işçinin davasını “dava şartı” yokluğu nedeniyle usulden reddedecek ve davayı görmeyecektir.

Bunun nedeni, arabulucu başvurusunun, iş mahkemesine dava açılmasının bir ön şartı olmasıdır ve bu şart sağlanmadan dava açılamaz.

Uzlaşma olursa ne olur?

arabulucu sonrası dava açma

Arabulucuda uzlaşma sağlanırsa zaten sorun yok demektir. Diyelim ki; işçi kıdem tazminatı için arabulucuya başvurdu ve 20.000 TL alacağı olduğunu iddia ediyor. İşveren ise 15.000 TL ödemeyi kabul ediyor.

Bu durumda bir uzlaşma olmuşsa ve işçi örneğin 15.000 TL’yi kabul etmişse, son tutanakla bu durum kayıt alına alınır ve ödeme koşulları belirlenir.

İşçi belirlenen tarihte ya da derhal ödemesini alır ve süreç burada sona erer. İşveren, belirlenen tarihte ödeme yapmazsa işçi, işveren aleyhine yasal takip yapabilir.

Uzlaşma olmazsa ne olur?

Adı üstünde: Arabuluculuk… Arabulucunun görevi, tarafların arasını bulmak ve onları uzlaşmaya ikna etmektir.

Çünkü her şeyden önce, dava süreçleri yıpratıcı ve uzun süreçlerdir. Bu süreç yaşanmadan sorun çözülürse, iki taraf için de faydaları olacaktır.

Buna rağmen uzlaşma olmayabilir. Bu durumda ne olacak?

Arabulucu sonrası dava açma süresi

arabulucu sonrası dava açma süresi

Burada kanun tarafından belirlenen tek süre, iş iade için arabulucu başvurusu sonrası, açılacak olan dava içindir. Bu davanın, arabulucu son tutanağının düzenlenmesinden itibaren 2 hafta içinde açılması gerekir: mustafabaysal.com/ise-iade-arabulucu-basvurusu

Bunun dışındaki tüm davalar, genel zamanaşımı sürelerine tabidir: mustafabaysal.com/is-kanununda-yeni-zamanasimi-sureleri

Bir başka deyişle, her bir alacak davası, zamanaşımı süresi dolmadan, istendiği zaman iş mahkemesinde açılabilir.

Örneğin 12/10/2017 tarihinden sonra işten ayrılan bir işçi için kıdem tazminatı zamanaşımı süresi 5 yıldır. Bu işçinin 05/08/2019 tarihinde işten ayrıldığını varsayalım. Sonra arabulucuya başvursun ve uzlaşamasın. İşte bu işçi, 05/08/2024 tarihine kadar, ne zaman isterse o zaman dava açabilir.

Buradaki önemli bir ayrıntı şudur; arabulucu başvurusu yapıldığı andan son tutanak düzenleninceye kadar, yani arabuluculuk süreci tamamlanıncaya kadar zamanaşımı süresi durur. Yukarıdaki örnekte arabulucu faaliyeti tam 30 gün sürseydi, zamanaşımı süresi böylece 05/08/2024 değil de 05/09/2024 olacaktı.

SONUÇ

Arabuluculuk sonrası dava açma süreci çok ayrıntılı ve özel bir süreç değildir. İşe iade davalarındaki 2 haftalık süre hariç, getirilmiş özel bir düzenleme yoktur.

Arabulucuda uzlaşamadıktan sonra yapılması gereken, zamanaşımı süreleri içinde iş mahkemesinde dava açmak ve sonucu beklemekten ibarettir.

Zamanaşımı süresi burada belirleyici olduğundan; örneğin bugün arabulucu süreci olumsuz sonlanan bir işçi, dilerse yarın ve dilerse de 2 yıl sonra davasını açabilir. Burada önemli olan, belirlenmiş 5 ya da 10 yıllık zamanaşımı süresi içinde davayı açmış olmaktır.

Sadece, işe iade talebince bulunulmuşsa ve uzlaşma olmamışsa, işe iade davası açmak için; arabulucu son tutanağının düzenlenmesinden itibaren 2 haftalık hak düşürücü bir sürenin olduğunu hatırlatmak isterim.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

30 Yorum

  1. Hocam merhaba. Biz 15 kişilik Eski işyeri mağduru kişileriz. 1998/2004 arası sigorta primlerimiz yatırılmamıştır. Bunu EYT meselesinden sonra araştırmalarımızda tespit ettik. 15 kişi de toplanıp ne yapabiliriz diye çözüm aramaktayız. Orada çalışmamız için Şahitlerimiz var. Sadece iki yılın iki ayı yatırılmış. Ne çeşit bir dava açabiliriz?! Hukuk mu?! Arabulucu mu?! Yada farklı bir yol var ise yardımınızı rica ediyoruz. Saygılarım ile Yasin Ayyıldız

    1. Merhaba, açılması gereken dava net: Hizmet tespit davası. Ancak hak düşürücü süre bakımından durumunuz değerlendirilmelidir. Sitemdeki hak düşürücü süre ilgili yazıya bakmanızı tavsiye ederim.

  2. Hocam işe iade davası nı kaybeden işçinin tazminat davası açmasının gereği varmı sizce Sonuçta kaybetmiş onuda kaybetmezmi?

    1. Merhaba, olur mu öyle şey? İşverenin geçerli nedenle fesih hakkı varsa işe iade tazminatı alamazsınız ama kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Ama işverenin haklı fesih nedeni varsa hiçbir şey alamazsınız. Dolayısıyla bir avukatla görüşüp ona göre karar vermeniz gerekir.

      1. Hocam işten çıkışı verildi neden dedim tek taraflı fesih denildi bu sebeple işe iade acabilir miyim

  3. İşyerinde bir arkadaşımın, şefe arkamdan konustuğunu yakaladım. Hakkımdamı konusuyorsun diye sorduğumda evet dedi sinirlendim.tahrik oldum. Bağırdım. Kişiye küfür etmediğime rağmen, üstüne felan yürümediğime rağmen küfür ettin diyip savunma alıp işten çıkarttılar(sadece beni )normal şartlerde o kişiyide işten çıkarmaları gerekmiyomu? Bilseydim böyle yapacaklarını dalardım ona.ekmeğimle oynadı. Birde psikolojik olarak psikolojim bozuldu. Ne yapmam gerekir hocam?

      1. İşe iade davasını başlattım hocam. Gerekirse alo 170, cimer vs şikayette bulunacağım eşit davranma ilkesi ihlalinden dolayı.

  4. Peki ya Mustafa hocam, işlerinde hertürlü yalakalık yapan, ekmekle oynayan iş arkadaşı( sözde) yalaka … ne olacak? Peki ya kendini patron oldum diye işçisini … gibi çalıştırıp, ücret vermeyen, her türlü dalavereyi çeviren devamlı mobing uygulayan …? Allah bunların belasını verecekmi acaba? Görecekmiyiz. Bu kul haklarından dolayı… Soruyorum size maddi suçların cezası varda manevi suçların neden yok? İlla mahkemelermi verecek son kararı? sabah işe gelip, etliye sütlüye karışmadan akşam gitmek çokmu zor gerçekten? Soruyorum size Bunların yasası maddesi varmı Saygılar..

    1. Merhaba, sizi anlıyorum; ama iyiler ve kötüler her zaman olacak. Neticede imtihan dünyası, herkes bir gün hesap verecek.

  5. İŞVERENLER OKUSUN… İşveren işçisi ne olursa olsun tazminatını vermeli bence.Böyle Bi yasa çıkmalı. Yav arkadaş adam zaten gariban illaki mahkemelerde süründürecek onu.Dünya kadar para KAZANIYORLAR işçi, emekçi sayesinde halen dava VS. doymadı aç mideleri yıllardır doymadı Allahtan korkmaz kuldan utanmaz açlar..

  6. İşe iade davalarında arabulucu görüşmeleri sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açmak şartmıdır?vazgeçebilirmiyiz?

    1. Merhaba, asla şart değildir; fakat başvuru süresini kaçırdığınız anda bir daha işe iade talebinde bulunmayacağınızı bilmeniz gerekir.

  7. 27.05.2021 tarihinde gece yarısı işten çıkarıldık 17 kişi sebep ise 49 kod verilen işi ısrarla yapmama nedeninden dolayı fakat biz çalışanlar olarak sendika getirmeye çalıştık belirli sayıya yaklaşmamıza ramak kala işveren tarafından usulsuzce işten çıkarıldık ise dönüş davası için arabuluculuğa başvuru yaptık sonuç olarak iş veren tarafından ne ise iadeyi kabul etti nede kıdem ve ihbar tazminatımizi vermeye yanaşmadı bizim sendikaya uyeligimizden dolayı 49 kodu kullanarak iş veren işimize son verildi bu durumda biz sendikal tazminat ise baslatmama tazminatı kıdem ve ihbarımizi alabilirmiyiz bilgi verirseniz iyi olur sagolun (verilen işi yapmama ile ilgili ne tutanak ne imza nede sözlü uyarı hiç bir gerekçe de yok)

    1. Merhaba, şimdi siz zaten dava açacaksınız. Böyle olunca benim bir şey söylememin anlamı olmaz. Bir avukatla hareket etmeniz yararınıza olacaktır.

  8. Merhaba,
    Yaklaşık 2 yıl taşeron güvenlik görevlisi olarak çalıştığım işyerinde sözleşme sonlandı ve asıl işveren tazminat hakkımı vermedi ve istifa dilekçesi yazmadığım halde benim istifadan çıkışımı verdiler. Bazı işlerim ve finansal durumlar dolayısıyla 2 ay herhangi bir mahkeme, arabuluculuk vs başvurusu yapamadım. Tazminat hakkım için şuan başvuru yapabilir mıyım? Ve netice nasıl sonlanır?

    Teşekkür ederim.

  9. Merhaba ben arabulucuya başvuru yaptım ancak karşı taraf toplantıya gelmedi ve ücreti vermeyi reddetti arabulucudan son tutanağı alarak bir tutanak ile beraber dava açmam söylendi ancak tutanak örneğini hiç bir yerde bulamıyorum avukatlar ise en az 200tl istiyor bu tutanak örneğini nereden bulabilirim yada sizde varsa bana atabilir misiniz lütfen mail adresim : … şimdiden teşekürler

    1. Elbette zorunlu değildir; işe iade talebi hariç olmak üzere, zamanaşımı süresi içinde ister dava açarsınız isterseniz de açmazsınız.

  10. Merhaba,
    31 Ocak 2020 tarihinde çalıştığım firmadan ayrılarak yeni işyerine Şubat ayında başladım, satış müdürü olarak. Fiziki olarak 10 Şubat 2020’de çalışmaya başladım yalnız sigorta girişimi Şubat sonuna yapmışlar. 5.000 tl net maaşla başladığım bu işyerimde sigortamı asgariden yatırmışlar, maaş ödememin bir kısmını bankadan bir kısmını elden ödeme yaptılar. Pandemi nedeniyle 1 Nisan 2020’de de ücretsiz izne ayırdılar ve 1.170tl devlet desteğinden faydalanmaya başladım. 31Mayıs 2020 tarihinde de işyeri faaliyeti durduruldu ve işyeri kapanıyor denilerek işten çıkarıldım. Devlet desteğim kesilince SGK-İŞKUR vb şikayette bulundum. Bana verilen bilgi işyerimin istifa koduyla beni işten çıkardığıydı. İşyeri hem faaliyetine devam ediyormuş hem de beni istifa kodu girerek işten çıkarmış. Bunun düzeltilmesi için şikayette bulundum hem işyerine hem de Arabuluculuk hizmeti alarak. Yalnız Arabuluculuk hizmetinden de olumsuz sonuç çıktı, işyeri zararımı ödemeyi de iş çıkış kodumu değiştirmeyi de kabul etmedi. Sektörde 12 yıllık deneyimim var bu son firmaya tüm bayi portföyümü yüklettiler, beni haksız işten çıkarıp sonrasında bayilerimi kullanarak portföyüme el koyarak iş yapmaya devam etmişler. Bu işyerinde fiziki çalıştığım 50 gün içinde de Kocaeli’de kış aylarında hiçbir ısınma yöntemi olmadan işyerinde üşüyerek hasta olarak çalışmaya zorlandım ve sonucunda da soğuktan üşümekten kaynaklanan hem böbrek iltihaplanması hem böbrek taşı hastalığına yakalandım. Aylarca hastaneye gittim hala da rahatsızlığım devam ediyor. Şimdi ben bu son işyerime dava açacağım tüm bu nedenlerden. Sağlığımı tehlikeye düşürmesi, haksız işten çıkarma yaparak devlet desteğimi 1 Hazirandan itibaren kesilmesine neden olması, portföyümü alarak beni saf dışı bırakıp portföyüm üzerinden çalışmaya devam etmesi , sigortamı asgariden göstermesi , satış müdürü pozisyonumun doğru gösterilmemesi ve Pandemi döneminde beni haksız işsiz bırakarak ayrıca psikolojik travmalara sebep olarak hem aile geçimimi imkansız hala getirmesi hem de ruh sağlığımı bozması yani beni uğrattığı tüm zararları tazmin etmek istiyorum. Dava açarak tüm zararlarımı işyerinden tazmin edebilir miyim?

    1. Ayrıca istifa dilekçesi yazmadım, ellerinde istifa dilekçem yok . Arabulucuk hizmetim 17.09.2020 de sonuçlandı ve işe iade talebi değildir, haksız usulsüz işlem yaptıkları için zararımın karşılanması için Zorunlu Arabuluculuk hizmeti aldım. 29.09.2020 de de böbrek rahatsızlığım başlayınca (raporum var) o dönem dava açamadım. Dava sürem devam ediyor mu ve tüm zararım karşılanabilir mi? Şimdiden teşekkür ederim.

      1. Merhaba çok geçmiş olsun. Buradan baktığınızda çok haklısınız; ama şimdiden söylemeliyim ki bu işin sonunda ne yazık ki istediğinizi tam olarak almanız mümkün olmayacak. Bunun nedeni; işyerindeki kıdeminizin 1 yılın altında olması ve kıdem tazminatı/yıllık izin haklarınızın henüz doğmamış olması. Ancak ihbar tazminatı talep edebilirsiniz. Bir de ödenmeyen eksik ücretiniz varsa onu alabilirsiniz. Aslında buradaki en büyük hakkınız işe iade imiş; fakat onu da kullanmamışsınız.
        Sorunuzun diğer kısmı ise çok karışık ve tamamen mahkemenin takdirinde. Evet, işveren sizin portföyünüzü kullanmış olabilir. Bunu ispat etmeniz kadar, karşılığında mahkemenin öngöreceği yaptırım da önemlidir.
        Halen tüm davaları açma hakkınız var, bir an önce dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz. Umarım iyi sonuç alırsınız.

  11. MERHABA öncelikle vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.
    Bizim Bi ticari uyuşmazlık konumuz var Arabuluculuk gerçekleşti ve anlaşma sağlanamadı.
    30 eylül 2020 de arabulucuk son tutanağı düzenlendi.
    SON tutanaktan sonra dava açma süremiz ne kadardır?

    1. Merhaba,
      yazımızda da belirtildiği üzere iş hukukuyla ilgili bir dava değilse kendi zaman aşımına tabidir. 2 hafta şartınız yoktur son tutanak tebliğinden sonra. Kanunlarda aksi bir hüküm belirtilmediği sürece 10 yıllık zaman aşımı sübuttur. (Yine de ilk 5 sene içerisinde harekete geçmenizi öneririm)

  12. Merhaba, 2/2/2020 tarihinde işten çıkarıldım.10 yıldır aynı iş yerinde çalıştığım için kıdem-ihbar ve yıllık izin haklarım için 3/3/2029 de arabulucuya başvurdum.9/9/2020 tarihinde arabuluculuk görüşmesine gittim fakat karşı taraf görüşmeye gelmedi ve telekonferans yoluyla görüşmeye katılıp uzlaşmayacaklarını belirttiler.Arabulucu Avukat tutanak düzenledi ve 11/09/2020 tarihinde imza için karşı tarafa yolladı ama tutanak imzadan hâlâ gelmedi.Belli bir süresi var mı,ortalama ne sürede geri gelmesi gerekiyor?Arabulucuyu arıyorum,henüz gelmedi haberdar edeceğim diyor.İşe iade durumu yok

    1. Merhaba, Semra hanım siz zaten arabulucuya başvurmuşsunuz ve süreç başlamış. Buradaki uygulamayı en iyi arabulucunun kendisi bilir. Beklemenizi ve süreci takip etmenizi öneririm.

  13. Merhaba,
    16 10 2012 yılında işe giriş yaptım ödeme ödeme yapamadığı için işten çıkmak zorunda kaldım 27 08 2019 tarihin de çıkış yaptım iş veren tazminatımı net maaş 2950 x 8 yıl ile hesaplamakta ben ise kanunen net den değil brüt den hesaplanması gerektiğini söylüyorum. Ayrıca ihbar tazminatı alma durumum varmı bu tazminat hakkına yol yemek ekleniyormu. İşe giriş 16 10 2012 çıkış 27 08 2019 maaş 2950 tazminat hesabım ne kadar çıkar bilgi verirseniz çok sevinirim. Bu konuda biraz eksik bilgiler oluştu bende.
    Teşekkür ederim iyi çalışmalar.

    1. Merhaba, hesabı siz de yapabilirsiniz. Net değil brüt ücretinin ne ise onun üzerinden kıdem tazminatının hesaplanması gerekir. Kıdem tazminatına esas ücretin ne olduğunu ve nasıl hesaplandığını görmek için sitemizde arama yaparak sonuca ulaşabilirsiniz. İşten ayrılan siz iseniz, ihbar tazminatı alamazsınız.

Başa dön tuşu